Blogia
colorblau

"Los pinzones de Darwin"

"Los pinzones de Darwin"

 

Charles Robert Darwin va néixer l’any 1809 i va morir al 1882. Aquest naturalista, amb només 22 anys, va emprendre un viatge al voltant del món, que va durar cinc anys, en el vaixell anomenat Beagle. Va anar recol·lectant vegetals i animals i observant la fauna dels diferents llocs visitats, descobrint espècies singulars i úniques en algunes illes totalment separades del continent, com per exemple les illes Galápagos.

Allà va fer la observació sobre les variacions en las tortugues gegants de les Galápagos depenent de l’illa en la que vivien. Cada illa posseïa el seu propi tipus de tortuga; en aquelles illes amb vegetació arbustiva, la closca presentava la obertura molt alta per poder estirar el coll i agafar les fulles altes, mentre que a les altres illes de molta vegetació baixa, la closca estava més xata que l’anterior.

Un altre exemple van ser els “pinzones”. Aquestes 13 espècies d’aus eren totalment diferents de les del continent, i a la vegada posseïen totes diferents tipus de becs entre sí degut a que ingerien diferents aliments.  Algunes d’aquestes aus viuen en els arbres i mengen insectes, mentre que altres viuen a la terra i mengen llavors  i flors. També eren diferents en color i grandària. Totes aquestes diferències van ser usades per classificar als “pinzones” de les illes Galápagos en 13 espècies separades i va buscar una explicació a les diferents varietats que havia trobat. A continuació s’explica una versió simplificada de les conclusions a les que va arribar:

  • ·         Un esbart de “pinzones” desembarca sobre una illa molt seca on les úniques plantes són cactus.
  • ·         Solament aquells individus que poden menjar cactus sobreviuen.
  • ·         Els que van sobreviure transmeten els seus trets característics, incloent l’habilitat per a menjar cactus, a la seva descendència.
  • ·         Si aquesta nova població pot mantenir-se separada dels altres “pinzones” per temps suficient, llavors una nova espècie de menjadors de cactus pot sorgir.

Segons Darwin, cada espècie de “pinzones” era el producte de les condicions naturals com la geologia, el clima, la vegetació i la competició per recursos amb altres animals, això per a ell era la "selecció natural". Si tretze espècies de “pinzones” podien venir d’un avantpassat comú degut a la selecció natural, Darwin va voler raonar més enllà i, per tant, tota vida tenia un avantpassat comú. Ell va veure la "selecció natural" com una manera d’assolir “ascendència per modificació”, és a dir, evolució.

Darwin va estudiar i raonar els seus descobriments i va trigar 20 anys en publicar "El origen de las especies" després de tornar del seu llarg viatge.

Aquest any fa dos-cents anys del naixement d’aquest naturalista, i cent cinquanta de la publicació de l’origen de les espècies.

Més informació a:

 

 

http://www.apologeticspress.org/espanol/articulos/405

 

http://biologialatina.blogspot.com/2008/03/teora-de-la-evolucin-origen-de-las.html

 

 

0 comentarios