Blogia
colorblau

Salut/Medicina

Fer exercici provoca canvis al cervell

Fer exercici provoca canvis al cervell

Fins ara era sabut que l’exercici físic afavoreix el benestar general i que té un efecte beneficiós sobre la salut del cervell i les funcions cognitives. A banda dels beneficis que té per al sistema cardiovascular, se sap que alenteix l’envelliment del cervell, contribueix a superar les depressions, accelera la recuperació en persones que han patit un vessament cerebral o un atac d’epilèpsia i alenteix la progressió de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson.

 

Tanmateix, fins ara no es coneixia el mecanisme precís que relaciona l’exercici físic amb tots aquests efectes sobre el cervell. Un equip d’investigadors de la Facultat de Medicina de Harvard i de la Universitat de Michigan, als EUA, encapçalat per Michael E. Greenberg i Bruce M. Spiegelman, han trobat la solució: l’exercici físic fa que els músculs fabriquin una proteïna que indueix canvis físics tangibles al cervell. Aquest descobriment ha estat publicat a la revista Cell Metabolism, i aquesta aportació obre la porta a la creació de nous fàrmacs neuroprotectors.

 

Després de fer esport, especialment si és de resistència, ens sentim bé. El nostre estat d’ànim millora, ens notem més actius i, si abans de començar teníem algun dolor, probablement la sensació disminueix. Tots aquests efectes es deuen a l’alliberament d’endorfines, unes morfines endògenes amb una activitat similar a la de l’opi que són fabricades pel mateix cos. Aquestes endorfines interactuen amb receptors del cervell, i això fa que s’activin unes neurones determinades que indueixen sensacions positives, redueixen l’estrès, augmenten l’autoestima i milloren el son. Tanmateix, l’activitat d’aquestes neurones no explica de cap manera els altres efectes beneficiosos que l’exercici té sobre el cervell, els quals requereixen canvis físics en la seva estructura, no només en l’activitat d’algunes neurones.

 

Quan fem exercici de resistència, el nostre cervell també incrementa la creació d’una molècula anomenada BDNF, un factor neurotròfic. El BDNF produeix canvis morfològics tangibles en el cervell, especialment en algunes àrees com l’hipocamp, implicat en la consolidació i la gestió de la memòria. El BDNF incrementa la supervivència de les neurones i la seva plasticitat, la formació de noves connexions nervioses, la migració de neurones cap a àrees on poden ser necessàries i la formació de neurones noves, una activitat que en condicions normals està molt restringida al cervell.

 

Sens dubte, aquests canvis físics, que modifiquen l’estructura morfològica del cervell, expliquen satisfactòriament els beneficis de l’exercici sobre les capacitats cognitives, com l’aprenentatge i la memòria, i també l’acceleració de la recuperació en les persones que han patit danys cerebrals i l’alentiment en la progressió de les malalties neurodegeneratives i de l’envelliment mental en general.

 

Tanmateix, quin lligam molecular hi ha entre l’exercici físic als músculs i l’increment de producció de BDNF al cervell? Quan fem exercici, les cèl·lules musculars incrementen el seu metabolisme, i això està regulat per una proteïna anomenada PGC-1. Utilitzant diversos tipus de ratolins als quals sotmetien a diversos règims d’exercici físic en rodes giratòries, Greenberg, Spiegelman i els seus col·laboradors van detectar que la proteïna PGC-1 també fa que incrementi la producció d’una altra proteïna anomenada FNDC5, la qual contribueix a la gestió energètica dels greixos corporals. Tanmateix, també van veure que aquesta proteïna és tallada de manera específica per les mateixes cèl·lules musculars que la fabriquen, i que un dels fragments que es genera, anomenat irisina, arriba fins al cervell a través del reg sanguini. Un cop al cervell, actua de neurohormona i estimula les neurones a fabricar més BDNF, la qual cosa té les conseqüències que ja explicades.

 

En conclusió, a banda d’haver resolt una qüestió important del funcionament del nostre cos, gràcies a aquest descobriment es podran crear fàrmacs d’irisina sintètica que podrien actuar com a neuroprotector en determinades patologies i millorar les capacitats cognitives de la gent gran, segons han anunciat els autors.

 

 

Font:

Revista Cell Metabolisme http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041311300377X

 

Pol Borrellas

Marx - A

La solitud perllongada deteriora el cervell dels ratolins

La solitud perllongada deteriora el cervell dels ratolins L'aïllament social perllongat en ratolins adults provoca un deteriorament en el seu hipocamp i certs problemes d'aprenentatge. Ho ha comprovat un equip d'investigadors de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), en col · laboració amb la Universitat de Múrcia.

Els investigadors van utilitzar 12 exemplars femella degús, "una espècie molt social, amb característiques especials que la diferencien d'altres rosegadors", "El seu cicle reproductiu és de 20 dies, mentre que ratolins i rates reciclen cada quatre. Així resulta molt més fàcil controlar les variables que es volen estudiar ". Les ratonas, són més sensibles a l'aïllament social que els mascles perquè aquests, quan viuen en comunitat, estan sotmesos a la pressió del mascle alfa, el que suposa un estrès extra que no pateixen les femelles. En l'assaig es va dividir a les ratonas en dos grups: 6 romandre juntes i les altres sis van ser aïllades. Un cop mortes es van estudiar els seus cervells a nivell morfològic i bioquímic.

"Les relacions socials podrien ser un factor important perquè el cervell no es deteriori quan envellim".
Els resultats, publicats a la revista Neurobiology of Learning and Memory, demostren que l'aïllament va produir una reducció del volum de l'hipocamp-regió del cervell fonamental per a l'aprenentatge i la memòria. Les ratonas aïllades van manifestar, a més, un dèficit d'aprenentatge a l'hora d'associar un context espacial a un lloc potencialment perillós i generar respostes de por. Una habilitat que depèn de l'amígdala, però necessita un bon funcionament de l'hipocamp per desenvolupar-se.


Font:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/02/19/actualidad/1392808339_141772.htm

Raquel Maza

Nens medicament

Nens medicament

La llei de Reproducció Humana Assistida exdperimentarà embarassos d'un nen combatible amb un germà que està malalt i necessita un transplantament com a única solució.

Hi ha gent que està en contra perquè no és moralment justificable utilitzar un menor incompetent que no pot decidir per ell mateix, i també si és permessa la concepció d'un nadó amb aquesta finalitat, les objeccions serien respecte del concepte de la dignitat humanai dels riscos psicosocials per a les parts implicades.

Costa d'imaginar comuns pares poden arribar a valorar el futur fill només com una font de trasplantament, sent evident que l'estimaran per ell mateix.

Un aspecte important que cal teniren compte és la taxa d'èxit esperada. En cas de selecció per malaltia hereditària i compatibilitat, la possibilitat d'obtenir embrions sans i compatibles és del 18%.

Una última qüestió té a veure amb la possibilitat que aquest tipus de pràctica condueixi al "pendent relliscós" que arribi inevitablement als «bebès de disseny». En aquest cas, i malgrat que no seseleccionen els embrions per raons únicament mèdiques (lliures de malaltia), sinó per la seva compatibilitat, això està ben lluny de la selecció teòrica per característiques no mèdiques, camí del nadó"perfecte".

 

 

Irene Hernández

Traumes hereditaris

Un estudi demostra que els fets traumàtics que el pare pateix abans de concebre una filla poden afectar al futur nadó.

Aquest treball ha estat elaborat per l’Institut Central de Salut Mental de la Facultat de Medicina de la Universitat de Heidelberg, a Alemanya, dirigit per Carolin Hoyer i s’ha publicat a la revista NeuroReport.

L’estudi consisteix en un experiment amb ratolins. Van engabiar 2 ratolins de sis setmanes d’edat i els hi van aplicar una descàrrega elèctrica als peus. Això els hi va provocar un efecte psicològic equivalent al síndrome d’estrès posttraumàtic en humans. Després, com a control, van engabiar dos ratolins sans de la mateixa edat. Van aparellar amb femelles, també sanes, els quatre ratolins i van observar el resultat. Van veure que les filles dels ratolins traumatitzats creixien molt més lentament que els altres ratolins. 

Havent fet l’experiment, van atribuir els efectes a les modificacions epigenètiques. Aquestes modificacions no canvien la informació del gen però si la manera com es llegeix. Consisteix en l’addició dirigida de determinades molècules a l’ADN degut a factors interns de l’organisme o factors ambientals. De totes maneres, no descarten altres possibilitats. Una altra possible resposta a aquest resultat és que les femelles reconeguin l’estat del mascle durant l’aparellament i això alteri la seva resposta fisiològica i provoqui un efecte en el creixement de les filles. 

El que no s’ha pogut explicar és per què només afecta a les filles i als fills no. Tot i que aquest efecte diferencial entre els dos sexes també s’ha trobat en altres casos de modificacions epigenètiques.

En conclusió, encara que la mare sigui la única que manté una relació fisiològica directa durant la gestació, els traumes dels pares també poden afectar a la futura filla.

Font 1

Font 2

N. Rodeja

Glòbuls vermells sintètics

Glòbuls vermells sintètics La funció primària dels glòbuls vermells naturals és transportar oxigen, i els glòbuls vermells sintètics ho fan molt bé, mantenint el 90 per cent de la seva capacitat de fixació d'oxigen després d'una setmana.

No obstant això, els glòbuls vermells sintètics són també capaços d'alliberar fàrmacs de manera eficaç i controlada, així com de transportar agents de contrast d'àmplia distribució per incrementar la resolució en el diagnòstic per imatges.

"Aquesta capacitat per crear transportadors biomimètics flexibles per agents terapèutics i de diagnòstic, obre realment tota una nova gamma de possibilitats en l'alliberament de fàrmacs i aplicacions similars", valora Samir Mitragotri, de la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara. "Podem dissenyar glòbuls vermells sintètics per transportar agents terapèutics addicionals, tant encapsulats en el glòbul vermell sintètic com sobre la seva superfície".

A més de sintetitzar partícules que imiten la forma i propietats dels glòbuls vermells sans, la tècnica amb què han treballat els investigadors també pot utilitzar per construir partícules que imitin la forma i propietats de cèl · lules malaltes.
S'espera que la disponibilitat de les cèl · lules malaltes sintètiques condueixi a un coneixement més profund de com afecten els glòbuls vermells certes malalties.

Raquel Maza

Elaboren noves guies per tractar el colesterol

Elaboren noves guies per tractar el colesterol L’Associació Americana del Cor, i el Col · legi de Cardiòlegs recentment va presentar les noves recomanacions per tractar els problemes de colesterol.

Les noves guies divideixen els pacients en dos grups: el primer, els que han patit un atac de cor.

Ells hauran d’utilitzar ara les estatines per reduir el seu risc cardiovascular, però no per portar el seu índex de LDL a una xifra específica.

El segon grup està format per les persones que tenen un risc de, almenys, 7,5% de patir un atac al cor en els propers 10 anys. A ells se’ls recomana prendre estatines.

Encara no se sap si augmentaran les persones que s’hauran de medicar amb estatines. Les dones i persones afrodescendents, que tenen un major risc de patir un atac cardiovascular, estan més propensos a ser medicats amb aquests fàrmacs.

Els que només els utilitzen per reduir els seus nivells de colesterol LDL, però tenen un baix risc de patir un atac cardíac, possiblement ja no les requereixin.

Addicionalment, es desaconsella subministrar fàrmacs complementaris a les estatines, ja que aquestes només contribueixen a reduir els nivells de LDL, però no el risc d’un eventual infart.

Segons diuen, "Les noves guies són revolucionàries perquè suposen un enorme canvi en la política sobre qui ha de ser tractat"


Les recomanacions de l’Associació Americana del Cor són només per als Estats Units. No obstant això, solen ser preses com a referència per les societats mèdiques dels altres països, que avaluen la seva aplicació segons la realitat de la seva pròpia població.

http://colorblau.blogia.com/temas/salut-medicina.php

Investigadors catalans alerten d'una nova droga d'abús molt tòxica

Investigadors catalans alerten d'una nova droga d'abús molt tòxica

Investigadors de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i de l’INAD (Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar) han participat en un estudi internacional sobre una nova droga que ha aparegut al mercat segons la Xarxa Europea de Drogues Recreacionals. L’objectiu del treball és donar una visió general a nivell químic, farmacològic i conductual d’aquest nou compost químic.

Aquesta nova droga, la metoxetamina (MXE), és del tipus dissociativa que distorsiona les percepcions visuals i auditives produint un estat d’aïllament del consumidor. A més, tot apunta a que millora l’humor i que té fortes propietats al·lucinògenes.D’altra banda, el principal perill és que no està aprovada per a la consumició humana i,conseqüentment, té efectes secundaris i reaccions adverses altament perilloses. La causa d’aquest descontrol és que aquests nous compostos, sintetitzats en laboratoris clandestins, cada vegada són més agressius i els seus creadors intenten continuar sense regulació el màxim de temps possible per tal de vendre molta quantitat sense perill de ser perseguits per la justícia. Per aconseguir-ho, van canviant l’estructura molecular de les substància per tal de que leslegislacions els perdin la pista.

Resumint, la proliferació d’aquestes noves i perilloses drogues, que es publiciten i es distribueixen a través d’internet, és un problema greu que s’ha de combatre urgentment.

Pol Borrellas

L’estudi de les connexions del cervell en repòs permet predir la capacitat d’aprenentatge

L’estudi de les connexions del cervell en repòs permet predir la capacitat d’aprenentatge

L’estudi del cervell en estat de repòs suposa una nova metodologia d’exploració que està revelant interessants dades sobre com funciona el cervell quan està actiu. Un nou estudi a nivell neurocognitiu desenvolupat per investigadors del Laboratori de Neuroimatge Funcional de la Universitat Jaume I i del Center for Brain and Cognition de la Universitat Pompeu Fabra, i publicat en la prestigiosa revista científica Journal of Neuroscience<, revela que la variabilitat individual existent en les connexions cerebrals condiciona la capacitat d’aprenentatge de les persones i, al seu torn, el procés d’aprenentatge produeix una modificació en les xarxes cerebrals associades a les àrees entrenades.

Els resultats de la investigació conclouen que la capacitat d’aprenentatge del cervell humà es pot predir per mitjà de l’estudi de la connectivitat funcional espontània inicial del cervell, és a dir, la connexió o sincronització de l’activitat entre dos o més àrees cerebrals en estat de repòs. “Com és el teu cervell abans de començar a fer una tasca pot donar informació per a conéixer quant aprendràs i això des del punt de vista de la psicologia és fonamental. Ens està donant un element predictiu de com respondràs a una tasca d’aprenentatge”, ressalta César Ávila, catedràtic del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Jaume I.

Maria Vicens

TÈCNICA QUE PERMET VEURE EL DESARROLLAMENT DEL TÒRAX HUMÀ

TÈCNICA QUE PERMET VEURE EL DESARROLLAMENT DEL TÒRAX HUMÀ

Fins ara, s’ha estudiat poc i se sap poc sobre el desarrollament del tòrax al llarg del cicle vital humà a causa de la seva commplexitat en la corvatura de les costelles, els molts elements anatòmics... las imatges mèdicas en 3D han permès visualitzar la caixa toràcica però amb escassos detalls dels seus rasgos, corvatura, els espais entre elles i la columna vertebral.

La revista "Plos one" ha publicat un estudi en el qual mitjançant morfometria geomètrica 3D ha examinat com canvia el tòrax en forma i tamany al llarg del temps per comprovar si es vritat el que diuen alguns estudis de que la forma i funció toràcica s’adquireix a la edat dels dos anys.

En aquest estudi s’ha pogut comprovar que el creixement i la forma de la regió toràcica inferior i superior d’un adult s’estableix i finalitza mes tard del que s’esperava i que aquest està relacionat amb els diferents sistemes de maduració del sistema respiratori, digestiu i locomotor. En un infant la caixa toràcica la té en forma "piramidal" i en un adut en forma de "barril".

Els resultats obtinguts en aquest estudi són rellevants en la medecina evolutiva ja que ha cuantificat per complet el desarrollament i creixament normal del tòrax complet d’un humà adult en 3D. Aquest estudi també entra en el camp de la evolució ja que el nostre tòrax passa a tenir forma de tòrax de homini cuan som infants a tenir un tòrax desarrollat.

http://noticiasdelaciencia.com/not/8783/una_tecnica_3d_permite_ver_con_detalle_el_

desarrollo_del_torax_en_humanos/

Joel Alfaro 

Elaboren noves guies per tractar el colesterol

Elaboren noves guies per tractar el colesterol
Les noves guies divideixen els pacients en dos grups: el primer, els que han patit un atac de cor.

Ells hauran d’utilitzar ara les estatines per reduir el seu risc cardiovascular, però no per portar el seu índex de LDL a una xifra específica.

El segon grup està format per les persones que tenen un risc de, almenys, 7,5% de patir un atac al cor en els propers 10 anys. A ells se’ls recomana prendre estatines.

Encara no se sap si augmentaran les persones que s’hauran de medicar amb estatines. Les dones i persones afrodescendents, que tenen un major risc de patir un atac cardiovascular, estan més propensos a ser medicats amb aquests fàrmacs.

Els que només els utilitzen per reduir els seus nivells de colesterol LDL, però tenen un baix risc de patir un atac cardíac, possiblement ja no les requereixin.

Addicionalment, es desaconsella subministrar fàrmacs complementaris a les estatines, ja que aquestes només contribueixen a reduir els nivells de LDL, però no el risc d’un eventual infart.

Segons diuen, "Les noves guies són revolucionàries perquè suposen un enorme canvi en la política sobre qui ha de ser tractat"


Les recomanacions de l’Associació Americana del Cor són només per als Estats Units. No obstant això, solen ser preses com a referència per les societats mèdiques dels altres països, que avaluen la seva aplicació segons la realitat de la seva pròpia població.

Es troba una cura pel càncer relativament barata, un problema o una solució?

Es troba una cura pel càncer relativament barata, un problema o una solució?

Un grup d’investigadors canadencs ha aconseguit trobar una cura pel càncer, utilitzant dicloracetat. Aquesta medecina ha estat provada amb cèl·lules humanes i aquests investigadors han pogut observar que mata les cèl·lules cancerígenes del cervell, dels pulmons i del pit, deixant només les cèl·lules sanes.

Aquesta substància el que fa és detonar una acció dels mitocondris, més concretament la glucòlisis, per que aquesta acabi de forma natural amb els tumors malignes.

Aquesta podria ser una gran innovació per a la ciència i una cura per a la gent malalta, a sobre li hem d’afegir que és una substància que no és cara i és molt assequible, però, és això perjudicial o favorable?

Al ser més barata que els medicaments que s’ofereixen avui en dia per a retrasar el procés del càncer aquesta investigació no ha rebut inversions d’altes empreses, dit d’una altra manera, com que no produirà grans quantitats de diners és molt probable que no es posi en marxa ni es comercialitzi, bloquejada per les pròpies farmacèutiques.

Podem observar que en aquesta societat van abans els diners que la salut de milers de persones a tot el món, i tenint en compte que unes recents investigacions diuen que cada cop el percentatge de gent amb càncer augmenta més ràpidament, hem de deixar córrer una oportunitat així de salvar vides i resignar-nos? O hem d’actuar?

vanguardia.com

burbuja.es

 

Clara Marcè

Nova causa de l'obesitat descoberta

Nova causa de l'obesitat descoberta Estudis recents han descobert que el factor clau per l’ obesitat és la flora bacteriana. Condiciona molt més que l’alimentació, els hàbits de vida poc saludables o l’herència genètica.
Hi ha 8 famílies de bacteris que s’encarreguen de regular el pes corporal i que, per tant, la seva absència està directament relacionada amb la obesitat. La seva baixa concentració a l’intestí afecta a 1 de cada 4 persona i un 80% d’aquestes pateix obesitat. Coneixent això es podria evitar aquesta malaltia i altres patologies associades com són la diabetis, el colesterol, la hipertensió, els problemes cardíacs... És un descobirment molt important si tenim en compte que, segons fonts de la OMS, afecta a 700 milions de persones a tot el món.
Cada vegada són més importants els descobriments científics per a les indústries alimentàries i en aquest cas el que es faria és conèixer el metabolisme de cada persona i de quina manera reacciona als nutrients per desenvolupar suplements alimentaries específics que s’adaptessin a les necesstitats de cada individu. Sabent això caldria incrementar el consum de fruita i verdura ja que són aliments que augmenten la diversitat de la flora bacteriana i reduir els greixos, no abusar dels fàrmacs, ingerir més aliments crus i fer esport ja que són accions que també contribueixen a millorar-la. En casos avançats d’obesitat es podria, fins i tot, fer un transplantament de la microbiota intestinal ja que és un dels millors tractaments per la obesitat.

Ferran Borràs

http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2013-09-03/la-verdadera-causa-de-la-obesidad-ocho-clases-de-bacterias-deciden-tu-peso_23860/

Es troba una cura pel càncer relativament barata, un problema o una solució?

Es troba una cura pel càncer relativament barata, un problema o una solució? Un grup d’investigadors canadencs ha aconseguit trobar una cura pel càncer, utilitzant dicloracetat. Aquesta medecina ha estat provada amb cèl·lules humanes i aquests investigadors han pogut observar que mata les cèl·lules cancerígenes del cervell, dels pulmons i del pit, deixant només les cèl·lules sanes.
Aquesta substància el que fa és detonar una acció dels mitocondris, més concretament la glucòlisis, per que aquesta acabi de forma natural amb els tumors malignes.
Aquesta podria ser una gran innovació per a la ciència i una cura per a la gent malalta, a sobre li hem d’afegir que és una substància que no és cara i és molt assequible, però, és això perjudicial o favorable?
Al ser més barata que els medicaments que s’ofereixen avui en dia per a retrasar el procés del càncer aquesta investigació no ha rebut inversions d’altes empreses, dit d’una altra manera, com que no produirà grans quantitats de diners és molt probable que no es posi en marxa ni es comercialitzi, bloquejada per les pròpies farmacèutiques.
Podem observar que en aquesta societat van abans els diners que la salut de milers de persones a tot el món, i tenint en compte que unes recents investigacions diuen que cada cop el percentatge de gent amb càncer augmenta més ràpidament, hem de deixar córrer una oportunitat així de salvar vides i resignar-nos? O hem d’actuar?




http://www.vanguardia.com.mx/investigadoresencuentrancuraparaelcancerperonoesnegocioparafarmaceuticasyquizanuncavealaluz-724971.html
http://chemtrailsevilla.wordpress.com/2011/05/14/investigadores-canadienses-encuentran-una-cura-sencilla-para-el-cancer-pero-las-principales-companias-farmaceuticas-no-les-interesa/

Clara Marcè

Més de 22 millons de nens en el món no reben les vacunes més bàsiques

Més de 22 millons de nens en el món no reben les vacunes més bàsiques L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha calculat aquesta xifra i més del 50% dels nens viuen el països subdesenvolupats.
La vacuna evita patir alguna descapacitat i emfermetats que ja són prevenibles com diarrea per rotavirus, la rubeola i el tétanos, i en el pitjor dels casos, la mort. Cada any s’eviten entre 2 i 3 millons de morts gràcies a la vacunació.
L’OMS diu que s’ha de prioritzar la vacunar arreu del món i que es requereixen esforços per arribar a aquestes zones del planeta.
L’organització treballa activament amb els països per cobrir la cobertura i desenvolupar el Pla d’Accio Global de la Vacuna (GVAP). Pretèn evitar millons de morts a travésd e la vacuna.
Els països tenen l’objectiu d’aconseguir una cobertura de vacunació major o igual al 90% a nivell nacional i un 80% a cada districte pel 2020. El GVAP també té com a objectiu estimular la investigació i el desenvolupament per la propera generació de vacunes.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/05/actualidad/1383652344_046953.html
http://www.sabin.org/updates/blog/decade-vaccines-collaboration-releases-final-gvap

Irene Hernández

Bioimpressió de teixits vius

Bioimpressió de teixits vius

En alguns laboratoris es comença a investigar amb impressores de teixits vius. D'aquesta manera, es podria reparar teixits danyats com ara el del cor, la pell i els genolls. A l'Escola de Medicina de Hannover (Alemanya), ja s'han imprès cèl·lules de pell en tres dimensions i làmines de cèl·lules cardíaques. Aquestes làmines potser es podran utilitzar per reparar teixits danyats per l'atac de cor.D'Lima (director d'un laboratori de recerca ortopèdica de la clínica Scripps de San Diego) té com a objectiu de la seva investigació poder crear cartílag del genoll a partir de bioimpressores. La idea principal és, a partir d'una impressora antiga de tinta, canviar-hi al tinta per gel o líquid de cèl·lules vives. Així poder imprimir, capa rere capa, teixits de diferents òrgans.  Primer de tot, es va determinar si es podia passar cèl·lules vives per la impressora sense matar-les. Es va veure que en la majoria dels casos és possible. Llavors es va intentar crear diferents teixits. Evidentment, els investigadors s'han trobat amb diversos problemes. Un dels més importants és fer possible el manteniment viu del teixit fabricat. La natura ho fa a partir de vasos sanguinis. Per això, s'està intentant poder crear canals que travessin el gel de cèl·lules. Però D'Lima no té aquest problema, ja que el cartílag no necessita aquests vasos sanguinis. El seu obstacle és la complexa estructura del teixit que vol imprimir. Per acabar aquest experiment, fa falta molt de temps. Com ja sabem, les investigacions són processos molt llargs.

Webgrafia:

Font 1

Font 2

N. Rodeja

 


La primera cama biònica

La primera cama biònica

“Un home de 31 anys anomenat Zac Vawter que va perdre una cama en un accident de moto l’any 2009 pot tornar a caminar gràcies a una pròtesi biònica que entén les ordres del cervell.” Aquestes eren les primeres línies d’una notícia publicada a La Vanguardia el dia dimarts 1 d’octubre del 2013.

Per posar-nos en context i fent una mica d’història sabem que el concepte del canvi al llarg del temps és el que entenem per evolució. L’evolució biològica es recull actualment en la teoria sintètica de l’evolució que és la millora de la proposada per Darwin al segle XIX.

Al llarg del temps, l’ésser humà ha confeccionat diferents eines, ha domesticat animals, ha inventat l’agricultura, etc. fins arribar on es troba ara. Un d’aquests processos ha estat el de modificar el nostre cos i/o superar una discapacitat. En primer lloc l’home primitiu va inventar un calçat i una roba que va servir com a mètode adaptatiu per protegir el nostre cos i poder colonitzar zones més extremes climàticament. Per altre banda, i fent referència al segon procés, es van crear les potes de pal i els garfis que són formes primitives de les pròtesis actuals.

Avui en dia hi ha dos enfocs clars en tecnociència: substituir un òrgan, teixit, o membre per un altre d’orgànic i equivalent (transplantaments) o substituir-lo per una pròtesi mecànica. En aquest segon aspecte han passat de ser rudimentàries a verdaderes obres d’enginyeria cibernètica.

Cal diferenciar, però, el concepte de biònic i cyborg malgrat forces vegades s’utilitzin com a sinònims. Un cyborg és una estructura metàl·lica que té com a funció preservar un òrgan biològic (generalment el cervell) i millorar les qualitats físiques humanes mentre que un home/dona biònic és una persona normal que se li ha substituir un òrgan per versions mecàniques. Podem pensar que això es dóna en casos extrems però no és així. La pròtesi de maluc, peces dentals, cristal·lins artificials, cargols i plaques en els ossos trencats... són força corrents entre la gent del carrer.

Tornant a la notícia, aquesta nova pròtesi té l’avantatge que interpreta automàticament els impulsos del múscul de la cuixa i són transmesos als elèctrodes de la cama biònica. Amb aquest nou model també s’evita el haver de tocar botons per programar-la i és capaç de reconèixer els patrons de com camina el pacient a més d’adaptar-se a la velocitat des d’una caminada lenta a una de molt veloç.

Els metges i enginyers que l’han dissenyada (Centre de Medicina Biònica de Chicago) però avisen que encara no està a punt per estendre-ho a gran escala. Un dels problemes físics que delimita aquesta expansió són el pes actual (4,7kg) i el soroll que produeix que és similar al d’un ventilador. L’aspecte més important a millorar és que en el 98.2% dels casos s’interpreten correctament els impulsos i malgrat que en la majoria d’errors no hi ha repercussions es donen casos on el pacient pot caure.

Per últim, la cama biònica és capaç de fer tres moviments: caminar sobre el pla, pujar escales i caminar per una rampa de fina a 10 graus de pendent. La prova més dura a la que ha estat sotmesa la pròtesi és pujar un gratacels de Chicago de 2100 esglaons.

Malgrat l’avenç és important i tindrà repercussions molt positives en la societat encara falta molt camí per recórrer fins a poder gaudir d’una cama biònica capaç de simular a la perfecció les biològiques. El primer pas per aconseguir-ho és intentar que la pròtesi no només interpreti les ordres del cervell sinó que pugui enviar impulsos de tornada al cervell. 

Enllaços d’interès:

La Vanguardia http://hemeroteca.lavanguardia.com/search.html?fromISO=true&q=cadera&aux=cadera&bd=25&bm=09&by=2013&ed=12&em=10&ey=2013&x=-684&y=-434&page=2

http://www.kevinwarwick.com/

http://www.wired.com/underwire/2008/02/cyborg-enables-color-blind-artist-to-hear-his-palette/

 

Albert Mestres

Gaudí 16/10/13

Un Nobel essencial

Un Nobel essencial

Aquest any 2013 el premi Nobel de medicina ha premiat els treballs de tres científics “pels seus descobriments de la maquinària que regula el trànsit vesicular, un sistema de transport essencial en les nostres cèl·lules” inclòs, per exemple, en la comunicació de les neurones i l’alliberament d’insulina. De fet aquests tres científics han resolt l’enigma que explicaria perquè el sistema és capaç de portar les molècules adients al lloc indicat en el moment precís.

  • Randy W.Schekman ha descobert gens que codifiquen proteïnes reguladores del transit vesicular comparant cèl·lules de fongs normals amb cèl·lules genèticament modificades. En aquestes últimes el trànsit tenia un funcionament distorsionat i va saber identificar els gens que controlaven  el transport cap a diferents compartiments i cap a la superfície de la cèl·lula.
  • James E. Rothman ha descobert que un complex proteínic permet a les vesícules fusionar-se amb les membranes. Les proteïnes de la vesícula s’uneixen amb unes proteïnes complementaries específiques de la membrana, assegurant-se que la vesícula s’uneixi al lloc correcte i que les molècules que transporta arribin a la seva destinació.
  • Thomas C. Südhof ha estudiat com els senyals es transmetien de neurona en neurona i com el calci controla aquest procés. Ha identificat el mecanisme molecular que detecta els ions de calci i desencadena la unió vesicular explicant com s’aconsegueix que passi en el moment adequat i com les substàncies assenyalades són alliberades des d’aquestes.

Aquestes descobertes són tant importants perquè errades en els processos que han descrit poden donar lloc a malalties com diabetis, malalties neurològiques i trastorns immunològics. Per tant, el fet de saber això, ajudarà en la recerca per trobar-ne la cura.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2013/press.html

E.Massagué

Són fiables els assaigs de medicaments a l'Índia?

Els assaigs de fàrmacs es practiquen en persones que s'hi presenten voluntàriament assumint els riscos a canvi d'una remuneració econòmica i una assegurança per part de la farmacèutica.

Aquests assaigs estan sotmesos a uns controls molt estrictes per tal de garantir la salut del individu que prova el medicament i llistar-ne tots els efectes secundaris en l'organisme. Donades les característiques d'aquests assaigs, el preu que les entitats de prova cobren a les farmacèutiques és molt elevat.

D'aquesta manera, igual que amb la mà d'obra de les fàbriques, els assaigs mèdics s'han deslocalitzat dels països més desenvolupats a països amb menys recursos com l'Índia. A l'Índia, diversos instituts ofereixen ràpids assaigs d'una durada d'un mes a uns preus que les empreses del primer món no poden competir. 

Llavors, són igual de fiables? Rotundament no. Els voluntaris indis encadenen aquests assaigs i no són estudiats de cap manera. Podríem dir que els instituts de proves que duen a terme aquestes pràctiques simplement vigilen que el pacient no mori durant l'assaig. Ni els efectes secundaris, ni l'historial mèdic del voluntari són tinguts en compte.

Els informes que surten d'aquests assaigs per tant, són quasi inventats. I això pot arribar a fer molt de mal a tots els pacients del món en general.

Enllaç al 30 minuts "Assajos clínics low cost"

http://www.tv3.cat/30minuts/reportatges/1882/

 

Guillem Allepuz

Fonts: 30 minuts "Assajos clínics low cost"

El cafè redueix la mortalitat

El cafè redueix la mortalitat

Un extens estudi sobre gairebé mig milió de persones madures, a les que sels va fer un seguiment durant aproximadament 12 anys, ha revelat una inspiració natural clara, encara que per ara sense explicació: quan augmenta la ingestió de cafè, disminueix el risc de mort.

Neal Freedman, autor director de l’estudi, de l’Institut Oncològic Nacional d’Estats Units, ha analitzat aquests resultats i els potencials vincles entre beure cafè, consumir Cafeïna, i diverses causes específiques de malalties. Com passa en altres Casos semblants, no convé afanyar-se a treure Conclusions. Hi ha molts factors que podrien contribuir a l’associació entre el cafè, les malalties i la mortalitat, any sí s’imposa aprofundir a la qüestió desde més angles. Ningú, per tant, hauria de començar ara a consumir quantitats ingents de cafè megut per l’esperança d’estar allargant la vida. A més, el Consum excessiu de cafè, més enllà del límit màxim del que és habitual, pot ser perjudicial per a la salut, com ho és el consum excessiu de qualsevol producte.

També s’ha de analitzar meticulosament la relació entre el Consum de cafè, el de tabac i el d’alcohol, tenen amb els efectes fisiològics de la cafeïna en la presió arterial i la funció cardíaca, així com tenir molt en Compte la importància de diferenciar entre els efectes del cafè i els de la cafeïna. Un dels primers passos serà identificar quins components del cafè i altres begudes amb cafeïna beneficien o perjudiquen a els consumidors, en quines circumstàncies i respecte a quins resultats a la salut.

El que indica l’estudi realitzat per l’equip de Freedman, és que les persones madures que beuen cafè, ja sigui amb cafeïna o descafeïnat (que pot del contenir una mica de cafeïna però en quantitats molt més baixes), Tenen un risc més baix de mort que aquelles altres de la mateixa franja d’edat però que no beuen cafè. Aquest troballa si suma a altres que també sugereixen que beure cafè, sense caure en un consum excessiu, pot portar beneficis per a la Salut.

 

Àlex Barrero

Links:

http://noticiasdelaciencia.com/not/6644/_a_mayor_consumo_de_cafe__menor_mortalidad_/

http://www.cafegra.com/blog/cat/?p=105

 

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=Nrf5xU49bcU

Noves drogues per saltar-se la llei

foton

Des de l’any 2011 es comencen a crear noves dorgues sintétiques en zones de la Xina o India que resemblen a drogues originals, majoritàriament anfetamines. Aquestes estàn afectan molt a Europa d’una manera molt ràpida i progresiva que ha fet preocupar a les institucions nacionals i europeas contra le prevenció de drogues.

Són drogues molt noves que no es troben en les llistes d’il·legals i per tant es poden comercialitzar per internet sense problemes. Els creadors aprofiten el temps, aproximadament un any, que la policia tarda en detectar la drogua, analitzar-la i il·legalitzar-la.

Aquestes drogues estàn creades a partir de sustàncies molt diferents a les quals només se li canvia una o dos mol·lécules de manera que segueix mantenint els efectes però no es detecta com a droga en un anàlisi, de manera que pels científics és molt més difícil detectar-la.

Al mateix temps que aquestes drogues van en augment les drogues clàsiques perden la seva importància. Encara que el nombre consumidors de drogues a baixat i hi ha molta més gent que intenta deixar-la, les mort per culpa de les drogues segueixen sent altes però menors en comparació al 2011. 

Les noves drogues (o imitadors) han causat de moment 21 morts en tota europa ja que les persones no es preocupen pel que es prenen i no pensen ni pregunten en les possibles conseqüències.

Cristina Franco

http://www.lavanguardia.com/salud/20130528/54374458681/ue-alerta-aumento-imitaciones-drogas.html

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/05/28/actualidad/1369749869_313191.html

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/espana-cabeza-europa-consumo-cannabis-cocaina-2402840