Blogia
colorblau

Terra i Univers

Descobriment d'un Oceà a la Lluna de Caront

Descobriment d'un Oceà a la Lluna de Caront Segons un article publicat per la revista Icarus, un estudi finançat per la NASA ha concluit que en una de les llunes que envolten el planeta de Plutó, concretament la lluna de Caront, podria haver emparat en el seu interior un nucli a temperatures molt càlides que haguéssin permès mantenir un oceà subterrani d'aigua líquida durant el passat.
Aquesta conclusió refuta la suposada impossibilitat d'existència d'aigua líquida en la superfície d'aquest planeta degut a les seves baixíssimes temperatures (de fins a 229ºC sota zero).
Ara falta esvrinar si realment aquestes esquerdes representen la presència d'un passat oceà, com ha estat el cas de d'Europa (satèl·lit de Júpiter) i d'Encèlad (satèl·lit de Saturn).

L'indici que ha portat a aquesta deducció són unes esquerdes presents en el terreny gelat de la superfície del satèl·lit.
L'explicació que han aportat els científics sobre les esquerdes és que van ser produides a causa de l'existència d'un oceà d'aigua que estava en continu moviment.
La hipòtesi que justifica la possible presència d'aigua es basa en que el nucli del satèl·lit es manté a temperatures càlides degut a l'òrbita excèntrica (de recorregut ovalat) que aquest realitza al voltant del planeta nan.
En deriva d'aquest possible descobriment, els científics s'han començar a qüestionar si seria possible que en aquest satèl·lit hi hagi o hi hagués hagut vida extraterrestre, ja que a més de l'aigua subterrànea existent també es requereixen altres fonts d'energia que no es sap si hi són presents.


http://www.elmundo.es/ciencia/2014/06/16/539ededbe2704e331a8b458f.html
http://www.nasa.gov/content/goddard/cracks-in-plutos-moon-could-indicate-it-once-had-an-underground-ocean/#.U6Nf69oayK0

T.Peiró

Extraterrestres al espai

 

 Científics de l’ Institut de Recerca d'Intel·ligència Extraterrestre van assegurar la setmana passada  que, actualment , hi ha un 100% de possibilitats de trobar vida extraterrestre a l' univers i que la trobarem en uns 20 anys com a màxim .

El director del centre SETI a la Universitat de Berkeley, i l'investigador Seth Shostak , han indicat que el temps que es tardi en trobar vida al espai només depèn " del finançament que es realitzi en aquest aspecte en les pròximes dues dècades " .

Amb aquesta reclamació , aquests investigadors ‘recomanen’ al govern nord-americà revisi  els avenços científics que podria suposar un descobriment d'aquestes característiques .

"Els investigadors afirmen que hi ha unes 10.000 civilitzacions emetent senyals de ràdio nomès a la nostre galàxia, i que per tant caldria observar , nomès , uns pocs milions de sistemes per trobar una d'elles . Gràcies a les millores en la tecnologia usada per SETI , l'institut serà capaç de fer-ho en els propers anys ,o almenys això ha indicat Shostak .

Els científics calculen que a la Via Làctia hi ha 800.000 milions d'estrelles . Només el telescopi espacial Kepler ha descobert més de 1.700 planetes a la zona habitable, que és la zona en la qual un planeta pot tenir aigua en forma líquida. No obstant això, Shostak ha apuntat que la recerca no només s'ha de concentrar en galàxies llunyanes .

"També podríem trobar vida microbiana molt més a prop , a Mart o en una de les llunes de Júpiter i Saturn , que semblen tenir aigua , ja sigui en la seva superfície o sota ella " .

Els mètodes per trobar vida impliquen el desenvolupament i llançament de naus que puguin perforar la superfície de Mart , o una que obtingui una mostra dels guèisers de les llunes Europa i Encélado " , han explicat als seus interlocutors al Congrés .

                MARC LITTLE

 

Un científic defensa la possibilitat d'enviar missatges en el temps

Un científic defensa la possibilitat d'enviar missatges en el temps Segons aquest científic de la Universitat de Cambridge la clau serien els forats de cuc, uns túnels que són com unes dreceres entre l’espai/temps.
És possible enviar missatges del present cap el passat o el futur? El científic Lucas Butcher pensa que estem a prop d’aconseguir-ho i no estem tan lluny.
Aquesta teoria dels forats de cuc va ser donada a conèixer per primer cop per Albert Einstein juntament amb Nathan Rosen ja fa uns anys i ara ha tornat a surgir. El principal problema pel qual no s’ha pogut enviar missatges a través del temps és que si aquests túnels realment existeixen no estaran oberts el suficient temps per que una persona pugui passar a través d’ells.

Ara però, aquest doctor de la Universitat de Cambridge, Lucas Butcher no perd l’esperança i defensa la possibilitat de que si es troba, ni que sigui un petit forat de cuc obert, l’home podria arribar a enviar un missatge a través del temps mitjançant les partícules de la llum. Segons el Daily Mail no es descarta que es pugui dur a terme algun dia no molt llunyà.

L’estudi planteja una possible solució al problema. Es basa en que si un forat de cuc té molta més longuitut que amplada, la quantitat d’energia negativa podria ser suficient per que es puguessin enviar fotons d’un extrem a l’altre a través del seu interior. Partint de la base de que els extrems del forat de cuc es troben en diferents plans temporals, un missatge podria ser transmès a través del temps, si la teoria és correcta.
L’únic que la teoria no explica és que si aquesta partícula de llum fos el suficientment gran com per enviar un missatge amb algun significat.

Informació extreta de:
http://www.lavanguardia.com/ciencia/20140523/54407237205/cientifico-defiende-posibilidad-enviar-mensajes-tiempo.html#ixzz32ns97HvV

Laura Alsius

Fotografiat directament un planeta extrasolar gegant.

Fotografiat directament un planeta extrasolar gegant.

Dels més de mil planetes extrasolars descoberts fins ara, només uns pocs han estat fotografiats, i la resta s’han detectat per mètodes indirectes. Ara uns científics al Canadà augmenten amb un objecte estrany la llista dels que s’ha captat imatge directa . El planeta en qüestió gira al voltant d’una estrella amb tres vegades menys massa que el Sol, a una distància de 2.000 vegades la que separa la Terra de la nostra estrella, i triga a complir una òrbita completa 80.000 anys terrestres . És un gegant gasós, com Júpiter, però entre 9 i 13 vegades més massiu .
 Fotografia del planeta GU PSC b i la seva estrella GU Psc A composta per imaginis captades en llum visible i en infraroig. La gran distància que separa el planeta GU psc b del seu astre GU Psc ha donat avantatge a aquests astrònoms , liderats per Marie - Eve Naud ( Universitat de Montreal, Canadà ), per trobar-lo i poder fotografiar. El problema a què s’enfronten els científics és que els planetes són massa foscos en comparació amb l’estrella al voltant de la qual orbiten per poder veure’ls. És com intentar fer una foto d’un cigró que estigui a prop d’un gran focus de potent llum. En estar GU psc b tan lluny del seu astre , s’ha facilitat la detecció.
Aquests astrònoms no han buscat indiscriminadament al cel, sinó que s’han centrat en un grup d’astres joves (AB Doradus), de només uns cent milions d’anys (el Sol té més de 4.500 milions d’anys). En aquest entorn, els possibles planetes estarien encara en el procés de refredar i serien més brillants del que arribarien a ser. Naud i els seus col·legues han trobat més de 90 estrelles i només han trobat un planeta.
Els astrònoms han utilitzat diversos telescopis en aquest treball inclosos els grans Gemini i Keck de Hawaii, i, combinant els registres presos en diferents longituds d’ona, han aconseguit detectar l’objecte. "Els planetes són molt més brillants en infraroig que el llum visible perquè la temperatura de la seva superfície és inferior comparada amb la de les estrelles", explica Naud en un comunicat de la seva universitat. "Això ens ha permès identificar el GU Psc b".
Amb l’ajuda de models teòrics d’evolució planetària, els investigadors dedueixen les característiques del planeta que han fotografiat i estimen que la temperatura a la seva superfície és d’uns 800 graus centígrads.

 

Pau Erra

notícia extreta del diari El País (13 maig)

Una illa japonesa augmenta cinc vegades la seva grandària després d'una erupció volcànica

Una illa japonesa augmenta cinc vegades la seva grandària després d'una erupció volcànica La remota illa japonesa de Nishinoshima ha multiplicat per cinc la seva grandària a causa de la lava solidificada producte de l'erupció d'un volcà que porta sis mesos escopint magma, segons ha informat la cadena pública NHK.

La cadena ha mostrat imatges de la petita illa, situada a l'oceà Pacífic a uns 1.000 quilòmetres al sud de Tòquio on s'aprecien com abans de l'erupció l'illa mesurava 290 metres de diàmetre (d'una costa a una altra). Aquestes instantànies van ser preses des d'un helicòpter en què s'aprecia el fum procedent de dos cràters. De fet, un d'ells encara continua expulsant lava i cendres cada pocs segons.

No obstant això, la nova ínsula no va rebre finalment cap nom després que la Guàrdia Costanera japonesa confirmés el desembre passat que s'havia expandit fins al punt d'unir-se a Nishinoshima que, d'aquesta manera, ha anat creixent fins a arribar des de llavors aproximadament 1,4 quilòmetres de costa a costa en el seu punt màxim.

Raquel Maza.

http://elpais.com/tag/investigacion_cientifica/a/

Astrònoms descobriexen el primer "germà" del Sol

Astrònoms descobriexen el primer "germà" del Sol Un equip d'investigadors dirigit per la Universitat de Texas a Austin, l'astrònom Ivan Ramirez ha identificat el primer "germà" del Sol, una estrella que és gairebé segur que va néixer a partir del mateix núvol de gas i pols com la nostra estrella.

"Volem saber on vam néixer", va dir Ramírez. "Si podem esbrinar en quina part de la galàxia el Sol es va formar, podem limitar les condicions en el sistema solar primitiu. Això podria ajudar-nos a entendre per què som aquí."

A més, hi ha la possibilitat, "petita, però no zero", va dir Ramírez, que aquestes estrelles germanes solars podrien albergar planetes que contenen vida. El "germà" solar és una estrella anomenada HD 162826, una estrella 15 per cent més gran que el Sol, situada a 110 anys llum de distància en la constel · lació d'Hèrcules. L'estrella no és visible a simple vista, però fàcilment pot ser consultada amb binoculars de baixa potència, a prop de la brillant estrella Vega.

L'equip va identificar HD 162826 com a germà del Sol mitjançant el seguiment de 30 possibles candidats que es troben en diversos grups de tot el món a la recerca dels germans solars. L'equip de Ramírez va estudiar 23 d'aquestes estrelles amb el Telescopi Harlan J. Smith de l'Observatori McDonald.

Per "coincidència afortunada", va dir Ramírez, aquesta estrella ha estat estudiada per l'equip de l'Observatori McDonald de Recerca de Planetes. "Han estat observant des de fa més de 15 anys", va dir.

Si bé la troballa d'un sol germà solar és intrigant, Ramírez assenyala que el projecte té un propòsit més ampli: també té un objectiu de crear un full de ruta per a la forma d'identificar els germans solars.



Webs

http://www.cosmonoticias.org/

http://ecodiario.eleconomista.es/ciencia/noticias/5770214/05/14/Cientificos-identifican-al-primer-hermano-del-Sol.html

http://www.cronica.com.mx/notas/2014/832572.html

ANDREU CABELLO

Descobreixen un astre semblant al nostre

Descobreixen un astre semblant al nostre Un equip d'astrònoms de la Universitat de Texas ha identificat un germà del nostre Sol; això vol dir que totes dues estrelles haurien nascut alhora, fa 4.500 milions d'anys. El nou "sol", anomenat HD 16826, que és com l'han batejat els seus descobridors,és un 15% més gran que la nostra estrella. L'han trobat a la constel·lació d'Hèrcules, a més de cent anys llum de distància.
Hèrcules (Hercules) és la cinquena constel·lació més gran de les 88 modernes, i una de les Ptolemaiques.
És una de les 48 constel·lacions enregistrades per Claudi Ptolemeu en el seu Almagest. Hèrcules porta el nom llatí de l'heroi grec Heracles. Els estels d'Hèrcules semblen formar un home tombat o de genolls, la qual cosa donà nom originalment a la constel·lació.

Els científics de la NASA pensen que hi ha d'haver altres sols amb el mateix origen, escampats per l'univers, i que en poden ser milers. No descarten, però tampoc ho afirmen, que algun pugui tenir un planeta amb condicions per a la vida, com el nostre.

http://www.324.cat/noticia/2394813/ciencia/La-NASA-descobreix-un-astre-solar-semblant-al-nostre

Berta Cots Roldan

L'empremta de l'origen de l'univers

 

Farà gairebé un segle que Albert Enstein va predir l’existència d’unes ones gravitacionals que demostraven l’expansió de l’univers. No obstant, no ha estat fins fa un parell de dies que un equip científic internacional les ha trobades. Les ones gravitacionals han aparegut a la radiació de fons de l’univers, popularment coneguda com l’eco del big bang.

Aquest descobriment confirma que l’univers es va expandir a un ritme exponencial en la primera fracció de segon de la seva existència (teoria de la inflació). Tot i això, no s’havia trobat fins ara cap prova experimental que confirmés aquesta teoria. Les ones gravitacionsla aporten aquesta prova, un aveç que previsiblement serà reconegut amb un premi Nobel en els propera anys.

 

Mar Canyelles

 

Fonts d’informació:

La Vanguardia: dimarts 18 de març de 2014; pàg. 26-27

Científics observen una nova partícula en l’accelerador de partícules del CERN

Científics observen una nova partícula en l’accelerador de partícules del CERN Científics del Gran Col · lisionador d’Hadrons (LHC) han confirmat l’existència d’una nova partícula composta, ha informat el Centre EuropeuInvestigació Nuclear (CERN) i el Centre Nacional de Física de Partícules,Astropartícules i Nuclear (CPAN), ubicat aquest últim a Espanya. Després d’analitzar les dades de col · lisions a 7 TeV (teraelectronvolts) ocorregudesel 2011, els científics del LHC han corroborat l’existència d’aquesta partícula, un barió.
Els barions són partícules compostes per tres quarks, com el protó i el neutró. El barió trobat és, segons els investigadors, inestable i es desintegra immediatament,el que vol dir que no es pot observar directament, sinó que cal reconstruir la cadenade desintegracions des dels productes finals.
Ernest Aguiló, investigador de la Universitat de Zürich i responsable de l’anàlisi, ha explicat que d’entre els milers de milions de col · lisions registrades el 2011 s’han trobat només 18 col · lisions en què aquesta partícula s’ha produït.
Això dóna una idea, segons els científics, de la complexitat de les anàlisis de física realitzades amb la ingent quantitat de dades obtinguda en el LHC.

Noves evidències sobre un Mart humit

Noves evidències sobre un Mart humit Fa deu anys, un carro de golf perfeccionat al laboratori va començar a rodar per la superfície de Mart. Dins dels tres mesos d'aterratge, aquest artefacte va trobar indicis de que una vegada s'havia acumulat aigua al planeta vermell. Ha estat un avanç ràpid fins al 2014, i la recerca encara és intensa. Encara es segueix la recerca de l'evidència que l'aigua va fluir a Mart - però no recentment. Les dades del Oportunity acabades de trobar suggereixen que l'aigua va poder haver existit fa uns 4 milions d'anys.

L'aigua no hauria estat massa salada o àcida, també informen els científics. En altres paraules: la vida, va poder haver prosperat a Mart.

No hi ha rastres d'aigua al present però aquesta màquina ha trobat minerals del sòl que normalment es formen només en condicions aquoses.

El cràter no és el primer lloc on els científics van trobar signes d'aigua que podria haver albergat vida. En 2013, un segon vehicle, Curiosity, va trobar altres pistes rocoses en una altra, cràter distant. Encara que ambdós aparells treballen en el mateix planeta, Curiosity està lluny d'Oportunity, assenyala Bethany Ehlmann, geòleg integrant del planetari a l'Institut de Tecnologia de Califòrnia a Pasadena.

L'Oportunity no ha estat l'únic aparell que s'ha ensopegat amb aquest tipus de minerals. Fa un anys una nau espacial va captar fotografies vora del cràter i es van poder observar petites pedres i roques. Se'n van extreure algunes i es van analitzar tant pel seu exterior com la seva composició interior i es van determinar diferents conclusions.

"Com més profund que vam ser, més s'assemblava a l'argila d'alumini", va dir Arvidson Science News. Aquesta argila requereix aigua per formar-se.

La missió de Opportunity va ser planejat originalment com una gira de tres mesos de Mart. Aquest descobriment en el seu aniversari de 10 anys mostra que la petita maravella de la ingenyeria encara té alguna cosa a dir sobre Mart.


FONTS I LLOCS D'INTERÈS

http://es.wikipedia.org/wiki/Marte_(planeta)

http://www.nationalgeographic.es/noticias/ciencia/espacio/reservas-agua-marte


ANDREU CABELLO

És possible que estiguem vivint dins d'un forat negre?

És possible que estiguem vivint dins d'un forat negre?

Un article publicat a la revista ’National Geographic’, assenyala que aquesta teoria hauria estat apuntada per diversos científics que asseguren que en un moment abans del Big Bang (el suposat origen de tot el que coneixem) tota la matèria i energia de l’univers va sortir a partir d’aquesta explosió estava compactada en una "partícula finita" increïblement densa. Diguem que podria anomenar ’la llavor del nou univers’, afirmen els científics.

 

Aquesta llavor es creu que seria possiblement milers de milions de vegades més petita que qualsevol partícula que l’ésser humà hagi pogut mai observar No obstant això, després del Big Bang, aquesta partícula va desencadenat la producció de totes les altres partícules de cada galàxia, del sistema solar, dels planetes, les persones i de tot el que coneixem. Llavors, com es crea una llavor d’aquest tipus?

 

La idea defensada per Nikodem Poplawski , investigador de la Universitat de New Haven, Connecticut ( EUA ), és que la ’llavor’ del nostre univers va ser forjada en un "forn definitiu", probablement l’ambient més extrem en tota la naturalesa: l’interior d’un forat negre.

 

A partir d’ una detallada anàlisi del moviment de les partícules que entren en un forat negre, Poplawski va arribar a la conclusió que, en realitat, hi ha tot un univers dins de cada forat negre. "Podria ser que els grans forats negres que hi ha al centre de la Via Làctia i d’altres galàxies siguin, en realitat, ponts cap a altres universos", va explicar el científic.

 

Segons les teories d’Einstein , a l’interior de cada forat negre hi ha una "singularitat", una regió d’esai en què la densitat de la matèria tendeix a l’infinit.

La seva enorme força de gravetat fa que ni la llum pugui escapar d’ell, impedint-nos veure que hi ha dins dels forats negres, ja que ho veiem tot negre.

 

Però, com podem saber si efectivament estem o no vivint dins d’un forat negre? Si tingués raó, cap de nosaltres estaria vivint dins del que considerem nostre univers, sinó a l’interior d’un forat negre que estaria, al seu torn, en "un altre univers" diferent.

 

Paula Alvarez.

Troben la primera “xarxa cosmica que conecta les galàxies

Troben la primera “xarxa cosmica que conecta les galàxies Astrònoms dirigits per experts de la universitat de California de Santa Cruz dels Estats Unis descobreixen per primera vegada una xarxa còsmica que es creu que uneix les galàxies.A través d’un telescopi dels més potents del mòn, anomenat Keck I, els astrònoms vàren detectar una gran nebulosa lluminosa de gas que s’extendeix a dos milions d’anys llum a travès del espai intergalàctic. Els experts van estimar que la quantitat de gas a la nebulosa era almenys deu vegades més gran del que s’esperava en els resultats de les simulacions per ordinador.


Aquesta ha estat una notificació reveladora i sorprendent ja que abanç de la descoberta, la teoria de la xarxa còsmica només era un conjunt de propostes, que les va impulsar el físic americà Alan Guth en el 1981 i que encara que tenien l’aprovació de molts físics i astrònoms no s’havia comprovat i classificat com un fenòmen cert.
La teoria deia que les galaxies es trobaven a dins d’una xarxa de filaments de gas, en que s’estén al llarg d’amplis buits de milions d’anys llum d’amplada, i llavors es suposa que les galaxies “estàn a dins” d´aquests filaments de gas .


Des de fa ja alguns anys, els cosmòlegs han estat desenvolupant simulacions per l’ordinador de l’estructura de l’Univers per poder construir ul model estàndard de la cosmologia. Per a això utilitzaven com a punt de partida la radiació còsmica de microones o radiacions del fons còsmic, Els càlculs suggerien que a mesura que l’Univers creixia i es formava, la matèria es formava filaments i nodes sota la força de gravetat, com una gran xarxa còsmica.


La sorprenent descoberta s´ha pogut realitzar gràcies a la intensitat de la llum de un quàsar anomenat UM287 situat a 10 mil milions d´anys de la Terra, que va iluminar els àtoms del hidrogen del gas, on es va poder observar la existència de la xarxa còsmica.

Aquesta descoberta ens ajuda a entendre una mica més com es va formar el univers i ens mostra que la matèria es va unir formant-se en galàxies connectades per filaments de gas enrarit i va anar evolucionant i expandint pel l’univers. Segons l’astronomia prop d´un 84% del univers és matèria fosca distribuida per tota la xarxa còsmica, on hi han halos de materia fosca de les que es formen les galàxies i la xarxa còsmica que conecten els filaments.

Neil Shuffle

FORATS NEGRES: canvi de teoria

FORATS NEGRES: canvi de teoria Fa pocs dies l’astrofísic britànic Stephen Hawking va sorprendre a tothom en la publicació que ca fer a la revista Nature quan va posar en dubte l’existència dels forats negres tal i com concebíem fins ara. La teoria de l’horitzó de successos, que diu que aquests emeten un fort camp gravitatori atrapant tot tipus de partícules sense la possibilitat de que escapin ja no sembla del tot correcta per al científic, fortament associat a l’estudi de l’aparició d’aquestes zones infinites de les quals havia dit que fins i tot podien emetre radiació.

En aquest estudi que ha publicat, “Conservació de la informació i predicció meteorològica pels forats negres”, que encara està pendent per revisió proposa com a nou paràmetre l’horitzó aparent que diu que en comptes d’haver-hi una frontera invisible que reté tot tipus de matèria, llum inclosa, només les reté temporalment i després les allibera de manera caòtica. La seva idea es basa en que una frontera definida no és possible degut a les violentes fluctuacions que es produeixen al voltant d’un forat negre. És a dir, a diferència de l’explicació de la teoria clàssica, que diu que no se’n pot sortir, segons la quàntica l’energia i la informació en podrien escapar. Tot i que també admet que una explicació completa del procés encara no és possible ja que s’han de combinar la gravetat, la relativitat i la mecànica quàntica, cosa que encara no s’ha fet.

Aquesta nova teoria ha estat ja rebatuda per altres científics que hi estan en contra amb el pretext de ser un treball massa curt i sense detalls i que encara no ha estat revistat.

Si en voleu saber més podeu anar a:

http://www.nature.com/news/stephen-hawking-there-are-no-black-holes-1.14583
http://arxiv.org/
http://www.lavanguardia.com/ciencia/20140127/54399592814/stephen-hawking-no-agujeros-negros.html
http://www.abc.es/ciencia/20140129/abci-cientificos-cuestionan-stephen-hawking-201401291313.html

Desperta la nau Rosetta després de 31 mesos d'hibernació

La nau ja prepara l’aterratge al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko

20140125202228-foto-2.jpg

El passat 19 de febrer, i després de 31 mesos inactiva, la nau Rosetta es va reactivar per tal de preparar el seu aterratge al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Aquesta nau, dissenyada i posada en òrbita per l’Agència Espacial Europea el 2004, és un dels projectes estrella de l’ESA doncs mai fins ara s’havia intentat fer aterrar un artefacte a un cometa i estudiar-lo des de la mateixa superfície.

L’objectiu primordial de la nau Rosetta, alimentada gràcies a l’energia captada pels seus panells solars, és ajudar a entendre l’origen i l’evolució del Sistema Solar. La composició del cometa que estudiarà, reflecteix la composició de la nebulosa pre-solar, nebulosa a partir de la qual es van formar el Sol i els planetes del Sistema Solar fa més de 4.600 milions d’anys. Per tant, una profunda anàlisi del cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko per part de Rosetta i l’aterratge del mòdul anomenat Philae, capaç de perforar i analitzar extensament el substrat del cometa, proporcionaran informació fonamental per entendre com es va formar el Sistema Solar.

A més, aquesta missió confirmarà, o desmentirà, les proves convincents que indiquen que els cometes van jugar un paper clau en la creació dels planetes, doncs els seus impactes eren molt freqüents abans. Es creu que aquests impactes van proporcionar a la Terra la majoria de l’aigua que avui contenen els nostres oceans. Per confirmar-ho, es compararà la proporció d’hidrogen-deuteri del glaç del cometa amb el dels nostres oceans. D’altra banda, els cometes podrien, fins i tot, haver dut al planeta blau molècules orgàniques complexes que haurien jugat un paper crucial en l’aparició de la vida a la terra. Cosa que també s’estudiarà i que en cas de confirmar-se, donaria força a la teoria de la Panspèrmia.

20140125202212-foto-1.jpg

Per tal de poder entrar en l’òrbita del cometa, que viatja a altes velocitats, la nau Rosetta ha hagut de fer un viatge espacial de10 anys i agafar embranzida gràcies a les forces gravitacionals de la Terra (2005, 2007 i 2009) i de Mars (2007). Ara però, ja es troba a la recta final de la seva missió, que s’espera que tingui el punt culminant el novembre de 2014, quan Philae aterrarà a la superfície del cometa. Finalment, la missió acabarà el desembre de 2015, quan ambdós artefactes es quedaran sense energia després d’enviar la valiosa informació sobre el cometa a la Terra.

20140125202145-foto-3.png

-Per a més informació visiteu el web de l’Agència Espacial Europea:

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Frequently_asked_questions

 

Pol Borrellas

Marx A

Los cinco exoplanetas en los que podríamos vivir.

Los cinco exoplanetas en los que podríamos vivir. Ya prácticamente nadie piensa que estamos solos en la galaxia. Sin embargo, como indican los datos recogidos por el satélite Kepler de la NASA, parece que existen muchos más planetas de los que podemos pensar con vida lejos del Sistema Solar. Según dichos datos, una de cada cinco estrellas similares a nuestro Sol tendrían un planeta con un tamaño parecido a la Tierra en una zona habitable.
De los aproximadamente 100.000 millones de estrellas que se encuentran en nuestra galaxia, ¿cuántas pueden tener un planeta dentro de la zona habitable orbitando a su alrededor? Este es la pregunta que se han realizado los investigadores de la Universidad de California en Berkeley y la Universidad de Hawái. Y es que para que pueda haber vida (tal y como la conocemos nosotros) es necesario que tenga agua, como en la Tierra, es decir a una distancia ni muy lejos ni muy cerca de su estrella. Si se sitúa demasiado lejos hará demasiado frío, mientras que si está demasiado cerca será un planeta demasiado caliente.

Los investigadores han analizado miles de datos recogidos por el telescopio espacial Kepler y el Keck, situado en Hawai. Su conclusión: alrededor del 22 por ciento de las estrellas parecidas al Sol (a nivel de temperatura) tienen planetas de un tamaño similar a la Tierra (entre una y dos veces su tamaño) y orbitan a su alrededor a una distancia dentro de la zona habitable.

Como explica Erik Petigura, director del estudio publicado en PNAS, "esto significa que cuando se mira hacia los miles de estrellas en el cielo nocturno, la estrella más cercana similar al Sol con un planeta de tamaño a la Tierra situado en la zona habitable está probablemente a tan sólo 12 años luz de distancia y se puede ver a simple vista“.

El telescopi Alma troba l'objecte conegut més fred de l'univers

El telescopi Alma troba l'objecte conegut més fred de l'univers

Fa gairebé ben poc,al desert d’Atacama,Chile, el telescopi Alma va detectar a 5.000 anys llum de la Terra una nevulosa brillant. Per el moment és l’objecte més fred conegut per l’ésser humà a l’univers. Aquesta nevulosa té una temperatura de -272ºC, més baixa que les propies ombres produïdes pel refredament del Big Bang.

Com esmenta l’article publicat en ’Astrophysical Journal’, es tracta d’una nevulosa d’extranya com un boomerang que està desprenent gas del seu interior, perdent temperatura a la vegada.

UN OBJECTE MOLT INTERESANT

Com a indicat un dels autors del treball,Raghvendra Sahai, del laboratori de Propulsió a raig (JPL) de la NASA. És una nevulosa de doble lòbul que s’expandeix ràpidament per l’univers. 

Aquest és un descubriment per entendre com moren les estrelles passan a ésser nevulosa. Asegura Raghvendra Sahai " Tot això es gràcies a Alma...",qui asegura que serà una font de futurs i molt propers descubriments.

NEVULOSA BOOMERANG

Es considera una nevulosa jove o estrella moribunda com el cas del Sol perquè està perdent les capes exteriors dixant al nu una capa de gas fins que es converteixi en una estrella gegant vermella.

Webgrafia:

http://www.universetoday.com/105774/alma-warms-up-the-view-of-the-coldest-place-in-the-universe/

https://public.nrao.edu/news/pressreleases/alma-reveals-coldest-place-in-the-universe

Álvaro Parrilla Rodríguez

Pistes sobre el planeta veí

Pistes sobre el planeta veí A l’espera de missió de portar mostres de Mart per analitzar als laboratoris terrestres, la bona sort acompanya vegades als científics en forma de trossos del planeta veí quan cauen a la Terra. El meteorit NWA 7533 de 84 grams, va ser adquirit en Agadir (Marroc) l’any 2012, es un fragment de la costra del planeta Mart segons afirman els científics que l’han analitzat. Aquest fragment es pot tratar de la primera mostra reconeguda de l’antia costra de Mart, afirma la revista Nature.

Les roques de Mart que arriven a la Terra s’haurien d’haver desprès del seu planeta per algun impacte d’un cos més gran i potent com per sortir despedides i superar el camp gravitatori, viatgen per l’espai y poden acabar caient a la Terra. Aquests fets pels científics són grans opcions de profondir en la història de Mart investigant aquests meteòrits que són uns tresors un cop es troben a la Terra.

És el cas del NWA 7533, adquirit en 2012, que d’havia de dormar part d’una roca més gran que es va fragmentar a l’atravassar l’atmòsfera terrestre. S’han recuperar al menys cinc trossos, senyala un científic.

La Vía Láctea és el doble de gran del que pensem. .

La Vía Láctea és el doble de gran del que pensem. .

L’espiral de la Via Làctia Té sense Gruix de 12,000 Anys Llum, i no de 6,000 Anys Llum del com s’estimava Fins ara . Per arribar a aquesta conclusió , l’astrofísic Bryan Gaensler i seus Col · laboradors de la Universitat de Sydney (Austràlia ) no han del necessitat Mirar a Través de cap telescopi : n’han tingut prou amb descarregar d’Internet les Dades DISPONIBLES Fins ara Sobre La nostra galàxia i reinterpretar-los.
En concret , el professor Gaensler i seu Equip de han utilitzat La Informació dels púlsars de la Via Làctia , estrelles de neutrons Que emeten polsos de llum Diaris . " A Mida Que la Llum d’organismes europeus de normalització Objectes Viatja CAP Nosaltres , interactua amb electrons Que es troben dispersos Entre Les Estrelles , el Què fa Que la Llum si s’alenteixi " . Les longituds d’ona Més Llargues (vermelles ) redueixen Més do velocitat Que les Curtes (blaus ) , Per el que calculant aquest retard Es pot Estimar Quina distància ha recorregut el pols .
Les Reaccions a La Comunitat Astronòmica davant El Descobriment d’ Gaensler de han Estat Diverses Molt . "Alguns Col · legues sí s’han acostat a mi i m’han del DIT ’ ESO ho desbarata tot’ , mentre que altres han afirmat « Ah , ara tot Encaixa ! ’", Confessa l’Investigador .

 

Maria Vicens

http://www.bibliotecapleyades.net/universo/cosmos61.htm

Un tros de Mart va caure a la Terra i ara dóna pistes sobre el planeta veí

Un tros de Mart va caure a la Terra i ara dóna pistes sobre el planeta veí
Esperant la llarga missió de portar mostres de Mart per analitzar a laboratoris terrestres, la bona sort de vegades acompanya els científics en forma de peces del planeta veí i així va ser en aquest cas. El meteorit NWA 7533, de 84 grams, adquirit a Agadir (Marroc), el 2012, és un fragment de l'escorça primitiva de Mart, diuen els científics que han analitzat minuciosament el fragment. Podem estar parlant pel que sembla de la primera escorça orimitiva reconeguda de Mart, diu la revista Nature en la qual Munir Humayun (Universitat de l'estat de Florida) i els seus col·legues presenten el seu estudi de la NWA 7533.

Les roques de Mart que arriben a la terra sembla ser que haurien caigut del seu planeta per l'impacte d'un cos prou fort per anar disperat i superar el camp gravitatori d'allà. Van passejar per l'espai i poden acabar caient a la terra. Pels científics, aquets meteorits són tresorts que busquen activament. Per exemple a l'Antàrtida, on les gelades de la superfícies no només faciliten la seva localització, i a més conserven els petits fragments gairebé amb les condició primitives, diu els especialistes Harry Y. McSween el Nature. La sorra del desert del nord-oest d'Àfrica també són uns terrenys favorables per trobar amb meteorits, però allà és més freqüent anar per comprar-los que no pas per trobar-los.

És el cas de la NWA 7533, adquirida el 2012, se suposava que era part d'una gran roca que va trencar l'atmosfera de la Terra. Almenys cinc peces, s'han recuperat, va dir McSween.

Ara l'anàlisi realitzat per Humayun i el seu equip troba l'origen del meteorit en el terreny alt de l'hemisferi sud marcià. La roca està formada per fragments que contenen Circonita format probablement per la refosa de l'escorça primària de Mart. A més, segons les dates, té una edat de 4.428 milions d'anys similar a les criconites terestes i llunars, que implica una cronologia amb paral·lel a la formació de l'escorça primària aMart, la Terra i la Lluna, diu Nature

McSween diu que un altre meteorit vinculat a aquest, el NWA7034, es de fa 2.100 milions d'anys, que podria indicar que la roca original que va trencar l'atmosfera de la terra era una barreja de diferents components.

La NWA 7533 conté fragments de la composició química és gairebé idèntica a la de roques basàltiques analitzades per Spirit, el robot de la NASA, durant la seva exploració del cràter Gusev de Mart.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/19/actualidad/1384885702_356954.html


Berta Cots

Un troç de mart caigut a l'Àfrica ajuda a entendre el planeta vermell

Un troç de mart caigut a l'Àfrica ajuda a entendre el planeta vermell Un grup de científics de l’Universitat Estatal de Florida han estudiat un meteorit arribat de Mart que va caure a la Terra fa uns 4.400 anys. El grup de cientícs ha elaborat un cronolograma aproximat de la formació del planeta i coincideix amb el de la formació de la Terra.

Cronologia:

Segonss s’ha pogut extreure de les dades facilitades pel meteorit, fa uns 4,6 milions d’anys el Sistema Solar es va condensar probablement a partir d’una nebulosa, en els seus dos components: el Sol els planetes, lunes i asteroides. Les peces de Marte, junt amb els altres quetre planetes rocosos, van reunir en el seu entorn els mateixos elements pesants, com el silici, el ferro i el magnesi, mentre que els vents espacials van endur-se els altres elements poc pesants.

En algun moment i tal com va succeir-li habitualmemt en l’ adolescencia del Sistema Solar, un meteorit va estrellar-se amb la part sud de Mart, una regió plena de cràters i llavors troços de l’escorça de Mart van sortir "trencats" a l’espai. Amb el temps, un es va estrellar al desert del Sàhara.
Al 2012 un membre d’una tribu beduina va trobar aquest meteorit fins que el grup de científics van descubrir que procedia de Mart i van fer aquest descubriment: la Terra i Mart van formar-se al mateix temps.


Pau Ferran