Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2008.

Centrals nuclears

http://www.youtube.com/watch?v=M-3-CPIfb54&feature=related

 

Aquí teniu un petit resum del funcionament, els avantatges i els inconvenients de les centrals nuclears.

Etiquetas:

11/11/2008 14:49 camprades Enlace permanente. sin tema


una imatge d'avui

20081113192801-m84-115-1-.jpg

Aquesta imatge ha estat captada avui pel Chandra,

 l’observatori de raigs x que orbita la Terra.

Correspond a una galaxia elíptica massiva

situada a prop de la costelació de Virgo,

 a uns 55 milions d’anys llum.

A la web del Chandra hi trobareu moltes més

 

 

http://chandra.harvard.edu/photo/chronological.html

La UAB participa al projecte LHC

20081113213049-picweb-0.gif

El Port d'Informació Científica (PIC) i l'empresa Sun Microsystems van presentar a l’ Agost el centre de referència d'emmagatzematge massiu de dades científiques més gran d'Espanya, amb una capacitat d'un petabyte i un flux d'intercanvi d'informació de 10 gigabytes per segon.

   El centre està ubicat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i donarà servei a comunitats internacionals d'investigació, ja que forma part de la xarxa GRID, del projecte europeu EGEE (Enabling Grids for E-Science), que és la xarxa informàtica més gran del món.

   Alhora, el centre podrà emmagatzemar i analitzar les dades de l'accelerador de partícules més gran del món, l'LHC (Large Hadron Collider) de Ginebra (Suïssa), amb el qual el PIC està compartint un volum molt gran de dades

   La gestió que ofereix el centre d'emmagatzematge massiu de dades científiques és possible gràcies al maquinari i al programari de Sun Microsystems, connectat a la xarxa GRID, tot i que el centre podrà doblar la seva capacitat anualment.

   Per aquesta raó, el director del PIC, Manuel Delfino, va explicar que es tractava, i es tracta, d'un pas important, perquè les dades que es reben en els sistemes d'emmagatzematge del centre podran ser tractats, remeses a nous centres i emmagatzemades per a usos futurs.

Margarita Vilaclara

http://www.uab.es/servlet/Satellite?c=Page&cid=1099409749848&noticiaid=1188805363182&pagename=UAB%2FPage%2FTemplatePlanaNoticiasDetall

Un fong que produeix combustible molt semblant al diesel.

Segons publica la revista Microbiology, recentment s’ha descobert a un bosc de Xile un fong que produeix un combustible similar

al diesel.

 

El fong va ser descobert a un “Eucryphia“, un tipus d’arbre propi del país. Batejat amb el nom de Gliocladium roseum, és capaç

de produir una mescla d’hidrocarburs presents a la diesel. Per això es podria produir un nou combustible biològic de fonts d’energia

no fòssils.

 

Tot hi que la producció d’hidrocarburs per part d’altres microorganismes ja era conegut, el compost produït per el Gliocladium és

molt més semblant al diesel que els fins aleshores trobats en altres fong i bacteris.

 

Acabarem així amb la lluita per al petroli i aconseguirem un món més net?

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_7706000/7706601.stm

Laura Gómez

Els astrònoms observen per primera vegada planetes d'altres Sistemes Solars

Aquesta notícia va sortir a tots els diaris del 14 de Novembre de 2008. Jo he agafat com a referència la de la Vanguardia i n'he fet un resum amb les meves pròpies paraules.

Tots els planetes solars que es coneixen avui en dia s'havien detectat observant les estrelles al voltant de les quals orbiten. Analitzant les anomalies en la llum d'aquestes estrelles a mesura que els planetes giren al seu voltant, es possible deduir l'existència d'aquests planetes, però mai s'havien pogut observar directament fins fa pocs dies i per això les seves característiques exactes es desconeixien.

Fa aproximadament una setmana el telescopi Hubble va observar directament un planeta que orbita al voltant de la estrella Formhault a la constel·lació de "Pez Austral". Aquest planeta orbita a 17000 milions de quilòmetres de la seva estrella (120 vegades la distància de la Terra al Sol) i és la major distància de qualsevol planeta conegut a la seva estrella. Aquest planeta triga res més que 872 anys a descriure una orbita completa al voltant de Formhault, però està a tan baixa temperatura que es descarta que hi pugui haver vida.

Per altra banda altres telescopis han observat altres astres orbitant al voltant d'una estrella. Per exemple els telescopis keck i Géminis de Hawaii han trobat un sistema de 3 planetes gegants al voltant de l'estrella HR 8799. Aquests tres planetes tenen masses d'entre 7 i 10 vegades la de Júpiter, el planeta més gran del Sistema Solar que per la seva part té una massa 318 vegades major que la de la Terra.

A partir d'ara , els astrònoms tenen previst analitzar més detingudament la radiació procedent dels nous planetes per deduir la composició de les seves atmosferes. A més continuaran buscant més planetes amb l'objectiu de trobar móns més semblants a la Terra.

La NASA té plans per a posar en òrbita en els pròxims anys els telescopis espacials James Webb (successor del Hubble) i el Buscador de Planetes Terrestres (Terrestrial Planet Finder)per trobar per fi planetes habitables.

 

Gerard Masip Pablo

19/11/2008 22:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Com funciona l' LHC

Aquest matí no hem pogut sentir l'explicació de com funciona la màquina.

Mireu el video per tal de fer-vos una idea

Google incorpora buscar per veu a l'iPhone

20081120191507-mobileappgoogle.png

Tema: TIC’Sb

LA VANGUARDIA 19-11-08

Google va estrenar el passat dimarts (18-11-08) una nova versió del seu buscador per l’iPhone que permet a l’usuari buscar simplement pronunciant el que desitja trobar, en lloc del teclejar-ho. Encara que el programa està disponible en diversos idiomes,  no inclou el català però si el castellà, la pronunciació que detecta de forma efectiva és la de l’anglès. El sistema localitza el lloc en el qual es troba el telèfon, mitjançant el GPS que porta incorporat l’iPhone. Per exemple, si tu li demanes "horari de pel·lícules” (en anglès, movies showtime), t’ofereix un enllaç amb els diferents horaris dels cinemes de la ciutat en la que està l’usuari. Aquesta nova aplicació és gratuïta.

http://www.applesfera.com/2008/11/18-google-anade-la-busqueda-por-voz-en-su-aplicacion-para-el-iphone

 

Marc Surís

 

20/11/2008 18:30 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

La Formula Student

20081117233818-etseib.jpg

La Formula Student és una competició entre universitats d’enginyeria, a nivell mundial, on cada una dissenya, construeix i pilota un monoplaça. El millor monoplaça es determina executant diferents proves. Entre més de 100 universitats trobem la ETSEIB (escola tècnica superior d’enginyeria de Barcelona), on un grup format per 15 estudiants augmenten el seu coneixement i experiència en el camp de l’enginyeria. Per poder-lo construir han d’aconseguir un pressupost per fer-ho, tenint sempre en comte el disseny i totes les seves peces. Han de trobar patrocinadors per poder adquirir diners i/o peces per a la construcció. El CAT01 és nom del monoplaça que han construït els 15 alumnes, que va ser provat al circuit de Catalunya, a Montmeló.

 

Personalment, aquest és un tema que m’atrau ja que en un futur m’agradaria poder formar part d’aquesta universitat, i si hi ha la oportunitat, formar part del grup de disseny, construcció i conducció del monoplaça. Estic bastant interessat en el món del motor i el que hi ha darrera, disseny i construcció, per això em va sobtar el tema i immediatament me’n vaig informar pels medis que vaig poder.

 

Ignasi Camprubí

http://www.etseib-motorsport.upc.edu/

20/11/2008 18:43 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

L'hospitalet, seu de la secuenciació del genoma del càncer

La finalitat d’aquest laboratori és investigar en els pròxims 5 anys les alteracions genètiques de cinquanta tipus de càncers.

Segons la consellera de ciència i innovació aquest serà el primer organisme que uneix als millors grups d’investigació del món al voltant del càncer i la genòmica funcional.

Per més informació, aquí reniu la pàgina web de "La Vanguardia":

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20081120/53582501119/barcelona-acogera-la-sede-espanyola-del-laboratorio-de-secuenciacion-genomica-del-cancer.html

M. Prades

Els robots seran el 2020 tan necessaris pels humans com avui els mòvils

Segons un estudi del professor de sociologia de la UNED, Antonio López Peláez, els robots seran tan necessaris el 2020 com avui els mòvils. Diu que hi haurà una revolució robòtica i que això provocarà un desequilibri tecnològic entre qui en posseeixi un o no.

Aquests robots seran màquines inteligents que ens substituiran en les funcions de seguretat, vigilància, defensa o en feines domèstiques. Treballaran 24 hores al dia, tres vegades el que faria un humà. López Peláez també diu que se’ls atribuiran qualitats humanes i que tindran drets.

Els científics però tenen grans preucupacions ja que es pot produir un augment de l’atur espectacular. com en el segle XIX amb les màquines tèxtils, i els sous baixaran.

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20081121/53582739357/los-robots-seran-en-2020-tan-necesarios-para-los-humanos-como-hoy-los-moviles.html 

Enric Gabarró

 

 

 

 

Nous planetes a la vista

20081122201138-planets-viz357x241.jpg

Els astrònoms han localitzat quatre nous planetes que es troben a l’exterior del Sistema Solar. Des de 1995 ja han estat identificats més de 300 que orbiten al voltant d’una estrella que no és el sol, però aquesta és la primera vegada que s’han identificat a partir de detectar directament la llum que emeten o reflexen. Aquests planetes són gegants, gasosos i massa joves per que la vida hi hagi aparegut. Encara estan irradiant gran part del calor acumulat a la seva etapa de formació.

Es tracta d’un gran pas endavant en ciència, ja que l’observació directa de planetes extrasolars permetrà descobrir astres que es trobin a molta distància dels seus respectius sols. Fins ara, amb la detecció indirecta a partir dels seus efectes sobre les estrelles, només han estat trobats astres que es troben relativament aprop. D’altra banda, amb l’estudi de la llum que emeten i reflexen es podrà determinar les propietats de llurs atmosferes com la temperatura o la composició química, que ens informaran sobre les seves característiques.

https://publicaffairs.llnl.gov/news/news_releases/2008/NR-08-11-02.html

 

Gabriel García

Descobreixen noves glaceres a Mart

Els primers indicis d’aigua a Mart van ser detectats fa quatre anys per els vehicles Spirit i Opportunity, i després va ser confirmat per el Phoenix, un altre vehicle de la NASA. Fa un any, el radar de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) va detectar unes glaceres, i la noticia no ens ha arribat fins ara ja que la NASA volia estar segura de que eren glaceres i volia fer més investigacions.

Aquestes glaceres es troben localitzades lluny dels pols de Mart i a pocs metres de l’escorça rocosa de Mart, es a dir, les glaceres només arriben a pocs metres sota terra.  Es creu que tenen aquesta localització a causa d’un canvi que va sofrir l’eix de rotació de Mart, i va empènyer les glaceres a aquests llocs. Les glaceres tenen una dimensió de milers de kilòmetres quadrats.

Aquest descobriment és molt important per dues raons: constata l’existència de vida a Mart, ja que l’aigua és un dels ingredients elementals per a que hi hagi vida i també encoratja als científics que busquen vida més enllà del sistema solar. L’altre raó és que en les futures expedicions interplanetàries la necessitat d’aigua serà coberta per les glaceres que han trobat.

http://www.antena3noticias.com/PortalA3N/noticia/ciencia-y-tecnologia/Descubren-inmensos-glaciares-ocultos-Marte/3521302

Marc Codina

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra descobreixen uns mecanismes per controlar el dolor neuropàtic.

20081122183019-el-receptor-de-cannabinoides-cb2-se-expresa-en-las-celulas-que-daran-lugar-a-las-microglias-imagengaleria.jpg

Els resultats dels dos treballs experimentals revelen que el receptors cannabinoides CB2 juguen un paper primordial en el dolor neuropàtic a nivell de la medul·la espinal. A més, aquests estudis han posat de manifest que aquests receptors cannabinoides són dependents d’una substància rellevant del sistema immune: l’interferó- γ, una proteïna la funció de la qual és inhibir l’activitat dels virus que sintetitzen algunes cèl·lules específiques en resposta a les infeccions o en presència de determinats agents tòxics.

Els receptors CB2 modulen la lesió que condueix al dolor neuropàtic

Els receptors cannabionoides del tipus CB2 s’expressen en el sistema nerviós central però sobretot en els teixits perifèrics com ara el sistema de defensa, o sistema immunològic dels éssers vius (inclosos els humans). Els receptors CB2, tant si són estimulats per substàncies internes com per externes a l’organisme, són els responsables de diversos efectes farmacològics i fisiològics en els cos humà. En el dolor neuropàtic, els receptors CB2 contribueixen a la modulació de l’activació de les cèl·lules que donen suport i protecció a les neurones quan es lesiona el nervi.Mitjançant aquesta modulació, l’activitat dels receptors CB2 contribueix a limitar l’extensió de la lesió que condueix o comporta al dolor neuropàtic.

Què és el dolor neuropàtic?

La conseqüència d’una lesió traumàtica o degenerativa de les estructures nervioses, en absència d’un estímul o causa de la lesió evident. Els mecanismes que desencadena aquest síndrome produeix inflamació local i  canvis en la plasticitat neuronal de les vies transmissores del dolor. Aquest dolor és difícil de pal·liar amb les teràpies convencionals. El dolor neuropàtic és ,per tant, de molt difícil tractament, fins i tot amb els analgèsics més potents coneguts.

Per més informació: http://www.dmedicina.com/edicion/diario_medico/dmedicina/enfermedades/neurologicas/es/desarrollo/1183129.html

Sílvia Dyson

 

ratolins immortals

20081123194349-raton300.jpg

El grup de científics espanyols del Centre Nacional d’Investigacions oncològiques (CNIO) ha aconseguit crear un ratolí més sa, resistent al càncer i amb un procés d’envelliments més lent; podent arribar a viure un 40% més de temps que la seva pròpia espècie.
El que s’ha pogut demostrar és que hi ha un enzim anomenat telomerassa i conegut com “l’enzim de la immortalitat” i que, augmentant la seva quantitat, s’ha aconseguit un ratolí amb una vida més llarga.

Això traslladat a l’espècie humana suposaria també un allargament de vida podent arribar fins als 20 anys. Molta gent creu que això és un bon avanç en el món de la investigació però que no seria favorable aplicar-ho a la espècie humana ja que suposaria l’aparició de noves malalties relacionades amb l’edat i l’envelliment. No descarten aquesta possibilitat però s’ha comprovat que aquest ratolí presenta una bona coordinació neuromuscular a edats avançades a més a més de teixits més sans, com la pell i el del sistema digestiu, el qual es manté jove més temps.

Enllaços:
http://www.europapress.es/ciencia-00298/noticia-cientificos-espanoles-crean-raton-vive-40-mas-tarda-mas-tiempo-envejecer-20081113190413.html
http://blogs.periodistadigital.com/vidasaludable.php/2008/11/14/raton-inmunidad-cancer-envejece-9999

Jordina Marbà

L'Hospital Clínic realitza el primer trasplant de tràquea del món

L’hospital clínic de Barcelona va realitzar el primer trasplant de tràquea sense immunosupressió. Va ser realitzat a una dona colombiana de 30 anys amb greus problemes respiratoris deguts a la tuberculosi que li havia causat un col·lapse del pulmó esquerre, just abans de la bifurcació de la tràquea. El professor Paolo Macchiarini del servei de cirurgia toràcica del centre  va dur a terme l’operació  trasplantant la tràquea del donant,  mort per hemorràgia cerebral als 51 anys.

La tràquea va ser sotmesa a 25 rentats previs per eliminar de l’òrgan qualsevol cèl·lula del donant i reprovar-la posteriorment amb les cèl·lules de la receptora. És el primer trasplant en el qual el pacient no necessitarà prendre immunodepressors per evitar-ne el rebuig, ja que la tràquea que se li ha trasplantat és un híbrid entre l’òrgan del donant i les cèl·lules mare epitelials de la receptora, amb la qual s’ha repoblat.

Fins a ara es contemplaven altres alternatives, com col·locar un 'stend' o extirpar un pulmó, ja que un trasplantament obliga al pacient a medicar-se per a tota la vida amb immunosupressors, que té efectes secundaris i que no s'aconsella.
Segons el doctor
Macchiarini, aquesta innovació Biomèdica pot convertir-se en una alternativa per a patologies de les vies aèries superiors que ara com ara no poden tractar-se amb la cirurgia tradicional, com malformacions congènites o tumors primaris. Ha afegit que l'aplicació clínica de tècniques de cultiu de cèl·lules mare i el fet d'estalviar al receptor els problemes derivats de la immunosupressors suposen una fita en la història del trasplantament.

Enllaços:

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20081119/53581815317/el-hospital-clinic-realiza-el-primer-transplante-de-traquea-del-mundo.html

 

Mireia Mascaró

La NASA prova amb èxit una internet espacial

20081123222740-internet-browse.jpgAmb l’objectiu de fer les comunicacions espacials més còmodes, ràpides i fiables, els científics de la NASA han provat amb èxit una xarxa de comunicacions des de l’espai similar al model d’internet que tenim a la Terra actualment. Aquesta nova xarxa permet enviar dades d’un usuari a un altre de forma automàtica, no manualment com s’ha estat fent fins ara.


La primera prova s’ha realitzat enviant imatges a la Terra des d’una nau que es troba a 32 millons de quilòmetres d’aquí i l’èxit ha sigut absolut. Els únics problemes que es troben al sistema es que quan una nau espacial passa per darrere d’un planeta s’interromp el contacte o també hi poden haver dificultats de comunicació a causa de les tempestes solars.


Tot i això aquest nou sistema ben segur facilitarà les misions espacials al poder rebre i enviar dades en molt poc temps i permetrà realitzar nous tipus de missions espacials més complexes


Aquí teniu el link a la pàgina de la NASA que explica com s’ha realitzat la prova (En anglès): http://www.nasa.gov/home/hqnews/2008/nov/HQ_08-298_Deep_space_internet.html


També podeu trobar la noticia en castellà a la web de la Vanguardia: http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20081119/53581717700/la-nasa-prueba-con-exito-una-internet-del-espacio-tierra-washington-marte.html

Pol Ràfols

Les nanopartícules irrompen en els productes d'ús quotidià

20081124180312-nano.jpg

Al mes de setembre van pintar el Pont de Ferro de Girona amb una nova tinta rogenca. Aquesta pintura conté partícules diminutes que n'endarrereixen la degradació. Això seria tant sols un exemple de les moltíssimes aplicacions quotidianes de la nanotecnologia (la disciplina que estudia el disseny i el comportament d'objectes centenars de vegades menors que el diàmetre d'un pèl). Avui en dia utilitzem aquestes nanopartícules per a la producció de cremes solars més eficaces, additius perquè els ciments no es degradin fins a peces de vestir antibacterianes i fàrmacs sense efectes col·laterals. Però la comercialització massiva d'aquestes partícules no ha tingut en compte la seva possible toxicitat. Per aquest motiu el Centre de Recerca de la Governança del Risc (UAB i UOC) va organitzar la setmana passada a Barcelona una trobada per parla sobre el tema. Es veu que les partícules ultrafines que produeix el dièsel són perjudicials per a la salut, per aquest motiu seria prudent prendre precaucions abans de difondre nanopartícules en l'ambient. Apart d'aquest exemple, trobem altres utilitats d'aquestes nanopartícules que també poden ser perjudicials per al nostre organisme.

Més informació i utilitats d'aquestes nanopartícules a la web del Periódico:

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=564788&idseccio_PK=1021&h=

Enllaços:

http://www.euroresidentes.com/futuro/nanotecnologia/diccionario/nanoparticulas.htm

http://es.wikipedia.org/wiki/Nanopart%C3%ADcula

Laura Arlà

 

 

S'utilitzen cèl·lules de greix abdominal per reconstruir la mama de les pacients amb càncer

20081124183634-celules.jpg

Al Hospital Greorio Marañón de Madrid han utilitzat, per primera vegada a Espanya cèl·lules mare, tretes de la zona del greix abdominal per reconstruir la mama de les pacients que, prèviament els havien extirpat un càncer. Aquesta complicada operació de cinc hores s'havia practicat prèviament a països com Bèlgica i Itàlia. És aplicable a persones d'entre 28 i 70 anys i es prefereix el greix abdominal perquè es considera que hi ha més cèl·lules mare. Ja era hora de que es comencés a descobrir nous recursos en contra els càncers, tard o d'hora tots hauran de ser curables.

-Tecnologia industrial, Energia mareomotriu:

20081124192500-optaction-1-.jpg

-Introducció:

Tot i anomenar “Terra” al nostre planeta, el 75% és aigua. Les marees estan causades per el joc d’atraccions gravitacionals entre la Terra, la Lluna i el Sol, metres que les onades estan formades per el vent. Tota aquesta energia pot ser aprofitada i per tal de fer-ho podem utilitzar molts sistemes diferents. Tots aquests sistemes es troben en evolució tecnològica per tal d’aprofitar aquesta energia renovable.

-Cas espanyol:

En el cas espanyol podem parlar de la central de Cantabrià, “Santoña”, que dia a dia està estudiant l’energia mareomotriu amb l’ajuda de 2,66 milions de e. Les seves instal·lacions ocupen aproximadament una area del mar que esta situada a 1 km de la costa. Aquest esta format per 10 rets de 10 boies distribuïdes en 2000m2 i proporciona una electricitat al dia per 1500 famílies.

-Funcionament:

La producció d’energia marina, té diferents sistemes d’aprofitament, com són: “les columnes d’aigua oscil·lant”, “els pelamis” i “el powerbuoy”. Tots aquests sistemes es basen en el mateix, però el més utilitzat a la zona de Cantabrià, és el powrbouy. Aquest sistema es basa en la producció d’energia provocada per la força oscil·lant vertical produïda per les onades, amb unes boies, que activen unes bombes hidràuliques. Aquestes amb l’ajuda de un generador crea energia elèctrica que és transmesa a la xarxa gràcies a un cable submarí i va a parar a les vivendes.

-Conclusió:

En definitiva, la qüestió és que la producció d’energia és i serà un del grans problemes del segle XXI. El estudi i producció de noves tecnologies de producció elèctrica, és el més important en aquests temps. La construcció de noves centrals d’energia alternativa, com la de Santoña, és un pas més que ens portarà a un món més estable i net.

Podeu trobar més informació a:

 http://renovables.wordpress.com/2007/09/20/santona-boya-para-generar-electricidad-a-partir-de-las-olas/

http://energelia.com/otras-fuentes/planta-de-energia-de-las-olas-en-santona.html

Josep Codianchs Nadal

Josep Cdinachs Nadal

Nou material d'alta eficàcia per cèl·lules solars

20081125183854-chisholm.jpg

El genere humà està de sort. Mentres que molts es dediquen a embrutar el planeta i fer-lo poc habitable uns altres pocs tracten de fer el contrari.
Una de les fonts de captació d’energia és l’energia solar. Aquesta és, probablemente la més neta i potser la més econòmica, depèn solament de la quantitat d’hores de sol que s’irradia en una zona concreta.
Però també el sistema de captació per mitjà de cèl·lules solars també tenen problemas, els electrons només romanen sols durant una diminuta fracció de segón abans de tornar a ser absorbits pels àtoms que els procediexen. Els electrons han de ser capturats durant el curt temps que estan lliures i aquest treball, que consisteix en la separación de carregues resulta molt laboriós.
Un grup de químics de la Universitat Estatal de Ohio ha conseguit convinar un plàstic elèctricamente conductor amb metalls com el Molibdè i el Titani per crear un material híbrid diferent dels que hi havia anteriorment perque aquest cobreix tot l’espectre solar, això ens ho explica el professor Malcom Chisholm, catedràtic del departament de química d’aquesta universitat.
La llum del Sol conté tot l’espectre de colors que poden veure’s a primera vista, és a dir tots els colors de l’arc de Sant Martí. El que els nostres ulls interpreten com un color, en realitat és algun de diferents nivells d’energia, o freqüències de llum. Els materials de les cèl·lules solars d’avui dia poden capturar només una petita gamma de freqüències, pel que només poden captar una petita part de l’energia continguda en la llum del Sol. Aquest nou material és el primer que pot absorbir al mateix temps tota l’energia continguda en la llum visible. El material genera electricitat igual que altres materials usats en cèl·lules solars: la llum energitza els àtoms del material, i alguns dels electrons en aquests àtoms són desplaçats.
Com podem veure amb aquesta nova tècnica es poden crear nous panels solar que captin molta més quantitat d’energia solar i amb menys pèrdues.


http://www.amazings.com/ciencia/noticias/191108c.html

http://www.solociencia.com/quimica/08112004.htm

http://www.enllave.es/actualidad/noticias/2008/11/20/nuevo-material-de-alta-eficacia-para-celulas-solares/

Matias Muelas

Nova línia de recerca d'un agent neutralitzador del virus VIH a Barcelona

20081125235306-pvvacuna2511084.jpg

Primerament, s’ha de puntualitzar que, contrastant amb el que diuen els titulars, no s’ha desenvolupat una vacuna contra el virus VIH o del Sida sinó una vacuna contra el seu desenvolupament, de moment.

És a dir, que vol evitar que la persona infectada desenvolupi els efectes de la malaltia com ho fan un 0,5% dels portadors del virus els quals no el desenvolupen.Aquests són els anomenats no progressors de la malaltia i , seguint aquest exemple, els científics han intentat reproduir la situació d’aquests casos amb una vacuna.

Aquesta vacuna conté quatre antígenes modificats( marcadors de la malaltia), els quals fan que es generin anticossos a l’organisme per anul.lar els efectes del virus. A més a més , es diuen modificats perquè no s’introdueix el virus sencer sinó que la vacuna en conté un part, amb això la modificació.

La vacuna té aquesta peculiaritat esmentada anteriorment perquè no es pugui reproduir en cap cas la malaltia VIH  a les persones  que se’ls injecti la vacuna i siguin sanes. Això no passa ja que el virus de la sida  es transporta i depèn d’un tipus de proteïnes llavors es modifica agafant-ne una part per tal que el virus no estigui complert per desenvolupar-se però sí per activar els anticossos corresponents.

Per altra banda, cal dir que la vacuna estarà en la fase I( al gener de l’any 2009), corresponent a la testació en humans i vol dir que anteriorment s’ha testat en animals. Aquesta fase contempla l’assaig de la vacuna en trenta persones,de 18 a 55 anys, 24 de les quals se’ls injectarà la vacuna(MVA-B) i als sis restants se’ls aplicarà plasma, és a dir , res però sense que aquests ho sàpiguen.
Aquest procés es dirigeix des de l’Hospital Clínic de Barcelona i també des de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid.
 Deiem que estava a la fase I perquè de fet, s’han intentat moltes vacunes contra el virus però de moment cap a resultat ser efectiva 100%, aquesta podria ser factible i si superés la segona i tercera fase, d’aquí dos anys aprox., es podria intentar aplicar per eliminar el virus.
Concloentment, és una molt bona notícia per la ciència, ja que salvaria tres milions de persones l’any. Amb adhesió,  és una novetat molt positiva per tirar endevant la investigació del país.
http://www.iavi.org/?google    http://es.youtube.com/watch?v=RshkJ1rqccA ( vídeo)
(Aquesta pàgina està molt bé, aporta informació de la malaltia)
http://www.europapress.es/salud/noticia-grupo-investigadores-espanoles-inician-ensayo-clinico-vacuna-preventiva-contra-sida-20081125145014.html
(aquesta té informació de la notícia)
Andrea Borrellas

Unes pinces fetes de llum poden manipular el món microscòpic

20081127192949-esquema-llum.jpg

Uns científics de Barcelona han aconseguit capturar cèl·lules utilitzant la força prènsil de la llum.  Aquesta tècnica consisteix en usar el principi pel qual regeixen les pinces o trampes òptiques: una tècnica que utilitza la llum làser per atrapar i manipular partícules, cèl·lules i macromolècules sense danyar-les.

 Aquesta nova tècnica significa un gran avens perquè permet aïllar una sola cèl·lula sense danyar-la, poder observar-la i detectar-ne les  anomalies que potser passarien inadvertides amb les anàlisis convencionals. En els últims deu anys, aquest mètode s’ha anat perfeccionant fins arribar al punt que les recents troballes auguren un prometedor futur d’aplicacions en biologia i medicina; es creu que en un futur utilitzant aquest mètode es podria facilitar el diagnòstic precoç de malalties com el càncer i impedir a temps que s’escampés.

Per subjectar les cèl·lules, els científics adhereixen a la membrana cel·lular unes perles microscòpiques de materials sintètics (poliestirè) mitjançant enllaços químics molt forts. Les perles actuen com a nanses que eviten la interacció del làser amb la cèl·lula i el perjudici que això pugui causar.

Aquesta tècnica es usada també en l’escala micro i nano, és a dir, de la milionèsima o la milmilionèsima fracció d’un metre i en l’escala macromolecular, mil vegades més petita que l’anterior, i la nanoòptica plasmònica, que s’utilitza per treballar l’escala de l’ADN. 

 http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=554140&idseccio_PK

Xavier Samper Tartera

L'enemic de l'iPhone 3G: BlackBerry Storm

20081127202822-3026635991-66aefeeafa-o.jpg

Tema: TIC’s
Fonts: LA VANGUARDIA 17-11-08
            http://www.tuexperto.com/2008/11/13/blackberry-storm-presentada-en-espana-por-vodafone/
            http://www.blackberry.com/blackberrystorm/

El passat 14 de novembre va arribar a España el nou telèfon BlackBerry Storm (BBS) que competirà directament amb l’iPhone d’Apple.

Aquest nou "telèfon mòbil", si és que el podem anomenar així ja que cada vegada fan més coses a part de trucar (són "miniordinadors"), és de la firma canadenca RIM que fa mòbils amb e-mail i és un iPhone de Vodafone. Per a aquesta ocasió, ha canviat el seu teclat complet i s’ha sumat a la creixent família de models amb pantalla tàctil. Les seves dimensions són 112,5 x 62,2 x13,95 mm i 155 g. El que més ens crida l’atenció és la gran respocta que ofereix la pantalla, quan l'apretem ens respon amb una vibració; amb aquest sistema tindríem una pantalla tàctil i hàptica (com LG Secret o Samsung Instinct). Tindrà una ressolució de 360 x 480 píxels major que la de l’iPhone, un complet aparell multimedia. Portarà una connexió HSPDA per navegar per internet a través de la red mòbil d’alta velocitat i GPS (multifuncions). Té una pantalla tàctil més petita que la de l’iPhone (3,25 polsades contra 3,5). Incorpora una càmara de 3,2 megapíxels amb flash i una memòria d’1 GB, ampliable. Una de les coses que ara també ens importen dels mòbils és la bateria, incorpora una bateria que dura 5,5 h de conversació.
Un dels des aventatges que ens aporta aquesta nova tecnologia crec que són els contractes que et fan firmar. Per exemple el BBS ens farà firmar un contracte de permanència obligatoria de 18 mesos amb un consum mínim mensual.
El mercat de mòbils tàctils s’està engegant amb les grans propostes d’iPhone i BBS, entre altres com LG Secret, i cada vegada més fabricants estan apostant per aquest mercat com va fer Nokia amb el 5800 XpressMusic. El proper a presentar-se serà el HTC Touch HD de HTC (del qual si puc ja us aportaré més informació).


Marc Surís

27/11/2008 20:35 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

Desxifrat el genoma del mamut

20081128193558-122712246597120081119-1709040dn.jpg

S’ha desxifrat per primera vegada el genoma d’un animal extingit, concretament del mamut llanut. Es tracta d’una espècie desapareguda que estava adaptada a les temperatures fredes de l’hemisferi nord. Els científics que han participat en aquest projecte han seqüenciat 4000 milions de bases d’ADN, però creuen que d’aquestes només 3300 són del mamut llanut. A la investigació han estat emprats els pèls d’una mòmia de mamut enterrada al gel durant 20000 anys i els d’una altra que tenia com a mínim 60000 anys. Les dades obtingudes pels investigadors indiquen que els mamuts i els elefants actuals es van separar fa uns 6 milions d’anys, aproximadament a la mateixa època en què també es separaren els humans i els ximpanzés.  

http://lib.bioinfo.pl/pmid:19020620

Gabriel García

 

 

 

 

Els comerços catalans no donaran bosses gratuitament

20081128210612-bosses.jpg

Les cadenes de supermercats i els comerços de Catalunya no podran distribuir entre els seus clientes bosses de plàstic amb nances de manera gratuita a partir de l'1 de gener del 2009. Per fer-ho els clients estaran obligats a pagar per elles i en cas que l'usuari no les vulgui el comerç tindrà que rebaixar el que els costa la bossa. Aquesta nova llei proposada per ICV i amb el suport del PSC i ERC calcula que el 2009 es rebaixarà un 30% de consum i el 2010 fins a un 50%. Actualment consumim unes 150 bosses de plàstic per persona durant un any i la majoria d'elles són fetes d'un material no biodegradable.

http://www.publico.es/ciencias/178344/comercios/catalunya/podra/repartir/bolsas/plastico/gratis/partir 

Enric Gabarró

Enllumenat de Nadal sostenible a BCN

20081128220308-foto-328073-cas-1-.jpg

Durant les festes de Nadal, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit instal·lar a diferents punts de la ciutat 6 arbres de Nadal sostenibles i eficients, per tal de concienciar així a la població. Són estructures d’acer de 12 metres d’alçada i 5 metres de diametre, 4 d’elles utilitzen energia solar per il·luminar-se i les altres 2 són interactives (per il·luminar-se serà necessari que dues persones pedalegin per activar una dinamo). Aquests arbres seran reutilitzables en els propers anys, ja que són totalment desmuntables.

Els arbres els podem trobar:

  • Energia solar: Plaça Espanya, Passeig Lluís Companys, Avinguda Pau Casals i Passeig Fabra i Puig.
  • Interactius: Avingunda Francesc Cambó i Jardinets de Gràcia.

 Per ampliar el contingut de la notícia, aqui teniu la pagina web: http://w3.bcn.es/fitxers/premsa/081125dossarbressostnadal.959.pdf

M. Prades

28/11/2008 22:03 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

LES FARMÀCIES CATALANES FARAN PROVES DE SIDA GRATUITAMENT A PARTIR DEL 2009

20081128223115-w0ca1v8wwqca8nl6pbca8287orca043eksca0vtq1rcau32izkca1uiohccaoo3zfgcah6pe42ca07z8wzcaq8cly0cay8xizkcak37sc1cal4ookvca8tjx35caam3ndccaxs6xzxcav39v1t.jpg

A partir del 2009, les farmàcies catalanes faran tests ràpids per fomentar el diagnòstic precoç del SIDA y contribuir en trencar la cadena de transmissions. Aquest nou projecte es començarà a practicar en 25 farmàcies de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest servei serà totalment gratuït i pretenen que en un futur molt pròxim aquest servei s’estableixi en més de 3.000 farmàcies més.

Les poblacions a les quals pertanyen aquestes farmàcies hauran de seguir uns requisits. La població haurà de tenir més de 50.000 habitants. Hauran de tenir un espai reservat per dur a terme les proves. Prèviament a la prova s’informarà al farmacèutic que ha de fer la prova com ha d’explicar els resultats ja que pot tenir una càrrega emocional molt forta sobre l’individu sobre el que es realitza la prova.

Aquesta prova té un fiabilitat del 99,6% i el resultats podran ser obtinguts en un marge de temps d’entre 10 i 15 minuts. Aquesta prova es farà a tothom que ho demani sempre que tingui més de 16 anys.

http://www.adn.es/ciudadanos/20081017/NWS-1366-vih-sida-farmacias-catalanas-pruebas.html

Ramon Camps

Nascut per curar el seu germà

 

Ha nascut el primer bebè seleccionat genèticament en España ( i segon en tot el mon) per a salvar el seu germà malalt. Javier, el recient nascut, podrà curar el seu germà Andrés que pateix una anèmia congènita severa que li impedeix produir suficients glòbuls vermells i des de els 6 anys que fa que va néixer, és té que fer una transfusió de sang cada tres semanes. Hauria estat un martiri tota la seva vida si la ciència no hagués obert la porta a una possibilitat de un transplant de cèl·lules mare del cordó umbilical procedent d’un donant cent per cent compatible, com és  el seu germà Javier.

Quan la mare dels dos nens es va assabentar  del primer cas realitzat  en aquest camp fa 2 anys, i  va  exposar-li al hematòleg, aquest va dir ,resumint, que això era encara ciència ficció i que no era possible. Però el que semblava ciencia-ficció fa 2 anys ara es realitat.  

 

http://www.laverdad.es/murcia/20081015/sociedad_albacete/javi-salvara-andres-20081015.html

 

 

La UC3M lanza el primer laboratorio hispano-japonés de robots humanoides

El Ministerio de Ciencia e Innovación ha anunciado que impulsará la creación de un laboratorio mixto hispano-japonés en robots humanoides entre la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) y el National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) de Japón. Será el primer laboratorio de esta naturaleza en España y uno de los pocos a nivel mundial.

Genís Olivé
 

29/11/2008 13:29 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Crear ossos a mesura utilitzant calci en pols

20081129135035-pixel.gif

Científics japonesos han aconseguit poder obtenir en només unes hores rèpliques d’ossos facials per reconstruir zones que s’havien perdut per accidents o malalties.

La recepta és la següent; s’agafa una mica de fosfat de calci en pols, se li afegeix aigua destil·lada i un líquid solidificant. Es barreja bé i es creen capes amb la forma desitjada per obtenir un rèplica exacte de l’os que el pacient ha perdut.

El fosfat de calci és del mateix material del que estan fets el postres ossos i mitjançant tècniques de disseny per ordinador es creen capes de 0.1 mm de gruix i el poden mollejar al seu gust amb un marge d’error mínim de només 1mm.

En alguns hospital japonesos ja estan realitzant assajos clínics, i en un futur aquests implants podrien eliminar la necessitat d’ossos de cadàvers com a donants o d’utilització de ceràmica.

De moment la fase de proba durarà dos anys i es realitzarà a 10 hospitals japonesos intervenint a un total de 70 pacients.

http://diario.elmercurio.com/2008/11/27/vida_y_salud/sociedad/noticias/1D5CBA84-E0EA-4C50-82AF-4D84547FE7A1.htm?id={1D5CBA84-E0EA-4C50-82AF-4D84547FE7A1}

 

Laura Gómez

CHEVROLET VOLT 2010

20081129141916-chevrolet-volt-2010.jpg

L’empresa General Motors Corp, que és coneguda mundialment com la més gran fabricant d’automòbils va presentar al Chevrolet Volt que és un vehicle híbrid que utilitza electricitat per a realitzar diverses tasques com per exemple moure les rodes en tots els temps i les velocitats; la qual cosa el diferencia de les altres vehicles híbrids, donant així inici a la generació de vehicles anomenada (I-REV) -Era de electrificació de vehicles.

Un dels avantatges que posseïx és que si s’acaba l’energia de la bateria encara pot seguir funcionant per moltes quilometres més gràcies a que utilitza el motor generador que va a sustentar el càrrec de la bateria, cal dir que la bateria pot ser carregada amb tan sols connectar-li a una entrada estàndard de 120V de sortida, aquesta càrrega durés al voltant de 8 hores per a ser completa, però si es connecta a una entrada de 240V el temps de càrrega completa es pot escurçar a 3 hores.

Més informació: http://www.motorawards.com/ve/showcase/me.asp?e=664

 

Jordi Moré

29/11/2008 14:19 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris