Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2009.

Un pacient torna a veure gràcies a l'ull biònic

20090404121454-ojo-bionico.jpg

En un hospital de Londres es va realitzar la primera operació per a implantar un ull biònic, denominat Argus II, aquesta operació es va realitzar a un ancià de 73 anys, el pacient assenyala increïbles millores i assegura que li canvia la vida, això sens dubte és una bona notícia per a les persones indigents, existeixen diferents productes que beneficien a discapacitats, però els indigents estaven quedant de costat, però això ja no sera així, ja que podran tractar-se amb aquest nou descobriment de la ciència.

Potser no es visualitzin imatges però la tècnica serà de gran ajuda per als beneficiats, conté una càmera i un processador de video afegit en unes ulleres, aquests capturen imatges i les envien a un rebedor ocular extern, de la ultima fase es connecta un cable que s'estén cap a uns elèctrodes col·locats en la retina, per a després transmetre els senyals, aquests elèctrodes envien el senyal a través del nervi òptic cap al cervell, per a després crear patrons de llum i foscor, que després són representades pel pacient, no són imatges però amb el temps l'indigent tindrà la missió d'interpretar-les i acostumar-se al seu ús.

El procés d'interpretació és realment una difícil tasca, hi ha de tenir la paciència suficient i la perseverança, després vindran els fruits.

Més informació: http://padrebiologico.blogspot.com/2009/03/exitoso-implante-de-ojo-bionico.html

Jordi Moré

04/04/2009 12:14 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Neix el primer camell clonat

20090415190659-1239757928696camellodn.jpg

El passat dimecres 8 d'abril al Centre de reproducció de camells de Dubai, als Emirats Àrabs, va néixer per primer cop a´la història un camell clonat. Va ser femella i l'han vetejat amb el nom de Injaz. El periode de gestació va ser de 378 dies i a l'hora de néixar pesava 30Kg. Les seves cèl·lules són idèntiques a les de la seva mare, fet que proba que l'animal és un autèntic clon.

Més imformàció a: http://www.publico.es/ciencias/218878/nace/primer/camello/clonado

Enric Gabarró

 El virus de la SIDA

Un equip d’investigadors de New York ha registrat en video per primera vegada com el VIH passa d’una cèl·lula a una altra. Ho aconsegueix gràcies a les sinapsis virològiques, un conjunt de conexions mitjançant les quals, s’adhereix a les cèl·lules que encara no estan infectades i els transmet la informació del virus. Els esmentats investigadors han aconseguit gravar certes imatges sobre com una cèl·lula CD4 (el limfòcit que controla tot el sistema immunitari i el qual és la cèl·lula infectada pel VIH) produeix aquestes estructures sinàptiques infectant altres CD4. Es sap que aquest procés dura tan sols 3 segons, i és un mètode més ràpid per anar transmetent la infecció que quan el virus envaeix directament una cèl·lula sana. Tothom espera que alguna de les vacunes que actualment s’estan provant acabi amb el virus i les seves formes de transmissió.

 

http://francisthemulenews.wordpress.com/2009/03/27/video-de-como-el-virus-del-sida-utiliza-un-caballo-de-troya-para-infectar-linfocitos-t-cd4/

 

Gabriel García

 

   

La sequedat ocular va en augment!

20090419215305-sequedadocular.jpgLa Societat de Oftalmología de la Comunitat Valenciana (SOCV), afirma que el 3% dels casos de pacients que consulten un oculista presenten: ulls secs, escozor, irritació, lagrimeo i pesadez en les parpelles.

Pilar Marco, vicepresidenta del SOVC, va afirmar que la sequedat ocular va en augment en aquests últims anys..."diguem que un 20%”; és per això que en la consulta alguns pacients indiquen que senten els ulls molt secs. Les causes depenen dels factors ambientals, contaminació ambiental, i el estar molt temps amb l’aire acondicionat.

Però, va afegir que: les persones que estem molt temps exposades a una pantalla té la tendència a parpellejar menys del normal i això ocasiona que la capa lacrimal es distribueixi mal i deixi als ulls sense líquid lacrimal ocasionant sequedat. És per això que avui dia existeix molta gent que fa ús de llàgrimes artificials.

Més informació: http://www.canalsur.es/informativos/noticia?idCanal=713&id=69710

Jordi Moré
19/04/2009 21:53 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Llibre online sobre Nanotecnologia i Nanociència

20090420190316--1609738804.jpg

Aquest llibre és un llibre divulgatiu sobre dues de les ciències més noves: la Nanotecnologia i Nanociència, que estudien la manipulació dels àtoms i de la materia a nanoescala (entre 0.1 i 100 nanòmetres, o el que és el mateix, de l’àtom fins per sota de la cèl·lula) Jo faig el meu Treball de Recerca sobre la Nanotecnologia i aquest llibre del qual us en dono el link més endavant jo me l’estic llegint, tot i que jo el tinc en paper. La veritat és que és un llibre molt interessant i molt entenedor (no hi ha gaires tecnicismes) i a més està adreçat a gent de la nostra edat. Us recomano totalment que el llegiu si voleu començar a entendre que són la Nanotecnologia i la Nanociència, que es molt possible que en un futur es converteixin en dues de les ciències més importants.

El llibre és molt complet i conté moltíssimes fotografies perquè entenguem millor el que llegim i conté molts exemples sobre el que ens va explicant.

Títol del llibre: Unidad Didáctica Nanociencia y Nanotecnología. Entre la ciencia ficción del presente y la tecnología del futuro

Link de descarrega:

http://www.fecyt.es/fecyt/seleccionarMenu1.do?strRutaNivel1=;Publicaciones&tc=publicacionesGerard Masip

Lentilles espanyoles amb protecció solar

20090420195303-c617x280-efe-6528-.jpgLes lentilles del futur deixaran de ser de color blavós, i el tindran grogós. Tot i això, el color de fons serà inapreciable una vegada que estiguin en els ulls. D'aquesta manera, podran absorbir l'excés de llum al que estem exposats i preservar durant més temps la retina. Sembla senzill, però aquest beneficiós invent ha estat realitzat per una investigadora espanyola de la Universitat Complutense de Madrid, Celia Sánchez Ramos, que ha rebut per aquesta idea les medalles d'Or a la millor patent en l'àrea sanitària de l'Oficina Espanyola de Patents i de l'Organització Mundial de la Propietat Intel•lectual, a més del Premi a la Millor Dona Inventora 2009.
Sánchez Ramos va explicar la seva idea i com la va dur a terme: «Vaig observar que el cristal•lí de l'ull grogueja amb l'edat, el que em va portar a pensar que era una mica que l'ull desenvolupava com defensa. La llum violeta, just la qual limita amb l'ultraviolat, absorbeix el groc, després si la lent tingués un color groc pàl•lid, podria actuar com barrera a la zona de llum que pretenem parar i que suposa el 13 per cent de la llum que ens envolta al llarg de tota la nostra vida». La lent groga, que la seva inventora defineix com «la crema protectora per als ulls», es va provar amb èxit a 23 hospitals espanyols en malalts operats dels ulls, encara que la tonalitat és aplicable i útil a qualsevol lentilla. Sánchez Ramos espera que les lentillas amb el nou color es comercialitzin «a curt termini». El mes que ve el presentarà als EE UU i ja manté contacte amb diversos fabricants de lentilles que s'han interessat per aplicar el nou invent. «La lent no té per què ser més cara, només que ara hi ha una base científica per a triar el color de fons», afegeix. El palmarès acumulat per Sánchez Ramos és per a ella una mostra que «a Espanya es fa ciència, bona ciència, que pot ser reconeguda. I en època de crisi, més que mai, cal treballar molt i bé».

http://www.larazon.es/noticia/lentillas-espanolas-con-proteccion-solar-incorporada


Pol Turró
20/04/2009 19:53 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Javier, el 'nadó medicament', aconsegueix curar el seu germà

Javier, el primer nadó nascut a Espanya amb la tècnica de selecció embrionària amb un perfil genètic idèntic al del seu germà gran, Andrés, ha aconseguit curar-lo de la greu malaltia que patia. L'Hospital Virgen del Rocio de Sevilla ha trasplantat amb èxit a Andrés sang de cordó umbilical de Javier, seleccionat genèticament per no transmetre la malaltia. Encara que el trasplantament de sang de cordó umbilical ja es practicava, aquest és el primer al món d'un donant nascut després d'un diagnòstic genètic preimplantari, que selecciona embrions lliures de malaltia hereditària en fertilitzacions in vitro, amb l'objectiu d'evitar la transmissió d'una anèmia congènita greu incurable.

Els pares dels dos nens -Andrés, de 7 anys i que patia beta-Talassèmia major, i Javier, que va néixer a l'octubre lliure d'aquesta malaltia hereditària- s'han mostrat molt alegres per l'èxit del trasplantament.

Aquest procés, que ha permès "la certesa raonable" que el nen està "curat per a tota la vida", va començar al gener, quan Andrés va ser sotmès a quimioteràpia durant una setmana per buidar-li la medul·la òssia del teixit afectat per l'anèmia. Posteriorment, el 23 de gener se li va trasplantar sang del cordó umbilical del germà.

Durant tres setmanes es va comprovar que no rebutjava el material trasplantat i que en generava de nou, lliure de malaltia.

Després d'uns mesos de medicació, Andrés serà un nen sa, que no s'haurà de sotmetre a les contínues transfusions sanguínies a què estava acostumat.

Aina Cervera

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=594814&idseccio_PK=1021

23/04/2009 20:15 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Immortals, sans i perfectes

20090423235055-inmortcover.jpg

El dilluns passat Salvador Macip, científic català que està treballant a Leicester actualment, ens van venir a fer una conferència sobre el càncer, malaltia a la que es dedica a investigar plenament. Aquesta explicació anava complementada amb la publicació del seu llibre, titulat ’’Immortals, sans i perfectes’’. L’explicació va ser força entenedora, concisa i amena i no es va fer gens feixuga. Es notava que tenia mà esquerre per tractar amb adolescents i explicar quelcom difícil de manera senzilla.

Tot es centrava en el descobriment sobre un fàrmac que pugués curar el càncer. Això s’aconseguia bàsicament amb les cèl·lules mare, sobretot amb les embrionàries, que són les que van millor. Macip va compaginar l’explicació d’aquesta malaltia amb la salut de l’ésser humà: l’home pot arribar a ser completament sa, a estar lliure de qualsevol tipus d’infecció i de malaltia? posteriorment, si això fóra possible, podríem arribar a ser immortals i viure eternament? Els adolescents ens pensem que sí, que és senzill, però de fet es ben complicat. I per últim, la humanitat pot arribar a ser perfecte? Pot arribar a desempallegar-se de qualsevol impuresa? Són dubtes i preguntes la resposta del qual és indesxifrable en aquests moments. No es descarta la possibilitat de que es pugui respondre, en un futur proper o llunyà, amb un sí o un no.

Finalment es va fer un torn de preguntes on els alumnes de 2n de batxillerat de la modalitat de ciències van prendre el protagonisme, fent preguntes més tècniques i més dificultoses d’entendre per alumnes no tan documentats. De tota manera, va resultar molt interessant.
TONI DE PABLO
http://www.inmortalesyperfectos.com/

Potencial Pandemia de grip porcina

Aquest dissabte Margaret Chan, directora general de la OMS, alerta de la possibilitat  que es produeixi una potencial pandèmia de grip porcina. Hi han mort 81 persones a Mèxic i es sospita  que poden estar afectades fins a 1300 persones més. Als EEUU ja s’han registrat 11 casos i les autoritats sanitàries mostren una gran preocupació.

La soca del virus responsable de la infecció es desconeguda i té, pel que sembla, la capacitat de transmitir-se de persona a persona.El virus es molt semblant al que causa la grip als porcs i els símptomes que origina en els humans són similars als de la grip encara que amb diarrees i vòmits més greus.

Els responsables sanitaris de Mèxic, EEUU i altres països han posat en marxa mesures per tal de controlar la crisi que pot evolucionar fins a originar un greu problema a nivell mundial.

Esperaven la grip aviar i pel que sembla el salt de les soques de virus mutants arriba per un altra banda. 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Aumentan/casos/gripe/porcina/EE/UU/Mexico/elpepusoc/20090426elpepusoc_1/Tes

http://www.bbc.co.uk/mundo/america_latina/2009/04/090425_1515_mexico_gripe_sabado_med.shtml

Creen el primer Observatori de Salut i Canvi Climàtic a Espanya

20090426143926-qcsca7vbbldcaj9sinoca2wvsn1cabea7r8canmi9ypcaww1fpyca7j8fggcageqs32cadrup9tcawywgfccapzs6nkca670jkbcapcb7qhcalduw0wcaunjpr4caxe57e9caefpxue.jpg

 El Consell de Ministres celebrat el divendres 24 d’abril de 2009 va aprovar la creació de l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic que dependrà del Ministeri de Sanitat, Política Social i desenvolupament i també del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí. Aquest nou òrgan permetrà combatre els efectes del canvi climàtic en la salut de las persones.

 

Els efectes del canvi climàtic així com la contaminació atmosfèrica provoquen una sèrie de conseqüències negatives per a la salut pública. Alguns exemples són l’augment de la temperatura i l’increment d’ones de calor que són perjudicials per a la població, a més, la major variabilitat de les precipitacions pot afectar la qualitat de les aigües i modificar patrons de malalties infeccioses.

Amb l’objectiu d’evitar aquestes males conseqüències per a la població, l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic analitzarà, diagnosticarà, avaluarà i farà un seguiment dels paràmetres afectats pel canvi climàtic. Amb la gestió i supervisió dels dos Ministeris també hi haurà científics i tècnics que hi participaran.

Aquest nou òrgan posarà a l’abast de la tothom qui ho desitgi informació detallada de les polítiques mediambientals així com dels resultats que s’estan obtenint fruit del seu treball.

 

Un enllaç que pot ser útil:http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias

 

Roger Llabrés i Forner

ENTREVISTA A SALVADOR MACIP, EX-ALUMNE DE GARBÍ I INVESTIGADOR BIOMÈDIC

20090426153857-imagenes-macip-d9b71434-1-.gif

El passat dilluns 20 d’abril, va venir a l’escola en Salvador Macip, actual investigador a  la Universitat de Leicester, Regne Unit. Va estudiar medicina a la universitat de Barcelona, on també es va doctorar en genètica molecular. Va treballar també a Nova York, on es va especialitzar en oncologia. A més d’haver estat investigant, ha recollit tots els coneixement i els ha escrit en alguns dels seus llibres, “Immortals, sans i perfectes (Com la biomedicina canviarà radicalment les nostres vides)”. A l’escola ens va fer una conferencia sobre el que ell tractava al llibre, com per exemple: Quan es podrà curar el càncer? És possible clonar éssers humans? Per a què serveixen les cèl·lules mare? Serem capaços algun dia de manipular els nostres gens per ser més perfectes? Podrem aturar l’envelliment?

Més tard, al despatx de la Srta. Pilar Baños, vam tenir la sort de poder parlar amb ell perquè ens contestés algunes preguntes relacionades amb el seu camp de recerca i també amb la seva trajectòria professional.

Primer de tot vam estar parlant de com havia marcat l’ Escola Garbí la seva vida. Ens va explicar que la seva actual dona també és “garbiniana”, així com els seus millors amics. Segons ell, l’escola (almenys, en l’època que ell va estudiar), ofereix un bon nivel acadèmic, però també molt d’enriquiment com a persona, cosa que és igual o més important. Cal afegir que la seva ex - professora de Llengua Catalana ens va confessar que al Salvador Macip li agradava moltíssim llegir quan era petit i que encara conserva algunes cròniques seves. Vam avançar una mica en el temps  i li vam preguntar pels seus estudis superiors, la seva formació, si ha estat molt dur arribar on ha arribat. Va respondre que li va requerir molt de sacrifici, però que li apassionava el que estudiava, i a més, la seva situación actual el recompensa molt. Va estudiar medicina i un cop treta la titulació, va fer un doctorat i un post dontorat, relacionats amb la genètica i l’oncologia. Va confessar que va arxar de Barcelona qerquè es va trovar que en aquets país no s’invertia sufient en recerca científica i que en general no es tenia constància de l’importància de la ciencia. Ell es decantar per el cáncer perquè després de valorar diversos camps (SIDA, teràpia gènica, cèl·lules mare, càncer...)  va creure que era un problema molt greu i li agradava la idea de descubrir coses que en un futur poguessin ser útils.

Hi va haver una dada en la seva conferència que ens va cridar l’atenció: 1 de cada 3 persones patirà càncer en un futur. Vam comentar-la i vam preguntar-ne el perquè. Ens va explicar que el principal motiu era el fet de que l’esperança de vida incrementarà i que , per tant, el nombre de casos de cáncer també. Va apuntar-nos que, simplement eliminant el tabac i l’ exposició al sol de la nostra vida, s’aconseguiria evitar un gran percentatge dels casos de càncer. Ens va dir que la principal preocupació dels investigadors avui en dia no és
reduïr els casos de càncer, sinó controlar la malaltia i fer uns millors diagnòstics per detectar-los a temps.

Per acabar, vam preguntar-li si avui en dia existeix realment algun mètode per frenar l’envelliment (tal i com alguns fabricants de cosmètics presumeixen a la televisió).
Ens va dir que NO amb majúscules, que avui en dia no hi ha RES que tregui les arrugues malgrat que no descarta la idea de que en un futur hi hagi. Creu que la gent està marcada per una manca d’ informació i que els resultats d’ aquests productes no estan provats científicament. Ens va dir que en publicitat es diuen moltes coses per cridar l’atenció però que ningú es para a llegir la lletra petita. I això és tot. Agraïm des d’aquí al Savador Macip per haver-nos dedicat uns minuts i per haver vingut  fer la conferència.

 

Anna Diaz i Montse Prades

 

Una possible grip porcina arribada a Espanya

La Sanitat informa de tres casos sospitosos de grip porcina a Espanya. Aquests, es situen a València, Bilbao i Almansa i els tres possibles afectats afirmen haver viatjat a Mèxic recentment. Tots elles es troben sota vigilància en les seves respectives ciutats.

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, diu que cap dels tres casos es troba en estat greu. Les tres persones estan sent sotmeses a diferents anàlisis clínics i afirma que a Espanya “no hi ha una situació d’emergència”.

Aquest virus, com suposo que ja sabreu si heu estat mirant les notícies aquests últims dies, està començant a afectar arreu del món i s'esta desenvolupant amb gran rapidesa i tot dóna senyals de que a Mèxic va sortir el primer brot.

La següent pàgina és de Telecinco i en ella hi podreu veure un video sobre aquest tema.

http://www.telecinco.es/informativos/internacional/noticia/100002986/Once+casos+confirmados+en+EEUU+y+36+sospechosos+en+cinco+paises+distintos+de+Mexico

Jordina Marbà

La influència dels gens sobre la intel·ligència

20090428231302-estructura-cerebro-funciones2.jpg

En un nou estudi fet per, Paul Thompson, professor de neurologia de la Universitat de Califòrnia a Los Àngeles , i els seus col·legues de la qualitat dels axons del cervell, o sigui, els “cables” que condueixen pel seu interior els senyals nerviosos, tenen molta influència en la intel·ligència. Com més ràpida sigui la transmissió dels senyals, més veloçment el cervell processa la informació. I degut al fet que els gens tenen influència sobre la integritat dels axons del cervell, els gens que heretem ocupen un paper molt important en el grau d’intel·ligència de cada persona.

 

Sembla que els gens influeixen en la intel·ligència al determinar la manera en que els axons estan recoberts de mielina, la "funda aïllant" que recobreix els nostres axons. Com més gruixuda sigui la capa de mielina, més ràpids seran els impulsos nerviosos.

 

Thompson i els seus col·legues van escanejar els cervells de 23 parells de bessons univitel·lins i 23 parells de bivitel·lins. Com els bessons univitel·lins comparteixen els mateixos gens i els bivitel·lins comparteixen prop de la meitat dels gens, els investigadors van ser capaços de fer comparances que van mostrar que la integritat de la mielina estava determinada genèticament en moltes parts del cervell que són fonamentals per a la intel·ligència.

 

Thompson considera que identificar els gens que propicien una bona abundància de mielina és crucial per a prevenir malalties del cervell com l'esclerosi múltiple i l'autisme, les quals han estat vinculades a problemes amb aquesta substància (mielina).

Per més informació:

http://www.scitech-news.com/ssn/index.php?option=com_content&view=article&id=1179:study-gives-more-proof-that-intelligence-is-largely-inherited&catid=45:medicine&Itemid=65 (Anglès)

http://www.andina.com.pe/espanol/Noticia.aspx?id=z16y9CubYeg= (Castellà)

Sílvia DysonBlog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris