Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2009.

El pH dels oceans

20090204093052-co2acido.jpg

Un dels aspectes tractats en l’estudi dels oceans es refereix als centenars de milers de tones d’anhídrid carbònic emesos en els últims decennis i provocats per les activitats humanes. Bona part s’han quedat dissolts en l’aigua com a àcid carbònic, per tant, l’aigua marina ha esdevingut més àcida; tant que en un segle l’acidesa ha augmentat una dècima de grau de pH. Ja ha arribat a corroir les conquilles dels animals marins més delicats, mol·luscs i corals blancs d’aigua profunda.

Si això continua així, el 2050 l’acidesa del mar serà tan alta que perjudicarà moltes espècies marines.

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_3573000/3573186.stm

 

 

Judit Santacana

Lynn Margulis : «Darwin era lamarckista»

20090202231533-margulis.jpg

Lynn Margulis

«Darwin era lamarckista»

 

Con está afirmación Lynn Margulis hace un ejercicio de fina ironía, aunque la argumenta de forma contundente. La verdad es que  Darwin albergó siempre dudas acerca de la validez de los puntos de vista de Lamark sobre la evolución. Ninguno de ellos podía ni siquiera vislumbrar los mecanismos de la herencia. Los dos eran gradualistas y la idea de la influencia del ambiente en los cambios de generación en generación era hasta cierto punto compartida por Darwin.

 

Realmente fueron los darwinistas los que mostraron posiciones totalmente contrapuestas con el lamarkismo.

 

Pero volvamos a la Margulis. En algunas actividades humanas, como por ejemplo las artes, los heterodoxos gozan de un prestigio a veces inmerecido. Todo lo que se aparta de los cánones establecidos es saludado como una irrupción de aire fresco que renueva una atmósfera viciada. La innovación acaba por imponerse, pero  con el paso del tiempo se convierte en otro dogma, cerrándose  de esta forma un ciclo que parece no tener fin.

 

En la ciencia los heterodoxos lo tienen más difícil. Lynn Margulis afirma :  “Soy darwinista, pero no neodarwinista”  y arremete contra los dogmas intocables del paradigma moderno de la evolución.

 

Desprecia el papel de la Mutación como motor del cambio evolutivo, y apuesta por la endosimbiosis. La diversificación y la complejidad de las formas de vida es el resultado de la

cooperación extrema y obligada. Los genomas se suman , organismos diferentes originan una nueva especie cuando comparten sus genes.

A pesar de los ataques de biólogos moleculares  Lynn no ceja y se alinea con otros heterodoxos, apoya la teoría de Gaia, comparte la visión de Gould  y sobre todo explica sus ideas de manera clara, con naturalidad, pasión y un delicioso sentido del humor.

 

En el siguiente enlace encontrareis la transcripción de una entrevista realizada durante una

visita a la universidad de Valencia en el año 2001.

http://www.uv.es/metode/anuario2001/31_2001.htmlGoogle Ocean, un nou programa que ens permet bucejar per l'ordinador

20090203180951-google-oceans.jpg

Aquest és un programa nou que permet bucejar amb l’ordinador. Té la mateixa funció que el google earth, però en comptes de poder veure la superficie de la Terra, veus el que hi ha a l’interior de tota la massa oceánica del planeta Terra.

La companyía estadounidense llença una nova versió que permet conquistar el fons marí  amb una nova dimensió de profunditat. Eric Schmidt, el president de l’empresa, diu que així la gent es dóna compte que el canvi climàtic també afecta als oceans. L’aplicació a tres dimensions, està enfocada tant al camp científic com al públic en general que podrà compartir experiències en línia com els millors llocs on practicar surf, submarinisme o simplement veure llocs interessants o restes de naufragis. Els usuaris també podran buscar informació a través de fotos o vídeos de les 20 capes que té el fons marí.

 

Per a més informació: http://www.justmagic.com/GM-GE.html

 

Berta Ruiz Ventura

L'any Darwin

20090204183123-darwin.jpg

“Quan estava com a naturalista a bord del Beagle, buc de la marina real, van impressionar-me molt certs fets que es presenten en la distribució geogràfica dels éssers orgànics que viuen a Amèrica del Sud i en les relacions geològiques entre els habitants actuals i els passats d’aquell continent. Aquests fets, com es veurà en els últims capítols d’aquest llibre, semblaven donar alguna llum sobre l’origen de les espècies, aquest misteri dels misteris, com així ho ha anomenat un dels nostres majors filòsofs”.  

Aquest és el comentari amb què Charles Darwin (1809-1882) encetà la introducció de "L’origen de les espècies", la seva obra més coneguda, basada en el seu viatge arreu al món a bord del Beagle i on explica les bases de la teoria evolucionista que va trasbalsar la societat i la comunitat científica a l’època. Durant el 2009, Any Darwin, es commemora el bicentenari del naixement del prestigiós naturalista, i el 150è aniversari de la publicació d’aquesta obra.

La Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, ha programat diverses activitats destinades a difondre l’estat actual de la teoria de l’evolució. D’altra banda, del 5 de gener fins al 30 de desembre, al vestíbul de l’edifici Ramon Margalef, es podrà veure una exposició bibliogràfica sobre l’obra de Darwin on es podran trobar diversos exemplars dels títols més emblemàtics del naturalista anglès, publicats des del segle xix, i en edicions en català i castellà.

Del 3 de març al 30 de desembre, finalment, està prevista una mostra de panells explicatius sobre el passat i el present de la teoria de l’evolució, al Centre de Recursos de Biodiversitat Animal. En les mateixes dates, a la Biblioteca de la Facultat, tindrà lloc la projecció de panells sobre Darwin, la seva obra i el seu entorn.

Gabriel García

http://www.ub.edu/biologia/any_darwin/index.htm

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=574375&idseccio_PK=1021

 

 

 

 

Titanoboa

20090205180244-c617x266-boaprehistorica.jpg

Al nord de Colòmbia foren descobertes les restes de la serp més gran del món fa un parell d’anys, fet que ha aportat dades per conèixer el clima i l’entorn en què va vivir fa 60 milions d’anys. La serp, que va ser batejada amb el nom de “Titanoboa Cerrejonensis” media més de 13 metres de llarg i tenia un pes de 1,25 tones, segons els paleontòlegs que varen analitzar les seves vèrtebres. Amb aquesta important troballa, s’ha descobert que la “Titanoboa”, que va viure a l’època del Paleocè en un bosc tropical (sabem que era un bosc degut als fòssils de les plantes trobades a la zona de Cerrejón), hauria necessitat una temperatura anual mitjana de 30 a 34 graus centígrads, per a poder sobreviure. Al Paleocè, els nivells de diòxid de carboni a l’atmosfera eren el doble que els actuals i la selva tropical esmentada sobrevivia a 32 graus de temperatura, cinc més que els que hi ha actualment a la zona. Amb aquestes dades es posa en dubte el fet que la vegetació tropical podria desaparèixer amb l’augment de temperatures originades pel canvi climàtic. Amb la “Titanoboa” s’ha permès entendre millor la història de les serps, i d’altra banda ha donat indicacions de com era el clima als tròpics del Nou Món fa uns 60 milions d’anys. També es considera el fet que amb el canvi climàtic, d’aquí milions d’anys, es podran tornar a veure serps com la Titanoboa.   

 Gabriel García

http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20090205.wsnake05/BNStory/Science/home

 

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20090204/imp_53633655135.html

 

 

 

 

CLIMATOLOGIA: TOT EL QUE LES BACTERIES ATRAPADES AL GEL PODEN DESVETLLAT SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC

20090207183347-62046.jpg

Un dels científics de l’institut d’investigació de la muntanya del Tibet, ha comprovat recentment que les bactèries dipositades al gel i a la neu podrien aportar dades importants del canvi del nostre clima.

El descobriment podria donar a la CCE un nou indicador per determinar l’actual canvi climàtic.

Segons el principal científic de la investigació, l’abundància de bactèries en els nuclis de gel varia segons les condicions climàtiques.   

Els anàlisis del gel i de la neu fets per un grup de científics al glacial de la muntanya Geladaindong, amb la col·laboració de l’universitat de Xiamen, a la Xina, van mesurar les abundàncies anuals de bactèries atrapades en

el gel durant les últimes 7 dècades.  Els anàlisis van concloure que el nombre de bacteris augmentava amb les temperatures i concentracions de pols més

altes.

www.amazings.com/ciencia/principal.html

Montse Prades Calpe

Alzheimer una varietat de diabetis?

20090207234912-alzheimer-1-.jpg

Tots sabem que la insulina és emprada per a tractar la diabetis, però els investigadors de la Universitat Northwestern de Chicago sembla que li han trobat una altra utilitat d’enorme importància. Resulta que aquests investigadors han descobert que la insulina pot tenir propietats per a reduir o frenar el alzheimer ; de confirmar-se es podria considerar a aquesta malaltia com una tercera varietat de diabetis, en aquest cas una diabetis cerebral. Per la seva investigació, aquests científics van sotmetre a una part de les cèl•lules que emmagatzemen la memòria a condicions similars a les quals es donen quan una persones desenvolupa alzheimer. Després els van subministrar insulina i un altre compost, el Rosiglitazone també utilitzat per a tractar, en aquest cas, la diabetis de tipus 2. Com conclusió del seu estudi van constatar que la insulina juntament amb l’anterior compost (Rosiglitazone)  ajuda a protegir i frenar

el dany que ocasionen les proteïnes tòxiques anomenades ADDL en les neurones i que originen

a l’alzheimer.

Resumin:  les persones amb diabetis serien més propenses a desenvolupar alzheimer i per tant el que caldria fer és millorar l’eficàcia de la insulina que posseïm en el nostre cos i augmentar els nivells d’aquesta  perquè les cèl•lules estiguin protegides.

 

Per una informació més completa i tècnica consulteu:

http://www.fundaciondiabetes.org/adjuntos/03_2006%5C55.pdf

Per veure una entrevista als investigadors(en anglès):

http://www.youtube.com/watch?v=_wtAyiLt1Qo

 

Sílvia Dyson

 

Una sortida curiosa

20090208182550-hongos-foto.gif

Els alumnes de 1r de Batxillerat de la modalitat de Batxillerat social van visitar el laboratori de les Drassanes el dimecres passat. Després d'un curt trajecte en autobús i metro vam entrar-hi, on ens van fer una petita introducció al tema i sobre el que anàvem a visitar. No s'analitza els microorganismes perquè no tenen res a fer, no, sinó que s'observa detalladament i amb lupa (en aquest cas amb microscopis) les substàncies nocives dels aliments, de l'aigua, de l'aire... i ho fan perquè la societat en fem un bon ús i ho puguem consumir amb seguretat. Es preocupen pel medi ambient i per la nostra salut.

Un cop acabada la introducció vam pujar i ens vam dividir en un parell de grups, ja que erem massa gent per fer l'explicació. Uns van anar a visitar la secció de biologia i els altre la de química i quan vam acabar, a l'inversa. Ens van explicar què feien amb els fongs i les causes de perquè ens sortien de vegades als humans. De fet són paràsits i fan les mateixes funcions que nosaltres: neixen, creixen, es nodreixen... ens vam entretenir molt en la secció de biologia i va arribar cansats a la de química, on l'explicació que ens va fer el doctor va ser llarga i tosca, mantenint-hi discussions científiques amb el professor Pajares. Fins i tot un dels nostres va tenir problemes per mantenir-se de peu i poder-hi veure correctament.

De totes maneres ens ho vam passar molt bé i vam poder observar el que no havíem fet abans i que. si no hagués estat per l'escola, segurament mai haguéssim vist.

 

Toni de Pablo

Geobiologia i electromagnetisme

20090208190217-13-1.jpg

Vaig llegir a la vanguardia el passat dissabte (30-01-2009) una entrevista molt interessant i curiosa que li feien al senyor Mariano Bueno. Està en  castellà perquè és de "la Vanguardia".

La meva opinió és que per mi ha estat un descoberta! Sabieu que existita la geobiologia i que ens afecta? que pot ser que,  llargues exposicions a algun fenomen geològic de tipus electromagnètic ens pot produir patologies? Realment existeix i si ho podem evitar millor peò tampoc ara ens preocupem excessivament ja que quasi ningú hi pensa i ben bé que viu. És un apunt a el poc que sabem de la influència de la natura sobre el nostre organisme, molt important i que molt sovint sobreentenem falsos mites d’un tema que tenim a l’abast. Quantes vegades havieu sentit la professió geobiòleg?

"Duerme con la cabeza hacia el norte y descansarás mejor"

Mariano Bueno, experto en geobiología Tengo 50 años. Nací y vivo en Benicarló. Soy experto en geobiología, cultivo ecológico y biohabitabilidad. Vivo en pareja y tengo un hijo de 11 años. ¿Política? El bienestar de la gente. ¿Dios? Somos parte de la luz universal: cada día me siento más espiritual y
"Duerme con la cabeza hacia el norte y descansarás mejor"
VÍCTOR-M. AMELA  - 30/01/2009


Qué hace un experto en geobiología? Q Estudio la influencia de las radiaciones terrestres sobre los tejidos vivos, sobre la salud humana. ¿A qué radiaciones terrestres se refiere? A las procedentes de venas subterráneas de agua, fallas geológicas, grietas, subsuelos graníticos, campos geomagnéticos... Y las artificiales: tuberías, tendidos eléctricos...

¿Todo eso influye en mi organismo? ¡Por supuesto! Y más intensamente en niños y personas hipersensibles.

¿De qué clase de influencia se trata? De ionizaciones, alteraciones del bioelectromagnetismo natural de nuestras células.

¿Bioelectromagnetismo? Las células intercambian cargas eléctricas. El flujo de electrones hace que tu cuerpo tenga magnetismo. Igual que el planeta Tierra, que es un gran electroimán.

Con sus dos polos, norte y sur. El magnetismo terrestre nos influye, sobre todo en las horas del sueño. Atentos: dormir con el cuerpo alineado con el magnetismo terrestre favorece el descanso. Cabeza orientada hacia el norte, pies hacia el sur: es la orientación más relajante, ¡descansarás mejor!

¿Y si duermo en otras orientaciones? Dormir con la cabeza hacia el este favorece un despertar revitalizado.

¿Y con la cabeza hacia el sur? Despertarás tenso, nervioso.

¿Y hacia el oeste? Debilita, desvitaliza, deprime. Lo saludable: situar la cabecera entre el norte y el este.

¿Tiene argumentos científicos? Las células son como pequeñas brújulas y se repolarizan y reparan: facilitar el proceso refuerza tu salud. ¡Tu dormitorio es la verdadera cámara de tu salud! No la perturbes.

¿Y qué es lo más perturbador? Luces - ¡la oscuridad activa la melatonina, hormona activadora de la reparación celular!-,temperatura alta, ruidos... y campos electromagnéticos (naturales o artificiales): inhiben la producción de melatonina.

¿Qué campos son naturales? Las corrientes de agua subterránea: las moléculas del agua en movimiento, en fricción con el subsuelo, generan un campo electromagnético. Dormir sobre ese punto geopatógeno perturba tu regeneración celular.

¿Hasta qué extremo? Hasta enfermar. ¡Cualquier radiación electromagnética intensa inhibe la glándula pineal y deja de segregar melatonina! Y eso ocho horas por noche, noche tras noche, impide a las células repararse debidamente: padecerás dolores de cabeza, dolencias articulares, disfunciones orgánicas, depresión del sistema inmunitario... A largo plazo, eso puede derivar en patologías neurodegenerativas, leucemias, tumores...

¡Dígame qué puntos son geopatógenos! Esos en que se superpone una falla terrestre, una vena de agua y una línea Hartmann (corrientes electromagnéticas que recorren toda la superficie terrestre, en retícula).

¿Cómo detectar esos puntos?

Los zahoríes lo hacían con varas de avellano o péndulos. Hoy tenemos detectores electrónicos que captan los flujos de radiación. Y hay poderosas perturbaciones que son muy obvias, las artificiales: ¡evítalas!

¿Cuáles?

Torres de alta tensión, transformadores, cables eléctricos, electrodomésticos conectados a la red eléctrica, radiaciones de alta frecuencia, de telefonía móvil, inalámbricas... ¡Evita eso en tus noches o enfermarás!

Tengo un despertador eléctrico.

Cámbialo por uno de pilas, o aléjalo de tu cuerpo. Los cables eléctricos, lo más lejos posible de tu cabeza.

Tengo una tele a los pies de la cama.

Si es de pantalla plana, irradia poco. En cambio, un televisor de tubo catódico emite radiación ¡hasta cuatro metros! Sobre todo hacia atrás, y atravesando muros. Una vez detecté que el malestar de una persona provenía del trasero del televisor de su vecino...

¿Y qué hago con mi teléfono móvil?

¡Fuera del dormitorio, por supuesto! Sus microondas agitan tus células. Hoy sabemos que hablar con el móvil pegado al cráneo durante más de diez años... ¡duplica las posibilidades de desarrollar un tumor cerebral!

Pues yo llevo así algo más de diez años. Y, por trabajo, ¡necesito seguir usándolo! Bien: aleja el móvil de tu cabeza. A más distancia, menos la irradiarás. Es fácil: ¡usa unos auriculares manos libres ambulantes!

En cuanto salga de aquí. ¿Qué otras perturbaciones me aconseja evitar?

Nuestros hogares son nidos de contaminación electromagnética y química. Deja que entre luz solar y aire, usa mobiliario de madera, usa pinturas ecológicas y destierra ambientadores, suavizantes, lejías y detergentes sintéticos. Si lavas la ropa con bicarbonato ¡te quedará lo bastante bien! Y vigila tus productos de limpieza: que sean de química dulce,no tóxica.

Lo que no haré es vivir a la luz de velas. No, pero libera tu zona de descanso de contaminación electromagnética. Y al llegar a casa, camina descalzo: durante el día caminamos sobre suela aislante y trabajamos en edificios aislados enfermos,así que nos conviene descargarnos.

Deme un último consejo revitalizante. En un frasco haz germinar semillas de alfalfa y consume ese germinado: es muy digestivo y concentra nutrientes que regeneran tus tejidos y protegen tu salud. 
 

QUÈ US SEMBLA?

Andrea Borrellas

www.xtec.net/centres/b7007300/fmarch/Geobiologia.htm

http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/20090130/53629723658.html

La sang en la lluita contra el càncer

20090210181624-cancer1-291x300.jpg

Un equip d’investigadors ha descobert que una transfusió de sang “jove”, és a dir, sang que ha estat emmagatzemada menys de nou dies, eleva les esperances de supervivència en animals afectats de dos tipus de càncer. Aquest fet podria resoldre l’antic misteri de per quina raó algunes transfusions de sang aplicades durant una cirurgia relacionada amb el càncer semblen conduir a una major reparació de la malaltia , en canvi altres transfusions no semblen provocar aquest indesitjable canvi.

Utilitzant un model animal, els investigadors van fer uns assajos amb rates amb leucèmia i càncer de pit. Van comprovar que les possibilitats de sobreviure al càncer es veien reduïdes només si en la transfusió, la sang havia estat emmagatzemada durant nou o més dies.

El professor Shamgar Ben-Eliyahu de la Universidad de Tel Aviv va opinar que aquest estudi no anava a canviar les pràctiques del cirurgians als hospitals, però que definitivament si que era una cosa que necessitava ser investigada més profundament en estudis clínics amb éssers humans. També va objectar que aquest descobriment podria tenir un profund impacte sobre la supervivència davant del càncer de pròstata i de colon, dos càncers associats amb una gran pèrdua de sang. Si aquest descobriment durant la investigació també es demostra als assajos amb éssers humans, això revolucionaria

l’actual perspectiva sobre les transfusions en els pacients amb càncer.

La idea de que les transfusions amb sang “vella” puguin incrementar la metàstasi del càncer és polèmica. Els efectes negatius podrien estar limitats a alguns tipus de càncer en particular, o inclús a circumstancies especials. Per això mateix, es recomana més investigació al respecte.

Si el que suggereixen els resultats de l’estudi de Ben-Eliyahu es demostrat com a cert en estudis en humans, això representaria un notable impacte sobre els sistemes de salut pública. Habitualment, els bancs de sang, de bastants països s’enfronten a la carència de reserves de vital líquid, i un ús preferent i més elevat de sang faria més difícil encara assegurar-se de la disponibilitat d’aquesta.

Icíar Larrainzar

CHIPS PER REPARAR NEURONES

20090214153950--45453130-chipscells-1-.jpg

La ciència està cada vegada més a prop de poder crear xips de silici que algun dia podrien ser usats per reparar teixits fets malbé al cos humà.
Investigadors de les universitats d’Edimburg, Glasgow i Stirling, a Escòcia, van aconseguir demostrar que és possible aconseguir el creixement de neurones -les cèl·lules bàsiques del sistema nerviós- en xips de computadora.
Els científics van desenvolupar una tècnica que diuen, permet el creixement d’aquestes cèl·lules en patrons fins i detallats sobre la superfície de petits xips.
Els investigadors esperen que la troballa eventualment permeti col·locar xips al cos humà per reemplaçar nervis o fibres musculars danyats.
I també podrien ser utilitzats en el futur per al desenvolupament de pròtesi.

"És un avenç que s’apropa al camp de la ciència-ficció", agrega el científic.
Però la troballa, explica l’investigador, també pot tenir aplicacions més immediates.
Per exemple, la tècnica podia usar-se com un millor mètode per al desenvolupament de medicaments i per reduir la necessitat de provar aquests fàrmacs en animals.
Les noves medicines, diu el professor Murray, podrien provar-se en xips de silici i no en criatures vives.

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/default.stm

Montse Prades Calpe

14/02/2009 15:40 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

Els móbils poden tenir radiacions ionitzants?

20090215105650-images-9-.jpg

Parlem de radiació ionitzant quan les ones electromagnètiques emeten radiacions capaces de ionitzar els àtoms que reben el seu impacte. Això és degut a que tenen una freqüència elevada i un potencial d'ionització (energia d'ionització) suficientment elevats com per poder arrencar els electrons situats a la capa més externa d'un àtom, que per tant queden carregats positivament. 

Aquestes propietats poden afectar negativament als éssers vius ja que poden produir canvis de l'ADN i en conseqüència produir càncer. El càncer no apareix immediatament, ho fa al cap de molt de temps d'haver rebut l’impacte de la radiació, al voltant de 10 o 15 anys. Un dels problemes que té és que pot ser hereditari. Aquestes radiacions ionitzants a més a més també poden produir malalties cardiovasculars com poden ser les arítmies. Fins fa poc es creia que l'impacte d'aquestes radiacions tan sols es podia rebre quan es treballava sense les mesures de protecció adequades amb un accelerador de partícules (per citar algun exemple) o quan es rebia l'impacte d'un material radioactiu. Però algunes universitats de prestigi, així com l'armada dels Estats Units i una companyia telefònica han fet estudis dels telèfons mòbils  en els que diuen que aquests aparells tan comuns en la nostra societat emeten radiacions ionitzants. Aquest és el motiu pel què aquesta marca comercialitza un xip que inhibeix les radiacions i protegeix de patir càncer i infertilitat en el cas del homes, entre d'altres malalties que poden ser provocades pels mòbils. En qualsevol cas, els resultats encara no són segurs ni definitius, queden per demostrar moltes coses tan sols dir que hi ha fonts que així ho afirmen. 

 Alguns enllaços: http://www.youtube.com/watch?v=clIUU8cB2L o http://www.ub.edu/ossma/info/documents/prev08.pdf

Roger Llabrés

El sistema de recuperació de energia cinètica (KERS)

20090215131422-kerstorot.jpg

 

Tema: Tecnologia

 

Us vull parlar del KERS (Kinetic Energy Recovery System  ,sistema de recuperació d’energia cinètica) que tan es parla aquest any, ja que, és una de les innovacions en aquest nou mundial de F1 que hi haurà.

La idea és tan senzilla com imaginar-nos un dispositiu capaç de recuperar l’energia cinètica que es perd en forma de calor a les frenades, per acumular-la d’alguna manera i transformar-la quan ens convingui (mitjançant un botó, per exemple) en energia mecànica que ajudi a l’acceleració del monoplaça.

En principi, la idea generalitzada que associa el KERS a una F1 pitjor no és del tot correcte, doncs si bé és cert es recuperarà energia de les frenades, la mateixa que no s’utilitzarà per a reduir els consums de combustibles, sinó per injectar un extra de potència puntual quan es necessiti. Serà una potència gratuïta mediambientalment, això si, però mentre no hi hagi canvis de motorització, amb o sense el KERS, els consums i les emissions seran els mateixos.

D’entrada, els 60 kW addicionals que tindran els pilots del 2009 duraran uns escassos 6,67 segons que poden semblar poca cosa, però pensem que el 2009 encara no serà un any en el que el KERS marqui les diferències reals a nivell energètic, ni molt menys. Quan arribi la pròxima dècada els motors limitats a 400 CV i que la normativa permeti al KERS extreure energia d’ambdós eixos per aportar una potència addicional de 270 CV durant 8 segons, disposar d’un dispositiu eficient serà fonamental.

Ja que hem mencionat entre línies el necessari desenvolupament del KERS, es poc comprensible que la FIA defensi a ultrança la reducció de costos per àrees com el motor i aventuri els equips a invertir molta quantitat de diners en una tecnologia nova a la F1. Estem d’acord, que el repte és molt interessant i que els avenços en aquest camp serà fàcilment traslladables als cotxes de carrer, però no ens hem d’oblidar que els Williams, Red Bull o Force India no es fiquen a la F1 per millorar els cotxes de carrer. En definitiva, aquest sistema dóna avantatge als fabricants (Mercedes, Renault...) i perjudica als privats (Red Bull).

Centrant-nos més en el dispositiu hi ha diverses alternatives: un sistema mecànic, un sistema elèctric o un sistema pneumàtic. Sembla que la tendència generalitzada serà la mecànica, encara que, algun equip podria tendir a un motor elèctric que emmagatzemaria l’energia en una bateria o volant d’inèrcia.

L’opció mecànica és un sistema més compacte, lleuger (20-25 kg) i eficient, encara que com a desavantatge ha d’estar a prop del transmissor.

 

enllaços: http://www.elpais.com/articulo/deportes/KERS/elpepudep/20090120elpepudep_6/Tes

                http://www.racingpasion.com/2008/04/24-el-sistema-de-recuperacion-de-energia-cinetica-kers

                http://www.territoriof1.com/20080118-ques-es-y-como-funciona-el-kers/

                http://www.territoriof1.com/20080807-6-preguntas-acerca-del-kers/

 

MARC SURÍS

 

Un enzim permet atiborrar-se sense engreixar

20090215213913-eating.jpg

El somni de qualsevol persona que vulgui baixar de pes -menjar tot el que es vulgui sense desenvolupar dipòsits de greix- cada vegada està més prop, encara que ara per ara la investigació es limita als ratolins. Científics nord-americans han descobert un enzim, la  fosfolipasa A2 adiposa-específica (AdPLA), que es troba abundantment en el teixit gras. El funcionament de la AdPLA causa l’unió d’una cadena d’esdeveniments que incrementa els nivells de prostaglandines I2 (PGE2), que són les encarregades de suprimir el greix. Els ratolins que no tenen activa la AdPLA tenen nivells més baixos de PGE2 i una taxa més alta de metabolisme gras. S’ha descobert un enzim que és la clau del metabolisme del greix en la composició corporal, convertint-la en una diana molt prometedora en el tractament de l’obesitat, explica Hei Sook Sul, professor de Ciències Nutricionals de la Universitat de Berkeley. “Quan els nivells de PGE2 descendeixen per la falta de AdPLA, la destrucció grassa es produeix constantment provocant que els animals no engreixin fins i tot quan es passen el dia sencer menjant”, ha afirmat Robin Duncan, un dels coautors del treball.

 En l’estudi, es van comparar dos grups de ratolins: uns tenien silenciada l’expressió del gen AdPLA i uns altres van servir de control. Tots van deixar de mamar a les tres setmanes i se’ls va començar a alimentar sense control amb una dieta alta en greixos. La falta de l’enzim no va semblar disminuir l’apetit dels ratolins knockout , no obstant això, segons passava el temps, la disparitat en el pes entre els rosegadors d’ambdós grups va ser notable. A les 64 setmanes els ratolins amb el gen silenciat tenien un pes mig de 39,1 grams, un pes típic dels quals segueixen una dieta baixa en calories; per la seva banda, el grup control tenia un pes mig de 73,7 grams.. Els investigadors van realitzar un estudi histològic d’ambdós grups i van veure que els ratolins que no expressaven l’enzim AdPLA tenien el mateix nombre de cèl·lules grasses que els ratolins obesos; no obstant això, aquestes no acumulaven excés de greix.  

enllaços:

http://www.semcc.com/restrict/guest.aspx?orden=0&p=2

http://www.med-estetica.com/actualidad/2009/enero.html

Mireia Mascaró

Visita al Laboratori Municipal

20090216214851-lab.jpg

El passat dia 11 de febrer els alumnes de la classe de 1r de Batxillerat-B (modalitat cientifico-tecnologica) van visitar el laboratori de salut pública. Un cop van arribar-hi, els van fer entrar a una sala on els van fer una petita introducció a la qual els  explicaven com estava organitzat el laboratori, és a dir quins eren els departaments, i quines tasques es duien a terme a cascun d’ells. Són els organismes oficials, els serveis de l’Ajuntament, empreses i particulars els qui porten totes aquestes mostres, ja siguin medi ambientals (aigua i aire), o bé substàncies alimentàries per ser analitzades. Al laboratori es fa un anàlisi qualitatiu i quantitatiu, des d’un punt de vista microbiològic, o bé químic, tot i que pot ser de tots dos també.

Ens vam dividir en dos grups per facilitar la visita. Aquest any, la sortida estava organitzada de manera diferent, perquè, a diferència d’altres anys, sortien els propis químics i biòlegs de cada departament a explicar-nos el mètode que utilitzaven per a realitzar els anàlisis. Tots vam estar d’acord en què aquest sistema era millor que l’anterior.

La visita va ser prou productiva. Ens van mostrar cultius de bacteris molt variats, mètodes d’anàlisi de substàncies, mètodes de filtració d’aigua, autoclaus, etc. Gràcies a que tots els departaments estan situats a banda i banda d’un passadís i que a més, estaven a la vista del públic, vam poder veure de manera força directa com es realitzaven tots els procediments químics i físics.

A l’apartat de biologia ens van parlar de la detecció de certs elements químics ens els menjars, així com també de la presència de bacteris patògens. També ens explicaren la realització d’alguns anàlisis d’aigua i aire per garantir la salubritat del medi ambient de Barcelona.

A l’apartat de química no vam veure tantes coses però va ser interessant igualment. Va sortir un químic que al principi va començar a parlar-nos de temes estrictament relacionats amb els procediments analítics i químics. A mida que va anar avançant la conversa, l’ambient es va fer més pròxim degut a que ens vam mostrar força receptius al tema, i vam acabar mantenint una conversa força agradable, preguntant sobre la grip aviar, les vaques boges i altres casos més o menys actuals, que en el seu moment van produir un cert impacte en la societat.

Creiem que aquesta visita va resultar molt satisfactòria i ens va exemplificar una posada en pràctica de tota la matèria que estudiem a l’escola. Ens va agradar molt!

www.aspb.cat

 

Anna Diaz i Montse Prades

Google Latitude et permet trobar als teus amics

20090218201658-google-latitude.jpg

Google ens porta una altra meravella tecnològica, ha inclòs un nou servei en el seu producte Google Maps, amb ell podràs conèixer la ubicació exacta dels teus amics, familiars, companys de treball i de tots els contactes del teu telèfon mòbil, sempre que ells ho desitgin.

Per a començar a utilitzar aquest nou servei, primer hauràs de descarregar-lo de www.Google.es/latitude i instal·lar-lo en el teu mòbil. Lamentablement el Google Latitude nomes funciona en  mòbils d'última generació com la BlackBerry, Windows Mobile o Symbian, encara que també està disponible per a PC (requereix compte en Google).

Un cop descargat el que has de fer és enviar una invitació a tots els teus contactes que desitgis localitzar i després esperar que ells acceptin. Una vegada establerta la comunicació, amb dues persones poden saber la ubicació de l'altre. Google Latitude et permet desconnectar-te del servei quan no desitgis ser localitzat.

Més informació --> http://www.parasaber.com/tecnologia/paginas-web/web-20/redes-sociales/articulo/moviles-google-crear-paginas-web-redes-sociales-latitude-localiza-amigos/22889/

Jordi Moré

18/02/2009 20:16 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El gall marí i el Barça

20090220200105-pollablava.jpg

A l’estadi del Futbol Club Barcelona, és a dir, al Camp Nou, s’ha descobert una colònia de galls marins (calamón en castellà). Aquesta és una espècie d’aus de la que només queden unes 18000 parelles a tot Catalunya. És a causa d’això, del fet que hi hagi pocs exemplars, que Medi Ambient ha enviat una carta al Barça on li demana que durant la remodelació de l’estadi (ja coneixeu el projecte de Norman Foster), es prenguin les mesures precises i necessàries per protegir i salvaguardar aquest tipus d’animal. Certs ornitòlegs consideren que seria convenient que els esmentats treballs de remodelació s’aturessin en el període de reproducció dels galls marins. D’altres han arribat a proposar que el gall marí es converteixi en l’emblema del Barça ja que es tracta d’una au amb el pic i les potes vermelles, i el plomatge blau, colors inherents a la camiseta del Barça.  

Gabriel García

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090218/53642734365/la-sociedad-espanola-de-ornitologia-pide-al-barsa-que-no-haga-obras-de-remodelacion-del-estadio-en-e.html

 

 

http://www.internatura.org/estudios/informes/calamon.html

 

 

    

 

Una empresa d'Albacete dissenya uns robots per tasques de vigilància

20090220211118-ingeniero-jose-luis-rubio-robot-msecurit.jpg

Una empresa d'Albacete anomenada MoviRobotics a dissenyat uns robots anomenats mSecurit que són automàtics i semiinteligents capaços de distingir entre humans i objectes robatoris o situacions perilloses. Darrere d'aquests robots hi ha un grup d'onze enginyers de la universitat de Castilla la Mancha.

Té quatre rodes i dos càmares, una gieratòria i una estàtica. Pesan 30 Kg i medeixen 80 cm i estan controlats per els vigilants que es trobarien en un quartet on rebrien les imatges i podrien moure els robots. Cada robot val 20.000€ i esperen comercialitzar-ne 1.000.000 d'unitats abns del 2010.

Més imformació:

http://www.elpais.com/articulo/semana/empresa/Albacete/disena/robot/tareas/vigilancia/elpeputec/20090219elpciblse_1/Tes

Enric Gabarró

20/02/2009 21:11 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

La placa Wilkins

20090223131522-gel.jpg

La placa Wilkins, s’està trencant. Es tracta d’una gran placa de gel que mesurava 150 quilòmetres de llargada i 100 d’amplada, unida al continent de l’Antàrtida per un pont de gel d’uns 500 metres d’amplada, tot i que fa només cinquanta anys era d’aproximadament uns 100 quilòmetres. Aquest fet és degut al canvi climàtic, ja que la temperatura mitjana a la zona de l’esmentada placa (és el territori de l’Antàrtida més proper a Amèrica del Sud) ha augmentat 2,5 graus centígrads al darrer mig segle. La ruptura de la placa, ha afavorit una notable producció biològica ja que ha permès veure foques, balenes i molt plàncton. No obstant, també té aspectos força negatius; si bé és cert que degut a que la placa Wilkins flota sobre l’aigua, la seva fusió no farà pujar el nivell del mar, es creu que les grans plaques de gel que envolten l’Antàrtida (com és el cas de la placa Wilkins) estabilitzen els glaciars que tenen el seu suport als continents. En conseqüència, si aquestes plaques que floten sobre l’aigua desapareixen, la fusió dels glaciars s’accelerarà, fet que faria pujar el nivell del mar i provocaria grans catàstrofes naturals.       

 

Gabriel García

 

http://www.universalocean.es/antartida-un-enorme-tempano-se-desprendio-de-la-placa-de-wilkins/

El calentament global, una de les causes de la disminució de la velocitat de rotació de la Terra

Així ho ha explicat l’ astrofísic Fred Spenak, pertanyent al Goddar Space Flight Center de la NASA, un dels més coneguts estudiosos d’ eclipsis del món i autor de varis treballs on es realitzen les prediccions d’ aquests.
El calentament global és un dels factors que està ralentint la rotació de la terra, malgrat que molt lleugerament. Principalment, aquest fet és degut a l’ augment del nivell dels oceans a causa de la desglaciació, cosa que està afectant les marees i també les forces d’ atracció amb la lluna.
Un altre dels factors que segons l’ expert, està influint també en aquesta disminució de la velocitat de rotació es deu a la composició interna del planeta, que, com ja sabem té un nucli líquid. Això dóna lloc a espasmes arrítmics en la rotació de la Terra, com si es tractés d’ un ou cru donant voltes sobre si mateix i el rovell és mogués repentinament d’ un costat a l’ altre. Això influeix bastant en les forces d’ atracció gravitatòria.
Segons l’ expert, el càlcul precís de la velocitat de la Terra en la seva rotació és una de les claus per predir els eclipsis, un fenomen bastant transcendental per als científics. No només per la bellesa visual dels eclipsis solars, sinó també per la valuosa eina que suposen per a l’ estudi dels misteris que perduren entorn a la composició del Sol.

Anna Diaz.
1R batxillerat B

Es troben 700 fòssils a Los Àngeles sota un centre comercial en remodalació

20090224210522-noticia-cientifica.jpg

El museu d’Història Natural de Los Àngeles (Califòrnia) ha anunciat el descobriment, en ple cor de la ciutat, de més de 700 restes fòssils que daten de l’última era glacial, fa entre 10.000 i 40.000 anys. L’àrea on s’han localitzat aquestes restes és La Brea Tar Pits, dintre de la zona Mid-City, a uns 10 quilòmetres del centre de la ciutat. Van trobar restes d’animals com ara un crani d’un lleó americà,ossos de llops, juntament amb un mamut que estava consdervat el 80% inclús amb els marfils intactes.Aquest fòssil que van trobar i que l’anomenat coma Zed és el primer que es trobar en aquest estat.Alguns científics pensen que aquests fòssils descobertspoden resoldre molts dubtes sobre el canvi climàtic,la biodiversitat, els canvis geologics...

 

Emma Batet

24/02/2009 21:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Una col·lisió espacial distant va acabar amb els dinosaures

20090225211015-intro-img.jpg

Una col·lisió fa 160 milions d’anys de dos asteroides que es trovaben entre Mart i Júpiter va enviar molts trossos d’enormes roques cap a la Terra, incloent-hi una que va provocar l’extinció dels dinosaures.

La seva investigació va oferir una explicació de la causa d’un dels esdeveniments més transcendentals de la història de la vida en la Terra: un meteorit de 10 quilòmetres de diàmetre que es va estavellar en la península mexicana del Yucatán fa 65 milions d’anys. La catàstrofe va eliminar els dinosaures, que van viure durant uns 165 milions d’anys, i moltes altres formes de vida, i va facilitar el camí perquè els mamífers dominessin la Terra i el final ascens del ésser humà, segons creuen molts científics. Es creu que l’impacte va provocar un cataclisme mediambiental mundial, expulsant certes quantitats de roca i pols al cel, provocant tsunamis gegants, incendis mundials i deixant la Terra en la foscor durant anys.

Científics nord-americans i txecs han utilitzat simulacions d’ordinador per a calcular que hi ha un 90% de possibilitats que la col·lisió de dos asteroides - un d’uns 170 quilòmetres de diàmetre i un altre de 60 quilòmetres - va ser l’esdeveniment que va provocar el desastre terrestre.

La col·lisió es va produir en el cinturó d’asteroides, una col·lecció de roques grans i petites que orbiten al voltant del Sol a uns 180 milions de quilòmetres de la Terra.

Antoni de Pablo

Una moto solar

20090227185344-moto-solar.jpg

 

L’energia solar va sobre rodes. L’empresa espanyola sunRED a fet un disseny preliminar del que podria ser una Moto Solar Urbana. Un vehicle que porta un motor elèctric incorporat directament a la roda posterior i que obté energia a través de les plaques solars que rodegen tota la seva estructura com si fos un cargol.

Està pensada per a trajectes urbans amb una velocitat màxima de 50 Km/h. Aquest projecte ha sigut guardonat amb una menció especial a la 6ª Edició dels Premis a la Innovació Tecnològica del 34è Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona.

Quan la moto estigui aparcada, les seves plaques s’obriran completament (fotografia), ocupant una superfície d’uns 3 metres quadrats. D’aquesta manera, es captaria energia solar per donar al motor elèctric una capacitat de 20 Km d’autonomia. Durant els trajectes, les plaques s’arreplegarien endarrere, deixant espai lliure al conductor i baixant el centre de gravetat.

El projecte també contempla instal·lar una pantalla tàctil LCD de 6,4 polsades en els comandaments, per a que el pilot conegui i controli les dades com la velocitat, el consum o la càrrega del motor. Veurem quan temps trigarà a dur-se a terme aquesta idea a producció i quina serà la seva acollida entre el públic. De moment, només podem recrear-nos veient les primeres imatges amb ordinador.

Marc Surís

Tema: tecnologia

Edreces: http://www.tuexperto.com/2007/06/26/moto-solar-urbana-de-sunred-espanola-ecologica-y-con-aspecto-de-caracol/

                 http://gizmologia.com/2007/06/moto-solar-con-forma-de-caracol

LA VANGUARDIA dimecres, 25 de febrer 2009 (pàgines 2 i 3 de VIVIR)

 

 

Correu electrònic de Hotmail en català

20090227192712-hot2.jpg

Tots els usuraris del servei de correu electrònic Hotmail poden fen servir el català a l’interfície d’aquesta aplicació de Microsoft des del dia 20 de febrer, després de que la firma hagi conclòs la traducció d’aquesta llengua a tots els serveis de Windows Live.

D’aquesta manera, Microsoft ha satisfet una petició històrica de la Plataforma per a la Llengua. Al 2007 l’organització va denunciar “el tracte discriminatori que sofria la comunitat lingüística catalana" mitjançant la compra de Hotmail.cat. Ara, aquest domini és de Microsoft i inclou la nova versió catalana d’un dels serveis de correu electrònic més populars del món.

Com fer la configuració?                                                                                                                                                                                                                          Simplement haureu de modificar l’idioma per defecte del servei seleccionat a la opció que aparegui a la pantalla d’accés (opcions->idioma->catatà).D’aquesta manera, tots els serveis de Windows Live de Microsoft, entre els quals es troben Hotmail i Messenger, ja estan disponibles en català.

Tot i que hi ha aquesta millora per part de Microsoft en fer servir el català, altres correus de multinacionals com GMail o Google ja fa temps que estan en català.
 

Marc Surís

Tema: TIC’s

Enllaços: http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=588816&idseccio_PK=1012

                 http://www.3cat24.cat/noticia/361951/societat/El-correu-electronic-de-Hotmail-ja-te-la-seva-versio-en-catala

                 http://www.softcatala.org/lhotmail_ja_disponible_en_la_nostra_llengua_en_catal%C3%A0

 

27/02/2009 19:29 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

PERFOM

20090228125615-parkinson1.gif

PERFORM, és el nom d'un nou projecte que permetrà als metges conèixer l'estat de salut dels pacients amb Parkinson. Per mitjà del cual es podrà vigilar l'evolució de l'estudiat, com també s'aconseguirà advertir anomalies que puguin estar causant el retard del seu progrés. El propòsit és tenir sota control mèdic l'estat del pacient.

El sistema del control es basa en un sofisticat programa informàtic, la qual permetrà observar als malalts, sota una connexió sense cables. Alguns dels pacients van ser participis d'aquest projecte, formant part de les proves realitzades, que consistia a incorporar micro-sensors en tota les part accessible de la indumentària que portaven posats (canellera, samarretes elàstiques, tobilleras, etc) per a transmetre tota la informació necessària. La tecnologia que es va aplicar en el software va ser dissenyada per metges espanyols.

El seguiment que es ve donant als pacients és proporcionat amb consultes mèdiques, que precisen les dades dels resultats previstos, apuntant contínuament cada succés en agendes. S'espera que aquest projecte s'arribi a concretar, i així els pacients especials assoleixin contar amb l'atenció mèdica esperada.

El Parkinson és una malaltia originada per l'alteració de les neurones perdudes, dopaminérgicas de la substància negra. El seu efecte es genera en les persones que es troben en l'última etapa, i ataca a 2 de cada mil persones.

Jordi Moré

28/02/2009 12:56 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris