Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2009.

Les balenes primitives parien a les seves cries a terra.

20090301205009-fossil.jpgEls fòssils d’una balena embarassada que va viure farà quasi 48 milions d’anys han sigut trobats per un equip de científics encapçalats pel paleontòleg Philip Gingerich de la universitat de Michigan. Els anàlisis del fòssils han revelat que les balenes primitives parien a les seves cries a terra, segons publica la revista científica PLoS.
Es tracta del primer esquelet fetal d’una balena extingida del grup conegut com Archaeoceti i una nova espècie denominada Maiacetus inuus.
El fetus descobert estava col•locat per a un part de cap, com ho fan els mamífers terrestres a diferencia de les balenes modernes; el que indica que les primitives parien a terra. A més a més la dentadura desenvolupada al fetus suggereix que els Maicetus recent nascuts podien arreglar-se-les sols al començament de la seva vida.
En comparació amb altres fòssils de balena, aquests ocupen una posició intermèdia entre l’evolució de les balenes de la terra al mar. Per aquest motiu aquests fòssils ofereixen un nova informació sobre els canvis que van suposar aquesta transició.

Laura Gómez
01/03/2009 20:50 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

"Los pinzones de Darwin"

20090301222208-darwin-s-finches.jpeg

 

Charles Robert Darwin va néixer l’any 1809 i va morir al 1882. Aquest naturalista, amb només 22 anys, va emprendre un viatge al voltant del món, que va durar cinc anys, en el vaixell anomenat Beagle. Va anar recol·lectant vegetals i animals i observant la fauna dels diferents llocs visitats, descobrint espècies singulars i úniques en algunes illes totalment separades del continent, com per exemple les illes Galápagos.

Allà va fer la observació sobre les variacions en las tortugues gegants de les Galápagos depenent de l’illa en la que vivien. Cada illa posseïa el seu propi tipus de tortuga; en aquelles illes amb vegetació arbustiva, la closca presentava la obertura molt alta per poder estirar el coll i agafar les fulles altes, mentre que a les altres illes de molta vegetació baixa, la closca estava més xata que l’anterior.

Un altre exemple van ser els “pinzones”. Aquestes 13 espècies d’aus eren totalment diferents de les del continent, i a la vegada posseïen totes diferents tipus de becs entre sí degut a que ingerien diferents aliments.  Algunes d’aquestes aus viuen en els arbres i mengen insectes, mentre que altres viuen a la terra i mengen llavors  i flors. També eren diferents en color i grandària. Totes aquestes diferències van ser usades per classificar als “pinzones” de les illes Galápagos en 13 espècies separades i va buscar una explicació a les diferents varietats que havia trobat. A continuació s’explica una versió simplificada de les conclusions a les que va arribar:

  • ·         Un esbart de “pinzones” desembarca sobre una illa molt seca on les úniques plantes són cactus.
  • ·         Solament aquells individus que poden menjar cactus sobreviuen.
  • ·         Els que van sobreviure transmeten els seus trets característics, incloent l’habilitat per a menjar cactus, a la seva descendència.
  • ·         Si aquesta nova població pot mantenir-se separada dels altres “pinzones” per temps suficient, llavors una nova espècie de menjadors de cactus pot sorgir.

Segons Darwin, cada espècie de “pinzones” era el producte de les condicions naturals com la geologia, el clima, la vegetació i la competició per recursos amb altres animals, això per a ell era la "selecció natural". Si tretze espècies de “pinzones” podien venir d’un avantpassat comú degut a la selecció natural, Darwin va voler raonar més enllà i, per tant, tota vida tenia un avantpassat comú. Ell va veure la "selecció natural" com una manera d’assolir “ascendència per modificació”, és a dir, evolució.

Darwin va estudiar i raonar els seus descobriments i va trigar 20 anys en publicar "El origen de las especies" després de tornar del seu llarg viatge.

Aquest any fa dos-cents anys del naixement d’aquest naturalista, i cent cinquanta de la publicació de l’origen de les espècies.

Més informació a:

 

 

http://www.apologeticspress.org/espanol/articulos/405

 

http://biologialatina.blogspot.com/2008/03/teora-de-la-evolucin-origen-de-las.html

 

 Finalitza la primera missió lunar de Xina

20090302151354-sonda-lunar-china.jpg

L'agència oficial Xinhua en Beijing va informar ahir a través del programa espacial xinès l'impacte que va tenir la Sonda "Chang E I" en el satèl·lit terrestre, finalitzant d'aquesta manera la missió lunar de Xina. L'aterratge de la nau es va produir a les 8.13 hores GTM, aquest fet va estar inspeccionat per tots els centres de controls de Xina.

El 24 d'octubre del 2007 la sonda “Chang E I” va ser llançada a l'espai, un parell de setmanes després va començar a orbitar, captan les primeres imatges el dia 26 de novembre del mateix any. Després de fonts extraoficiales es va revelar el significat “Chang E I”, basada en la mitologia xinesa la sonda duu el nom de la deessa Lluna.  

Les proximas missions espacials es portaran a terme entre el 2010 i 2011. Aquest anunci es va donar a conèixer un dia abans de l'impacte en la lluna.

Més informació: http://www.nacion.com/ln_ee/2009/marzo/02/aldea1890940.html

Jordi Moré

 

Els ulls, mirall del cerbell

20090302222828-afghan-woman-with-green-eyes.jpgFa poc vaig trobar una noticia que em va sobtar. Ben bé no era una noticia ja que aquest fet esta descobert des dels anys vuitanta però ara s’ ha innovat la manera de fer-ho.
Segur que molts cops hem sentit que els ulls són l’ ànima d’ una persona, doncs són això i molt més! Sembla sorprenent, però els investigadors d’ malalties neurodegeneratives ( com l’ alzeimer, el parkinson o l’ esclerosi múltiple) han descobert que els ulls s’ han convertit amb un bon mirall per observar com evolucionen aquestes malalties o d’ altres com els tumors cerebrals.
Personalment, opino que si es poden arribar a descobrir coses així, la tecnologia sobre aquestes malalties evolucionaran amb molta rapidesa.

Margarita Vilaclara

Etiquetas: ,

Més arbres amb Ecosearch

20090303184145-ecosearch.jpg

Ecosearch se’ns presenta com un buscador que col·labora a reforestar la selva de l’ Amazones i que també contribueix a preservar els recursos naturals d’ aigua dolça, així com els ecosistemes vegetals més amenaçats. Utilitza la tecnologia del buscador  Yahoo! , tenint així la mateixa eficàcia que qualsevol altre cercador, malgrat que no te buscador d’ imatges ni mapes com d’ altres.

Perquè siguem conscients de la magnitud de la nostra ajuda, la web ens diu que per cada cerca que realitzem, estem replantant simbòlicament una fulla. Per cada 10.000 recerques/ fulles, Ecosearch dóna els diners necessaris per a que es planti un arbre a l’ Amazones. Dit així, arribar a replantar una quantitat d’ arbres significativa, ens pot semblar un fet llunyà, però realment és un granet de sorra més que posem cadascun de nosaltres i tot suma.

Els diners necessaris per replantar arbres, aniran destinats a les fundacions benèfiques Aquaverde (ONG) i Cœur de Forêt.  Apart d’ això, també ha col·laborat amb la replantació de 1200 arbres en un any a les Illes Canàries en col·laboració amb la Fundación Canaria para la Reforestación (FORESTA).

Respecte la autenticitat d’ aquestes col·laboracions i associacions benèfiques, trobareu més informació a la web del buscador on podeu llegir documents legals entre d’ altres. Personalment penso que es fiable.

A la web principal del cercador trobareu també enllaços a les pàgines webs de les fundacions amb les quals col·labora, de manera que podeu obtenir informació en cas que volgueu participar més activament en aquest projecte.

Espero que us hi animeu, perquè amb un simple gest quotidià podem ajudar al planeta. http://www.ecosearch.com/index.php

ANNA DIAZ

1R BATXILLERAT B

03/03/2009 18:42 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

En busca de planetes habitables

20090303184801-homepageartkepler.jpg

El pròxim divendres, la NASA llençarà una missió històrica per tractar de respondre una pregunta fonamental: existeixen altres móns com la Terra?
Un planeta rocós com la Terra reflexa molt poca llum a l’espai. Però hi ha una forma de detectar-la: identificar l’ombra que forma al passar davant de la seva estrella. Aquest trànsit provoca una desviació de la llum que pot durar entre dos i sis hores, i permet deduir dades com el tamany del planeta, la seva òrbita i la seva temperatura. En definitiva, tot el necessari per saber si es potencialment habitable.
El nou observatori espacial Kepler que llençarà aquesta setmana la Nasa posseeix un fotòmetre diferencial molt poc potent que fa possible supervisar de manera contínua i simultània la brillantor de les estrelles nanes, les més provables per mantenir un planeta com el nostre.
La NASA va posar al telescopi el nom de Kepler amb honor a l’astrònom alemany del segle XVII Johannes Kepler, qui va descobrir que els planetes giren al voltant del Sol en el·lipsis i no en cercles perfectes.


http://tecnologia.prodigy.msn.com/LandinTech/landingpage.aspx?cp-documentid=17988886&wa=wsignin1.0

Marta Marco

03/03/2009 18:52 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Descarregar del YouTube és possible

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Tots sempre ens hem volgut descarregar algun vídeo que es troba al YouTube, però a la pàgina no hi ha cap botó que ens deixi descarregar-lo. Tot i així, hi ha una manera molt senzilla i fàcil de fer-ho i es pot fer des de qualsevol navegador (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer...). En aquest cas s’ha fet des de Mozilla.

El que necessitem és tenir el navegador obert i amb la pàgina del YouTube oberta amb un vídeo (imatge). Tot seguit hem d’agregar una pàgina web a favorits, però no tindrà cap direcció, sinó que tindrà uns codis. El nom de la pàgina web pot ser qualsevol (en el meu cas Download YouTube) i on demana la direcció de la pàgina web s’han de posar els codis següents (imatge):

 

-Per a obtenir el vídeo en format .avi:

javascript:window.location.href%20=%20'http://youtube.com/get_video?video_id='%20+%20swfArgs['video_id']+%20"&fmt=18"%20+%20"&l="%20+%20swfArgs['l']%20+%20"&sk="%20+%20swfArgs['sk']%20+%20'&fmt_map'%20+%20swfArgs['fmt_map']%20+%20'&t='%20+%20swfArgs['t'];

 

-Per a obtenir el vídeo en format MP4:

javascript:window.location.href%20=%20'http://youtube.com/get_video?video_id='%20+%20swfArgs['video_id']+%20"&l="%20+%20swfArgs['l']%20+%20"&sk="%20+%20swfArgs['sk']%20+%20'&fmt_map'%20+%20swfArgs['fmt_map']%20+%20'&t='%20+%20swfArgs['t'];

 

Un cop agregada la pàgina amb aquests codis a favorits, quan s’estigui mirant un vídeo al YouTube, feu clic a la pàgina que té aquests codis i el vídeo es descarregarà (imatge).

 

Marc Codina

03/03/2009 19:13 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

Crean células humanas directamente de la piel

20090303201719-196924celulagrande.jpg

Dos equipos de científicos (uno del Centro de Medicina Regenerativa de la Universidad de Edimburgo, y otro de la Universidad canadiense de Toronto) han logrado crear células humanas directamente a partir de la piel de un paciente, eliminando así la necesidad de recurrir al uso de embriones.

Los resultados de las investigaciones de ambos equipos son un paso importante en la búsqueda de tratamientos seguros para la sustitución de tejidos dañados de cualquier parte del cuerpo. Manipuladas por los científicos, las células de la piel asumen las propiedades de las células madre obtenidas normalmente de embriones de forma que pueden transformarse en cualquier tipo de tejido del cuerpo humano. Las pruebas, que se han desarrollado tanto en células de la piel de personas como en la de ratones de laboratorio, indican que los nuevos genes reprogramados se comportan exactamente como las células madre procedentes de los embriones.

Esto, permite a los científicos pensar en la posibilidad de utilizar ese tipo de células para reemplazar tejidos en personas que padecen enfermedades degenerativas o hasta ahora incurables.

Además, al utilizar las células de la piel del propio paciente se resolvería de paso el problema de rechazo.

Patricia Suárez (1r BTX B)

03/03/2009 20:18 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Vacunes

20090304130352-vacunacion-papiloma.jpg

Fa pocs dies va començar la segona fase de la campanya de vacunació contra el virus relacionat amb el càncer de coll d’úter. Algunes noies ja han tingut marejos o vòmits i s’ha reobert el debat sobre la conveniència d’aplicar aquesta vacuna de forma universal. Un debat entre posicions que defensen criteris diferents sobre com s’aplica la nova i molt particular vacuna, però no sobre la necessitat de la vacunació en general.

L’alemany Harald zur Hauser va rebre el Nobel de Medicina del 2008 per haver descobert que el càncer de coll d’úter està relacionat amb el virus del papil•loma humà. Això va portar a varis laboratoris a treballar per obtenir una vacuna. Després del càncer de mama, el del coll d’úter és el segon càncer femení en incidència. Si hi ha una vacuna aprovada per evitar una malaltia, és lògic que les autoritats sanitàries la posin a disposició de la població.

Tot i això, s’han alçat veus recordant que la vacuna no té una total efectivitat, no va dirigida a tots els virus del papil•loma i a més és cara.

A nivell individual, els pares han de decidir si volen protegir les seves filles d’una malaltia d’incidència mitja i córrer el risc de certes molèsties. Aquestes molèsties són esgrimides per alguns que es neguen a tot tipus de vacunes, però s’ha de dir que el cas és totalment diferent. Hem eradicat la verola i ho estem aconseguint amb la “pòlio” gràcies a les vacunes. A més, un recent informe publicat en The Lancet advertia sobre l’augment de la rubèola a Suïssa com a conseqüència del retrocés de les vacunacions, llavors: és raonable que no es pugui pal•liar la situació d’aquest increment com a conseqüència del pensament retrògrad de certes minories?


http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=591511&idseccio_PK=1021&h=


Aina Cervera

Comença un debat sobre Darwin i la fe catòlica

20090304131309-capilla-sist.jpg

Aquest congrés, que tindrà lloc a Roma, comença avui i durarà fins el dissabte. Se l’ha anomenat “Evolució biològica: fets i teories. Una valoració crítica 150 anys després de ‘L’origen de les espècies” en el qual es tractarà la relació entre la teoria de l’evolució de Charles Darwin i la fe catòlica.
Ha estat organitzat per la universitat Gregoriana de Roma i per la universitat Americana de Notre Dame, amb el patrocini del Vaticà.
Serà el primer diàleg verdader que es fa entre la ciència i la fe i és considerat un punt de partida del començament d’un diàleg posterior amb altres disciplines

Realment, i això ja és la meva opinió personal, no acabo d’entendre perquè la religió s’empeny en trobar un perquè si el seu perquè de la vida és Deu. No crec que pugui haver-hi gaire relació entre les dues coses. Jo soc de les que pensa que si creus en Déu hi creus i si no, doncs no, però no crec que es pugui fusionar la ciència amb la fe.

 

Enllaços:

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20090303/comentarios_53651503591-1.html

 

Jordina Marbà

La NASA perd un satèl·lit d'observació atmosfèrica, en la Antartida

20090304151152-satelite-simon-bolivar.jpg

La NASA acaba de perdre un satèl·lit que contava amb una inversió de 273.4 milions de dòlars, amb la sigla OCO (Observatori Orbitador del Carboni), que va ser llançada  desde la base Vandenberg, que pertany a la força Armada d'EEUU, Califòrnia. El satèl·lit extraviat tenia com a finalitat ser la locomotora principal de totes les observacions realitzades en orbita, i així obtenir la informació completa, i inclòs el mesurament del diòxid de carboni. L'accident va ser produït per la falla del coet es va donar aproximadament a 3 minuts de l'enlairament, i on la seva caiguda podria haver passat en la Antartida, prop de l'Oceà Pacífic,segons va informar la NASA.

La investigació tenia com objectiu, comprendre el procés natural d'aquest gas, i regular les alteracions produïdes a través de les activitats humanes.

Més informació: http://www.heraldo.es/index.php/mod.noticias/mem.detalle/idnoticia.40227/relcategoria.310

Jordi Moré

Un dofí rosa únic en el món

20090304161427-delfin-rosa.jpg

 

Va ser descobert farà un parell d’anys, però, que se sàpiga només hi ha un en el món.

És un dofí albí de color rosat, amb els ulls vermells que viu al llac Calcasieu, al sud d’Estats Units. Es deixa veure amb quatre dofins més, tots grisos i comuns. Es diu que està en bon estat de salut. Els únics dofins rosats, que es coneixen, s’han vist a la conca del riu Amazones, però aquests dofins no són albins.

Un mariner local va fer les fotografies i l’ha estat estudiant des de que el va veure per primera vegada.

El mariner es diu Eric Rue, de 42 anys. Molts científics s’han sorprès al trobar un dofí així, han dit que era el primer dofí d’aquest color que havien vist en tota la seva carrera.

Més informació a:

http://www.tonorama.com/?p=2897

http://el-universal.com.mx/notas/580940.html

 

Laia Vàzquez.

 

04/03/2009 16:16 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Grafé: molècules 2D permeten comprovar la teoria de la relativitat d'Einstein

20090304204752-einstein-5.jpg

Denominat grafé, ja s’ha utilitzat en un experiment de laboratori per a comprovar la teoria de la relativitat d’Einstein.
Fins ara, aquesta teoria només es podia demostrar per mitjà d’experiments molt complicats i cars o estudiant les estrelles de les galàxies més llunyanes.

André Geim, professor de la facultat de Física i Astronomia de la universitat anglesa de Manchester, que ha participat en l’equip descobridor del grafé, ha sigut guardonat amb el premi i la medalla de Física Mott 2007, que concedeix l’Institute of Physics als físics britànics.

Els esforços dels equips del professor Geim a Anglaterra i del Dr Kostya Novoselov i el seu equip de l’Institut de Microelectrònica de Chernogolovka, Rússia, van portar fa quasi tres anys al descobriment d’un nou tipus de material que van denominar "cristalls atòmics bidimensionals’’. Però el que ha causat verdadera sensació en el món científic ha sigut el grafé, compost per una sola capa d’àtoms de carboni disposats en una malla cristal·lina de niu d’abella.

El grafé es fabrica dividint el grafit en els seus plans atòmics per mitjà d’un procés que els científics diuen que és semblant a
dibuixar amb un llapis. La capa atòmica resultant és sorprenentment estable, molt flexible, resistent i conductora de l’electricitat.
Una altra de les seves moltes propietats, que fins ara era quasi inimaginable, és que els seus electrons actuen com a partícules que es mouen a la velocitat de la llum, la qual cosa ha permés als científics estudiar
fàcilment fenòmens relacionats amb la teoria de la relativitat.


El professor Geim i el seu equip han descobert a més que el grafé presenta una altra qualitat extraordinària: que els seus electrons poden desplaçar-se a distàncies submicromètriques sense dispersar-se, la qual cosa
permet fabricar commutadors molt ràpids. En la seva busca de xips cada vegada més petits i potents, els enginyers s’esforcen per construir transistors cada vegada més petits per reduir la distància que han de recórrer els electrons per commutar l’estat dels dispositius electrònics.

http://roble.pntic.mec.es/~jveh000/scinews.htm

 

TONI DE PABLO

 

04/03/2009 20:48 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un cervell de rata pot pilotar un avió

20090304194246-150808-robotrata.preview.jpg

 

Un grup de científics de Florida han creat un conjunt de neurones que poden pilotar de forma efectiva un avió de combat en un simulador de vol.

El conjunt esta format per 25.000 neurones extretes d’un cervell de rata i cultivades en una placa de Petri. En un temps i gràcies a les substàncies químiques del cultiu que ho afavorien, les neurones van començar a crear connexions entre elles.

 

A través de 60 elèctrodes les neurones envien i reben senyals elèctriques amb l’ordinador que els indica les condicions del vol i de l’avió i elles responen sobre com s’ha de moure l’avió. L’aprenentatge de com pilotar per part de les neurones es va donar de forma gradual i en la fase final és capaç de controlar el caça F-22 en totes les condicions meteorològiques sense errors.

 

Aquesta tecnologia d’aprenentatge i d’ordinador biològic es podria utilitzar en un futur per a ajuda mèdica ja que ajuda a comprendre la complicitat del cervell dels animals i per a crear vehicles neuronals, es a dir, vehicles controlats per un ordinador assistit per conjunt de neurones entrellaçades.

Actualment la Universitat de Florida ja està treballant en les vehicles neuronals i el col·legi d’Enginyeria i ciències físiques del Regne Unit està dissenyant un robot que es mou, reconeix obstacles, els evita i n’aprèn a partir del mateix principi.

 

Enllaços: http://www.zonagratuita.com/servicios/noticias/2004/noviembre/rata.htm

http://www.podnova.com/channel/9385/episode/43/

 

Àlex Palau

04/03/2009 21:15 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Experiments amb llum 10000 vegades més forta que la del Sol

20090305010754-synchrotron-1-1-.jpg

Actualment a Oxfordshide, a Anglaterra, hi ha un accelerador de partícules que es capaç de produir llum 10 milions de vegades més brillant que la llum solar. Aquesta estació ocupa una àrea equivalent a 5 camps de futbol i tota la seva estructura, amb la tecnologia capaç de tal quantitat de potència, va costar 500 milions de dòlars.

El raig que crea podrà ser utilitzat en molts experiments científics, però on més s’utilitza actualment és en el camp de la teologia. S’utilitza per a intentar desxifrar el contingut de manuscrits i textos antiquíssims que tenen uns danys suficients per a no poder ser utilitzats manualment, és a dir que no es poden manipular perquè són tan antics que es trenquen molt fàcilment.

La llum que produeix l’accelerador allibera un raig X molt potent que quan s’aplica sobre un d’aquests manuscrits permet produir una imatge en tercera dimensió del text sense ni haver d’obrir-lo. Amb l’ ajuda de superordinadors y software per a la manipulació d’imatges, els científics separen cadascuna de les capes que conformen la imatge per a poder reconstruir les pàgines del llibre o del manuscrit. 

 

Gerard Masip

05/03/2009 01:08 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un asteroide passa pel costat de la Terra

Un asteroide gran com un edifici de deu pisos d'alçada va passar dilluns roçant la Terra a 92000 km/h. Si hagués impactat amb el nostre planeta s'hagués alliberat una energia equivalent a mil bombes atòmiques com les de Hiroshima.

El fet va succeir vora tres quarts de tres del dilluns passat, moment en que el cel va estar a punt de caure damunt nostre. L'asteroide gegantí va passar a uns 72000 km de la Terra, segons la Societat Planetària dels Estats Units. Per posar un exemple d'una distància mínima a escala astronòmica: equival al doble de l'alçada a la que orbiten els satèl·lits de comunicacions geoestacionàries o una cinquena part de la distància a la Lluna.

Tot i que aquest no es un fenomen infreqüent, ja que han passat diversos asteroides pel costat de la Terra al llarg dels anys, una aproximació tan propera d'un astre amb aquest potencial catastròfic sí que és excepcional i vibrant. Al març del 2004 un asteroide de només sis metres de diàmetre va passar a nomes 6500 km de la terra. Per contra, un petit asteroide va caure al Sudan fa poc més de 6 mesos, sense danys materials ni humans.

 

 

http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/res/20090305/5352096273.html?urlback=http://www.lavanguardia.es/premium/edicionimpresa/20090305/53652096273.html

 

TONI DE PABLO

En busca de planetes habitables

20090307161324-3550932-7084.jpg

Avui a la matinada la NASA ha llançat a l'espai un potentíssim telescopi des de l'estació de cap Canaveral (Florida) amb l'objectiu ambiciós d'identificar planetes habitables, similars al nostre. És el que s'anomena la missió Kepler, que explorarà una regió a les constel·lacions del Cigne i de la Lira.

L'objectiu de tot plegat és trobar planetes d'extensió semblant a la de la Terra i que es trobin en una zona habitable, de les mateixes característiques d'aquesta. La missió durarà tres anys i mig i intentarà identificar més de cent mil cossos. Un altre dels objectius d'aquesta investigació és que es tracta d'averiguar si la Terra és única o si hi ha planetes semblants al nostre. Aquesta qüestió, que ja es va fer a l'antiguitat, ha pres molta més importància des que es van descobrir planetes extrasolars és a dir, de fora del Sistema Solar. El primer es va descobrir el 1995 i ja se n'han trobats tres-cents quaranta, tots amb telescopis situats a la Terra. Per contra, cap d'ells s'hi assembla.

La missió porta el nom de Kepler, en honor de l'astrònom alemany, que va ser un dels primers defensors del model heliocèntric de Copèrnic. Aquest any es celebra el quatre-cents aniversari de l'Atronomia nova que va publicar Kepler, en què exposava les dues primers lleis del moviment dels planetes, també anomenades, és a dir, que els planetes giraven al voltant del Sol fent una òrbita el·líptica, i que es movien més veloçment com més s'hi acostaven.

El 2009 també és l'any de l'astronomia, a causa del 400 aniversari de les primeres observacions telescòpiques, més la comentada de Kepler.

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3552558

TONI DE PABLO

07/03/2009 16:13 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un mosquit va sobreviure 18 mesos en l'espai

20090307165134-mosquito.jpg

Un mosquit es va convertir en el protagonista del projecte Biorix, que té per experiment estudiar els possibles efectes que pugui causar en els éssers vius l'exposició espacial.

Per a poder realitzar estudis corresponents es van exposar bacteris i fongs en l'espai, obteni resultats no tan reals, a través del qual va sorgir la idea d'un científic japones d'experimentar amb un mosquit. L'insecte nominat a les investigacions corresponents té origen africà (quironómido), l'hàbitat on es desenvolupa és humit, sobreviu en el temps de sequera, i és molt resistent a condicions dures, característiques ideals per a ser col·locat en l'espai dintre d'una llauna, sense cap aliment ni protecció per 18 mesos, sobrevivint a les extremes condicions que va ser sotmès. El mosquit ja es troba de tornada a la terra. Tota la informació va ser revelada per Anatolv Grigoryev, vicepresident de l'Acadèmia Russa de Ciències, i l'Agència RIA Novosti.

En el 2007, astronautes russos van col·locar en l'espai un cilindre amb tot tipus de proves biològiques (microorganismes), que també van arribar a sobreviure, suportant les temperatures de -150°C a 60°C. Totes les proves es van fer amb la finalitat d'enviar futures missions tripuladas.

Més informació: http://escuadrondelaverdad.blogspot.com/2009/02/un-mosquito-sobrevive-18-meses-en-la.html

Jordi Moré

Refrigeració amb la calor de l’estiu

20090307164926-050309a.jpg

El cap del projecte d’investigació de refrigeració solar, Stephen White, està convençut que poden assolir-se retallades significatives de les emissions de gasos d’efecte hivernacle recorrent a sistemes d’aire condicionat que puguin utilitzar l’energia del Sol.

 

La refrigeració solar utilitza la calor dels col·lectors tèrmics solars per a generar el refredament requerit per un aparell d’aire condicionat en un edifici.

 

La majoria dels condicionadors d’aire mecànics convencionals utilitzen l’electricitat, sovint derivada dels combustibles fòssils, per a obtenir l’energia requerida per a comprimir un refrigerant i refrescar un edifici. En nacions com Austràlia, això sol constituir entre el 20 i el 30 per cent del consum d’energia dels edificis i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

 

La refrigeració solar consumeix menys electricitat quan es compara amb un condicionador d’aire mecànic convencional, i el consum més baix d’electricitat es tradueix en emissions més baixes de gasos d’efecte hivernacle.

 

Podrem estar frescs gràcies a la calor de l’estiu?

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/040309d.html

Sandra Sànchez

07/03/2009 16:59 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Nova Zelanda No Va estar del Tot Submergida Sota el Mar Fa Entre 22 i 25 Milions d'Anys

20090308113002-fossilreptile.jpg

El fòssil d'un rèptil neozelandés semblant a un llangardaix ha estat identificat per un equip de científics del University College de Londres, la Universitat d'Adelaida, i el Museu Nacional de Nova Zelanda.
El fòssil, datat com de fa 18 milions d'anys, ha proporcionat arguments frescos per al debat sobre si el continent va estar o no totalment submergit fa uns 25 milions d'anys. Avui, l'amenaçat tuátara de Nova Zelanda és un rèptil semblant a un llangardaix i únic supervivent d'un grup que estava globalment distribuït en l'època dels dinosauris.
El tuátara viu en 35 illes espargides al voltant de la costa de Nova Zelanda, mentre que les poblacions del continent es van extingir amb l'arribada d'humans i els animals portats per aquests, fa uns 750 anys. El fòssil de tuátara conegut més antic data del Període Plistocè (al voltant de 34.000 anys enrere), mentre que el recentment descobert data del Miocè Primerenc, fa entre 16 i 19 milions d'anys. El fòssil, que consta de mandíbules i dentadura, molt semblants a les del tuátara actual. Aquest descubriment ofereix evidències addicionals de la presència dels avantpassats del tuátara en la massa de terra continental des que aquesta es va separar de la resta dels continents del sud fa uns 82 milions d'anys. S'ha argumentat que Nova Zelanda va quedar completament submergida durant el Oligo-miocè, fa entre 22 i 25 milions d'anys. 
L'autor principal d'aquest estudi és Marc Jones, del University College de Londres.

08/03/2009 11:30 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

08/03/2009 11:41 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

CAP AL DESENVOLUPAMENT D'UN NOU TIPUS DE COMBUSTIBLE GELIFICAT

20090308114240-foto-gays-combustible.jpg

Un conjunt d'enginyers i també de científics del sector alimentari estan treballant junts per a desenvolupar un nou tipus de combustible gelificat, dissenyat per a millorar la seguretat, el rendiment i l'abast dels coets per a aplicacions espacials i militars.
 Els combustibles gelificats són inherentment més segurs que els líquids perquè no degoten ni es filtren amb la facilitat amb que ho fan els líquids. A més, permetrien controlar millor els coets del que és possible amb els combustibles sòlids que s'utilitzen en l'actualitat. Els motors que utilitzin combustibles gelificats podrien ser accelerats, desaccelerats i controlats de forma més precisa que els coets convencionals que utilitzen combustibles sòlids. AL motor alimentat amb combustible gelificat se li podria encendre i apagar, i permetria operacions tals com que el vehicle pogués descendir suaument amb el motor apagat, i modificar la seva embranzida per a anar ràpid o a poc a poc. En definitiva, un motor alimentat amb combustible gelificat resulta molt més maniobrable.
Els combustibles gelificats també tendeixen a tenir una mica més d'energia que els combustibles sòlids. Els combustibles gelificats podrien així mateix utilitzar-se en propulsores orbitales per a posicionar satèl·lits i en altres classes de missions espacials. El grup d'investigadors que treballa en el projecte inclou a experts en Enginyeria Mecànica, Aeronàutica i Astronáutica, així com especialistes en Ciències dels Aliments i Enginyeria Biològica i Agrònoma de la Universitat Purdue, a més de científics de la Universitat Estatal de Iowa i la Universitat de Massachusetts. Els gels són més complexos que els fluids i sòlids comuns. Per això, en el projecte s'utilitzarà l'experiència i perícia dels científics dels aliments, qui acostumen a treballar de manera rutinària amb gels.

MATIAS MUELAS REY.

08/03/2009 11:42 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

No rentar-se les mans es pitjor que ser llepat a la cara per un gos domèstic.

20090308134835-11890-web.jpg

Les persones que permeten que els seus gossos comparteixin llit amb ells, estiguin en contacte constant i siguin llepats pel gos, estàn en bona companyia i no és dolent per la salut de la persona. Els estudis ens mostren que més de la meitat de persones amb gossos deixen rebre aquest afecte per part de les seves mascotes .

Universidad Estatal de Kansas ha realitzat un estudi en el que ens il·lustra de que les persones no tenen perquè rebre virus i bacteries del gos domèstic , és a dir, que hi ha un contacte sense contagi. O, que té les mateixes minímes possibilitats de ser contagiat una persona que està constanment en contacte amb la seva mascota que una que no hi està.

Aquest fet és positiu ja que el fet de que la persona rebi un afecte per part del seu gos , té efectes psicològics molt bons en la persona , inclús aquest pot estimar i apreciar al gos al igual que un mateix humà proper .

Pensan-t'ho bé podem pensar que és lògic que no es produeixin contagis en èssers vius, però de diferents espècies.

La universitat de Kansas ha valorat i analitzat les conseqüències de la cuida i la salut de la netega constant de les mans, i comparant amb el tema del contacte d'una persona amb un humà ha arribat a la conclusió de que es pitjor la mala higiene de les mans que el contacte fisic del gos am la persona en si.

 

Xavi Lombart Bueno

Etiquetas:

Donar un nom a cada vaca i Tractar-la amistosament augmenta la seva producció de llet.

20090308141937-030309a.jpg

Un equip de científics de la Universitat de Newcastle han pogut comprovar que una vaca amb nom propi té una producció de llet més elevada que no pas una altre sense nom ( 200 litres més ).

Passa el mateix amb els humans, al rebre una atenció personalitzada i especial es senten més feliçes i més tranquiles.

Un granger de les afores de Londres va comprovar que una vaca tractada am el màxim cuidado possible i amb els màxims privilegis que pot tenir un animal , podia arribar a produir fins a 290 litres, i aquests litres es podien succionar amb un temps de 3 hores.

La por que té una vaca a l'home també fa que el seu rendiment de producció sigui més baix.

 

Etiquetas:

Així es busca una Terra

20090308145559-kepler2-jr0703091.jpg

• Científics espanyols participaran en l’anàlisi de les 170.000 estrelles observades per la sonda ’Kepler’ .

• L’objectiu és determinar quins són els sistemes solars més atractius.

Els astrofísics es mostren convençuts que les observacions realitzades per la sonda Kepler permetran detectar milers de planetes que orbiten al voltant de llunyanes estrelles, però únicament uns quants compartiran les característiques que van permetre el sorgiment de la vida a la Terra: la mida adequada, al lloc adequat i en la combinació planetària adequada. Segons les previsions, Kepler observarà durant tres anys unes 170.000 estrelles. Decidir quins són els sols més interessants dependrà en gran mesura del que decideixin un grapat de científics europeus especialistes en astrosismologia, una tècnica d’anàlisi d’ones sòniques que permet conèixer què està passant sota la superfície dels astres.

En primer lloc, les observacions de Kepler detecten que la intensitat d’una estrella puja i baixa. "L’alerta s’activa. Els canvis en la llum que ens arriben són símptoma d’un possible trànsit". Un trànsit significa que un planeta acaba de passar per davant de l’estrella, però poc més. Uns 60 dels aproximadament 310 planetes extrasolars descoberts fins ara han estat localitzats i confirmats per aquest mètode. El segon pas és desxifrar com és l’estrella. Els científics han desenvolupat programes informàtics que permeten inferir com són els astres, la seva composició química i la seva taxa de rotació, entre altres factors, en funció de les oscil.lacions de la llum. Kepler té un telescopi extraordinàriament sensible per poder observar tots aquests canvis.

El que es vol aconseguir amb aquest projecte és definir mètodes per calcular l’edat de les estrelles, per comprendre la seva evolució i determinar si el nostre Sol és un tipus d’estrella típica, molt abundant o no.

Enllaç:

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090307/53654095978/la-sonda-kepler-parte-al-espacio-en-busca-de-planetas-como-la-tierra.html

http://www.elmundo.es/elmundo/2009/03/07/ciencia/1236398681.html

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=593211&idseccio_PK=1021&h=

Laura Arlà

 

 

 

 

Es presenta a Espanya l'innovador ordinador tàctil Surface.

20090308190226-microsoft-surface.jpg

Fa uns dies es va presentar a Espanya un ordinador tàctil creat per Microsoft. Aquest nou invent, de forma semblant a la d’una taula, disposa d’una pantalla plana en forma horitzontal mitjançant la qual es controlen tots els procesos, però el que realment el fa innovador i el distingeix dels altres ordinadors tàctils que coneixem és la nova manera d’interactuar amb ell: el Surface reconèix alguns objectes físics com càmeres digitals i mòbils amb els quals pot transferir continguts sense necessitat de cables, simplement a l’estar en contacte. Per exemple: Si vols passar unes fotografies de la càmara digital al mòbil, només cal posar-los els dos damunt de la pantalla i arrossegar les fotos d’un dispositiu a l’altre. 

A més a més també té potencial per l’oci: la seva pantalla és ideal per alguns videojocs o altres tipus d’entreteniments com la música, la pantalla es pot convertir en un teclat de piano.

Actualment a Espanya està disponible per un preu de 13000 euros encara que és possible que baixi d’aquí a uns mesos.

Aquí teniu els enllaços de la web oficial del producte i de la web "Hoy Tecnologia"

 http://www.microsoft.com/surface/

http://www.hoytecnologia.com/noticias/Microsoft-rompe-barreras-entre/99649

 

Pol Turró

 

Un error en el Cromosoma 1 pot produir l'Esquizofrènia

20090310182115-fragmento-de-adn.jpg

En Estats Units, l'Institut Tecnològic de Masschussets (MIT), va realitza una investigació referent a l'estudi de fragments de ADN, arribant a un increïble conclusió, segons l'article publicat en la revesteixi Technology Review, un petit fragment de ADN pot influir en certes malalties com l'autisme, retard mental, fins a l'esquizofrènia.

Mitjançant l'anàlisi de gairebé mes de 200 milions de parells que conté el Cromosoma 1, considerant un dels cromosomes mes grans amb cas 3100 gens, van trobar un particular fragment de ADN, que ho van anomenar "A Hole In The Genome" (un forat en el genoma), aquest petit fragment és el més propens als errors anomenat1q21.1, que és el qual genera aquestes malalties, aquelles persones que conten amb aquest petit error són mes propenses a sofrir aquestes malalties.

Més informació: http://www.laflecha.net/canales/ciencia/un-pequeno-fragmento-de-adn-puede-provocar-el-autismo-o-la-esquizofrenia/

Jordi Moré

 

Cromos en 3 dimensions

 

L’empresa francesa Total Inmersion ha desenvolupat un nou programa (software) que permet representar en 3D els cromos, a partir d’un simple cromo en 2D. Aquesta imatge que genera el programa és capaç de fer moviments i interactuar, però només es pot fer si està davant d’una webcam.

El funcionament d’aquest software és bastant senzill: el cromo genera una representació en tres dimensions d’un avatar que és igual a la imatge impresa, i si la carta es gira o es mou, la imatge en 3D també es moure. A part d’això, si un altre usuari té un altre cromo, es pot interactuar amb ell.

Aquest programa ha arribat als Estats Units per primera vegada amb els cromos dels jugadors de beisbol, i si continuem a aquest ritme potser d’aquí poc podrem veure els jugadors de futbol en 3D també.

Marc Codina

http://www.antena3noticias.com/PortalA3N/noticia/ciencia-y-tecnologia/Los-cromos-cobran-vida-gracias-webcam/5122574

 

10/03/2009 19:12 cmcgarbi Enlace permanente. TIC'S

LA SERP MÉS GRAN TROBADA, FINS ARA..

Més d’ una tonelada de pes i setze metres de llarg. Aquestes són les característiques de Titanoboa cerrejonensis, la serp més gran coneguda fins al moment.

A una antiga mina de carbó de Colòmbia, investigadors de l’ Institut d’ Investigació Tropical  Smithsonian han trobat ossos fossilitzats d’ una espècie que fins ara era desconeguda i que fa canviar el concepte de “la serp més gran del món”, fins ara la famosa Anaconda.

Demés dels seus ossos, també han trobat els de les seves víctimes: aquesta serp menjava cocodrils i tortugues gegants!

Margarita Vilaclara

Etiquetas:

EEUU aixeca les restriccions sobre la investigació amb cel·lules mare

20090311002147-cuidadoalzheimer-el-entorno-de-las-celulas-madre.pngDesprés de 8 anys de restriccions sobre la financiació amb fons federals de les investigacions amb cèl·lules mare embrionàries. Unes prohibicions que havia realitzat el govern de George Bush en arribar al poder el 2001. L’aixecament de les restriccions ja ha provocat que l’Esglèsia Catòlica, per veu del mateix Papa, hagi expressat la seva desconformitat qualificant com a "inmoral" aquest acte.
Per aquells que no sàpiguen exactament que són les cèl·lules mare ni quines utilitats poden tenir, en farem una breu explicació: Es podria dir que són unes cèl·lules primordials que poden convertir-se en altres cèl·lules del cos humà, és a dir, substituir cèl·lules de l’organisme. Per tant permeten reparar teixits o fins i tot ògans sencers malmesos i això serà molt útil en el tractament de diferents malalties com el càncer, però això només ha sigut un petit pas i encara falten molts anys d’investigació.Link de la notícia de la web de "El País":

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Obama/proclama/fin/trabas/ideologicas/ciencia/elpepisoc/20090310elpepisoc_4/TesLink d’un gràfic animat de la web de "El País" també:

http://www.elpais.com/graficos/sociedad/Celulas/Madre/elpgrasoc/20071214elpepusoc_1/Ges/També podeu veure les declaracions de l’esglèsia, contrària a la investigació:

http://www.20minutos.es/noticia/455778/0/vaticano/obama/celuluas/


Pol Ràfols

Un 'netbook' táctil…¿La nova joguina d’Apple?

Apareixen nous rumors que indiquen que Apple està dissenyant un nou ‘netbook’ tàctil.

Els ’netbooks’ són equips més petits i lleugers que els portàtils d’avui en dia ja que també tenen unes especificacions tècniques molt més modestes. L’objectiu d’aquest canvi en el disseny és oferir un cost molt més baix que el dels ordinadors normals, entorn dels 300 o 400 euros.

 

El ’netbook’ d’ Apple rondaria els 600 o 700 euros, el que representa una xifra bastant superior al d’altres equips "similars". No obstant això, si serien portàtils molt més barats que els MacBook de la companyia i que tindrien com a gran valor afegit el disseny, previsiblement més cridaner que el de la competència.

 

La comunitat on-line ja comença a cridar al suposat ‘netbook’ de la companyia de la poma el ’iPod Touch HD’, encara que la seva confirmació està en l’aire.

Per més informació: http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20090311/53657741817/un-netbook-tactil...-el-nuevo-juguete-de-apple.html

 

Berta Valls

                                   

Els nous mòbils solars

20090311212623-samsung-blue-earth-03.jpg

 

 

En el Mobile Word Congreso, celebrat a Barcelona, és va presentar un tipus de mòbil nou, que es carga sol, sense la necessitat de buscar un cargador o un endoll. Un dels models presentats al congres va ser el del Samsung Blue Earth, que presumeix de ser el primer mòbil amb pantalla tàctil que es carrega amb energia solar. L’aparell, de forma ovalada, poseeix una carcassa de plàstic elaborada a partir de botelles d’aigua reciclades i arriba a la carga màxima només posant-lo una hora al sol. El telèfon porta l’etiqueta d’aparell ecològic per demostrar que no porta substàncies nocives que sí porten altres telèfons. A més a més, poseeix un "podòmetre" que calcula la distància recorreguda a peu i et dóna  el càlcul d’abres que has salvat ( com es veu a la imatge). Una altre marca que també es van apuntar a aquest nou projecte va ser LG, que també patrocina un mòbil sense substàncies tòxiques en la seva composició i que    porta  l’etiqueta d’ecològic, ja que casi tot el mòbil en sí està fet amb productes reciclats (com la tinta de les targetes de memòria, que  esta feta amb soja).

Però aquestes dos marques no són les úniques que exploten el terme de l’energia solar. Hi ha marques desconegudes a Espanya, com la companyia china ZTE,  que ja disposen d’un telèfon solar per treure a la venda. Aquesta companyia disposa d’un telèfon de tecnologia solar Innovation ( que va rebre el premi del congrés) que disposa d’una única cél.lula solar que optimitza la carga d’energia mitjançant un chip desenvolupat per una companyia holandesa .

Aquest nou projecte dels telèfons solars també està pensat per els països menys desenvolupats, els quals molts tenen cobertura i podrien fer trucades perfectament, però no disposen d’electricitat per fer-ho. Mitjançant aquest projecte es vol intentar que la tecnologia pugui arribar a aquests païsosJordi Estruchhttp://www.xatakamovil.com/samsung/samsung-blue-earth

 

 

 

 

Enginyers del Jet Propulsion Laboratory crean un sistema per a generar electricitat

20090312180730-un-sistema-aprovecha-la-diferencia-de-temperatura-oce-nica-para-generar-electricidad.jpg

Existeixen diverses formes per generar energia, moltes d'elles es realitzen en zones aquàtiques aprofitant la força de les ones, vents forts o temperatures que estan en constant canvi en el mar. Fa uns mesos es va crear les turbines mes grans del món per a generar energia a Alemanya, aquestes turbines es van col·locar en el mar. Ara els enginyers del Jet Propulsió Laboratory estan preparan un nou projecte.

Aquest nou projecte es basa en la utilització dels corrents marins, a més fan ús dels diferents canvis de temperatura que existeixen en el mar, al principi aquesta energia s'estava utilitzant per a posar en funcionament vehicles robòtics aquàtics, aquest grup d'enginyers de la NASA utilitzen els factors esmentats, per a generar un líquid a gran pressió, on després es transporta a la costa perquè es pugui fer electricitat.

Enllaçs: http://www.tendencias21.net/Un-sistema-aprovecha-la-diferencia-de-temperatura-oceanica-para-generar-electricidad_a3042.html

Marc Pont

Evaquació d'emergència

20090312204222-astronautes.jpg

 

Els astronautes de l’Estació Espacial Internacional (ISS) van haver d’evacuar aquesta tarda (hora espanyola) durant deu minuts la instal·lació i refugiar-se momentàniament en la nau russa Soyuz TMA-13, per motius de seguretat, davant una pluja d’enderrocs procedents d’un supòsit motor satelital, a l’advertir que aquests podrien col·lisionar amb la plataforma orbital, segons va informar la NASA.

Així, la notificació que les restes espacials es trobaven molt prop de l’Estació Espacial es va conèixer "massa trigui" com perquè els controladors aeris poguessin coordinar una maniobra de seguretat. Concretament, l’enderroc es tractava d’un vell motor satelital que probablement va formar una vegada parteix de la pròpia ISS, tal com va explicar la portaveu de la NASA, Laura Rochon.

El comandant rus de la ISS va confirmar per telèfon que l’enderroc ja ha passat l’estació orbital i que la tripulació ja no es troba en perill. "No va fer mancada tancar la escotilla que uneix la plataforma orbital i la Soyuz i van estar tancats tan sols deu minuts. No sabem d’on procedeix l’enderroc espacial", va sentenciar.

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090312/5359261499/los-astronautas-de-la-iss-abandonan-la-estacion-durante-10-minutos-por-una-lluvia-de-escombros.html

 

TONI DE PABLO

12/03/2009 20:42 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Google llença un servei que converteix els missatges de veu en text

20090313001614-grandcentral-1.jpg

Google ha tret avui el servei Google Voice (veu de Google) que permet, entre d'altres, agrupar en un sol número de les trucades a casa, del mòbil o l'oficina, o convertir els missatges de veu per ser enviats mitjançant el correu electrònic. Sens dubte aquesta és la característica principal i mes útil d'aquest nou servei.

Google utilitza la tecnologia de reconeixement de veu que fa servir pel seu servei de directori telefònica Goog-411, que permet, per exemple, encarregar una pizza des de qualsevol part del planeta. Per fer-ho només s'ha de marcar el codi de l'Estat en el que et trobes i preguntar quin servei que busques. A través d'aquest servei també es poden realitzar trucades d'àmbit internacional a baix cost, al igual com fer videoconferències gratuïtes entre diferents números telefònics, tot i que només als Estats Units i al Canadà. Un filtre indica qui truca i l'usuari decideix si respondre la trucada o fer-la passar a la bústia de veu.

Una de les avantatges dels usuaris ''Gmail'' es que poden afegir els seus contactes d'Internet al telèfon. Els missatges de text es poden emmagatzemar i administrar-los com si es tractés d'una pàgina web.

De moment la nova aplicació estarà només disponible per als usuaris de Grand Central, encara que estarà a l'abast de tothom en unes quantes setmanes.

 

TONI DE PABLO

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20090312/53659310250/google-lanza-un-servicio-que-convierte-los-mensajes-de-voz-en-texto.html

Segon uns estudis creure en Déu influïx en activitats cerebrals

20090313212300-cerebro.jpg

Les investigacions científiques són un món ple de misteris, mai se sap quines noves investigacions posaran al descobert teories que seran útils per a diferents persones, a més gràcies a aquestes investigacions es poden explicar el comportament de les persones i es poden crear nous projectes per al benefici de la humanitat.

Un nou projecte d'investigació va aconseguir demostrar que creure en Déu o no, influïx en el comportament de les persones, la presa de decisions dels creients són mes eloqüents i amb menys errors, aquest estudi es va donar en la Universitat de Toronto.

Mitjançant la publicació Online en la revista Psychological Science s'explica que l'estudi es va donar amb un grup de voluntaris que van realitzar la prova de Stroop, aquesta era una prova cognitiva general, mitjançant el qual es recollien unes dades de l'activitat cerebral, per a determinar possibles errors.

El cervell d'un creient és molt mes tranquil i passiu al cometre un error, evitant problemes d'ansietat o d'estrès, té un major control, el creure el Déu ajuda a modificar en comportament de la persona d'una manera adequada.

 Més informació: http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0956-7895

Jordi Moré

ELS EXPERTS ALERTEN CONTRA UN VIRUS DE LA GRIP RESISTENT

20090313223245-virus-grrip.jpg

Segons publica el "Journal of the American Medical Association (JAMA)" i recull el diari "Times" de Londres; un dels subtipus del virus de la grip, que provoca brots cada temporada, l’H1N1, s’ha arribat a fer resistent al tractament que s’utilitzava fins ara.  Aquest tractament era el que es realitzava amb Tamiflu (nom comercial d’oseltamivir). S’ha fet resistent fins i tot a persones que no n’havien pres mai. Dos investigadors d’origen americà i holandès, demostren que el tractament amb oseltamivir no respon als atacs del virus, i aquesta era una teràpia per persones grans o amb un sistema immunitari debilitat. Aquest resultat ha estat degut a que el virus ha sofert una mutació que fa inhibir la neurimidassa (enzim que fa que es repliqui en les cèl·lules).Per controlar un brot que es va dur a terme al Regne Unit el passat desembre que va afectar 120 persones tractades amb Tamiflu, van haver de canviar  de medicació per controlar el virus.Els investigadors holandesos d'aquest virus s'han adonat que és més agressiu del que es pensava, i que s'està expandint molt ràpidament  aquest virus resistent des del gener del 2008. Només saben que es pot prevenir amb la vacunació i tenint mesures d'higiene acurades.

Marta Prat

 

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/03/02/biociencia/1235996046.html

13/03/2009 22:32 Jose Antonio Pajares Enlace permanente. sin tema

La NASA tornarà a llançar el DISCOVERY

20090315213437-1237119035-0.gif

La NASA prepara els últims retocs per a llançar a la nit del diumenge el transbordador espacial Discovery, ja que creu que repararà a temps la filtració en un dels seus conductes d'hidrogen que va obligar a retardar l'enlairament previst per dimecres passat.

El procés que durà a terme el llançament s'ha iniciat a les 10.18 hores locals (15.18 hora peninsular espanyola), quan els tècnics han començat a omplir el tanc extern de combustible i oxigen. L'enlairament està previst per a les 19.43 hores locals (00.43 hora espanyola). La NASA, però, ho ha retrassat en cinc ocasions, la qual cosa ha forçat a retallar el temps de la missió en un dia i ara serà solament de 13. També aquests problemes van retallar les caminades espacials de quatre a tres, segons l'agència.

La seva missió serà instal·lar l'últim joc de panells solars a l' Estació Espacial Internacional i transportar materials addicionals per la construcció de la base. Segons l'agència d'exploració espacial, els meteoròlegs preveuen un 80% de condicions acceptables per al llançament avui. El president de l'Equip de Gestió de la Missió, Mike Moses, encarregat de supervisar l'estat del transbordador, va dir estava en plenes condicion. D'altra banda, el director de llançament de transbordadors, Mike Leinbach, va explicar que els treballs per substituir una connexió defectuosa en la rampa de llançament es troba tres hores per darrere del previst, però va aclarir que no retardarà l'operació.

Pol Turró

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2009/03/15/ciencia/1237119035.html

15/03/2009 21:34 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Curiosament es cert.

20090316232518-papel-higienico-hummer-1-.jpg

La organitzacio ambientalista Greenpace va fer una denuncia a "The Guardian", on va mencionar que els tot terrenys americans anomenats Humer no perjudican tan al medi ambient com ho fan els simples rotllos de paper higiènic. Aquests contaminan sobretot si es tracta d'un extra suau.

Aquest es el motiu pel qual la organització protagonista d'aquesta noticia, intentarà convèncer per tots els medis que la gent utilitzi paper reciclat i que s'oblidi de l'existència del paper de tota la vida que pel que sembla, resulta més contaminable que els enromes Humers que circulen a mes gran escala per els carrers de EEUU.

Cal dir que més del 98% dels rotllos de paper higiènic que es venen a EEUU provenen de selvas verges. Per la seva part, el 40% del que arriba a Europa i America Llatina provè de productes reciclats.

Sera veritablament dificil concienciar a la població d'aquest fet i intentar que evitin aquest risc de contaminacio amb la disminució de compres del paper higienic.

Claudia Torra.

Enllaç:

http://www.que.es/ultimas-noticias/curiosas/200903020931-papel-higienico-contamina-mas-que.html

 

 

Averiguar más datos sobre el ADN

20090316172127-dnaunzip.jpg

Una vía de investigación en la Universidad Cornell, basada en experimentos sobre "descomprimir" o "desenrollar" moléculas individuales de ADN, está abriendo nuevas e interesantes perspectivas científicas. Cartografiando las distintas "dificultades mecánicas" surgidas durante el proceso. Los investigadores ya han logrado un conocimiento más profundo de cómo los genes son empaquetados y cómo se expresan en las células.

La investigación ha sido dirigida por Michelle Wang, profesora de física e investigadora del Instituto Médico Howard Hughes. Entre los colaboradores del proyecto figuran Michael Hall y John Lis.

El ADN, la molécula que contiene la información genética, es generalmente ilustrado como dos largas y delgadas cuerdas que se envuelven la una a la otra en forma de doble hélice. El ADN se acomoda dentro del núcleo celular siendo enrollado como hilo alrededor de proteínas llamadas histonas, formando ovillos fuertemente empaquetados llamados nucleosomas. Pero este mismo ADN debe ser desenrollado con frecuencia para que puedan acceder a él enzimas como la ARN polimerasa, a la cual los investigadores comparan con un motor, porque se mueve a lo largo del ADN en el proceso de trascripción de los genes.

 

 

 

 

 

 

 

Guillem Bosch


16/03/2009 17:21 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La fotosíntesis es va originar fa aproximadament 3500 milions d’ anys

20090316173741-cmc.jpg

Segons els estudis realitzats per un grup de científics, s’han trobat proves de l’exitència d’oxigen fa 3.460 milions d’anys, uns 800 milions d’anys abans del temps que es creia.

Hiroshi Ohmoto i el seus col·laboradors de la Universitat de Pensilvania van ser qui van realitzar aquesta “teoria” un cop van ser descoberts cristalls d’hematita al nord-oest d’ Austràlia, concretament a Crató de Pilbara (regió important per l’estudi de la història de la Terra ja que conserva una gran quantitat de sediments de l’eó Arcaic: 3.600-2.700 milions d’anys).El descobriment va ser publicat a la revista Nature Geoscience.

A l’article es conclou que aquest descobriment demostra l’existència d’aigua rica d’oxigen durant 3600 i  2.700 milions d’anys, aquest fet dóna a entendre que ja hi existien classes de microorganismes que tenien la capacitat de produir oxigen mitjançant la fotosíntesis.

 

 

Podeu visitar la següent pàgina web per obtindre més informació :

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2009/03/16/ciencia/1237193925.html

 

Helena García

Una roca sembla demostrar que l’Antàrtida i Amèrica del Nord van estar unides

20090316193305-images-3-.jpg

Una solitària roca granítica trobada en un glacial de l’Antàrtida pot proporcionar una evidència més a la teoria “Del moviment del continents”. Gràcies a aquesta roca els científics intueixen que fa centenars de milers d’anys algunes regions de l’Antàrtida van poder estar unides a Amèrica del Nord. Un equip d’investigadors d’E.U.A. i d’Austràlia va fer aquest descobriment en les muntanyes Transantàrtiques, gràcies a aquest es podrà conèixer millor com era el supercontinent de l’antiguitat anomenat Rodinia.

Anteriors evidències científiques havien portat els científics a creure que fa entre 600 i 800 milions d’anys una porció de Rodinia es va separar del que actualment és el sud-oest dels E.U.A. aquest torç de continent es va convertir en el que avui en dia és l’Antàrtida i Austràlia. El nou descobriment proporciona una nova evidència física que confirma la teoria ja esmentada. Aquest descobriment es va produir totalment per casualitat, mentre uns investigadors estaven recollint enderrocs portats a través de les Muntnyes Transàrtiques pels corrents glacials.

John Goodge (Universitat de Minnesota-Duluth) i el seu equip estaven buscant roques que podrien proporcionar informació sobre la composició de l’escorça terrestre que hi ha a l’Antàrtida. Aleshores una roca en particular els va cridar l’atenció, era molt petita i va ser trobada al Glaciar Nimrod més tard es va determinar que era una forma molt específica de granit. Els posteriors anàlisis químics i les proves isotòpiques van acabar determinant que la roca tenia una composició molt similar a unes roques ígnies dels E.U.A. que van des de California cap a l’est, fins a Nou Mèxic, Kansas, Illinois, New Brunswick i Terranova. Se sap que tot aquest cinturó de roques ígnies va formar part de Laurentia, un dels components de Rodinia. De manera que aquest fet no fa més que certificar la teoria anteriorment esmentada.

Un enllaç on hi podeu trobar informació és :
http://www.amazings.com/ciencia/noticias/030908a.html

Roger Llabrés i Forner

 

 

 

Èxit amb l'enlairament de Kepler

20090316194911-kepler5.jpg

El passat dia 7 de març del 2009 la NASA va iniciar un llançament del coet Kepler a l'espai. La missió es basa en buscar altres planetes com la terra. L'enlairament es va fer desde la estació de la Força Aeria de Florida. S’anomena Kepler amb honor a l’astrònom alemany que va publicar les lleis del moviment planetari l’any 1609.  Aquest enlairament va portar a Kepler en òrbita al voltant del sol. La missió consisteix en descobrir planetes on hi pugui haver les mateixes característiques de la terra, per tant, llocs on pugui haver-hi vida. La nau conté un telescopiamb amb una càmera digital de 95 milions de píxels. Estarà tres anys i mig mirant el mateix tros de cel amb l’ocupació d’unes 20 llunes plenes d’amplada. La nau genera la seva pròpia energia a través de planells solars. Es donarà la lectura d’unes 100.000 estrelles cada mitja hora. Si Kepler trobés nous planetes amb aquestes característiques es podria considerar la possibilitat d’haver-hi més vida a part de la nostra a l’Univers. Algun dia es podra dir que aquest va ser el principi del final de la solitud còsmica.

Per a més informació: http://www.nytimes.com/2009/03/03/science/03kepl.html?_r=4&emc=eta1

BERTA RUIZ VENTURA

Nova teoria sobre com salmons i tortugues marines localitzen on van nèixer

20090316195147-images-5-.jpg

 El misteri de com alguns animals marins troben el camí de retorn a casa per reproduir-se després d’emigrar milers de quilòmetres a mar obert, ha intrigat als científics des de fa més d’un segle. Però uns biòlegs marins de la Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill creuen haver aclarit finalment el misteri.

La nova teoria diu que des del mateix moment del seu naixement, salmons i tortugues marines són capaces de llegir el camp magnètic de la zona en la que han nascut i poden guardar un record inesborrable.

El canvi magnètic de la Terra canvia de manera predicible a través del globus terraqüi, tenint en comte cada regió oceànica en les que hi ha unes marques magnètiques lleugerament diferents. Coneixent la direcció magnètica exclusiva de la regió natal y recordant-la, els animals poden ser capaços de diferenciar el lloc del seu naixement entre la resta. Així que anys més tard es preparen per tornar a aquest lloc on es reproduiran i deixaran descendència.

Segons els científics que han participat en el treball, l’instin de tornar al lloc de naixement i la habilitat per poder dur a terme aquest retorn és degut a que els animals aprenen la marca magnètica del lloc on han nascut durant els seus primers dies i aquesta informació la retenen tota la vida.

 
Kenneth Lohmann, professor de biologia de la Universitat de California a Chapel Hill i els seus col·laboradors esperen que el seu estudi estimuli el debat de la comunitat científica i que amb el temps aquest condueixi a noves maneres de posar a prova aquestes idees i aprofundir en elles.

 

 

Un enllaç on trobar més informació sobre el tema:

 http://www.amazings.com/ciencia/noticias/160109d.html

 

Roger Llabrés i Forner

20090316205211-javinormal-301xxx80.jpg

Ara també ha succeït a Espanya.

Andrés, un nen de 7 anys de Cadis patia beta -Talasmia major- una anèmia congènita greu. La única forma de curar-lo de per vida era trobar una persona compatible al 100% i fer un trasplantament de cordó umbilical. En contes de buscar aquesta persona i enfrontar-se a mesos d’espera o incompatibilitat , els pres de l’Andrés la van crear. Es va utilitzar la tècnica del diagnòstic genètic preimplantatori, en el què es fa una selecció de l’embrió i l’espermatozou més sa i més compatible amb el germà. Després es fecunda l’òvul amb l’espermatozou i s’implanten en l’úter de la mare. Quan neix el nadó s’extreuen les cèl·lules necessàries i s’implanten en el malalt.

Aquesta intervenció ha creat molta polèmica i la seguirà creant, ja que cada cop s’en realitzen més, i amb èxit.

  Annika Nack

Enllaços:

 http://diariomedico.com/edicion/diario_medico/mi_dm/biotecnologia_nuevo/actualidad/es/desarrollo/1200799.html notícia

http://www.nacersano.org/centro/9388_9914.asp importància de les cèl·lules del cordó umbilical

Nadons a la carta

20090317012622-bebe.png

Ros amb ulls blaus? Portar al món bebès a la carta serà, en breu, possible a EUA, on una clínica de fertilitat permetrà als seus clients elegir trets com el color d’ulls o de cabells dels seus futurs fills. El centre nord-americà de fertilitat LA Fertility Institute oferirà l’opció d’elegir embrions lliures no només de gens associats amb determinades malalties, sinó també amb els trets estètics preferits pels pares.

La clínica anuncià el desembre a la web que aquest servei estaria disponible "en breu" als seus centres de Los Angeles i de Nova York sense entrar en més detalls, però la premsa nord-americana afirmà fa uns dies que el primer "nadó a la carta" naixerà l’any que ve. Fonts de LA Fertility Institute no confirmaren aquesta data, però assenyalaren que han rebut una mitja dotzena de sol·licituds per accedir al servei. El procediment és similar a altres que ja s’usen en reproducció assistida i es basa en la tècnica coneguda com a diagnòstic genètic de preimplantació, utilitzat per prevenir malalties mortals als bebès.

Els metges analitzen una cèl·lula de cada embrió per detectar-hi determinades malalties d’origen genètic i implanten a l’úter de la mare només els embrions sans. A més, la tècnica permet descobrir quins embrions desenvoluparan trets com cabells rossos o ulls verds i seleccionar només els que tinguin les característiques desitjades. En la majoria dels països europeus, la legislació només permet la selecció genètica en reproducció assistida per motius de salut, però aquest no és el cas d’EUA.

La tecnologia oferida per LA Fertility Institute no estarà disponible per a tots els clients, sinó que només ho estarà per a aquells que sotmetin els embrions a tests genètics per detectar-hi anormalitats. La clínica, que permet des de fa temps als pacients seleccionar el sexe dels futurs fills, a la seva web d’internet adverteix que el seu servei "no garanteix una predicció perfecta en característiques com el color de cabells o d’ulls". L’opinió pública nord-americana és totalment partidària de la preselecció genètica, la major part, també pel que fa als trets físics.

enllaços: http://www.directe.cat/canal/article/arriben-els-embrions-de-disseny-12856

Mireia Mascaró

Al cap i a la fi no som tan diferents..

20090317201635-faunaturachimpance.jpg

Els primatòlegs Michael Huffman , Charmalie i Jean Baptiste Leca de l’institud d’investigacions de primats de Kyoto (Japó) es van dedicar a estudiar el comportament dels macacos quan han de manipular pedres. La manipulació de pedres entre membres del mateix gènere ha estat transmesa dels exemplars més vells als més joves. Aquest estudi que ajudarà a entendre millor els comportaments dels primats inclou també la manera que tenen els primats de recol•lectar les pedres, transportar-les i emprar-les per dur a terme diversos costums com podrien ser llençar-les o fregar les unes amb les altres.

L’estudi consistia en observar les famílies de micos i extreure’n conclusions. Després d’estudiar-los a fons, els científics van determinar que si la mare de la cria exhibeix davant del seu fill com es fan servir les pedres, el percentatge que la cria adquireixi aquestes facultats augmenta en un 75%. Aquests estudis suggereixen que la freqüent manipulació de pedres per part de les mares crida l’atenció de les seves respectives cries i com a conseqüència, els petits macacos adquiriran el mateix comportament, i inclús molt més ràpid que la resta.

Cada dia em sorprenc més del món animal, mai deixarem de descobrir coses noves sobre aquests curiosos animals. El que em crida l’atenció, és que el seu comportament és molt semblant al nostre. Tots quan som petits no fem més que repetir el que diu el nostre germà o el que ens ensenyen els nostres propis pares. Ho trobo molt interessant i cada dia t’adones que al cap i a la fi no som tan diferents els uns dels altres.
http://www.solociencia.com/biologia/09030306.htm

Ramon Camps

A partir d'ara, l'aigua de l'aixeta tindrà millor gust

20090317000302-potabilitzadora.jpg

Aquesta millorà de l'aigua serà degut a la nova construcció d'una potabilitzadora d'Abrera. Aquesta potabiltzadora té incorporada una nova tecnologia de desalinització per electrodiàlasi reversible que podrà filtrar diàriament 154 tonelades de sal de l'aigua. L'absència d'aquesta sal és el que farà millorar la qualitat d'aquesta aigua.

En aquest sentit l'aigua a més de tindre millor gust, al ser menys salada, també reduirà afectes com la calsificació o la incrustació d'aquest calç en les canonades així fent que els electodomèstics siguin més útils durant més temps.Aquesta, com a conseqüència d'aquesta desalinització, també bullirà amb més poc temps i per tan el consum d'energia serà també inferior i els treballadors d'aquesta depuradora afirmen que la rentadora necessitarà una quantitat de detergent ewqmés reduïda.Segons aquests especialistes aquests canvis podrien  fer que ens gastessim de 35 a 40 euros menys cada any.

La Vanguardia.

Enllaços: http://www.ajuntamentabrera.cat/banners.asp?id=373

Emma Batet

 

Com evitar que els robots amb potes no s’encallin a la sorra.

20090317220453-cmcrobot.jpg

Els actuals i avançats robots mòbils que exploren terrenys del globus terrestre i fins i tot de Mart presenten unes dificultats per travessar la sorra i altres superfícies granulars.

Un nou estudi aborda el que podria ser la primera observació detallada al problema de la locució de robots amb potes sobre superfícies granulars.

S’ha investigat la interacció entre les aletes d’animals i el medi aquàtic, però la interacció entre les potes i la sorra és un camp bàsicament inexplorat. La sorra, tot i que ens sembla quotidiana i sense interès, és un medi exòtic. Un terreny amb sorra representa un obstacle per a la locomoció perquè pot alternar les característiques pròpies d’un medi sòlid, i les que són típiques d’un medi fluid.

És per això que s’han fet una sèrie d’experiments per poder millorar aquest aspecte de la robòtica.

Per obtenir més informació entreu :

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/160309b.html

http://www.scitech-news.com/ssn/index.php?option=com_content&view=article&id=1030:researchers-learn-why-robots-get-stuck-in-the-sand-and-how-to-keep-them-going&catid=42:computing&Itemid=62

Nova teoria sobre l'extinció dels dinosauris

20090317224804-2007-10-16-sl-dinosaurios-sombras.jpg

Segons uns estudis realitzats recentment s’ha arribat a la conclusió al fet de que la causa més rellevant de la desaparició dels dinosauris va ser l’acció del fred, que va matar a quasi tots els dinosauris .Més tard,  la Terra va rebre un asteroide que segons es creu va acabar d’extingir aquestes espècies.

De tal manera trobem l’idea d’una probable despoblació uns set milions d’anys abans del que es creia a causa del descens de la temperatura.

Aquesta nova concepció de l’extinció dels dinosauris ha generat diverses respostes i reaccions en els diferents científics.

 

Per més informació visiteu la següent pàgina web :

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_2227000/2227539.stm

 

Helena García

Tornen els ecosafaris

20090326204008-1194440244-0.jpgEn les nostres ciutats habiten espècies apostoflants d’animals i plantes que val la pena conèixer, tal com feien els adventurers del passat. Aquest és l'esperit amb el qual l'Institut Jane Goodall d'Espanya torna a engegar aquest any els ecosafaris del seu projecte Biodiverciutat, una proposta emprenadora i didàctica que té com objectiu acostar als ciutadans, especialment els més joves, la fauna i flora del seu entorn urbà.
La proposta es va iniciar a Barcelona el cap de setmana passat, i continuarà a Madrid diumenge que ve 29 a partir de les 11 del matí amb el Ecosafari Exploradors Urbans en el Parc de Berlín, on es podrà fer un ruta guiada sobre botànica, així com el es podrà visitar aus i fer tallers per a reconèixer les petjades que deixen els animals sobre el sòl del nostre planeta, fins i tot nosaltres, els humans.
L'objectiu d'aquest esdeveniment és posar a l'abast dels participants els secrets i misteris que amaguen aquelles espècies animals i vegetals que són els nostres veïns en la ciutat, i que passen desapercebudes. Per a això, es proposa fer una caminada en la qual els participants seran els investigadors que aniran descobrint diferents característiques dels animals.
També es realitzarà un taller perquè el públic pugui conèixer de primera mà conèixer com podem identificar les plantes i els animals. Per a això, els participants podran veure el funcionament i manejar algunes de les eines que utilitzen els científics i els biòlegs per identificar les espècies vegetals i la fauna, tenint sempre com exemple aquelles que són més comunes i que existeixen en el nostre entorn més proper.


http://www.elmundo.es/elmundo/2009/03/26/ciencia/1238074483.html

TONI DE PABLO
26/03/2009 20:40 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris