Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2009.

Efectes beneficiosos del tetris

20091006181058-cervell-tetris.jpg

 

Una serie de escanejos de cervells humans demostren que jugar al conegut “tetris” fa que la nostre escorça cerebral sigui més gruixuda i també incrementa l’eficiència del cervell.  La troballa són fruit d’una nova investigació realitzada per un equip de científics de la Mind Research Network, amb la seu a Alburquerque, Nou Mèxic. Aquesta organització està formada per científics de diverses especialitats, ubicats en universitats, laboratoris nacionals i centres d’investigació de tot el món.

Durant 3 mesos, 26 noies adolescents van jugar al tetris mitja hora diària. Aquest joc requereix una combinació de habilitats cognitives. Les noies van ser sotmeses a escàners de resonància magnètica funcional i estructural per imatges, abans i després del període de pràctica.

Les noies que havien dedicat al tetris mitja hora diària van demostrar una major eficiencia cerebral, un resultat que concorda amb altres estudis fets prèviament.

 

Norma Pedemonte

 

Etiquetas:

El Premi Nobel de Medicina l'han guanyat els descobridors de la Telomerasa

20091006194848-1254729916-1.gif

Ahir , dia 5 d’octubre del 2009, van premiar a tres científics estatunidencs,  i ,amb el Premi Nobel de Medicina.Han estat premiats a causa dels seus estudis sobre l’envelliment cel·lular.En concret,van estudiar la telomerassa, que és un enzim que impedeix que els cromosomes es deteriorin prematurament.Aquest estudi ha permès avançar en el coneixement de diverses malalties, entre les quals es troba el càncer, i també ha permès avançar en el coneixement del medis per fer front a aquestes malalties.

El jurat ha destacat que els tres científics són merecedors del premi per haver resolt un gran problema en la biologia :     "Com són copiats el cromosomes durant la divisió cel·lular i com es protegeixen contra la degragació".La solució es trobava a les terminacions externes dels cromosomes , és a dir ,als telòmers, unes estructures d’ADN, i en l’enzim que els produia , és a dir , la telomerassa.

Els treballs dels tres premiats es van donar a conèixer a la dècada dels anys 80 i des de llavors formen part dels tractats elementals de la biologia cel·lular.L’inici està en el procés  de divisió cel·lular també anomenat mitosis.En el moment que es produeix una divisió , els telòmers creen un anell que protegeix els cromosomes.Però cada vegada que es produeixen noves mitosis , aquest anyell es va fent més estret , fins que arriba un moment que deixa de protegir els cromosomes.
L’enzim del anti-envelliment anomenada telomerassa , evita que els telòmers es deteriorin massa ràpid i ho aconsegueix acoplant en cada divisió nous mòduls cel·lulars als extrems dels cromosomes. Nombrosos estudis atribueixen als telòmers molt llargs , el fet d’arribar a una edat molt avançada.

El procés ,però a més de tenir efectes positius en té també de negatius. Al evitar la mort de les cèl·lules , fins i tot de les cancerigenes es fomenta el creixement de tumors.En la majoria de càncers està implicada l’activitat excessiva de la telomerassa.

Els telòmers van ser descoberts els anys 30 mentre que  la telomerassa no es va descobrir fins l’any 1984.Elizabeth Blackburn i una de les seves alumnes Carol Greider la van descobrir quan estaven estudiant un microorganisme anomenat Tetrahymena. Més tard, Jack Szostak va complementar el treball d’aquestes dues científiques , analitzant mutacions al llevat.

Els tres científics premiats tenen nacionalitat estatunidenca, però Blackburn va néixer a Austràlia i Szostak al Regne Unit.

 

Elisabeth Blackburn , una de les premiades, va néixer a Tasmània(Austràlia) i és professora de Bioquímica de la Universitat de California. Va ser escollida per la revista " Time" una de les 100 persones més influents del món.

L’estatunidena Carol Greider de l’Escola de Medicina de la Universitat de Johns Hopkins , fou alumna d’Elisabeth Blackburn i es va llicencià a la Universitat de California on va començar els seus treballs d’investigació el 1984.

Jack Szostak va néixer a Londres i és considerat un dels liders en el camp dels estudis genàtics des del seu laboratori del Institut Howard Hughes.

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=650748&idseccio_PK=1477

 

Carla Bermejo

 

 

 

 Una càmera que fa fotografies en tres dimensions, entre altres novetats

20091007163008-1254921006707-1-.jpg

La Fira de Barcelona obra les portes a la desena edició del Sonimag, el saló internacional de la fotografia, la imatge digital i multimèdia.

En aquest, es pot veure que les càmeres digitals han evolucionat molt. Ens mostren les últimes presentacions en fotografia: una càmera que fa fotografies instantànies en tres dimensions, una altra que fa 60 fotografies en un segon i amb només un click, o una altra que incorpora un projector per poder veure les imatges a gran format en qualsevol paret, terra, etc.

Aquestes són algunes novetats que es poden veure en aquesta desena edició del saló Sonimagfoto i Multimèdia, que a part d’aixó mostra 19 exposicions fotogràfiques, xerrades, conferències, tallers i els expositors deles principals marques del sector.

Marina Gabarró Urpinas

07/10/2009 16:32 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

S'ha descobert un enorme anell a Saturn

20091007215750-foto-393170-cas.jpg

 L’anell més gran del sistema solar es va descobrir per un equip d’investigadors dirigit per Anne Verbiscer de la Universitat de Virgínica a Charlottevelle. Aquest descobriment es va dir en una reunió de la societat Astronòmica de Ciències planetàries dels Estats Units a Fajardo (puerto Rico).

 Aquest anell es va descobrir amb el telescopi espaial Spitzer de la Nasa. Aquest anell és molt poc dens. Està format per materials sòlids en suspensió (gel i pols). L’òrbita mesura 6 milions de quilòmetres des de Saturn. A més de ser molt extens també és molt ample. El diàmetre és 20 vegades més gran que Saturn.

 L’anell no s’havia descobert fins ara a causa de les partícules que el componen, ja que estan molt separades. La nasa creu que es podria haver format a causa d’un xoc de micrometeorits amb febe.

 

Amy Chavarre

 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=651117&idseccio_PK=1477

Vacuna contra la malària

20091008163313-malaria-special.jpg

Tot i que encara falten algunes petites modificacions per aconseguir una total eficàcia, ja quasi està llesta la vacuna contra la malària.

Aquesta, anomenada COLFAVAC, ha sigut creada per un equip de científics encapçalat per Manuel Elkin Patarroya, de Colòmbia, i ha estat presentada a la inauguració del festival VivAmérica que te lloc actualment a Madrid, Càdiz, Bogotà i Santo Domingo (fins a l’once d’octubre).

Aquesta vacuna el que fa és bloquejar possibles vies del patògen per atacar l’organisme, és a dir, fabrica anticossos per impedir l’adhesió del virus a la cèl·lula. El que volen arribar a aconseguir l’equip de científics és que aquesta vacuna ataqui directament a la larva del microorganisme que provoca l’enfermetat.

Jo crec que aquest pot ser una avanç molt important en el camp de la medicina, ja que avuí en dia la malària és una enfermetat que afecta entre 300 i 500 milions de persones cada any i, en 2 milions de casos, aquesta enfermetat arriba a ser mortal.

Camila Herrero

http://www.radiotrece.com.mx/2009/10/07/casi-lista-vacuna-sintetica-contra-la-malaria/#more-179670

http://www.tv3.cat/theway/mesmalax.htm

¿Que tal el futur?

20091008163425-bt-technology-timeline2.jpg

En només els 50 anys següents la tecnologia serà objecte d’un creixement exponencial.

El 2005 BT Technology Timeline (una predicció aproximada de les innovacions tecnològiques del futur desenvolupada per experts del British Telecom) afirma que en els pròxims 50 anys es produiran una sèrie de canvis que revolucionaran la nostra existència. Per dur a terme aquest projecte els tècnics Ian Neild, Matt Bross, Ian Pearson y la resta del equip han fet un recull d’informació consultant als diferents experts que abracen tots els camps que es tracten en aquest estudi (la intel·ligència artificial; salut y medicina; negocis y educació; demografia; energia; robòtica; espai; telecomunicacions; transport y viatges, ... 

Algunes de les novetats que caldria destacar són:

PRESENT:
-Medicaments donats per fruita modificada genèticament.
-Els ordinadors processen dades més de pressa que el cervell humà.
-Robots jardiners, aspiradora i demés treballs doméstics.
FUTUR:
-Cotxes auto pilotats.
-Robots superiors als humans.
-Iogurt que ens explicarà acudits.
-Ascensor a l’espai.
-Us de la fusió nuclear com a font principal d’energia.

La línia del temps pot ser consultada a versió interactiva o versió clàssica (.pdf) (216 KB).

HugoHerrero

 

Etiquetas: ,

La Nasa farà explotar un cohet, i es transmeterà per InterNet.

20091008172053-luna-agua-01.jpg

En la Ciutat de Buenos Aires, l’agència espacial enviarà una nau perquè s’estrelli contra la cara sur de la Lluna. El procediment que s’intentarà fer és senzill. Es farà aixecar una gran massa de fum, i analitzar-lo per si conté aigua. L’idea es confirmar que l’aigua permaneix oculta sota la superfície llunar. La nau que s’estrellarà contra la Lluna, va ser disparada el Juny d’aquest mateix any, i s’anomena LCROSS (sigles en anglès de: Satèl·lit d’observació i detecció de cràters llunars). Demà per la nit, unes 10 hores abans de que el LCROSS s’estrelli, es separarà un petit coet, que será el que arribarà primer i agafarà les dades del fum.

Tot això serà transmés demà per internet, però no sé en quin web, ni res.

 

 

 

Guillem Bosch

http://www.urgente24.com/index.php?id=ver&tx_ttnews%5Btt_news%5D=130266&cHash=0efa988235

Google Flu

20091008184723-imagen-1.png

Google va llançà en 16 països, inclòs Espanya, una nova eina, "Google Flu" que ofereix un càlcul aproximat (casi en temps real) del numero de cassos de grip que hi ha en les diferents parts del mon i que informa de manera anticipada de nous cassos.

Tal i com va explicar en una roda de premsa la responsable de marketing Isabel Salazar "Google Fluutilitza" les recerques que les persones realitzen en Google sobre els símptomes de la grip per calcular o ajustar-se el numero de casos en un país determinat.

Google Flu tampoc calcula l’evolució de la Grip A, ja que com va explicar Salazar s’han eliminat del model las recerques sobre aquest tipus de grip perquè poden ser motivades per el propi interes, i no perquè la persona que realitza la recerca tingui símptomes de la malaltia.

La eina ofereix una mapa del món amb la evolució per colors de la grip en cada país, i un altre pàgina en la que es pot veure un gràfic.

Artur Rivera


http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20091008/53800006404/google-flu-una-herramienta-que-permite-conocer-en-tiempo-real-la-evolucion-de-la-gripe-en-el-mundo.html

http://www.google.org/flutrends/intl/es/es/

Expedició Tara

20091008200826-1254739840-0.jpg

La expedició Tara va emprendre el seu viatge dissabte passat des del port de Barcelona. La seva feina consistirà en recollir mostres de microorganismes durant tres anys pels oceans i mars de tot el planeta. Els resultats de les analisis dels microorganismes serviran per saber com seran els mars del futur. Així, diuen, investigaran més a fons el canvi climàtic.

En total, l’equip consta de cinc científics, i un grup de persones que s’encarrega del manteniment del vaixell. La rutina dels científics és la següent: A les 10 del matí comencen fent una reunió per establir la línia científica i després es passen el dia i part de la nit recollint mostren per analitzar-les al mateix vaixell, on tenen dos laboratoris o bé les emmagatzemen per analitzar-les una vegada arribin a terra.

Ells diuen que per fer aquesta tasca es requereix molta concentració i, degut a això, cada cert temps els científics seran relevats per uns altres amb la finalitat de fer millor la seva tasca. Aquest procés durarà tres anys.

Opino que és important que es duguin a terme activitats com aquesta per tenir més estudis i informació sobre un problema actual com és el calentament global i el canvi climàtic. Crec que tohom i sobre tot ells mateixos ens sentirem satisfets si aquest treball, d’aquí a uns quants anys ha donat el seu fruit.

Rocío Ruiz

http://www.elmundo.es/elmundo/2009/10/05/ciencia/1254739840.html

 

08/10/2009 20:09 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Enhorabona pel vostre blog!

Hola a tots i totes,

He entrat en el vostre blog I us vull felicitar per la iniciativa i la qualitat del mateix. L’aprenentatge i el coneixement de la Ciència tenen avui dia una eina excel·lent en el camp d’internet que ens permet de comunicar  imatges i informació de gran qualitat d’una manera molt ràpida i que arribi també al màxim nombre de persones. A més, la interactivitat i possibilitat de connexió amb altres blogs i webs, fan d’aquesta una eina molt potent. Posaré la vostra adreça entre les meves favorites en els meus blogs, al temps que us faig arribar l’adreça  d’aquests, on també trobareu informació al dia sobre aspectes de Biologia, Medi Ambient i Ecologia, Geologia, Meteorologia, Oceanografia, etc.,  entre d’altres.

http://jcarmonaespinosa.blogspot.com/

http://www.jcarmonaespinosa2.blogspot.com/

Jordi Carmona

Director de Garbí

Etiquetas:

Una càmera que fa fotografies en tres dimensions, entre altres novetats

20091014202640-camara-3d.jpg

La Fira de Barcelona obra les portes a la desena edició del Sonimag, el saló internacional de la fotografia, la imatge digital i multimèdia.

En aquest, es pot veure que les càmeres digitals han evolucionat molt. Ens mostren les últimes presentacions en fotografia: una càmera que fa fotografies instantànies en tres dimensions, una altra que fa 60 fotografies en un segon i amb només un click, o una altra que incorpora un projector per poder veure les imatges a gran format en qualsevol paret, terra, etc.

Aquestes són algunes novetats que es poden veure en aquesta desena edició del saló Sonimagfoto i Multimèdia, que a part d’aixó mostra 19 exposicions fotogràfiques, xerrades, conferències, tallers i els expositors deles principals marques del sector.

Marina Gabarró Urpinas

http://www.3cat24.cat/noticia/100537/altres/La-vuitena-edicio-del-Sonimagfoto-obre-les-portes-al-mercat-de-la-imatge-fins-diumenge

Robots amb músculs artificials

20091012170535-muscul-robot.jpg

Científics de la universitat de Texas, Estats Units, han realitzat un dels avenços més importants de la tecnologia.

 

Estan creant músculs artificials que faran robots millors que els humans. Fins ara, els músculs artificials imitaven exactament igual als músculs humans, però amb aquest nou avenç, la tecnologia farà que puguin ser superats amb molt d’avantatge.

 

Els músculs es podran expandir i contraure fins a un 220% en qüestió de mil·lèsimes de segon tan sols aplicant-hi un simple voltatge i a més, seran més forts que l’acer i més durs que el diamant.

 

Aquesta innovació s’ha pogut realitzar gràcies a la nanotecnologia, exactament amb milions de nano-fibres trenades les unes amb les altres, creant així un material flexible i a la vegada molt fort i resistent.

 

Una qüestió important és que aquests músculs són molt més lleugers: amb tan sols 1,5 mil·ligrams d’aquest material és suficient per cobrir un àrea de 30 metres quadrats. A més a més, degut a l’alta resistència de temperatures extremes que tenen (aguanten des dels -196ºC fins als 1538ºC), podran ser utilitzats en un futur en operacions extremes extraterrestres i en operacions espacials.

 

Les noves aportacions de la tecnologia en el món dels robots han estat augmentant en els últims anys, i continuarà creixent cada vegada més.

Els robots mica en mica ens ajudaran als humans en la realització de tasques automatitzades i que demanaran un gran nivell de precisió, però afortunadament, esperem que mai ens arribin a substituir al complet.

Núria Garcia

tecnologia7.com/.../musculos-artificiales/

http://www.muyinteresante.es/index.php/tecno/24-tecno/6635-superfuerza-con-musculos-artificiales

http://es.globedia.com/musculos-artificiales-haran-robots-humanos

 

 

 

 

EXPERIMENTS INHUMANS AMB HUMANS

20091012172735-nazis.jpg

Carlos de Nápoli, un historiador especialitzat en el període nazi, ha publicat aquest setembre el seu nou llibre “La Fórmula de la eterna juventud”.

Aquesta nova publicació, basada en documents que va trobar a casa del  tristament famós metge nazi Joseph Mengele, assegura que durant el Tercer Reich, es feien processos que podien rejovenir a una persona i que posaven remei a la infertilitat. Això coincideix amb que Adolf Hitler no podia tenir fills i que per tant, el descobriment de la formula de l’eterna joventut era imprescindible pel líder, preocupat per aconseguir descendència.

Un dels documents que va trobar, tracta del rejoveniment entre 20 i 30 anys a varies persones, experiment dut a terme a Solahuette (prop dels camps de concentració d’ Auschwitz).  A més d’aquest document, De Nápoli ha estat amb contacte amb diverses persones i ha trobat múltiples testimonis que ho confirmen. Al llibre, trobem un esgarrifós testimoni d’una senyora de setanta anys en un cos d’uns quaranta o cinquanta.

Per tal d’ aconseguir aquest rejoveniment, s’injectaven hormones de testicle de mono a humans, obtenint uns efectes molt ràpids, tot i que en abundants casos, això anava seguit d’una malaltia desconeguda que portava a la mort, després d’haver patit d’una manera indescriptible.

De Nápoli ha comparat els símptomes d’aquesta malaltia desconeguda amb els de la sida i les conclusions són clares: tenen una semblança extraordinària, de manera que en aquesta obra, queda plantejada una nova hipòtesi sobre l’origen de la sida.

Un altre experiment realitzat durant el Tercer Reich es basava en aplicacions d’hormones extretes de les persones que hi havia als camps de concentració a altres humans, aconseguint així que tornessin a ser fèrtils. Aquesta dosi extra d’hormones, acompanyada de vitamines, exercicis físics concrets i una dieta amb abundant fruita i verdura i poca carn, feia que la infertilitat quedes resolta en molts dels casos.

Aquest tipus de conducta que suposava la utilització de persones com a material d’experimentació, sense tenir en compte el dolor que se’ls ocasionava i sense preocupar-se del nombre de persones que morien, ha estat considerada salvatge, inhumana i inacceptable.

 Irene Cantos.

http://noticias.terra.es/mundo/2009/1012/actualidad/un-historiador-argentino-afirma-que-los-nazis-obtuvieron-la-formula-de-rejuvenecimiento.aspx#Comentarios

Tots a jugar al tetris!

20091012194909-tetris-brain.jpg

 

Una serie d’escàners cerebrals humans demostren que jugar al jugar al tetris, la nostre escorça cerebral es fa més gruixuda i incrementa l’eficàcia del cervell. Ho han descobert els equips científics de la Mind Research Network, amb la seu a Albuquerque, Nou Mèxic. Aquesta organització está formada per científics de diverses especialitats, ubicats en universitats, laboratoris nacionals i centres d’investigació d’arreu del món.

Aquest descubriment el van dur a terme fent el següent experiment:

Durant tres mesos, 26 adolescents van jugar al tetris durant trenta minuts al dia. Aquest videojoc requerreix una combinació d’habilitats per poder-lo dur a terme. Les noies van ser sotmeses a escàners de resonància magnètica funcional i estructural per imatges abans i després del període de pràctica del joc ja esmentat, igual que un grup de noies que no hi van jugar. Les noies que van dedicar al tetris mitja hora diària van mostrar una major eficàcia cerebral. Un resultat que concorda amb els estudis fets anteriorment.

Hauríem de jugar mitja hora diària al tetris? A casa o a l’escola? Són preguntes conflictives però amb molt de sentit, ja que si els especialistes diuen que ajuda al nostre cervell, s’hauria de dur a terme a l’escola, però no hem de deixar de pensar que el tetris es un videojoc i que no es bó per la vista concentrar-te molta estona mirant en un punt fixe.

No se sap si acabarem jugant al tetris a l’escola, el que sí es sap, es que si a casa hi juguem cada dia una estona, el nostre cervell ho notarà. Tots a jugar al tetris!

 Norma Pedemonte

Etiquetas:

El nobel de química premia un descobriment clau per crear nous antibiòtics

20091013190750-ribosoma-201-1-.jpg

Tres científics, per separat van descubrir com són els àtoms dels ribosomes. Els seus treballs han sigut vitals per descobrir nous antibiòtics.

 

La funció dels ribosomes és esencial per la vida, ja que tradueixen les instruccions de l’ ADN i les converteixen en proteïnes per tal de fer funcionar qualsevol ésser viu.

 

Els tres guanyadors del premi nobel (l’israelí Ada Yonath, els estadounidenses Venkatraman Ramakrishnan i Thomas Steitz) justifiquen que la majoria dels antibiótics actuals curen les enfermetats, ja que l’efecte d’aquests és bloquejar les funcions dels ribosomes de bacteris.

 

Per tal de descubrir-lo van utilitzar el mateix sistema: la cristal·lografia dels raigs X per situar els àtoms que formen els ribosomes.

 

Els tres guanyadors han generat model tridimensionals que serveixen per mostrar com els diferents antibiòtics interactuen amb els ribosomes. I els científics, gràcies a aquests models estan investigant sobre nous antibiótics, per tal de millorar la qualitat de vida.

 

 

Jo crec que aquests tres científics han fet un gran aportament a la medicina ja que així podem millorar la qualitat de vida, gràcies a que ara es podran descobrir diferents antibiòtics que ara a l’actualitat no existeixen.

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=651085&idseccio_PK=1477&h=

 

 

Eva Mateo

Trobat un planeta més gran que Júpiter

20091013193417-artists-concept-a-planet-is-seen-as-it-transits-a-star-9.jpg

El planeta va ser descobert per COROT un telescopi francès. Precisament d’aqui ve el no mdel nou planeta: Corot-Exo-1b.

El telescopi COROT es dedica a buscar planetes situats en galaxies llunyanes a partir de l’emissió de llum produïda per una estrella. En aquest cas COROT va observar que en la constal·lació de Monoceros la llum disminuïa de cop, això volia dir que algun cos s’havia interposat entre el telescopi i l’ estrella en qüestió.

Aquest planeta esta situat a uns 1500 anys llum aproximadament. Només se’n sap la massa que és 1’3 masses de Júpiter. També se sap que tarda 1’5 dies a fer la volta a un Sol més petit que el nostre. Té una temperatura molt alta i esta formada per gas.

COROT seguirà investigant i el seu següent objectiu és trobar un planeta d’un tamany semblant al de la Terra.

L’expedició COROT és financiada principalment per França, Europa i Brasil.

Roger Llorente Tolosa

http://www.astroseti.org/noticia_2836_COROT_descubre_primer_exoplaneta.htm

Les evolucions en el bisturi

20091013203338-bisturi.jpg

Desde fa temps, la Universitat de Zaragoza i la Politècnica de València juntament amb investigadors de l’hospital del Mar de Barcelona, han estudiat un nou prototip de bisturí elèctric que mitjançant una corrent de radiofrequencia que aplica calor, permet que inmediatament després de seccionar l’òrgan coaguli la sang de la ferida.

Aquest és un gran avenç, ja que fins ara les operacions de fetge per exemple eren de les més sagnants, on si perdia entre mig i dos litres de sang degut a l’alt contingut de vasos sanguinis de l’organ, obligant a que l’ús de les transfusions fos molt elevat.  D’aquesta manera es pretén millorar l’eficàcia d’aquestes operacions, reduint les pèrdues de sang a tan sols 5 mililitres. A més a més  l’estància postoperatoria del pacient a l’hospital serà més curta degut a la millora més ràpida que hi haurà. També s’evitaran complicacions en quant als efectes inmunosupresors de les transfusions de sang és a dir, a les posibles infeccions que hi puguin haber.

Tot i que en un futur segurament podrà utilitzar-se en d’altres operacions, ara per ara, les que més millorarien amb l’ús d’aquest bisturí serien els casos d’extirpació d’algun tumor a alguna lesió de l’òrgan i els casos en que un donant viu dongui una part del seu organ a algun familiar o amic que necesiti un transplant. Tot i això, les primeres intervencions que s’han dut a terme amb aquest nou aparell han estat seccionaments dels fetges de pacients que patien metàstasis hepàtica, i en aquets moments el dispositiu es troba en fase experimental per a poder acabar de perfeccionar les seves funcions, serveis i mecanismes.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/bisturi/electrico/ahorrar/transfusiones/sangre/elpepusocsal/20091012elpepusoc_11/Tes

Narcís Homs

L'envelliment del cor podria evitar-se

20091014203419-mouse.jpg

Uns científics japonesos diuen haver trobat proves que expliquen que podria ser possible retardar la insuficiència cardíaca en humans i inclús evitar-la. Tetsuo Shioi, investigador i acadèmic adjunt de l’ Escola de Medicina de la Universidat de Kioto, va descobrir amb el seu equip que havien aconseguit suprimir una varietat del gen PI3K en diversos ratolins vells. Aquest gen regula la vida de les cèl·lules i té una funció molt important en l’envelliment dels teixits. En uns estudis que s’havien fet anteriorment, la falta d’aquest gen havia fet allargar la vida de les llombrius. Així doncs, amb aquest estudi, Shioi afirma que l’envelliment del cor pot ser evitat modificant la funció de la insulina.

Amb els estudis se sap que la vellesa és un factor de risc per a les insuficiències cardíaques, una malaltia en la que el cor no bombeja suficient sang per proporcionar-la a tot el cos. Mariell Jessup, professora de medicina de la Universitat de Pensilvania, a Filadelfia, digué que les persones grans experimenten una pèrdua lenta però progressiva de cèl·lules al cor. Els ratolins, com a mamífers que són, són considerats bons substituts dels humans per els estudis de malalties humanes.

Segons la Associació Estadounidens del Cor, uns 5,7 milions d’estadounidens presenten insuficiències cardíaques i quasi 10 de cada 1.000 persones més grans de 65 anys pateixen problemes cardíacs cada any.

 

 

http://ecodiario.eleconomista.es/ciencia/noticias/1611452/10/09/El-envejecimiento-del-corazon-podria-evitarse.html

 

Clara Roig

Els ximpanzés són altruistes

20091014203612-chimpance.jpg

S’ha fet un estudi  sobre els ximpanzés i s’ha arribat a la conclusió que són un tipus d’animals altruistes; és a dir, ajuden els altres individus però sempre i quan aquests els demanin ajuda.

S’ha arribat a aquesta conclusió mitjançant dos  experiments. Van tancar dos  ximpanzés en cabines transparents  de manera que veien la cabina on estava l’altre. Cada ximpanzé havia d’aconseguir beure un suc d’un got i, per fer-ho,  necessitava una canya o un pal per acostar-se el got. En el primer experiment, cada ximpanzé tenia l’objecte que necessitava l’altre ximpanzé per poder beure. Un dels ximpanzés li demanava l’objecte, i l’altre li donava sense esperar un intercanvi. En el segon experiment, es van tancar a dos cries en gàbies diferents: una cria tenia la canya o el pal que necessitava l’altra i aquesta no tenia res per poder intercanviar. Tot i així, si li demanava, l’altre li donava l’objecte. D’aquesta manera van demostrar que s’ajuden quan es demanen l’ajuda.

 Crec que els humans generalment no fem aquest gest, sinó que esperem tenir alguna recompensa. Per sort, cada vegada hi ha més gent que ho fa desinteressadament: els voluntaris de les ONG i d’altres organitzacions...

 

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=652875&idseccio_PK=1477

 

Andrea Abdó

 

Etiquetas: ,

L'àrtic s'està desfent

20091015155411-articoooooooo.jpg

L'equip internacional que duia a terme el projecte ATP (canvis bruscs a l'Àrtic) ha constatat que una massa d'aigua càlida atlàntica envaeix gran part del sector europeu de l'Oceà Glacial Àrtic, que provocarà una fusión ben ràpida del gel, que podria fondre's per complet d'aqui a 11 anys i el desplaçament d'espècies pròpies d'Europa cap al nord.

A més a més s'ha de tenir en compte que l`Artic és la regió on més ràpid ha augmentat la temperatura de tot el planeta. A causa d'això ja han desaparegut diverses espècies.

Durant la campanya van ser transportats 1000 litres d'aigua per analitzar. Els primers resultats dels treballs: "La biomasa i la producció fotosintètica del plàncton es colapsen a l'augmentar la temperatura; la producció de CO2 del plàncton àrtic augmenten amb l'increment de temperatura, és a dir, que el plàncton passa de desfer-se'n del CO2 a proctor de CO2.

He vist aquesta notícia per televió i m'ha semblat interessant. Em preocupa que s'escalfi tant el planeta. Crec que la societat no se n'adona del desgast que estem fent a la natura i que s'haurien de prendre mesures per cuidar el nostre planeta, perque només en tenim un i l'estem destruint.

Rocio Ruiz

15/10/2009 15:54 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La vacuna de la sida no és tant efectiva com es deia

20091015174645-1255453769-0.jpg

 El descubriment de la primera vacuna contra la SIDA es va descobrir fa 25 anys. Aquesta vacuna no curava el virus, sinó que prevenia la infecció, tot i que la seva eficàcia no era del 100%. En la segona anàlisis d’aquesta vacuna, que es va fer el 24 de Setembre d’aquest any a Tailàndia,  es confirma que encara és menys eficaça del que es va dir.

 Els resultats d’aquesta anàlisi van ser: la vacuna RV144 només prevenia el 31,2% dels casos. La prova es va fer a 125 persones, però només 86 van poder servir a causa de que algunes persones es van injectar menys dosis de les que calia (6) o que algunes se les van injectar quan no tocava. Aquestes persones que no tenien totes les dosis injectades també hi van participar en la ITT(intent de tractar a la població). En aquesta prova l’eficàcia de la vacuna va disminuir al 26%.

 Aquesta notícia ha sigut molt problemàtica ja que encara falten dades de l’experment per explicar. Els investigadors han promès que al final d’aquest mes ho diran. Tot i així, les explicacions no convencen a tothom. Al diari de Wall Street hi ha hagut diverses queixes sobre la manera d’informar a la població.

 He escollit aquesta notícia perquè la SIDA és una malaltia crònica que afecta a molta gent i actualment només hi ha aquesta vacuna preventiva que és poc eficaç.

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/10/13/hepatitissida/1255453769.html

 

Amy Chavarre

El aceite de la vida (Lorenzo's oil)

http://www.youtube.com/watch?v=kQB06avuGiU&feature=related20091015182653-muere-lorenzo-odone-cuya-enfermedad-fue-recogida-aceite-vida.jpg

La pel·lícula “el aceite de la vida” tracta sobre la vida de un nen, Lorenzo, que té la enfermetat ALD.

 

Tot comença quan, a l’escola, Lorenzo comença a tenir atacs de bogeria cap als companys.  A partir d’aquí, comença la lluita  dels pares contra una enfermetat poc coneguda pels científics. L’ únic que se sap sobre l’ALD es que els nens moren  dos anys desprès del diagnòstic per una degeneració del cervell provocada per uns alts nivell d’àcids grassos. A mesura que el cervell es degenera, el cos, progressivament,  mostra diferents símptomes: disfàcia, ceguera, sordera, atacs etc.

 

Els pares, al veure el poc estudi que s’ha realitzat sobre aquesta enfermetat, decideixen començar  una investigació científica pel seu compte. Durant mesos recorren biblioteques, universitats, estudien diferents casos de ALD  que han hagut al llarg de la història, assiteixen a reunions , s’informen sobre diferents programes, decideixen que el seu fill sigui sotmès als últims tractaments sobre l’enfermetat etc. Tot i així s’adonen de que el seu fill empitjora cada vegada més i que els científics el veuen, tan sols, com a un simple objecte d’investigació.

 

És aleshores quan els pares reprenen la seva investigació per trobar noves hipòtesis tot i no estar especialitzats en l’àmbit sanitari.

 

Aquesta pel·lícula, basada en fets reals, és un drama commovedor i intens tant pel tema com per la lliuta dels pares per salvar la vida del seu fill.

 

 

 

La ALD

El trastorn d’aquesta enfermetat es produeix per  l’acumulació d’àcids grassos de cadena llarga en el sistema nerviós, que desencadenen un atac a la mielina (la 'vaina' que protegeix les neurones) que ocasiona una sèrie de danys  neurològics (paràlisis, pèrdua de la visió, ceguera…).

Actualment  l’únic tractament acceptat és el trasplant de medul·la òssea, que implica un gran risc. També s’investiga el tractament amb teràpia gènica.

Altres experts creuen  que controlar els nivells dels àcids grassos de cadena llarga pot parar el procès neurodegeneratiu.

La hipòtesis dels Odone ( la família de Lorenzo) anava en aquesta línia: introduir certs tipus d’àcida grassos a la dieta podria reduir els nivells d’àcids grassos de cadena llarga de l’organisme. Per això van comença a donar al seu fill una combinació d’olis( denominat ara “ l’oli de Lorenzo ”).

 

Tot i això s’ha investigat sobre l’oli de Lorenzo i el director de neurogenètica, Hugo Moser, diu que l’oli restrassa l’aparicó del procés neurodegeneratiu.’’ No és un preventiu absolut, sinó que redueix les possibilitats de desenvolupar els símptomes, però no elimina el risc”.


 http://www.monografias.com/trabajos60/adrenoleucodistrofia/adrenoleucodistrofia.shtml

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2002/11/19/medicina/1037703297.html

Cristina Carbonell

El telescopi espacial Hubble observa una violenta colisió de galaxies.

20091015194700-choquedosgalaxias-647x231.jpg

A 250 millons d’anys llum de la terra , dues galaxies espirals semblants a la Via Làctea s’han fos en una de sola. Els experts aseguren que s’han atragut l’una a l’altre gràcies a la força de la gravetat. En la imatge que va captar el telescopi es poden diferenciar dues cues de llum emboltades de milers de estrelles segons els experts joves i es pot apreciar que el centre de els dos nuclis ja s’ha fos. Aquesta nova galaxia s’anomena Galaxia NGC 2623 i es troba en la constelació de càncer.

Guillem Bosch

http://www.abc.es/20091013/ciencia-tecnologia-espacio-profundo/hubble-fotografia-violento-choque-200910131717.html

 

Google Wave ia funciona a l'iPhone

20091015225752-wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.jpg

El projecte més desitjat de Google,Google Wave, que actualment es troba en fase "beta privada" , -amb uns 100.000 ’testers’- es guardava una sorpresa, i ara ja està disponible la versió per el ‘smartphone’ més popularal  mercat, el iPhone.

TechCrunch ha revelat casi al mateix temps la versió per ordinadors, Google ha llençat la beta privada del seu esperat Wave per telèfons mòbils.

 

El primer escollit ha estat “el niño bonito de Apple”, les opcions per accedir-hi al esperat servei de Google que permet realitzar múltiples accions i conversacions dins una mateixa pàgina ´, amb múltiples usuaris i en diferents idiomes, són dos en el cas de iPhone.

 

Un dels principals avantatges que tenen els usuaris del  de Google Wave  és que poden accedir a molts serveis o webs d’informació mitjançant el navegador Safari integrat en el iPhone, o a través d’una aplicació especial pensada per la pantalla del dispositiu.  

     Per més informació: http://www.maestrosdelweb.com/actualidad/google-wave/  

     Pau Vila

Estudi de l'asteroide Apofis

20091016225712-ilustracion-mision-asteroide.jpg

L’Asteroide Apofis va ser descobert el 2004 per Bernardi Fabrizio i Roy Tucker i és el que s’ha apropat més a la Terra.

Sis mesos després del seu descobriment els càlculs indicaven que hi havia una alta probabilitat (d’un 37%) que impactes amb la Terra el 13 d’Abril del 2029. Passant a només 29.450 kilòmetres, com a mínim, del nostre planeta per sota de l’òrbita geostacionària .

Però el risc d’aquest possible xoc a disminuït després del nous càlculs que han estat realitzats per diversos astrònoms en el congrés de ciències planetàries. Les noves estimacions diuen que la probabilitat de xoc el 2036 ,7 anys mes tard, ha disminuït de 1 entre 4.500 a 1 entre 250.000.Però també hi ha una preocupació deguda a la possibilitat que aquest asteroide passi encara més tard, el 2068.

La primera data estimada va ser pel 2009 que es va descartar i llavors es va passar a estudiar la perillositat pel 13 d’Abril del 2036. Per tant podem veure que aquest risc ha anat disminuint i probablement ho seguira fent.

 

Aquest asteroide actualment està massa aprop del Sol per poder observar-lo. Per poder conèixer amb més profunditat i certesa les dades de la seva futura òrbita quant aquest reapareix-hi per darrere el Sol l’any 2010 s’observarà detalladament per equips especialitzats. I el 2013 es podran fer observacions de radar. El 2029 serà visible sense instruments des de la Terra i es tindrà coneixement de la seva massa, velocitat de rotació, forma i les seves característiques tèrmiques. Finalment podrà ser avaluada l’ influència de la seva trajectòria en el pas per la Terra.

 http://www.elpais.com/articulo/sociedad/asteroide/Apofis/pasara/debajo/orbita/geostacionaria/2029/elpepusoc/20091008elpepusoc_8/Tes

Clàudia Porredon

 

 

Aconsegueixen fotografiar un llampec del tipus

20091016234157-131009b.jpg

Els anomenats llampecs de tipus "gigantic jets", ("chorros gigantes" traduit en castellà) són uns esdeveniments meteorològics  extraordinaris que en estranyes i difícils circumstàncies poden ser observats. En els "chorros gigantes" es descarrega electricitat de les tormentes fins a l’atmòsfera alta, la ionosfera, i tot i que no es desencaden cada vegada que trona, són llampecs substancialment més grans que els seus cosins que circulen cap avall, és a dir, els llampecs convencionals.

Aquest any Steven Cummer, un enginyer d’electrònica i de computació de la Universitat Duke (Carolina del Nord), i el seu equip, van aconseguir realitzar una presa visual i trobar l"empremta dactilar" elèctrica d’un llampec gegant que va fluir uns 60 km cap amunt des del cim d’una tempesta. Més tard, el mateix equip va assolir la presa d’un segon "chorro gigante" i es van realitzar estudis sobre el camp magnètic.

Des del 2001, només en cinc ocasions s’han pogut registrar imatges de "chorros gigantes", però gràcies a les dades reunides en les investigacions relacionades amb aquests tipus de fenòmens, cada vegada s’està donant als científics un millor coneixement sobre aquests rars esdeveniments.

Una de les causes per la qual és tan difícil d’obtenir imatges d’aquests tipus de llampec és deguda a què sorgeixen i desapareixen tan ràpidament que les càmeres han d’estar enfocades i ajustades sobre ells en el moment precís en què apareixen.

Els "chorros gigantes" són essencialment llampecs ascendents que sorgeixen dels núvols. Transporten càrregues elèctriques igual que els llampecs convencionals que sorgeixen també dels núvols però descendeixen cap a la superfície terrestre. A més, sembla ser que la quantitat d’electricitat que descarreguen els llampecs convencionals i els "chorros gigantes" és molt similar. Però aquests últims viatgen a més distància i a més velocitat que els llampecs convencionals, tot degut al fet de que l’aire entre els núvols i la ionosfera presenta menys resistència al seu desplaçament.

Unes de les preguntes que els investigadors encara no han sabut respondre són quines condicions i quins tipus de tempestes són les causants de la formació d’aquests extraordinaris esdeveniments meteorològics.

 

http://www.lavozdelsandinismo.com/ciencia-tecnica/2009-08-25/el-relampago-iba-en-ascenso/

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/121009b.html

Maria Fallada Llandrich

 

16/10/2009 23:48 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

LES PETJADES DE DINOSAURE MÉS GRANS CONEGUDES FINS AL MOMENT TROBADES A FRANÇA

20091017114808-plagne-i-sauropodos.jpg

  El passat mes d’abril es va trobar a Lyón, al sud de França, les petjades de dinosauris més grans que nosaltres haguem conegut fins al moment, van ser trobades per dos naturalistas aficionats en Plagne. El CNRS (Centre Nacional d’Investigació Científica) ens va informar de que les petjades perteneixen a dinosauris gegants herbívors de 25 metres de llargada i amb més de 30 tonelades, ja que les petjades estan entre el 1,20 i el 1,50 de diàmetre.

  Segons els científics, aquestes restes de dinosauris seríen les més grans conegudes fins al moment. Aquest descobriment ens mostra que els sauròpodes, segons les primeres conclusions dels especialistes, van estar per aquest territori durant una baixada del nivell del mar, gràcies a això les petjades es van conservar gràcies a una capa calcàrea de 150 millons d’antiguetat, el període en el que la zona estava coberta per un mar calent i poc profund, això diuen els investigadors del laboratori de Paleontologia de la Universitat de Lyón, Jean-Pierre Mazin i Pierre Hantzpergue.

  El CNRS va dir que les excavacions més importants durant els proxims anys podrían ensenyar-nos que el jaciment arqueològic de Plagne és un dels més extensos d’aquest món.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=650895&idseccio_PK=1477&h=

Carla Torres

2100, mitja humanitat passant gana

20091018112223-foto-canvi-climatic.jpg

Amb tota probabilitat, el rápid calentament climátic afectarà greument a els cultius de les regions tropicals i subtropicals quan arribem a finals d’aquest segle i, si no s’aconsegueix una adaptació dels cultius alimentaris a les noves condicions, deixarà la mitat de la población mundial enfrontada a una greu falta d’aliments.

 

Per complicar les coses, la población del cinturó ecuatorial es en l’actualitat una de les més pobres del planeta, i el seu creixement poblacional está augmentant a ritmes majors que en qualsevol altre regió.

“El estrés que imposa la temperatura sobre la producción global d’aliments s’està fent inmens, i això sense tenir en compte la disminució en la disponibilitat dels recursos hídrics provocada per l’augment de la temperatura” adverteix David Battisti, profesor de ciències atmosfèriques en la Universitat de Washington, i autor principal d’un estudi sobre el agravament de la gana per culpa del cambi climàtic. Va colaborar amb Rosamond Naylor, Directora del Programa de Seguretat Alimentaria i del Medi Ambient de la Universitat de Stanford, per examinar l’impacte del cambi climàtic sobre la seguretat alimentícia en el món.

 

Tal i com Naylor avisa, es urgen.t invertir en l’adaptació al cambi climàtic, perquè està clar que anem en aquesta dirección, en termes de temperatura i es tardará molt de temps en trobar noves varietats de cultius alimentaris que resisteixin millor que els actuals en un clima més calent

 Combinant observacions directes amb dates de 23 models climátics glovals que van contribuir a una investigación que va conduir a la obtenció de un premi Noble en 2007, Battisti i Naylor van determinar que existeix més d’un 90% de probabilitats de que en 2100, les temperaturas més baixes de la temporada de creixement vegetal en les regions tropicalas i subtropicals, serán més altes que qualsevols de les registrades fins ara mateix en aquelles regions.

En conclusió, hem de començar a trobar noves maneres de cultivar el mengar, perquè sinó, en el 2100 hi haurà un greu problema a la terra d’àmbit pràcticament mundial, la gana.

 

 

http://www.amazings.com/ciencia/articulos/hambre_en_el_2100.html

 

Norma Pedemonte

Etiquetas:

EL MAR MORT HA BAIXAT MÉS D’11 METRES EN 10 ANYS

20091018195642-sales-en-el-mar-muerto.jpg

El Mar Mort és el mar més salat. Té una llargària de 76 Km, i una amplitud de 16 Km.
La seva màxima profunditat és d’uns 370 metres i la salinitat de l’aigua és 10 vegades superior a la de qualsevol altre mar, per això no hi viuen espècies animals i els cossos hi floten sense esforç.

Però podriem dir també que és “un mar en perill d’extinsió”:

El nivell de es aigües del Mar Mort han baixat 11 metres en els últims 10 anys i 1,29  metres aquest any 2009.

A finals d’aquest passat Agost es va constatar que el Mar Mort es troba a 422,89 metres per sota del nivell del mar. I segons els encarregats de fer les medicions de les aigües, l’anomenat LLAC SALAT disminueix cada mes..
Aquest Setembre ha patit un descens de 6 centímetres i durant l’Agost, 18. Fet que posa en alerta a les associacions i als mitjans.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=653274&idseccio_PK=1477

LAIA SANZ

18/10/2009 18:23 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un aparell que escaneja 1000 fulls en 4 minuts

20091019174948-sony-laytest-ebook-reader.jpg

D’aquí uns anys, tots els llibres de paper hauran desaparegut. Per llegir un llibre només haurem de descarregargar-nos-el d’intenet i el podrem llegir en una pantalla portàtil. Però, què passa amb els llibres antics? També els podrem llegir en aquest aparell? Doncs efectivament, per això ja s’han inventat uns escàners que capten les lletres del llibre per així fer còpies digitalitzades d’aquest.

Fins ara, aquests escàners no eren gaire eficients ja que no anaven gaire ràpid a l’hora d’escanejar els llibres. L’escàner més ràpid era el que té Google ( que utilitza per al seu nou servei de llibres digitals a la xarxa ) que escaneja 1000 fulls en 1 hora. Però s’ha aconseguit reduïr el temps d’escanejat: la universitat de Tokyo ha inventat un aparell per digitalitzar els llibres a una velocitat increïble, exactament escaneja 1000 fulls en només 4 minuts. Aquesta màquina consta principalment d’una càmera d’alta velocitat que pot agafar fins a 500 imatges en un segon gràcies a la tecnologia de infrarojos làser. Amb aquestes imatges, l’escàner capta les lletres i els signes mitjançant pautes configurades i les guarda en la memòria.

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20091019/53808276274/la-universidad-de-tokio-desarrolla-un-aparato-que-escanea-1.000-paginas-en-cuatro-minutos.html

Ricardo Delgado

Apple llença el 'Magic Mouse', un ratolí 'multi-touch'

 

No només les pantalles poden ser tàctils en el mercat dels mòbils i els ordinadors. Apple ha anunciat el nou ratolí sense fil Magic Mouse, el primer ratolí que utilitza la patentada tecnologia Multi-Touch de la companyia de la poma.

La tecnologia Multi-Touch permet als usuaris navegar usant gestos intuïtius amb els dits. En lloc de botons mecànics, rodes de desplaçament o boles de desplaçament, tota l’àrea superior del Magic Mouse és una superfície Multi-Touch uniforme.

El Magic Mouse es caracteritza per una superfície sensible al tacte que li permet convertir-se en un ratolí d’un només botó o multi-botó amb el suport de gestos avançats. Usant gestos intuïtius, l’usuari pot desplaçar-se fàcilment per a explorar extensos documents, lliscar-se a través de grans imatges o donar un toc suau per a desplaçar-se endavant o enrere a través d’una col·lecció de pàgines web o fotos.

El ratolí Magic Mouse ve de sèrie amb els nous iMac i estarà disponible a la fi d’octubre en la Apple Store per Internet i en els punts de venda de la xarxa de Distribuïdors Autoritzats Apple, al preu recomanat de 69 euros (IVA incluído).

El ratolí Magic Mouse requereix Mac US X Leopard versió 10.5.8 o posterior.

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20091020/53807620085/apple-lanza-el-magic-mouse-un-raton-multi-touch.html

Artur Rivera

DOCUMENTAL SOBRE TRES RELATIVES VERITATS

Aquest documental tracta sobre tres teories:

  1. La religió, els seus origens i les seves semblances am altres religions i la possibilitat de que en realitat sigui un frau...
  2. La pressumpte veritat del 11-M a les torres bessones amb polèmica si va ser un montatge o no dels EUA...
  3. Pressumpte veritat de leconomia mundial( com, qui hi esta implicat i com funciona), desde una vista que aprofunditza amb fets i temes que han anat passant al llarg d’aquests últims anys.

És un molt bon documental per veure, seu a la cadira i tingues els ulls ven oberts, la ment clara i estigues atent(sobretot perque esta amb anglés i els subtítols van molt ràpid). Val molt la pena...

http://video.google.com/videoplay?docid=8883910961351786332#

Marti Gramona Simó

1r Batxillerat B

La NASA torna a estrenar un coet espacial

20091025182343-coet-ares-i-x.jpg

Desprès de 25 anys, un nou coet espacial ha sigut emplaçat a la principal plataforma de llençament, la 39B, en el centre espacial de Kennedy de la NASA.
Es tracta d’un coet anomenat Ares I-X, el qual transportarà la nova càpsula anomenada
Orion.
El primer vol de prova està previst pel 27 d’Octubre i tindrà una durada de 2 minuts. Aquest vol servirà per poder avaluar el projecte.
Aquesta prova proporcionarà a la NASA una immediata posibilitat de poder comprovar l’exploració d’altres planetes.
De moment, transportarà una rèplica simulada de la seva última fase, de la pròpia càpsula Orion i del sistema del llançament. Les dades seran recollides mitjançant més de 700 sensors situats per tot el coet, per poder confirmar la seguretat abans de traslladar vols tripulats.
La versió de l’Ares I-X és un coet no tripulat de 100 metres d’altura. Es tracta del primer desenvolupament per al test de vol del programa Constellation que inculeixen els coets Ares I, Ares V, la càpsula d’Orion i el mòdul per arribar a la lluna.
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=654691&idseccio_PK=1477

Adriana Olsina

UN FACEBOOK SIMPLE ÉS POSSIBLE

20091025211658-facebook.jpg

S’han acabat les “luchas de pandillas”, els regals, el “farmville” i totes les coses que Facebook oferia sense sentit. Ara pot tornar a la seva simplicitat del principi si l’usuari ho desitja.

Amb una portada molt més neta, només hi apareixen els fets i els missatges dels amics. A la columna de la dreta es sugereixen tres persones que podríem conèixer. Si s’entra al perfil d’un amic, el canvi es molt gran.

És curiós ja que una de les claus del èxit i popularitat de Facebook van ser les aplicacions, tot i així, moltes d’elles eren inútils i al final un no sabia quina informació del usuari era important i certa, i acabavem fen cadenes de clics. Per això s’ha optat per aquesta opció. Qui vulgui, podrá tenir el Facebook “simple” i qui no, podrà seguir tenint el Facebook amb totes les parafarnàlies que tant famós l’han fet.

Fins el passat divendres, al entrar a Facebook, apareixia en la portada l’úlim aportat per els nostres amics per ordre cronològic, ara, es pot escollir entre seguir amb aquesta opció o deixar que el propi sistema ho ordeni segons més interessant sigui per nosaltres i per els nostres gustos i accions. Live Feed es com es diu la versió en que apareixen les accions dels nostres amics en l’ordre en que les van fer i News Feed aquesta nova manera de ordenar els fets, deixant-nos portar per la intuïció del ordinador.

Això ens porta a plantejar-nos dos preguntes: deixarem en les mans d’un sistema operatiu, l’ordre de les coses que més ens interessin i les que no?                       Aquest canvi el fará gent de certa edat i els joves seguirem utilitzant el Facebook de sempre, amb els tests, enquestes i jocs absurds? La única resposta que ara pot donar-se és que el propi temps ens ho dirà.

 

Norma Pedemonte

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Facebook/lucha/vampiros/posible/elpeputec/20091025elpeputec_1/Tes

 

La cirugia contra la obesitat redueix l'estòmac a través del melic:

20091026001514-g022d123lh01.jpg

La població obesa amb excesos de pes de més de 50 kilos no aconsegueix aprimar-se am les dietes i l’exercici. Antonio De Lacy, un dels cirugians quirurgics més innovadors d’Europa, ha introduït la laparoscòpia a Espanya. És una tècnica que permet fer una reducció d’estòmac a una persona introduint-li una cámara amb il·luminació, un bisturi elèctric, un coagulador automàtic i una pistola de sutura mecànica. Gràcies a aquesta tècnica és redueix la capacitat d’acumular aliments en el estòmac i per tant tots els que són operats després ingereixen menys menjar i s’aprimen ràpidament.

Bernat Pascual

Etiquetas:

El gran acelerador de partícules LHC ja està preparat per entrar un altre vegada en funcionament

20091026215255-tunel-acelerador-lhc.jpg

L’accelerador de partícules va patir fa un any una gravíssima averia poc després de que es possés en funcionament, el 10 de setembre de 2008, en concret el 19 de setembre. Un curtcircuit va provovar greus danys a 53 grans immans superconductors i l’escapament de varies tonelades d’heli líquid refrigerant.Després d’aquest any els experts del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) a més de reparar i cambiar aquests imans afectats, han instal·lat nous sistemes de seguretat per evitar que es repeteixi un altre curtcircuit.

 En el LHC han de circular feixos de protons acelerats casi a la velocitat de la llum.Els protons van en direccions contràries dins el tub buit ,i en els quatre punts on es farant xocar els protons hi ha instal·lats uns detectors gigantescos que registrarant els efectes d’aquestes col·lisions.Els físics busquen noves claus del microcosmos i del funcionament de la matèria i l’energia.

L’asselerador de partícules està refredat a 270 graus centígrads sota zero i medeix 27 kilòmetres de circumferència.Es troba als voltants de Ginebra, en el Laboratori Europeu de Física de Partícules(CERN).

Actualment l’accelerador de partícules amb major energia és el Tevatron de Fermilab situat a Chicago. Però si tot va com està previst ,el LHC superarà l’accelerador de Chicago només encendra’l .

Aquest dissabte estava previst injectar un feix de protons en un sector, però el primer feix que recorrerà tota la circumsferència està planejat per mitjans de novembre.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Comienza/puesta/marcha/gran/acelerador/particulas/LHC/elpepusoccie/20091024elpepusoc_3/Tes

Carla Bermejo

 

 

 

 

 

Cor Artificial

 

El cor artificial més desenvolupat del món ja ha començat a fabricar-se a França, el que significa un gran avanç per a la medicina.

La pell sintètica que ho embolica evita el rebuig. A més amida l’activitat corporal per a bategar al ritme adequat.

Desenvolupat per l’expert cirurgià francès en cardiologia Alain Carpentier, els cors podran utilitzar-se a partir de 2011 en pacients que no tinguin altra opció de tractament.

Ara com ara, el cor només ha estat provat en èxit en animals.

Artur Rivera

http://www.antena3noticias.com/PortalA3N/noticia/ciencia-y-tecnologia/Comienza-produccion-del-corazon-artificial-mas-desarrollado-del-mundo/8776491

 

 

Científics espanyols detecten el cos celest més antic

20091028205910-cos-celeste.jpg

Un grup internacional d’astrofísics, amb la participació espanyola, ha detectat el cos celest més llunyà i antic registrat fins ara, i ha confirmat que les estrelles ja existien quan l’univers tenia només 600 milions d’anys.
Aquesta és una de les principals conclusions de dos estudis publicats en la revista Nature i signats per Javier Gorosabel i Alberto Castro-Llençat, de l’Institut de Astrofísica d’Andalusia, i Alberto Fernández Soto, de l’Institut de Física de Cantàbria.
Els dos articles tracten de l’explosió de raigs gamma registrada el passat 23 d’abril. La més llunyana vista fins ara, que correspon a l’explosió de l’estrella més antiga i llunyana que es coneix, una gegant que es va apagar fa 13.000 milions d’anys, i fa nomès sis mesos va arribar la última resplandor a la Terra.

Les explosions dels raigs gamma són un dels fenòmens més energètics de l’univers. Corresponen a l’explosió d’una estrella gegant al final de la seva vida, conforme esgota el seu combustible i es col·lapsa donant lloc a un forat negre o, de vegades, a una estrella de neutrons.
Al mateix temps, per un procés que els científics encara no comprenen massa bé, dos dolls de gas perforen l’estrella i la matèria surt injectada cap a l’espai en direccions oposades, alliberant una gran quantitat d’energia.
Els científics creuen que les estrelles de primera generació, conegudes com població III i de la qual encara no es coneix cap, van aparèixer quan l’univers tenia entre 200 i 400 milions d’anys, i l’estrella objecte d’aquest estudi fa 600 milions d’anys. Els investigadors han utilitzat dades obtingudes de diversos telescopis repartits al voltant del món, entre ells el de l’estació espanyola BOOTES-3, situat a Nova Zelanda i operat pel CSIC, el primer telescopi terrestre que va apuntar al lloc de l’explosió.http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=657003&idseccio_PK=1477

Adriana Olsina

El descobriment d'una supernova posa en dubte el càlcul de la grandària del univers

20091029001056-zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg

El descobriment d'una supernova gegant (una estrella que va explotar) ha desconcertat als astrònoms i pot tenir repercisions sobre els càlculs de la grandària del univers, segons un estudi de la Universitat de Toronto.


Les supernoves del tipus 1A solen ser utilitzades com a indicador estàndard en les distàncies en l'univers, però el descobriment d'una estrella d'aquesta classe més brillant que el normal obligarà a la comunitat científica a revisar els seus càlculs.
La supernova en qüestió,(SNLS-03D3bb), és més del doble de brillant que la majoria de les de tipus 1A, però té molt menys energia cinètica.

Una estrella que ha esgotat la seva energia nuclear, una "nana blanca”, acumula matèria d'una estrella propera fins que arriba al màxim de la seva massa,quan aquesta massa arriba a 1,4 vegades la del Sol esclata en una gegantina explosió, una llei que es coneix com 'el límit de Chandrasekhar'.

 
No obstant això, el nou descobriment posa en dubte aquesta llei, el que podria afectar les teories sobre la mida i l'expansió de l'univers.

Els científics es van basar en aquesta llei per determinar el 1998 que l'univers s'expandeix a un ritme accelerat.
Alguns investigadors han especulat prèviament sobre aquest tipus de supernova podria existir. Una teoria diu que una supernova es formaria si dues nanes blanques es fusionessin, encara que altres investigadors van argumentar que el que es formaria seria una estrella de neutrons.
Qualsevol sigui la causa final, el fet és que algunes supernoves Ia es comporten diferent a la resta i això afecta els estudis que assumeixen que són "Faron estàndard" que brillen amb la mateixa intensitat.

"Ara sabem que aquestes supernoves són aquí fora, el que podria desestimar els nostres resultats cosmològics si no som curosos en identificar" és el que va dir Mark Sullivan de la Universitat de Toronto.

                                                                                                              

 

 

Per més informació:

http://www.noticiasdelcosmos.com/

http://www.google.es/search?hl=es&ei=nb3oSvOOC4S5jAfTidSuCA&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CAYQBSgA&q=supernova&spell=1

PAU VILA

Inventors de càmeres fugaces

20091029212212-camara-digital1-stm-g.jpg

Per Nova York ja circula una petitíssima càmara de vídeo que tendeix a assemblar-se a una joguina. aquesta càmara de vídeo té unes característiques espesials: no grava el so i la seva calitat sedueix irreductiblament al qui la toca. Molts famosos en caigut en la tentació de comprar-la, i així ho han fet. Les seves imatges tenen la textura de un super 8 pasat per un filtre d’un VHS. El problema d’aquestes càmeres és que és una edició limitada i els fabricants no en fabricarant més de 12000.

Guillem Bosch

http://www.elpais.com/articulo/Tendencias/Inventores/camaras/fugaces/elpepitdc/20091029elpepitdc_1/Tes/

Comença l'engegada del gran accelerador LHC

20091031121928-tunel-acelerador-lhc.jpg

Després d'un any de reparacions, el gran accelerador de partícules LHC està ja llest per a començar la seva lenta engegada. Tota la màquina està refredada fins a 270ºC sota zero (la temperatura imprescindible d'operació).  L'LHC medeix 27 quilòmetres de circumferència i està instal·lat en un túnel sota la frontera franc-suïssa, en el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), al costat de Ginebra. L'accelerador va sofrir fa un any una gravísima i extensa avaria poc després que el 10 de setembre de 2008 es fessin circular pel seu tub d'alt buit els primers feixos de partícules. Un curtcircuit va provocar greus danys en 53 grans imants superconductores (uns 15 metres de longitud cadascun) i és escapament de diverses tones d'heli líquid refrigerant.

En l'LHC han de circular feixos de protons accelerats fins a gairebé la velocitat de la llum, en sentit oposat dintre del tub de buit, i es faran xocar en quatre punts, on estan instal·lats uns immensos detectors que registraran els efectes de les col·lisions. En la desintegració de les partícules i formació d'altres noves, els físics buscaran noves claus del miscrocosmos i del funcionament profund de la matèria i l'energia. Un objectiu és trobar una nova partícula predita pels físics teòrics, denominada bosón de Higgs, que ha de conferir massa a totes les altres partícules. Però de tan anunciat i discutit, el Higgs gairebé ha perdut emoció i els científics anhelen fer descobriments inesperats amb aquesta màquina capaç d'arribar a energies mai assolides en condicions de laboratori.

Frank Gelabert

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Comienza/puesta/marcha/gran/acelerador/LHC/elpepusoccie/20091024elpepusoc_3/Tes

La "Red de Detección de Explosiones Nucleares" registró la desintegración de un asteroide sobre Indonesia

20091031140742-asterodie.jpg

El pasado 8 de octubre de 2009 a las 11 de la mañana, los habitantes de Bone, en Sulawesi del Sur (Indonesia) se alarmaron al oír una explosión muy fuerte, seguida de una intensa vibración. Aparentemente pensaron que se trataba de un terremoto corriente, pero datos ofrecidos por expertos canadienses indicaron que se trataba de una desintegración de un asteroide de unos 10 metros de diámetro, que al entrar en la atmósfera explotó con una energia similar a la de una pequeña bomba atómica.

Los investigadores Elisabeth Silber and Peter Brown, que analizaron el suceso, comentaron lo siguiente:

"La explosión activó los sensores de infrasonidos (ondas acústicas de muy baja frecuencia) del Sistema Internacional de Vigilancia del Tratado de Prohibición Completa de los Ensayos Nucleares situados hasta a 18.000 kilómetros de distancia del suceso."

Se calcula que dicho asteroide se desplaza a una velocidad de 20 Km por segundo, y que su potencia fue entre dos y tres veces superior a las bombas de la II Guerra Mundial.

Los expertos piden que se siga analizando más este suceso, para poder obtener muestras del asteroide desintegrado, para seguir su estudio.

Oriol Castells

( En la imagen se aprecia el rastro nuboso que dejó el asteroide.)

Etiquetas:

Los bosques vuelven a encabezar la agenda... ¿bosques de verdad?

20091102203838-palma4.jpg

Se está hablando mucho de los bosques ya que hay mucha preocupación por el cambio climático. Principalmente en lo referente a su función como reservorios de carbono, ya que nuestras vidas dependen de ellos y del oxígeno que nos proporcionan. Si talamos los árboles el medio ambiente empeora por nuestra acción. Sin embargo, ¿se está hablando realmente de bosques? En el Congreso Forestal Mundial que tuvo lugar hace poco en Argentina se dijo que bosques y monocultivos eran sinónimos. Respaldaron a las empresas que se ocupan en convertir los verdaderos bosques en falsos bosques, la naturaleza en ganancias. Los “expertos” forestales opinan que un “bosque plantado” es un bosque, que no pasará nada en cambiar un bosque por una plantación de eucaliptos, por ejemplo.

El Congreso también se refería a la necesidad de “mejorar” los bosques por medio del uso de árboles genéticamente modificados (GM). Los árboles GM podrían causar desastres en los bosques de todo el mundo. La definición de bosques y plantaciones se planteó durante las negociaciones climáticas sobre REDD (Reducción de las Emisiones debidas a la Deforestación y la Degradación en los Países en Desarrollo) y la Convención sobre el Cambio Climático de la ONU también consideró que las plantaciones son “bosques”. También la producción de etanol a partir de plantaciones de árboles y de agro diesel a partir de plantaciones de palma aceitera, como alternativas “verdes” a los combustibles fósiles, causarían la destrucción de bosques. Entonces se plantarían monocultivos de árboles.

El proceso para quitar las plantaciones de los bosques es largo, pero son muchas las organizaciones sociales, los campesinos, los académicos, etc, que se reúnen bajo la consigna de que “las plantaciones no son bosques”.

 

http://www.portaldelmedioambiente.com

 

Clara RoigBlog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris