Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2010.

Gripaus per a detectar terratrèmols

20100402114730-sapo0.jpg

Tot i que ja amb altres animals com elefants, peixos, serps o llops s'ha estudiat en el passat la recerca de senyals precursores de terratrèmols, sense resultats. Ara s'han aconseguit evidències molt convincents amb els gripaus. Un "brutal canvi de comportament" dels gripaus mascles comuns ('Bufo bufo') va ser visible "cinc dies abans del sisme" ocorregut a la ciutat italiana de L'Aquila, el 6 d'abril de 2009. Els resultats obtinguts suggereixen que "els gripaus comuns B. bufo en temporada d'aparellament són capaços de predir els esdeveniments sísmics importants i d'adaptar el seu comportament en conseqüència", segons la biòloga Rachel Grant. Cinc dies abans del terratrèmol, el nombre de gripaus mascles en aquest lloc de reproducció es va reduir dràsticament en un 96%, una conducta "extremadament inusual" per als gripaus, segons un estudi publicat al Journal of Zoology. A més, en els tres dies anteriors al sisme, el nombre de aparellaments es va reduir a zero, van indicar.

Després d'abandonar el lloc a l'acostar el sisme, els mascles van tornar tímidament durant la lluna plena, però eren molt menys nombrosos que en anys anteriors: només 34, contra 67-175 gripaus comptats en el passat. Fins al 15 d'abril, és a dir deu dies després del terratrèmol i dos dies després que l'última rèplica important, el nombre de gripaus es va mantenir més baixa del que és habitual. Els investigadors confessen que no saben "que el senyal del medi ambient" va ser percebuda pels gripaus "tant de temps abans del terratrèmol ", però van observar que la disminució de l'activitat dels gripaus va coincidir amb" pertorbacions presísmicas a la ionosfera, la capa superior de l'atmosfera on els gasos s'ionitzen (electritza).

http://es.noticias.yahoo.com/12/20100331/ten-los-sapos-pueden-permitir-predecir-u-5823964.html

Narcís Homs

02/04/2010 11:47 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Científics australians presenten un revolucionari “ull biònic” per cecs

20100403141240-foto-428684-cas.jpg

El Govern d’Austràlia ha presentat avui un prototip d’ull biònic, del que els seus responsables esperen que sigui capaç de tornar la vista a molts cecs.

La iniciativa, en la que Camberra ha invertit 38,6 milions de dòlars (més de 28 milions d’euros), pot ser un dels avanços mèdics més importants de la nostra generació, segons ha afirmat el primer ministre Kevin Rudd.

El projecte de l’ull biònic, permetrà a Austràlia en la vanguardia d’aquesta línia de la investigació i comercialització i pot tornar la vista a milers de persones.

Segons els científics australians, l’invent s’implanta parcialment en el globus ocular i està disenyat per pacients que pateixen una pèrdua de visió degenerativa i hereditària causada per una condició genètica coneguda com retinitis pigmentosa.

L’ull biònic disposa d’una mini càmera, col·locada sobre una lent, que captura imatges i les envia a un processador que es pot guardar a la butxaca. El dispositiu transmet una senyal a la unitat dins de la retina que estimula les neurones vives que estan a dintre  i que a la vegada envien les imatges al cervell.

Els usuaris de l’ull biònic no tindran una vista perfecte, però s’espera que puguin ser capaços de distingir punts de llum que el cervell podrà reconstruir en imatges.

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=700411&idseccio_PK=1477

 

03/04/2010 14:13 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


Un videojoc català és un exit a tot Europa

20100404213214-tn-invizimals-bodegon.jpg

Sony ha aconseguit un gran èxit a Europa amb “INVIZIMALS” un videojoc desenvolupat per l’estudi català Novorama per la consola PSP, que ha distribuït més de 350.000 copies per tot el continent i que a Espanya s’ha convertit amb el número 1 de ventes.

L’èxit demostra la capacitat de l’industria local de competir amb les grans firmes i a més a més amb una tecnologia sorprenent.

El director de Novorama, Dani Sánchez Crespo, explica en una entrevista que gràcies a “Invizimals” han sigut els primers desenvolupadors espanyols a treballar amb Sony Europa en un llançament mundial. Ell mateix diu que han utilitzat la realitat augmentada que fa que els joves, a través de la seva consola, puguin veure un monstre a sobre del seu llit o taula, i al fer-ho a casa teva i no en un lloc de fantasia ho fa més creïble.

La realitat augmentada és una tecnologia nova en les consoles, que fins ara només s’utilitzava en el ordinador, que permet entendre l’estructura de l’espai real integrant elements virtuals en la pròpia realitat, tenint en compte la posició de la llum.

“Invizimals” està dirigit especialment a nens de 7 anys, tot i que Dani Sánchez Crespo assegura que ha enganxat a adults, ja que incorpora una plataforma com una trampa perquè els jugadors puguin capturar els animals creats per qualsevol racó de casa seva.

Els quinze treballadors de Novorama es van dedicar durant 6 mesos a desenvolupar un prototip de joc que van presentar a Sony Anglaterra, que va donar el vist i plau. Durant dos anys la plantilla d’aquest estudi s’ha encarregat de posar en marxa aquesta superproducció: 123 personatges i més de 2.000 animacions, que van obligar a Novorama a comptar amb la col·laboració d’un grup de 50 persones que desde Xina els assessorava desde el punt de vista artístic, i una vintena més en aspectes relacionats amb el vídeo.

Dani Sánchez Crespo confia en que segueixi sent un èxit, ja que la “invizilmania” ha sigut tan gran que el joc va trencar el stock, convertint-se en un dels jocs més venuts per Sony aquestes passades festes de Nadal, i número 1 a Espanya el passat febrer.

Al èxit a botigues se li ha adjuntat el reconeixement oficial del premi “Ciutat de Barcelona 2009” a la categoria de Innovació Tecnològica que concedeix l’ajuntament de Barcelona, per l’ús de la realitat augmentada i per l’impacte internacional que ha tingut. Tot i així, aquest videojoc català ja va tenir varis premis especials a la innovació i a l’excel·lència tecnològica a la Fira E3 de Los Àngeles, una de les principals cites del sector.


Norma Pedemonte

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20100404/53901273967/un-videojuego-catalan-se-convierte-en-un-superventas-en-toda-europa.html

 

04/04/2010 21:32 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

El primer avió solar que vola de nit

20100407183237-avion.jpg

El 'Solar Impulse', impulsat mitjançant energia solar, ha realitzat aquest dimecres el seu primer vol de prova des de suïssa. El vol ha durat prop d'hora i mitja i ha assolit una altitud de 1.000 metres. Ademés, el pilot que la provat assegura que el HB-SIA s'ha comportat tal com indicava el simulador de vol. Malgrat la seva immensa mida i del pes, el control de l'avió s'ha realitzat segons les expectatives. Els enginyers pretenen que l'Solar Impulse utilitzi l'energia solar per volar dia i nit sense combustible. L'aeronau està equipada amb 12.000 plaques solars a la superfície de càrrega i té una envergadura de 64 metres. Disposa de quatre motors elèctrics amb una potència de deu cavalls cada un. El 'Solar Impulse' pesa 1.600 quilos, un pes lleugerament superior al d'un cotxe de mida mitjana. Tot i que ja existeixen aeronaus solars, el especial d'aquest model és que té la capacitat de volar de nit. L'avió va ser presentat al públic a finals de 2009, quan es va desplaçar uns 400 metres a un metre d'alçada sobre la terra. Piccard i el seu soci André Borschberg tenen previst fer una volta al globus el 2012 amb el 'Solar Impulse'. Serà en cinc etapes i fins llavors l'aeronau haurà de realitzar més proves i ser capaç de volar durant 36 hores sense parar per provar la seva capacitat.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/07/ciencia/1270641053.html

Narcís Homs

07/04/2010 18:32 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Un llengardaix de dos metres a Filipines

20100407184049-lagartoo.jpg

 

Després de gairebé deu anys de treball, un equip internacional de biòlegs ha identificat una nova espècie de llangardaix gegant de dos metres de llarg, un ésser fugisser que habita els boscos de la serralada de Sierra Madre, al nord de l'illa de Luzon, la més gran de Filipines. El llangardaix, batejat 'Varanus bitatawa', és cosí llunyà del drac de Komodo, però s'alimenta sobretot de fruites i cargols i pel seu caràcter afable passa la major part del temps en els arbres. L'espècie, que es caracteritza per unes cridaneres escates negres i grogues, havia escapat fins ara a la ciència pel seu caràcter "reservat i esmunyedís". L'animal és una novetat per a la ciència, però no per als indígenes que habiten les províncies filipines de Isabella i Aurora, que porten generacions caçant per alimentar-se de la seva carn, segons Arvin Diesma, comissari de herpetologia al museu nacional de Manila.

Aquest llangardaix mai abandona les zones boscoses i la serralada de Sierra Madre està dividida per tres valls de baixa elevació que separen l'animal en més de 150 quilòmetres del seu parent més proper, el Varano de Gray. Els científics portaven anys sobre la pista del Varano després del descobriment d'un primer exemplar, un mascle jove, el 2001, i d'una femella en 2005. Cada vegada és "més infreqüent" trobar nous vertebrats de grans dimensions, a mesura que els humans exploren les últimes regions recòndites del planeta. Es tracta d'un descobriment important no només perquè indica que encara queden vertebrats grans per descobrir, sinó perquè demostra que una sola espècie pot estendre un paraigua de protecció per a altres espècies que comparteixen el seu hàbitat forestal.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/07/ciencia/1270637422.html

Narcís Homs

07/04/2010 18:40 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Regeneracions de Cors marins

20100407204647-1269450298684.jpg

Si se li empute un troç de cor a un peix zebra, el peix nedarà amb dificultat durant uns quants dies, però un mes després tornarà a nadar amb total normalitat. Aquest fenomen es degut a que les cèl·lules pertanyents al cor tenen la capacitat de regenerar-se. Una de les preguntes que es planteja avui en dia la medicina regenerativa és perquè els cors dels èssers humans i la resta de mamífers no poden tenen aquesta gran avantatge. Són les cèl·lules del múscul cardíac les que ajuden a regenerar els cors fets malbé del peix zebra. Les investigacions en la REvista NATURE proporcionen noves pistes sobre com imitar a aquests animals. Kenneth D. Poss (investigador de la Universitat de Duke, EEUU) demostra que la major part de la regeneració es portada a cap per un tipus particular de cardiomiocitos(cèl·lules del miocardio). Les cèl·lules entren en la zona danyada on pluriferen i ajuden a reconstruir el múscul cardíac.

http://www.rtve.es/noticias/20100324/secreto-regeneracion-del-corazon-del-pez-cebra/325116.shtml

 

Guillem Bosch

07/04/2010 20:46 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Descobriment d'un nou homínid

20100408203204-craneo.jpg

 

L''Australopithecus sediba', és una nova espècie d'homínid que va viure fa dos milions d'anys i comparteix trets molt evolucionats amb altres primitius. Va ser un homínid bípede que caminava de forma molt evolucionada, gairebé com un' Homo erectus ', també tenia els braços molt llargs i mans fortes, la qual cosa indica que encara es manejava molt bé en els arbres. La troballa va tenir lloc en una cova de Malapa, en un lloc anomenat 'Bressol de la Humanitat' per la Unesco. Avui han estat presentats mundialment els fòssils dels dos esquelets, desenterrats en una cova de Sud-àfrica, i són clarament peces claus per conèixer millor l'evolució del gènere humà. Els paleontòlegs van trobar els esquelets parcials de dos homínids, un home d'uns 10 anys i una femella d'entre 20 i 30, que estaven articulats i conservats en un estat excepcional. Es creu que van entrar en la cova a la recerca d'aigua i van caure en un pou interior, el que va impedir que fossin devorats per carnívors. Amb ells, hi havia també restes d'altres animals, com conills, antílops o rosegadors.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/08/ciencia/1270721575.html

 

Narcís Homs

08/04/2010 20:32 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

11 d'abril, Dia Mundial del Parkinson

20100410145937-dia-mundial-parkinson4.jpg

Demà, 11 d’abril es celebra el Dia Mundial del Parkinson, trastorn que afecta aproximadament a un 2% de persones majors de 60 anys.

La malaltia del Parkinson es una malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós central. La principal alteració que es produeix és la pèrdua de neurones en una zona del tronc cerebral, la substància negre, on es sintetitza i llibera la dopamina. La dopamina és un neurotransmissor necessari per controlar el moviment.

L’etiologia és desconeguda en la majoria de casos (es creu que es tracta d’una combinació de susceptibilitat genètica i factors ambientals encara no establerts) i només un 10% correspon a formes hereditàries.

Són 3 els símptomes principals que s’observen en el Parkinson: tremolor en repòs, rigidesa muscular i dificultat per iniciar i realitzar moviments. El estat clínic dels malalts de Parkinson es va modificant amb el pas dels anys, apareixent dificultat per tragar, estrenyiment, trastorns missionals o depressió. En alguns casos, fins i tot va associat al deteriorament intel·lectual.

És difícil pressisar com va a evolucionar l’afectat, ja que en la majoria dels casos, els símptomes són comuns, la manera en que es desenvolupa la malaltia pot variar molt d’un pacient a un altre.

El diagnòstic es basa en els símptomes del pacient i en una detallada exploració física. En ocasions pot ser necessari fer alguna prova més que permetin diferenciar entre un síndrome Parkinsonià i síndromes clínicament similars sense dèficit de dopamina.

El tractament del Parkinson és sintomàtic, és a dir, s’utilitzen fàrmacs que tracten de corregir el dèficit de dopamina per millorar els símptomes. Tot i així, quan el tractament amb levodopa és continuat en el temps es freqüent que apareixen canvis bruscs en la funció motora, de tal manera que s’alternen en el temps moments en els que existeix una mobilitat acceptable i moments en els que els símptomes són molt intensos. És el que es coneix com un fenomen ON-OFF. També és habitual l’aparició de moviments involuntaris. Aquestes complicacions es tracten d’evitar utilitzant fàrmacs d’acció més prolongada.

En aquells casos en els que no hi ha resposta al tractament farmacològic, la cirugía constitueix una alternativa. Amb l’estimulació cerebral profunda es poden aliviar aquestes fluctuacions motores i els moviments involuntaris.

És important insistir en l’ importància de continuar les numeroses línes d’investigació que es segueixen i de seguir profunditzant en l’estudi de la malaltia del Parkinson.

 

Norma Pedemonte

http://www.sabervivir.es/contenido.php?seccion=1437&tipocontenido=

 

10/04/2010 15:01 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

L’àmbar permet l’exposició d’éssers vius del Cretàcic

20100410192803-clip-image001.jpg

 

S’ha trobat a Etiòpia un jaciment amb fragments de resina fòssil que contenen atrapats al seu interior insectes, aràcnids i fongs de fa 95 milions d’anys. Es tracta del primer jaciment d’aquest tipus en tot el continent i mostra moltes espècies noves que no es coneixien. La col·lecció consta d’un total de 30 artròpodes i milers d’espores de fongs, de pol·len... Algunes de les formigues i de les avispes trobades són tan antigues que van conviure amb els dinosaures. També destaquen els dos depredadors de l’exposició: una formiga que buscava aliment quant va ser atrapada per la resina; i l’aranya linífida, que teixia una teranyina.

 

Per desgràcia, no se’n podrà extreure l’ADN de les mostres ja que l’àmbar ho impedeix. Encara que no es pugui comparar el material genètic d’aquests éssers vius amb els d’altres jaciments, les seves característiques físiques mostren si són de la mateixa espècie. Aquesta comparació permetrà veure el desplaçament de l’espècie en les seves migracions, veure de quina espècie provenen i dissenyar l’arbre genealògic.


http://www.publico.es/304520

Ricardo Delgado

 

10/04/2010 19:28 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

l'Ipad s'assembla a l'ordinador ideal

20100410200805-apple-ipad-full-2.jpg

Es diu que l’Ipad es pot considerar un ordinador ideal ja que a sapigut juntar amb total èxit tots els principals elements dels ordinadors, comunicació, electrònica de consum i continguts en un sol producte. Wang, home pertanyent a la companyia Apple, va intervenir en una reunió important per declar que l’ipad es podria considerar un ordinador ideal. Wang reconeix que pel moment Acer no podia respondre a això, perque no disposava de proves.

guillem bosch

 

 

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/presidente/Acer/dice/iPad/acerca/ordenador/ideal/elpeputec/20100409elpeputec_3/Tes

10/04/2010 20:08 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

La Venus de los volcanes

20100412202544-volcan-venus.jpg

La sonda Venus Express de la Agencia Espacial Europea (ESA) ha revelado una intensa actividad volcánica en el planeta Venus, según un estudio de un grupo internacional de científicos publicado hoy por la revista Science. La actividad de esos volcanes puede aportar pistas sobre la forma en que se ha estructurado la superficie de Venus durante los últimos miles de millones de años, y ayudará a comprender la evolución del clima y de la masa del más cercano vecino de la Tierra.

Venus y la Tierra son similares en tamaño y en producción interna de calor, pero ambos han tenido una evolución geológica totalmente diferente. Mientras que el primero es un planeta caliente, el segundo se ha mantenido relativamente frío.

Suzanne Smrekar, investigadora del Laboratorio de Propulsión a Chorro de la NASA, ha explicado que la nueva investigación se ha centrado en tres puntos en el hemisferio sur de la superficie venusiana de los cuales surgen columnas de rocas derretidas por las altísimas temperaturas del planeta. De acuerdo con los científicos, de esos tres puntos surgen ríos de lava que emiten una cantidad anormalmente enorme de calor en comparación con los lugares que les rodean. Eso significa que se trata de volcanes recientemente activos cuyos ríos de lava tienen una antigüedad de menos 2,5 millones de años.

Artur Rivera

http://www.muyinteresante.es/la-venus-de-los-volcanes

12/04/2010 20:26 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

S'ha trobat un mètode per projectar llum a través de materials opacs

20100412210046-120410b.jpg

 

Materials com paper o pintura són opacs ja que la llum que pasa a través d’ells es dispersa de maneres difícils i complicades, i aparentment aleatòries. A partir d’un nou experiment dut a terme per investigadors de la ESPCI (escola superior de física i química industrial) de París s’ha demostrat que es possible enfocar llum a través de materials opacs i vislumbrar els objectes derrera d’ells si es coneixen lo suficient les característiques del material. El que van fer els investigadors va ser projectar la llum contra una capa d’òxid de zinc que és un component comú de les pintures blanques. Estuiantla manera en que canvia el feix de llum quan es troba am el material, van aconseguir produir un model numèric especial, el qual es coneix com un matriu de transmissió. Van poder utilitzar la matriu per ajustar el feix de llum espesificament per atrevessar la capa i que la llum surgís per l’altre cantó. Podien medir la llum que emergia del material opac i usar la matriu per ensemblar l’imatge d’un objecte situat darrera d’ell. L’experiment demostra que un material opac podria servir com un element òptic d’alta calitat comparat am una lent convencional.

Guillem Bosch

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/090410e.html

 

12/04/2010 21:00 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

les neurociències desxifren l'origen de la creativitat artística

20100413202348-f024d238lh03-1-.jpg

L’emoció de l’art respon a l’activació d’àrees específiques del cervell, afirma l’i investigador Camilo Cela Conde .

L’any passat, l’equip coordinat per Cela Conde i altres investigadors es va publicar en la revista Proceedings of the National Academy of Science els resultats d’un assaig sobre la reacció del cervell a l’art. Un grup de voluntaris  va visualitzar imatges artístiques que anaven des de quadres del s. XVII fins a obres postimpressionistes, passant per la fotografia de paisatges. Els tècnics van emprar un sistema per detectar l’activació del cervell.

 

El seu resultat va ser que els homes activaven tan sols l’hemisferi dret, en canvi les dones els dos. La interpretació d’aquest resultat no és clara, però l’investigador apunta a l’evolució. Ja que les dones es van adaptar a la recol·lecta, activitat que requereix identificar quina és cada arrel, en canvi els homes es dedicaven a la caça que sols requereix una habilitat especial, explica Cela Conde.

Una part dels actuals interessos de l’investigador es trobar com l’evoluci´p va generar l’aparició de l’art. Però serà una tasca difícil perquè mai s’ha sapigut si la intanció de les pintures rupestres per exemple era tan sols decorativa o tenia un altre significat.

Per altra banda, l’art no és sols una capacitat de l’espècia humana. «Els ximpanzés no pinten quadres en la natura, però sí en laboratori», explica Mara Dierssen, investigadora del Centre de Regulació Genómica. «De fet, els seus quadre s’arriben a subhastar en  Sotheby’s». Cela Conde planeja explorar aquesta qüestió, extenen el seu experiment a una mostra amb ximpanzés.

L’expressió artística està lligada amb el cervell, segons Dieressen. «Per exemple, els esquizofrènics i els autistes poden expressar capacitats artístiques excepcionals –explica– i alguns ictus en regions concretes poden activar aquesta habilitat». El component genètic sembla clar.

Eva Mateo Sendino

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=703722&idseccio_PK=1477

13/04/2010 20:23 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Científics nord-americans creen un "pàncrees artificial" per controlar els nivells de sucre en la sang

20100414203411-foto-431810-cas.jpg

Científics nord-americans han creat un "pàncrees artificial" que copia el mecanisme fisiològic de control dels nivells de sucre en la sang, segons han revelat en un informe publicat avui en la revesteixi Science Translational Medicine.
Els investigadors de la Universitat de Boston i de l'Hospital General de Massachusetts han indicat que el sistema pancreàtic artificial assoleix mantenir en nivells gairebé normals de glucosa sense causar hipoglucèmia. L'aparell, que controla la combinació d'insulina i glucagón mitjançant tecnologia informàtica avançada, ha estat desenvolupat per la Universitat de Boston i les primeres proves s'han realitzat en l'Hospital General de Massachusetts.

Diabetis tipus 1. "Aquest és el primer estudi que posa a prova un pàncrees artificial i que usa tant insulina com glucagón en persones amb diabetis tipus 1", ha assenyalat Steven Russell, de la unitat de diabetis de l'Hospital General de Massachusetts. En aquest tipus de diabetis les cèl·lules que produïxen insulina en el pàncrees són destruïdes pel sistema immunològic, el que fa necessari un tractament per a controlar el nivell de l'hormona en la sang. El control de la insulina comporta sempre el perill de la hipoglucèmia, un problema causat per un nivell massa alt de l'hormona que pot ser fatal. Segons Edward Damiano, del Departament d'Enginyeria bioquímica de la Universitat de Boston, el pàncrees artificial pot controlar l'acció d'ambdues hormones. "El nostre sistema ha estat dissenyat per a contrarestar les baixades moderades del sucre en la sang amb petites dosis de glucagón durant el dia, tal com ocorre en les persones que no sofrixen diabetis", ha indicat. "Un sistema com aquest podria substituir la necessitat que els pacients hàgin de controlar els seus nivells de sucre i prendre decisions de tractament cada poques hores", ha reblat.


Adriana Olsina

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=704572&idseccio_PK=1477

14/04/2010 20:34 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

L’iPhone i el iPad “parlaran” català

20100415161351-foto-430653-cas.jpg

Apple inclourà el català en el nou sistema operatiu que la companyía posarà a disposició dels usuaris a partir d’aquest estiu.

El OS. 4.0 permetrà configurar el català com llengua per defecte a l’hora de navegar amb l’iPhone, l’iPod Tpuch i l’iPad. Aquest últim ja s’ha posat a la venta als Estats Units però encara tardarà unes setmanes a arribar a Espanya.

La companyia californiana encara no ha confirmat oficialment l’informació però diferents blogs catalans, entre ells Mossega la poma (especialitzat en el món Apple) donen per fet l’anunci.

L’informació s’ha començat a extendre per la red i ja han començat a circular per internet imatges d’un iPhone amb el suposat menú en català.

 

Norma Pedemonte

 http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=702984&idseccio_PK=1012&h=

 

15/04/2010 16:14 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

L’ossa Tola es deixa estimar per Furaco en el seu primer dia junts després de mesos

20100415163240-foto-431911-cas.jpg

L’ós Furaco ha aconseguit apropar-se a Tola, però no a la seva germana Paca, en el primer dia que han estat junts després de molts mesos de separació i hibernació per iniciar el tercer intent reproductiu d’aquestes osses pard, únics exemplars d’aquesta espècia que hi ha en captiveri en el recinte de la Fundación Oso de Astúries (FOA) a Proaza, a uns 30 km al sur-oest d’Oviedo. Les osses entren en cel en els mesos de maig i abril.

El seu cuidador, Robert García, ha advertit de que qualsevol situació d’estrès pot dur a terme que s’els hi retiri el cel a les osses, que durant els pròxims dies es van dedicar a recórrer i olorar el cercat en el que avui han sigut deixades.

Les baralles d’enfrontaments també seran habituals en els dies previs al cel, en els que les germanes faran un tàndem i estaran unides per fer front al mascle, tot i que es deixaran de parlar en quant Furaco s’aparelli amb una d’elles.

Furaco no ha mostrar cap tipus d’interès per Paco en els primers moments de la troballa, mentres que sí va perseguir varies vegades a Tola, que passada mitja hora ja es va enfrentar al mascle, al que va empènyer quan estava de peu, mentres mossegava les dents amb una actitud agressiva.

Tola va ser la dona que l’any passat es va aparellar amb Furaco, tot i que ninguna de les 19 montades que es van percebre van donar resultats positius. El seu cuidador considera que aquesta pot tenir més possibilitats que la seva germana de tornar-se a aparellar amb Furaco, perquè ja sap del que parla, tot i que ha advertit de que comportament animal és molt ampli i no es sap mai què pot passar.

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=704712&idseccio_PK=1477

 

15/04/2010 16:33 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Les cendres volcàniques obliguen a cancel·lar vols a Europa

20100415224025-estallido-junto-glaciar-eyjafjalla.jpg

L'erupció d'un volcà en Islàndia ha alterat el tràfic aeri de gran part de l'Europa del Nort. Aquest fet ha obligat a cancel·lar mes de 5000 vols en tot el continent, ja que el núvol de cendres que s'aixeca al cel, no permet veure als avions. Regne Unit, Noruega, Dinamarca i Bèlgica han tancat el seu espai aeri, una mesura que seguiran pròxims països com Holanda O Suècia. El tràfic aeri també s'ha vist afectat en Irlanda, Finlàndia i Polònia per causa d'aquest núvol de cendres.Aena (areopuertos españoles y navegacion aera) recomana que tots els passatgers que vagin a volar en països afectats en les pròximes hores, que consultin amb la seva companyia aeria, ja que han sigut cancel·lat avui 497 vols. És una gran xifre de persones les que no poden viatjar avui.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/nube/cenizas/volcanicas/obliga/cancelar/5000/vuelos/toda/Europa/elpepuint/20100415elpepuint_5/Tes

 

Guillem Bosch

15/04/2010 22:40 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

un nen neix amb 31 dits a causa de dues malformacions congènites

Li Peng un nen petit de 6 anys, ha nascut amb 16 dits a les mans i 14 dits als peus i un petit “munyó” a les mans. Ha nascut amb dues malformacions que no es estrany trobar a les consultes per separats, però alhora és un cas especial.

 

Aquesta malformació és deguda a una alteració del gen Hox.

Els gens Hox són els encarregats del desenvolupament de les cèl·lules de l’embrió.

Si el gen pateix una alteració deguda per factors químics, hereditaris o mediambientals, les ordres dels gens seran incorrectes.  A la 8ª setmana ja s’ha definit la mà. Quan la mare  s’assabenta de l’embaràs la malformació ja està produïda. 

 

Ja se li ha fet una intervenció quirúrgica a Li Peng i el nen es podrà recuperar fàcilment.

Un metge afirma de que podrà continuar fent una vida normal ja que ha nascut amb polzes, encara que amb falanges però podrà continuar tenint una vida normal.

 

Juan Carlos López diu que és comú trobar casos de malformacions en les mans de 7 dits, però el més curiós és torbar aquest tipus de malfromació en els peus.

 

 

Eva Mateo Sendino

 

http://www.telecinco.es/informativos/sociedad/noticia/100018745/Por+que+un+nino+nace+con+31+dedos

 

 

(I l’altre link

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=703722&idseccio_PK=1477   )

16/04/2010 23:25 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Innovació al terra de Toulouse

20100418112832-suelo-toulouse.jpg

 

L'enllumenat de l'Ajuntament de Toulouse, al Midi-Pirineés francès ha canviat. En la seva localitat, la platja sota els adoquins d'aquells temps passats és avui cables i bateries. Per la Rue du Colonel Pelissier, a més de caminar, ara els passos dels vianants generen l'energia suficient per il luminar el carrer. Per crear electricitat a partir del moviment, es valen d'un principi bàsic en electricitat: la inducció magnètica. Un imant que es mou a l'interior d'una bobina cilíndrica de fil de coure provoca l'aparició, en l'espiral cúprica, d'un flux de corrent d'electrons. Així que l'Ajuntament de la localitat ha instal lat, en un cèntric carrer, rajoles que oscil.len al pas dels vianants. Aquest moviment fa que un imant es desplaci al centre d'una bobina, i genera electricitat. El corrent es trasllada a una bateria connectada a la fanal. Els vianants ha aconseguit, d'aquesta manera, alimentar el llum més propera. La idea no és nova . Ja es va posar en marxa el 2006 a Rotterdam, Holanda, per iniciativa de l'empresa Sustainable Dance Floor, que va decorar el terra d'una discoteca amb rajoles oscilants que generaven electricitat quan els joves ballaven sobre ells. L'energia que creaven era la suficient per mantenir enceses les llums i la música de la sala. El cost d'aquesta tecnologia és elevat, sobretot si es pensa en adaptar ciutats senceres al nou model energètic.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/14/ciencia/1271266207.html

 

Narcís Homs

18/04/2010 11:28 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Desenvolupament d'una vacuna per prevenir i frenar la diabetis 1

El metge de Manresa Pere Santamaria és el director d'un euip d'investigadors del Canadà, a la universitat de Calgary.

Aquesta malaltia afecta un 5% de la població sobretot entre joves i nens i la vacuna pot ser molt favorable per a les persones que la pateixen. Ja que aquesta malaltia destrueix les cèl·lules del pàncrees i produeix una deficiència d'insulina. 

Dema, Pere Santamariapresentarà la seva nanovacuna al Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Diabetis.

 

 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=704898&idseccio_PK=1477

 

Amy Chavarre

18/04/2010 14:05 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Pfizer avança en la creació del Viagra per les dones

20100419153706-viagra.jpg

Científicos de Pfizer, la companyía que comercialitza el Viagra, ha anunciat els passos importants en la creació d’una píldora similar per dones, que combatría la disfunció sexual femenina.

Es tracte del inhibidor selectiu UK-414,495, que ha sigut provat en conills i que podría ajudar a dilatar dels nervis de la zona pèlvica.

Tot i que les investigacions es troben encara en una fase molt primària, els científics s’han mostrat optimistes després de les proves realitzades, segons s’ha informat a Los Angeles Times.

De totes maneres, Pzifer ha explicat que el desenvolupament d’aquesta droga en particular no és convenient, però que el descobriment podria marcar les pautes a seguir en un futur. Els investigadors també han destacat que l’extrapolació de les dates obtingudes en els conills a humans encara és incerta.

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=704879&idseccio_PK=1477

 

19/04/2010 15:38 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Llega la pastilla inteligente

20100419163453-pildoras.jpg

Ingenieros de la Universidad de Florida (EE.UU.) han creado una cápsula que incorpora un pequeño microchip y antena y que, tras su ingesta, avisa de que un paciente se ha tomado su medicina. Según Rizwan Bashirullah, creador del invento, esta píldora inteligente podría ser muy útil en enfermos que olvidan si se han tomado la medicación, o simplemente se despistan y no la toman a diario.

La píldora consta de una cápsula con un microchip y una antena que ha sido impresa en su superficie usando tinta no tóxica de nanopartículas de plata. La antena es biocompatible y se disuelve prácticamente en un 100%. Cuando la píldora es tragada, el microchip se lo comunica a un pequeño dispositivo electrónico externo (que en el futuro podría incorporarse al teléfono móvil), que a su vez envía un mensaje a un teléfono o a un ordenador, informando tanto al paciente como a los médicos y familiares, si fuera necesario.

Según la Asociación Americana del Corazón, el principal problema en el tratamiento de enfermedades hoy en día es que no se cumplen las prescripciones médicas. Estudios recientes muestran que los pacientes con enfermedades crónicas sólo se toman la mitad de las pastillas prescritas. Y que el 10% de las admisiones hospitalarias se debe a esta falta de constancia. Incluso se atribuyen 218.000 muertes anuales a este problema. “Usar la tecnología para ponerle remedio puede ser una buena idea”, asegura Bashirullah.

 

Artur Rivera

 

http://www.muyinteresante.es/llega-la-pastilla-inteligente

19/04/2010 16:36 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Facebook deixa de tenir " fans"

L’empresa californiana Facebook va anticipar varies de les novetats sobre les que es parlaran en el f8 (conferència anual que celèbre la companyia, el dimecres a San Francisco). En aquesta conferència es parlarà sobre alguns canvis que ja es poden consultar en la zona d’administració de pàgines de productes i famosos. A partir d’ara si un usuari supera els 5000 amics, automaticament pasa a la categoria de "pàgina". Ademés es canviarà el concepte, "me hago fan" per el conegut "me gusta". Facebook llença en versió de prova unes pàgines que les ha anomenades comunitats, la finalitat de les quals és construir un espai on els seus membres intercanviaran coneixements sobre una mateixa matèria.

Guillem Bosch

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20100421/53912021790/facebook-deja-de-tener-fans-y-apuesta-por-el-conocimiento-compartido.html

21/04/2010 20:16 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Barcelona enviarà un robot a la Lluna abans de 2012

20100421212914-lluna.jpg

El grup Barcelona Moon Team, integrat per científics catalans, enviarà un robot a la Lluna en dins el programa de competició internacional de exploració robòtica espacial “Google Lunar X Prize”, abans del 2010, tot i que encara es desconeix la data exacte.

En concret, es tracta d’una competició internacional que repta a ingeniers i empresaris de tot el món per desenvolupar sistemes de baix cost per l’exploració robòtica espacial, així com investigacions de les característiques de la Lluna per l’ús d’energies renovables.

El premi està dotat amb 30 milions de dòlars si s’aconsegueix alunitzar una nau espacial amb financiació privada a la Lluna (amb un màxim de 5 milions d’euros en financiació pública si és necessari), recórrer 500 metres sobre la superfície lunar i transmetre un conjunt de vídeos, imatges i dates de volta a la Terra, tot això abans del 31 de desembre del 2012.Barcelona Moon Team és el primer equip amb seu a Espanya en participar que es composa d’empreses privades, centres tecnològics, professionals dels espais i científics, majoritàriament integrat per membres catalans.

El líder de l’equip, Xavier Claramunt, va assegurar que aquest projecte és una gran aventura, ja que té un potencial impressionant que planteja nous desafiaments, amb els que espera fer futur, ja que Barcelona pot fer-ho molt bé e inclús liderar la cosa. Assegura que a través de la participació volen promoure la col·laboració entre l’industria aeroespacial espanyola, el món acadèmic i el conjunt de la societat.

L’equip participarà en aquesta competició amb el seu robot “ROVERT”, que actualment té 21 equips i el projecte “SELENA”, que consisteix en l’estudi del mineral ilemita, amb el que aconsegueix  vapor d’aigua, i demostrarà si és efectiva per reciclar hidrogen i utilitzar l’aire restant.

Barcelona Moon Team pretén també explorar la Lluna i comprovar si les característiques de l’astre serien favorables per la humanitat en cas de cataclisme o catàstrofe, asseverant què és necessari un projecte de protecció del medi ambient, ja que amb la Terra s’ha arribat una mica tard.

 

Norma Pedemonte

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20100421/53912067784/barcelona-enviara-un-robot-a-la-luna-antes-de-2012.html

 

21/04/2010 21:29 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

20 años del Hubble: las imágenes más espectaculares

20100423154729-imagen-1.png

Ningún instrumento ha ofrecido nunca imágenes tan espectaculares del espacio. Nada nos ha acercado de una forma tan extraordinaria al Universo. El telescopio espacial Hubble, el más famoso de la historia, cumple el sábado 20 años en órbita. Los resultados de su trabajo son extraordinarios: cientos de miles de fotografías que han permitido develar algunos de los más importantes misterios de la astronomía, como precisar la edad del Universo o conocer sus lejanos confines. Por desgracia, dentro de unos pocos años el Hubble no será más que un trozo de chatarra que gira alrededor de la Tierra.
Este ojo gigantesco, considerado una joya por los astrónomos, fue lanzado al espacio por la Agencia Espacial Europa (ESA) y la NASA en el ’Discovery’ el 24 de abril de 1990. Pero la idea de semejante ingenio se remonta a 1946, cuando el astrofísico norteamericano Lyman Spitzer propuso por primera vez en la historia enviar al espacio un enorme telescopio de observación. Un par de décadas después, la Academia de las Ciencias norteamericana apostó por la idea de Spitzer y comenzó a diseñar el invento.
En 1981, el Instituto ’Space Telescope Science’ de la NASA comenzó construir el aparato y fue en 1983 cuando se nombró al telescopio espacial como el astrónomo norteamericano Edwin P. Hubble.

Tras una década en ’proceso de construcción’ el aparato fue lanzado al espacio. El cubo robótico mantiene una órbita circular alrededor de la Tierra a unos 593 kilómertros aproximadamente sobre el nivel del mar. En sus primeros meses en órbita, los científicos descubrieron que el espejo tenía fallos. El espejo principal sufría una aberración esférica de unas milésimas de milímetro, suficiente como para que el Hubble perdiera toda su capacidad de observación.

Artur RIvera

http://www.abc.es/20100423/ciencia-tecnologia-espacio-ingenieria-espacial/anos-hubble-imagenes-espectaculares-201004231418.html

23/04/2010 15:47 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Tranquilitat relativa al Eyjafjöll

20100423225640-45df41d5e30b5a5.jpg

 

El volcà islandès Eyjafjöll, tant famós aquests últims dies, continua en erupció encara que el núvol de cendres que emet a l'atmosfera ha disminuït fins a assolir un nivell ja molt baix. A més, s'espera que en les pròximes hores canviï la direcció del vent i aquest desplaci les cendres cap a l'Oceà Atlàntic. En concret, la quantitat de cendres volcàniques, responsables que l'espai aeri europeu hagi estat tancat durant gairebé una setmana, s'ha reduït en un 80% durant els últims dies, encara que "res indica que l'erupció hagi acabat". "El volcà però no ha tornat a tranquilitzar-se i els moviments sísmics són encara bastants forts ". Tot i la reducció d'emissions de cendres, els experts demanen prudència ja que l'erupció podria prolongar o reactivar en un futur pròxim. Així mateix, hi ha una altra possibilitat encara pitjor: que l'erupció "desperti" a altres volcans propers i entrin també en erupció. La mirada dels científics està centrada sobretot en l'enorme i temut Katla. Dilluns passat, un error de la televisió pública islandesa va provocar una falsa alarma a l'anunciar que aquest gran volcà havia entrat en erupció. El Katla és un dels tres volcans més grans d'Islàndia, fa 1.500 metres d'alçada i està considerat el més actiu de l'illa. A més, sempre la seva erupció ha estat precedida per accidents en els volcans veïns, d'aquí la preocupació dels científics: el Katla està situat a 15 quilòmetres del Eyjafjöll.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/21/ciencia/1271864893.html

Narcís Homs

23/04/2010 22:56 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

La pota de gat còsmica

20100424141058-1271869722-0.jpg

La Nebulosa Pota de Gat és un núvol de gas radiant que sembla una petjada d'un gat còsmic recorrent l'Univers. L'astrònom britànic John Herschel va ser qui primer va registrar a NGC 6334, el 1837, quan es trobava a Sud-àfrica. Si bé va usar un dels telescopis més grans del món en el seu temps, pel que sembla Herschel va notar només la part més brillant del núvol, que s'observa a la imatge baix a l'esquerra d'aquesta imatge de l'Observatori Europeu Austral. NGC 6334 està a uns 5.500 anys llum de distància en direcció a la constel del Escorpí i és a la vista una mica més gran que la Lluna plena. El núvol de gas completa té prop de 50 anys llum d'extensió. Sembla de color vermell perquè dispersa la llum blava i verda, que s'absorbeix amb més facilitat pel material que es troba entre la nebulosa i la Terra. La llum vermella està originada principalment per gas hidrogen incandescent sota l'intens resplendor d'estrelles joves i calentes. NGC 6334 és una de les zones de formació d'estrelles massives més actives de la nostra galàxia i ha estat extensament estudiada pels astrònoms. En total, la Nebulosa Pota de Gat pot contenir diverses desenes de milers d'estrelles. Particularment sorprenent és la complicada bombolla vermella a la part dreta de la imatge. Sembla ser una estrella expel · lint una gran quantitat de matèria a alta velocitat, gairebé al final de la seva vida.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/21/ciencia/1271869722.html

Narcís Homs

24/04/2010 14:10 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

L'hospital de la Vall d'Hebron fa el primer trasplantament total de cara del món.

20100424182642-trans.-de-cara.jpg

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va fer aquest mes de març el primer trasplantament total de cara del món. Fins ara només s’havien fet 10 trasplantaments de cara parcials a França, els Estats Units, la Xina i també a València i a Sevilla .

El receptor d’aquesta operació innovadora feta a Barcelona és un home jove que fa cinc anys va tenir un accident que el va deixar sense nas ni fosses nasals. Gairebé no tenia llavis i no podia parlar ni menjar, i havia de respirar de forma artificial. La intervenció va durar unes 22 hores i hi van participar uns 30 metges. El pacient es va veure al mirall una setmana després de l’operació i va reaccionar "satisfactòriament", segons l’equip sanitari que l’ha atès. Els metges asseguren que, un cop feta l’operació, el receptor no s’assembla gens al donant.

El cap de cirurgia reparadora de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Joan Pere Barret, ha explicat que va ser una operació d’un "risc total" per al pacient. Però en el mateix sentit, ha indicat que es tracta d’una persona que estava "desesperada". El receptor, del qual només ha transcendit que era un home jove, no podia menjar ni parlar i tampoc no podia respirar de forma natural. L’home s’havia sotmès a nou intervencions quirúrgiques, però al mes de març va acudir a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on es va decidir que l’opció més adient era el trasplantament de cara total.

En aquesta línia, Barret ha indicat que és partidari dels trasplantaments de cara totals i no parcials, perquè d’aquesta manera es millora més l’aspecte i la salut de les persones. El receptor és a l’hospital recuperant-se de la intervenció. Està conscient, s’aixeca, camina, veu la televisió, i s’espera que en el termini d’unes setmanes pugui parlar i menjar sense ajuda artificial.

El pacient, tot i això, haurà d’estar ingressat uns dos mesos més, tot i que aquest termini és nomes una previsió i pot variar segons com evolucioni. Un cop surti de l’hospital, haurà de seguir controls. Malgrat això, el doctor Barret assegura que quan estigui del tot recuperat podrà fer vida normal, i avisa que de moment ja ha guanyat molta qualitat de vida respecte de com estava abans.

L’operació es va fer "en algun moment del mes de març" segons Barret, que tampoc ha volgut donar detalls sobre la identitat del donant ni la del receptor. El procediment va consistir a reconstruir la cara del donant com si es tractés d’una màscara. Concretament, es va substituir el maxil·lar, la mandíbula, el nas i els pòmuls, i es van cosir els músculs i els nervis. Finalment es va suturar la pell. També es van haver d’empeltar nervis. L’operació va ser un èxit i es va observar que no hi havia rebuig del receptor.

Per més informació: http://alt1040.com/2010/04/realizan-en-barcelona-el-primer-transplante-de-cara-total

 

Pau Vila

24/04/2010 18:26 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El llibre i la rosa provoquen interès a Londres com a celebració cívica

20100424184214-st.-jordi.gif

Un regidor laborista de la capital anglesa vol proposar a l'Ajuntament d'incorporar la festa per Sant Jordi.

L'intercanvi del llibre i la rosa com a forma de celebració de la festa de Sant Jordi és una fórmula que podria fer-se un lloc també a Londres. Amb motiu de la paradeta de roses i llibres que ha organitzat la delegació de la Generalitat a la Gran Bretanya, el regidor laborista Murad Quershi ha assegurat que proposarà a l'alcalde de Londres d'incorporar l'intercanvi de roses i llibres en les celebracions locals de Sant Jordi, també patró d'Anglaterra.

La paradeta de la Generalitat a Londres ha regalat aquest divendres centenars de roses als curiosos que passejaven pel Borough Market de la capital britànica. "Penso que l'intercanvi de roses i llibres és una tradició molt noble", ha assegurat Quershi, que ha afegit que és una celebració "increïble" i que vol que esdevingui també una tradició a Anglaterra. Laura, una londinenca que no coneixia la festa catalana, s'ha mostrat sorpresa per la paradeta i ha assegurat que li encantaria incorporar la celebració a Anglaterra. "M'agradaria tenir aquesta tradició a Londres, per descomptat, roses per les noies i llibres pels nois", ha dit.

La Rose, una altra anglesa que s'ha acostat a la paradeta catalana, s'ha mostrat encantada amb les roses. "Penso que és romàntic, bonic i molt potent", ha defensat aquesta londinenca, que viatjarà a Barcelona en els propers mesos. Rose ha afegit que seria "molt divertit" que la festa s'estengués a Anglaterra.

Reaccions de Gordon Brown i Ken Loach
El delegat de la Generalitat al Regne Unit, Xavier Solano, s'ha mostrat molt satisfet amb la rebuda de la Diada de Sant Jordi i amb la possibilitat que s'introdueixi la festa a Londres. "Tot el que sigui exportar aquesta festa tradicional tant nostra al món és molt positiu", ha defensat Solano. El delegat de la Generalitat ha explicat que han rebut felicitacions de l'oficina del primer ministre, Gordon Brown, o del director de cinema Ken Loach, entre d'altres personalitats, i s'ha mostrat convençut que "la manera catalana de celebrar Sant Jordi quallarà a Anglaterra".

Per més informació: http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=357418

Pau Vila

24/04/2010 18:42 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Facebook tindrà el seu propi sistema de pagament

20100424212253-n-1194918713-2007-11-06-14-50-44.jpg

Amb el seu pare, mare i germana fent declaracions en el canal de streaming, el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, va afirmar l’obertura del seu invent per integrar-se amb altres reds. Fins fa un escàs any la red social es mostrava cada vegada més tancada a allò que estigués lluny de les seves fronteres. En aquesta conferencia de desenvolupador a San Francisco, s’ha certificat un gir en l’estratègia. S’obre a Internet i tindrà moneda pròpia: els facebook credits.

Aquesta divisa serà la forma de mesurar el cost dels béns i serveis de Facebook. Encara està en fase de proves i tindrà la seva pròpia taxa de canvi i oscilació respecte a altres monedes. L’idea és que sigui el mijtà oficial de transacció en aquest servei.

Facebook ofereix a més a més una sèrie de serveis que es replicaran en l’inici de l’usuari sense necessitat de passar-hi. Les accions es faran en les pròpies pàgines web per les que es navegui i apareixeran en l’inici. Els anomenats social plugins, presentats com codis de fàcil inserció inclús per els usuaris amb menys coneixements tècnics, consisteixen en:

·         LIKE BUTTON (botó “me gusta”): Serveix per compartir una pàgina en el perfil de Facebook amb un sol clic.

 

·         RECOMMENDATIONS (recomanacions): A partir de les interaccions dels nostres amics en un lloc web, al entrar ens mostrarà com a recomanació el que hagi sigut d’interès per els nostres amics.

 

A partir d’ara, les pàgines de fans ara seran “me gusta” i es podran incluir dins de les pàgines web. S’han creat també widgets (troços de codis de tercers que serveixen per incluir continguts dinàmics) amb les ultimes activitats dels nostres amics i la possibilitat de comentar en noticies amb el usuari de Facebook (equivalent al fins ara conegut com FACEBOOK CONNECT).

FacePile mostra que amics estan també connectats a una pàgina a la vegada. Per els events, ofereixen “Live Stream”.

Feina i Facebook no semblen anar de la mateixa mà, tot i que es pot. Microsoft és un dels accionistes majoritaris en aquest servei i es comença a notar. Mark Zuckerberg va aprofitar per presentar un projecte de Microsoft: Docs.com

Un servei per treballar conectats de forma col·laborativa, molt semblant a Ofiice però integrat a Facebook.

 


Norma Pedemonte

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Facebook/tendra/propio/sistema/pago/elpeputec/20100422elpeputec_1/Tes

 

24/04/2010 21:24 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

La PlayStation 3 es prepara per el 3D

20100424234626-playtv-playstation-3-bona.jpg


Sony ha anunciat en el seu blog una actualització firmware (programa d’instruccions per un fi específic) amb la finalitat de fer-la apte per disfrutar de les tres dimensions a la consola PlayStation 3. Després de l’èxit cinematogràfic de pel·lícules en aquest format, els fabricants de televisors s’han animat a anunciar nous equips preparats per el 3D. Sony, que també fabrica televisors, té previst llençar aquest estiu models 3D dels seus televisors Bravia. Per això mateix, ha de tenir la seva consola en les mateixes condicions, perquè el propietari pugui disfrutar completament de films i jocs en tres dimensions. Amb una ocasió de la sortida a la venta dels primers televisors Bravia 3D, Sony proposarà als seus clients la descàrrega en la consola de versions en aquest format de varis jocs. Es tracta de fer més forta la energia dels seus productes.

 

Norma Pedemonte

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/PlayStation/prepara/3D/elpeputec/20100422elpeputec_8/Tes

 

24/04/2010 23:46 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

L'impressora que alimenta

20100425211530-impresoracomida.jpg

Encara no és possible clonar filets de carn en laboratoris (que siguin comestibles) però s’ha llençat al mercat una mena de màquina de gelats que podria mantenir-nos ben alimentats en el nostre "bunker-dormitori" per molt temps, sempre quan es disposi de les corresponents col·leccions de cartutxos nutritius. La famosa impressora s’anomena Cornucopia, és un producte conceptual en l’etapa del desarrollament. Aquest invent és obra de Marcelo Coelho i Amit Zoran. Es tracta d’una impressora 3D que barrejaria aliments i sabors diferents mitjançant dos injectors, utilitzant càmeres de calor i fred per controlar la temperatura dels plats i crear sabors i textures que serien totalment inimaginables per mitjà d’altres tècniques de cuina.

 

Guillem Bosch 

http://es.engadget.com/2010/01/21/cornucopia-una-impresora-3d-de-comida-rapida-para-mantenernos-c/

 

 

25/04/2010 21:15 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

La vitamina D per a una salut més forta

20100425224228-people-1851b.jpg

 

Fa poc en un estudi s'ha estudiat la relació entre l'estat de vitamina D i el funcionament físic en un grup de persones grans relativament sanes que vivien a Memphis i Pittsburgh. A l'inici de l'estudi, els investigadors van examinar l'estatus de vitamina D en analitzar la 25-hidroxivitamina D en sang de cada persona, un precursor de la vitamina D activada. En la mesura de partida i als 2 i 4 anys següents, els investigadors van estimar si aquesta mesura es relacionava amb el funcionament físic. En particular es van centrar en la rapidesa amb què caminaven els participants i en com mantenien l'equilibri en posicions progressivament més complicades. Cada participant també va passar per un conjunt de proves per avaluar la seva resistència i força. Els resultats van mostrar que les persones grans amb els nivells més elevats de 25-hidroxivitamina D tenien un millor funcionament físic. I, encara que el funcionament físic declinar al llarg de l'estudi, seguia sent significativament superior entre aquells amb els nivells de vitamina D més alts a l'inici de l'estudi en comparació amb els que tenien els nivells més reduïts. Els científics no es van sorprendre en descobrir que , en general, el consum de vitamina D era molt baix en aquest grup de majors sans. De fet, més del 90 per cent d'ells consumien menys vitamina D de la recomanada i molts es recolzaven en suplements dietètics.

http://es.noticias.yahoo.com/5/20100425/tes-mayores-niveles-de-vitamina-d-ayudan-c5455be.html

 

Narcís Homs

25/04/2010 22:42 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Descoberts a Borneo el major insecte del món i una bavosa que dispara dards

20100426160510-foto-433516-cas.jpg

L’insecte més llarg del món, un insecte pal que medeix 36 centímetres (57 si es tenen en compte les antenes), és una de les joies que un equip de naturalistes ha descobert en els últims tres anys en les selves de Borneo, segons ha informat l’associació Fondo Mundial para la Naturaleza (WWF). Entre les 123 noves espècies, mai catalogades fins ara, destaquen també una granota sense pulmons, una bavosa que dispara dards i 17 peixos, la resta són novetats florals.

Les espècies es van trobar en una zona d’uns 220.000 kilòmetres quadrats de la selva, protegida desde el 2007, que inclueix territori dels tres països de Borneo: Indonèsia, Malàisia i Brunei. La reserva, amb diversos graus de protecció, és coneguda internacionalment com el Cor de Borneo.

Borneo, la tercera major illa del món, manté territoris verges que mai havien siguts estudiats, sosté Adam Tomasek, líder de l’iniciativa de WWF. Els exploradors han estat visitant l’illa desde fa segles però grans extensions del seu interior encara no s’han explorat biològicament. Per això és un dels pocs llocs del món on apareixen noves espècies.

L’amenaça principal que pateix la zona és la transformació del bosc en plantacions de palma per fabricar oli, segons diu l’associació ecologista.

Entre les noves troballes destaca la granota BARBOURULA KALIMANTANENSIS. Tot i ja que vista amb anterioritat, la nova expedició científica ha aconseguit comprovar que l’espècia no té pulmons i respira a través dels espores de la pell.

GRANOTA QUE SALTA 15 METRES:

Una altre granota mai vista és la RHACOPHORUS PENANORUM, que viu per sobre dels 1.600 metres de altitud. Es tracta d’una granota voladora capaç de planejar entre arbres en salts de fins a 15 metres de llarg. Curiosament aterra suaument i s’adhereix als troncs.

LA BAVOSA QUE DISPARA DARDS:

Un animal molt curiós és la bavosa del mont Kinabalu, IBYCUS RACHELAE. Aquest molust sense petxina i amb una llarga cua, llença a la seva parella una espècie de dard de l’amor amb hormones per augmentar la capacitat de reproducció.

L’INSECTE PAL MÉS LLARG:

L’insecte pal PHOBAETICUS CHANI, el major insecte del món, va ser descrit per primera vegada en el 2008. Tot i el seu gran tamany, només s’han trobat tres exemplars, viu en les selves de la muntanya.

 

SERP QUE CANVIA DE COLORS:

Un altre dels animals descrits és la DENDRELAPHIS KOPSTEINI, una serp de color taronja brillant. Té hàbits semi arborícoles, medeix 1,5 metres i va ser vista per primera vegada en el 2007. A més de una mossegada dolorosa, destaca perquè és capaç de canviar cap a un color més brillant per fer fora els seus enemics.

 

Borneo, és segons WWF, la casa de 10 espècies de primats, més de 350 aus, rèptils i amfibis i 10.000 plantes que no estan en cap altre lloc del món, és a dir, són endemismes. Entre els animals més emblemàtics destaquen, per exemple, el orangutan, el rinoceront i la pantera nebulosa.

 

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=707060&idseccio_PK=1477

26/04/2010 16:05 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Espanya perd davant de Xile el major telescopi del món

20100502180858-telescopi.jpg

El major telescopi del món, una proesa d’enginyeria amb un mirall primari de 42 metres de diàmetre, no es construirà en l’illa canària de La Palma, sinó en el desert d’Atacama, a Xile, segons la decisió adoptada ahir per l’Observatori Europeu Austral, impulsor del projecte.

Així que Espanya es queda sense una instalació científica de primer odre i sense una inversió estimada de un 1.000 milions d’euros. El E-ELT, serà l’ull més gran del món en el cel, com diu l’organització internacional formada per 14 països, entre ells Espanya. Per comparar, els majors telescopis actuals, com el GTC de La Palma, el Gran Telescopi Surafricà i els Keck de Hawai, mesuren entre 10 i 12 metres de diàmetre. La nova instal·lació tindrà, a més del mirall de 42 metres, un edifici de protecció de 80 metres d’altura amb un pes de 5.000 tonelades.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=708383&idseccio_PK=1477

29/04/2010 19:07 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

S'enfonsa la plataforma petrolífera

20100502180516-plataforma.jpg

El passat dia 24 d’Abril es va acabar d’enfonsar la plataforma petrolífera que va explotar la passada nit del dimarts al dimecres. Aquesta plataforma petrolífera està situada en el Golf de Mèxic davant de la costa de Luisiana a uns 75 km de la localitat de Venice. La guàrdia Costera encara segueix buscant a 11 del 26 treballadors que estaven en la plataforma en el moment de l’explosió. L’explosió va causar una enorme columna de foc i fum que els serveis d’emergència no podien apagar. La plataforma estava deixant anar 42000 litres de petroli però per culpa del foc no es podia taponar l’escape. Ara auq la plataforma ja s’ha enfonsat els equips d’emergència taparan el vesament.

Guillem Bosch

http://actualidad.orange.es/economia/la_plataforma_petrolera_que_estallo_en_el_golfo_de_mexico_se_hunde_398795.html

29/04/2010 20:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris