Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Mayo de 2010.

Microsoft tira la toalla en su guerra contra el iPad de Apple

20100501150315-imagen-1.png
Apple se ha quedado sin uno de sus principales rivales en el mercado de los «tablets». El anuncio de Steve Ballmer de que Microsoft «no tiene pensado fabricar un dispositivo de esas características» han dejado al iPad sin la competencia del «tablet» Courier de Microsoft, según el portal «Hoy Tecnología».
Según el comunicado de Microsoft, «está en el ADN de la compañía no dejar de desarrollar y de incubar nuevas teconologías en aras de la productividad y de la creatividad», pero en estos momentos «no hay planes para fabricar un dispositivo de estas características». A pesar de esto, el trabajo desarrollado para diseñar esta tableta se aplicará en futuros proyectos, según explicó el vicepresidente corporativo de los de Redmond, Frank Shaw.
Parece que Microsoft había enfocado su nuevo producto como «un diario digital» muy portable, con un grosor de 2.5 centímetros, que corriese bajo el sistema operativo Windows CE6, orientado a dispositivos móviles y el mismo en que se han basado tanto el Zune HD como Windows Phone 7 Series.
Pocos detalles trascendieron del Courier, como su doble pantalla táctil con webcam y un peso inferior a 500 gramos, que pretendían hacer de este dispositivo un híbrido a medio camino entre un lector de libros digitales y un ultraportátil.
Horas antes de la sorpresiva decisión de Microsoft de abandonar el desarrollo de su propio «tablet», el portal especializado TechCrunch anunció que la versión de HP Slate con Windows 7 podría haber sido cancelada tras la compra de Palm por parte de la compañía con sede en California. Un rumor rápidamente desechado por la web Xataka, que confirma que HP Slate con Windows 7 llegará a España el 15 de julio a un precio aún sin determinar.
Con este movimiento empresarial, HP se ha hecho con WebOS uno de los sistemas operativos móviles más interesantes del mercado. La idea de que las tabletas que estaban en camino también adoptaran una versión de WebOS especial vino enseguida a su cabeza e incluso desde HP admitieron que era algo en lo que habían pensado.
La inclusión del sistema operativo WebOS en el mundo de los «tablets» podría abrir nuevas perspectivas en este mercado dominado por el iPad, en el que sólo Android intenta hacer sombra.

Artur Rivera

01/05/2010 15:03 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Les granotes comparteixen molts gens amb els humans

20100501154938-granota.jpg

La granota d’ungles africana o Xenopus tropicalis ha sigut el vertebrat que ha permès portar a terme una insvestigació. Són 21.000 els gens que té, pràcticament igual que els humans. 1.700 dels quals pertanyen a malalties com ara el càncer, l’asma i diverses malalties cardíaques.

La seqüència dels genoma està compost per 1700 milions de bases químiques desplegades en 10 cromosomes. Això s’ha sabut gràcies a la feina de 24 institucions d’investigadors científiques de tot el món. EL resultat d’aquesta investigació s’ha publicat  ala revista Science.

Aquest estudi es va començar l’any 2002, però fins ara l’anàlisi del genoma no estava complet.

Amy Chavarre

 

http://www.elperiodico.cat/DEFAULT.ASP?IDPUBLICACIO_PK=46&IDIOMA=CAT&IDNOTICIA_PK=709232&IDSECCIO_PK=1477

01/05/2010 15:49 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia


Descobreixen una proteïna per diagnosticar l'esclerosi múltiple

20100502102507-cmc.jpg

En l'esclerosi múltiple-actualment sense cura-el sistema immunològic ataca la mielina, una substància que envolta i protegeix les neurones, que conforme va desapareixent fa que els impulsos neuronals es transmeten malament. Aquest procés ocasiona pèrdua de moviment, problemes cognitius, inestabilitat al tacte o descontrol dels esfínters, entre d'altres problemes.

Els nivells de la proteïna quitinasa CH13L1, present en el líquid cefaloraquidi que envolta el cervell i la medul la espinal, s'ha demostrat com un fidedigne marcador bioquímic per al diagnòstic de l'esclerosi múltiple en estadis inicials, segons una investigació realitzada conjuntament pels hospitals Ramón i Cajal de Madrid i la Vall d'Hebron de Barcelona. L'estudi demostra que la concentració d'aquesta proteïna és significativament superior en els pacients que contrauen aquesta malaltia neurològica que en persones que han patit un primer brot i que es coneix com a síndrome clínica aïllada (SCA).

Per a la realització de l'estudi, es van prendre mostres de líquid cefaloraquidi de 60 pacients amb símptomes neurològics associats a esclerosi múltiple, de les quals es va analitzar el contingut proteic amb un espectòmetre de masses. Després es van triar estadísticament tres proteïnes, les més presents en els pacients, i es va descobrir que la quitinasa CH13L1 va ser l'única amb els nivells més alts i la "més diferentment expressada" en els malalts.

Fonts de la Vall d'Hebron van destacar que gràcies a aquest descobriment es podrà conèixer la gravetat de les lesions neuronals, realitzar un millor pronòstic dels pacients amb síndrome clínica aïllada i predir la progressió de la malaltia.

Carla Bermejo

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Descubren/proteina/diagnosticar/esclerosis/multiple/elpepusocsal/20100428elpepusoc_13/Tes0

02/05/2010 10:25 cmc Enlace permanente. Salut/Medicina

Societat i tecnologia El vessament de petroli de Louisiana, sense control

20100502170830-petroli.jpg

La marea negra provocada per l’accident en una plataforma petroliera del golf de Mèxic podria ser molt més greu que l’originada per l’accident de l’Exxon Valdez el 1989 si les estimacions d’alguns experts es confirmen. Asseguren que el vessament de cru és cinc vegades més gran del que assegura la companyia British Petroleum (BP), i el que és pitjor, que se’n continua vessant.

Els geòlegs i oceanògrafs pronostiquen que no són 800.000 litres de petroli els que deixa escapar el pou d’extracció obert a alta mar, sinó que el vessament és de quatre milions diaris. Altres experts redueixen aquesta estimació que, no obstant, situen en els 2,5 milions.

De moment, cap pronòstic ha estat rebutjat per l’Agència Estatal de l’Oceà i l’Atmosfera. Això, juntament amb les paraules d’un directiu de BP que ha afirmat que la xifra dels 800.000 litres diaris amb la qual treballa la companyia és “altament imprecisa”, ha encès totes les alarmes.

Mentrestant, i malgrat que la meteorologia no acompanya, l’administració nord-americana i la companyia BP estan destinant tots els mitjans –molts dels quals excepcionals– per lluitar contra la taca de cru. Tot i que es projecta desplegar una cúpula per cobrir l’entrada del pou, la prioritat continua sent tancar la vàlvula de seguretat del pou amb l’ajuda de submarins robotitzats.

També s’estan abocant productes dispersants en alta mar i una flota de vaixells fa treballs de recuperació del petroli ja barrejat amb aigua de mar. A més, s’està desviant aigua del riu Mississipí per empènyer la taca de cru i que no arribi als aiguamolls, ja molt malmesos pels efectes devastadors de l’huracà Katrina.

Les mesures preventives també van afectar ahir tres plataformes situades en la zona de la catàstrofe. Dues van interrompre la seva activitat i una tercera va ser evacuada. Segons el servei de gestió de minerals del govern dels EUA, no es descarten més tancaments davant la important presència de cru en el golf de Mèxic.

De moment, la taca té ja l’extensió de l’illa de Puerto Rico i tothom està pendent de la seva evolució i creixement davant del temor que afecti a importants ecosistemes. De moment, els Estats de Louisiana, Florida i Alabama continuen en emergència.

La zona serà visitada avui de forma fugaç pel president Barack Obama. Segons la Casa Blanca, serà una visita ràpida perquè “no es vol destorbar els treballs per posar fi al vessament”.

Per més informació: http://www.vilaweb.cat/acn/ultima-hora/3722307/louisiana-declara-lestat-demergencia-vessament-petroli-podria-arribar-costa-divendres.html

Pau Vila

02/05/2010 17:08 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Asteroide cubert de gel

20100503181051-foto-434841-cas.jpg

Dos equips internacionals d'astrònoms han descobert que un gran asteroide conegut des de mitjans del segle XIX, té gel en la seva superfície, una troballa que pot ajudar a comprendre l'origen de l'Univers i, molt concretament, d'on procedeix l'aigua que actualment hi ha en la Terra.

 

El descobriment protegeix la hipòtesi que l'aigua i altres compostos terrestres van poder arribar des de l'espai i afavorir el sorgiment de la vida primitiva. El canvi no és petit si es té en compte la gran quantitat d'asteroides que encara ara naveguen per l'espai. Va Poder haver un autèntic bombardeig que va durar desenes o centenars de milions d'anys, prossegueix Licandro. El descobriment es va presentar de forma preliminar a EEUU en un congrés especialitzat a la fi de l'any passat.

 

24 Themis, que es va formar fa uns 4.500 milions d'anys, pràcticament com la Terra, és un dels majors cossos rocosos del cinturó d'asteroides situat entre Mart i Júpiter, a uns 480 milions de quilòmetres de la Terra. Els astrònoms duen estudiant-lo des de fa temps per una estranya peculiaritat: en la seva mateixa òrbita se situen una sèrie d'asteroides de menor grandària que van poder formar-se de resultes d'una col·lisió amb altre cos. No obstant això, excepte sospites de minerals hidratats, mai s'havia vist res de semblant.

 

 No havia la més mínima evidència d'aigua. De fet, molts experts sostenien (fins a ara) que els asteroides --sense atmosfera-- no eren capaces de retenir el gel primigeni durant milions d'anys per la seva relativa proximitat al Sol. En situacions de buit, poc podrien fer les temperatures extremadament fredes d'aquesta regió del cosmos. En canvi, la troballa suggereix que en l'interior dels grans asteroides pot fins i tot haver dipòsits de gel que es van gastant molt a poc a poc.

 

Els dos equips, han treballat amb el telescopi infraroig IRTF de l'observatori de Mauna Kea, en Hawái, mitjançant tècniques d'espectroscòpia. Es tracta d'un mètode que amida la longitud d'ona de la llum que els cossos celestes reflecteixen a l'incidir sobre ells els llamps del Sol. També sembla confirmat que el gel descobert té una composició molt similar a la de l'aigua dels oceans terrestres.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=709065&idseccio_PK=1477

Andrea Abdó

03/05/2010 18:10 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La 'caravel·la portuguesa'

20100503184016-blog.jpg

El major temor dels banyistes ha tornat. Encara que s'alimenta de crustacis i larves de peixos, no li fa fàstic la pell humana. Prefereix les aigües fredes de l'Atlàntic però si s'ha de jutjar pels recents avistaments, sembla que li ha agafat gust al Mediterrani. Ens referim a la 'caravel·la portuguesa' (Physalia physalis), una espècie de sinóforo (organismes "emparentats" amb les meduses) que la seva presencia l'any passat en les costes va causar una gran alarma social i que ha tornat a ser vista en aigües de la costa murciana.

Encara que es tracta de "avistaments puntuals" tal com recalquen des de Oceana, alguns experts asseguren que es desplaçarà cap a les Balears. Per a evitar l'alarma de l'any passat, el Ministeri de Medi ambient ha engegat ja tot un operatiu per a controlar i registrar tots els avistaments de la 'caravel·la portuguesa' que es produeixin arreu del país. Per a això, s'ha mobilitzat, a tècnics, Guàrdia Civil i pescadors perquè col·laborin i avisin en cas que vegin algun exemplar.

 

http://www.elmundo.es/elmundo/ciencia.html

Lara Comis

03/05/2010 18:40 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

L’iPad 3G ja disponible als Estats Units

20100503195033-ipad-3g.jpg

L’iPad 3G ja ha sortit a la venta als Estats Units. En l’aspecte físic és una mica diferent al seu germà amb connexió wi-fi: té una banda horitzontal negre en la part posterior i connexió a una targeta micro SIM.

Aquest iPad pesa una mica més de 730 grams devant dels 600 dels models de gamma inferior. Un altre detall que el fa diferent és el desplegament d’antenes. Porta 5 i la de ràdio és un marc metàl·lic que rodeja la pantalla. És a dir, pertany a l’estructura del aparell i al mateix temps subministra una senyal. Segons Gizmodo, la recepció de GPS, comprant-la amb un iPhone, és més lenta al inici però amb el vehícle en moviment subministra dades més fiables.

Apple farà públics els preus de l’iPad per Europa el pròxim 10 de maig. A Espanya, Vodafone, Movistar i Orange l’oferiran als seus clients.

Per l’altre banda, Apple va vendre el passat divendres el iPad número un milió, 28 dies després del seu llançament el 3 d’abril. Els usuaris de iPad han descarregat ja més de 12 milions de aplicacions de la App Store i més de 1,5 milions de títuls digitals de la nova iBookstore, segons va informar la companyía en una nota de premsa.

Steve Jobs, CEO d’Apple, diu que la demanda segueix superant l’oferta i que estan treballant intensament per posar aquest producte màgic en les mans de més i més clients.

 

Norma Pedemonte

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/iPad/3G/disponible/Estados/Unidos/elpeputec/20100503elpeputec_5/Tes

 

03/05/2010 19:50 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Les previsions apunten a un estiu amb pluges.

20100504183014-previsio-estiu.jpg

Aquest estiu es preveu un panorama meteorològic més plujós de l'habitual a Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica. El Centre de Predicció del Clima dels Estats Units (CPC), una de les poques institucions mundials que s'atreveixen a fer previsions meteorològiques a llarg termini, pronostica un règim de pluges superior a la mitjana a tota la península Ibèrica durant els pròxims mesos.

Les prediccions d'aquest tipus han de contemplar-se amb gran escepticisme, fins i tot incredulitat, ja que es tracta de models matemàtics encara poc fiables, però el fet és que la tendència es manté en totes les actualitzacions que periòdicament es van fent públiques. Els mateixos models suggereixen unes temperatures per sota de la mitjana, tot i que la tendència no és tan marcada.
Els quatre mesos pròxims van a l'uníson. D'acord amb el CPC, dependent de la prestigiosa Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), el juny i l'agost estaran lleugerament per sobre de la mitjana habitual de precipitacions, mentre que el juliol i el setembre seran molt plujosos. El període humit s'acabaria a l'octubre, que sembla tendir a la sequera, però el novembre torna a ser plujós. A diferència del que passa al sud d'Europa, inclosa Itàlia, la situació anticiclònica tendeix a estancar-se sobre l'Europa central i Escandinàvia, on es registren quatre mesos bastant secs.

 

Oriol Castells

1r Batx-A

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=617479&idseccio_PK=1021

04/05/2010 18:30 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Adéu als últims glaciars d'Àfrica

20100504184431-glaciar.jpg

La cadena de muntis Ruwenzori s'estén al llarg de la frontera entre Uganda i la República Democràtica del Congo. El munti Margherita és el tercer bec més alt d'Àfrica, amb 5.109 metres d'altitud, després del Kilimanjaro i el Kenya. Els tres estan cobertscobrits de gel, una raresa en la línia equatorial.

I en els tres, el canvi climàtic amenaça amb destruir les glaceres en una vintena d'anys. Una esquerda de sis metres impedeix la pujada al munti Margherita, molt popular entre els muntanyencs. El bec va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1994, però ara sucumbeix als estralls del canvi climàtic.

Fa 50 anys, la capa de gel cobria una superfície de 60 quilòmetres quadrats, dels quals avui queda tot just una sisena part. John Hunwick, director dels Serveis de Trekking de Ruwenzori, afirma que l'esquerda va aparèixer entre el 18 i el 20 d'abril. Les glaceres s'han anat desaciendo ràpidament en els últims quatre anys, el que suposa la destrucció d'un atractiu turístic important per a l'economia ugandesa, per la raresa de trobar gel en l'equador.

La Uganda Wildlife Authority (UWA) ha disposat un equip que pujarà a la muntanya per a comprovar els danys causats al camí cap a Margherita. No es descarta la possibilitat d'obrir altres camins cap al bec. No és la primera ruptura de la qual s'ha tingut coneixement en el vessant de la muntanya, pel que és possible que apareguin falles al llarg de la serralada. La descongelació de les glaceres ha provocat una crescuda en el cabal del ric Semliki, la frontera natural entre Uganda i la República Democràtica del Congo. La major quantitat d'aigua accelera el poder erosiu.

Orio Castells

1r Batx-A

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/04/ciencia/1272973208.html

04/05/2010 18:44 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Cinco minutos de ejercicio “verde” mejoran la salud mental

20100505185249-ejercicio-verde.jpg

Según un nuevo estudio de la Sociedad Americana de Química (ACS) publicado en la revista Environmental Science & Technology, tan sólo 5 minutos de ejercicio en un parque, en el jardín o en cualquier otro espacio verde suponen un importante beneficio para la salud mental a cualquier edad.

Muchas evidencias científicas mostraban hasta ahora que las actividades en espacios naturales reducen el riesgo de salud mental y mejoran la sensación de bienestar. Pero nadie había cuantificado aún cuánto tiempo debía pasar un persona en un área verde para que esos beneficios fueran visibles. “Por primera vez hemos determinado la ’dosis mínima de naturaleza’ que se necesita para obtener efectos positivos sobre la salud mental, que son cinco minutos”, dice Jules Prettu, coautora del estudio, en el que ha investigado a más de 1200 sujetos que realizaban actividades tan diversas como caminar, montar en bicicleta, pescar en un río o practicar jardinería. Los resultados muestran que las áreas verdes con agua añaden un beneficio “extra” para la salud, según apuntó Pretty.

Entre los efectos positivos del “ejercicio verde”, Pretty destacó la mejora de la autoestima, y aclaró que los mayores beneficiados son los jóvenes y quienes sufren de enfermedades mentales. “Creemos que sería muy beneficioso para individuos, sociedad y para los servicios de salud si las personas de todas las edades se ’automedicaran’ con más ejercicio en zonas verdes”, sugieren los investigadores.

Artur Rivera

http://www.muyinteresante.es/cinco-minutos-de-ejercicio-verde-mejoran-la-salud-mental

05/05/2010 18:53 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Pluja artificial amb l'ús d'un làser

20100505221302-pluja.jpg

L'ús d'un gran làser ha permès que científics de la Universitat de Ginebra hagin aconseguit per primera vegada transformar el vapor d'aigua present en l'atmosfera en autèntiques gotes. Encara que la densitat i les talles de les gotes no són suficients per a generar pluja. El resultat és el germen d'un núvol.

 

La tècnica que es va experimentar en un laboratori de Ginebra, va consistir a disparar ràfegues molt breus de llamps làser en infraroig en una càmera d'aire saturat d'aigua. Per on passava el làser es formaven núvols lineals semblades als deixants que deixen al seu pas els avions. Després, una prova similar, va obtenir resultats esperançadors. En el treball també han participat investigadors de les universitats de Lyón (França) i Berlín (Alemanya).

 

 En estat natural, perquè plogui no solament és necessari que l'ambient estigui saturat d'humitat, sinó que hagi partícules en suspensió, com pols o pol·len, que afavoreixin la condensació i la formació de núvols. En l'estudi, els gèrmens dels núvols es van formar perquè el pas del làser va alliberar els electrons del vapor d'aigua. A primera vista costa apreciar les gotes, pel que va ser necessari un dispositiu de visualització especial per a confirmar l'augment de la densitat i la grandària de les gotes d'aigua en l'atmosfera. No obstant això, els investigadors opinen que, ajustant la longitud d'ona, el focus i la durada de les ràfegues, es podria provocar pluja quan fos necessari.

 

Jérôme Kasparian, un dels membres de l'experiment, comenta que els resultats suggereixen que l'efecte pot funcionar en condicions naturals. En la seva opinió, es tracta d'una tècnica molt millor que la sembra dels núvols amb iodur de plat. Aquest sistema, utilitzat des de fa 50 anys, mai ha demostrat ser totalment efectiva.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=710558&idseccio_PK=1477 

Andrea Abdó

05/05/2010 22:13 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Sabadell presenta un robot especialitzat en desactivar explosius

20100505233802-idioma-fira.gif

La fira intersectorial de robòtica i automàtica ROBOTIK ha obert avui les seves portes a la Fira de Sabadell. En ella hi destaca la presentació d’un robot dotat amb el manipulador més ràpid del món i equip de desactivació d’explosius.

En el saló hi participen fins el divendres un centenar d’empreses i institucions per intercanviar experiències i coneixements. L’organització de la fira pretén consolidar-la com una eina dinamitzadora del sector a nivell estatal, objectiu que sembla més possible gràcies a la presència d’innovacions com l’androide.

La fira ha sigut inaugurada avui per l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el director de ROBOTIK, Joan Pere Sánchez, qui ha destacat que tot i la complicada conjuntura econòmica, l’event ha ampliat l’espai i el nombre d’expositors respecte a l’any anterior.

El programa de la fira inclueix sessions de debat, conferències i l’intercanvi de conexiements entre els participants per convertir-se en una fira referent en robòtica aplicada, impulsar l’investigació i ser un ventall per les empreses i els professionals del sector.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=710876&idseccio_PK=1012

 

05/05/2010 23:38 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Una estrella impossible

20100506204036-burbuja-galactica.jpg

L'astre del que parlarem està en una zona anomenada RCW120 i podria convertir-se en un dels més grans i brillants de la nostra galàxia. Aquesta estrella només pot seguir creixent. El poder observar una estrella massiva en procés de formació és una oportunitat única per intentar resoldre una de les grans paradoxes de l'astronomia, assenyalen els experts, referint-se al límit de massa estel.lar. Avui en dia, segons les teories estelars actuals no és possible la formació d'estrelles amb una massa superior a vuit vegades la del nostre Sol. La intensa llum emesa per les estrelles d'aquesta mida ha de dispersar els núvols de matèria que envolten l'astre en formació, i aquest no podria anar acumulant més massa. No obstant això, es coneixen alguns astres amb massa fins a 150 vegades la solar, després la teoria no és correcta. Les anomenen estrelles impossibles. De gran ajuda per solucionar aquest contrasentit són les observacions que han fet els astrònoms amb un telescopi espacial estrenat fa poc, el Herschel, que ha vist una estrelles en la fase embrionària que ja té una massa de vuit o deu vegades la del Sol .Però a més, està envoltada d'un núvol de gas i pols d'unes 2000 masses solars que podria acabar alimentant. Això si, trigaria uns centenars de milers d'anys a completar aquest procés.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/telescopio/Herschel/detecta/estrella/imposible/elpepusoccie/20100506elpepusoc_9/Tes

Narcís Homs

06/05/2010 20:40 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Els usuaris de Youtube podran posar en lloguer els vídeos que creïin

20100506204636-youtube-logo-streaming.jpg

Youtube ha presentat una nova funcionalitat que permetrà posar en lloguer vídeos propis a través del canal de Google. En els últims mesos Youtube ha incorporat la possibilitat de llogar pel·lícules i també la de monetitzar els vídeos a través d'ingressos per publicitat. Ara dóna un pas més en la reproducció de pagament a l'oferir als seus usuaris la possibilitat de cobrar pel la visibilitat dels vídeos que creïin.

De moment es tracta d'una versió beta batejada com 'Lloguers de Youtube' que, ara com ara, només està disponible per a usuaris d'Estats Units. Aquests 'Lloguers de Youtube' ofereixen als propietaris de continguts "una flexibilitat i control sense precedents sobre l'obtenció d'ingressos, el màrqueting i la distribució de vídeos online", segons les pròpies paraules de la companyia. Entre les possibilitats per a l'usuari, destaquen el control dels drets d'autor, així com el poder determinar la durada i el preu del lloguer.

 

Lara Comis

http://www.elmundo.es/elmundo/navegante.html

06/05/2010 20:46 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Una presa de castors que es veu des de l'espai

20100506204934-castores.jpg

El castor és un dels símbols oficials del Canadà. Aquest rosegador, que en els segles XVII i XVIII va ser un dels principals productes comercials d'Amèrica del Nord pel valor de la seva pell, construeix presas utilitzant els arbres. Un investigador canadenc ha descobert el que sembla ser la major presa creada per castors del món, en una remota localitat al nord-oest del país i que, amb una longitud de 850 metres, es pot observar des de l'espai. L'investigador Jean Thie assenyala que la presa, localitzada al Parc Nacional Wood Buffalo, a la província d'Alberta, ha existit almenys des de 1990 gràcies a una imatge captada aquest any per un satèl lit de la NASA. Una imatge obtinguda el 1975 no mostra la construcció pel que Thie conclou que l'estructura va haver de ser construïda en aquest interval de temps. Thie va localitzar la presa inicialment el 2007 utilitzant Google Earth "per estudiar el canvi mediambiental en les regions boreals i subàrtiques del Canadà". Fins el seu descobriment, la major presa creada per castors coneguda pels científics era una estructura de 652 metres a l'estat de Montana (EUA). En comparació, la famosa presa Hoover, situada al riu Colorado als Estats Units, té només una longitud de 379 metres.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/06/ciencia/1273141341.html

Narcís Homs

06/05/2010 20:49 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Investigacions sobre l’origen de la malària

20100508141220-mosquit.jpg

La malària és una malaltia transmesa per mosquits i és una gran amenaça.

Un equip internacional de científics s’ha interessat en trobar l’origen d’aquesta malaltia per poder combatre-la  d’una manera més eficient.

El professor Ananias Escalante, de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat Estatal d’Arizona, amb l’ajut d’un grup de científics va rastrejar els orígens del Plasmòdium falciparum, espècie de protozou que causa la majoria de casos de malària humana.

L’equip examinà la causa inicial de la malària entre poblacions de ximpanzés, el primat més proper a nosaltres, perquè els agents infecciosos poden arribar amb el transcurs del temps a passar d’una espècia a una altra. Els resultats d’aquest estudi suggereixen que el  Plasmòdium falciparum no va tenir el seu origen en els ximpanzés, sinó en els bonobos (ximpanzé pigmeu), dels quals va saltar als humans.

És molt important conèixer l’origen exacte de la malària, perquè els orígens de les malalties humanes són una informació decisiva per desxifrar els factors genètics i socials que fan possible aquests salts d’una espècie a una altra.  

Amb un coneixement detallat dels fonaments genètics de la malaltia és possible guiar el desenvolupament de noves estratègies de tractament per aquesta persistent malaltia.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/160410b.html

Clara Roig

08/05/2010 14:12 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Polèmica en l'evolució pel genoma neardental

20100508145009-calavera.jpg

Grans entitats científiques ja defensaven des de feia temps que hi va haver hibridació, basant-se en ossos trobats a Portugal i a Romania, entre neardentals i homo sapiens. "S'ha acabat el debat", sentenciava ahir Zilhao. "A més", afegeix "si genoma ens diu que sapiens i neandertals es van barrejar a l'Orient Mitjà, és evident que també ho van fer quan se'ls van trobar a Europa, per què no anaven a fer-ho? I llavors no són espècies diferents ", conclou. L'investigador portuguès apunta que, tot i que sosté que els neandertals van ser absorbits pels 'Homo sapiens' fins a desaparèixer, això no vol dir que les poblacions actuals europees provinguin d'aquest híbrid." La història demogràfica europea és molt complexa. "El genoma ens diu que tenim un percentatge petit de neandertals, però potser en el futur, en estudiar més individus, augmenti la quantitat d'ADN comú", augura. Però no tots estan d'acord amb Zilhao, tot i que reconeixen que hi ha moltes preguntes ara obertes. José María Bermúdez de Castro, director del Centre Nacional de Recerca sobre Evolució Humana (CENIEH) i codirector a Atapuerca, nega que es pugui parlar d'una sola espècie. "Jo sempre he pensat que podria haver hibridacions, fins i tot entre 'Homo antecessor' i 'Homo heidelbergensis', però això no vol dir que ja no serveixi la definició d'espècie com l'entenem, sinó que es va matisant". "El que sembla clar és que som dues línies evolutives diferents i que l'aportació neandertal és molt petita i que hi ha 83 gens que tenen molt de pes perquè tanquen la clau de per què som com som", conclou. Arsuaga també argumenta que quan hi ha reproducció, llavors serien la mateixa espècie i tindrien un avantpassat comú. És tot molt confús ", reconeix.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/07/ciencia/1273228998.html

Narcís Homs

08/05/2010 14:50 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Metges espanyols crearan el primer cor artificial

20100508175159-cor-arificial.jpg

 

Mai en la història de la medicina s’havia vist tan directament l’estructura d’un cor, ni la possibilitat de crear aquest òrgan humà de teixit viu en un laboratori. Cardiòlegs de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid i un equip d’investigació de la Universitat de Minessota (EEUU) han donat el primer pas en humans, després de l’èxit en animals, i calculen que aquest avanç revolucionari podrà ser realitat en uns 3-5 anys i el nou òrgan ser trasplantat de manera habitual en un període similar. Així ho va enunciar va poc el cap de cardiologia de l’hospital madrileny, Francisco Fernández-Avilés, proclamant que els cors bio artificials, desenvolupats a partir de cèl·lules mare no són un impossible i que podem pensar en ells com una realitat.

El primer esglaó cap aquest cor bio artificial ha sigut aconseguir eliminar les cèl·lules i el teixit d’un cor humà que no era apte per el transplantament fins quedar-se amb la matriu, que ha mantingut intacte la seva estructura. Una vegada que es disposés d’un banc d’òrgans descel·lularitzat. Aquesta tècnica també es pot aplicar a altres òrgans com el fetge, els ronyons i la pell. Aquestes matrius es podrien repoblar amb cèl·lules del pacient que el pogués necessitar, amb el que es crearia un òrgan específic per cada pacient.

Tot i que el doctor Francisco Fernández-Avilés esta convençut de que aquesta investigació acabarà en l’èxit total, i va voler ser prudent dient que no es deuen transmetre falses esperances a ningú, perquè de moment això és només un primer pas i la seva aplicació no es faria realitat fins dins d’un temps.

La cap de l’equip de l’ investigació de Minessotta, Doris Taylor, pionera en teràpia cel·lular cardíaca ja ha tingut èxit al repoblar òrgans de ratolins, porcs i altres animals amb cèl·lules fins fer-los funcionar, tot i que va remarcar que era un gran esglaó aplicar la tècnica en cors humans.

Amb els cors bio artificials humans s’acabarà la falta de donants i el rebuig d’òrgans. Segons Francisco Fernández-Avilés, la possibilitat d’oferir als pacients òrgans fets a mesura i disposar d’un banc de matrius acabaria amb el problema dels grans pocs donants i inclús en Espanya, líder en donacions només uns pocs pacients entren en la llista de possibles receptors i la meitat d’ells no aconsegueixen obtenir-ho. Això evitaria també el seriós problema del rebuig perquè el pacient no reb un òrgan estrany sinó un construït amb les seves pròpies cèl·lules.

Mentres s’arriba a l’èxit total, els responsables de l’ investigació asseguren que els avenços reportarien altres beneficis, doncs el coneixement obtingut s’aplicarà en altres aspectes de la teràpia de la medicina regenerativa i perquè també es podran obtenir parts d’òrgans que podrien resoldre molts problemes, com vàlvules, conductes, parets,....

El projecte d’investigació treballarà ara en la línia de veure quin tipus de cèl·lules i per  quins òrgans són eficaços. Els científics també estudien la possibilitat de que els bancs de matrius inclouen també òrgans animals.

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=711731&idseccio_PK=1477

 

08/05/2010 17:53 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

L'origen del Sisterma Solar podria estar sota la neu de l'Antàrtida

20100509114346-1273146296-0.jpg

Els cossos gelats de l'exterior del Sistema Solar són els que millor conserven els vestigis de la formació dels planetes que ens circumden. Poden trobar-se en els meteorits primitius, com els que s'han trobat sota el gel de l'Antàrtida .

Els micrometeorits estaven enterrats en un bloc de neu d'uns 45 o 50 anys. Quan van estudiar la seva composició en el laboratori, els investigadors van descobrir que s'havien format probablement en el Sistema Solar, i no abans, en una constel·lació llunyana, com es pensava.

Els científics afirmen que aquestes partícules contenen quantitats extremadament grans de carboni i de deuteri, una forma d'hidrogen. Aquesta segona substància no es troba en aquestes quantitats en cap altre material terrestre. Aquests materials orgànics normalment només procedeixen de molt lluny en l'espai, on els núvols de molècules donen lloc a la formació de noves estrelles. No obstant això, aquest equip científic va aconseguir identificar minúsculs cristalls en els micrometeoritos que indiquen que es van formar molt més prop del Sol del que pogués semblar. Tot apunta que aquestes partícules contenen restes de les zones més fredes del naixent Sistema Solar. Un estudi més detallat permetria destriar com van arribar a la Terra els materials orgànics.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/06/ciencia/1273146296.html

 

Frank Gelabert

1r. Batxillerat A

09/05/2010 11:43 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Introducen sensores bioquímicos dentro de células vivas

20100510182853-sensor-celulas-csic-interiorartculo.jpg

Un grupo de investigadores de Barcelona ha fabricado chips de tamaño muy reducido que incorporan diacetato de fluoresceina, un compuesto que puede interactuar con ciertas sustancias intracelulares convirtiéndolas en sensores. La biología celular será la primera disciplina donde se podrá aplicar esta técnica de manera práctica, aunque en el futuro podría aplicarse también a la biomedicina.

Los chips de silicio creados se introdujeron en células humanas y en células de la ameba unicelular Dictyostelium discoideum, comprobando que se mantenían vivas siete días después de la introducción del chip. Además, la molécula de diacetato de fluoresceina interaccionaba con la célula, hecho que se comprobó gracias a la fluorescencia emitida visible al microscopio.

El equipo también ha demostrado que los chips introducidos pueden estár compuestos de distintos materiales, incorporando incluso estructuras mecanizadas nanométricas. La importancia de estas estructuras de pequeño tamaño reside en la fabricación de sensores o actuadores en tres dimensiones.

Como indica José Antonio Plaza, uno de los investigadores, sería posible incorporar en un chip sensores mecánicos, térmicos o magnéticos, o incluso combinar un sensor y un actuador, de forma que el sensor detectara si la célula está enferma y en función del diagnóstico actuara de una u otra forma. Muchos de los dispositivos que existen en la actualidad en el ámbito de la automoción o la microtecnologías, como los sensores de presión, podrían fabricarse a menor escala y trasladarse al campo de la biología celular.

Aunque gran parte de las aplicaciones biomédicas están lejos, esta nueva tecnología podría aplicarse más a corto plazo en estudios de biología celular. El desarrollo de esta innovación en el ámbito de la nanomedicina dependerá de los próximos avances tecnológicos. Como explican los investigadores del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en el futuro, los chips intracelulares permitirán el estudio de parámetros intracelulares a nivel de célula única, en vivo y en tiempo real, así como la actuación en una determinada parte de la célula.

Artur Rivera

http://www.muyinteresante.es/introducen-sensores-bioquimicos-de-silicio-dentro-de-celulas-vivas

10/05/2010 18:29 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

EXTENCIONES PARA GOOGLE CHROME

20100510191208-extensiones-para-google-chrome-300x249-1-.png

Extensiones para Google Chrome: + de 500

Google acaba de presentar Googleplex una gran cantidad de nuevas extensiones para el navegador Google  Chrome, ya hay nada menos que 500 extensiones. Los desarrolladores están haciendo todo lo posible para que todas ellas ya se puedan descargar desde el sitio oficial de Chrome. En https://chrome.google.com/extensions ya podemos disfrutar de una buena colección de extensiones  que podemos instalar para ampliar las funcionalidades del navegador.

En el evento Googleplex,  dos de los ingenieros de la empresa, Aaron Boodman y Erik Kay, crearon una extensión en pocos minutos mostrando lo simple que es programar y crear una. Las extensiones se pueden crear en HTML, Javascript y CSS, por lo que cualquier desarrollador web puede hacer las suyas propias. Y para que todos puedan publicar sus creaciones, Google ofrecerá un sistema de alojamiento de extensiones, y así poder ampliar y actualizar automáticamente muchas de ellas.

Dos características a destacar es que son compatibles con futuras versiones del navegador y que Addons de Chrome ya está disponible para Mac,  Linux y  Windows.  A partir de este momento, una de las mayores ventajas competitivas que poseía Firefox comienza a desvanecerse y las extensiones más populares empiezan

Maria Hellín

Etiquetas:

10/05/2010 19:14 maria hellin Enlace permanente. sin tema

IPad a Espanya

20100510215007-apple-ipad-full-2.jpg

 

El iPad estarà disponible a Espanya el 28 de Maig. El seu preu serà de 479 euros, el model més barat. Té un cost econòmic bastant important en relació els altres ipods. Aquest utensili, com tots sabem, és de la marca Apple. Aquest iPad estarà disponible el mateix en dia en vuit països més: Alemanya, Australia, Canadà, França, Itàlia, Japó, Suiza y Regne Unit. Els qui desitgin la compra prematura, l'hauran de demanar per Internet al Apple store a partir del 10 de Maig. Segons la capacitat d'aquests aparells els preus variaran, òbviament com més capacitat, més val.

Guillem Bosch

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/iPad/espanol/28/mayo/elpeputec/20100507elpeputec_5/Tes

10/05/2010 21:50 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La balena gris reapareix a l’Atlàntic 200 anys després de donar-se com extingida

20100511201450-foto-437667-cas.jpg

La balena gris o ESCHRICHTIUS ROBUSTUS figura en els manuals de zoologia com un cetaci exclusiu del Pacífic Nord perquè en l’Atlàntic es va donar per extingida fa uns 200 anys, però un grup d’investigadors israelians han detectat de forma sorprenent un exemplar a les seves costes, a prop del Tel Aviv. Perduda o no, el cert és que una balena gris ha reaparegut al Mediterrani, i per tant ha passat per l’Atlàntic.

L’única explicació plausible, consideren els experts, és que l’animal va trobar un pas lliure de gel en el nord del Pacífic, tot i que no s’ha pogut determinar la ruta exacte.

El descobriment va ser anunciat el passat dissabte per Aviag Scheinin, president del Centre d’Investigació de Mamífers Marins de Israel, després de seguir els passos de la balena durant hores. En un principi va pensar que es tractava d’un catxalot, però ràpidament va comprovar que era una balena gris, un exemplar d’uns 17 metres. Les balenes grises  són cetacis acostumats a grans migracions, de fins a 20.000 km anuals, però l’actual excedeix tota normalitat.

Actualment hi ha dos poblacions separades de balenes grises en el nord de l’oceà Pacífic, una en el costat asiàtic, al voltant del mar de Ojotsk, i una en el costat americà, entre Alaska i la Baixa Califòrnia, on constitueixen un indubtable atractiu turístic. Es calcula que queden unes 20.000.

Una tercera població, possiblement una subespècie, habitava la costa atlàntica d’Amèrica del Nord i Europa fins el segle XVIII, però la caça massiva amb arpers va fer-les extingir. Els arqueòlegs han trobat restes de fòssils en el Mediterrani, on les balenes probablement venien a reproduir-se.

El descobriment d’una balena gris tan lluny de la seva llar del Pacífic, anima a qui crèia que era possible reintroduir l’espècie en aigües europees, com explica NewScientist. En el 2005, Owen i Andrew Ramsey Nevin, de La universitat Central de Lancashire, a Preston (Regne Unit), van proposar un transport aèri de balenes grises desde el Pacífic fins el mar d’Irlanda.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=712737&idseccio_PK=1477

11/05/2010 20:15 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Segona invasió de diminutes granotes a Nankin, Xina

20100511201432-terremoto-rana-china-300x300.jpg

Una segona invasió de diminutes granotes en menys d’una setmana ha desencadenat de nou el pànic a la Xina per la infundada teoria que les migracions d’aquests amfibis precedeixen un moviment tel.lúric.

Segons el diari “Nuevo Pekín” l’última plaga es va produir entorn un llac del districte de Jiangnin, a la ciutat de Nankin, quan unes 100.000 granotes de menys de dos centímetres de longitud van invadir les carreteres dirigint-se cap a una mateixa direcció.

El diari pequinès recull aquest dimarts l’alarma que l’esdeveniment es va desencadenar entre la població local, després que al terratrèmol de Sichuan (de entre 7,5 i 8,0 graus de magnitud), del qual demà es compleixen dos anys i que en va deixar 87.000 morts i desapareguts, es produís una migració similar d’amfibis prèvia a la tremolor. Els experts s’han afanyat a negar aquesta relació: Yang Jianjun, responsable de l’administració local de sismologia, recorda que Nankin no registra cap tremolor des del que es va produir l’any 548, de 5, 25 graus de magnitud.

Yang explica que sí és cert que abans d’un sisme certs animals poden mostrar un comportament anormal, però que els esmentats comportaments no sempre anuncien un terratrèmol, per la qual cosa no es pot vincular.

Un altre expert, el professor Gao Guofu, de l’Acadèmia de Ciències Biològiques de Nankíin, assenyala que es tracta d’un fenomen natural: “Fa dos dies que ha plogut, l’aire és fresc i assolellat, per la qual cosa és un bon moment perquè les granotes surtin a prendre el sol”.

El passat 5 de maig, una invasió de prop de 10.000 granotes a la província sud-occidental xinesa de Sichuan, on es va produir el terrible sisme de 2008, va provocar una alarma similar entre la població.

 

Maria Fallada

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/11/internacional/1273559954.html

 

 

11/05/2010 20:18 colors Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Els pollastres superen els humans en la visió de colors

20100512181523-pollastre.jpg

Un equip d’investigadors de l’Escola de Medicina de la Universitat Washington a San Luis examinà minuciosament l’ull del pollastre. Els científics descobriren cinc tipus de receptors de llum en l’ull del pollastre i van veure que aquests receptors estan distribuïts en mosaics entrellaçats que maximitzen la capacitat del pollastre per veure molts colors en qualsevol part de la retina.

Es dedueix amb aquest anàlisi que aquestes aus superen els humans en diversos aspectes de la visió a color.

Joseph C. Corbo, de l’equip d’investigació, planeja fer estudis de seguiment sobre com s’estableix aquesta organització. Segons ell, la superior visió a color de les aus probablement es deu a que algunes de les espècies no han tingut hàbits nocturns en ningun període de la seva història evolutiva.

La visió prové de les cèl·lules fotoreceptores sensibles a la llum en la retina. La visió nocturna es basa en receptors anomenats “bastoncillos”, que aparegueren en l’ull dels mamífers durant l’era dels dinosaures. La visió diürna es basa en receptors diferents que són menys avantatjosos quan un organisme és d’hàbits nocturns. Les aus, conegudes com les descendents dels dinosaures, mai van passar per un període similar de vida principalment nocturna.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/050410a.html      

Clara Roig

12/05/2010 18:15 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Los científicos no divisan un final cercano a la erupción del volcán

20100512202821-f023d541lh05.jpg


El 19 de diciembre de 1821, el volcán Eyjafjalla despertó después de cuatro siglos aletargado. Empezó a rugir y, con más o menos intensidad, no cesó hasta agosto de 1823. Así están las cosas: son caprichos de la Tierra.
La presencia de hielo en el glaciar que cubre el volcán y la propia naturaleza de la erupción determinan la explosividad, prosigue Fernández-Turiel, que ha regresado recientemente de Islandia. El agua que se funde y cae en el interior del cráter, por una parte, y la presencia de gases entre el magma, por otra, actúan como espitas que funden las rocas y expulsan partículas con gran violencia. Y, claro, «cuanto más alto llegan las cenizas, más posibilidades hay de que sean arrastradas por las corrientes atmosféricas» y perturben la navegación aérea, afirma Joan Martí, investigador del mismo instituto y secretario general de la Asociación Internacional de Vulcanología. Obviamente, si los materiales son de mayor peso, no llegan tan lejos.
El Servicio de Vulcanología de Islandia informó de que la pluma de materiales medía ayer unos cinco kilómetros de alto, con puntas de hasta seis, lo que supone «una actividad similar a la de lunes».

DIMENSIONES IMPRESIONANTES

Por ahora, dicen ambos investigadores del IJA-CSIC, el segundo episodio explosivo va de baja, pero sobre el cráter o en sus cercanías «sigue habiendo suficiente hielo como para alimentar nuevos episodios violentos». El cráter tiene unos 300 metros de diámetro. Realmente, las dimensiones en estas latitudes impresionan, explica Martí: en la cima de la montaña, a unos 1.600 metros de altitud, puede haber un grosor de 200 metros de hielo, pero hay zonas en Islandia que acumulan hasta un kilómetro. «Que ahora se detenga la fase explosiva no significa que puede haber una nueva dentro de unos días», insiste.

Artur Rivera

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=712924

12/05/2010 20:28 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Una trentena de lleopards sobreviuen en llibertat al Marroc

20100513163934-leopardo.jpg

L'estirp de lleopards que es donava per desapareguda en el nord d'Àfrica sobreviu al Marroc en un nucli d'una trentena de felins. Aquesta població de lleopards, ha estat trobada en una altiplanicie del Marroc després de mesos d'investigació "sobre el terreny" en el conjunt de països d'Algèria, Tunis i El Marroc. La troballa d'aquesta família de felins ha suposat un revulsiu a la Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa (UICN), el cens de la qual del lleopard ja inclou a aquest àrea marroquina.

 

Precisament, el lleopard és el felí que té la distribució més gran del món. En el llibre, es conten les peripècies d'aquest grup de conservadors fins a ensopegar amb el lleopard, en el fons d'un barranc on no havia carretera i que el seu totterreny va provocar una estampida de rucs i mules que descansaven en l'altiplà. Allí va ser on els zoòlegs van trobar la presència d'aquest felí.

 

 Petjada a petjada i amb les referències dels investigadors de la Universitat de Cambridge, els zoòlegs van donar amb l'animal en una zona on domina "una vegetació rara de pins i sabinas". L'èxit d'aquesta expedició es va basar en la recerca intensiva sobre els detalls de la vida i costums de la Panthera pardus panthera.

 

 Enfront dels llocs "més civilitzats" en els quals van treballar els anglesos, Purroy va decidir aventurar-se amb el seu equip d'experts pel magrib i, després, no solament van trobar aquesta "relíquia faunística", sinó que van trobar "gent interessant i divertida que et dóna idees de perquè hi ha supervivència en ambients humanitzats".

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=713063&idseccio_PK=1477

Andrea Abdó

13/05/2010 16:39 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

El Monopoly arribarà a les consoles a partir de la pròxima tardor

20100513205402-foto-437450-cas.jpg

Electronic Arts llençarà al mercat la pròxima tardor el videojoc Monopoly Streets, amb el que traslladarà el clàssic joc de taula de compraventa immobiliària a les consoles Xbox 360, Wii i PlayStation 3.

L’essència de Monopoly Streets coincideix amb el plantejament del joc físic: la clau està en comprar i construir com més carrers i edificis millor, per augmentar la fortuna del especulador virtual.

Això sí, el taulell electrònic tindrà tres dimensions i el jugador podrà escollir els carrers que posseeixi o desitgi comprar o vendre. Les més cares estaràn poblades de majestuosos edificis, mentres que en les més assequibles les construccions seran modestes.

A més a més, l’usuari comptarà amb una oficina central d’operacions, del que l’aspecte variarà en funció de la fortuna del propietari, com més possessions, major luxe tindrà.

Monopoly Streets permet jugar de forma individual i col·lectiva, i amb altres usuaris d’altres països mitjançant la modalitat online o bé optar per l’estil clàssic del joc tradicional, que aquest any celebra el 75 aniversari. Electronic Arts també llençarà la versió clàssica per PSP i contempla ampliar la franquicia amb Monopoly City per ordenadors.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=712431&idseccio_PK=1012

13/05/2010 20:54 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

¿Qué sabes acerca de la fibromialgia?

20100514210425-exhr0051.jpg

2 ó 3 personas de cada 100 la padecen, generalmente mujeres de entre 20 y 50 años

Al hablar de fibromialgia hablamos de una alteración en el sistema sensorial del cuerpo humano, que provoca dolor persistente en diversas áreas como la zona cervical, hombros, zona lumbar, caderas, articulaciones y otras zonas de las extremidades o cabeza.

Todos estos síntomas están acompañados frecuentemente de fatiga o cansancio, sin haber realizado esfuerzos. También produce alteraciones de sueño.

Aunque la Organización Mundial de la Salud la reconoció en 1992, aún no existe un tratamiento para que los afectados por esta enfermedad, por lo que normalmente utilizan diferentes fármacos dependiendo de los síntomas que tengan.

Esto se debe a que la causa de la fibromialgia sigue siendo desconocida. Se han llevado a cabo muchas investigaciones para dar con el origen de este trastorno, pero actualmente sigue sin conocerse la causa responsable de sta enfermedad.

Para la Asociación de Fibromialgia de Mérida (AfibroMérida), la explicación más aceptada y más probable es que esta enfermedad sea causada simultáneamente por múltiples factores.

Entre los factores causales más investigados se encuentran, entre otros, los trastornos del sueño, ciertas anormalidades musculares, algunas disfunciones en el sistema inmunitario o posibles alteraciones en el sistema hormonal y en los neurotransmisores.

COMO SABER SI UNA PERSONA PADECE ESTA ENFERMEDAD

Para saber si una persona tiene fibromialgia debe acudir al médico, que establecerá un diagnóstico por los síntomas y por la exploración física, en la cual se pone de manifiesto un descenso significativo y patológico de nuestro umbral para el dolor de forma generalizada.

El médico también descartará mediante análisis o radiografías otras causas del dolor o fatiga que puedan estar presentes. Y es que es así, mediante el descarte, como se logra detectar esta enfermedad, según ha explicado hoy una de las vocales de esta asociación, Gregoria López.

En lo que se refiere a la evolución de la fibromialgia, es variable. Hay personas que tienen síntomas leves, de corta duración y de carácter intermitente, y por otro lado, otras sienten un dolor significativo y prolongado en el tiempo.

Un gran porcentaje de pacientes, según esta asociación, después de conocer su diagnóstico y efectuar un tratamiento adecuado, presentan una mejoría significativa de los síntomas a largo plazo. Algunos estudios apuntan que los efectos de la fibromialgia descienden con los años.

SU EFECTO EN EL NÚCLEO FAMILIAR

La fibromialgia produce siempre un desequilibrio en la familia. Sólo la obtención de una información detallada de cuál es el proceso que se padece, los síntomas que produce y como se puede afrontar, con el consejo del profesional, puede disminuir el sufrimiento o los conflictos indebidos y mejorar el potencial familiar para restablecer una dinámica familiar estable.

AFIBROMÉRIDA

La capital extremeña hace apenas un año cuenta con una asociación que pretende unir a aquellas personas que sufren esta enfermedad o que se encuentran afectados por ella.

En ella pretenden brindar una ayuda tanto humana como técnica, de contacto y de información, que puede ser fundamental para estas personas, que en la mayoría de los casos, se sienten "aisladas, incomprendidas, llenas de dolor, fatiga y malestar".

De este modo, desde esta asociación pretenden informar a los afectados de una manera adecuada y entendible de los que les ocurre, y conforme se vayan obteniendo recursos, ofrecer unos servicios que les ayuden a mejorar su calidad de vida.

Desde AfibroMérida quieren conseguir ser tratados como enfermos reales, no imaginarios, con derecho a la misma atención y cuidados que cualquier otra persona que padece una atención crónica en la que el dolor y el cansancio están presentes de forma constante.

Artur Rivera

http://www.extremaduraaldia.com/ocio-y-cultura/que-sabes-acerca-de-la-fibromialgia/101701.html

14/05/2010 21:04 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

L’iPad arribarà a Espanya el 28 de Maig

20100515124704-ipad.jpg

Després de veure’s obligada a retardar el seu llançament internacional de l’iPad per no poder atendre la forta demana a EEUU, Apple va anunciar ahir que la data definitivament del llançament seria el 28 de maig, un mes després de la data inicialment prevista, i costarà entre 479 i 779 euros.En els EEUU, on s’han superat les expectatives, ja s’han venut un milió d’unitats, millorant les xifres de l’iPhone en el seu llançament, en el 2007. Els analistes preveuen que en un any es vendran uns cinc milions de tabletes.

L’iPad estarà disponible a Internet, a la botiga d’Apple Store i en alguns distribuïdors autoritzats. A partir del pròxim dilluns, els clients podran reservar la seva comanda a la web d’Apple. Aquesta tableta amb pantalla tàctil de 9,7 polzades, serveix per navegar per la web, consultar i enviar e-mails, compartir fotografies, veure vídeos en alta definició, escoltar música, jugar i llegir llibres electrònics.

Les aplicacions (programes) són un dels seus punts forts. Desde el seu llançament en els EEUU, el 3 d’abril, s’han descarregat més de 12 milions d’aplicacions de la App Store, i més de 1,5 milions de e-books de la llibreria iBookstore. Segons la companyia de Steve Jobs, la pràctica totalitat de les més de 200.000 aplicacions de la seva botiga poden utilitzar-se en la tableta, influïdes les que l’usuari ja ha comprat per iPhone o iPod (sense haver de pagar dues vegades).

El model més barat és el de 16 GB amb wi-fi, que costarà 479 euros. El de 32 GB costarà 579 euros i el de 64 GB costarà 679. Els models amb connectivitat wi-fi i 3G costen 100 euros més que els seus equivalents sense 3G.Només conèixer la data de llançament a Espanya, Movistar i Orange van anunciar els preus de les tarifes per l’iPad 3G.

Movistar oferirà varis plans de prepagament  i tarifes planes (de 15 a 39 euros) amb la novetat de que els clients amb un smartphone amb tarifa de dades podran tenir la mateixa tarifa per l’iPad.

Orange va presentar dos plans de prepagament, un diari de 3,5 euros i un de mensual de 35 euros.

Vodafone no ha pubicat les seves tarifes, tot i que també oferirà el servei.

Les operadors no vendràn l’iPad, només la connexió. A més d’Espanya, el mateix dia sortirà a la venda a Alemanya, Austria, Canadà, França, Itàlia, Japó, Suïssa i el Regne Unit.

 

 

Norma Pedemonte


http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=711654&idseccio_PK=1012

 

 

15/05/2010 12:47 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

L' "Atlantis" inicia la jubilació dels transbordadors de la NASA

20100515153130-g031d387lh02.jpg

L’Atlantis es va enlairar ahir per a una missió que podria semblar ordinària, perquè representa el seu viatge número 32 i el vuitè amb destí a l’Estació Espacial Internacional (ISS), però que té un valor simbòlic descomunal: quan torni després de 12 dies a l’espai, la nau serà traslladada a un hangar i reconvertida en peça de museu. Després els arribarà el torn a les seves col·legues Endeavour, al setembre, i Discovery, al novembre. Als transbordadors de la NASA, en definitiva, els ha arribat el moment de la jubilació.
L’Atlantis es va enlairar ahir a les 20.20 (hora espanyola) del centre espacial Kennedy (Florida, EUA) i d’aquí a menys de dos dies atracarà a la ISS. «La importància de tot això l’apreciarem després de la missió. Crec que el transbordador és la màquina més increïble que la humanitat hagi construït mai», va declarar el comandant Ken Ham. L’Atlantis i les seves col·legues gairebé clòniques, uns enormes vehicles de 37 metres de llarg, van revolucionar l’astronàutica a començament dels anys 80 quan es van convertir en les primeres naus capaces d’aterrar autònomament i ser reutilitzades, però els problemes detectats arran del desastre del Columbia(2003) van precipitar el seu adéu. 
L’Atlantis transporta a la ISS més de 12 tones d’equips, experiments científics i subministraments. A més a més de Ken Ham, la tripulació la integren el pilot Tony Antonelli i els especialistes Michael Good, Garrett Reisman, Piers Sellers i Steve Bowen. En aquesta missió no hi ha dones.
Entre altres materials, l’Atlantis porta sis bateries per a la biga central de la ISS, una antena i recanvis per al braç robòtic. El minimòdul rus Rassvet o MRM-1, el més gran dels elements transportats, es farà servir com a bodega i per a l’atracament de les naus Soiuz. S’han programat tres caminades espacials per instal·lar les peces a l’exterior.

Adriana Olsina

http://www.elperiodico.cat/DEFAULT.ASP?IDPUBLICACIO_PK=46&IDIOMA=CAT&IDNOTICIA_PK=713801&IDSECCIO_PK=1477

15/05/2010 15:31 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El fabricant del mòbil de Google demanda Apple per violació de patents

20100515153844-foto-437971-cas.jpg

La firma taiwanesa HTC, fabricant, entre altres telèfons intel·ligents, del Nexus One de Google, ha presentat avui una queixa formal davant les autoritats de comerç dels Estats Units contra Apple per violació de patents.
Segons HTC, la firma dirigida per Steve Jobs ha utilitzat il·legalment cinc patents propietat de HTC en la fabricació d'alguns dels seus aparells més populars. HTC no ha especificat de quines patents es tracta.
La queixa ha estat presentada davant la Comissió Internacional del Comerç dels Estats Units (ITC en la sigla en anglès), a la qual HTC ha demanat, a més, que freni la importació de telèfons iPhone, ordinadors-tauleta iPad i reproductors digitals iPod en territori nord-americà.

Apple dissenya aquests productes a Califòrnia, però la seva fabricació té lloc principalment fora del país. "Com a innovador amb el Windows Mobile PocketPC Phone Edition el 2002 i el primer mòbil Android el 2008, HTC creu que la indústria hauria d'estar impulsada per una competència sana i innovació que ofereixi als consumidors les millors i més accessibles experiències mòbils", ha dit Jason Mackenzie, vicepresident per a Amèrica del Nord de HTC, en un comunicat distribuït als Estats Units.
"Estem fent aquest pas contra Apple per protegir la propietat intel·lectual, els nostres socis industrials i, el més important, els nostres clients que fan servir telèfons HTC", ha afegit.
La demanda de HTC és, en realitat, una reacció a una altra d'Apple, que va denunciar la firma taiwanesa el març passat per violació de 20 patents relacionades amb l'iPhone.

Adriana Olsina

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=713148&idseccio_PK=1012

15/05/2010 15:38 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Els llangardaixos moren a cause del calentament global

20100515200130-lagarto.jpg

La famosa revista 'Science' ha publicat el resultat d'una investigació duta a terme per 26 científics de 12 països que han constatat la situació d'emergència que viuen els rèptils avui en dia. Com que no són capaços de regular per ells mateixos la seva temperatura corporal, com fem els mamífers, depenen totalment de la temperatura exterior per entrar en calor. D'aquesta manera, són extremadament sensibles a les variacions de teperatura. I estan notant els canvis que ha patit el clima del planeta. Moltes espècies ja estan a la vora de l'extinció. Els científics sospiten que molts llangardaixos ja s'han extingit en els tròpics, però ni tan sols saben quantes espècies han desaparegut ja. L'estudi és una mica ombrívol perquè per al 2050 no hi ha esperança per als llangardaixos. Els científics pronostiquen que per 2050, el 6% de les espècies de llangardaixos (i el 16% de les poblacions) s'haurà extingit. Per 2080, "si no es reverteix el calentament global, la tendencia no millorarà: el 20 % de les espècies (i el 30 de les poblacions) s'extinguirà.

A més, l'estudi assenyala que algunes espècies sí que són capaçes d'adaptar-se als canvis de temperatura, però el que no poden resistir és la pressió que exerceixen sobre elles altres espècies que fugen de les seves zones habituals. I enfrontades a nous competidors, desapareixen.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/13/ciencia/1273768130.html

Narcís Homs

15/05/2010 20:01 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Forats a l'espai?

20100515201208-verde.jpg

 

Hi ha estrelles que es formen a l'interior de densos núvols de pols i gas que, gràcies a la tecnologia de Herschel, poden ser estudiades per primera vegada amb gran nivell de detall. Si bé s'han detectat raigs i núvols de gas llançats per estrelles en formació, continua sent un misteri com són capaços de dispersar per complet el núvol que les envolta per emergir com un nou astre independent. Ara, per primera vegada, el telescopi Herschel pot estar observant un inesperat pas d'aquest procés. Quan Herschel va mirar en direcció a la nebulosa NGC 1999 per observar les estrelles en formació de la zona, la regió continuava sent fosca, però Herschel està dissenyat per poder veure a través d'aquest tipus de núvols. O bé el núvol era extraordinàriament densa o alguna cosa estranya estava passant. Els astrònoms creuen que el forat es va formar quan els raigs de gas ejectats per les estrelles en formació de la regió van travessar el núvol de gas i pols que forma la nebulosa NGC 1999. La intensa radiació d'alguna estrella propera podria haver contribuït a fer més gran el forat. Independentment de com s'hagi format, aquest forat pot ajudar a comprendre com es dispersen els núvols de formació en l'últim pas del procés de formació de les estrelles. En investigar aquesta regió amb telescopis des de la Terra, els astrònoms van confirmar el que semblava evident: aquesta regió no està fosca per ser una densa núvol de gas, sinó perquè està realment buida. Alguna cosa havia perforat un forat a través del núvol. En la imatge el forat es trobaria just a la dreta de la nebulosa de color verd.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/12/ciencia/1273675272.html

Narcís Homs

15/05/2010 20:12 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

TORNA LA BALLENA GRIS A L'ATLÀNTIC DESPRÉS DE 200 ANYS

20100516133422-ballena.jpg

La ballena gris (Eschrichtius robustus) es va donar per extingida fa més de 200 anys, però un grup d’investigadors israelins han trobat una ballena gris al Mediterrani, que havia passat per l’Atlàntic.

Els experts creuen que l’animal va trobar un pas lliure de gel al nort del Pacífic, el pas del Nordest, que ha estat obert els estius dels últims anys per la fusió de gels.

Els investigadors abans d’estar segurs que és una ballena gris el que van veure, la van estar seguint durant dues hores, i van veure que medeix uns 17 metres.

Actualment hi han dues poblacions de ballenes grises al nort de l’oceà Pacífic: una esta al costat asiàtic, als voltants del mar Ojotsk; i l’altra està al costat americà, entre Alaska i California. Es calcula que queden unes 20.000 ballenes d’aquesta raça.

Al descubrir que la ballena estava tan lluny d’on viu, els investigadors van veure la possibilitat de reintroduir l’espècie a les aigües europees, i es va propasar un trasnport aeri de ballenes grises des del Pacífic fins al mar d’Irlanda.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=712737&idseccio_PK=1477

Carla Torres

16/05/2010 13:34 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

MAREAS NEGRAS

20100517173129-4604857917-56139ac5ca-m.jpg

Las plataformas petrolíferas en alta mar se han calificado como un peligro a causa de la catástrofe del golfo de México.

"Catástrofe Nacional" , así  han calificado los EE.UU a esta marea negra.Está en el camino de convertirse en el peor accidente de la historia.

Las consecuencias de esta catástrofe de vertido crudo , en un frágil ecosistema como el nuestro, pueden ser muy nocivas e incluso durar décadas.

Su recuperación está siendo muy difícil y no logran restablecer su estado original.

Algunos expertos , para evitar este tipo de sucesos reclaman cambiar de sistema energético y poner mas medidas de seguridad.

España no se encuentra fuera de peligro , ya hay puntos en los que este vertido aparece.

La catástrofe también ha causado muertes , murieron 11 trabajadores.

Aún no se sabe la causa , pero se dice que puede haber sido una explosión de gas inflamable.

 

Gloria Torrado Viso

 

http://e-ciencia.com/blog/divulgacion/mareas-negras/

17/05/2010 17:31 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

EL CAS DE BROOKE: 17 ANYS EN UN COS DE MENYS D’UN ANY D’EDAT

20100519210119-oldbaby.jpg

Després d’haver explicat diverses malalties molt poc freqüents, entre elles la progeria,

destacaria el cas de Brooke, una adolescent de la nostra edat que segueix en un cos de bebè.

Tot i tenir 17 anys, el temps no passa per ella: encara mesura 75 centímetres, segueix balbucejant, té les dents de llet i tan sols pesa 7 kg.

El seu ritme de creixement és extremadament lent, fins arribar al punt que el seu cos correspondria a una nena que no arriba a l’any d’edat.

Però, no només això, sinó que la seva salut és molt delicada i ja ha tingut diversos infarts cerebrals, ulceres i nombrosos problemes respiratoris.

 

Es creu que aquest cas es deu a un dèficit en els gens relacionats amb l’envelliment i com que suposa, indiscutiblement, un cas únic en la història de la medicina, molts experts estan fent estudis sobre el seu ADN. La recerca que hi ha al voltant del cas de Brooke podria respondre molts enigmes que encara hi ha sobre l’envelliment humà.

 

 http://www.telemadrid.es/actualidad/noticia.do?codigo=238802&titular=brooke_una_adolescente_de_17_anos_cuyo_cuerpo_no_envejece

 

IRENE CANTOS19/05/2010 21:03 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Vodafone promet canviar el mòbil cada any als seus clients de contracte

20100519230955-vodafone-logo.jpg

Vodafone Espanya ha presentat avui una campanya de Compromís Mòbil Gratis, per la que garantitza als seus clients de contracte que sigui el que sigui el seu consum, podran renovar el seu telèfon cada any.

L’operadora redueix així el mínim de punts que els clients han de tenir per optar a un mòbil nou, que passen dels 250 punts actuals a 100, els que qualsevol usuari rep cada any tot i que el seu consum sigui mínim.

A més a més, augmenta l’oferta de terminals gratuïts, amb un ventall de deu models diferents que estaran disponibles per els que només tinguin 100 punts. A part, l’operadora manté la divisió per la que com més consum realitzis i més temps esperis entre un canvi de terminal i el següent, més punts tindrà el client, i per tant millor serà la terminal a la que pugui optar.

Vodafone Espanya, que ha presentat avui els seus resultats anuals, destaca que ha registrat una millora del tràfic per minut que podria ser causat per la recuperació econòmica, segons el president de l’operadora, Francesc Román.

L’empresa, que ha tingut un 7,6% menys de facturació en el 2009, ha vist millorats els seus resultats en tràfic i ADSL.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=714869&idseccio_PK=1012

 

19/05/2010 23:10 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Primera vida artificial

20100520223433-craig-venter.jpg

Craig Venter és un científic Estadounidens que assegura haver creat la primera vida artificial. La bactèria que acaba de sortir en els laboratoris de Craig Venter es quasi pura química: el seu genoma ha sigut sintetitzat en un tub d'assaig de la primera a la última lletra. La primera cèl·lula sintètica s'anomena Mycoplasma mycoides JCVI-syn1.0, per distingir-la del Mycoplasma mycoides a seques, que és la bacteria natural en que s'inspira aquesta bacteria sintètica. Aquesta bactèria porta el segell de Venter: diu que és la primera versió del disseny d'un organisme viu. La reconstrucció de formes biològiques a partir de l'informaciño genètica o a partir de les lletres de l'ADN escrites en paper o guardades en una memòria, ja s'havia experimentat amb virus, entre ells el virus de la grip del 1918 a Espanya. Però els virus no són entitats biològiques autònomes, depèn d’algun altre. Per reproduir-se utilitzen la maquinària de la cèl·lula a la que infecten. Encara que un virus pot tenir tres gens, aquella maquinària requereix cents d'ells.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Cientificos/EE/UU/anuncian/creacion/primera/vida/artificial/elpepusoc/20100520elpepusoc_9/Tes

Guillem Bosch

20/05/2010 22:34 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El telescopi Hubble observa un planeta devorat per una estrella

20100525115123-planeta-devor.jpg

El planeta més calent conegut a la nostra galaxia està condemnat…

Gràcies a una nova tecnología instalada en el telescopi espacial Hubble,

l’Espectògraf  d’Orígens Còsmics, s’ha pogut comprobar que el planeta està sent devorat per l’estrella sobre la qual orbita.

 

El planeta va ser descobert el 2008, i la seva orbita és tan pròxima a la seva estrella que la seva superficie supera els 1500 ºC i les gegants forçes gravitatories li donen un aspecto abombat. La gran proximitat fa que els seus anys siguin de només 1,1 dies.

 

Un equip internacional europeu i nortamericà, utilitzant la potència del telescopi espacial Hubble, ha pogut observar que l’estrella no deixa  de “robar” material de l’atmosfera del planeta, i això crea un gran núvol de material.

 

Aquest fenòmen s’ha vist entre estrelles binàries però mai entre una estrella i un planeta.

 

Laia Sanz

 

http://www.noticias.com/el-telescopio-hubble-observa-un-planeta-devorado-por-una-estrella.355318

23/05/2010 16:31 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

El vol d'una papallona artificial

20100523170159-mariposa.jpg

Un equip d'investigadors japonesos ha aconseguit crar una rèplica totalment funcional de la papallona de cua d'oreneta. Es tracta d'un ornitópter, un artefacte mecànic que imita el batre de les ales d'un ocell o una papallona. Dels molts tipus de papallones, les de cua d'oreneta són les úniques amb les ales molt llargues, en relació a la seva massa corporal. Això, combinat amb el solapament de les seves ales, suposa que baten les ales amb relativa poca freqüència i tenen una mobilitat força restringida en aquesta part del seu cos. Com a resultat, l'habilitat de controlar la força aerodinàmica d'aquestes papallones és limitada, i el moviment del seu cos no és sinó una reacció passiva al simple batre de les ales, a diferència d'altres tipus de papallona, que reaccionen activament a la aerodinàmica. Per provar que la papallona cua d'oreneta aconsegueix alçar el vol simplement batent les ales, els investigadors van construir un ornitóptero amb les mateixes dimensions que la papallona, i copiar la forma distintiva de les ales d'aquesta espècie i les fines membranes i venes que recobreixen la pell de les ales. Mitjançant un programari d'anàlisi de moviment, els investigadors van poder monitoritzar la capacitat aerodinàmica de la papallona, de manera que quedava demostrat podia realitzar-lo amb el simple moviment de les ales i sense control de retorn, un model que podrà aplicar-se a futurs sistemes aerodinàmics.

En l'enllaç podeu veure un vídeo de l'artefacte:

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/19/ciencia/1274266872.html

Narcís Homs

 

 

 

23/05/2010 17:01 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Segons un estudi els nens que mengen més pa són més prims

20100524133222-a2.jpg

El pa s'asocia amb el pes i es pensa que per aprimar-se el millor que es pot fer és eliminar-lo de la dieta.Però els estudis d'Ortega contradiuen aquesta teoria , ja que , els nens que mengen més pa són els més prims i els que tenen una dieta més equuilibrada. Els escolars espanyols tenen una dieta desequilibrada. Mengen pocs cereals, llegums, fruites i verdures i concretament poc pa. Els nens que consumiesen més pa tenen menys sobrepès i obesitat i uns millors paràmetres sanguinis i d’altres nutrients. Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi dirigit per Rosa Maria Ortega, catedrática de Nutrició de la Universitat Complutense de Madrid.

En aquest treball han participat 504 escolars, d’entre 8 i 13 anys, de 10 escoles publiques d’ A Corunya, Barcelona, Madrid, Sevilla i Valencia. Es van analitzar les dades dietètiques , d’activitat física, antropomètrics, bioquímics i socio-sanitaris.

Els investigadors van avaluar la situació inicial dels nens, la diferència entre els quals prenien més de 80 grams de pa al dia i menys. Després, es va fer un supòsit teòric en el qual s'afegien dues racions més de pa per a veure com influïa en la dieta. Es va observar que els nens que menjaven més de 80 grams de pa al dia patien menys sobrecàrrega (15,8%) i obesitat (13,9%) enfront dels quals prenien menys (16,6% i 20,5%, respectivament). A més, registraven un menor índex de massa corporal, millors paràmetres sanguinis de risc cardiovascular i de control de glucemia, a més d'un perfil calórico més correcte.

Els nens espanyols no duen a terme una dieta correcte. L’estudi Pan Cada Día explica que el 18,6% dels escolars duen a terme dietes inadequades i el 31,7% desequilibrades. Registren un consum inferior del que és recomenat de cereals i llegums, fuites i verdures, i superior de greixos i proteïnes.

Més del 77% dels nens no arriba a les sis racions de cerals recomenades al dia i per tant tampoc prenen les racions recomenades de pa, que són quatre o cinc. La mitjana del pa que mengen els nens és de 2,5 racions , que són 80 grams.

Carla Bermejo

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/ninos/comen/pan/delgados/elpepusocsal/20100517elpepusoc_14/Tes

Google incorpora el videojoc “PAC-MAN” en el seu buscador

20100524134735-google-pacman.jpg

Google ha incorporat en el logotip del seu buscador el mític videojoc “PAC-MAN” que va estar durant 48 hores amb el motiu dels 30 anys de la seva creació. Així, els internautes que desitgessin realitzar una consulta es podien entretenir amb un dels videojocs més famosos de la història.

El buscador ha volgut destacar que és la primera vegada que s’aposta per una capçalera com aquesta, que va més enllà de commemorar celebracions diverses. L’empresa també ha explicat que ha intentat reproduir l’estètica original del joc, amb efectes que tenia el programa i oferint tots els nivells, que són 255.  

Per jugar només s’havia d’apretar el botó insert coin, o bé esperar 10 segons perquè el joc es posés en funcionament.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=715742&idseccio_PK=1012

 

24/05/2010 13:49 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Descoberts a Indonèsia el cangur més petit del món i una granota amb el nas com “Pinocho”

20100524143718-rana-pinocho.jpg

Biòlegs del programa de Avaluació Ràpida (RAP) de Indonèsia han descobert en els monts Foja el cangur més petit del món i una granota amb el nas retràctil, com la de Pinocho, entre altres noves espècies, com un rèptil, un amfibi, 12 insectes, un ocell i varis mamífers.

L’expedició ha revelat que existeix una gran varietat d’espècies espectaculars, moltes de les quals són noves per la ciència, segons ha anunciat aquest dilluns Conservación Internacional (CI) i la Societat Geogràfica Nacional.

Els biòlegs van suportar temporals torrencials i inundacions mentres que seguien la pista dels animals, desde la faldilla de la muntanya de Kwerba fins lo més alt, a 2.200 metres, trobant espècies noves com una extranya granota amb nas punxegut, una rata de gran tamany domesticada, un colom imperial i un diminut wallaby, que és el tipus més petit de la família dels cangurs.

La nova granota presenta, segons indiquen els científics, una protuberància similar al nas de Pinocho, que es dirigeix cap a dalt davant el mascle i es desinfla i apunta cap a baix quan està menys activa. El descobriment va ser fruit de la casualitat, ja que la va trobar l’hepatòleg Paul Oliver asseguda sobre una bossa en el campament. També destaca un nou ratpenat que s’alimenta del nèctar de les flors, un petit ratolí i una papallona de color blanc i negre.

Les muntanyes Foja, ubicades a la província de Papúa, a la illa de Nova Guinea hi ha una àrea de més de 300.000 hectàrees quadrades de selva tropical. La salut i la biodiversitat d’aquesta jungla ofereixen un crític somader de carboni per el planeta.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=714564&idseccio_PK=1477&h=

 

24/05/2010 14:38 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Les empremtes dactilars permetran conèixer la nostra dieta.

20100524155748-huelladactilar.jpg

Després de diversos estudis portats a terme per la Universitat de Sheffield Hallam, es confirma el fet d’haver trobat un sistema que analitza les empremtes dactilars de manera que es detectin productes químics relacionats amb la dieta o fins i tot, el consum de drogues.

Els científics diuen que es pot detectar fins i tot el moment en que van ser consumits.

Aquesta tecnologia ajudarà a conèixer molta més informació de la que tenim actualment amb una empremta.

També ens indicarà taxes com la del colesterol de la persona.

I deixant de banda tots aquests avenços, les empremtes quedaran després d’aquests anàlisis en el seu estat original, de manera que es també es podrà utilitzar el sistema tradicional.

 

IRENE CANTOS

24/05/2010 15:57 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

S'investiga a Google per recopilar dates de la wi-fi

20100524195336-google.jpg

Les autoritats de França i República Txeca van anunciar avui que investigaran les dades que Google va recol·lectar "distretament" de les xarxes wi-fi en els seus respectius països. Les investigacions d'aquests països, s'uneixen augmentant així la probabilitat que el gegant d'Internet es vegi obligat a enfrontar sancions a Europa. Cinc dies després que Google reconegués que havia recollit "distretament" 600 gigaoctets de dades entre fragments de llocs web i missatges de correu electrònic de les xarxes wi-fi de tot el món, els advocats de la companyia van assegurar que era "probable" que haguessin de plantar cara a multes i sofrir danys en la seva reputació. Els funcionaris de protecció de dades de França i la República Txeca, han estat així els últims, de moment, a anunciar que han començat les seves investigacions administratives en relació a les pràctiques de la companyia.

 

La primera en dirigir-se a la companyia de Eric Schmidt va ser l'agencia de protecció de dades alemanya. Regne Unit, per la seva banda, a través de la seva Oficina del Comissionat d'Informació ha exigit a Google que actuï, en aquest cas ordenant-li que destrueixi les dades de xarxes wi-fi domèstiques que va recollir durant el 2008. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha obert un expedient informatiu per a descobrir si Google ha vulnerat la normativa espanyola i els drets dels ciutadans al captar i emmagatzemar sense consentiment dades de xarxes wi-fi.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=715702&idseccio_PK=1012

Andrea Abdó

24/05/2010 19:53 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Esculli la seva teràpia contra l'ansietat

20100524211945-1274446112-extras-portada-0.jpg

En EEUU s’alcen cada vegada més veus que defensen la formació a metges d’Atenció Primària en la identificació i tractament de les malalties mentals. El motiu: "El nombre de persones que necessiten teràpia contra els trastorns psiquiàtrics excedeix la capacitat assistencial dels serveis especialitzats".

Pedro Roy-Byrne, de la Universitat de Washington, i el seu equip, constaten l’eficàcia d’un programa per a la teràpia de l’ansietat impartit en atenció primària.

"Millorar la qualitat de l’atenció a la salut mental requereix d’un continu esforç per administrar tractaments basats en l’evidència científica dintre la pràctica real dels centres de salut, on existeix una gran varietat de pacients i d’eines clíniques. L’eficàcia de la col·laboració terapèutica dels centres de salut en la teràpia de la depressió ha quedat bé establerta, però no s’ha estudiat en la teràpia de l’ansietat". Per aquest motiu, Roy-Byrne i el seu equip van voler comprovar l’eficàcia d’un model flexible de tractament, conegut com Aprenentatge de l’Ansietat i el seu Tractament, que facilita al malalt l’elecció del tractament: teràpia cognitiva conductal, medicació o ambdues teràpies. Inclou, a més, el monitoratge amb un sistema informàtic que permet contrastar si les decisions sobre el tractament són correctes.

Els científics van portar a terme un assaig aleatori en 17 centres d’atenció primària de quatre ciutats nord-americanes. Entre juny de 2006 i abril de 2008, un total de 1.004 pacients amb els trastorns d’ansietat més comunes: trastorn de pànic, ansietat generalitzada, fòbia social i síndrome d’estrès postraumático, amb o sense depressió. Tots tenien entre 18 i 75 anys i tots van rebre tractament de tres a 12 mesos. A més, van ser avaluats als sis, 12 i 18 mesos.

Els investigadors van trobar que els símptomes d’ansietat van ser significativament més baixos per als pacients en el grup d’intervenció del tractament nou als sis mesos, 12 mesos i 18 mesos en comparació dels quals van seguir el tractament tradicional. A l’any, i els 18 mesos, les taxes de remissió de la malaltia en el grup d’intervenció van ser del 63% en comparació del 44% del grup dels ’cures tradicionals’. Malgrat que els propis autors de l’estudi reconeixen que, encara que el treball tenen algunes limitacions, la flexibilitat del tractament i la seva eficàcia suggereixen que el nou tractament és un model que hauria d’aplicar-se de forma generalitzada en atenció primària.

 

Lara Comis

http://www.elmundo.es/elmundosalud/index.html

24/05/2010 21:20 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Vuitè suicidi en el que portem d'any en les fàbriques xines de l'iPhone

20100525195629-foxconn-270x228-1-.jpg

Un empleat de les factories xines del gegant tecnològic taiwanès Foxconn, fabricant entre altres coses del iPhone per Apple, va morir el divendres passat al llançar-se des d'un edifici de l'empresa, acomulant, ja, el vuitè suicidi que es produeix a la central d'aquesta firma mundial aquest any, segons la agencia oficial Xinhua.

Foxconn, una branca del conglomerat taiwanès Hon Hai, ha patit 10 intents de suicidi dels seus empleats aquest any, dos d'aquests, morts. L'onada d'accidents d'aquest tipus ha portat als responsables de l'empresa a contractar psicòlegs i fins i tot, monjos budistes per intentar fer fora els mals esperits. També s'ha posat un telèfon d'atenció psicològica per als treballadors, que segons els seus responsables han atès fins a trenta trucades d'obrers amb depressió i pensaments suicides.

http://ecodiario.eleconomista.es/noticias/noticias/2163470/05/10/Octavo-suicidio-en-lo-que-va-de-ano-en-las-fabricas-chinas-del-iPhone.html

Martí Gramona imó

25/05/2010 19:56 color blau Enlace permanente. sin tema

El volcà islandès s’adorm per primera vegada desde abril

20100525201349-eyjafjalla.jpg

L’activitat del volcà islandès Eyjafjalla s’ha reduït de tal manera desde el passat dissabte que els científics que es dediquen al seu seguiment creuen que ja ha arribat al final el violent episodi que ha trastornat la navegació aèria en l’últim mes. La millora no significa que l’erupció hagi concluit per complet i molt menys que es descartin nous episodis en setmanes o mesos pròxims, segons l’Institut de Ciències, la Oficina Meteorològica i La universitat d’Islàndia.

Les organitzacions s’han limitat a comentar que el volcà sembla estar no actiu, però no van poder precisar més perquè el cràter principal no va poder ser observat ahir per la boira i els núvols. Per ara, l’únic que està clar és que l’espai aeri europeu va fer ahir una setmana sense pertorbacions, una situació inèdita desde el principi de l’erupció, a principis d’abril i que tots els vols van sortir sense problemes.

Els vulcanòlegs són prudents perquè durant l’únic precedent amb dades fiables, que es va produir a principis del segle XIX, el Eyjafjalla va estar 20 mesos en activitat, però amb aturades que duraven varies setmanes. Com va recordar ahir el Met Office, el servei meteorològic britànic, els especialistes saben que aquestes pauses són habituals en totes les erupcions prolongades. Tot i que es tracta d’una convenció, des del punt de vista tècnic es considera que un volcà està inactiu quan han passat tres mesos sense noves erupcions.

Imatges obtingudes amb la càmera per infrarojos que analitza el calor intern del Eyjafjalla constaten que la temperatura s’ha reduït 100 ºC, el que significa que el volcà està produint  vapor d’aigua en comptes de magma i cendres. Les tremolors en l’interior també estan disminuint i apropant-se al nivell d’abans de l’erupció. Les tremolors són el principal element per preveure l’activitat, ja que solen succeir quan s’ajusten les capes geològiques internes. En el informa, s’insisteix que l’activitat eruptiva és mínima i per tant no s’espera una caiguda significativa de cendres i que encara hi ha una considerable quantitat de vapor d’aigua, però no cendres.

De fet, la ploma eruptiva no ha desaparegut, ja que la nit del diumenge va arribar a una altura de tres kilòmetres, però és de color clar perquè esta constituïda per el vapor d’aigua. Magnus Gudmundsson va explicar que els observadors prosseguirien el seu seguiment i comunicarien un altre pronòstic en cas necessari.

El volcà Eyjafjalla per primera vegada el 14 d’abril, va fer una gran explosió, amb emissió de cendres, que juntament amb els vents favorables van ocasionar el tancament gairebé d’immediat de l’espai aeri del Regne Unit, i més tard a tots els països d’Europa. La crisis va afectar uns 10 milions de viatgers i van suposar unes pèrdues de 2.500 milions d’euros.

 

 

 

Norma Pedemonte

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=716514&idseccio_PK=1477

 

25/05/2010 20:14 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Iman amb un sol pol

20100525210729-200px-magnetez.jpg

S’ha aconseguit crear una estructura que actuï com un iman d’un sol pol. S’ha intentat aconseguir durant molts anys, però sense èxit fins ara. Els investigadors que ho han aconseguit de la “University College” de Londres, creuen que la seva nova investigació els dur a un pas més prop de aïllar un “monopol magnètic”.

Els imans tenen dos pols magnètics, nord i sud. Dos pols iguals, ja que siguin dos pols nord o dos pols sud es repelen entre sí, mentre que dos pols oposats s’atrauen: un nord amb un sud. De qualsevol manera que un iman sigui tallat, sempre tindràs dos pols.

Els científics han teoritzat durant molts anys que deu ser possible aïllar un monopol magnètic, només nord o només sud, però fins molt recentment els investigadors han sigut incapaços de demostrar això per mitjà d’experiments. Ara els investigadors d’aquesta Universitat han aconseguit uns petits imans d’una mida nanomètrica que es comporten com uns monopols magnètics gràcies a posicionar-los del mode correcte en una estructura que s’assembla a un panel.

A finals del 2009 varis equips de científic varen aconseguir introduir un comportament com el d’un monopol en un material especial. No obstant, en aquell material i en els de les de la sec classe els monopols només es formen a unes temperatures summament baixes, de 270 graus Celsius; en canvi l’estructura creada pels investigadors de l’University College de Londres conté monopols magnètics en temperatura ambient.

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/210510a.html

Guillem Bosch

25/05/2010 21:07 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un español resol un problema matemàtic de més d'un segle

20100526165929-1274876758-0.jpg

 

El matemàtic espanyol Francisco Santos, de la Universitat de Cantàbria, ha resolt l'anomenada 'Conjectura de Hirsch'. En matemàtiques, una conjectura és una afirmació feta sense proves i per tant suposa un repte per als investigadors, que han de demostrar que és certa o falsa. La conjectura de Warren M. Hirsch (1918-2007) va ser enunciada el 1957 i des d'aleshores ha estat objecte de nombrosos 'atacs', que no han tingut èxit: Aquesta conjectura té a veure amb un algorisme útil, en última instància, per optimitzar recursos en nombroses aplicacions. Es tracta del 'algorisme del símplex' i serveix des per assignar horaris i torns en grans empreses fins per planificar producció o carteres d'inversió; formular estratègies de mercat, o dissenyar xarxes ferroviàries, aèries o de carreteres. És per tant un algorisme amb gran impacte en l'àmbit industrial-de fet és un dels deu més influents en el desenvolupament de la ciència i l'enginyeria del segle passat. La Conjectura de Hirsch diu quant de gran pot arribar a ser un políedre-un cub, una piràmide ...-de qualsevol dimensió. O, en altres paraules, quantes arestes del políedre cal recórrer per connectar els dos punts del políedre més allunyats entre si. Per això es pot pensar en el políedre com una xarxa, en la qual els nodes són els vèrtexs. Sants posa un exemple: La xarxa pot estar formada per els vols de totes les companyies aèries, els nodes són els aeroports, i el que volem saber és quants vols cal agafar per anar de Madrid a Taiwan. Això és el que fa l'algorisme del símplex. Ara bé, el càlcul es complica una mica en els casos en què s'aplica habitualment l'algorisme del símplex. En els problemes reals d'avui es treballa amb políedres no de tres dimensions, sinó de milers i milers de dimensions. De fet, una de les característiques de l'exemple de Santos és que viu en només 43 dimensions. Quines implicacions té aquest resultat? "Hauria tingut més si hagués demostrat que la conjectura és correcta. El que sí que pot obrir vies interessants per entendre millor l'algorisme del símplex és el mètode que he desenvolupat per trobar aquest contraexemple.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/26/ciencia/1274876758.html

Narcís Homs

26/05/2010 16:59 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

El transbordador 'Atlantis' concluye su última misión tras 21 años de trabajo

20100526213744-foto-440796-cas.jpg
El transbordador espacial Atlantis ha concluido esta tarde su fecunda historia al aterrizar sin contratiempos tras su última misión, la numero 32. La nave, con seis astronautas a bordo, se ha posado en el centro espacial Kennedy a las 8.48, hora local (14.48 en la España peninsular). Las amenazantes nubes en Cabo Cañaveral (Florida, EEUU) no fueron un problema.

Ahora, el destino de la mítica lanzadera será acabar convertida en pieza de museo, según ha anunciado la NASA.

En manos de los rusos

El último viaje del Atlantis, que ha durado 12 días, ha estado dedicado a llevar nuevo instrumental y a efectuar reparaciones en la Estación Espacial Internacional (ISS, por sus siglas en inglés). La misión de despedida, además, se ha empleado también para facilitar el camino para futuras visitas a la ISS de otras naves, ya que colocó un nuevo punto de acoplamiento para permitir la llegada de las naves rusas Soyuz y Progress. Los vehículos rusos serán las únicas que podrán atracar en el complejo orbital una vez se jubilen los transbordadores.

El último aterrizaje del Atlantis ha colocado en un lugar destacado de los anales de la NASA al comandante Ken Ham, el piloto Tony Antonelli y los especialistas de misión Michael Good, Garrett Reisman, Steve Bowen y Piers Sellers. Durante el descenso, que ha durado 52 minutos, los tripulantes han podido ver América central, Cuba y, finalmente, la península de Florida. Sumando todas sus misiones, el Atlantis ha permanecido 294 días en el espacio y ha tenido 192 tripulantes.

Solo quedan dos

La misión del Atlantis ha sido además la número 132 de la historia del programa STS de transbordadores, que se inició en abril de 1981. La NASA retirará el próximo otoño los dos transbordadores que aún se mantienen activos, el Discovery y el Endeavour. Las previsiones indican que las naves Orion, la futura lanzadera estadounidense, no estará disponible hasta el 2015. En el mejor de los casos.

El Atlantis y sus colegas casi clónicos, unos enormes vehículos de 37 metros de largo, revolucionaron la astronáutica a inicios de los 80 al convertirse en las primeras naves capaces de aterrizar autónomamente y ser reutilizadas, pero los problemas detectados a raíz del desastre del Columbia (2003) precipitaron su adiós.

Hitos importantes en su trayectoria

El Atlantis, cuyo nombre procede de un buque oceanográfico que realizó investigaciones marinas entre 1930 y 1966, despegó por primera vez en 1989, por lo que fue el cuarto transbordador estadounidense en volar. Entre sus trabajos destaca haber puesto en órbita dos sondas planetarias, la Magallanes y la Galileo, y el observatorio de rayos gamma Compton. Además, se acopló en siete ocasiones a la estación Mir y en diez a la ISS.
Artur Rivera
26/05/2010 21:39 color blau Enlace permanente. Terra i Univers

El frío destroza definitivamente el módulo marciano 'Phoenix'

20100526214654-foto-440531-cas.jpg

El módulo estadounidense Phoenix, que se posó en la superficie de Marte el 25 de mayo del 2008, ha muerto definitivamente debido al frío inexorable del invierno marciano. Unas imágenes tomadas esta semana por la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, muestran que el Phoenix proyecta una sombra menor a la que tenía en 2008, lo que indica que estaría muy dañado, posiblemente destrozado.

Según parece, el dióxido de carbono –helado por efecto del frío- que se fue acumulando en los paneles solares habría acabado por destrozarlos. Los paneles alimentan energéticamente el módulo.

"Las imágenes anteriores y posteriores son totalmente diferentes", ha dicho en un comunicado Michael Mellon, investigador de la Universidad de Colorado y científico de la misión. "El aterrizador Phoenix parece más pequeño y solo una parte de la diferencia puede ser explicada por la acumulación de polvo en él".

61 intentos infructuosos

La semana pasada, otro orbitador, la sonda Mars Odyssey, sobrevoló el lugar de aterrizaje de Phoenix en 61 ocasiones en un intento final de comunicarse por radio. Tras los infructuosos esfuerzos, la NASA ha certificado su defunción.

La agencia espacial ya daba por hecho que la sonda difícilmente soportaría las extremas temperaturas del invierno marciano, pero siempre guardó una pequeña esperanza de que pudiera sobrevivir cuando volviera el verano y las baterías se recargaran gracias a la mayor insolación. La última comunicación del robot llegó el 2 de noviembre del 2008.

Cerca del polo norte

La nave fue enviada justamente a las regiones septentrionales del planeta, cerca del polo, porque se consideraba que allí habría más posibilidades de encontrar agua. De hecho, entre sus grandes descubrimientos estuvo el hallazgo de agua en las capas superficiales del planeta. La NASA comenta que los inigualables análisis efectuados hace dos años aún mantienen ocupados a un buen número de científicos.

Manel Camacho

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=716841&idseccio_PK=1477

26/05/2010 21:46 color blau Enlace permanente. Tecnologia i materials

Sanidad autoriza el primer trasplante de las dos piernas del mundo

20100526221742-trasplante.jpg

La comisión de trasplantes ha autorizado este miércoles 26 de mayo, al hospital La Fe, de Valencia, a realizar el primer trasplante de piernas doble del mundo. 

n style="font-family: verdana, geneva;">El trasplante de piernas doble es una técnica experimental y la ley exige un informe previo de la ONT para cada paciente. Por esa razón, cada informe positivo es para un paciente en concreto y no para un hospital o un equipo médico en especial.

El paciente al cual ha sido aceptada la operación sufre una amputación bilateral de piernas y no tolera las prótesis así que, la única alternativa de la cual dispone, es la de operar.

Cuando se autorice esta operación en España se habrán realizado un total de siete trasplantes experimentales de tejidos compuestos. 


Camila Herrero


http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20100526/53934069006/sanidad-autoriza-el-primer-trasplante-de-las-dos-piernas-del-mundo.html

26/05/2010 22:22 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Vida sintética

20100526231045-gibson2hr-300x350.jpg

La comunidad científica ha dado un gran paso en el camino de la creación de vida artificial.

El pasado 20 de mayo fueron dados a conocer de forma oficial los resultados de las investigaciones de Craig Venter que consisten en la creación de la primera célula sintética plenamente funcional a todos los niveles (metabolismo, reproducción...).

Se trata de una bacteria que contiene ADN sintetizado artificialmente por el ser humano. Aunque hace ya mucho que innumerables científicos de diversas nacionalidades trabajan y experimentan con el ADN de animales y plantas, esta ha sido la primera vez que se consigue cambiar el genoma completo.

El objetivo de la investigación es allanar el camino de la biología genética por tal que, en un futuro, las generaciones venideras logren alcanzar el logro de crear vida que trabaje en beneficio de la humanidad. (Las bacterias artificiales podrían usarse para crear ingredientes alimentarios, vacunas y hasta en la limpieza del agua).

Por desgracia este logro científico ha dado lugar a una gran polémica ética.

- ¿Debe el hombre tener el poder de crear vida, que debería pertenecer a la naturaleza, en sus manos?

- ¿Como regular la patente de este conocimiento científico?

- ¿Puede este saber resultar perjudicial para la humanidad?

 

Webgrafía:

http://www.abcdesevilla.es/20100520/ciencia-tecnologia-biologia-genetica/craig-venter-vida-celula-201005201904.html

http://www.elpais.com.co/paisonline/notas/Mayo262010/celulas.html

http://www.diariovasco.com/v/20100522/al-dia-sociedad/creacion-primera-celula-sintetica-20100522.html

Posted by Hugo Herrero

26/05/2010 23:11 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

El primer projector portàtil

20100528172209-miniproyector-3m-1-.jpg

3M acaba de treure al mercat un projector amb la mida i l’aparença d’un comandament de televisió a distància. Per utilitzar-lo, només cal situar-lo en direcció a una paret o a un monitor i clicar el botó d’encendre. Immediatament, a la pantalla hi apareixerà un senzill menú en el qual es pot seleccionar la reproducció de vídeos, fotos, arxius en office o pdf’s sense la necessitat de connectar al projector altres aparells com ordinadors, càmeres, o mòbils. Només cal introduir una targeta de memòria de mida SD (Standard) amb els arxius que es vulguin reproduir. Encara que tingui entrada de memòria, també permet connectar ipods, ordinadors i DVD per projectar el seu contingut. També conté uns petits altaveus interns però, no es gaire agradable utilitzar-los ja que provoquen un eco metàl·lic (és millor connectar uns altaveus de qualitat o uns auriculars si es vol escoltar música o es vol reproduir una pel·lícula). Un altre gran inconvenient d’aquest producte es que la seva bateria, quan porta més de mitja hora en funcionament, provoca un soroll bastant emprenyador.

 

En definitiva, és un producte que tant serveix per portar-lo a qualsevol lloc i disfrutar d’una sessió de cinema; com per fer una presentació de negocis enmig d’una reunió amb els socis de l’empresa.

 

RICARDO DELGADO

 

http://www.elpais.com/articulo/portada/horas/cine/bolsillo/elpepisupcib/20100527elpcibpor_3/Tes/

 

 

 

28/05/2010 17:22 colorblau Enlace permanente. Tecnologia i materials

Una au aquàtica de Madagascar és declara extingida ja que no es veu des dels 1985

20100529124137-au.jpg

Al Nord-Est de l'illa de Madagascar era el lloc on vivia una au anomenada Cabusset rogenc d'Alatroa. Com que fa 25 anys que ningú l'ha vist ara s'ha declarat que l'espècie està extingida. Aquests criteris han sigut establers per la Unió Internacional per la Conservació de la naturalesa (UICN).

Aquesta au habitava als llacs de l'illa de Madagascar i en algunes llacunes del nord-est de l'illa.

La causa de la seva extinció ha sigut que ha anat perdent llocs on habitar i que no podia realitzar grans migracions.

La UICN ha declarat que l'últim exemplar d'aquesta espe`cie que s'ha vist va ser l'any 1985. Tot i que es considera que podia ser un híbrid amb algun altre tipus de Cabusset.

 

 

Amy Chavarre

 

 

http://www.elperiodico.cat/DEFAULT.ASP?IDPUBLICACIO_PK=46&IDIOMA=CAT&IDNOTICIA_PK=716944&IDSECCIO_PK=1477

29/05/2010 12:41 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Facebook es redissenya per simplificar la seva política de privacitat

20100529171114-facebook-1.jpg

El fundador de la xarxa social Facebook, Mark Zuckerberg, ha anunciat els nous canvis en la política de privacitat de la xarxa social, dirigits a "simplificar" la configuració dels perfils, amb controls més potents per compartir la informació personal.

Així, s'afegiran també noves funcionalitats per deshabilitar les aplicacions o llocs web de tercers d'una forma fàcil. Aquests controls estaran disponibles per a tots els usuaris de Facebook durant les pròximes setmanes.

Les mesures es tradueixen en un "simple control" que permetrà establir amb un parell de 'clics' les persones que poden visualitzar els continguts del perfil.

Una altra novetat serà l'automatització de les opcions, és a dir, si una persona escull compartir continguts només amb amics, aquesta opció es repetirà per a futures actualitzacions.

Tot i això, Facebook manté també els anteriors controls, per la qual cosa l'usuari pot a més adaptar aquesta configuració a través d'ells.

Alhora, la xarxa social redueix el nombre de dades visibles per a tot el món en la 'informació bàsica'. Les aplicacions podran ser 'bloquejades' per "evitar que la informació de l'usuari que no ho desitja sigui compartida, bé per les aplicacions, bé per la web".

Zuckerberg ha explicat que, en el cas que els usuaris ho desitgin, podran sol·licitar la desactivació de personalitzacions instantànies, per evitar compartir informacions amb altres web partners.

Les respostes per part d'associacions i empreses no s'han fet esperar. "Tot i els rumors contraris, la privacitat no ha mort, sinó que torna en forma de controls simplificats i millors polítiques", ha declarat el president del Centre per a la Democràcia i la Tecnologia.

També, Mark Zuckerberg ha volgut dirigir-se directament als usuaris mitjançant un post en el seu blog. Amb el títol Simplificant el vostre control, Mark Zuckerberg explica el perquè d'aquests canvis: "Si controles el que comparteixes, vols compartir més. Quan comparteixes més, el món es fa més obert i connectat".

Alhora, exposa en què consisteixen: "Un únic panell de control per al vostre contingut, noves funcionalitats de configuració per a la vostra informació bàsica i una opció de control senzilla per deshabilitar totes les aplicacions".

Per més informació: http://es.wikipedia.org/wiki/Facebook

Pau Vila

29/05/2010 17:11 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Raspallar-se les dents prevé malalties cardíacas

20100529200115-foto-441385-cas.jpg

Les persones que no es raspallen les dents de forma regular no solament tenen més risc de sofrir malalties dentals, sinó també de sofrir malalties cardíacas. La troballa reforça la hipòtesi, proposada per primera vegada en el segle XIX, que la salut bucal pot estar vinculada a la salut cardiaca.

Els investigadors van estudiar a gairebé 12.000 adults a Escòcia i van trobar que aquells que tenien una  higiene bucal dolenta eren un 70% més propensos a contreure una malaltia cardíaca en comparació de qui es rentava les dents dues vegades al dia i tenien les genives més saludables. El risc és inferior al del tabaquisme, estimat en un augment del 135%, és a dir, més del doble de possibilitats. Els autors de la investigació creuen que els bacteris que causen les inflamacions en la boca i en les genives són transportades pel torrent sanguini i acaben bloquejant les artèries. Malgrat que la incidència general va ser baixa --amb un total de 555 atacs cardíacs o altres problemes coronaris greus entre 11.869 persones--, l'efecte previsor de raspallar-se les dents regularment va ser significatiu.

Frank Gelabert

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=717765&idseccio_PK=1477 

29/05/2010 20:01 cmc garbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Els metges hauran de decidir si una menor pot avortar encara que no informi els seus pares

20100530104933-embarazo.jpg

Les noies de 16 i 17 anys que decideixin avortar i que no en vulguin informar els seus pares o tutors pel risc de patir violència familiar hauran de convèncer el metge d’aquesta situació, ja que serà ell qui valorarà en última instància si el testimoni de la menor té prou consistència. Això és el que recull l’esborrany en què el govern central desenvolupa la nova llei de l’avortament. La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va avançar ahir que, en cas de dubte, els metges podran demanar un informe a un psicòleg o un treballador social.

L’esborrany, que serà presentat dilluns vinent al Consell Interterritorial de Salut, preveu que, en els casos en què no existeixin coaccions ni situacions de violència familiar, les noies de 16 i 17 anys que vulguin avortar –sempre abans de la setmana 14 de gestació– tindran l’obligació d’informar els pares de la seva decisió.

Per demostrar que els progenitors estan al corrent de la decisió, la menor podrà anar al centre mèdic acompanyada dels seus pares o bé presentar “una carta o prova escrita de consentiment”, acompanyada d’una còpia del DNI d’algun dels tutors, segons va explicar la ministra Jiménez. “Es tracta d’una fórmula legal utilitzada per acreditar un consentiment en qualsevol acte jurídic”, va assenyalar.

En els casos en què la menor afirmi que té por de la reacció familiar, el metge podrà autoritzar la interrupció de l’embaràs sense que els pares se n’assabentin. Segons Jiménez, “el metge ha d’avaluar les circumstàncies que la jove li planteja”, tot i que, en general, la manifestació d’aquest temor per la menor ja té per si sola “valor jurídic”, va afegir.

La nova regulació sobre la interrupció de l’embaràs obligarà a modificar la llei d’autonomia del pacient, que fixa la majoria d’edat sanitària als 16 anys, amb l’excepció de tres situacions: participació en assajos clínics, reproducció assistida i, precisament, interrupció de l’embaràs.

L’Organització Mèdica Col·legial (OMC), que representa els col·legis de metges de l’Estat, van considerar ahir que, tal com es planteja la llei, existeix el risc que es generin situacions d’“inseguretat jurídica”, ja que en casos especialment complexos l’última paraula la tindrà el metge. Per l’OMC, el paper dels metges hauria de ser el de mediadors.

L’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (Acai) va valorar com un “pas endavant” l’esborrany, que s’hauria d’aprovar abans del 5 de juliol.

Per més informació: http://www.clinicasabortos.com/

Pau Vila

30/05/2010 10:49 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Troben els parents més antics dels calamars

20100530115448-1274890307-0.jpg

Científics canadiensses han aconseguit revelar la història dels primers cefalòpodes de la Terra. Segons els seus concluciones, el 'Nectocaris pteryx', podria ser l'avi de tots els calamars, sèpies i pops que habiten els oceans. Aquest primitiu animal va viure fa fa 500 milions d'anys, en el període del Cambrià mitjà i durant dècades l'únic espècimen que es coneixia va ser un misteri per a la ciència.Es va aconseguir identificar l'espècie entre la immensa col lecció de criatures trobades en el famós jaciment de Burgess Shale, en el qual es conserven fòssils d'organismes de cos tou que van evolucionar en un període d'explosió de la vida al planeta. Durant els últims 30 anys, conservador en cap de les col.leccions del Museu Reial d'Ontario, Desmond Collins, ara jubilat, es va dedicar a recollir fins a 91 nous fòssils del 'Nedtocaris' en un lloc anomenat Walcott Quarry. Aquests nous restes, que tenen entre dos i cinc centímetres de llarg, van permetre a Caron i Smith descobrir que es tractava d'un dels primers cefalòpodes, retardant el seu origen com a mínim 30 milions d'anys. El 'Nectocaris' té un cos aplatastado amb forma d'estel, amb dos grans ulls i dos llargs tentacles que, segons els investigadors, l'ajudaven a buscar i menjar-se les seves víctimes.

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/26/ciencia/1274890307.html

Narcís Homs

 

30/05/2010 11:54 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

FOTOS EN 3D

20100530155655-horseman3d.jpg

La Fundació Bruno Kesseler, situada a Trento, presenta per primera vegada una càmera digital 3D a la Conferencia sobre el Projecte europeu Netcarity a Holanda.

Fins aquest moment, les càmeres digitals només ens permeten una projecció en dos dimensions, en canvi, aquest nou model ens permet recuperar la tercera dimensió.

La cèl·lula lectora que rep la llum en el sensor de la càmera té els píxels més petits que existeixen actualment (una dècima part del tamany d’un cabell), de manera que així queden capturats tots els detalls possibles.

Així que la seguretat, la vigilància, els videojocs i qualsevol realitat virtual podrà utilitzar aquest nou sistema i utilitzar les aplicacions que ofereix.

http://avances-tecnologicos.euroresidentes.com/

IRENE CANTOS

30/05/2010 15:56 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Els metges acaricien una solució total i incruenta de la vista cansada

20100530171037-g028d268lh91-1-.jpg
  1. Una potent descàrrega de llum infraroja sobre la còrnia resol la visió borrosa sense tallar l’ull
  2.  Tres clíniques oftalmològiques catalanes tracten la presbícia amb raigs làser poc o gens invasius

Fer 45 anys és prou motiu perquè, de cop i volta, un matí, sigui impossible llegir còmodament el diari. La lletra impresa dels diaris es veu borrosa i desxifrar els missatges del mòbil resulta impossible per a qui ha entrat en l’ampli món dels prèsbites, els que pateixen presbícia: la vista cansada. Són 1.800 milions de persones arreu del món (sense comptar els africans) i es calcula que el 2020 en seran 2.300 milions. A Espanya pateixen presbícia 10 milions de ciutadans –1,5 milions a Catalunya–, dels quals, es calcula, més del 50% no corregeixen de manera satisfactòria la seva falta de nitidesa i precisió visual. Aquesta molèstia, que impedeix veure amb claredat, afecta el 100% de les persones que han passat dels 40 anys (encara que no totes ho notin al principi), i eliminar-la de manera incruenta és un objectiu permanent d’oftalmòlegs de tot el món.
A la solució s’hi acosta un innovador tractament amb làser de llum infraroja que des de fa un mes s’ofereix a Barcelona. A diferència dels raigs làser utilitzats fins ara en oftalmologia, la nova tècnica corregeix la presbícia sense retallar la còrnia ni passar pel quiròfan.

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=717858&idseccio_PK=1021

Sara Sendra

30/05/2010 17:10 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El Atlantis retorna a laTerra després del seu últim viatge espacial

20100530180104-atlantis-874778526.jpg

Ha estat el seu últim aterratge. El transbordador espacial Atlantis ha tornat aquest dimecres a la Terra després de concloure amb èxit la seva última missió a l’Estació Espacial Internacional (ISS).

El transbordador ha tocat terra a les 8:48 hora local (14:48 hora peninsular espanyols) en el Centre Espacial Kennedy, en Florida, on les condicions meteorològiques eren favorables.

La tripulació de l’Atlantis la conformen el comandant Ken Ham, el pilot Tony Antonelli, i els especialistes de missió Michael Good, Garrett Reisman, Steve Bowen i Piers Sellers. Els astronautes van passar les hores prèvies a l’aterratge realitzant els controls rutinaris dels equips de la nau, així com concedint entrevistes amb mitjans de comunicació a la Terra.

La nau es va desenganxar el passat diumenge de l’ISS, on es van quedar els actuals llogaters, el comandant Kotov i els enginyers de vol Alexander Skovortsov, Tracy Caldwell Dyson, Mijaíl Kornienko, Soichi Noguchi, i TJ Creamer, alguns dels quals seran reemplaçats el pròxim mes.

El rus Kotov, el nord-americà Creamer i el japonès Noguchi abandonaran l’Estació el pròxim 2 de juny en una nau Soyuz, que té previst aterrar al Kazakhstan.

Durant l’actual missió, els seus sis tripulants van lliurar un compartiment integrat de càrrega i un mòdul d’investigacions científiques construït per l’agència espacial russa.

Aquest mòdul proporcionarà espai addicional d’emmagatzemament i un nou punt d’acoblament per a les naus russes Soyuz i Progrés, que substituiran als transbordadors quan la NASA els retiri a finals d’aquest any.

En els set dies de treball en òrbita, els astronautes van col·locar sis noves bateries, que van ser reemplaçades durant la segona i tercera caminada espacial.

Les bateries de l’ISS, que mesuren gairebé un metre cúbic i pesen uns 170 quilograms individualment, emmagatzemen l’electricitat generada pels vastos plafons solars i cada una té un cost de 3,6 milions de dòlars.
            Pol Mas

Etiquetas:

30/05/2010 18:01 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Grafè: molècules 2D permeten comprovar la teoria de la relativitat d'Einstein.

20100530223439-einstein.png

Denominat grafé, ja s'ha utilitzat en un experiment de laboratori per a comprovar la teoria de la relativitat d'Einstein.
Fins ara, esta teoria només es podia demostrar per mitjà d'experiments molt complicats i cars o estudiant les estreles de les galàxies més llunyanes.

André Geim, professor de la facultat de Física i Astronomia de la universitat anglesa de Manchester, que ha participat en l'equip descobridor del grafé, ha sigut guardonat amb el premi i la medalla de Física Mott 2007, que concedix l'Institute of Physics als físics britànics.

Els esforços dels equips del professor Geim a Anglaterra i del Dr Kostya Novoselov i el seu equip de l'Institut de Microelectrònica de Chernogolovka, Rússia, van portar fa quasi tres anys al descobriment
d'un nou tipus de materials que van denominar "cristalls atòmics bidimensionals. Però el que ha causat verdadera sensació en el món científic ha sigut el grafé, compost per una sola capa de àtoms de carboni disposats en una malla cristal·lina de niu d'abella.

El grafé es fabrica dividint el grafit en els seus plans atòmics per mitjà d'un procés que els científics diuen que és paregut a
dibuixar amb un llapis. La capa atòmica resultant és sorprenentment estable, molt flexible, resistent i conductora de l'electricitat.
Una altra de les seues moltes propietats, que fins ara era quasi inimaginable, és que els seus electrons actuen com a partícules que es mouen a la velocitat de la llum, la qual cosa ha permés als científics estudiar
fàcilment fenòmens relacionats amb la teoria de la relativitat.


El professor Geim i el seu equip han descobert a més que el grafé presenta una altra qualitat extraordinària: que els seus electrons poden desplaçar-se a distàncies submicromètriques sense dispersar-se, la qual cosa
permet fabricar commutadors molt ràpids. En la seua busca de xips cada vegada més xicotets i potents, els enginyers s'esforcen per construir transistors cada vegada més xicotets per a reduir la distància que han de recórrer els electrons per a commutar l'estat dels dispositius electrònics. El treball de l'equip de Manchester pot conduir que, en el futur, fins a processadors fets d'una sola capa de grafé.
...
El Dr. Novoselov, factor clau en esta investigació, ha dit: "Probablement, la part més important del nostre descobriment és
que no es limita a un o dos materials nous. Es tracta de tota una classe de materials, mils, amb molt diverses propietats, la qual cosa permetrà fabricar "materials a mesura" per a cada aplicació".

El grafé pertany a la família dels fullerens, molècules de carboni descobertes en els últims 20 anys. En realitat, és el primer
fulleré bidimensional. Els investigadors de Manchester han estudiat sobretot les seues propietats electròniques. Per mitjà de tècniques
estàndard de microfabricació, per exemple les que s'utilitzen per als microxips, l'equip ha creat un nou tipus de FET (transistor de efecte de camp), un component vital dels ordinadors.

Quant a altres aplicacions, segons el professor Geim les propietats del grafé es poden comparar a les d'alguns nanotubs. Com els nanotubs de carboni consistixen bàsicament en tires fines de grafé enrotllades, qualsevol de les milers d'aplicacions que s'estudien hui en dia per als nanotubs es podrien considerar també apropiades per al grafé.

 


Per més informació: http://www.portalplanetasedna.com.ar/relatividad_ii.htm

Pau Vila

 

 

30/05/2010 22:34 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

El vent i el sol modelen Mart

20100531183023-marte.jpg

Els dos últims estudis sobre Mart han resolt 40 anys de misteri en torn als casquets polars del planeta vermell. El descobriment d’una sèrie de forats en espiral en la superfície d’un Chasma Boreal, un gran canó que talla el pol Nord del planeta, evidenciant un canvi climàtic desconegut fins el moment.

Segons la investigació duta a terme per un equip de l’Universitat de Texas (EEUU) encapçalat per Isaac Smith i John Holt, ambdues formacions s’atribueixen a l’acció conjunta del vent i el sol.

Fins ara, s’havien apuntat moltes hipòtesis sobre quina seria la composició del planeta vermell, però estaven limitades a l’observació de la superfície. En aquesta ocasió els científics han utilitzat l’informació recopilada per dos radars en l’òrbita capaços d’averiguar la composició de les capes de depòsits més profundes, per desxifrar així el model més probable.

A més a més, l’estudi ha revelat que la creació d’aquestes forats es deu a la combinació de materials dipositats i a l’erosió produïda per el vent i el sol. Una vegada formats els forats, es van desplaçar cap els pols i es van elevar uns 600 metres d’altura al llarg d’un període de dos milions i mitg d’anys.

En un segon estudi, el matiex equip va utlitzar la informació de l’Orbitador de Reconeixement de Mart, per demostrar que la creació del Chasma Boreal es degut a desplaçaments de gel o fortes erosions.

 

 

Norma Pedemonte

http://www.noticiasciencias.com/2010/05/el-viento-y-el-sol-modelan-marte.html

 

31/05/2010 18:31 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris