Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2010.

L'amor produeix el mateix efecte analgèsic que els calmants

20101101183704-cmc.jpg

Un equip d’investigadors de la Stanford University School of Medicine, dels EEUU, ha constatat que els sentiments d’amor apassionat poden alleujar el dolor amb la mateixa eficàcia que els calmants i fins i, fins i tot, que algunes drogues il·legals com la cocaïna. Aquest fet és possible perquè l’amor intens activa les mateixes àrees del cervell que tracten els medicaments: aquelles regions relacionades amb el sistema de recompensa cerebral. El descobriment permetrà conèixer millor els circuits neuronals vinculats al dolor a fi de desenvolupar mètodes d’alleujament més eficients.

En els sistemes de recompensa cerebral és on es genera la dopamina, que és una hormona que actua com a neurotransmissor i influeix en el nostre estat anímic i en la nostra gratificació i motivació.

L’investigador Sean Mackey ens diu que quan la gent es troba en la fase més apassionada de la relació amorosa es produeixen alteracions significatives en el seu estat d’ànim que impacten en la seva experiència del dolor.

 

Aprendre com es produeix aquest impacte o com s’estableixen les vies de recompensa neuronal que alleugen el dolor físic gràcies a l’amor podria servir per  desenvolupar nous calmants.

 

Descripció de l’experiment

L’equip de Sean Mackey i Arthur Aron van realitzar uns experiments per comprovar que realment els sistemes d’amor i dolor es regulaven recíprocament.

En els experiments realitzats varen participar 15 estudiants universitaris bojament enamorats  que es trobaven en les primeres fases de les seves respectives relacions de parella, és a dir, quan les dues persones se senten eufòriques i pensen obsessivament l’un amb l’altre.

Aquesta forma d’amor apassionat és molt similar a una addicció segons els científics. De fet, els especialistes de la Yeshiva University van arribar a la conclusió que quan una persona és abandonada per la parella, es posen en marxa unes regions cerebrals relacionades amb l’anhel i les addiccions.

Així doncs, els investigadors van demanar als participants que portessin fotos de les seves parelles i de persones conegudes que tinguessin un atractiu similar al de les seves parelles.

Durant l’experiment, als estudiants se’ls va presentar, de manera intermitent, les imatges aportades, mentre eren sotmesos a una sensació de dolor lleu provocat per un estimulador tèrmic controlat per ordinador.

Al  mateix temps, els científics van registrar l’activitat cerebral dels participants.

Per últim, els investigadors van registrar els nivells d’alleujament del dolor dels estudiants davant les imatges apreciades.

Els resultats obtinguts van demostrar, per una banda, que tant l’enamorament com les distraccions realment redueixen el dolor, molt més que la concentració en la imatge d’una persona coneguda que resulti atractiva.

D’altra banda, en ambdós casos no s’activen les mateixes regions cerebrals. En la proba de distracció, l’alleujament del dolor anava associat a les àrees corticals del cervell.

La analgèsia induïda per l’amor, contràriament, estava més relacionada amb les àrees de recompensa del cervell i pot arribar a bloquejar el dolor a nivell espinal.

Una de les regions clau d’aquest alleujament provocat per l’amor és l’anomenat nucli accumbens, una àrea del cervell que es creu que té un paper important en la recompensa, el riure, el plaer, l’addicció i la por.

Per últim, l’experiment també va revelar que existeix una gran varietat en el grau d’alleujament del dolor experimentat per cada individu en veure la imatge de la persona estimada. Aquesta variabilitat podria ser deguda a diversos  factors com l’atenció dedicada a la tasca encomanada o a certes característiques de cada relació com el grau d’”obsessió” per la parella, la força de la relació etc.

 

Enllaços

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/news/fullstory_104405.html

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2010/10/13/noticias/1286991056.html

http://www.tendencias21.net/El-amor-produce-el-mismo-efecto-analgesico-que-los-calmantes_a4958.html

 

Cèlia Pérez

1r. Batx. B

01/11/2010 18:37 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Fabriquen totxos amb llana

20101101192348-toxo.jpg

Fabriquen totxos amb llana

 

Investigadors espanyols i escocesos han afegit fibres de llana al material argilós amb el que es fabriquen els totxos, i els han unit amb alginat (un polímer natural que s’extreu de les algues). Com a resultat han obtingut uns totxos més resistents (un 37% més que els toxos de terra, els convencionals), i també són més ecològics.

Aquest tipus de totxo presenten certs avantatges respecte al convencional. És més resistent, minimitza les fissures i deformacions per contaminació, triguen menys en assecar-se i són més ecològics. També representen un notable estalvi energètic ja que no necessiten cocció en el seu procés de fabricació.

 

En conclusió, són una alternativa més sostenible i més eficient.

 

http://www.tendencias21.net/Fabrican-ladrillos-con-lana_a4916.html

 

01/11/2010 19:23 Adrià Lloret Silva Enlace permanente. Tecnologia i materials


L’ Estació Espacial Internacional (ISS) celebra deu anys de la seva entrada en funcionament.

El dia 2 de novembre de l’any 2000 van arribar a l’Estació Especial Internacional els seus primers tripulants i es va posar en funcionament. Aquesta s’havia construït a base de l’acoplació de mòduls al mateix espai, des de l’any 1998 (quan hi va arribar el primer mòdul).
Aquesta estació, situada a 400 km d’altura, estava pensada per dur a terme experiments científics a l’espai i servir d’allotjament per aquells qui hi treballen.

Des d’aleshores més de 200 astronautes han passat per l’estació espacial i s’han realitzat més de 600 experiments.

La creació d’aquest projecte va ser el resultat de la col·laboració de les agències espacials d’un gran nombre de països i en ella hi han conviscut astronautes de diferentes nacionalitats, entre ells dos espanyols.

Encara que la estació havia de ser utilitzada durant deu anys, els experts han determinat que encara podrà ser utilitzada fins el 2020.

 

http://www.estacionespacial.com/

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/11/02/ciencia/1288697492.html

 

Pol Ventura

1r Batxillerat C

2/11/2010

02/11/2010 22:37 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Estem davant una futura màquina per grabar els somnis?

Un equip d’investigadors del Institud de Tecnologia de California ha desenvolupat un sistema revolucionari que permet grabar l’activitat cerebral i que ha pogut demostrar que és possible controlar les imatges en una pantalla utilitzant només el poder del pensament.

Aquesta investigación es va dur a terme amb 12 voluntaris que patien epilepsia el qual se’ls havia implantat 64 electrodes mitjançant cirugia per tal de controlar i tractar els atacs del cervell.

Amb els resultats d’aquesta investigació es va comprovar que quan cada pacient pensava ,per exemple, en Marilyn Monroe o en qualsevol objecte o concepte en concret, s’activava una neurona en particular, és a dir cada pensament activava una neurona específica.  En mostrar als voluntaris un seguit d’imatges, el Dr Cerf, l’investigador que ha dirigit l’estudi,  i els seus companys van ser capaços d’identificar les neurones que s’activaven per a una àmplia gamma d’objectes i conceptes; aquesta informació es va utilitzar per construir una gran base de dades en la que es relacionava l’objecte i la neurona relacionada.  D’aquesta manera per cada pensament del pacient s’il·luminava en una pantalla aquell objecte amb el que estava pensant. Així es va poder, tal com diu el Dr Cerf, “llegir la ment dels voluntaris” .

Aquesta recerca dóna lloc a un gran ventall de possibles futures aplicacions. El Dr Cerf, afirma que el propé projecte serà intentar estudiar i enregistrar l’activitat del cervell mentre que els voluntaris estant dormint. Aquest estudi podria donar lloc a un possible nou repte: crear una dispositiu que grabés i llegís els somnis. Tot que un dels principals problemes que es planteja el doctor és que per conectar amb les neurones específiques, fins aleshores, és necessari la implantació quirúrgica d’electrodes.

Altres projectes molt interessants derivats d’aquesta investigació són la lectura dels pensaments de persones que no es poden comunicar o persones amb estat de coma i si anem més enllà la creació de màquines que estiguessin conectades al nostre cervell per tal de poder donar instruccions mitjançant el nostre pensament. Aquí inclouriem l’onjectiu de poder escriure un emal només amb el pensament o de navegar per internet només imaginant-nos el recorregut.

Carla Turró

Etiquetas: ,

03/11/2010 00:02 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Simulacions tridimensionals de Supernoves

20101104165500-supernova.jpg

 Quan una Supernova explota, pot arribar a emetre més energia inclús que el Sol en tota la seva existència. Les seves explosions, són de les més fortes de les quals es té constància avui dia, ja que segons diuen, una explosió d’una d’aquestes Supernoves podria arribar a eclipsar durant uns instants (els que duri l’explosió) a tot l’univers sencer.

Ara, desde l’universitat de Princeton, han fet constar que es podran fer experiments informàtics i tridimensionals, sobre el com és una explosió d’aquesta magnitud. Per tan, pot ser que aquest pas endavant de la ciència ens pugui conduir al descobriment de nous coneixements científics fins ara irreconeixibles.

Aquestes explosions s’han anat estudiant des de fa molt de temps, però no ha estat fins ara que gràcies a les noves tècniques informàtiques s’han pogut estudiar detalladament (encara que sigui amb un simulador i de la forma més senzilla possible).

En aquest estudi de la universitat de Princeton s’està assolint un gran nivell de sofistificació en la simulació de les explosions. Segons ens diuen els científics que treballen en el projecte, les simulacions arriben a un alt nivell de realitat, imitant una Supernova real quasi al 100%. Les seves bases són que l’estrella que explotarà no és esfèrica sinó asimètrica i que el perquè de l’explosió és que es veu afectada (en el seu nucli intern) per inestabilitats de la matèria que té pel voltant.

Podem dir com a conclusió que aquestes explosions ens poden donar moltes noves formes de coneixements científics, sobretot astrofísics, i de les colisions estelars més importants.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-QVBWog4nuE

04/11/2010 16:59 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El meteorit que va trobar Google Earth!

20101104215752-crater-kamil.jpg

Farà ja dos anys, una recerca en el Google Earth va conduir al descobriment del cràter Kamil, un dels impactes de meteorit més ben conservats de la Terra.


A principis d’ aquest any uns investigadors van anar al punt d’ impacte per datar la col·lisió d’ aquest meteorit metàl·lic. Les investigacions deien que el que el cràter es va produir a 12.000 km/h en un lloc situat prop de la regió fronterera entre Egipte, Sudan i Líbia. L’ impacte va ser descomunal ja que el meteorit estava format per 10 tones de ferro que va generar una bola de que era visible a més de 1.000 km de distància, i que va fer un forat de 16 metres de profunditat i 45 metres d’ample en terreny rocós.


Però això va canviar el 2008, quan el cràter va ser descobert durant un estudi a Google Earth conduït per l’expert en minerals Vincenzo de Michele. Estava buscant recursos naturals quan per casualitat va veure el cràter d’impacte arrodonit a la pantalla del seu PC. De Michele contactar amb un astrofísic, Mario Di Martino, que va organitzar una expedició al lloc el febrer d’aquest any.


Després de dues setmanes de viatge, una expedició de 40 persones va arribar al cràter. Segons informa l’Agència Espacial Europea (ESA) es van recollir més de 1.000 quilos de fragments metàl·lics de meteorit, incloent un tros de 83 quilos que es creu separat del cos principal del meteorit poc abans de l’ impacte, ja que va ser trobat a 200 metres del cràter . A més, els investigadors van crear un model en 3D del terreny usant radars.

"Això demostra que els meteorits metàl·lics que tenen una massa de l’ordre de 10 tones no es trenquen en l’atmosfera, sinó que exploten quan arriben a laterra i produeixen un cràter", afirma Detlef Koschny.

 

 

http://www.muyinteresante.es/el-meteorito-que-encontro-google-earth

04/11/2010 22:03 oriol Enlace permanente. Terra i Univers

El material que fa possible la invisibilitat

20101105200522-material-invisible-478x270-1-.jpg

Aquest nou material s’anomena Metaflex, i l’han descobert uns físics britànics en la universitat de Saint Andrews a Escòcia. Només han obtingut 5x8 mil·límetres quadrats però encara que ens sembli poc és suficientment gran perquè el material surti de l’àmbit experimental de la nanotecnologia.

Els principals problemes de poder aconseguir un material que permeti fer invisible els cossos són poder produir meta-àtoms (àtoms capaços de deslligar-se d’una superfície rígida) suficientment petits per interactuar amb la llum de manera especial, i a més que siguin flexibles.

El Metaflex, que compleix amb aquets requisits, en contes de reflexar la llum com qualsevol material, la desvia per sobra seu (per la corba) i continua la seva trajectòria inicial. Això permet que només l’objecte que està entre els dos costats de la membrana ens sembli que s’hagi esfumat. Aquest efecte s’havia aconseguit altres vegades, però només amb llum infraroja i microones que no són visibles; la innovació del Metaflex és que l’efecte d’invisibilitat s’aconsegueix amb qualsevol tipus de llum que els homes podem veure i a més té una flexibilitat que li permet complir moltes més funcions, en un futur pròxim.

Podríem dir que es un pas més per aconseguir una capa d’invisibilitat.      

Marc Fisa

http://www.abc.es/20101104/ciencia/nuevo-material-hace-posible-201011041253.html 

 

05/11/2010 20:05 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

LA CAUSA DE L'EXTINCIÓ DELS DINOSAURES: UN METEORIT

20101106165309-dinosaurios2.jpg

Després de molts anys investigant amb diverses hipòtesis aquest any s’ha arribat a la conclusió de què va ser un enorme asteroide el què va provocar l’extinció dels dinosaures fa uns 65 milions d’anys; segons ha publicat Science.

Després de 20 anys de investigacions i proves, els investigadors han determinat que un asteroide de 15km d’ample, es va estrellar on actualment es troba Chicxulub (Mèxic)

Els científics calculen que l’asteroide va impactar sobre la Terra amb una força mil milions de vegades superior a la de les bombes atòmiques de Hiroshima i Nagasaki. L’explosió hauria llançat a l’atmosfera material a alta velocitat, desencadenant una sèrie de conseqüències provocant un hivern global durant molt de temps, destruint molta vida de la Terra. Els investigador també afirmen que aquest impacte va provocar tsunamis en tot el planeta i terretrèmols de més de 10 graus en la escala de Richter.

Aquests resultats es centren en el cràter de Chicxulub, de 200km de diàmetre. Aquest cràter és poc comú ja què té una part a terra i una part dintre del mar. De la part terrestre tenen més de 5000 mil mostres, ara pretenen explorar la part marina. Amb la nova exploració es pretendrà resoldre nous dubtes sobre com moltes espècies van desaparèixer mentres unes altres van sobreviure.

Amb aquesta teoria acceptada, les altres queden descartades, en concret la teoria del volcà que era l’altre més possible. 

Aquesta hipòtesi explicava que l’extinció havia estat provocada per una sèrie d’erupcions volcàniques en l’actual India. Les erupcions van arrossegar suficient lava de basalt per omplir dues vegades el mar Negre, el que podria haver causat un refredament de l’atmosfera i pluja àcida global.

 Mireia Cano

Webs:

-http://www.muyinteresante.es/confirmado-un-meteorito-acabo-con-los-dinosaurios

-http://www.elpais.com/articulo/sociedad/unico/asteroide/acabo/dinosaurios/elpepusoc/20100304elpepusoc_7/Tes

Videos:

-http://www.youtube.com/watch?v=NO-n_4sGIkE


06/11/2010 16:55 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Una espècie de peix que va viure fa deu milions d'anys

20101107131811-aphanius-bicorbensis.jpg

Un grup d'investigadors han trobat en un jaciment en la localitat valenciana de Bicorp, una espècie de peix que va viure en aquest mitjà fa deu milions d'anys.

Els resultats de la investigació, que s'han publicat a la revista 'Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology', revelen que les aigües d'aquest mitjà eren salines.

Els investigadors han informat l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (dependent del Ministeri de Ciència i Innovació), han aconseguit establir la cadena tròfica del llac, i han conclòs que el depredador que vivia en aquestes aigües era una nova espècie de peix, que han batejat com 'Aphanius bicorbensis', com a homenatge a la població de Bicorp.

La investigació ha estat realitzada per Enrique Peñalver, especialista en insectes fòssils de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i Jean Gaudant, especialista en peixos fòssils del Museu Nacional d'Història Natural de París. El projecte ha estat finançat per la Conselleria d' Cultura de la Generalitat Valenciana.

El nom del gènere, Aphanius, significa invisible, donada la dificultat de localitzar aquest peix en els aiguamolls en què es desenvolupa, de manera que la nova espècie podria ser traduït com "el fartet de Bicorp" (en valencià) o "l' invisible de Bicorp "(en espanyol).

L'estudi del contingut dels excrements d'aquests peixos, que també van quedar fossilitzades en la roca, ha permès als investigadors saber que aquest depredador s'alimentava, principalment, dels foraminífers i de les larves de mosquit, que eren especialment abundants al llac .

El nom del gènere, Aphanius, vol dir 'invisible', degut a la dificultat de localitzar aquest peix en els aiguamolls on es desenvolupa. De manera que la nova espècie podria ser traduida com " l'invisible de Bicorp"

 

Oriol Toledo

 

07/11/2010 13:18 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

El cervell humà madura igual que Internet

20101107134259-2445498-3430738.jpg

Un grup de científics de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i de la Universitat de Lausanne (UNIL), a Suïssa, amb la colaboració d’investigadors de la Escola Médica de Harvard i de la Universitat d’Indiana a Estats Units, van duu a terme un estudi sobre la substància blanca del cervell en el qual van revelar el comportament del cervell. Van especificar que el cervell d’un nen petit funciona igual que Internet als seus inicis, en canvi el d’un adolescent funciona com una complexa i moderna xarxa de fibra òptica.
Els investigadors amb l’estudi van afirmar que el cervell està en constant evolució i durant el transcurs de la nostra vida augmenten les reds de fibres neuronals.
La tècnica duta a terme es denomina tractografia de IRM, la qual observa la simetria de la difusió de l’aigua en el cervell, els feixos de tractes de fibres fan que l’aigua es reparteixi asimètricament per tot el cervell, aquesta asimetria, denominada anisotropia, permet calcular el nombre de fibres en qualsevol regió del cervell.

 

Adrià Prado Baños

http://www.tendencias21.net/El-cerebro-humano-madura-igual-que-Internet_a5020.html

http://www.youtube.com/watch?v=myZRHs4P6EU&feature=player_embedded

07/11/2010 13:44 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Desenvolupen ossos artificials

20101108161013-2443057-3427153.jpg

Un grup d’investigadors de la universitat tecnològica d’Eindhoven als Països Baixos ha descobert la manera de crear ossos artificials.

Aquests ossos es van desenvolupar amb fibres de col·lagen (substància més abundant que forma els ossos i la pell) on més tard introduirien fosfat càlcic per formar nanocristalls. Van observar que d’aquesta manera el fosfat càlcic creixia igual que ho fan els ossos naturals.

Aquesta observació es va poder du a terme gràcies a la utilització d’un microscopi electrònic únic i de gran potència anomenat cryoTitan (capaç de registrar imatges d’àtoms individuals) que els va permetre veure com es desenvolupaven els ossos a l’interior de les fibres de col·lagen.

L’ Institut Nacional d’Investigació de Ceràmica (ISTEC) ha estudiat ja la possibilitat d’utilitzar aquest nou avanç científic per destinar-lo a la producció d’ossos artificials amb la finalitat de que puguin ser implantats als éssers humans. Per altra banda els investigadors de la universitat tecnològica d’Eindhoven van deixar molt clar que el seu descobriment va ser únicament per comprendre el desenvolupament dels ossos i que no utilitzaran aquest mètode per a la seva producció.

 

 

ENLLAÇ

http://www.tendencias21.net/Desarrollan-por-vez-primera-huesos-artificiales-en-laboratorio_a5016.html

 

Kevin Blanch

1r. Batxillerat B.

08/11/2010 16:12 colorblau Enlace permanente. Tecnologia i materials

Robonauta 2, el primer astronauta robot

20101108224512-ensayos-robot-astronauta.jpg

Els astronautes de l’Estació Espacial Internacional a partir d’aquí poc tindran un nou company, el Robonauta 2 o R-2. Aquest robot està destinat a ser l’astronauta del futur i el primer en viatjar a l’espai per ajudar als humans en missions perilloses.

Ha estat desenvolupat tecnològicament per la NASA i General Motors, i l’han disenyat de tal manera que aquest robot estigui capacitat per resoldre manualment les mateixes feines que els seus companys de carn i òs. Gràcies a que ha estat creat per General Motors, aquest robot està dotat per fer feines industrials del món automovilístic. La NASA l’ha dotat d’una gran resistència a temperatures extremes, això significa que podrà arribar a llocs que l’home no ha pogut arribar mai.

Però la pregunta que e deu fer tothom és: "Podrà un robot destituir als humans en la feina d’astronautes, o només serà un company més de l’expedició?"

Jo penso que aquet robot astronauta pot arribar, a la llarga, a ser el substitut perfecte dels astronautes, però, per aconseguir-ho, s’hauria de perfeccionar al màxim el model del Robonauta 2.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Robonauta/astronauta/mecanico/estacion/espacial/elpepusoccie/20100414elpepusoc_12/Tes

ALBERT CEBRIAN

08/11/2010 22:52 colorblau Enlace permanente. Tecnologia i materials

L'Espina Bífida afecta més del 10% de la població a Espanya

20101111160550-2465970-3463191.jpg

L ’espina bífida és un mal tancament, durant el procés de desenvolupament embrionari, de les banyes vertebrals posteriors provocant diferents tipus d’EB, segons els danys dels diferents tipus de teixit neurològic que protegeix l’estructura òssia de la columna vertebral : meninges, medul i arrels nervioses.

El 21 de novembre un dia mundial de sensibilització social se celebra a tot el món el Dia de l’Espina Bífida, una malformació congènita que afecta més del 10 per cent de la població a Espanya. Tot i que encara hi ha cert desconeixement sobre les causes que provoquen l’aparició d’EB, sembla que factors ambientals i genètics poden actuar de forma conjunta per desenvolupar el defecte congènit. Alguns estudis indiquen que l’augment dels folats en la mare es relaciona amb un descens de la probabilitat de tenir un fill amb EB en un 72%.

http://www.20minutos.es/noticia/869063/0/espina/bifida/enfermedad/

ELNA BONET

11/11/2010 16:27 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Uns científics transmiteixen per primer cop una filmació en 3D.

Uns investigadors estadounidenses han aconseguit per primera vegada transmetre a distancia una pel·lícula de tres dimensions(3D) casi en directe. Això obra portes en sectors com les comunicacions, la telemedicina i l'entreteniment. L'avió militar Phanton projectat sobre la pantalla fosca, en format d'holograma, encara presenta uns colors monocromátics, pero el primer pas a sigut un èxit. No es necessiten unes ulleres especials per observar-lo.

Els investigadors presenten un model frabricat en un nou polímer que permet reproduir els hologrames cada dos segons. Com a comparació, en la televisió o en el cinema les imatges poden arribar a succeïr 50 vegades per segon, amb el que els ulls perceben un moviment continuu. A més, a diferencia de altres tecniques de imatges per 3D, la holografía permet que l'observador pugui percebre la llum com si fos estesa pel propi objecte.

 

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ciencia-y-tecnologia/20101104/unos-cientificos-retransmiten-por-primera-vez-una-filmacion/575638.shtml

Paula Sánchez.

1er Batxillerat A.

11/11/2010 20:26 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Noves cèl•lules fotovoltaiques

20101114210118-celula-fotovoltaica.jpg

Un equip d’ingeniers químics del MIT dirigit per Michael Strano, Jae-Hee i Geraldine Paulus ha trobat una manera de concentrar l’energia solar 100 vegades mes que en una cèl·lula fotovoltaica.

L’ investigació va començar buscant una solució per fer que edificis que no tenen la superfície suficient per col·locar panells solars o senzillament que l’espai fos tan petit que la quantitat d’energia elèctrica generada pels panells solars fos tan petita que no valgues la pena instal·lar-ne poguessin instal·lar-ne, per resoldre això van crear uns nanotubs fets amb àtoms de carboni  que formen antenes que capturen i concentren la energia lluminosa aconseguint unes plaques solars mes petites i amb una capacitat d’obtenció d’energia molt mes superior a les convencionals fins a 100 vegades mes.

L’antena consisteix en un fil fibrós de aproximadament 10 micròmers de llarg i quatre d’ample, cada “fil” conte 30 milions de nanotubs de carboni  

Pau Bassedas Peña

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/011110c.html

14/11/2010 21:02 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un invent que pemet que els cecs puguin arribar a veure

20101115203636-image001elizabeth.jpg

Elisabeth Goldring, una científica del Centre d’estudis Visuals Avançats de l’institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), és l’autora de la idea de fabricar un prototip de màquina que permet que algunes persones cegues o que tenen discapacitats visuals puguin veure.

Aquesta idea se li va ocórrer fa 20 anys i des de llavors que porta treballant amb aquest projecte. Els seus companys i ella van començar a treballar en una màquina de diagnòstic general, que costava uns 100.000 dòlars, però com que era massa cara i molt gran, la van reduir a una versió d’escriptori, que costava al voltant de 4.000 dòlars. I ara, també s’ha desenvolupat una unitat portàtil que només costa 500 dòlars. El dispositiu portàtil es compon de la unitat d’imatge visual de si mateix, juntament amb una càmera digital que s’adjunta proporcionant l’ull per al dispositiu portàtil. La càmera envia adjunta la transmissió en viu, que es veu a través de la lent de la màquina per veure en una pantalla de cristall líquid, que està il·luminada per LEDS. Aquestes dades es centren en un sol punt, que viatja en l’ull de la persona amb discapacitat visual per reproduir la imatge associada com altres poden veure sense el dispositiu. En aquests moments, estan intentant reduir la màquina per que en un futur es pugui utilitzar pel carrer.

 

 

http://pratp.upr.edu/informacion/noticias-de-periodicos-del-pais/ciegos-ahora-podran-201cver201d

http://es.engadget.com/tag/Elizabeth+Goldring/

 

Ànnia Pedrol

15/11/2010 20:41 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

El nou forat negre

20101115210950-1289840446-1.jpgEl forat negre descobert només té 30 anys, segons la NASA,és la 1ª vegada que identifiquen amb tanta precisió l'edat d'un embornal còsmic.


Els astrònoms de la NASA han trobat indicis del forat negre més jove trobat fins ara: tan sols té 30 anys. El seu descobriment suposa una oportunitat única perquè els científics puguin estudiar el naixement d'un objecte d'aquestes característiques. Aquesta gran troballa astronòmica ha estat possible gràcies a Chandra, el telescopi de rajos X més potent del món.
Segons la NASA, es tracta de la primera vegada que aconsegueixen identificar amb tanta precisió l'edat d'un forat negre.

Aquest embornal còsmic podria ajudar als científics a comprendre millor com fan explotar els estels massius i quants forats negres hi ha tant en la nostra galàxia com en unes altres.

L'objecte trobat és un vestigi de SN 1979C, una supernova situada en la galàxia M100, aproximadament a 50 milions d'anys llum de la Terra. Els científics creuen que SN 1979C, que va ser descoberta per un astrònom aficionat en 1979, es va formar quan un estel 20 vegades més gran que el Sol va fer explosió.
L'observatori espacial Chandra va ser llançat en 1999.
Té una resolució vuit vegades superior i és capaç de detectar fonts 20 vegades més febles que qualsevol altre telescopi de les mateixes característiques.

Es tracta d'una valuosa eina per estudiar física de manera detallada en un laboratori únic, l'Univers, les condicions del qual no poden ser reproduïdes a la Terra.
Montse Nogal

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/11/15/ciencia/1289840446.html?a=8012a9eb368225a8644a60325447f4d8&t=1289851037&numero=
15/11/2010 21:09 CMC GARBÍ Enlace permanente. Terra i Univers

Hologrames en 3D!!!

20101116190905-star-wars-proyecci-c3-b3n-hologr-c3-a1fica.jpg

Recordes quan, a la pel.lícula La guerra de les galàxies (1977), el robot R2D2 projectava una imatge de la princesa Leia demanant ajuda a Luke Skywalker i els seus aliats? Aquesta imatge de ciència ficció es podria convertir en realitat gràcies als investigadors de la Universitat d’Arizona (EUA) que han desenvolupat el primer dispositiu hologràfic capaç de gravar una escena en 3D i mostrar-la en una altra lloc gairebé en temps real, el que es coneix com telepresència tridimensional. L’avanç científic podria conduir a noves aplicacions de tecnologia tridimensional hologràfica a les indústries de l’entreteniment i la telemedicina, així com recrear mapes en 3D.

Ara, l’equip de científics dirigits per Nasser Peyghambarian ha desenvolupat un dispositiu multicolor hologràfic que es refresca cada dos segons i proporciona l’efecte d’una actualització gairebé en temps real. Les imatges es capturen des de múltiples angles en una localització, s’envien a un altre lloc utilitzant la comunicació via Ethernet i, a continuació, s’imprimeixen amb el sistema d’hologrames. Com més càmeres s’utilitzen en la captura, major és la definició de l’holograma en tres dimensions.

El nou treball es basa en un estudi previ realitzat pel mateix grup, i publicat a ’Nature’ el 2008, que informava sobre un dispositiu hologràfic tridimensional actualitzable. No obstant això, l’holograma era llavors monocrom i es podia actualitzar només cada quatre minuts.

 

http://www.muyinteresante.es/hologramas-para-comunicarnos-en-3d

16/11/2010 19:22 oriol garcia Enlace permanente. Tecnologia i materials

La composició de la Lluna

20101116202623-agua-luna.jpg

Les roques lunars que van portar a la Terra els astronautes d’ Apollo a penes contenien aigua. En aquell moment, els experts van plantejar que es devia al fet que, encara que la Lluna es va formar fa milers de milions d'anys quan un planeta va impactar contra la Terra, la calor va fer que el líquid procedent del nostre planeta s'evaporés, i que l'aigua es perdés en l'espai. Tanmateix, aquesta explicació encara deixava oberta l'esperança de trobar aigua en els profunds cràters dels pols lunars.

Per comprovar-ho, l'octubre de 2009 la sonda LCROSS de la NASA va llançar una unitat perquè impactés amb un dels cràters lunars. L’ impacte va projectar un deixant que els instruments de LCROSS varen analitzar, abans també        d' estavellar sobre la superfície lunar. L'última sèrie d'anàlisi mostra que el deixant contenia aigua congelada, monòxid de carboni, diòxid de carboni, amoníac, sodi, plata, hidrogen i mercuri, segons ha detallat el geòleg Peter Schultz, de la Universitat Brown (Rhode Island, nord-est dels Estats Units), a la revista Science.

Segons ell, gran quantitat d'aquests elements provenen del bombardeig incessant a la Lluna per part de cometes i meteorits .

El geòleg pensa que un grup d'àtoms i partícules d'aquests elements dipositats en la superfície de la Lluna podrien haver estat alliberats per altres impactes de meteorits.

 

http://www.muyinteresante.es/el-suelo-lunar-contiene-agua-amoniaco-mercurio-y-plata

16/11/2010 20:26 oriol garcia Enlace permanente. Terra i Univers

L’empresa Emana Green inventa un paper ecològic fabricat amb pedra.

20101119231545-emanagreen.gif

Toyota by COast Featuring Terraskin from Terraskin on Vimeo.

 

L’empresa Emana Green ha inventat un tipus de paper que no està fabricat a partir d’arbres sinó que s’utilitza el guix, pedra calcària i marbre i tots aquets elements barrejats amb resina. L’empresa l’ha batejat amb el nom de “TerraSkin” i l’objectiu d’aquesta empresa és que d’aquí 5 anys sigui una realitat per a les famílies. 

Per fer aquest tipus de material no es necessita aigua per a la seva producció i no es fa servir clor per la seva elaboració. Gasta un 50% menys d’energia que la producció convencional y és 100% reciclable. La seva producció no emet C02 i quan s’incinera n’emet un 50% menys que el convencional.

Cal dir que és molt resistent a l’aigua i a tot tipus de líquids. 

A Catalunya la primera empresa en distribuir aquest tipus de paper serà l’empresa “Miquelrius” de Barcelona i que serà la primera a tot Europa.

De moment però el seu preu que és quatre vegades superior al habitual el fa poc competitiu davant la resta de fabricants.

 

Informació extreta de:

El Mundo ciencia

Més informació a:

Emana Green (en espanyol)

TerraSkin (en anglès)

 

Josep Muñoz


19/11/2010 23:27 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Eclipse parcial de Sol

20101121195649-solar040111-1.gif

El proper 4 de gener de 2011 tindrem la oportunitat de veure un eclipse parcial de Sol. L’eclipse serà aproximadament  entre les 8:00 h i 9:00 h. Al nord de la península Ibèrica, l’eclipse arribarà al 65% de la totalitat.

Un eclipse solar parcial es produeix quan la Lluna en el seu moviment de rotació a la Terra s’interposa entre la terra i el Sol. Quan s’interposa entre la Terra i el Sol, no aconsegueix cobrir completament el disc solar, per tant,  provoca que l’eclipse només afecti una porció del Sol.

 http://www.noticiasciencias.com/

 Adrià Albesa

21/11/2010 19:57 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Planeta

20101121204917-exoplaneta-improbable.jpg

Un equip d’astrònoms alemanys ha trobat un planeta extrasolar semblant a júpiter orbitant en torn a una estrella molt antiga d’origen extragalàctic que la Via Làctia va “devorar”, en un acte de canibalisme galàctic (és el procés pel qual una galàxia gran, a través d’interaccions gravitacionals de marea amb una companya, es fusiona amb la companya, conformant una galàxia més gran i sovint irregular). Aquesta troballa qüestiona els models actuals sobre la formació de planetes.

 

Aquest planeta ha estat descobert per Johny Setiawan i altres companys del Institut Max Planck  de Astronomia (Alemanya), l’han anomenat HIP 13044 b. Aquest planeta orbitava al voltant de una estrella extremadament pobre en metalls i molt antiga. Això contradiu els models astrofísics que diuen que la probabilitat de que es formin planetes augmenta quan més metalls contingui una estrella. Segons els autors, aquest descobriment és interessant per preveure com evolucionaran els planetes del Sistema Solar quan el Sol es converteixi en una gegant vermella.  

 

El descobriment del HIP 13044  b es va realitzar utilitzen el telescopi MPG de 2.2 metres del observatori Europeu Austral (ESO). En els últims 15 anys, els astrònoms han detectat aproximadament 500 planetes al voltant d’estrelles que són veïnes còsmiques,  però fins ara no s’havia confirmat ningun que procedeixi de fora la Via Làctia.

 

 

 

Pere Arrufat

 

 

Enllaç: http://www.muyinteresante.es/descubren-un-planeta-qpoco-probableq

21/11/2010 20:49 Pere Arrufat Enlace permanente. Terra i Univers

Es confirma l'orígen de les partícules de la sonda Hayabusa

20101122153737-sonda.jpg

 

Científics japonesos han confirmat que les partícules que va captar la sonda Hayabusa són de l’asteroide Itokawa. Aquesta sonda es va llençar fa 7 anys per intentar captar mostres d’aquest asteroide. Les mostres van caure en Australia.

La missió inicial era que la sonda estigués 3 setmanes en l òrbita del asteroide i una vegada recollides les mostres que tornés  a la Terra. Es calculava que tardaria 4 anys  en poder fer això. Ningú no estava segur de si la missió havia tingut èxit ja que hi havia agut molts problemes. En un principi havia fracassat però després de 3 anys es va aconseguir que la sonda tornés a la Terra. Malauradament la sonda va quedar completament destrossada i només van aconseguir tornar les mostres ja que aquestes estaven especialment protegides.

Les partícules que s’han extret contenien els minerals olivina, piroxè i plagioclasa. Encara que les dues primeres són comuns a la Terra, són molt diferents en la seva abundància relativa i en la seva composició atòmica. L’últim mineral no es troba en la superfície de la Terra.

Martín Dans

22/11/2010 15:40 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Els científics demanen a la NASA una nova estratègia per a Mart

20101122181922-2474554-3475957.jpg

Al llarg dels anys, la NASA ha estat enviant moltes missions a Mart amb un objectiu ben clar, averiguar si aquest planeta alberga alguna forma de vida.

Fins ara, els científics de la NASA estaven centrats en aconseguir informació sobre els factors que necessita la vida per existir, com per exemple l’aigua, però a partir d’ara aquests científics tenen la intenció de demanar a l’agència que, enlloc de buscar factors necessaris per la vida, es centrin en buscar directament formes de vida. Aquestes missions que han proposat aquests científics ja s’havien intentat dur a terme l’any 1975 amb els noms de Viking 1 i Viking 2, també dins de la NASA.

A part d’aquestes missions del 1975, hi han hagut altres missions dedicades a la búsqueda de vida al planeta Mart, com per exemple la missió Phoenix Lander del 2007, en la que, igual que al 1975, es van trobar mol·lècules orgàniques viables per a la vida, però es creu que al posar-se en contacte amb contaminants terrestres, van desaparèixer. Un altre fet que ha contribuit en l’interès de la búsqueda de vida al planeta Mart ha estat la recén troballa de metà al planeta vermell, que fa més probable l’existència de vida, ja que la vida és una de les productores primàries de metà a la Terra.

http://www.tendencias21.net/Los-cientificos-piden-a-la-Nasa-una-nueva-estrategia-para-Marte_a5071.html

 

ALBERT CEBRIAN

22/11/2010 18:20 colorblau Enlace permanente. Terra i Univers

Aconsegueixen moure objectes utilitzant només la llum

20101122185637-moure-objectes-llum.jpg

Un equip de científics aconsegueix desplaçar partícules a l’aire a distàncies mètriques ( com per exemple 0,5 m) utilitzant només la llum.

Durant més de 40 anys, els científics han utilitzat la pressió de radiació, o pressió exercida sobre qualsevol superfície exposada a la radiació electromagnètica, per manipular petits objectes en l’espai.

Aquesta tècnica ha resultat ser una eina molt útil per a la manipulació de partícules microscòpiques , cèl lules vives, nanopartícules i àtoms, i el seu ús està cada vegada més estès en els camps de la biologia i de la física.

Però fins ara, els moviments aconseguits havien estat sempre restringits a escales molt petites, de diversos centenars de micròmetres (un micròmetre o micra equival a una milionèsima part d’un metre), i sobretot en líquids.

Gràcies a aquest esdeveniment, ara es podrà transportar substàncies perilloses, com virus, entre altres utilitats.

http://www.tendencias21.net/Consiguen-mover-objetos-a-distancias-metricas-utilizando-solo-la-luz_a4908.html

 

Daniel Prieto

22/11/2010 18:59 colorblau Enlace permanente. Tecnologia i materials

test de celul·les mares embrionaries en humans.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/EE/UU/autoriza/segundo/ensayo/humanos/celulas/madre/embrionarias/elpepusoc/20101122elpepusoc_9/Tes20101122202832-ojo.jpg

 

Per segona vegada als EE UU,desde que es va començar el tractament de malalties medul·lars causades per accidents, s’inicia el proces de prova de l’aplicació de cèl·lules mare en la medicina contemporània,en aquest cas tractant una malaltia de caràcter genètic anomenada degeneració macular de Stargardt que es caracteritza per produir una pèrdua de visió de forma degenerativa en persones generalment joves,la tècnica que es vol aplicar és la de posar cèl·lules mare que tinguin el gen que crea la malaltia correcta en las còrnies dels pacients i veure si aixi la pròpia còrnia començar a produir retina útil.

Tot aquest proces nomes esta en fase de proves i les 12 persones que es sotmetran al tractament ho fan pervoluntat pròpia independentment dels resultats finals, de moment l’unic objectiu del FDA(l’agencia del medicament america)es comprovar la seguretat i la viabilitat d’aquest projecte però degut a la característica fins ara de incurable de aquesta malaltia ens ajudara a saber fàcilment si el tractament genera algun efecte.

 

 

22/11/2010 20:32 Francesc Morlanes Enlace permanente. Salut/Medicina

Aconsegueixen capturar partícules d’antimatèria.

Investigadors de la organització europea d’investigació (CERN) aconsegueixen atrapar 38 àtoms d’hidrogen d’antimatèria i això permetrà estudiar-ne l’estructura.

Segons el model estàndard de la física cada partícula  (electrons, protons, neutrons) té la seva imatge replicada en forma de antipartícula (positrons, antiprotons). Aquesta teoria comporta que la mateixa quantitat de matèria creada amb l’Univers ha de ser creada en forma d’antimatèria.

Al voltant de l’antimatèria gira un dels grans misteris de la física i aquest descobriment pot servir per entendre com està format i com es va originar el nostre univers.

Anteriorment (des de l’any 2002) ja s’havia produït antihidrogen (partícula d’antimatèria més senzilla ja que està formada per un antiprotó i un positró) però no va ser pogut estudiar ja que es destruïa en contactar amb la matèria. Segons diu un dels físics del projecte, Jeff Hamgst la producció de partícules d’antimatèria és freqüent en els laboratoris actuals però el mèrit d’aquest experiment és haver pogut ajuntar aquestes partícules per tal de formar àtoms, cosa molt més difícil.

El pròxim pas de cara el futur serà produir més àtoms i que durin més temps per tal de poder ser estudiats amb més profunditat i intentar desxifrar les diferències entre la matèria i la antimatèria.

http://noticias.terra.com/noticias/capturan_la_antimateria_por_primera_vez/act2596115

http://www.bbc.co.uk/mundo/noticias/2010/11/101117_antimateria_cientificos_capturan_lav.shtml

22/11/2010 21:21 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La causa de que l'autisme sigui més freqüent en homes que en dones

20101122212434-autismo-ntnva.jpg

Una nova investigació del Centre per a les Addiccions i la Salut Mental i l'Hospital Pediàtric SickKids, tots dos a Toronto, aporta pistes respecte a per què l’autisme afecta quatre vegades més als homes que a les dones.

Els autors de l'estudi han descobert que els homes que tenen alteracions específiques de l'ADN en l'únic cromosoma X que porten estan sotmesos a un alt risc de desenvolupar ASD (autisme).
Els trastorns de l’autisme són una alteració neurològica que afecta el funcionament del cervell, provocant problemes amb la comunicació, aspectes anormals de comportament, i sovint, dèficits intel·lectuals. Tot i que encara no es coneixen totes les causes dels ASD, les investigacions apunten cada vegada més cap a factors genètics.

L'equip d'investigació que ha realitzat el nou estudi va ser dirigit pels doctors John B. Vincent i Stephen Scherer. Els científics van analitzar les seqüències genètiques de 2.000 persones amb ASD i altres afectades de discapacitat intel·lectual, i van comparar els resultats, obtinguts de milers d'individus de la població. Van descobrir que aproximadament un 1% dels nens amb ASD tenia mutacions en el gen PTCHD1, del cromosoma X. També es va constatar l’aspecte que, germanes amb la mateixa mutació no semblen estar afectades de cap manera.

Els investigadors creuen que el gen PTCHD1 té un paper en una via neurobiològica, aquest subministra informació a les cèl·lules durant el desenvolupament del cervell.

                                                

http://www.guiainfantil.com/salud/cuidadosespeciales/autista.htm

 

Elisabet Rodas

22/11/2010 21:24 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

38 àtoms d'antihidrogen

El CERN ha produït i atrapat àtoms d’antimatèria.

L’experiment ALPHA del CERN publica en "Nature" una tècnica que ha aconseguit atrapar àtoms d’antihidrogen durant una dècima de segon. El desenvolupament d’aquest mètode permetrà estudiar les diferències entre matèria i antimatèria.

La matèria i l’antimatèria són idèntiques, sinó fos perquè tenen càrregues elèctriques oposades; com a conseqüència quan col·lisionen es destrueixen i generen energia. Segons els científics, en el Big Bang es van haver de produir proporcions iguals de matèria i antimatèria, però el nostre Univers està fet de matèria mentre que l’antimatèria ha desaparegut. Per descobrir que va pasar els científics investiguen qualsevol petita diferència entre les dues.

La física usa l’àtom d’hidrogen per comprovar si l’antihidrogen es comporta de la mateixa manera. El CERN és l’únic laboratori del món on amb un experiment es pot produir antihidrogen i utilitzant forts camps magnètics es poden atrapar.

L’experiment ALPHA dels milers d’antiàtoms que ha produït, només ha atrapat 38 àtoms suficient temps per poder-los estudiar.

“Por razones que aún no entendemos, la naturaleza descarta la antimateria”

“Por tanto, es muy gratificante, y un poco abrumador, mirar en el detector ALPHA y ver que contiene átomos estables y neutrales de antimateria. Esto nos inspira para trabajar más duro para ver si la antimateria guarda algún secreto”, va dir Jeffrey Hangst, portaveu del ALPHA

Investigar l’antimatèria
El programa d’ivestigació en antihidrogen del CERN es desenvolupa des de fa temps:

  • 1995: es produeixen els 5 primers àtoms d’antihidrogen
  • 2002: els experiments ATHENA i ATRAP van mostrar que era possible produir antihidrogen en grans quantitats 
  • 2010: l’ALPHA és l’últim experiment

“Con dos métodos alternativos de producir y eventualmente estudiar antihidrógeno, la antimateria no podrá ocultarnos sus propiedades durante mucho más tiempo”

“Aún queda camino por recorrer, pero estamos felices de ver lo bien que funciona esta técnica”,va dir Yasunori Yamazaki 

 

http://www.muyinteresante.es/atrapan-por-primera-vez-la-antimateria

http://plataformasinc.es/esl/Noticias/El-CERN-produce-y-atrapa-atomos-de-antimateria

MIREIA CANO

22/11/2010 22:02 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Innovacions en la robòtica

http://www.youtube.com/watch?v=C5TWifECjMQ20101122232433-nhhnnh.jpg

Els enginyers del Bristol Robotics de la Universitat de Bristol han desenvolupat dissenys que podrien desembocar en robots capaços de nedar i volar, els moviments i estructura d’aquests estaria basada en una au marina.

Tot el grup d’investigadors van estudiar els moviments aquàtics i aèries que realitzen aquestes aus i van observar que modulen i utilitzen les ales de tal manera que redueixen la resistència de l’aire i de l’aigua en realitzar ambdues accions. Els investigadors però, encara estan estudiant els valors i les claus amb les que podrien obtenir un rendiment i efectivitat més alta.

Aquests robots, podrien tenir diferents aplicacions entre les quals destaquen la inspecció o revisió de tubs oceànics i després de dur a terme això desplaçar-se fins un punt de control o una altra zona de treball tot sol.

 

Arnau Llabrés

22/11/2010 23:24 cmc garbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Possible evidència científica de que el futur es pot coneixer

20101123210142-7.jpg

El futur es pot saber, i els fets que encara no s’han produit poden influir en el nostre comportament. Això és el que ens diu i revela un estudi recent realitzat pel psicòleg nord-americà Daryl Bem. Bem ha dedicat vuit anys a aplicar protocols de recerca establerts amb seqüència temporal invertida, fen això ha descobert que es pot influir de la mateixa manera en la consciència humana, tant des del passat com des del futur. Malgrat el controvertit de les seves troballes, la prestigiosa publicació Journal of Personality and Social Psychology publicarà un article en el qual s’explicaran detalladament els experiments realitzats. Un dels experiment era mostrar als estudiants una llista de paraules i se’ls va demanar que recordessin algunes de les paraules de la llista.Després, se’ls va dir que escrivissin paraules seleccionades aleatòriament d’aquella llista.

Sorprenentment, els estudiants van recordar millor, les paraules de la llista que havien memoritzar prèviament, aquelles paraules que després escriurien.

http://yaerahoraenlaradio.blogspot.com/2010/11/posible-evidencia-cientifica-de-que-el.html

http://www.tendencias21.net/Posible-evidencia-cientifica-de-que-el-futuro-puede-conocerse_a5105.html

ELNA BONET

23/11/2010 21:04 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Inserten codis d'identificació en embrions de ratolí

20101123212749-img-2520web.jpg

Els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i del CSIC, ha aconseguit desenvolupar un sistema d’identificació per a ovocits i embrions, això permetrà etiquetar-los amb un codi de silici que és individual.
Aquest sistema permetria un menor error de les gàmetes femenines i dels òvuls fecundats in vitro i la transferència d’aquests als pacients, així reduint les fases dels processos clínics que han d’estar controlades per dos embriòlegs.
S’ha triat el silici perquè ja s’havien fet unes investigacions i havien comprovat la innocuïtat amb les cèl•lules humanes. Aquests codis s’han insertat per microinjecció en l’espai perivitel•lí dels embrions de ratolí, que es troba entre la cèl lula, o l’embrió pròpiament dit, i la coberta que l’envolta, anomenada zona pelúcida. El codi que els identifica s’allibera quan l’embrió surt de la zona pelúcida abans de la seva implantació a l’úter matern.
En aquesta investigació s’ha comprovat que els blastocits es desenvolupin correctament, la facilitat de lectura amb els microscopis i que sigui eficaç el sistema durant la congelació i descongelació dels embrions.
L’única fase que produeix algunes limitacions és la de quan s’allibera del codi, però ja s’està perfeccionant. També estan investiant la possiblilitat que s’enganxi el codi en la zona pelúcida externa, per així evitar la microinjecció. Una cosa que s’intentarà, serà la lectura automatizada, facilitant així el treball i la seva manipulació.

Finja Nack

Enllaç:
http://www.csic.es/web/guest/noticias-y-multimedia;jsessionid=22527AAE033772A592C06672EBCBD5DC?p_p_id=contentviewerservice_WAR_alfresco_packportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_contentviewerservice_WAR_alfresco_packportlet_struts_action=%2Fcontentviewer%2Fview&_contentviewerservice_WAR_alfresco_packportlet_nodeRef=workspace%3A%2F%2FSpacesStore%2F298f09f2-f7c6-4464-9699-298cc2ee4ec5&_contentviewerservice_WAR_alfresco_packportlet_gsa_index=false&_contentviewerservice_WAR_alfresco_packportlet_title=noticias&contentType=news

 

23/11/2010 21:30 cmcgarbí Enlace permanente. Salut/Medicina

LA MARATÓ DE TV3

20101124154333-silla-ruedas.jpg

LESIONS MEDUL.LARS I CEREBRALS ADQUIRIDES

Com cada any la cadena de televisió de TV3 durà a terme "la Marató de TV3". Aquesta fundació va ser creada el 1996 per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per fomentar i promoure la recerca biomèdica i la sensibilització social sobre les malalties com malalties minoritàries, cardiovasculars, dolor crònic, Alzheimer i altres malalties del cervell, sida, diabetes, transplantaments... Aquest any recaptaran diners per als lesionats medul·lars i cerebrals. Per saber una mica més he buscat informació sobre aquestes malalties.

De les lesions medul·lars podem dir que la medul·la espinal forma part del sistema nerviós central i és la principal via per on el cervell rep informació de la resta de l’organisme i envia les ordres que regulen els moviments. La seva interrupció produeix una paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de la sensibilitat per sota de la zona afectada. A més a més, produeix una falta de control sobre els esfínters i de l’evacuació intestinal, transtorns en el camp de la sexualitat i la fertiltat... La lesió es pot haver produït a causa d’un trumatisme, d’una malaltia o d’orígen congènit. Segons el tipus de lesió que sigui, és a dir, completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi les conseqüències seràn més o menys severes.

Al nivell cervical, la interrupció de les vies nervioses dóna lloc a una tetraplegia, pèrdua o disminució de la sensibilitat i/o mobilitat voluntària de les extremitats superiors i inferiors i de tot el tronc. Al nivell toràcic i lumbar dóna lloc a una paraplegia, que es manifestarà per una falta de sensibilitat i/o paràlisi total o parcial de les extremitats inferiors.

De les malalties cerebrals adquirides diem que el cervell és l’estructura més complexa de l’organisme humà i el principal centre nerviós. Les seves diverses àrees són les principals responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta i són la seu de les funcions mentals superiors com l’atenció, la memòria, el llenguatge o la intel·ligència. Qualsevol dany cerebral pot afectar aquestes funcions en major o menor grau. Pot ser degut a diferents causes com tumors, lesions vasculars, malalties infeccioses..., encara que la principal cause ès el Traumatisme Cranioencefàlic ( TCE ).

Si en voleu saber més aquí us deixo el link de la web de TV3.

http://www.tv3.cat/marato/malalties

JIMENA LEGAZ

24/11/2010 15:45 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

"desde mi aula para mi ciudad, un compromiso para el medio ambiente"

20101124164549-2010-11-16-img-2010-11-09-02.37.36-m0403alcoy.jpg.jpg

 

Des del divendres 19 i fins al proper divendres 26 de novembre a Saragossa, mes de 1.700 escolars participen en la setmana de la repoblació forestal.

Aquesta iniciativa sota el lema: "desde mi aula para mi ciudad, un compromiso con el medio ambiente" ha estat organitzada per l’agencia municipal del medi ambient i la sostenibilitat i patrocinat per Ibercaja Obra Social. Escolars del tercer cicle de la primària de mes de 20 escoles participen en la repoblació de 3.500 arbres (especies autòctones i adaptades al terreny prèviament preparat pels treballadors de la "Unidad de Montes") en una zona de 4 hectàrees del mont "el Campillo", plantats de manera aleatòria simulant com creixerien en la natura.

El principal objectiu d’aquesta campanya es implicar a les joves generacions en la lluita contra el canvi climàtic de manera practica i directe i fer-los veure la importància de la vegetació aprofitant que 2010 es "l’Any Internacional de la Biodiversitat".

 

 

 

Miquel López

 

 

http://www.europapress.es/aragon/noticia-mas-1700-escolares-participan-semana-repoblacion-forestal-2010-20101124141905.html

24/11/2010 16:47 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

El humo del tabaco provoca sordera

20101124181653-loca.jpg

Los fumadores pasivos, que no consumen cigarrillos pero respiran el humo del tabaco de otros, tienen un alto riesgo de sufrir sordera, según revela un nuevo estudio. En un experimento con 3.300 adultos estadounidenses con edades de entre 20 y 69 años, considerados como fumadores pasivos tras examinar en su sangre las concentraciones de cotinina, un producto derivado de la nicotina. Los resultados demostraron  que el 14% de los que conviven con frecuenciacon gente fumadora perdían audición a las frecuencias bajas y medias. Y cerca de la mitad habían perdido audición para las frecuencias altas.

Los expertos creen que el humo del tabaco podría afectar el flujo sanguíneo en los pequeños vasos del oído, privando de oxígeno a este órgano. Los daños que causa el tabaco en la audición no tienen nada que ver con los provocados porejemplo por la exposición al ruido o la vejez.

“La pérdida de audición podría ser añadida a la lista de consecuencias para la salud asociadas a la exposición al humo del tabaco”, concluyen los autores. El estudio se ha publicado en la revista Tobacco Control.

 

Carlos López

 

http://www.muyinteresante.es/el-humo-del-tabaco-provoca-sordera

http://tobaccocontrol.bmj.com/

24/11/2010 18:17 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un equip de científics han aconseguit veure la formació de nanopartícules a temps real

20101124220940-cmc.png

 La revolucionària tècnica permet als investigadors observar detalladament les primeres fases de la formació de les nanopartícules, que durant molt temps han estat un misteri ja que només es disposava de mètodes poc adequats. La nova tècnica podria millorar el comportament dels nano materials en aplicacions que van des de les cèl·lules solars fins als sensors.

La forma de les nanopartícules i el seu comportament depenen de la seva: mida, estructura, textura i característiques químiques de la seva superfície. Tot això, depèn molt de les condicions sota les quals es formen les nanopartícules. Controlar amb precisió a les nanopartícules és difícil. Però encara ho és més reproduir les mateixes classes exactes de nanopartícules, perquè els científics encara no coneixen totes les condicions que formen part de cada partícula. Factors com la temperatura, la pressió, la humitat i les impureses afecten a la formació de les nanopartícules.

Per entendre com es formen les nanopartícules, els científics necessitaven contemplar en ple procés d’estructuració i creixement. El problema era que la microscòpia electrònica, el mètode usual amb què escodrinyar a escala atòmica a les nanopartícules, requereix del buit. Però molts tipus de nano cristalls han de créixer en un medi líquid, cosa que el buit d’un microscopi electrònic fa impossible. Per això, l’investigador principal, Yugang Sun, va decidir usar els raigs X de molt alta energia. El patró de la dispersió dels raigs X per la mostra va permetre als investigadors reconstruir les fases més primerenques dels nano cristalls segon a segon.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/241110c.html

 

Joan Salinas 

 

24/11/2010 22:09 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Un ginecòleg, a presó per una pena d'un any.

20101127140329-ginecologo-1-.jpg

El Jutjat Penal número 15 de Barcelona ha desestimat un recurs presentat per la defensa del metge ginecòleg S.T.O, condemnat per la mort d'un bebé en desembre del 2005 a Sant Boi de Llobregat, i ha reiterat que ha de complir la pena d'un any de presó pel seu comportament clarament extrany. Habitualment aquet tipus de penes curtes no comporten l'empresonament del acusat. Encara que, en aquest cas, el facultatiu ja tenia una condemna anterior de multa per una falta d'imprudència per la mort d'un altre nen.

La resolució rebutja de forma contundent les alegacions del metge respecte a que el seu ingres a presó tindria efectes desastrosos per ell i senyala que la seva conducta també ha generat els mateixos efectes en varies families.

El magistrat incideix en que la trajectòria delictiva del ginecòleg i raons de prevenció general i especial l'han portat a no otorgar la condemna condicional al metge. L'acusat pot recurrir a la Audiencia de Barcelona.

27/11/2010 14:03 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Descobriment d'oxigen i diòxid de carboni en una lluna de Saturn

20101127193457-rea-cassini-478x350.jpg

La sonda espacial Cassini va realitzar una passada a 97 km de la superfície de la lluna Rea, la segona lluna més gran de les 62 que giren al voltant de Saturn, on es va descobrir un atmosfera molt tènue amb oxigen i diòxid de carboni.

A excepció de la Terra, l’oxigen és poc freqüent al Sistema Solar. Gràcies a la utilització de complexos instruments, s’han pogut detectar rastres molt lleugers d’oxigen a altres planetes i llunes com Ganímedes i Europa, dues llunes de Júpiter; en canvi, en el cas de Rea, s’ha detectat de manera directa amb els instruments instal·lats a la sonda.

Rea és l’única lluna amb atmosfera densa, i està confirmat que és una lluna gelada i sense aigua líquida com per a que hi hagi un entorn adequat per la vida. Però també cal dir que, tant Rea com Titan (la lluna més gran de Saturn), són les úniques amb la suficient massa com per contenir una atmosfera amb la seva gravetat.

 

http://www.abc.es/20101126/ciencia/descubren-oxigeno-luna-saturno-201011261552.html

 

Guillem Expósito Cuscó

27/11/2010 19:57 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Com pesar una estrella utilitzant una lluna

20101128010833-u1-exoplaneta.jpg

Com poden els astrònoms pesar una estrella que està a bilions de quilòmetres de nosaltres? Per ara majoritàriament no es pot, però és possible una estimació mitjançant models informàtics de l’estructura estelar.

Com he dit, per ara, no es pot o es pot amb una estimació poc aproximada. En canvi, a partir d’ara, gràcies a l’astrofísic David Kipping, es podrà, segons ell, saber el pes d’una estrella a partir de la lluna que tindrà un planeta de l’estrella. Ja que la lluna i el planeta es creuaran amb l’estrella, per tant, es podran saber mes dades sobre l’estrella, com per exemple les òrbites i el tamany.

Kipping va descobrir que, si un planeta té una lluna movent-se al voltant seu lo bastant gran com perquè la veguem, llavors el sistema planeta-lluna-estrella es poden medir les masses i la grandària i aconseguir-ho amb molta més exactitud que anteriorment, o sigui, que fins ara. Aquest mètode es basa principalment en medir l’òrbita del planeta al voltant de l’estrella i l’òrbita de la lluna al voltant del planeta. Llavors, aplicant les lleis de Kepler sobre el moviment, és possible calcular la massa dels cossos.

Albert Cebrian

http://www.elfogon.net/index.php?mod=article&cat=Inv&article=224

28/11/2010 01:09 colorblau Enlace permanente. Terra i Univers

Forats negres

Els forats negres són cossos amb altes densitats que atreuen a totes les partícules del seu voltant incloent-hi els fotons. Això provoca que la majoria de forats negres siguin invisibles ja que la llum que absorbeixen sumada amb els gasos (que al girar a altes velocitats agafen elevades temperatures i produeixen llum) es concentren en el nucli i brillen fent-lo així en alguns casos invisible o en altres com una estrella més.

Tipus de forats negres:

-Forats negres de massa solar: són forats negres amb la massa 2’5 vegades la del sol. Es produeixen quan una estrella s’acaba la seva energia, llavors implosiona i crea una enana blanca que pot evolucionar a forat negre.

-Forats negres supermassius: són milions de vegades més grans que el sol i són el nucli de gairebé totes les galàxies, incloent-hi la Via Lactea.

Alguns d’aquets forats negres són actius i altres com el nostre inactius. Els actius emeten elevades quantitats de radiacions i llum i radiacions. Actualment el nostre forat negre s’està activant, tot hi això, emet molt poques radiacions i es segueix considerant inactiu i possiblement es torni a desactivà ràpidament.

Per determinar si un forat negre està actiu o no els astrònoms mesuren la velocitat de les estrelles al seu voltant, si aquesta velocitat és molt elevada el forat està actiu.

Un astrònom de la universitat de Toronto va estudiar un fet molt important, la galàxia Andròmeda s’està desplaçant a 400 000 km/h en direcció la nostre galàxia. Segons els seus càlculs dins de 3·10 anys les dues galàxies xocaran i i els forats negres s’uniran. Tot hi això si estem en el lloc adequat de la galàxia sortirem disparats a l’espai, sinó anirem directament al nucli del forat negre mentre les explosions i les altes temperatures calcinarien la terra.

http://www.megavideo.com/?s=seriesyonkis&v=KO15LGZG&confirmed=1

 

 

28/11/2010 02:17 Lluís Cierco Enlace permanente. Terra i Univers

L'UNIVERS ÉS PLA

20101128083142-hubblepairblog-478x270.jpg

 

L’expansió accelerada de l’Univers sembla requerir l’existència d’una energia fosca que s’oposa a la gravetat.En principi, és possible estudiar-ho analitzant el desplaçament al vermell. A la pràctica, però, els moviments locals no cosmològics dels objectes astronòmics han fet aquesta prova difícil d’implantar.

Els investigadors, dirigits per Christian Marinoni i Adelina Buzzi, han superat aquest problema en aplicar la prova geomètrica a parells de galàxies distants en òrbita. Després de calibrar el seu mètode utilitzant parells de galàxies properes, els autors descobreixen que l’aparent geometria de parelles distants requereix que l’Univers sigui pla.

A més, quan es van combinar les dades amb observacions d’agrupaments de galàxies a gran escala, les dades identifiquen la constant cosmològica d’Einstein, equivalent a una energia del buit proposta, com la probable explicació per a l’energia fosca.

La nova tècnica ja proporciona una estimació més precisa per a l’amplitud de la constant cosmològica i podria proporcionar fins i tot estimacions més ajustades sobre el model cosmològic sobre dades d’estudis del desplaçament  al vermell de l’Univers profund.

http://www.abc.es/20101125/ciencia/einstein-tenia-razon-universo-201011250934.html

 

                                                                               Aniol Solano Clavera

28/11/2010 08:32 cmc garbi Enlace permanente. Terra i Univers

Els pulmons artificials

20101128131453-pulmon.jpg

Un equip de l'universitat nord-americana de Yale ha aconseguit reconstruir uns pulmons prèviament buidats que podrien revolucionar el món dels trasplantaments. Gràcies a aquesta nova tècnica, teòricament, s'evitaria el rebuig de molts pacients i es podrien aprofitar fins i tot el 80% dels pulmons que es donen i que no es poden trasplantar per no estar en perfecte estat. El mètode és el següent: pren el pulmó d'una rata adulta i es retiren d'ell totes les cèl·lules que el componen gràcies a una sèrie de detergents especials. La bastida de teixit, que es manté intacta i sense cap tipus de resta de l'ADN de la rata morta, s'introdueix en un tanc on se li banya amb cèl·lules de rata nounades. D'aquesta manera, es reconstrueixen els vasos sanguinis dels pulmons, mentre que les cèl·lules epitelials regeneren els alvèols, i totes les estructures pulmonars. Després de vuit dies l'òrgan es retira i es trasplanta al cos de l'altra rata receptora. En l'experiment realitzat van aconseguir trasplantar l'òrgan i que aquest funcionés durant dues hores. Com explicava Thomas Petersen, coautor de l'estudi, "en aquesta ocasió sol volíem provar que és possible usar aquest mètode per reproduir l'intercanvi de gasos que possibilita la respiració. Els pulmons encara no són perfectes, però hem demostrat que funcionen", assenyalava. El sistema encara no s'ha provat en humans, i el seu desenvolupament podria portar dècades, però les possibilitats són immenses. 
Andrea Arribas

28/11/2010 13:14 cmc garbí Enlace permanente. Salut/Medicina

El cannabis suprimeix la funció immunitària del cos

20101130222330-cannabis.jpg

Un equip internacional especialitzat en el sistema immunitari ha estudiat els efectes del cannabis sobre la salud humana, i ha descobert que fumar marihuana pot significar la supressió de la funció immunitària de l'organisme.

Aquesta investigació resultará clau per a comprendre per què els consumidors de cannabis són més propicis a patir certs tipus de càncers i infeccions, ens expliquen els investigadors.

Els científics, dirigits per Prakash Nagarkatti, de l'Universitat de Carolina del Sud, es van centrar en l'estudi d'unes substàncies que es troben a la planta del cannabis, els cannabinoides. Entre els cannabinoides analitzats es va incloure el THC (o tetrahidrocannabiol), que és un ingredient psicoactiu de la marihuana que s'utilitza actualment també amb finalitats mèdiques, com a calmant del dolor.

Segons els investigadors, un element clau del procés immunodepressor que propicia el cannabis són unes cèl·lules anomenades MDSCs (cèl·lules supressores derivades de mieloide), que es coneix que ataquen al sistema immunitari.

Els científics van demostrar en el seu estudi que els cannabinoides poden activar massivament les cèl·lules MSDCs i en conseqüència afecta a la capacitat de resposta immunològica del cos humà.

 

Adrià Lloret

30/11/2010 22:23 Adrià Lloret Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris