Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2010.

El bebè nascut d'un coma

20101002184143-abnina300910.jpg-lite4.jpg

El passat 27 de setembre de 2010 a l’Hospital Santa Ana de Turín a Itàlia va néixer Isel, una recent nascuda de família somali que havia estat durant 28 setmanes de gestació en el ventre de la mare, la qual es trobava en coma des de feia més d’un mes.

La jove mare somali de 28 anys se li havia diagnosticat un tumor maligne en el cervell (que com a conseqüència es va quedar cega). Gràcies al cunyat que viu a Turín va ser traslladada a Itàlia on va ser atesa en l’Hospital Santa Ana de Turín. El 24 d’agost va ser intervinguda quirúrgicament per alleujar la pressió del tumor sobre el cervell però la seva situació va empitjorar quan al cap de dos dies la noia va entrar en estat de coma irreversible. I declarada mort cerebral la van estar mantenint artificialment amb vida perquè les ecografies mostraven que el fetus seguia evolucionant i creixent sense complicacions i per tant, els ginecòlegs de l’hospital van decidir seguir amb l’embaràs, que es va anar desenvolupant normalment.  La urgència es va produir el passat diumenge quan la mare va patir una hemorràgia i els batecs del cor van ralentir i va ser quan, preocupats d’un par cardíac, els doctors van decidir recórrer a la cesària.

Isel, la recent nascuda, va néixer per cesària que va durar 10 minuts   va ser sotmesa immediatament a una teràpia intensiva en la unitat de prematurs. Tenia un pes de 760 grams i una mida de 32 centímetres. En principi el bebè no mostrava anomalies  i els metges diuen que té bastantes probabilitats de sobreviure. Però tot i així els doctors volen esperar uns dies per veure si mostra algunes malformacions ja que desconeixen els efectes ocults que pot haver provocat estar més d’un mes en el ventre d’una dona cerebralment morta. “L’organisme sense vida de la mare pot haver desencadenat en el fetus una sèrie de problemes que avui en dia no coneixem”, anuncia el Doctor Claudio Martano.

Unes dotze hores més tard la mare, també anomenada Isel va morir. I els doctors la van desconnectar de les màquines que la mantenien viva des del passat 26 d’agost.

Els sentiments del pare de Isel, Issa Muhyaddin Jimcaala, eren d’alegria per part del naixement i de la salut de la seva filla però al mateix temps de desolació per part de la seva dona. Va manifestar que la seva filla és “un miracle vivent”.

 

Hi ha hagut casos semblants a aquest com el de María González Agualevada, una dona que estava en estat de coma i tenia meningitis irreversible. Com que no tenia possibilitats de sobreviure li van fer la cesària i va néixer la seva filla Alba. A més, anteriorment María havia decidit donar els seus òrgans, així dons, el seu desig va ser complert i gràcies a María moltes vides van ser salvades. Un altre cas és el del passat mes de maig que va néixer Gaia, una petita la qual la seva mare es trobava en estat de coma des de feia quatre mesos.

Aquests successos ens mostren la possibilitat de naixements de bebès de mares en coma, que molts anomenen com el miracle de la vida.

 

Enllaços:  

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20100930/54014268725/el-bebe-nacido-de-un-coma-italia-turin-mogadiscio-iglesia.html

http://www.generaccion.com/noticia/79959/joven-madre-coma-da-luz-beb-800-gramos

 

 

Judit Malet

02/10/2010 18:42 colorblau Enlace permanente. Biologia

Una proteïna coneguda durant el seu paper en el metabolisme dels ossos és fonamental pel desenvolupament del càncer de mama

20101003125548-descubren-como-la-terapia-de-sustitucion-hormonal-y-la-pildora-causan-cancer-de-mama-medium-1-.jpg

Ara s’han publicat uns articles a la revista Nature que confirmen que les teràpies de substitució hormonal i els anticonceptius poden augmentar el risc que una dona tingui càncer de mama però, alhora diuen haver trobat un nou camí d’investigació pel desenvolupament terapèutic.

 Aquest nou camí consisteix en una proteïna anomenada RANKL que s’encarrega de regular els nostres ossos sans. Aquesta proteïna s’ha trobat també en els teixits mamaris durant la realització d’estudis a ratolins i han arribat a la conclusió de que es pot establir una relació entre hormones sexuals i els càncers de mama. Un dels estudis establerts ens diuen que agafant una hormona sexual femenina utilitzada en les píldores anticonceptives desencadenen aquesta proteïna en les cèl·lules mamaries dels ratolins. Més tard les cèl·lules comencen a dividir-se, multiplicar-se i no moren quan deuen. Així doncs les cèl·lules es reprodueixen i provoquen el càncer de mama així com càncer de metàstasi pulmonar.Això ens demostra per tant que el càncer de mama té una relació directa amb aquesta proteïna i és una nova linia d’investigació ja que hi hauria una manera de fer un fàrmac que eviti la producció del RANKL.

 

 

Enllaços:

 http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias/Descubren-como-la-terapia-de-sustitucion-hormonal-y-la-pildora-causan-cancer-de-mama

http://www.europapress.es/sociedad/salud/noticia-hallan-asociacion-metabolismo-oseo-cancer-mama-20100930111953.html

 

Cristina Albesa, 1r Batxillerat A

 

03/10/2010 12:58 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


LA PRIMERA FORMA DE VIDA SINTÈTICA

Craig Venter, el científic que va arribar a seqüenciar el genoma humà fa més de 10 anys, ha aconseguit fabricar la primera cèl·lula artificial a partir de brots de productes químics.

Ha estat la primera vegada que un científic aconsegueix crear vida de forma totalment artificial. L’equip de Venter ha estat 15 anys treballant-hi i finalment el 10 de maig d’enguany han aconseguit fer-ho públic.

Van haver de fabricar cada una de les unitats bàsiques de l’ADN i unir-les posteriorment com si fos un puzzle.

Aquesta composició va ser introduïda en un bacteri que prèviament havia estat buidat de gens. El nou component genètic va apoderar-se del bacteri i, en poc temps, l’organisme va passar a caracteritzar-se per les pautes que contenia el codi recreat al laboratori.

Les implicacions d’aquest treball són molt àmplies ja que és capaç d’eliminar tots els gens del receptor convertint-lo en una espècie totalment diferent. És com si canviessis el software d’una cèl·lula i la reiniciessis. Gràcies a aquest projecte es podrien crear bacteris que metabolitzessin biocombustibles, que absorbissin el CO2 i també noves vacunes.

Aquest projecte ha rebut moltes crítiques ja que han considerat que podria escapar a la natura i alterar la biodiversitat. També acusen a Venter de voler ser Déu pel fet d’haver creat vida artificial. Tot i això, els nous organismes estan marcats en l’ADN per tal d’identificar-los en cas que alguna cosa no anés bé.

 

Enllaços:

http://alt1040.com/2010/05/craig-venter-desarrolla-la-primera-forma-de-vida-sintetica

http://es.paperblog.com/el-genetista-craig-venter-crea-por-primera-vez-vida-sintetica-158739/

http://ecodiario.eleconomista.es/ciencia/noticias/2162711/05/10/Fabricada-la-primera-celula-sintetica-a-partir-de-brotes-quimicos.html

 

 

Cèlia Pérez

03/10/2010 13:10 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Gliese 581 g: EL NOU PLANETA AMB VIDA

20101003200506-300px-gliese-581g.jpg

El passat mes de setembre, es va anunciar el descobriment d’un nou planeta anomenat Gliese 581 g, el qual disposa d’ una gravetat, d’una temperatura i  d’una situació respecte a la del seu sol molt adequades per a la vida (a més de ser rocós i tenir atmosfera).

El nou planeta està situat a vint anys llum i gira entorn a una estrella nana vermella, la Gl581, una de les cent més properes al nostre sistema solar.

Va ser descobert per l’investigador Steven Vogt, professor d’astronomia i astrofísica de la universitat de Califòrnia, el qual està convençut de que el planeta està habitat (encara que sigui per éssers unicel·lulars). Amb l’aparició d’aquesta noticia, també es va donar a conèixer el fet de que al 2008 un investigador de Sidney va ser testimoni de la recepció d’un misteriós y únic pols de llum, procedent de la mateixa regió on està situat el planeta descobert i al qual ell va notificar com a “és ET?”. A partir d’aquell moment no va tornar a rebre cap altra senyal d’aquell tipus, però tot i això assegura que el llarg pols que van trobar, és del tipus que emetria un laser.

 

Encara que no sabem si això és cert, fals o simplement casualitat, el que si se sap és que es tracta del planeta més semblant que s’ha trobat fins ara a la Terra (tot i ser tres vegades més gran). A més, el fet de que hi hagi aigua i com a conseqüència vida, no deixen de ser hipòtesis que s’aniran confirmant o suprimint amb pas del temps i el desenvolupament de nous mètodes que ens permetin esbrinar si verdaderament és possible la vida en un planeta que no gira sobre ell mateix (com la Terra), sempre té una cara on és de nit i l’altra de sol  i on un any està constituït per trenta set dies, ja que es el temps que triga a donar la volta al seu sol.

 

 

http://www.abc.es/20101003/ciencia/gliese-pulso-2008-201010031126.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Gliese_581_g

http://www.youtube.com/watch?v=nj6ABUFUu_I&feature=related

 

Gemma Poll

Etiquetas:

03/10/2010 20:12 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

NOU TRACTAMENT CÀNCER DE MAMA

20101004075043-cmc2.jpg

Un grup de científics espanyols ha desenvolupat un nou tractament contra el càncer de mama segons fonts del Centre d’Investigació del Càncer. Aquest tractament va dirigit a les pacients amb tumors greus, que representa un 30% dels casos de càncer de mama.

L’estudi realitzat ha estat basat en la combinació dels fàrmacs Herceptin i Dasatinib aplicat a ratons i impedint el creixement del tumor.

El descubriment s’ha mostrat molt eficaç per acabar amb l’ADN de les celules tumorals, de forma que retrasa la seva reproducció. <> asegura el director de l’estudi i investigador del Centre d’Investigació del Càncer, Dr. Atanasio Pandiella.

El nou tractament es provarà amb quaranta dones de diferents hospitals d’Espanya, es creu que els resultats es veuran en un any i mig i si són positius es començarà a generelitzar en tots els hospitals.

 http://www.elcorreo.com/alava/v/20101004/sociedad/ensayan-nuevo-tratamiento-contra-20101004.html

http://www.telecinco.es/informativos/sociedad/noticia/100027866/Nuevo+tratamiento+contra+el+cancer+de+mama

Andrea Arribas

04/10/2010 07:50 cmc garbí Enlace permanente. Salut/Medicina

Trobat factor clau en les anomalies cromosòmiques causades per la reproducció materna a una edat avançada

20101004182947-051010b.jpg

Un equip de biòlegs de la Universitat de Pennsilvània ha identificat el que possiblement sigui el principal factor causant de l’augment de la aneuploïdia, una alteració del número normal de cromosomes, durant la divisió cel·lular reproductiva que pot generar malalties cromosòmiques, com ara el síndrome de Down.

Els autors de l’estudi han demostrat que aquest problema el provoca una cohesió cromosòmica debilitada, produïda a causa d’una reducció de la quantitat de proteïna REC8, essencial en la formació dels òvuls.

Richard Schultz y Michael Lampson han constatat que els “cinetocoros”, estructures proteiques que marquen el lloc on un parell cromosòmic es separa durant la divisió cel·lular, es troben més allunyats en els òvuls de femella de rata envellides a causa d’una cohesió centromèrica reduïda.

Aquesta cohesió defectuosa sembla ser la causa per la qual el procés de la divisió cel·lular no es duu a terme correctament.

Els investigadors han demostrat que prop del 90% de les aneuploïdies relacionades amb l’edat de les mares s’expliquen millor seguint aquesta teoria.

 

Per a més informació:

 

 http://www.scitech-news.com/2010/09/why-biological-clock-penn-study-says.html

Mireia Pujol

04/10/2010 18:31 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Premi Nobel de Medicina al pare de la fecundació in vitro

20101005203018-robert-g.-edwards.jpg

Robert Geoffrey Edwards ha rebut el Premi Nobel de medicina d’aquest any 2010.  Ha estat un reconeixement  una mica tardà ja que fa 32 anys que va néixer el primer “bebè proveta”, dels quatre milions que hi ha avui en dia, la britànica Louise Brown (1978).

Actualment Robert G. Edwards, de 85 anys, no es troba bé de salut però segons la seva esposa està encantat d’haver rebut aquest premi.

Aquest procés de la fecundació in vitro ha suposat un gran avanç en el camp científic i ha demostrat ser una solució per solucionar un gran nombre d’infertilitats. Va ser fruit d’una investigació amb Patrick Steptoe en la qual després de fecundar un òvul amb un espermatozoide fora del cos humà i d’aconseguir  unes multiplicacions de cèl·lules es transferia a l’úter de la mare.

Ha estat molt criticat per l’església la qual creu que només Déu pot donar la vida, però des d’un punt de vista objectiu aquesta tècnica ha aconseguit que milions de famílies puguin tenir fills sense problemes.

http://www.rtpa.es/sociedad:Robert-Edwards,-premio-Nobel-de-Medicina-2010_111286188618.html

   Àlex Segura

05/10/2010 20:34 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Geim i Novoselov guanyen el Premi Nobel de Física 2010

20101010114753-999147-1250309.jpg

Els dos físics russos han demostrat el comportament d'una substància de carboni, el grafè, d'un sol àtom de grossor (el material més prim descobert )  amb implicacions en àrees que van des de la física quàntica fins a l'electrònica de consum.

El Comitè diu que com a conductor d'electricitat és tan eficaç com el coure, com a conductor de calor supera a tots els materials coneguts i és gairebé completament transparent i tan dens que ni tan sols ho pot traspassar l'heli, el gas atòmic més petit i és més dur que un diamant.

Es preveu que els transistors de grafè seran més ràpids que els actuals transistors de silicona i permetran ordinadors més eficients. I també permetrà la producció de nous materials més resistents, transparents...

I per últim els cientifics podran estudiar els fenòmens relacionats amb la teoria de la relativitat degut a que els electrons del grafè actuen com a particules que es mouen a la velocitat de la llum.

 

 

Marina Valdezate


http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20101005/54017861658/los-rusos-geim-y-novoselov-ganan-el-premio-nobel-de-fisica-2010-.html

 

 

10/10/2010 11:47 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Matèria i Antimatèria, es troben noves diferències crucials

20101010125628-20100811120741-1.jpg

Si als físics que formen part de l’experiment MiniBooNE se’ls hagués preguntat fa un any o dos sobre diferències entre neutrins i antineutrins, la seva resposta seria molt diferent a la resposta d’avui. Experiments recents senyalen que la simetria CP, una teoria que explica que el comportament de matèria i antimatèria es semblant en alguns casos dintre de les diferencies principals que són la carga i el sentit del gir, podria estar violada en el cas de neutrins viatjant per l’univers.

Els neutrins són producte de les reaccions nuclears al Sol, i quan viatgen per l’univers pateixen una metamorfosi. Aquest canvi pot donar com a producte un de tres tipus de neutrins amb diferents característiques. Aquest procés també passa en el cas de l’antimatèria, però els membres de l’experiment MiniBoone han descobert diferencies sorprenents entre els dos processos i resultats.

Un dels problemes de la teoria de la simetria CP és que no explica el perquè l’univers està format per matèria però pràcticament res d’antimatèria. Se sap que les dos partícules es destrueixen mútuament si es toquen, no hi ha cap guanyador, i que les dos van ser creades a la formació de l’univers, però fins ara no es desconeixia com la matèria va aconseguir sobreviure mentre l’antimatèria es va extingir.

Una violació a la teoria de la simetria CP ja havia estat observada abans en el cas de quark, matèria que forma els protons i els neutrons.

Els resultats també obren la possibilitat de fins a tres nous tipus de neutrins producte del seu viatge per l’univers que ampliarien els possibles tipus a sis. Això obligaria als físics a revisar el Model Estàndard, que cataloga totes les partícules que formen la matèria.

Ara mateix, els resultats encara no tenen el “nivell de confiança” requerit per la comunitat científica per ser considerats un descobriment verídic (han de passar del 99,97% de l’experiment al 99,99994% marcat per la comunitat científica).

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/220910b.html

Guillem Arlàndez

10/10/2010 12:56 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Pell artificial per dotar de tacte als robots

20101012125147-tacto-robots.jpg

Un equip d'investigadors de la Universitat de Berkeley de California han desenrollat un mètode de creació artificial de ''skin'' que es comparable a la pell humana amb el seu tamany ultrasensible.

La nova pell utilitza sensors electrònics i es crea a partir nanocables semiconductors per a la detecció de tacte i és capaç de detectar el desembarcament d'una papallona.

Els intents anteriors de crear aquest tipus de material han fracassat en el passat a causa de la dependència dels materials orgànics que són semiconductors pobres.

El nou ''skin'' encara està en les primeres etapes de desenvolupament, però s'espera que un dia la nova pell permetrà que els pacients amb pròtesis per fi alguna una vegada puguin comptar amb un sentit del tacte.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/111010a.html

Alex Mas Ferrer


12/10/2010 12:51 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Descobreixen una granota de la mida d’un cigró

20101012133907-granota.jpg

Un grup de científics alemanys dirigits per Indraneil Das i Alexander Haas de l’Institut de Biodiversitat i Conservación Medioambiental de l’Universitat de Sarawak han descobert una nova espècie de granota que medeix  com a màxim 15 mil·límetres que habita a Europa, Àfrica i Àsia. El nom de la granota és Microhyla nepenthicola perquè diposita els seus ous a una planta anomenada Nepenthes ampullaria.Aquesta espècie ja estava present a diversos museus, però com a cria d’altres espècies, ja que no es pensaven que pel seu tamany pugués ser una espècie diferent.

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/111010b.html

Adrià Albesa

12/10/2010 13:39 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Primer pacient tractat amb cèl•lules mare embrionàries

20101012154018-experimentrates.jpg

Es va fer saber ahir dia 11 d’octubre de 2010 que per primer cop, un pacient d’Estats Units que havia patit una lesió medul·lar va rebre un tractament mitjançant cèl·lules mare embrionàries.

El tractament serà provat en els pròxims mesos a entre vuit i deu pacients que tinguin lesions medul·lars, amb l’objectiu de comprovar si el tractament és segur (els resultats obtinguts poden tenir riscos pels pacients) i la eficàcia que té. Els investigadors confien en que les cèl·lules mare embrionàries ajudin al pacient a regenerar la medul·la espinal i així recuperar part de la mobilitat perduda a causa de la lesió.

El tractament consisteix en extreure les cèl·lules de embrions de cinc dies i  cultivar-les amb unes proteïnes anomenades “factors de creixement”. Amb aquest factors de creixement, les cèl·lules embrionàries es converteixen en “cèl·lules precursores de oligodendrocits (un tipus de cèl·lula necessària per el bon funcionament del sistema nerviós)”. El motiu pel qual no s’administren directament cèl·lules embrionàries sinó cèl·lules precursores de oligodendrocits és que les cèl·lules embrionàries segurament serien menys eficaces perquè tenen el potencial per transformar-se en qualsevol cèl·lula de l’organisme, i per tant, més difícil de convèncer-les de que formessin oligodendroctis; i més perillosa perquè tenen tendència a proliferar i per tant, hi ha més risc de que causin tumors.  Aquestes cèl·lules precursores de oligodendrocits, s’injecten a la columna vertebral de l’afectat, entre set i catorze dies de rebre la lesió medul·lar. Llavors la qüestió és que els oligodendrocits reparin la mielina (una proteïna que envolta i aïlla les fibres de les neurones) i així poder recuperar la mobilitat i la sensibilitat de la zona paralitzada.

Aquest experiment, si obté resultats positius,  serà un avenç molt important en la medicina tot i que, segons diuen els especialistes, encara falta molt per analitzar.

 

http://www.diariovasco.com/v/20101012/al-dia-sociedad/paralitico-primer-paciente-tratado-20101012.html 

http://www.larazon.es/noticia/1599-tratan-al-primer-paciente-con-celulas-madre-embrionarias-en-eeuu

 

Anna Moreno Vivó

(a la imatge els primers experiments que es van dur a terme amb rates)

12/10/2010 15:41 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La nau del turisme espacial vola amb èxit

Aquest diumenge dia 10 d’octubre l’empresa Virgin Galactic ha realitzat una prova amb la futura nau espacial de passatgers tripulada amb molt de èxit.  Aquesta nau espacial, denominada SpaceShipTwo o VSS Enterprise, va ser llançada el diumenge  desde la nau nodrissa WhiteKnightTwo desde una altura de 13.700 metres i va planejar durant uns onze minuts.

El pilot de la nau Pete Siebild que va ser acompanyat per Mike Alsbury com a copilot, asegura que: "Ha estat un veritable plaer pilotar la VSS Enterprise, sobretot si es té en compte el fet que és una nau que ha estat dissenyada per aconseguir una velocitat de Mach 3.5 per poder viatjar a l’espai i per ser alhora un dels planadors de major altitud del món ". 

L’empresari líder del projecte, el britànic Sir Richard Branson, va dir: " Ha estat un dels dies més emocionants de tota la història de la Virgin ".

 

                        

 Video: http://www.youtube.com/watch?v=APvW1OELo-k&feature=related

Notícia: http://www.elmundo.es/elmundo/2010/10/11/ciencia/1286784315.html

 

Èric Rosell López

12/10/2010 19:58 colorblau Enlace permanente. Tecnologia i materials

Vidres fotònics podrien substituir a la fibra òptica

 Un grup d’investigadors liderats per Francisco Guitián col·laboren amb la universitat de Física de Vigo i l’ escola òptica de la USC per estudiar uns vidres fotònics. Aquets impedexen la circulació de la llum totalmen a causa de la seva estructura. Tot hi això aquesta es pot modelar i aconseguir axí dirigir la llum. Això eliminaria els electrons com a principals transmissors d’informació ja que els fotons viatjerien a una velocitat molt més elevada.

 El problema d’aquets materials és la seva díficil fabricació ja que es nessecita manipular-los a escales nanomètriques i es nesseciten materials molt concrets.

 Aquest nou material té multiples usos com transmetre informació, el·laborar teixits per evitar els Raig X i construir millors detectors de metalls. També es podrien instalar als chips de l’ordenedor per aconseguir més  velocitat.

Vidre fotònic

13/10/2010 20:41 Lluís Cierco Enlace permanente. Tecnologia i materials

El major cúmul de galàxies es troba a 7000 anys llum.

20101014155755-blogcolorblau.jpg

Es troba un cúmul de galàxies molt velles i de tamany massiu agrupades a 7000 anys llum. S’ha pogut observar gràcies al telescopi del pol sud i es calcula que pesa el que seria equivalent a uns 800.000 milions de sols. S’espera poder utilitzar les galàxies per saber més sobre el creixement de l’univers, ja que sabem que abans l’univers era més compacte, raó per la qual la gravetat actuava amb més força i es van crear cúmuls de galàxies massives com l’exemple del que estem parlant. Les galàxies són velles, raó per la qual deduïm que devien agrupar-se als principis de l’univers, durant els primers 2000 milions d’anys d’aquest.

Brodwin porta la direcció de la investigació dels cúmuls i el seu objectiu principal és trobar una amplia mostra de cúmuls per poder estudiar i medir l’ecuació d’estat de l’energia fosca, que caracteritza l’expansió de l’univers. 

 

http://www.europapress.es/sociedad/ciencia/noticia-localizan-mayor-cumulo-galaxias-7000-millones-anos-luz-20101014140213.html

 

Maria Garcia Quero.

14/10/2010 15:58 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Contracte clau en la construcció del reactor ITER

 

S’ha signat un contracte entre els dirigents que permetrà la construcció dels principals components d’aquest reactor.

ITER és un reactor de fusió que es pretén construir a França. La idea és imitar les reaccions químiques que es produeixen al sol i obtenir energia. Aquesta seria una energia no contaminant.

El deuteri i el triti dos tipus (Isòtops) de nuclis d’hidrogen s’introdueixen en el reactor i després s’escalfa a 100 milions de graus centígrads.  En una reacció de fusió, l’energia s’allibera quan nuclis atòmics lleugers en aquest cas els isòtops d’hidrogen, deuteri i triti, es fusionen per formar nuclis atòmics més pesants.

És calcula que l’ITER podrà produir  500 MW d’energia de fusió aproximadament cada 400 segons. Però s’ha de tenir en conta que es consumeix molta energia en escalfar a 100 mil graus els àtoms.

El reactor té una forma de donut i és compon de nou sectors d’acer, cada 13 m d’alt, 6,5 m d’ample i 6.3m de profunditat. Quan cargolades i soldades entre si, que tindrà un pes d’unes 5.000 tones.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11541383

http://www.iter.org/

http://noticias.latam.msn.com/xl/ciencia_tecnologia/articulo_afp.aspx?cp-documentid=24997498

 

Vídeo: http://www.iter.org/video/26  

Martín Dans

17/10/2010 12:31 cmcgarbí Enlace permanente. Tecnologia i materials

Un experiment realitzat amb bacteris extrets de la conca del riu “Tinto” ( ríu situat al sud d’Espanya, a l província de Huelva) dóna compte que la vida a Mart podria ser viable.

20101017142815-bacterias-620x465.jpg

El 2011, la NASA enviarà a Mart la sonda Mars Science Laboratory amb l’objectiu d’estudiar les possibilitats que es desenvolupi la vida sobre la superfície marciana. Fins aleshores, sabem que a Mart va haver aigua líquida i que actualment n’hi ha en estat sòlid. Les condicions a les que es sotmet la superfície marciana són extremes: temperatures que van dels -170 º C i els 25 º C, alta incidència dels raigs UV, i una pressió que pot ser de només 7 milibars (la de la Terra, de mitjana, és de 1000 mil.libars) ja que l’atmosfera de Mart és un centenar de vegades menys densa que la de la Terra. Amb aquest nou estudi s’intentarà evaluar les possibilitats que un organisme prosperi en aquestes condicions i a més a més trobar evidències d’antigues formes de vida.

Abans de fer el llançament, s’estan realitzant diversos estudis. Com per exemple el realitzat amb mostres de bacteris del riu “Tinto” de Huelva. Un equip de científics del Centre d’Astrobiologia,CAB, ubicat a Madrid va dirigir un experiment que consistia en sotmetre a un grup de bacteris extrets de la conca del riu a les condicions extremes de Mart. Es van exposar durant 24h a temperatures de - 150 º C, a baixes pressions, a una alta presència de raigs UV i es dividir els bacteris en varis grups per tal de recobrir-los d’un tipus de ferro present a Mart ( pols Regolit), cada grup es va recobrir amb una quantita diferent d’aquesta pols. Amb aquest experiment es va voler estudiar la degradació que els materials biològics podrien patir al llarg del temps sota les condicions marcianes.

Els resultats foren que els bacteris que van ser recoberts per una capa de pols de regolit de dos mil.límetres de gruix van presentar un índex de supervivència del 35%, i les protegides per cinc mm de pols marcià, van sobreviure en un 40%.

La conclusió és que tot i que aquests bacteris van ser sotmesos a condicions molt més dures de les que poden donar-se en molts llocs de Mart al llarg de l’any, per tant la viabilitat d’aquests grups bacterians en aquest ambient tan restrictiu ha quedat demostrada. Per tant és possible que hi hagi vida a Mart.
Carla Turró

http://www.nationalgeographic.com.es/2010/09/10/bacterias_con_querencia_marciana.html

17/10/2010 14:28 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Es troben noves espècies a les profunditats oceàniques

20101018102758-050810b.jpg

Aquest estiu, la Universitat d’Aberdeen va realitzar una expedició submarina. En aquesta expedició es va trobar unes noves espècies submarines que podrian estar entre els vertebrats i els invertebrats.

Entre els diversos aconteixements, es destaquen el descobriment de 10 espècies, cadascuna amb les seves característiques, com per exemple una espècie sense ulls, ni òrgans sensorials ni cervell.

Aquesta expedició s’ha pogut realitzar gràcies a un vehicle del Regne Unit capaç de submergir-se a més de 3600 metres de profunditat i s’ha realitzat a l’oceà Atlàntic.

Daniel Prieto

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/040810e.html

17/10/2010 21:40 colorblau Enlace permanente. Biologia

Un somni tornat realitat, poder tornar a caminar

20101018200506-elegs.jpg

Un equip de Berkeley Bionics ha inventat un exoesquelet perquè els paralítics puguin tornar a caminar. Aquest exoesquelet és anomenat eLEGS. Funciona gràcies a una motxilla que controla a dues cames robòtiques que hi estan connectades. A més, hi ha uns sensors en aquestes cames que envien la informació de posició a la unitat de control, determinant com s’han de flectir les articulacions, i per tant, caminar. De moment, encara s’han de fer servir crosses per mantenir l’equilibri.

Sobretot es podrà fer servir per a les rehabilitacions i per mantenir la mobilitat muscular, perquè no es degeneri. Però, ja s’està treballant en un nou prototip que es pugui utilitzar també a dins de casa on es podran pujar i baixar escales, conduir el cotxes i altres coses que facilitaran la vida d’aquests paralítics.

Aquest exoesquelet està basat en el Hulc, un que es fa servir de forma militar per augmentar la resistència i la mobilitat dels soldats.

Per a més informació:

http://cifrasonline.com.ve/informecifras/?p=67142 i http://www.neoteo.com/elegs-exoesqueleto-para-paraplejicos-video.neo 

Finja Nack

18/10/2010 20:05 cmcgarbí Enlace permanente. Salut/Medicina

Milers de cambrers moren al any per càncer de pulmó.

20101018201352-1287403521713.jpg

Els metges demanen al Congress que no autoritzi espais per fumadors en bars.

Més de mil cambrers moren cada any per l'exposició del fum del tabac. El Comité Nacional de Prevenció del Tabaquisme(CNPT) format per 40 associacions médiques i sanitaries, ha mostrat el testimoni i la experiència dramàtica de un cambrer de Zaragoza, de 57 anys, no fumador, malalt de càncer de pulmó. En Espanya segons el CNPT hi ha casi 1.2 millons de persones que treballen en la hosteleria. Es el col·lectiu amb més numero de fumadors passius i estadistiques per càncer de pulmó.

 

 

 

Paula Sánchez.

18/10/2010 20:13 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Aconsegueixen moure objectes amb la llum

20101021210831-grande-2382982-3337380.jpg

Durant més de 40 anys els científics han utilitzat la pressió que exerceix sobre qualsevol superfície exposada a la radiació electromagnètica, per a manipular petits objectes en l'espai.

Però fins ara els moviments aconseguit eren de cents de micròmetres, i especialment en líquids.

Segons la revista Physorg, un equip d'investigadors han desenvolupat una tècnica per a desplaçar partícules en l'aire a distàncies mètriques.

 Aquest avenç s'ha aconseguit degut a l'atrapament de petites partícules amb la presió fotònica o amb una pinça òptica(instrument que emet raijos làser per a crear una força atractiva o repulsiva, que permet sostenir i moure objectes microscopics.

Degut a aquests canvis els científics van aconseguir desplaçar objectes de 100 micròmetres per un espai de 1.5m.

El moviment de les partícules és degut a que quan són calentades amb la llum de manera no uniforme, les mol·lècules d'aire o gas que les envolten reboten contra la seva superfície d'aquestes, creant una força que les impulsa de l'espai de major iluminació al iluminació més baixa.

La manipulació de partícules a travès de grans distàncies permetria el transport de contenidors de substàncies perilloses o sensibles, com els virus, cèl·lules vives o gasos.

http://www.tendencias21.net/Consiguen-mover-objetos-a-distancias-metricas-utilizando-solo-la-luz_a4908.html

21/10/2010 21:08 Adrià Lloret Enlace permanente. Tecnologia i materials

Google dissenya cotxes que s’autocondueixen

La companyia Google ha estat treballant últimament en cotxes que condueixen automàticament sense necessitat d’un pilot. Els objectius principals que volen aconseguir són “prevenir accidents de tràfic, augmentar el temps lliure de les persones i reduir les emissions de CO2” segons l’enginyer de software Sebastian Thrun.

Alguns d’aquets cotxes ja han recorregut més 225.000 km pràcticament sense cap ajuda i han funcionat perfectament sense cap problema, excepte un dels cotxes que va ser envestit per un conductor des de darrera.

Els vehicles disposen de sensors al sostre que els serveix per crear en tres dimensions els objectes que els envolten, d’una videocàmara al costat del retrovisor per detectar els semàfors i a cossos amb moviment com vianants o ciclistes, i uns radars que localitzen i determinen la situació dels objectes més allunyats. A més disposen d’un sistema de GPS que diu la posició del cotxe en tot moment i serveix per orientar-los. Una altra particularitat d’aquets cotxes és que s’ajusten en tot moment a la velocitat permesa i avisa al conductor quan es para per algun obstacle, pas de zebra...

Els treballadors de Google juntament amb els enginyers Mike Montemerlo i Chris Urmson (guanyadors de la competició DARPA que consisteix en una carrera de vehicles robotitzats que són creats per els propis enginyers) estan aconseguint que aquest projecte funcioni i segons diu Thrun “estem en un estat experimental però ens permet fer-nos una idea del transport del futur”.

 http://www.publico.es/ciencias/340922/google-disena-un-coche-sin-conductor

http://www.lavanguardia.es/internet-y-tecnologia/noticias/20101011/54022320177/google-desarrolla-coches-capaces-de-conducir-solos-mundial-madrid-salud-co2-oms.html

 Marc Fisa

21/10/2010 22:19 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

CÈL•LULES ARTIFICIALS QUE ENERGITZEN IMPLANTS MÈDICS

20101024153956-electrophorus-electricus-2-1-.jpg

Un equip de la universitat de Yale esta desenvolupat un estudi que en el futur podria fabricar cèl·lules artificials més eficients que les naturals i en un futur no molt gaire llunyà, podria generar energia pels implants mèdics.

Els científics en l’ inici d’aquest experiment es van estudiar la cèl·lula responsable de la producció d’energia en les anguiles elèctriques. L’anguila elèctrica gaudeix d’un eficaç sistema de generar energia que supera am efectivitat a diversos dispositius fabricats artificialment. Amb aquesta base es va començar a estudiar com fabricar una cèl·lula artificial que pogués imitar les cèl·lules de les anguiles. Al final de la investigació es va aconseguir fabricar una cèl·lula artificial amb un producció d’electricitat un 28% més alta i un rendiment un 31% més alt en quant la conversió d’energia química de la cèl·lula en energia elèctrica.

A partir d’això es creu que es podran fabricar una espècie bio bateries de ni un centímetre de gruix que permetrien proporciona energia als implants mèdics. De moment però, els enginyers només tenen un disseny preliminar i passarà un temps abans no es puguin fabricar.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/101108c.html

 

Arnau Llabres

24/10/2010 15:39 cmc garbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La nova llei del tabac.

20101024201206-tabaco-647x231-1-.jpg
La nova llei antitabac prohibirà fumar en tots els recintes hospitalaris, centres i voltants, com el model francès, pero permetrà el fum en els espais a l'aire lliure dels camps universitaris i les terrasses. També s'ha arribat a un acord sobre la regulació dels clubs de fumadors, basicament per evitar que els bars i restaurants grans es converteixin en improvitzats clubs de fumadors per un dia. Els cambrers, com a treballadors, no podràn entrar en aquests locals, que quedaràn definits com associacions que contin amb socis, objectius sense ànim de lucre, que no promoguin la venda d'objectes de consum i amb l'entrada prohibida a menors.
Trobem per exemple una notícia molt recent que adjuntu amb aquesta:
Els metges demanen al Congress que no autoritzi espais per fumadors en bars.
Més de mil cambrers moren cada any per l'exposició del fum del tabac. El Comité Nacional de Prevenció del Tabaquisme(CNPT) format per 40 associacions médiques i sanitaries, ha mostrat el testimoni i la experiència dramàtica de un cambrer de Zaragoza, de 57 anys, no fumador, malalt de càncer de pulmó. En Espanya segons el CNPT hi ha casi 1.2 millons de persones que treballen en la hosteleria. Es el col·lectiu amb més numero de fumadors passius i estadistiques per càncer de pulmó.

 

http://www.youtube.com/watch?v=FqiTcvpjUYM (Avantatges i inconvenients d'aquesta llei, debat.)
Paula Sánchez
24/10/2010 20:12 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un nou sistema permet la comunicació amb persones en estat vegetatiu;

20101024203544-grande-2367567-3314192.jpg

Un equip d’investigadors de la universitat de Cabridge han desenvolupat un  sistema que permet la comunicació amb persones en estat vegetatiu (amb greus lesions cerebrals).

El dispositiu consisteix en uns monitors d’electroencefalografia que van connectats a electrodes col·locats al cap d’un pacient en estat vegetatiu, mostrant-nos l’activitat cerebral d’aquest, i descodificant els missatges obtinguts  podem obtenir les seves respostes. Fins aleshores, els investigadors només són capaços d’obtenir respostes de “si” o “no” a les preguntes realitzades als pacients. Però en el futur, es creu que aquest sistema ens pot permetre establir una comunicació amb persones en estat vegetatiu (fins al punt que els pacients es puguin comunicar amb un sintetitzador de veu). També es creu que aquestes persones es puguin moure amb cadires motoritzades controlades per les seves pròpies ments.

 

http://www.tendencias21.net/Un-nuevo-sistema-permite-la-comunicacion-con-personas-en-estado-vegetativo_a4879.html

 

Adrià Lloret

24/10/2010 20:35 Adrià Lloret Enlace permanente. Tecnologia i materials

EL METÀ A MART

20101025170022-gas-metano-en-marte.jpg

 

 

Segons els científics de la NASA alguna cosa hi ha a Mart que es capaç d’emitir 19.000 tonelades de metà a l’atmosfera en pocs mesos. 

Encara que els científics no saben de que es tracta, podria ser una emissió d’origen volcànic (poc possible, perquè no hi ha volcans actius a Mart); i l’altre podria ser una emissió produida per formes de vida unicel·lulars, no intel·ligents, atrapades al subsòl (similiars a les bacteries terrestres).

Aquesta última hipòtesi està recolçada pel fet de què a la Terra el 90% de metà que hi ha a l’atmosfera és d’origen biològic.

Després d’analitzar els resultats de la investigació  al llarg de set anys, els científics han demostrat que aquesta emissió de metà augmenta a la primavera l’hemisferi nord (on es localitza el principal punt d’emissió: Terra Sabae) i alcança un màxim d’emssions a mitjans de l’estiu. Aquest valors s’han donat, gràcies a què tres telescopis, situats a Hawai, han pogut calcular la quantitat de metà a cada moment de Mart.

 Els investigadors dedueixen que tota aquesta quantitat de metà ha de provenir del subsòl.[...]Es una investigación muy interesante y poco concluyente[..]

 [...]Estos resultados convierten a Terra Sabae en una región prometedora para enviar allí una futura misión de exploración[...]

Ignasi Casanova, geóleg planetari de la Universitat Politècnica de Catalunya. "

 

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090116/53619703341/una-misteriosa-emision-de-metano-en-marte-intriga-a-los-cientificos.html

http://www.sindioses.org/noticias/metano.html

 

Mireia Cano

25/10/2010 17:00 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La sal accelera la regeneració d'extremitats emputades

20101025191623-tufts-university.jpeg

Un grup d’investigadors ha conseguit accelerar la regeneració d’extremitats emputades amb capgrossos en 1h quan en condicions normals triga 18h.

Michael Levin, líder del grup d’experts de la Universitat de Tufts ( Massachussets ) ha descobert la tècnica capaç de regenerar la cua dels capgrossos amb clorur de sodi, dominant en la sal comuna. Els passos realitzats per els investigadors van ser els següents: van posar una mica de sal a la cua ferida dels anfibis, després ho varen deixar reposar una hora i més tard varen obtenir una estructura perfectament formada amb els seus nervis , teixits i musculs completament formats.

El que la sal va proporcionar en aquesta investigació va ser regenerar la cua d’un amfibi en un temps récord. Els experts tenen la esperança de que algun dia la sal simple pugui resultar útil per regenerar apéndix humans. Perquè per als biòlegs es necessiten més estudis per saber si la sal causa perjudicis en les cèl.lules 

 

http://www.tendencias21.net/La-sal-acelera-la-regeneracion-de-extremidades-amputadas_a4904.html

 

Joan Erra

25/10/2010 19:24 Joan Erra Enlace permanente. Biologia

Col·lisió entre asteroides

20101027220039-asteroide-colision.jpg
El passat mes de gener, el telescopi espacial Hubble va captar unes imatges d’un estrany objecte en forma de X que els astrònoms van pensar que era un cometa, però cinc mesos després van descobrir que aquell presunte cometa era la recent col·lisió de dos cometes. Els investigadors de l’ Institut Max Planck de Recerca del Sistema Solar (Alemanya) i de la Universitat de Califòrnia (Estats Units) daten aquest succés a principis del 2009.

Els científics alemanys, dirigits per Colin Snodgrass, van observar l’objecte gràcies a la sonda espacial Rosetta, que s’aproximava al cinturó d’asteroides en el seu viatge cap a l’asteroide Lutetia. I després d’observar les imatges van arribar a la conclusió que la cua de l’objecte està composta de restes procedents de la col·lisió d’ aquests cometes. L’objecte s’ expandeix amb una lentitud que ha sorprès els astrònoms.

D’altra banda, l’equip de David Jewitt, de la Universitat de Califòrnia, va prendre imatges amb el telescopi espacial Hubble i va estimar un diàmetre de 120 metres el nucli de l’objecte, al mateix temps que van detectar partícules de pols mil·limètriques en la seva cua.

Els científics calculen que es produeixen col·lisions d’ asteroides com aquest un cop l’any però capturar el xoc entre aquests és difícil.

 

26/10/2010 21:04 Oriol Garcia Enlace permanente. Terra i Univers

Músculs artificials que faran robots millors que les persones.

20101027223925-dolor.jpg

La creació de músculs artificials ja és una mica més propera. Però el fet més rellevant és que aquests músculs no només imitaràn als músculs humans, sinó que a més a més els superaran amb diferència.

L’avans tecnològic esta sent portat a terme per uns científics de la Universitat de Texas i aquestes màquines sera capaces d’expandir-se i contraure’s fins un 220% en questió de mil·lèssimes de segon amb tan sols aplicar-li un simple impuls elèctric. Els músculs que constituiran aquestes màquines arribaran a ser més forts que l’acer i més durs que el diamant.

La nanotecnología farà possible aquesta creació, ja que podrà realitzar millons de nanofibres trenades unes amb altres fent així un material molt flextible i extremadament lleuger. Una dada rellevant és que amb tan sols 1.5 miligrams d’aquest teixit es podríen cobrir una àrea de més de 30m quadrats.

Per últim, la seva altíssima resistència a la temperatura aquest material podrà superar el 0 absolut fins els 1538°C, fet que permetría utilitzar-los en operacions extremes i en futures operacions espacials.

 

                                                                                   Carles Miró

27/10/2010 22:42 Carles Miró Enlace permanente. Tecnologia i materials

Nova tècnica per averiguar secrets sobre la formació d'estrelles

20101027235617-261010a.jpg

Per ara no s’havia descobert ninguna estratègia per saber com es formen les estrelles. La ciència, ara mateix, l’únic que sap es que les estrelles es formen en el interior de núvols de gas i pols.

Però actualment, un grup d’astrònoms de la NASA han descobert un fenomen en el que una llum infrarroja es dispersa mitjançant grans de pols molt grans i fa que els nuclis es desenvolupin per formar estrelles. La matèria del nucli es va condensant i cada vegada es fa més calenta, això provoca poc a poc la creació d’estrelles.

Però d’aquest fenomen actualment es desconeix la major part, i això ha fet que es duïn a terme diferents investigacions, fins que els astrònoms encapçalats per Laurent Pagani i per Jurgen Steinacker han aconseguit descobrir un fenomen que ens donarà molta més informació sobre la creació de les estrelles en la seva amplitud. Han aconseguit donar més informació sobre la llum dispersada, ja que porta informació sobre, per exemple, la densitat i el tamany de les partícules de pols nombrades anteriorment o la posició espaial del gas.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/271010a.html

 

Albert Cebrian

27/10/2010 23:56 colorblau Enlace permanente. Terra i Univers

Una de quatre estrelles podria tenir planetes del tamany al nostre

20101029231233-planetas-tierra-1-.jpg

La Universitat de California, a Berkeley, ha arribat a una conclusió després del estudi de 166 estrelles de tipus G (com les del Sol) i tipus K (estrelles taronges menys massives que la del Sol), a menys de 80 anys llum, i utilitzant el telescopi Keck de Hawaii. I es que 1 de cada 4 estrelles podria tenir planetes de mateix o similar tamany. Quan ens referim a estrelles que pugin tenir plantes es com el Sol i la Terra, Mercuri, Venus , Mart... , és a dir, estrelles que al seu alrededor contenen plantes de similar tamany al nostre. En total s'han trobat 22 estrelles amb planetes detectables.

Andrew Hovard (coautor del estudi) explicava que si agafem 100 estrelles similars al Sol, només 1 o 2 contindrien planetes com Júpiter, 6 planetes com Neptú i 12 planetes super-Terra ( amb una massa de 3 a 10 vegades més gran que la del nostre). De planetes similars al nostre han detectat que hi han 23 planetes per cada 100 estrelles.

El que significa, doncs,  es que si la NASA desenvolupés alguna tècnica nova durant les pròximes dècades podriem trobar planetes molt semblan als nostes (de tamany) sense mirar molt lluny. El pas més rellevant que s'harà de fer doncs, es descobrir quans d'aquests planetes contenen vida.

 

http://www.muyinteresante.es/una-de-cada-cuatro-estrellas-podria-tener-planetas-del-tamano-de-la-tierra

 

Jordi Pedra Méndez

29/10/2010 23:12 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris