Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Septiembre de 2010.

Engeguem de nou el blog

20100910204216-23426-1419675619854-1471570331-31057154-7808061-n.jpg

Al començament d’aquest nou curs voldria animar-vos per tal  que fesiu les vostres

aportacions en aquest mitjà de comunicació i aprenentatge.

us desitjo un bon curs!

José A. Pajares

10/09/2010 20:42 Jose Antonio Pajares Enlace permanente. sin tema

La Malària i els goril·les

20100923231611-gorila.jpg

L’animal que mata a més persones a l’Africa és el mosquit anopheles africà. Causa la mort de més d’un milió de persones l’any. Uns investigadors de la Universitat d’Alabama han descobert que l’origen evolutiu d’aquesta malaltia prové dels goril·les, ja que fins ara ningú sabia d’on provenia aquesta malaltia. Els científics han analitzat unes 3000 mostres fecals utilitzant tècniques d’anàlisi d’ADN per identificar aquests paràsits.

A la descoberta també s’indica que el paràsit es va transmetre només una única vegada de goril·la a ésser humà.

S’ha de dir que aquest descobriment no aporta cap avenç en el tractament d’aquesta malaltia però ajuda a comprendre l’origen de les malalties humanes.

La notícia a fons

Article de El País: Clica aquí

Video de Youtube sobre la Malària: Clica aquí

 

Josep Muñoz

23/09/2010 23:31 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia


Troben una estranya particula d'antimateria al RHIC

20100927173156-1924389-2642562.jpg

Un equip internacional de científics que estudia les col·lisions a alts nivells d’energia de ions d’or en el Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) que és una accelerador de particules subatòmiques, assegura haver trobat evidències de l’antinucli atòmic més massiu descobert fins ara .

Aquest descobriment podria ajudar a dilucidar models d’estrelles de neutrons i també possibilitar l’exploració d’asimetries fonamentals en l’univers quan aquest es trobava a les fases inicials.

Els físics empren un mapa dels elements encara més complex i tridimensional que la taula periòdica, que inclou a més del nombre de protons de cada nucli atòmic, el nombre de neutrons de cada element, que pot variar amb els diversos isòtops i un nombre quàntic conegut com a estranyesa. I degut a aquest descobriment hauran de modificar la taula periodica.

Algunes conseqüencies cientifiques són per comprendre l’estructura dels forats negres i les estrelles colapsades i les condicions que van existir uns pocs microsegons després de Big Bang. 

 http://www.tendencias21.net/Sorprendente-hallazgo-de-antimateria-extrana-en-el-RHIC-de-Nueva-York_a4180.html

 

 

 

Marina Valdezate

27/09/2010 17:33 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Prevenció de l'Alzheimer

http://www.youtube.com/watch?v=63rVr63VcuU20100928184941-alzheimer-avanzado.jpg

L’Alzheimer, una malaltia cada cop més comú en la nostra societat, degenerativa i mortal, sense cura de moment.

Encara que no hi hagi cura, últimament s’estan fent molts avenços en l’àmbit de la seva prevenció.

Una dieta rica en oli d’oliva, nous, peix, aus de corral, i algunes fruites i verdures podria ser beneficiosa en la prevenció de l’Alzheimer. En aquesta dieta de prevenció és important evitar àcids grasos saturats, carn vermella i la mantega.

Estudis realitzats, a la universitat de Columbia per Yian Gu, expliquen que la gent que va consumir aquest tipus de nutrients tenia un 40% menys de risc de desenvolupar l’Alzheimer. La investigadora remarcava que com no hi ha una cura s’ha de prevenir de totes les maneres possibles.

L’estudi va consistir en observar informació de dietes de 2148 persones sanes de més de 65 anys, durant 4 anys. Se’ls feien proves de detecció d’Alzheimer cada 18 mesos. I d’ells 253 van desenvolupar la malaltia. Els menys propensos a desenvolupar la malaltia van ser aquells que seguien una dieta semblant a l’esmentada anteriorment.

Ying Gu explicava que possiblement la dieta rica en aliments “bons” podria protegir el cor, i podria protegir el cervell de apoplexies que podrien tornar vulnerable la persona a l’Alzheimer. Encara que també podrien ser alguns nutrients (omega-3, antioxidants,…) que protegeixen directament al cervell.

http://www.blog-medico.com.ar/noticias-medicina/dieta-para-prevenir-el-alzheimer.htm

 

Mireia Cano

28/09/2010 18:52 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Es descobreix un model teòric per viatjar al passat.

http://www.youtube.com/watch?v=yMnE0eezLJ020100928192029-helicoidal-negativa-by-murderpau.jpg

El científic Amos Ori, d’Israel, ha formulat una teoria mitjançant la qual l’ésser humà podria obrir una escletxa en l’espai-temps i viatjar cap al passat. A més, segons afirmen els seus càlculs, aquesta escletxa en l’espai-temps podria ser creada sense cap necessitat d’utilitzar matèria exòtica, és a dir, només caldria matèria ordinària i densitat de la matèria positiva. Per reproduir aquesta bretxa tan sols caldria comptar amb unes condicions mínimes, en les quals l’equip d’Amos Ori està treballant.No obstant, altres equips d’investigació, com és l’equip de Ronald Mallet, per exemple, han optat per presentar un model de ’màquina del temps ’ que es basa en la llum, i no en la matèria.

Amos Ori afirma que en cas de crear la màquina del temps aquesta no seria una màquina convencional feta de materials com podria ser un ordinador, sinó que seria el propi espai temps. La investigació d’Amos Ori es basa en la curvatura de l’espai-temps i ens diu que, si la curvatura de la fletxa del temps és un fet provat i aprovat per la comunitat científica, llavors podem intentar deformar-la més, de tal manera que aconseguim fer de la línia del temps una línia en forma de rinxol on les corves arribin a tocar-se.

Un cop aconseguides les condicions mínimes per a que el tunel temporal pugui romandre obert (investigació en la qual estan treballant diversos equips com és el d’Amos Ori), aquesta màquina funcionaria sola i posa un exemple: un cop que el canó d’un vaixell hagi disparat un obús, no s’haurà de fer res, ja que l’obús anirà per si mateix cap al seu objectiu gràcies a les lleis de la física. Amos ori remarca que tot això podria ser aconseguit amb matèria comuna, i no seria necessària la matèria exòtica.

En resum, es podria estar viatjant en el temps a finals d’aquest segle, si les investigacions continuen tenint l’èxit actual, ja que aquestes ocupen ara per ara una posició molt privilegiada en la cua de prioritats.

Xavi Camarasa

http://www.tendencias21.net/Descubren-un-modelo-teorico-de-viaje-al-pasado_a1742.html

http://www.tendencias21.net/El-primer-viaje-en-el-tiempo-tendra-lugar-este-siglo_a958.html

http://www.youtube.com/watch?v=yMnE0eezLJ0

28/09/2010 19:22 cmgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Millora la detecció precoç del Alzheimer.

20100928195357-cervell.jpg

Ja és possible detectar l’alzheimer quan encara els sintomes són lleus. Fins i tot es pot arribar a detectar anys abans de manifestar-se alguna senyal. Tot hi això hi ha una mala noticia i es que no hi ha cap tractament que demostri ser capaç de frenar la progressió d’aquesta malaltia. Entre tot això hi ha un debat mèdic i ètic sobre si s’ha d’oferir poder fer-se  proves de diagnòstic precoç si no se’ls pot oferir un tractament. Aquest és un tema personal ja que hi ha gent que no vol saber-ho i altres que prefereixen estar informats per tal de poder acabar d’arreglar papers, testaments ara que el cervell encara els funciona bé.

Hi han dues noves probes per detectar si hi ha alzheimer, ja que es produeixen canvis en el cervell.

-La primera consisteix en extreure el líquid, que banya les neurones de la medul·la, del interior de la columna vertebral  i analitzar la presencia de proteïnes que canvien amb l’alzheimer. Si hi ha un nivell baix de la proteïna Betaamiloide es que la malaltia s’ha iniciat i si apareix un nivell alt de la proteïna Tau vol dir que esta causant un dany massiu.

-La segona prova es tracta d’observar directament les plaques de la Betaamiloide en el cervell amb una tècnica d’imatge anomenada PET.

Encara es continua sense cap tractament tot i que s’estan fent més de 60 fàrmacs experimentals. Aquestes dues noves probes ajudaran al avanç de l’ investigació.

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20100919/54005356908/mejora-la-deteccion-precoz-del-alzheimer-sant-pau-agencia-europea-universidad-barcelona-belgica-madr.html

 

Rosa Porredon

28/09/2010 19:56 cmc garbí Enlace permanente. Salut/Medicina

Les cèl·lules es comuniquen a distancia a través de nanotubs

20100928202357-grande-2365237-3310726.jpg

Un grup de científics noruecs, ha descobert uns nanotubs, que són unes estructures tubulars d’un diàmetre realment petit. Que utilitzen les cèl·lules per comunicar-se a distància intercanviant senyals elèctriques a través d’aquests tubs. Aquests contenen unes proteïnes que s’encarreguen de formar microfilaments, i afavorir a les funcions cel·lulars essencials.

Aquest descobriment podria ajudar a entendre una sèrie de funcions complexes de les cèl·lules, com el desenvolupament dels embrions o l’activitat neuronal.

Fins ara,es creia que l’intercanvi de senyals cel·lular de senyals elèctriques era un sistema de comunicació ràpid però limitat, que és donava només en cèl·lules del cor i del cervell.

Es per això que es pensa que la comunicació cel·lular elèctrica podria ser generalitzat. Per tant les cèl·lules estan més connectades a distancies més llargues de les que es pensaven.

Per tant aquest descobriment revela un nou nivell més de comunicacio entre diversos tipus de cèl·lules.

En definitiva, la comunicació intercelular no requereix només el contacte directe entre cèl·lules, sinó que aquestes podrien funcionar de manera coordinada gràcies a una comunicació a distància. Segons els científics, ara queda per establir quin tipus d’informació fisiològica intercanvien les cèl·lules per aquesta via nanométrica.   

 

http://www.tendencias21.net/Las-celulas-se-comunican-a-distancia-a-traves-de-nanotubos_a4875.html

 

ELNA BONET

28/09/2010 20:24 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Crean la vacuna de la Hepatitis E

20100929183141-2305579-3222968.jpg

L’equip internacional del Institute of Diagnostics and Vaccines Development in Infectious Diseases dirigit per Ning-Shao Xia, de la universitat de Xiamen (China) ha publicat un estudi a la revista The Lancet on confirma la eficacia de la primera vacuna contra el virus de la Hepatitis E (HEV 239).

A les regions més endèmiques una vacuna que sigui assequible, segura i eficaç augmentaria les perspectives de vacunar amb l’HEV rutinàriament per reduïr tant la HEV esporàdica com la epidèmica. Totes aquestes consideracions són molt importants per saber quantes unitats d’aquesta vacuna s’han de produïr, per tant, la política de financiació i inmunització, la salud pública i la indústria han d’arribar a un acord per posar-se a treballar el més ràpid possible per definir les funcions de la salud pública amb respecte a aquest remei.

Hem de tindre en compte que un terç de la població mundial està afectada per aquest virus. Els llocs on hi ha mes persones infectades són a l’Àfrica, l’Àsia i la China. Aquestes epidèmies es donen en temps de pluja per consumir aigües contaminades.

L’Hepatitis B ja no és cap malaltia rara, de fet podem dir que és el tipus més comú d’hepatitis viral en els països industrialitzats , tot i que, la majoria dels casos es dóna en els països més empobrits.

La gravetat d’aquesta malaltia augmenta amb l’edat, el seu índex de letalitat és del 1-3%. Té molt mal pronòstic en les dones embarassades, 5-25%, i si aconsegueixen sobreviure pateixen avortaments espontànis o tenen una mortinatalitat molt elevada. Cada any s’estimen entre 13.000 i 26.000 morts de persones que han patit l’hepatitis en països industrialitzats.

 

 

http://www.tendencias21.net/Crean-la-vacuna-de-la-hepatitis-E_a4766.html

Jimena Legaz Barrionuevo.

29/09/2010 18:31 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Google Earth descobreix l'impacte d'un meteorit a Egipte

20100929203336-images-4-.jpg

Una recerca feta per l’empresa de Google Earth va descobrir l’impacte d’un meteorit a un punt del desert d’Egipte. Aquest cràter ( anomenat com Kamil) ha estat considerat un dels impactes més ben conservats fins ara. A començaments d’aquest any un grup d’investigadors van estar cercant fragments del meteorit ( es creu que és ferro) i van intentar determinar l’edat del cràter i el seu origen.

La investigació va començar al 2008 i els resultats s’han publicat i s’han emés per els mitjans de comunicacions avui mateix. Es creu que fa milers d’anys, un meteorit metàl·lic va alcançar l’orbita terrestre i va impactar a una velocitat de 12.000 kilòmetres per hora contra la superficie terrestre (concretament el que és avui la regió fronterissa entre Egipte, el Sudan i Líbia)

L’impacte del bloc de 10 tones de ferro a una velocitat tan alta van generar una bola de foc i una brutal explosió que va ser inclús visible a 1.000 km de distància. El cràter Kamil s’enfonsa a 16 metres de profunditat i té una amplada de 45 metres.

Des d’aleshores el cràter va quedar protegit per l’acció geològica de la Terra i els processos climàtics.

La recerca s’inicià en quan Di Michele descubrí el cràter arrodonit mentre buscava elements naturals. Ràpidament contactà amb un astrofísic (Mario di Martino) del Institut Nacional D’Astrofísica de Torí i organitzaren una expedició de la qual es va fer la investigació.

S’han recollit 1.000 fragments, inclós un fragment de 80 kilos que es creu que debia ser una part central del meteorit que es devia despendre abans de que impactés, ja que es va trobar a 200 metres del cràter.

http://www.3cat24.cat/noticia/873946/societat/Google-Earth-descobreix-limpacte-dun-meteorit-a-Egipte

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20100927/54012861961/google-earth-delata-el-impacto-de-un-meteorito-en-egipto-tierra-italia-madrid-milan-libia-turin-pc.html

Jordi Pedra Méndez

29/09/2010 20:33 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

La lluna, un satèl·lit de 5.185 cràters

object width="640" height="385">

 

 

Que la lluna té cràters ja se sap des de fa molt de temps. Ara bé, fa poques setmanes ens hem assabentat que el nostre satèl·lit en té 5.185 que facin 20 metres de diàmetre com a mínim. Això és el que afirma un nou estudi que han fet institucions tan prestigioses en el camp científic com són l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i la NASA, en una investigació conjunta.

El que han fet ha estat crear un estudi sobre els impactes a la lluna al llarg de la història, amb dades aportades per l’instrument espacial de la NASA, el Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). L’equip ha utilitzat les dades d’aquest aparell per identificar aquests cràters i ha utilitzat mesures topogràfiques de gran precisió en comptes d’imatges, que és el que se solia fer anteriorment quan es volia estudiar els cràters lunars.

A més, aquest estudi també ha servit perquè els científics arribessin a la conclusió que el nombre de cràters a la lluna es manté força constant, ja que l’impacte de nous asteroides o cometes fan nous relleus, peròi destrueixen els anteriors, és a dir que el nombre de cràters no varia massa respecte l’actual (5.185).

Aquests nous descobriments posen de manifest la importància de la missió de la LRO, ja que ens proporcionen molta informació del nostre satèl·lit i en un futur immediat pot ser molt important per obtenir més informació que, de no ser per aquest instrument, no podriem obtenir mai.

 

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ciencia-y-tecnologia/20100921/nuevo-mapa-muestra-los-5185-crateres-luna

 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/5185/crateres/Luna/mapa/elpepusoccie/20100921elpepusoc_6/Tes

 

 

Bernat Miquel Vives


30/09/2010 22:33 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

UN ANÈL·LIT MARÍ COM A ORIGEN DEL PALLIUM

20100930233335-platynereis-dumerilii.jpg

El còrtex cerebral o pallium és un conjunt de teixit nerviós responsable de la percepció, la imaginació, el pensament, el judici i la decisió. D’aquesta manera podem afirmar que l’art, la literatura, la ciència i la raó són descendents d’aquesta part del nostre cervell. Aquesta estructura ha anat evolucionant a a partir de regions d’éssers menys intel·ligents que nosaltres fins aconseguir el seu màxim desenvolupament en els primats. Però quin és el seu origen? Com va ser la seva evolució? D’ón prové aqesta estructura?

Es sabia ja des de feia temps que el nostre còrtex cerebral mantenia, des de el punt de vista evolutiu, una relació bastant directe amb altres vertebrats i fins i tot amb alguns exemple concret d’invertebrats, com és el cas de l’anfiox. Tot i això, no podíem contestar a preguntes que es remuntessin més enllà en  el temps, a un passat molt més llunyà, ja que les estructures dels vertebrats i invertebrats eren completament diferents morfològicament parlant. Però, gràcies a uns experiments i proves recents realitzades per un grup de científics del Laboratori Europeu de Biologia Molecular en Heideberg ( Alemanya), actualment, s’ha pogut demostrar que vertebrats i invertebrats tenim un antepassat comú, datat fa uns 600 croms: l’anèl·lit marí Platynereis dumerilii.

Les conclusions a les que s’han pogut arribar desprès de analitzar els resultat són dues. Primerament, que el còrtex cerebral és molt més antic del que es sabia fins aleshores, fins i tot, molt més antic que els animals pluricel·lulars. La segona conclusió, és que el pallium va aparèixer per sorpresa, a causa de l’adaptació i evolució de la vida primitiva dels oceans.

Aquestes conclusions s’han arribat gràcies a un mètode nou, dissenyat per observar amb profunditat les regions cerebrals del Platynereis dumerilii responsables de processar la informació olfactòria. D’aquesta manera  s’han pogut determinar els orígens evolutius del nostre cervell comparant les molècules de les estructures dels anèl·lits i la informació que tenim sobre el còrtex dels vertebrats .

Podem afirmar, per concloure, que l’origen del còrtex cerebral foren un conjunt de cèl·lules que van aprendre a  processar la informació sobre l’olfacte i a controlar la locomoció.

Carla Turró

( Adjunto un vídeo que explica les funcions dels còrtex cerebral)

30/09/2010 23:40 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Creen un xip per a la detecció de càncers prematurs

20100930185409-bio.jpg

El consell superior d’investigacions científiques ha creat un microxip que és capaç de detectar  cèl·lules tumorals en primera fase i eliminar-les, però aquest dispositiu només és capaç de prevenir els càncers  prematurs. Aquest xip recull una petita mostra de sang i mitjançant ultrasons és capaç d’identificar la presència de tumors i fer que aquets es diferencien de les cèl·lules “bones” i poder recol·lectar-les.

Segons l’investigadora aquest xip encara està en procés de creació i d’investigació així que diu que la millor manera actual de detectar un tumor és mitjançant biòpsies que també s’estan perfeccionant per a poder fer-ne un millor  tractament.

Si s’aconseguís dur a terme aquest xip es podria fer un diagnòstic millor del càncer i així poder seguir un tractament més convenient al malalt. Aquest projecte ha estat gràcies a diferents  universitats i hospitals d’arreu d’ Espanya, com l’ universitat de Guipúscua o l’hospital Ramón I Cajal de Madrid.

 

Aniol Solano Clavera

Etiquetas:

30/09/2010 18:54 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un medicament contra el sida podria ser efectiu contra el virus herpes.

Investigadors del Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) publiquen un estudi en el que demostren que un medicament aprovat contra el sida en el 2007 anul·la la funció d’una proteïna bàsica del virus herpes.

El investigador Miquel Coll afirma que té un impacte mèdic per tres raons: ’’En primer lloc, els humans no tenim la proteïna del virus que queda afectada. En segon lloc, el inhibidor no és tòxic  en concentracions terapèutiques i per últim hi ha dades que indiquen que tots els virus herpes tenen aquesta proteïna.’’

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ciencia-y-tecnologia/20100923/medicamento-contra-sida-podria-ser-efectivo-contra-los-virus-herpes/495617.shtml

 

Dídac Albi.

30/09/2010 20:14 cmcgarbí Enlace permanente. Salut/Medicina

L'alteració d'un únic gen ocasiona infertilitat en els homes

20100930200707-imagen-2.png

Una de cada set parelles al món té dificultats per concebre un fill. Científics de l’Institut Pasteur de França han descobert una alteració genètica que afecta a la producció d’esperma en homes sans.

El grup de McElreavey va seqüenciar el gen NR5A1 en 315 homes sans que buscaven tractament per a la infertilitat, ja que presentaven una incapacitat per produir esperma. La investigació va identificar a set homes amb problemes greus per produir esperma que presentaven canvis en aquest gen.

En els homes estudiats, les mutacions estaven associades amb nivells alterats d’hormones sexuals i, en un dels casos, amb lleus anormalitats en l’estructura cel·lular dels testicles. No es van observar alteracions genètiques semblants en les més de 2.000 mostres de control.

Aquests resultats suggereixen que els canvis en NR5A1 no només estan associats amb defectes greus i obvis del desenvolupament reproductor. “Aproximadament el 4% dels homes amb incapacitat per produir esperma, que no és possible explicar d’una altra manera, presenten mutacions en el gen NR5A1".

Les dades també apunten que algunes formes d’infertilitat masculina poden ser un indicador d’una lleu anomalia en el desenvolupament testicular. Els experts destaquen la necessitat d’una investigació clínica acurada dels homes que presenten símptomes d’infertilitat i nivells anormals d’hormones sexuals.

Sobre el gen NR5A1

El gen NR5A1 codifica una proteïna clau que regula el desenvolupament sexual durant l’etapa fetal, la pobertat i l’etapa adulta. Alguns treballs anteriors ja havien demostrat que les mutacions del NR5A1 estan associades a greus defectes en el desenvolupament dels testicles o els ovaris, així com a anomalies significatives dels genitals externs masculins.

http://www.prensalibre.com/vida/salud/alteracion-puede-ocasionar-infertilidad-hombres_0_344965639.html

Miriam Rivera

29.09.2010

30/09/2010 20:21 Anónimo Enlace permanente. Biologia

Els Efectes del Clor al Nostre Cos

20100930202519-nadador.jpg

El Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL) ha determinat que els productes derivats del clor -present a les piscines cobertes- poden tenir efectes negatius sobre el nostre cos. Afecten principalment al nostre sistema respiratori o a l’ADN.

En l’estudi han participat altres institucions. En aquestes s’inclou al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a la Universitat Autònoma de Barcelona, i a científics nord americans, francesos i holandesos. En les conclusions dels estudis recomanen prendre mesures higièniques abans, durant i desprès de sortir de l’aigua.  Per exemple, recomanen dutxar-se abans i després d’entrar a l’aigua, utilitzar capell (de silicona) o no orinar a la piscina. 

L’estudi tracta dels DBPs (productes de la desinfecció), que són els que produeixen afectes nocius al nostre cos a partir de la suor, la orina o la pell. Els DBPs són productes de la recció química entre  el desinfectants i la matèria orgànica. Ara s’està descobrint tot l’entrellat.  

Per altre part, els estudis no neguen que nedar sigui perjudicial, però amb les mesures adequades ens evitem aquests efectes secundaris negatius pel nostre cos.

Per a l’estudi a fons de la notícia vistar: http://www.antena3.com/noticias/ciencia/cloro-piscinas-puede-danar-adn-causar-problemas-respiratorios_2010091300010.html

Àngel Sanromà López

1er Batxillearat A

30/09/2010 20:32 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El basuco, la nova droga dels pobres.

El "basuco",anomenat també«teke» o «paco»(pasta de cocaína) és una nova droga que s’està extenent entre els toxicomans.Es fabrica amb la resta de la elaboració de la cocaïna, barrejats amb substàncies químiques no aptes per al consum humà. Es molt adictiva i té efectes letals per als seus consumidors, i els experts diuen que produeix problemes psiquiàtrics, pulmonars,cardíacs i vasculars.

En Sudamèrica és la droga més popular en les zones marginals, i en Espanya va arribar fa dos anys aproximadament. I es que el "basuco", que es sol consumir per vía respiratòria a través de pipas o sobre la marihuana en forma de cigarret, proporciona una estimulació del sistema nervios central que no dura més de cinc minuts.

Els centres de desintoxicació ja han alertat de que s’estan tractan joves de 14 i 15 anys enganxats al "basuco".

 http://www.cuatro.com/noticias/videos/basuco-droga-barata/20100913ctoultpro_24/

 

Paula Sánchez.

30/09/2010 21:08 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris