Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2011.

Descobreixen un medicament que atura la progressió del Parkinson

20110407193221-1.jpg

 Proves realitzades amb ratolins han demostrat que el fenilbutirato activa un gen que protegeix les cèl lules cerebrals afectades en aquesta malaltia.

La malaltia de Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu crònic que provoca una discapacitat física progressivaFins ara, els tractaments contra aquesta malaltia 
havien servit per pal.liar els seus símptomesperò no per frenar el seu desenvolupamentRecentment, un equip de científics nord-americans ha descobert que una substància coneguda com fenlibutirato és capaç d’activar un gen que protegeix les neurones implicades en el Parkinson, evitant que morinEn proves realitzades amb ratolins malalts de Parkinson s’ha demostrat ja que el fenilbutiratofuncionaEn uns mesossortiran els resultats d’altres provesportades a terme des de2009 amb humans.
Activació d’un gen clau

En l’actualitat, els medicaments que s’usen per tractar el Parkinson permeten pal.liar els seus símptomes, però no frenar el desenvolupament de la malaltia. Araperò, unequip de científics de l’Escola de Medicina de la Universitat de Colorado a Denver(Estats Units), ha descobert un medicament que podria aturar la progressió del Parkinson.

Segons un comunicat de la UCDenverels investigadors han demostrat ja que aquest medicament funciona en ratolinsA mésels científics porten fent proves amb humans des del 2009Els resultats d’aquests tests seran publicats en uns mesos.

Un dels autors de la investigació, Curt Freeddirector de la divisió de farmacologia itoxicologia de l’Escola de Medicina de la UCDenver, explica que el medicamentdescobert pot prevenir la progressió del Parkinson 
mitjançant l’activació d’un genessencial per a la protecció les cèl lules cerebrals.

Gràcies a aquest genanomenat DJ-1, es pot augmentar la producció d’antioxidants 
 com el glutatió i reduir els efectes afeblidors de l’excés d’oxigen en les cèl lulescerebralsA mésl’activació del DJ-ajuda a eliminar proteïnes anòmalesque d’altra manera s’acumulen i maten a les neurones.

 

Adrià Prado Baños

07/04/2011 19:32 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Dos joves amb Síndrome de Down exigeixen que els que pateixen la malaltia siguin tractats com “ciutadans normals”.

20110418171658-sindrome.jpg

El 22 de març en el Congrés dels Diputats un petit grup de joves amb Síndrome de Down van sol·licitar que es respectes el dret de decidir sobre la seva pròpia vida com qualsevol altra persona.

En Jordi Balcells i la Blanca Sansegundo, dos joves amb aquesta discapacitat, van reivindicar davant els diputats i el president de  la Comissió del Congrés de Polítiques Integrals per a la Discapacitat, Jesús Caldera, que són ciutadans com tothom. <<Soc una persona amb síndrome de Down i no puc amagar-ho, però tampoc m’avergonyeixo de ser-ho (...) Tenir síndrome de Down no és una sort, però tampoc una desgràcia. Som diferents, però no inferiors; podem ser nosaltres mateixos, ser feliços, estimar i ser estimats, i ser útils per nosaltres i per la nostre societat>>, va dir Balcells.

Així va ser com van demanar que se’ls considerés com “uns ciutadans més”, amb els seus drets i també les obligacions corresponents. << Volem que ens deixeu prendre les nostres pròpies decisions  i que ens ajudeu quan ho necessitem>>, reclamà el jove.

L’altra noia, la Blanca Sansegundo, va reiterar la necessitat de que Espanya adeqüi la seva legislació per adaptar-la a la Convenció de la ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. << No volem ser diferents, tenim el dret a fer les mateixes coses que els altres i volem que la Convenció s’apliqui ja >>, va dir Sansegundo.   

 

Marc Fisa

1r Batxillerat C

 

 

http://www.eldiariomontanes.es/v/20110322/sociedad/destacados/jovenes-sindrome-down-exigen-20110322.html 

 

18/04/2011 17:16 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


El canvi climàtic despulla les copes dels arbres del sud d'Europa

20110420221415-cambio-620x349.jpg

El canvi climàtic està incrementant la freqüència i severitat de certs fenòmens climàtics extrems, com sequeres, inundacions, tempestes de vent i huracans a la conca mediterrània ia l’Europa meridional. Així ho afirma un grup d’investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, per les sigles en català), del CSIC i de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’estudi revela que l’escalfament global està provocant un declivi generalitzat en les copes dels arbres del sud del continent. A conseqüència de l’augment de les sequeres durant els darrers anys, la superfície defoliat del dosser del bosc s’ha duplicat en la meitat sud d’Europa, cosa que afecta negativament a les comunitats d’animals i fongs que depenen dels arbres per alimentar-se.

ELNA BONET

20/04/2011 22:15 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Nou sistema per transformar la calor en electricitat

20110422122628-user-size-310578.jpg

Un equip d'investigadors dels Laboratoris Nacionals de Síndria a Estats Units està  en la fase de demostració d'un innovador sistema de turbina de gas per a la generació d'electricitat. Aquest nou sistema promet incrementar l'eficiència de la conversió de calor en electricitat fins a un 40 %. El sistema també és molt compacte i es preveu que el seu cost econòmic serà relativament baix.

El projecte està orientat a les turbines basades en el cicle de Brayton, treballant amb diòxid de carboni supercrítico ( substància que es troba en condicions de pressió i temperatura superiors al seu punt crític). El cicle de Brayton podria produir 20 megavats d'electricitat amb un equipament de només quatre metres cúbics de volum, 30 vegades menys espai que les actuals turbines basades en el cicle de Rankine.

Aquests laboratoris tenen dos prototips i un ja està funcionant i ha produit durant la fase de desenvolupament 240 kilovats. I l'altre està sent utilitzada per investigar les condicions físiques que es registren prop del punt crític.

Un cop realitzades totes les proves pertinents i identificades les millors característiques per als dissenys més apropiats, la següent fase serà desenvolupar una planta generadora de demostració, de l'ordre dels 10 megavats, i iniciar el procés de comercialització de la tecnologia.

 

 

http://noticiasdelaciencia.com/not/878/en_los_albores_de_una_revolucion_en_la_eficiencia_de_la_conversion_de_calor_en_electricidad/

Marina Valdezate

22/04/2011 12:26 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

CREEN UNA CADENA D’ANELLS D’ADN PER A MÀQUINES MOLECULARS

20110425231906-anillo.jpg

Els científics alemanys Alexander Heckel i Thorten Schmidt de la Universitat Goethe, han aconseguit crear i encadenar dos anells d’ADN de 18 nanòmetres, aprofitant la seva capacitat d’auto-assemblatge,  que poden adaptar-se lliurement en funció de les condicions ambientals. Gràcies a aquesta característica, en un futur, aquests anells podran sumar-se als components de màquines moleculars o motors moleculars. Segons comunica la Universitat, l’estructura creada ha estat batejada amb el nom de “catenan”, prenent com a referència el món llatí “catena” (cadena).

La nanoteconologia d’ADN és una branca de la nanotecnologia que combina la biologia, la física, la química i la ciència dels materials, i que utilitza les propietats moleculars de l’ADN i d’altres àcids nucleïcs per tal de fabricar estructures artificials minúscules. En aquest camp, l’ADN és útil  com a material estructural i no com a portador d’informació genètica.

Catenan suposa una fita en el camp de la nanotecnologia d’ADN ja que la seva estructura, al contrar que la majoria de nanoarquitectures d’ADN, no constitueix una formació fixa sinó que s’adapta lliurement en funció de les condicions ambientals.

Encara queda molt per poder aplicar les estructures catenan a objectes quotidians tot i que no falta gaire per utilitzar-les per a estudiar proteïnes i altres molècules petites. En aquest sentit les nanoarquitectures d’ADN podran convertir-se en una eina versàtil  dins d’aquest món.

Per la seva fabricació, els científics aprofiten les pautes d’assemblatge de quatre nucleobases d’ADN. Aquestes nucleobases són les parts de l’ADN fan possible encadenament de la molècula. El truc radica en crear seqüències d’ADN relacionades entre si de manera que ens assegurem que la molècula s’autoconstruirà a través de les bases sense necessitat d’intervenció dels científics.

 

També en 3D

Com que aquesta estructura resultant  és més petita que les longituds d’ona visibles els anells no van poder ser observats amb un microscopi estàndard sinó que va caldre un microscopi SPM que utilitza una sonda que recorre la superfície de l’objecte tot augmentant la imatge.

Aquest descobriment s’ha sumat al de la Universitat d’Arizona que permet plegar l’ADN en formes tridimensionals a escala nanomètrica i des de 2006 existeix una tècnica coneguda amb el nom d’origami d’ADN que consisteix a plegar l’ADN a nanoescala per tal de crear noves formes en 3D.

Aquesta proposta podria proporcionar a l’enginyeria molecular una nova manera de fer estructures que interactuïn com molècules biològiques.

 

Enllaços

http://www.tendencias21.net/Crean-una-cadena-de-anillos-de-ADN-para-maquinas-moleculares_a6332.html

 

Cèlia Pérez

1r Batxillerat B 

 

 

25/04/2011 23:19 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

PARTÍCULES QUE VIATJEN EN EL TEMPS

20110430150150-cms-higgs-event.jpg

El gran  accelerador de partícules de Ginebra (LHC) podria convertir-se en la primera màquina capaç de fer viatges en el temps. Aquesta teoria que encara no ha estat provat empíricament, ha estat formulada per uns investigadors de la universitat de Vanderbilt.

Un dels principals objectius de tota aquesta instal·lació, és descobrir una partícula anomenada el  bosó de Higgs, una partícula subatòmica predita pels científics que explicaria coses com perquè els neutrons, els protons o els electrons tenen massa. Suposant que es descobrís aquest partícula els científics de la universitat de Vanderbilt creuen que seria possible de descobrir una altra partícula, Higgs singlet, que podria viatjar a la cinquena dimensió i moure’s pel temps (tan cap al futur com al passat).

A mes aquesta investigació creu que si es pogués controlar la producció d’aquestes últimes partícules seria possible enviar missatges al passat i al futur. La prova d’això seria que els científics que controlen el LHC han observat la aparició simultània de Higgs singlet i dels seus productes de desintegració. Segons aquests científics es demostra que s’han produït partícules que viatgen a través del temps cap al passat, per aparèixer abans de les col·lisions que a la vegada els han produït.

 

 http://www.tendencias21.net/El-LHC-podria-ser-la-primera-maquina-del-tiempo_a6014.html

 

ARNAU LLABRÉS

30/04/2011 15:01 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris