Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2011.

Insectes mecanics ajudarien a observacions de risc

20111204171854-cmc-garbi.jpg

 

Un equip de científics que utilitza ciborgs, insectes amb injerts tecnològics, va trobar la manera d’aprofitar l’energia que genera el moviment de les ales per operar instruments en l’observació de situacions perilloses.

El terme ciborg prové de l’acrònim en anglès cyborg (organisme cibernètic) i es refereix a una criatura amb elements orgànics i mecànics. En general, el propòsit dels elements mecànics és la millora de la part orgànica amb ús de tecnologia.

La idea principal és l’ús de l’energia biològica de l’insecte, ja sigui de la calor o del moviment dels seus cossos. L’artefacte converteix l’energia dels moviments de les ales en electricitat i això allarga la vida de la bateria.

Mitjançant l’aprofitament de l’energia podríem operar càmeres, micròfons i altres sensors, i equips de comunicació instal·lats en una petita "motxilla" sobre l’insecte. Podríem enviar aquests animalons "equipats" a ambients que siguin perillosos o tancats on no voldríem que entrin els humans.

La tecnologia desenvolupada en la fabricació d’aquest prototip inclou un procés per maquinar artefactes amb una proporció d’aspecte alt a partir de substrats piezoelèctrics amb un dany mínim per al material mitjançant un làser de femtosegon.

La universitat ha explicat que aquesta investigació la va finançar el programa de Sistemes de Insectes Híbrids Micro electromecànics de l’Agència de Defensa per a Projectes d’Investigació Avançada.
Germán Franco
04/12/2011 17:19 CMCgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Les rates senten empatia i són solidàries

20111212183740-insomnia-rata.jpg

En un estudi realitzat als Estats Units, els investigadors han trobat que les rates desenvolupen una conducta d’empatia cap als seus iguals. Això demostraria que no només és exclusiu dels éssers humans, sinó que aquesta conducta social es dóna en altres espècies.


En l’estudi, rates del mateix sexe van ser tancades en parelles en el mateix contenidor durant dues setmanes. En el període en què es van realitzar les proves, a una rata se la va deixar en llibertat mentre que l’altra va romandre atrapada en el contenidor de plàstic dissenyat perquè la rata lliure pogués rescatar l’altra, un cop aquesta primera descobria com obrir la porta del contenidor. 

Els investigadors no els van ensenyar com obrir la porta del contenidor ni els van atorgar incentius pel que van haver d’enginyar per obrir la comporta, sent les rates femella més cooperatives que els mascles.

Les rates "absorbeixen" la por i la tensió de les seves companyes i acaben espantades de forma mútua, fenomen conegut com "contagi emocional" amb el qual són tan sensibles a les condicions d’altres que temen ser lastimadas elles mateixes.

En una prova similar, les rates van ser col·locades en una gàbia amb dos contenidors. En una hi havia una rata atrapada i a l’altre hi havien trocets de xocolata, de manera que es va observar si eren capaces d’alliberar la seva companya o bé, anar a per l’incentiu deixant a la seva companya atrapada. En poc més de la meitat de les vegades les rates van alliberar als seus congèneres i van compartir la xocolata (encara que tenien l’opció de menjar-s’ho tot).

Aquest experiment és una evidència de com funciona l’empatia animal, per la qual cosa es podran elaborar models d’estudi que analitzin a fons aquest procés. També queda evidenciat que els éssers humans no són l’única espècie amb instint social i que pot desenvolupar aquestes emocions cap als altres.

Per més informació:

http://www.muyinteresante.es/las-ratas-sienten-empatia-y-son-solidarias

Héctor Hernández Sánchez

Etiquetas: , ,

12/12/2011 18:39 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia


Podrien haver planetes semblants a la Terra

20111212204453-607773main-kepler22bdiagram-raw-full.jpg

La Nasa en 1977 va llançar una nau, la cual és la nau més llunyana que hi ha voltant per l'univers, el seu objectiu era estudiar els límits del sistema solar.
Al cap d'un temps en el 2009 la nasa va tornar a llançar una nova nau la Kepler , la cual ha trobat un planeta que s'assembla a la Terra.
A aquest planeta li han posat el nom  de Kepler 22 i és dos vegades i mig superior a la Terra i està a 600 anys llum i orbita en un sol semblant al nostre pero mes fred i més petit.
Aquest descobriment és un gran pas per trobar vida extaterrestre en altres planetes i també per trobar planetes similars a la Terra.La nau Kepler a trobat un 2.326 planetes que s'assemblen a la Terra en només 2 anys des de el seu funcionament.
Ademes la nau Kepler a trobat els dos forats negres més grans que em vist fins ara un, per exemple té una densitat de 9700 milions de vegades el sol.


Aqui deixo unes cites de uns científics de la Nasa:


Este es un gran logro en el camino de encontrar una Tierra gemela", dijo en un comunicado Douglas Hudgins, director del programa científico de Kepler en el cuartel general de la NASA en Washington.


"La otra cosa que nos entusiasma es que orbita sobre una estrella mucho más parecida a nuestro propio sol", aunque algo más pequeña y fría, alrededor de la que orbita en un periodo de 290 días, indicó la científica. Además, según explicó su compañero Bill Borucki, principal investigador de Kepler en el Centro Ames, "si el efecto invernadero fuera similar al de la tierra y tuviera una superficie", calculan que el planeta podría gozar de una temperatura de 22 grados centígrados.


Per a més informació:
http://www.antena3.com/noticias/ciencia/nasa-descubre-planeta-habitable-sistema-kepler22_2011120600003.html


Ariadna Morales

12/12/2011 20:44 cmcgarbí Enlace permanente. Terra i Univers

Aprenentatge per inducció artificial de patrons neuronals.

20111212223035-1-cmc.jpg

Cientifics desenvolupen un sistema que permetrà augmentar el rendiment atlètic o millorar la memòria només modificant l'activitat cerebral.

 

Un equip d'investigadors japonesos i nord-amercans han desenvolupat un sistema que permet aprendre sense esforç, amb la simple aplicació de senyals de tecnologia IRMF al cervell. L'aprenentatge és possible gràcies a aquestes senyals que activen patrons neuronals vinculats allò que es vulgui aprende, sense necessitat de que el pacient sigui conscient. Encara que de moment només s'han pogut demostrar la utilitat en el mètode d'aprenentatge en coses de la vista molt senzilles, els científics esperen que, en un futur, serveixi per millorar la memòria, augmentar el rendiment atlètic o bé proporcionar la recuperació motora desprès d'un accident o una malaltia.

 Investigadors de la Universitat de Boston dels EEUU, i dels laboratoria de Neurociencia Computacional ART de Kyoto han demostrat que seria possible aprendre a tocar el piano sense esforç, reduïr lestrès mental utilitzants la tecnologia cerebral.En una serie d'experiments realitzats, els cientifics van apreciar que aplicant senyals decodificades, priduïdes amb tecnolodia d'exploració de resonància magnètica funcional o IRMF, a la part superficial visual d'un individu per injectar en aquesta patrons d'activitat neuronal específics, es pot arrbar a millorar el rendiment de determinades tasques visuals.


La IRMF és un procediment que en general es fa servir per registrar imatges de regions cerebrals que fan una determinada funció. Per altre banda, la superificie visual es la part del cervell que s'encarrega de processar la informació visual que arriba a la retina.


La clau : la plasticitat de l'àrea visual 

“El área visual temprana de los adultos es lo suficientemente plástica como para hacer posible el aprendizaje perceptual visual”, explica el director de la investigació, el neurocientífic de la BU, Takeo Watanabe, en un comunicat per la  National Science Foundation dels EEUU. Al cervell de les persones, les imatges es formen gradualment. Les àrees visuals habituals són les encarregades, en aquest procès, s'encarreguen d'enregistrar linies, formes, colors i moviments. 

Les investigacions prèvies havien confirmatm l'existència d'una relacio entre l'augment i el rendiment visual i alguns canvis en les àrees visuals.Per altre banda, altres estudis havien establert co-relacions etre les arees visuals altes i les regions de decisió del cervell. 

Aprendizaje inconsciente 

Per a la realitació dels expariments, l'investigador de la Universitat de Boston, Kazuhisa Shibata, va disenyar un mètode que consisteix en utilitzar la tecnologia IMRF per induir un patró d'activació neuronal que sigui particular en les àrees visuals mes superficials.Els investigadors van probar si les repeticions d'activació neuronal "artificial" d'aquest patró podien causar la millorar en el seu rendiment.

El resultadt va ser que si, per tant, segons els cientifics, va quedar demostrat que el sistema batejat amb el nom de: Decoded Neurofeedback pot convertir-se en un mitjà d'aprenentatge per a les millores de les tasques visuals.

Curiosament, Decoded Neurofeedback va resultar efectiu inclús quan els individus no eren conscient del que estaven aprenent.


 

Helena Pascual

1R BATX B.
Etiquetas: ,

12/12/2011 22:30 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

MEDICAMENTOS FALSIFICADOS.

MEDICAMENTOS EN INTERNET: RIESGO DE FALSIFICACIONES.

 

1-     ¿Que es un medicamento falsificado?

Un medicamento falsificado puede:

  • No contener principio activo, tener una cantidad inferior o un exceso.
  • Contener sustancias tóxicas (talco, tiza, ceras, pintura industrial...)
  • Ser un medicamento caducado (cambio del envase y/o embalaje  para poner de forma fraudulenta nueva fecha de caducidad).
  • No contener en su embalaje toda la información necesaria para garantizar un uso seguro.
  • No presentar un embalaje correcto, de forma que el medicamento se pudiese estropear.

2-     ¿Cual es la vía de entrada de medicamentos falsificados?

La vía  principal de entrada de medicamentos falsos en España es a través de INERNET.

El 62% de los medicamentos comprados en internet son FALSOS.

La venta de medicamentos por internet en España esta prohibida, es una actividad ilegal.

3-     ¿Que nos puede suceder si consumimos  medicamentos falsicados?

La compra de medicamentos on-line y su consumo es un RIESGO PARA LA SALUD de las personas que los utilizan, debido a tener posibles intoxicaciones por estar contaminados, caducados, principio activo diferente (incluso sobredosis por un exceso).

Los medicamentos falsificados dañan la salud individual de las personas, la salud pública de la sociedad y al sistema sanitario, ya que pueden aparecer resistencias a los antibióticos y enfermedades que pueden suponer  tratamientos clínicos costosos, hospitalizaciones e incluso muertes.

4-     ¿Que medicamentos se falsifican y cual es su posible origen?

Los medicamentos que más se falsifican en el mundo occidental son aquellos que se utilizan para adelgazamiento, dejar de fumar, dolor

crónico y disfunción eréctil así como los anabolizantes. En cambio en los países de Sudamérica y África son antibióticos y analgésicos (dolor).

 

A pesar de que los medicamentos falsificados llegan a Europa, los controles aduaneros y control en la cadena de distribución farmacéutica dificultan mucho la venta de estos productos. No pasa lo mismo con países de Sudamérica, Asia y África, que se pueden considerar como los países consumidores de medicamentos falsificados.

 

 

POL ALVAREZ BATLLE.

http://www.fip.org/files/fip/counterfeit/national/SPMedicamentosInternet.pdf

 

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2010/10/26/noticias/1288107208.html

13/12/2011 21:00 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

EXTREUEN UN BOLÍGRAF QUE ESTÀ A L’ESTÒMAC D’UNA DONA DES DE FA 25 ANYS I QUE ENCARA FUNCIONA

20111224164454-boligraf-estomac.jpg

Fa 25 anys, una dona, que no vol revelar la seva identitat, es va empassar accidentalment un bolígraf quan s’observava les amígdales. A l’hospital, li van fer una prova de raigs X i, al no poder veure el bolígraf, no van fer cas a la història de la dona i van creure que mentia.

Així que aquest dona, de 76 anys, l’ha tingut al seu estomac fins ara. Aquest any es va fer una revisió en la que un escàner sí que va permetre veure el bolígraf i li van treure mitjançant una endoscòpia.

En extreure’l, els metges van poder comprovar que encara escrivia i van apuntar hello en un paper, que acompanya l’informe i que van enviar a una revista científica anglesa.

Per sort, aquest bolígraf no ha causat cap dany a la dona i els metges expliquen que l’error inicial pot ser degut a que els raigs X no detecten objectes de plàstic.

http://www.ara.cat/societat/boligraf-empassar-dona-encara-escriu_0_614338709.html

Júlia Serralabós

24/12/2011 16:45 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris