Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2011.

L'ultima feina del discovery.

20110302082845-4187205647-astronautas-preparados-segunda-excursion-espacial-discovery.jpg

Els astronautes Alvin Drew i Steve Bowen realitzaran avui la segona i última travessa espacial de la missió del Discovery en la qual duran a terme diverses operacions de condicionament de l’Estació Espacial Internacional

Els dos astronautes van realitzar dilluns passat la primera de les dues expedicions extravehiculars que la NASA han previst en aquest viatge, que serà l’últim del Discovery.

Durant el seu passeig espacial, els astronautes van traslladar un mòdul amb una peça de bombament a una plataforma d’emmagatzematge externa.
A més, van col·locar una càmera en el tascó d’estribord del segment 1 de l’estructura central de l’estació espacial, que permetrà gravar les operacions del transbordador Endeavour, el llançament del qual està programat pel 19 d’abril,
abans de tornar, els astronautes van introduir en un cilindre metàl·lic una mica del buit de l’espai que portaran de tornada quan conclogui l’expedició per a la seva exhibició a la Terra.A més, substituiran una placa d’adaptador de càrrega del mòdul Columbus, instal·laran un sistema d’inclinació i gir en una càmera del sistema robòtic canadenc Dextre i eliminaran les cobertes tèrmiques del Carrier 4.

El comandant Steve Lindsey, el pilot Eric Boe i els especialistes Alvin Drew, Steve Bowen, Michael Barratt i Nicole Stott componen la missió STS-133 del Discovery, la número 39 i última, abans que sigui retirat de funcionament.

 

http://www.elmundo.es/multimedia/index.html?media=Xp8Ia3dtEMU

02/03/2011 08:49 FrancescMorlanes Enlace permanente. sin tema

S'accelera l'augment del nivell del mar Mediterrani

El nivell del mar al Mediterrani puja entre 1 i 1,5 mm per any des de 1943, però no perquè seguir creixent així, ja que ara sembla que s'accelera la velocitat a la que puja segons Manuel Vargas Yáñez, primer autor del llibre Canvi Climàtic a la Mediterrània Espanyol, i investigador en l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO).

La publicació, que en la seva segona edició recull per primera vegada les dades climàtiques de 1943 a 2008 a través d'un sistema d'observació marí únic a Espanya i pioner a Europa, confirma, que el Mediterrani s'està escalfant. També s'incrementa la seva salinitat, i s'accelera l'augment del nivell del mar, que des del segle XIX ja ha pujat 20 centímetres.

No obstant això, durant els últims tres anys que s'han afegit a l'estudi (de 2005 a 2008) l'augment de les temperatures, ha estat més suau que a la fi del segle XX.

Els canvis que es produeixen en les temperatures no només es deuen als efectes del canvi climàtic, sinó també a canvis atmosfèrics naturals i "normals". Són canvis que sempre passaran, l'atmosfera i els oceans són sistemes caòtics. Per tant encara que els humans emitessin menys CO2 a l'atmosfera durant aquest segle, els països emergents redueissin les seves emissions, i la cremació de combustibles fòssils baixi i es promoguin les economies verdes, a curt termini, les temperatures seguiran pujant.D'aquesta manera els humans ja no podem fer massa per remediar-ho.

http://www.youtube.com/watch?v=0UOFAhWdvHM

http://www.tendencias21.net/Se-acelera-el-aumento-del-nivel-del-mar-en-el-Mediterraneo_a5829.html

 

Elna Bonet 

1r de batxillerat A

02/03/2011 19:58 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient


Un terratrèmol de 8,9 graus sacseja el Japó i provoca un tsunami que devasta la costa

20110311130413-1299826462278.jpg

Eren les 14.46 hores quan Japó va començar a tremolar, però no d’una forma del tot normal. Els mateixos japonesos s’estranyaven de l’intensitat i la durada del sisme, i és que, el terratrèmol, havia estat de 8,9 graus a l’escala de Richter, el terratrèmol més fort que ha patit Japó en els últims 140 anys. 

Però, el problema s’incrementa si parlem d’un terratrèmol que ha tocat al mar, i a només a 140 kilòmetres de la pròpia península d’Ojika, i ha una profunditat de 24 kilòmetres. Aquest fet ha originat un tsunami del tot devastador. Als afores de Senday, d’un milió d’habitants, l’aigua ha destroçat camps de conreu, fàbriques, cases i s’ha emportat els vaixells i ha arrosegat tots els cotxes que hi haguèssin. 

Segons les fonts informatives, es parlen de 26 víctimes mortals, 30 desapareguts, i hi ha uns 4,4 milions domicilis sense llum. 

A la capital només s’ha detetcat part del cisme però no hi habigut cap catàstrofe material.

Actualment, tota la costa japonesa que toca el Pacífic està evacuada, ja que, el tsunami que ja ha tocat terra, no és l’únic, l’alerta per tsunamis està activada i els científics esperen una llarga arribada de més tsunamis. A part de Japó, a Filipines també s’ha donat la mateixa ordre, obligant als habitants filipins sent evacuats de les costes pacífiques per precaució.

Japó actualment es troba en un estat de crisi i el país està totalment paralitzat. Els serveis del país han estat greument afectats. El famós ""tren bala"" no funciona per el moment, i el sistema aeri està tancat. La telefonia mòbil també està bloquejada. 

Després del terratrèmol de 8,9 graus, s’han detectat 6 rèpliques (és a dir, 6 nous terratrèmols fruit del terratrèmol de 8,9 graus).

Si fèssim dades, hem de destacar que el que ha passat avui al Japó, ha estat considerat el 5é terratrèmol més fort de tota la història. 

Jordi Pedra Méndez

11/03/2011 13:05 CMCgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

fets curiosos sobre ciència i tecnologia

http://www.youtube.com/watch?v=wfCV5rCqQBU20110314212044-usa-night-satellite.jpeg

-El so que fa l’ànec és l’únic que no te eco

-Una pussa pot saltar 350 vegades la seva altura.

-10 millons de persones fan anys el mateix dia.

-l’ull dun avestruç es mes gran que el seu cervell.

-el cor d’una balena blava te una mida com la d’un cotxe de 5 places

-per fer un abric de bizont, es necessiten una quantitat d’entre 35 a 65 bizonts

-algunes pastes de dents porten anticongelant, la mateixa substància qe es posa als cotxes per  disminuir el punt de congelació de l’aigua que hi ha al motor

-si contem els ‘’crics’’ que fan un grill durant 15 segons i si li sumem 35 et dona la temperatura en farenheit aproximada.

-l’animal qe té més resistencia corrent és l’esser humà

-quan ens llevem medim 8 centímetres més aproximadament que quan anem a dormir. Degut als espais que tenim entre vertebra i vertebra que actuen com a motlles. Durant la nit es dilaten i s’estiren ja que nosaltres estem tombats i pel matí s’arronsen ja que han de suportar pes.

-mor més gen a mans de un ase que d’accidents d’avió

-al llarg de la vida de qualsevol persona, mengem un promitg de 8 aranyes mentre estem dormint.

-és més probable morir del cop d’una ampolla de xampany amb el tap de suro que d’una picadura d’aranya.

-ara mateix hi ha més persones vives que les que han mort durant tota la humanitat.

-els cocodrils poden menjar un cop a l’any i sobreviure.

-Las Vegas és el punt  més lluminós de la terra desde l’univers.

-Els mosquits tenen dents.

-Els encenedors es van inventar abans que els llumins.

-Els dretans viuen un promitg de 9 anys més que els esquerrans

-el promitg de terreny salvatge a l’afirca es del 28 % a america del nort és del  38 %

-la paraula OK prove de la guerra de succesió en l’arribada de tropes als cuartels sense cap baixa. 0 Killed que vol dir 0 morts.

-Els cd’s van ser creats per suportar 74 minuts de música ja que això es el que dura la novena simfonia de Beethoven.

14/03/2011 21:21 Joan Erra Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

L'impacte d'un meteorit va poder fer fluir aigua prop de la superfície de Mart

Una sèrie de inusuals fragments de meteorits marcians ha estat objecte de profunds anàlisis en la Universitat de Leicester, Regne Unit, i els resultats d’aquests revelen una de les maneres en que l’aigua va fluir a prop de la superfície del planeta vermell.

 

Un equip d’experts del Departament de Física i Astronomia del prestigiós Centre d’Investigació Espacial de l’esmentada universitat, va examinar cinc mostres de meteorits, un dels quals va ser trobat a Egipte ara fa un segle.

Hitesh Changela i John Bridges van usar microscopis electrònics al Centre de Microscòpia Avançada d’aquesta universitat amb la finalitat d’estudiar l’estructura i la composició dels cinc meteorits marcians, incloent el trobat el 1911, el qual es conserva en una de les col·leccions del Museu d’Història Natural de Londres.

En comparar els cinc meteorits, els investigadors han demostrat la presència d’empremtes creades durant un impacte en Mart.

Els autors de l’estudi suggereixen que aquest impacte va estar associat a un cràter d’entre 1 i 10 quilòmetres de diàmetre.

Una massa de gel sepultada sota terra es va fondre durant aquest impacte, dipositant argila, pedra serpentina, carbonat i alguns altres materials en les venes del bloc mineral.

Aquesta investigació està en sintonia amb els últims descobriments geològics referents a carbonat i argila en la superfície de Mart, fets per sondes de la NASA i l’ESA, i mostra quina va poder ser la procedència d’aquests materials.

 

Vena per la qual va fluir aigua

 

Èric Rosell

14/03/2011 23:01 colorblau Enlace permanente. Terra i Univers

Japó s’eixample després del terratrèmol

20110320191949-terratremol-japo.jpg

És normal que durant un any, la placa tectònica del Pacífic s’enfonsi progressivament sota la placa d’Amèrica del Nord amb un desplaçament de 83 mil·límetres. Però un terratrèmol com el que va patir Japó pot causar un moviment ràpid i amb unes conseqüències catastròfiques. De fet, els sismòlegs del Servei Geològic dels Estats Units (USGS) estimen que a causa del terratrèmol de 8.9 graus que va patir Japó, l’illa es va desplaçar 2,4 metres cap a l’est.

Per tal de Calcular el desplaçament experimentat per l’illa, els experts de la USGS han analitzat dades del sistema de posicionament global i han detectat que les zones més properes a l’epicentre del terratrèmol es van moure fins a 4 metres cap a l’est, mentre que les zones més allunyades van mostrar molt menys moviment. Així doncs, el geofísic Ross Stein assegura que, com a conseqüència, “Japó és més ample del que era abans”.

A més, el científic de la NASA Richard Gross, ha afegit que la velocitat de rotació de la Terra també s’ha vist afectada arran del terratrèmol. Els càlculs inicials mostren que la durada del dia es va reduir 1,8 microsegons. Aquesta escala temporal és imperceptible per les persones, però ha estat detectada pels satèl·lits.

En el cas del recent sisme d’Haití (de magnitud 7.0), la Terra no va patir canvis com els que acabo de mencionar, ja que un terratrèmol de magnitud 7.0 és molt petit en comparació amb un de 8.9, i és que al Japó hi ha hagut repliques del terratrèmol superiors al sisme d’Haití.

 

http://www.youtube.com/watch?v=2ITOKxQXLj8

 

Gemma Poll

 

Etiquetas: ,

20/03/2011 19:23 cmcgarbí Enlace permanente. Terra i Univers

S'accelera l'augment del nivell del mar Mediterrani

20110321181749-mar.jpg

A finals del segle XX el creixement del nivell del mar Mediterrani era menor que el dels altres mars i oceans degut a la pressió atmosfèrica, però des dels inicis del segle XXI sembla que aquest procés s’ha tornat a accelerar.

Des del 1.943 el nivell del mar Mediterrani va augmentant entre 1 i 1.5mm, però sembla que recentment s’està accelerant aquest procés, afirma un investigador de l’Institut Espanyol d’Oceanografia.

Durant el segle XX la temperatura del mar ha pujat al igual que la temperatura exterior, entre 0.7-0.8 graus centigrads, i la velocitat del calentament va augmentant. Encara que els països disminueixin les emissions de CO2, la crema de combustibles tòxics,... La temperatura del mar seguiria ascendint, afirma l’investigador, ja que el clima té una certa inèrcia, i si per exemple disminuissim l’emissió de gasos nocius a un nivell com el dels anys noranta, durant uns trenta anys seguirien augmentant les temperatures. Per a evitar aquest greu problema hem de començar a prendre mesures ja, si seguim en la mateixa dirección, en pocs anys molts dels llocs que actualment coneixem s’enfonsaran sota el mar.

 

ADRIÀ LLORET

 

21/03/2011 18:17 Adrià Lloret Enlace permanente. sin tema

ES CREEN LES PRIMERES VACUNES NANOMÈTRIQUES

20110322191149-2718681-3846158-1-.jpg

Enginyers del MIT (Massachussets Institute of Technology) han desenvolupat unes nanopartícules que serviran en un futur per vacunar-se contra diverses malalties. Aquestes partícules són una mena d’esferes adiposes que contenen proteïnes sintètiques semblants a les que produeixen els virus. En ser injectades a l’organisme, aquestes partícules alliberen les proteïnes i provoquen una resposta per part del sistema immunològic molt similar a la que es produiria en una vacuna viral. D’aquesta manera, el cos aprendria a defensar-se sense la necessitat d’injectar el propi virus dins de l’organisme.

Aquests enginyers del MIT han dissenyat un tipus de vacunes que serviran en un futur per prevenir malalties com la malària, el SIDA o alguns tipus de càncer. Injectant les esferes adiposes esmentades anteriorment, el nostre sistema immunològic elaboraria una resposta, i conseqüentment una defensa, a les proteïnes que aquestes alliberarien.

Actualment aquest tipus de vacunes han sigut testades en ratolins per tractar la malaltia de la malària i els resultats han estat satisfactoris. No obstant l’objectiu d’aquest tipus de vacunes és poder arribar a tractar malalties com el càncer o malalties infeccioses i no serà fins aleshores (si és que mai s’arriba a aconseguir) que les vacunes es comercialitzaran.

Recordem que actualment tractem les malalties infeccioses am dos tipus de vacunes:

  • Injectant exemplars neutralitzats de virus.
  • Injectant de manera sintètica les proteïnes o molècules que alliberen alguns d’aquests agents patògens.

D’aquesta manera ‘’ensenyem’’ al cos a defensar-se d’aquests agents, instrucció que queda ‘’gravada’’ en el mateix sistema immunitari.

PERÒ HI HA MOLTES DIFICULTATS:

Es pretén generar una resposta en almenys un d’aquests dos tipus de cèl·lules: els limfòcits T (que ataquen les cèl·lules del cos que han estat infectades) o els limfòcits B (que són les que segreguen els anticossos per combatre els virus o bacteris presents en l’organisme). Però per combatre malalties els agents patògens de les quals romanen a dins de les cèl·lules del nostre cos (VIH) la situació és més complicada: la vacuna ha d d’activar una resposta immunològica molt més potent o fer reaccionar a les cèl·lules T ‘’assassines’’. Tot i això, els mètodes que tenim per provocar les cèl·lules T assassines són de poca fiabilitat.

En definitiva, aquesta nova vacuna en vies de desenvolupament contribuirà a millorar la situació en la que es troben els mitjans actuals destinats a evitar i combatre certs tipus de malalties.

 *De moment no hi ha cap video disponible sobre aquest tema.

XAVI CAMARASA

22/03/2011 19:11 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

ES MOUEN OBJECTES UTILITZANT ÚNICAMENT LLUM

20110322193349-2382982-3337380.jpg

Un equip de científics ha aconseguit recentment desplaçar a partícules utilitzant únicament la llum.  Fins ara en aquest aspecte, només s’havien aconseguit moviment quasi bé inexistents a través de l’ utilització de raigs làsers.

Aquest sistema, va ser dissenyat gràcies a la realització de certs canvis en un sistema que permet atrapar partícules mitjançant una pinça òptica. L’aplicació de aquesta llum o làser pel moviment de certs partícules estaria limitat per exemple pel fet que al entrar en contacte amb la partícula n’eleva la temperatura fins a tal punt que pot arribar a cremar-la. Tot i  això, gràcies a aquesta tècnica ens seria possible de moure contenidors de substàncies perilloses o sensibles, a una distància de fins a 10m. Els científics que van realitzar aquest estudi, de la Universitat nacional de Australia i de la Taurida , asseguren que es podria arribar a fer servir aquesta tècnica en transbordadors aeroespacials per estudiar pols interestel·lar i altres partícules. 

22/03/2011 19:33 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

L'article anterior és de l'Arnau Llabrés

22/03/2011 19:39 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Neix el primer bebé espanyol seleccionat per no heretar un càncer de mama

20110322211406-foto-0320110321181922.jpg

L’Hospital Sant Pau i la Fundació Puigvert de Barcelona han aconseguit per primera vegada a Espanya el naixement d’un nadó lliure d’una mutació genètica hereditària que tenia un 80% de probabilitats de patir un càncer de mama o ovari abans dels 70 anys, com nombrosos casos de la seva família.

Gràcies a les tècniques de selecció embrionària, a finals de 2010 va néixer a Barcelona el primer nadó d’Espanya lliure del gen BCRA1, un dels que causen el càncer de mama. La mare, portadora de l’alteració genètica, té antecedents familiars d’aquest tipus de càncer i també d’ovari dels quals alguns han estat casos greus (segons el doctor Joaquim Calaf, el director del Programa de Reproducció Assistida Puigvert-Sant Pau). Per això, la dona va decidir recórrer al diagnòstic genètic Preimplatacional quan es va plantejar tenir el seu primer nadó. 
L’article 12.1 de la Llei de Reproducció Humana Assistida autoritza l’ús de les tècniques de selecció embrionària en el cas de «malalties genètiques greus, precoços i sense tractament». És el cas del gen en qüestió (BRCA1), molt més agressiu, perquè apareix en edats més primerenques. La doctora Teresa Ramón y Cajal, oncòloga i assessora de càncer hereditari i familiar de l’hospital de Sant Pau, diu que el gen BRCA1 el té tot el món en el cromosoma 17 perquè facilita l’estabilitat genòmica, però si s’altera i no funciona correctament, té lloc una mutació que canvia uns fets moleculars que finalitzen amb l’aparició de tumors cancerosos. 

Segons el doctor Calaf, aproximadament el 10% de tots els casos de càncer de mama és degut a la mutació d’aquest gen, encara que en aquest subgrup la supervivència és menor al 50%. L’aparició de la malaltia són els 30 anys, per això es desenvolupa amb molta virulència i és molt més urgent intervenir. 

És la primera vegada que la Comissió Nacional de Reproducció Humana ha autoritzat aquesta indicació a Espanya com un procediment de medicina preventiva. Un cop validat el cas, la família va decidir passar a l’acció i després de mesos de preparació, es va procedir a l’obtenció i selecció dels embrions. 
La tècnica utilitzada per realitzar el diagnòstic preimplantacional és l’habitual. Els experts en reproducció assistida van obtenir de la dona diversos òvuls i els van fecundar, mitjançant el procediment in vitro, amb el semen de la seva parella. La intervenció la van portar a terme especialistes de la Fundació Puigvert i l’Hospital de Sant Pau.
En total, es van obtenir cinc embrions, tres d’ells lliures del gen. D’aquests, dos van ser transferits a la pacient i un d’ells va acabar en embaràs. 

La biòpsia embrionària la va realitzar l’empresa Reprogenetics, que treballa amb més de 50 laboratoris espanyols de fecundació assistida, a partir de l’ampliació del seu material genètic. Actualment, el programa té en marxa una altra sol·licitud d’un cas similar, que està pendent d’autorització, i des d’octubre espera resposta per a un tipus de càncer de còlon que també és hereditari. 

 

Judit Malet. 1r Batx B

22/03/2011 21:14 colorblau Enlace permanente. Salut/Medicina

Es descobreix un forat negre amb més de cinc vegades la massa del Sol

20110326131919-sistemaxte.jpg

Fins ara no s'havia demostrat res, però a la fi, des del Gran Telescopi de Canàries, investigadors de l'Institut d'Astrofísica de Canàries han descobert l'existència de un forat negre de més de 5,4 vegades la massa solar.

Pels experts, aquest descobriment és molt interessant, ja que afirmen que "només es coneixen unes vint binàries amb forat negre" de una estimació e quasi 5000 a la Via Làctia.

Les binàries de rajos X son sistemes estelars compostos per un objecte compacte i una estrella normal, aquest objecte arranca la matèria de l'estrella i l'acopla pausadament a la seva massa pròpia.

L'astrofísic Corral Santana ha afirmat que les binàries de rajos X estan la major part de la vida molt quietes, cosa que provoca estats d'erupció ocasionals. Això farà que el ritme d'agregació de matèria al forat negre s'accel·leri.

A partir d'això també ha afegit que en molts pocs casos s'ha vist que la massa de una estrella de neutrons superés a la del Sol i inclús la dupliqués. I aquests pocs casos, segons els investigadors, si la massa d'una estrella de neutrons supera tres vegades la massa del Sol, es torna inestable i col·lapsa fins formar un forat negre.

Albert Cebrian

1r. Batx A

http://www.noticiasciencias.com/2011/03/descubren-un-agujero-negro-de-mas-de.html

26/03/2011 13:19 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

LA RADIOACTIVITAT DE FUKUSHIMA

20110329174101-1.jpeg

Com ja sabem el passat dia 11 de març un terratrèmol va sacsejar Japó, provocant així un tsunami que va danyar greument algunes centrals nuclears, en concret la de Fukushima. Aquesta central va quedar molt afectada després del tsunami, i durant aquest dies s’han alliberat gasos radioactius a l’aire per evitar l’augment de pressió en  els reactors i prevenir explosions, la qual cosa no ha funcionat ja que 4 del 6 reactors han explotat.

En els últims dies s’han detectat nivells considerables de radioactivitat a l’aire (fins i tot l’aire de Tokyo) i actualment ja s’han trobat nivells elevats de radioactivitat en les aigües de les proximitats de Fukushima, concretament s’ha prohibit que els nadons i els nens beguin aigua.

I que passa amb aquesta radioactivitat?

Doncs bé pot causar modificacions en els paisatges (la mort de la vegetació i animals o bé produint la seva mutació) i en les mateixes persones, afectarà de diferent manera segons la exposició i la quantitat de radioactivitat i també al teixit que afecti (ja que alguns teixits són més sensibles que altres).

-Es considera que el medi ambient (fora de qualsevol font radioactiva) emet una radiació menor a 0,00012 mSv/h.

-En una persona la radiació comença a ser perillosa a partir dels 500 mSv (una radiografia són 50 mSv) i es comencen a notar els primers símptomes d’alteració sanguínia.

Com ja he dit depèn de la intensitat i la seva localització el malalt pot arribar a morir en el transcurs de poques hores o varies setmanes (això seria en el pitjor dels casos). Una persona “contaminada” pot presentar vòmits, convulsions, deliris, mals de cap, pèrdua del cabell, de la dentadura,mutacions a l’ADN, i una de les conseqüències més comunes i greus es el desenvolupament de càncer.

I després tenim tots els danys al medi, per exemple els líquens són molt vulnerables a la contaminació radioactiva, i els animals que s’alimenten d’ells podrien arribar a morir (com va passar a Chernovil amb els cèrvols), els animals es poden quedar estèrils, pèrdua de fam i apatia.

I després d’això que?

Cal dir que en Chernovil la majoria dels bombers i tècnics que van participar en les diverses funcions (i sobretot els que estaven més a prop de la central) van morir, ara només queda esperar a les conseqüències en Japó. I amb tots aquest efectes es torno a posar de moda la pregunta de “són essencials les centrals nuclears?”.

WEBS:

http://es.wikipedia.org/wiki/Radiactividad

http://es.wikipedia.org/wiki/Contaminaci%C3%B3n_radiactiva

http://www.opinion.com.bo/opinion/informe_especial/2011/0320/suplementos.php?id=437

 

Mireia Cano 1r Batx. C 

29/03/2011 17:41 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

El Dual Arm Power Amplification Robot

Guillem Arlàndez

El video del DAPA, complementa l'exposició sobre els exoesquelets.

29/03/2011 17:43 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris