Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2012.

EL DINOSAURE AMB PLUMES MES GRAN DE LA HISTORIA

20120415105117-foto-yutyrannus.jpg

EL DINOSAURE AMB PLUMES MES GRAN DE LA HISTORIA

-Fa uns dies es van trobar tres esquelets de dinosaures a Xina als quals se’ls va sotmetre a diverses proves les quals han revelat que eren els dinosaures mes grans amb plomes. Cada un pesava mes d’una tona i van viure al cretaci.

Els esquelets que es van trobar al nord de Xina eren d’un dinosaure adult i de dos cries que els científics xinesos i canadencs han posat el nom  de Yutyrannus huali. Ja des de temps enrere es sabia que havia hagut petits dinosaures amb plomes semblants a les que tenen els ocells actuals gracies als fòssils però aquets descobriment indica que almenys una espècie gran de dinosaure també en tenia.

Aquestes espècies actualment estan considerades com la mes gran existida amb plomes. És mes petit que un cosí proper, Tiranosaure Rex, però quaranta vegades mes gran que el dinosaure amb plomes mes gran que s’havia trobat fins ara. Les plomes d’aquests dinosaures no eren gran cosa, és mes, els científics les han comparat amb les d’un pollet actual perquè diuen que eren simples filaments  gens rígides. Els experts han arribat a la conclusió de que aquestes plomes tenien una funció aïllant i descarten que pogués volar a causa de l’escassesa de plomes i a les gran dimensions del dinosaure. Trobar aquesta espècie ha ajudat per recolzar la teoria de que les plomes primitives servien per aïllar i no per volar. Era un dinosaure carnívor.

Va viure a l’època del cretaci inferior en el qual les temperatures van caure bastant. Finalment s’ha observat que el  Yutyrannus huali comparteix moltes característiques físiques amb el Tiranosaure mes recent encara que també en comparteix alguna amb els mes antic com per exemple els tres dits en les extremitats o en la forma del crani.

Altres fonts complementaries d’interès:

http://noticiasdelaciencia.com/not/3924/se_descubre_el_dinosaurio_con_plumas_mas_grande_de_la_historia/

http://www.educacioncontracorriente.org/index.php?option=com_content&view=article&id=43998:yutyrannus-huali-un-tiranosaurio-con-plumas&catid=22:articulistas

http://cienciaylocura.net/tag/yutyrannus-huali/

http://cinabrio.over-blog.es/article-dinosaurio-emplumado-colosal-corria-cazando-en-la-china-de-cretacico-temprano-102903178.html

 

PAULA CARBO GOMEZ

15/04/2012 10:51 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Un pas més en el coneixement d'un sistema planetari proper

20120419180718-cmc.jpg

Un observatori, encara en construcció, ha donat als astrònoms una informació fonamental per fer un pas endavant en el coneixement d'un sistema planetari proper i ha proporcionat claus importants sobre com aquest tipus de sistemes es formen i evolucionen. Utilitzant el Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA), els astrònoms han descobert que els planetes que orbiten l'estrella Fomalhaut han de ser molt més petits del que es pensava en un principi. Aquest és el primer resultat científic d'ALMA.El descobriment ha estat possible gràcies a les imatges extremadament precises que ÀNIMA va obtenir d'un disc o anell de pols que orbita Fomalhaut, que es troba a uns 25 anys llum de la Terra. Les imatges d'ALMA mostren que, tant la vora exterior com l'interior del fi disc de pols, tenen cants molt definits. Aquest fet, combinat amb les simulacions fetes per ordinador, va fer arribar als investigadors a la conclusió que les partícules de pols en el disc es mantenen dins del mateix per l'efecte gravitatori de dos planetes.Els seus càlculs també indicaven el possible grandària dels planetes - més grans que Mart però no més grans que unes quantes vegades la grandària de la terra. El 2008, una imatge del Telescopi Hubble de la NASA / ESA va revelar el planeta interior-que es creia més gran que Saturn, el segon planeta més gran del nostre Sistema Solar-. La imatge del rang òptic obtinguda pel Hubble també va detectar grans de pols molt petits que eren empesos cap a l'exterior per la radiació de l'estrella, difuminant així l'estructura del disc de pols. Les observacions d'ALMA, en longituds d'ona majors que les del rang visible, van detectar grans de pols més grans. Revelen clarament els marcats vores del disc i la seva estructura en forma d'anell, la qual cosa indica l'efecte gravitatori exercit per dos planetes.Els científics afirmen que la petita grandària dels planetes explica per què les observacions dutes a terme amb anterioritat en el rang infraroig no van poder detectar-los.Les investigacions d'ALMA demostren que l'amplada de l'anell és d'unes 16 vegades la distància del Sol a la Terra, i té un gruix de tan sols una setena part de la seva amplada. L'anell està a una distància de la seva estrella equivalent a 140 vegades la distància entre  Sol i la Terra. En el nostre propi Sistema Solar, Plutó es troba unes 40 vegades més lluny del Sol que la Terra. Els científics van observar el sistema Fomalhaut al setembre i octubre de 2011, quan només una quarta part de les 66 antenes de ÀNIMA estava disponible. Quan es finalitzi la construcció el proper any, el sistema complet serà molt més efectiu. 
 
Pàgines d'interès:
http://www.eso.org/public/spain/news/eso1216/
 
Video:
http://www.eso.org/public/videos/eso1216a/

 

                                                                      Helena Pascual

                                                                      1r de Batx B

19/04/2012 18:07 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers


SAMARRETES DE TEIXIT INTEL·LIGENT

20120419224139-off-13340804671881004urvteixits.jpg

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) està desenvolupant roba que té la capacitat de detectar i analitzar les substàncies químiques que es produeixen al cos a través de la suor, la sang i l’orina. La samarreta és impregnada amb una tinta de nanotubs de carboni que fa que es torni elèctricament conductora i es poden detectar algunes substàncies químiques, que es transmeten als instruments que els medeixen “com si el tèxtil fos una neurona” diu el líder del projecte, Francisco Andrade. Aquest projecte l’ha dut a terme el Grup de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la URV i és part de FlexSens, el projecte d’aquest investigador, que consisteix a l’adaptació de sensors a objectes de la vida quotidiana.

A través de la suor, el teixit pot medir el PH, la quantitat de sodi, potassi, calci, magnesi i creatinina, que indica l’estat de les funcions renals. A més té l’aspecte d’una samarreta normal i no perd cap propietat i els instruments de mesura tenen la mida d’un botó.

La diferència entre aquesta samarreta i altres que hi ha al mercat i que poden medir la temperatura, la pressió sanguínia, els batecs del cor,... és que aquesta samarreta incorpora els sensors a les fibres de cotó de la roba i que aquests no són sensors artificials, sinó que són químics i estan completament integrats al teixit.

Aquesta samarreta seria molt útil per a persones amb diabetis o fibrosi quística, ja que els permetria regular amb més facilitat els problemes que tinguessin, a més de per esportistes per veure la seva evolució durant l’entrenament. Els creadors diuen que podria estar al mercat en uns 3 o 4 anys.

També estan desenvolupant una variant del teixit que formaria part de bolquers intel·ligents que permetria analitzar la presència de sang i altres biomolècules que ajudarien molt a la cura dels bebès.  

Video del projecte FlexSens:

http://vimeo.com/40084877

Noticia de la Vanguardia:

http://www.lavanguardia.com/salud/20120410/54283521781/cientificos-urv-desarrollan-tejido-analiza-salud-y-estado-animico.html

Júlia Serralabós

19/04/2012 22:41 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris