Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Enero de 2012.

Troben un meteorit procedent de Mart

Un equip de científics asseguren que el meteorit que va veure caure com una bola de foc va ser un que provenia de Mart. Aquest meteorit procedent de Mart va caure sobre les terres del Marroc.

La SIM (Societat Internacional de Meteorit) va publicar al seu bulletí que es tracta del meteorit més gran que s’ha pogut examinar, amb uns 7kg de massa anomenat Tissint. Els meteorits com ja sabeu són masses rocoses amb metall que provenen del sistema solar i que al cap d’un temps cauen a la Terra o a la Lluna però molts dels meteorits que cauen a la Terra no es veuen caure, sinó que es troben al cap d’un temps i desprès s’examina amb detalls per un forense.

El Tissint és el cinquè meteorit examinat procedent de Mart i aquest meteorit ha donat un gran pas a la història per poder saber l’antiguitat de Mart i els materials que poden haver. 

Aquest meteorit es va trobar exactament a les 2 de la matinada del 18 de juliol de 2011 quan un grup de persones van veure una bola que queia envoltada de foc. 

 Per finalitzar, el més important és que aquest meteorit no va afectar per res a l’atomesfera terrestre.   El meteorit trobat a Marroc

 

 

 

 

 

                                                                                                    FERRAN BUENO

22/01/2012 10:21 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Una molècula per refredar el planeta

20120125132820-calentamiento-global1.jpg

 

La birradical Criegee és una molècula que a part de que el nom no és gaire atractiu, podria ser una partícula molt útil per netejar l’atmosfera  de manera natural i contraresta d’aquesta manera natural el escalfament de la Terra. La revista Science va publicar un article que parlava dels efectes beneficiosos d’aquesta estranya molècula

Aquestes partícules són capaces de oxidar els contaminants que causen l’escalfament del nostre planeta i que estan presents a l’atmosfera com el diòxid de nitrogen i el diòxid de sofre. Els experiments fets fins ara demostren que les birradicals acceleren la formació sulfats i nitrats a l’atmosfera, que fan que es formin més núvols i per tant que el planeta es refredi.

Aquestes partícules les podem obtenir mitjançant l’oxigen i el gas metà i, encara que la seva existència es va descobrir  als anys 50, fina ara, fins al 2011 ningú havia estat capaç de detectar-los.

 

http://www.muyinteresante.es/una-molecula-para-enfriar-el-planeta

Marta Ordi

25/01/2012 13:28 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient


Conferència de la científica Anna Veiga

20120125170235-anna-veiga.jpg

La Victòria, una noia de 27 anys nascuda el 1984 va ser la primera nena proveta que va néixer a Espanya. Ara, ja són més de 10.000.000 els nadons que han nascut a través del procés de fecundació in vitro, d’aquests, 10.000 són nascuts a la Clínica Dexeus, on va néixer la Victòria. Aquesta nena va ser com la segona filla d’Anna Veiga, la científica que va fer la conferència a la qual vam assistir el dimarts de la setmana passada. Ella és una experta en cèl·lules mare, especialment en tècniques de reproducció assistida. Actualment, està treballant amb Juan Carlos Izpizua en un projecte de diferenciació de gàmetes a partir de cèl·lules iPs (cèl·lules somàtiques o adultes del pacient que es reprogramen perquè tornin a ser cèl·lules mare pluripotents). Si aconsegueixen fer-ho, seran els pioners, ja que fins ara ha estat impossible fer-ho amb èxit.

La científica Anna Veiga va fer una explicació inicial sobre què són les cèl·lules mare per tal que tothom pogués seguir la resta de la conferència. També ens va explicar moltes de les coses aconseguides fora d’Espanya per poder tenir una visió general de com avança la ciència al món. En la conferència, va tractar molts temes interessants, però els que ens van semblar més curiosos van ser:

  • Una empresa dels Estats Units que es dedicava a clonar mascotes perquè un com mortes, els seus amos poguessin tenir una mascota exactament igual. Aquest procés, a més de ser molt car, no va funcionar, ja que hi ha molts factors que influeixen en els animals. Tal com va dir la Doctora Anna Veiga, “Nosaltres no només som els nostres gens, també ens afecta l’ambient”. En aquest cas, es van trobar que tenien colors del pelatge diferent, ja que això depèn del ventre de la mare, que tenien comportaments diferents... Es van arruïnar i van haver de tancar l’empresa.
  • El coreà Hwang va anunciar a prestigioses revistes científiques que havia aconseguit clonar humans per obtenir cèl·lules mare. Es va demostrar que no ho havia aconseguit i va ser acusat de frau i portat a judici.

Per últim, ens va explicar que en el camp de les cèl·lules mare, és molt important la Teràpia Cel·lular, ja que gràcies a aquesta, s’espera poder curar malalties com l’Alzheimer, el Parkinson, la leucèmia, lesions medul·lars, problemes cardíacs o diabetis. Però de moment, encara no és possible a causa de l’aparició de tumors i altres factors que causen problemes.

Ens va agradar molt tenir el privilegi de poder assistir a una conferència d’una científica tant important com és l’Anna Veiga.

 

Júlia Serralabós i Gemma Borràs

25/01/2012 17:05 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Salvador Macip ha guanyat el primer premi Carlemany al foment de la lectura amb ‘Hipnofòbia’.

20120125192243-salvador-macip.jpg

He triat aquest tema, ja que, en Salvador Macip ha estat un ex alumne de la nostra escola i farà un parell d’anys va vindre a fer-nos una conferencia.

       Salvador Macip ha guanyat el primer premi Carlemany al foment de la lectura amb ‘Hipnofòbia’.

Macip és el primer escriptor que obté el renovat Carlemany. A partir d'ara les obres finalistes les llegeixen un grup d'estudiants d'entre 14 a 16 anys, que trien la guanyadora. L'objectiu d'aquest nou format és el foment de la lectura entre els més joves.

El Premi Carlemany l'atorguen el govern d'Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. El consell lector d'aquesta primera edició ha estat format per l'escriptor Pep Coll, la pedagoga Mercè Escardó, els professors andorrans Gemma García, Manel Gibert i Roser Calvo i l'editor de Proa, Josep Lluch.

Salvador Macip fa un breu resum i explica la intenció del llibre. Aquestes són les seves paraules:

-          Hipnofòbia és una història sobretot de misteri i d’intriga, amb un toc fantàstic i una mica de por també.

El plantejament sobretot era que pesaria si tinguéssim la capacitat de manipular les ments? Què faries tu si poguessis dirigir les persones i de fet a la humanitat  sencera.

La història es plateja això una persona que descobreix aquesta capacitat i intenta doncs, canviar la societat a la seva manera i entra una altra persona que intenta una mica aturar-la. I per sobre d’això hi ha una mica aquestes escenes d’acció, d’intrigues…

Seria un plantejament filosòfic, què faríem en una situació així?

 

       Macip es dedica des de fa catorze anys a la investigació oncològica. El 2005 va publicar la seva primera novel·la, "Mugrons de titani", juntament amb Sebastià Roig, amb qui cinc anys després va obtenir el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil amb "Ullals". En l'àmbit de la divulgació científica, ha publicat obres com "Immortals, sans i perfectes" i "Les grans epidèmies modernes".

 

Web personal:

http://www.macip.org/

blog personal:

http://bloguejat.blogspot.com/

blog de divulgació biomèdica:

http://inmortalesyperfectos.blogspot.com/

 

Leïla Tamani Hernández

25/01/2012 19:22 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La vida en 50 años

20120129162636-ascensor-espacial.jpg

La vida en 50 años

Hay un sinfín de ideas y prepósitas para las siguientes décadas.
La tecnología avanza a una velocidad incalculable y ahora mas que nunca lo inimaginable o ficticio se vuelve real.
Algunas cosas serán más grandes como rascacielos de hasta ochocientos metros de altura. Sin embargo otras de mas pequeñas como la medicina nanotecnología que curara todo tipo de cáncer.
Algunas mas rápidas como vuelves hipersonidos de Nueva York a Tokio en 2 horas y otras cosas que duran mas como la esperanza media de vida humana hasta los 125 años.
Predecir este futuro es muy importante a un par de niveles. Si no sabemos anticipar lo que va a ocurrir, perderemos tiempo reaccionando ante los hechos.

Puede que en 2046 se haya consolidado la energía nuclear de fusión, que en 2041 exista una pequeña ciudad en la Luna, que en 2036 tengamos el primer ascensor espacial, que en 2031 los robots sean ya más inteligentes que nosotros, que en 2026 haya combates de boxeo entre androides, que en 2021 los yogures incorporarán circuitos electrónicos de ADN en sus bacterias, que en 2016 los coches sean pilotados automáticamente y con un combustible de hidrogeno y electricidad y miles de cosas mas.

Pero lo más probable ante todo, es que en 50 años exista una crisis energética irreparable, una lucha entre potencias por los últimos recursos y la cuenta atrás por ser el primero en descubrir los métodos más eficaces para potenciar las energías renovables.
Hoy en día las petroleras gastan millones y millones de euros para que científicos descubran nuevos métodos de absorción de energía.
Nuestro sol produce cada segundo 1000 veces la energía que llegamos a consumir cada día. El problema esta en capturar esta energía y ahí es donde entra el conflicto. Capturamos un 15% de la energía del sol con las placas solares. Si conseguimos aumentar ese porcentaje al un 80%, se acabarían los conflictos y los problemas energéticos para siempre.


Alex Deege

Etiquetas:

29/01/2012 16:32 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Un possible OVNI?

20120130193912-ovni.jpg

A l’agost del passat 2011 l’investigador Peter Lindberg, descobridor de les restes del Jönköping (un carguer suís enfonsat a la 1a Guerra Mundial), va descobrir amb el seu sonar un objecte volador no identificat (OVNI) al fons del mar mentres feia una de les seves expedicions.

L’objecte es va descobrir a 80 metres sota la superfície del Golf de Botnia entre Finlàndia i Suècia, l’objecte era circular i de 18 metres de miàmetre.

Encara no està gens clar que és però s’ha fet ot tipus d’especulacions com que és una porta a un món interior o que és un falcó milenari...

Ja que les imàtges del sónar no són suficientment clares per distingir clarament què és Lindberg hi tornarà a la primavera mentres busca finançament.

La vritat és que és un descobriment ben curiós!! N’estarè al corrent de noves informacions.

més informació a:  http://www.abc.es/20120130/ciencia/abci-busca-ovni-hallado-fondo-201201301415.html

 

Albert Gavaldà                                       30-1-2012

Etiquetas:

30/01/2012 19:44 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

flamarada solar

20120130201110-sol.jpg

Aquest diumenge a les 7:17 h (hora espanyola) desde Dinamarca, Russia, Escocia, Inglaterra i Noruega s'ha pogut observar l'impacte d'una flamarada a la terra en forma de aurora boreal.

La flamarada era de classe M3, una de les més potents en l'escala i ha estat produïda per la taca solar 1401, aquesta flamarada, segons la NASA, ha comprés fortamen els camps magnètics de la terra.

Amès encara no s'han confirmat els possibles danysal satèlits afectats.

Entre demà dimarts i Dimecres s'espera que n'arribi una altre tot i que la NASA no ha confirmat que es dirigeixi directment cap a la terra i diuen que viatge a una velocitat de 2200 km/h.

A aquesta última, en el cas de que li afecti a la terra, pot tindre unes coseqüències catastrofiques a nivell de telecomunicacions per satèlit, transports aeris, marítims etc.

Més informació a: http://www.abc.es/20120123/ciencia/abci-golpeo-tierra-llamarada-solar-201201230917.html

Albert Gavaldà                                                     30-1-2012

30/01/2012 20:11 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Vida a Venus?

20120130202906-venus.jpg

Als anys 70 i 80 les sondes sovi`etiques van capturar imatges de la superfície de Venus en les que s'hi podia distingir objectes possiblement en vida!

Les imatges van ser capturades el 1975 per les sondes Venerea-9 i Venerea-10 i amb l'ajuda de les sondes venerea-13 i Venerea-14 al 1982.

Aquests objectes possiblement animats medeixen entre 0.1 i 0.5 metres i recorden a la forma d'un escorpió i un pegat negre.

Diuen que no se'n poden veure més perquè la sonda feia molt soroll i tots van sortir corrents excepte el que s'ha aconseguit fotografiar, que es va quedar atrapat.

 

Albert Gavaldà                                                     30-1-2012

30/01/2012 20:29 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El 3D en los quirófanos

El Hospital Clínico de Barcelona está probando una técnica de Alta Definición para operaciones de laparoscopia (una técnica que permite la visión de la cavidad pélvica-abdominal con la ayuda de unas gafas de ultrarrayos). Gracias a unas gafas 3D similares a las que se usan en los cines, los cirujanos podrán visualizar con más calidad la zona a operar, de forma que se reducirá el tiempo de intervención en el quirófano y se ganará más en seguridad.


En este el nuevo sistema las imágenes son captadas por dos ópticas y pasan a dos procesadores diferentes. Al final se superponen todas las imágenes de forma que se incorpora la dimensión de profundidad. Esto facilita mucho la operación ya que la cámara no se tiene que mover constantemente.

 El doctor Antonio de Lacy, responsable del Servicio de Cirugía Gastrointestinal del Instituto Clínico de Enfermedades Digestivas y Metabólicas nos explica; "intervenciones que anteriormente requerían cinco horas, con esta técnica se pueden reducir a dos. Hay planos realmente complicados de visualizar como los de la próstata o el recto que, gracias a este nuevo sistema, ahora abordamos perfectamente. Nos permite ver la zona con profundidad e incluso percibir la textura del tejido".


El Hospital Clínico de Barcelona se ha comprometido a probar esta tecnología desarrollada por la multinacional Olympus y que podría comercializarse a partir del año 2013. Hasta ahora se ha empleado la cirugía tridimensional en 14 operaciones y todas con buenos resultados.

 Pàginas de interés:

http://www.fayerwayer.com/2012/01/espana-ensayan-cirugia-laparoscopica-en-alta-definicion-y-con-tecnologia-3d/

 

 

                                                                             Carla Ruy-Wamba

31/01/2012 21:47 escolagarbi Enlace permanente. Salut/Medicina


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris