Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2012.

Nou Fàrmac per l'Hepatits C

Esquema

Un nou fàrmac, aprovat recentment per l’Agència Espanyola del Medicament, produeix un augment del 30% de curació de l’hepatitis C. Aquest nou compost, anomenat Telaprevir, és un inhibidor de la proteasa del virus de l’hepatitis C genotip 1, i es comercialitza amb el nom de "incivisme". Actualment aquest medicament és subministrat juntament amb l’interferó i la rivabirina, els fàrmacsutilitzats habitualment per pal · liar aquesta malaltia.

L’hepatitis C és una malaltia vírica, que habitualment cursa sense símptomes, pel que sol descobrir-ja en etapes avançades, arribant a generar cirrosi crònica ocàncer de fetge.

El contagi d’aquesta malaltia es produeix a través de la sang pot transmetre perexemple, a causa de pràctiques quirúrgiques, transfusions o en salons de tatuatgeso pírcings on no es realitzin les mesures higièniques correctes.

Aquesta malaltia a Espanya afecta aproximadament a unes 700.000 persones. En moltes ocasions aquesta malaltia porta al trasplantament de fetge. Gràcies alTelapravir augmenta la curació de l’hepatitis C pot elevar-se fins un 80% delscasos, ja que actualment el 50% dels malalts diagnosticats aconseguien superar lamalaltia.

 

He extret la informació de wikipedia i del diccionariocientifico.com

01/02/2012 17:34 Gerard Lorente Enlace permanente. Biologia

Possible combustible del futur!!?

Hem sentit a parlar d'algues que produïen un biocombustible. Aquestes algues s'anomenen Aluges Pardas.

 

Les algues marrons són una opció molt atractiva per a la producció de biocombustible ien comparació amb altres fonts per a la producció de biocombustiblesno requereixen un terreny on ser conreadesEl blat de moro i la canya de sucre, són dos dels tipus de collites utilitzades principalment per a laproducció de biocombustible, però, en ser espècies també utilitzades en alimentació presenta un dilema a l'hora de dirigir l'ús de la producció d'aquestsvegetals.

Per poder realitzar la fermentació dels sucres continguts en les algues sónnecessaris microorganismes
  modificats genèticamentSegons publica Scienceun grup d'investigadors del Laboratori de Bioarquitectura de BerkleyEstats Units, han aportat la solucióper a això han modificat una soca de bacteris Escherichia coliper a la producció de bioetanol a partir d'alginat (sucre essencial de les algues).

Les algues marrons no tenen lignina el que facilita l'extracció dels sucres, a més,aproximadament el 60% de la massa seca són sucres fermentables, dels quals la meitat són alginatPer això la productivitat d'aquestes per fer bioetanol podriaarribar a ser el doble de la de la canya de sucre i cinc vegades la del blat de moro.
 Algues + Bacteris transgèniques = Biocombustible
Gerard Lorente Cleveland 

01/02/2012 17:45 Gerard Lorente Enlace permanente. Biologia


SABATES QUE AJUDEN A CONTROLAR LA SALUT

20120203181703-zapatos-callaghan-salud.jpg

La marca de calçat espanyola Callaghan ha creat  unes sabates on l’ usuari pot saber la seva evolució diària de activitat física, programar rutines per cremar greixos, tonificar els músculs, enfortir el cor…

 Amb el institut Tecnològic del caçat (Inescop) han treballat duran quatre anys per aconseguir crear una tecnologia  integrada dintre de la sabata que permet controlar quant es camina, programar rutines saludables, etc.

 Segons l’Organització Mundial de la Salut caminar 30 minuts cada dia redueix el risc d’en fermetats cardiovasculars i ens mante en forma. Com que hi ha força gent que te hàbits poc saludables i camina menys del recomanat per  mantenir-se en forma, la marca Callaghan a creat las sabates “ Adaptació Vital” per tenir un major control sobre la quantitat d’hores que caminem, per ajudar-nos a perdre pes, millorar el to muscular, etcètera.

A la sola de la sabata hi ha integrat una espècie de podòmetre que permet controlar la evolució de la activitat i saber quant es camina el dia i ens indica si es la quantitat correcte. Aquet dispositiu envia senyals a un recepto anomenat “vitalitzador” que s’ha de portar en el bolsó o cartera, que rep les dades enviades a cada pas i podem descarregar la informació en un ordinador mitjançant un cable USB.

A mes a mes hi han altres aplicacions:

- aquestes dades es poden compartir en rets socials.

- es pot saber la quantitat de CO2 que s’ha deixat de emetre al no utilitzar el cotxe.

En aquet cas la tecnologia i la innovació a treves del calçat ens ajuda a millora la salut.

Webs d’interès:

http://www.muyinteresante.es/zapatos-que-controlan-tu-actividad-fisica-salud

http://www.eccus.net/index.php?option=com_content&view=article&id=5938:callaghan-presenta-el-zapato-del-siglo-xxi&catid=16&Itemid=

Júlia Ruiz.

03/02/2012 18:17 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Viure en plena naturalesa pot reduir un 40% el risc de càncer

20120204120031-paisaje-con-volcan.jpg

Els factors ambientals, tant els hàbits de vida com l’exposició a un ambient tòxic, són determinants en la major part dels càncers, fins al punt que aquelles persones que viuen "en plena natura" tenen un risc entre un 30 i 40 per cent menor de desenvolupar aquesta malaltia, en comparació amb els que viuen en una ciutat amb contaminació. 

Avui dissabte 4 de febrero se celebra el Dia Mundial contra el Càncer i així ho ha assegurat Antonio Brugarolas, responsable de la Consulta de Segona Opinió d’Oncologia a l’Hospital USP San Camilo de Madrid. "La incidència del càncer va en augment a mesura que els països es van industrialitzant. Tant pels hàbits personals que un adquireix com per on un viu".

En aquest sentit, viure en zones menys contaminades es pot aconseguir "una protecció enfront de molts factors negatius" a què estan exposats els que viuen en zones urbanes, com la contaminació pel fum dels cotxes, el sutge, la cendra produïda per les restes de material orgànic, els productes de combustió del carbó, petroli, gasoil i tabac, així com els productes d’alimentació (carns, fregits).

El fum produït per la combustió de material orgànic és cancerigen i, encara que els incendis i els volcans llancen gran quantitat de productes cancerígens a l’atmosfera, la contaminació més important es produeix per l’hàbit de fumar i per la utilització del carbó en la cocció de aliments i en la calefacció.

A més, a les ciutats s’uneix la concentració de partícules i agents tòxics d’origen industrial, que augmenten els efectes dels carcinògens, partícules que a més segueixen un cicle molt llarg i persistent, perquè passen a terra, contaminant les aigües, les plantes i els animals.

El doctor Brugarolas reconeix que no cal anar a viure al camp per evitar el càncer, ja que "no és possible en tots els casos". El que cal, asegura, és “sortir de la ciutat a descongestionar" i sinó fos posible, fer alguna escapada alguns parcs.

Perquè, segons aquest expert, l’avantatge d’aquesta malaltia és que "no apareix de sobte", sinó que "triguen a gestar molts anys". "El càncer ve després d’uns 20 o 30 anys de desenvolupament, per culpa de factors acumulatius, de manera que els ciutadans tenen temps de refer els seus hàbits de vida", explica Brugarolas.

04/02/2012 12:01 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

S'ha descobert una súper Terra amb possibilitats d'haver-hi aigua i vida

20120204121416-planeta-habitable.jpg

Un equip internacional de científics ha descobert una super Terra que orbita a la zona habitable de la seva estrella, a uns 22 anys llum del nostre planeta, amb més possibilitats de tenir aigua i vida que qualsevol exoplaneta, segons han anunciat avui en la publicació Astrophysical Journal Letters .

"Aquest planeta és el millor candidat nou per contenir aigua líquida i, potser, la vida tal com la coneixem", assegura l’espanyol Guillem Anglada-Escudé, director de la investigació juntament amb Paul Butler, de la Institució Carnegie per a la Ciència.

Amb un període orbital d’uns 28 dies, el planeta GJ 667Cc, que calculen que té 4,5 vegades la massa de la Terra, gira al voltant del seu sol a la zona on la temperatura no és ni massa calenta ni massa freda perquè existeixi aigua líquida a la superfície.

El nou planeta rep el 90 per cent de la llum que rep la Terra. No obstant això, pel fet que la major part de la seva llum entrant és a la banda de l’infraroig, el planeta absorbeix un major percentatge d’aquesta energia, que calculen que pot ser la mateixa que la la Terra absorbeix del Sol.

"És el millor candidat a tenir aigua líquida, compleix les condicions més adequada, si hi hagués un marcador de zero a cent, aquest estaria en el vuitanta, mentre que els altres estarien en el seixanta o cinquanta", va assegurar el científic.

Els investigadors van trobar evidència de com a mínim un i possiblement un altre o altres dos planetes orbitant l’estrella GJ 667C, que es troba a uns 22 anys llum de la Terra.

L’estudi indica que l’estrella pertany a un sistema triple i té una composició diferent al Sol, amb concentració molt inferior d’elements més pesats que l’heli com el ferro, el carboni i el silici.

L’equip va trobar a més a més que el sistema també podria tenir un planeta gegant de gas i una altra super Terra amb un període orbital de 75 dies. No obstant això, són necessàries noves observacions per a confirmar-ho.

Anglada-Escudé, actualment vinculat a la Universitat de Göttingen (Alemanya), va assenyalar que amb la nova generació d’instruments científics dels investigadors seran capaços d’examinar molts estels amb aquestes característiques i "finalment buscar empremtes espectroscòpiques de vida en aquests mons".

http://www.lavanguardia.com/ciencia/20120203/54247649181/descubierta-una-super-tierra-con-posibilidades-agua-vida.html

04/02/2012 12:14 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Llegir el pensament, més a prop.

 Un equip d’investigadors de la universitat de California ha arribat a la conclusió que els neurocientífics podries arribar a ser capaços d’escoltar els pensaments dels seus pacients.

Per arribar a aquesta conclusió han hagut de desxifrar l’activitat elèctrica del sistema auditiu humà, la STG. Al analitzar el patró d’activitat a la zona anomenada (STG), han sigut capaços de reconstruir les paraules que els pacients escoltaven en una conversació normal.

Aquest descobriment es molt important per els pacients que tenen afectats els mecanismes de la parla a causa d’un accident cervell vascular ja que podran arribar al fons del problema i posar-hi remei.

El investigador en cap, Brian N. Pasley va provar dos mètodes diferents per trobar quin soroll corresponia al diversos patrons d’activitat dels electrodes, els pacients sentien una paraula i Pasley provava dos models diferents per preveure la paraula basant-se en els patrons dels electrodes, un dels mètodes va aconseguir reproduir un soroll molt semblant a la paraula original.

L’objectiu final era explorar com el cervell humà codifica la parla i arribar a determinar quins aspectes son més important per la comprensió per així poder ajudar als pacients que tenen afectats els mecanismes de la parla a millorar les seves aptituds.

 

Extret de: http://www.lavanguardia.com/vida/20120201/54248065034/descifrada-actividad-electrica-cerebro-podria-permitir-leer-pensamiento.html

 

Pau Pallarès.

Etiquetas: , ,

05/02/2012 17:27 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

ONE WORLD TRADE CENTER

20120206161932-torre-trade.png

One World Trade Center, és un edifici que s’està construint en Lower Manhattan, Nova York. ’aquest rascacelsl ja porten 90 pisos i serà l’edifici amb una construcció més cara del món. La seva construcció finalitzarà en 2013 i costarà uns 3800 milions de dòlars. 

Els seus arquitectes són Thomas Boada i David Childs. Aquesta torre tindrà una altura de 541 metres i serà la tercera més alta del món, darrere del Burj Khalifa (828 m) i les torres Abraj Al Bait (600 m) .Aquesta altura és simbòlica, ja que són 1776 peus, l’any de la Independència d’EEUU. També serà l’edifici d’oficines més alt del món.

Aquesta torre s’utilitzara com a "reemplaçament" de les Torres Bessones, derruides en 2001. És per això que el terrat està a 417 metres d’altitud, l’atura de les Torres Bessones.

Com a curiositat, la torre es veure en el "modo asalto" del videojoc "Call Of Duty: Moder Warfare 3". També sortirà en videojocs com "Crysis 2" i en les pel·lícules com "Babylon A.D" o "Click".

 

http://www.wtc.com/about/freedom-tower

http://es.wikipedia.org/wiki/1_World_Trade_Center

 

Víctor Enrech

06/02/2012 16:20 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Els terretrèmols d'Itàlia

20120206194357-foto-blog2.jpg

-El 27 de gener de 2012 es va produir un terratrèmol al nord d’Itàlia.

Una tremolor de magnitud 5,4 graus en l’escala de Richter va sacsejar ciutats com Gènova, Turín o Milan i fins i tot a la Toscana. Aquest terratrèmol no ha deixat danys personals però si materials.

Segons l’ Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia Italià, el sisme es va produir al voltant de les 16h a 60,8 Km de profunditat i amb l’epicentre en la província de Parma, a la regió “Emilia Romagna”. La tremolor va sembrar el pànic entre la població ja que feia una setmana es va produir un altre terratrèmol de 4,9 graus en l’escala de Richter que tampoc va causar danys personals.

El terratrèmol va destroçar diversos edificis de les ciutat de Parma i de la Toscana. A Milà la tremolor es va deixar notar molt, sobretot als edificis mes alts però els serveis d’emergència seguien treballant per comprovar l’estat dels edificis. Al voltant d’aquestes setmanes s’han anat provocant grans terratrèmols per tot el nord d’Itàlia deixant dades com la de 4,9 graus en l’escala de Richter a la població “Emilia Romagne” o 4,2 graus a la regió de “Veneto”. Com feia uns dies va ser el moviment de la placa Adriàtica el que ha ocasionant el terratrèmol, en aquesta ocasió cap a la serralada dels Apenins que recorre pel centre de la península itàlica de nord a sud.

Segons l’INGV, és possible que hi hagi altres terratrèmols darrere aquest, inclús de mes forts, fins a 6 graus en l’escala de Richter. Però la Protecció Civil va convocar una reunió d’urgència a Roma per analitzar plans eventuals preventius.

Paula Carbó Gómez

 

http://www.lanacion.cl/nuevo-sismo-magnitud-5-4-grados-sacudio-al-norte-de-italia/noticias/2012-01-27/141415.html

http://www.elsigloweb.com/nota.php?id=85356

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/12/23/internacional/1230048322.html

06/02/2012 19:44 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Els terretrèmols d'Itàlia

20120206205444-foto-blog2.jpg

-El 27 de gener de 2012 es va produir un terratrèmol al nord d’Itàlia.

Una tremolor de magnitud 5,4 graus en l’escala de Richter va sacsejar ciutats com Gènova, Turín o Milan i fins i tot a la Toscana. Aquest terratrèmol no ha deixat danys personals però si materials.

Segons l’ Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia Italià, el sisme es va produir al voltant de les 16h a 60,8 Km de profunditat i amb l’epicentre en la província de Parma, a la regió “Emilia Romagna”. La tremolor va sembrar el pànic entre la població ja que feia una setmana es va produir un altre terratrèmol de 4,9 graus en l’escala de Richter que tampoc va causar danys personals.

El terratrèmol va destroçar diversos edificis de les ciutat de Parma i de la Toscana. A Milà la tremolor es va deixar notar molt, sobretot als edificis mes alts però els serveis d’emergència seguien treballant per comprovar l’estat dels edificis. Al voltant d’aquestes setmanes s’han anat provocant grans terratrèmols per tot el nord d’Itàlia deixant dades com la de 4,9 graus en l’escala de Richter a la població “Emilia Romagne” o 4,2 graus a la regió de “Veneto”. Com feia uns dies va ser el moviment de la placa Adriàtica el que ha ocasionant el terratrèmol, en aquesta ocasió cap a la serralada dels Apenins que recorre pel centre de la península itàlica de nord a sud.

Segons l’INGV, és possible que hi hagi altres terratrèmols darrere aquest, inclús de mes forts, fins a 6 graus en l’escala de Richter. Però la Protecció Civil va convocar una reunió d’urgència a Roma per analitzar plans eventuals preventius.

Altres fonts relacionades:

http://www.lanacion.cl/nuevo-sismo-magnitud-5-4-grados-sacudio-al-norte-de-italia/noticias/2012-01-27/141415.html

http://www.elsigloweb.com/nota.php?id=85356

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/12/23/internacional/1230048322.html

Paula Carbó Gómez

06/02/2012 20:54 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Companyia amèricana crea un exoesquelet funcional per a paraplègics

20120207202603-exoesqueleto.jpg

La companyia Ekso Bionics  ha desenvolupat el exosquelet Ekso (el projecte va un dispositiu que permetrà a les persones paraplègiques abandonar la seva cadira de rodes i caminar per si mateixes. Definit com un "dispositiu biònicoportàtil  amb intel·ligència artificial". L’aparell està especialment dissenyat per a persones entre 1,57 i 1,93 metres i permet flexionar els genolls per tal de caminar de forma natural podent aconseguir un màxim de 3 km / hora. L’aparell és bastant lleuger (20 kg) gràcies al seu aliatge d’acer i fibra de carboni. Disposa d’una bateria que li proporciona una autonomia de sis hores.


El Ekso arribarà primer als hospitals a un preu de 100.000 dòlars, encara que en un futur no massa llunyà, els responsables de Ekso Bionics pretenen vendre una versió simplificada per al consumidor a un preu molt més assequible.

En aquest vídeo podeu veure l’exoesquelet en acció:

http://youtu.be/WcM0ruq28dc

07/02/2012 20:26 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

20120208131246-supertierra.jpg

Utilitzant dades del observador Austral Europeu (ESO) i dels telescopis Keck I y Keck II de Hawai, un equip internacional de científics ha descobert una superterra potencialment habitable orbitada en un sistema solar proper. Es denomina GJ 667Cc, la seva massa es 4,5 vegades mes gran que la terra, i dona una volta cada 28 dies terrestres en una orbita situada en la zona habitable, es a dir, amb temperatures ni massa fredes ni massa calentes per a que existeixi aigua liquida, que permet la vida.

Els investigadors, que publiquen el seu treball en la revista Astrophysical Journal Letters, destaquen que el planeta gira entorn a un triple sistema estel·lar situat a 22 anys llum, amb una composició diferent a la del nostre sol. Presenta elements mes pesats que el heli, com per exemple ferro o carboni. Es una estrella vermella de  mida mitjana. Això significa que els planetes habitables poden trobar-se en una major varietat de ambients del que es pensava fins ara.

08/02/2012 13:13 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Científics russos arriben al inexplorat llac Vostok sota el gel antàrtic

Després de més de tres dècades de perforació, un equip de científics russos ha aconseguit arribar a la superfície del llac Vostok, que es troba a uns 3.800 metres sota el gel de l'Antàrtida i podria albergar rastres de microorganismes antics que viuen en condicions de fred extrem.

Si en les aigües del Vostok es trobessin microorganismes, la troballa podria tenir implicacions per a la possible existència de vida fora de la Terra, en condicions de fred extrem, com la lluna Europa de Júpiter o Encélado, el satèl · lit de Saturn.
Científics de l'antiga Unió Soviètica van iniciar les obres de perforació a la zona en la dècada de 1970, en el marc d'un programa d'estudis paleoclimàtics. Per aquelles dates ignoraven encara l'existència del llac Vostok, que va ser descobert el 1996 amb l'ajuda d'investigadors britànics.
El 1998, quan faltaven uns 130 metres fins a la superfície del llac, els treballs de perforació es van suspendre a instàncies de la comunitat internacional, per manca d'una tecnologia que pogués minimitzar la possible contaminació de l'aigua.
L'ILos científicos rusos de la expedición que ha alcanzado el lago Vostoknstitut de Mineria de Sant Petersburg va desenvolupar una tècnica especial per obtenir mostres congelades sense contaminar l'aigua del llac i els països signataris del Tractat Antàrtic van acceptar el 2003 les propostes de Rússia al respecte. Dos anys més tard, les obres de perforació a gran profunditat es van reprendre.

08/02/2012 13:15 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Cientifics russos arriben a 3.800 metres per sota del gel antàrtic

20120208132327-vostok.jpg

Després de més de tres dècades de perforació de l’Antàrtida,un conjunt de científics russos han arribat al llac Vostok, el qual està a 3.800 metres per sota del gel antàrtic.

Valeri Lukin, director de la expedició, diu que "Probablemente se trate del agua más pura y antigua del planeta. No tenemos pruebas directas, pero sí datos de que la superficie será estéril, aunque en el fondo del lago habrá formas de vida como termófilos y extremófilos (microorganismos que viven en condiciones extremas)"

Segons Valeri els resultats d’aqueta exploració seràn fonamentals per poder estudiar el cambi climàtic a la Terra durant els proxims segles i també ayudara a entendre com les diverses formes de vida s’han anat adaptant a les condicions extremes.

Aquet llac alberga uns 300 kilometres de llarg, 50 d’ample i casi 1000 metres de profunditat en algunes zones i la masa d’aigua dolça està situada en l’epicentre de l’Antàrtida.

Ademés també els científics van descobrir que en el centre del llac hi ha una illa , en la qual encara es desconeix que pugui albergar vida en el seu interior.

Ariadna Morales

http://www.rtve.es/noticias/20120207/cientificos-rusos-llegan-vostok-lago-antartico-agua-mas-antigua-del-planeta/496320.shtml

08/02/2012 13:23 CMCgarbí Enlace permanente. Terra i Univers

Científics russos arriben al inexplorat llac Boctok sota el gel antàrtic

Després de més de tres dècades de perforació, un equip de científics russos ha aconseguit arribar a la superfície del llac Vostok, que es troba a uns 3.800 metres sota el gel de l'Antàrtida i podria albergar rastres de microorganismes antics que viuen en condicions de fred extrem.

Si en les aigües del Vostok es trobessin microorganismes, la troballa podria tenir implicacions per a la possible existència de vida fora de la Terra, en condicions de fred extrem, com la lluna Europa de Júpiter o Encélado, el satèl · lit de Saturn.
Científics de l'antiga Unió Soviètica van iniciar les obres de perforació a la zona en la dècada de 1970, en el marc d'un programa d'estudis paleoclimàtics. Per aquelles dates ignoraven encara l'existència del llac Vostok, que va ser descobert el 1996 amb l'ajuda d'investigadors britànics.
El 1998, quan faltaven uns 130 metres fins a la superfície del llac, els treballs de perforació es van suspendre a instàncies de la comunitat internacional, per manca d'una tecnologia que pogués minimitzar la possible contaminació de l'aigua.
L'Institut de Mineria de Sant Petersburg va desenvolupar una tècnica especial per obtenir mostres congelades sense contaminar l'aigua del llac i els països signataris del Tractat Antàrtic van acceptar el 2003 les propostes de Rússia al respecte. Dos anys més tard, les obres de perforació a gran profunditat es van reprendre.

 

Marc Puig

08/02/2012 13:28 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Borrasca siberiana

A principis d'aquest més de febrer, una borrasca siberiana va arribar a la península ibèrica. La massa d'aire fred amb origen a Sibèria va recorrer Europa i va arribar a la península . Com és possible que ens afecti aquesta ola que prové de Russia?

La conjunció de dos factors explica el fenomen. Primer, un fort anticicló centrat al nord de Rússia que és el que es va arrossegar pel continent. Desprès, una borrasca que s'estableix al nord d'Itàlia.

Tenint en compte que el vent a l'hemisferi nord gira en el sentit de les agulles del rellotge en els anticiclons, i en contra d'elles durant les borrasques, aquests dos grans fronts meteorològics van canalitzar aquesta massa freda cap a Espanya. 

Quina diferència hi ha a l'onada de fred siberiana de la tradicional onada polar?
L'onada siberiana es caracteritza per l'arribada de vents de component est i nord-est, enfront dels vents del Nord de l'onada polar. A més, el fred que va arribar a Espanya era l'extrem d'una llengua d'aire sec de l'interior Europeu en contrast amb l'humitat de l'Atlàntic que arrosseguen les ones. En conseqüència, de l'ola siberiana hi ha més fred i menys precipitacions, al contrari que passa amb les ones polars.

El factor clau va ser el vent. La sensació tèrmica va caure encara més,ja que l'onada de fred siberiana va produir de per si una sensació de fred més intens que el que van registrar els termòmetres.

08/02/2012 20:27 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Al fin una casilla a la renta per a la investigació?

20120208212357-31.jpg

Milers de persones s’han unit en la red per anar en contre de les retallades en el camp de la investigació.

Aquesta proposta va ser posada en internet per un científic en el seu blog, peró el PP, PSOE, CiU, PNV y UPYD creuen que no es inconvenient incluir aquesta casilla.

El científic que va proposar aquesta declaració del IRPF va ser el científic español Francisco Hernández  a través del seu blog ,el qual al llarg de les setmanes s’ha anat fent més popular.

Aquesta idea va ser vista amb bons ulls per els diputats del ICV, el qual creu que es una nova opció per a la investigació i una nova via de financiació.

  Ariadna Morales

http://www.antena3.com/noticias/ciencia/cinco-partidos-politicos-recelan-casilla-ciencia-declaracion-renta_2012012100047.html

08/02/2012 21:24 cmcgarbí Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Companyia americana crea un exoesquelet funcional per a paraplègics

20120209115037-20120207202603-exoesqueleto.jpg

La companyia Ekso Bionics  ha desenvolupat el exosquelet Ekso (el projecte va un dispositiu que permetrà a les persones paraplègiques abandonar la seva cadira de rodes i caminar per si mateixes. Definit com un "dispositiu biònicoportàtil  amb intel·ligència artificial". L’aparell està especialment dissenyat per a persones entre 1,57 i 1,93 metres i permet flexionar els genolls per tal de caminar de forma natural podent aconseguir un màxim de 3 km / hora. L’aparell és bastant lleuger (20 kg) gràcies al seu aliatge d’acer i fibra de carboni. Disposa d’una bateria que li proporciona una autonomia de sis hores.


El Ekso arribarà primer als hospitals a un preu de 100.000 dòlars, encara que en un futur no massa llunyà, els responsables de Ekso Bionics pretenen vendre una versió simplificada per al consumidor a un preu molt més assequible.

En aquest vídeo podeu veure l’exoesquelet en acció:

http://youtu.be/WcM0ruq28dc

 

Martí Soucheiron

Etiquetas:

09/02/2012 11:50 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Cèl•lues cerebrals a partir de cèl•lules de la pell?

20120209115215-neuronas-800x600.jpg

Científics de l’Universitat de Cambridge han desenvolupat cèl·lules de l’escorça cerebral, és a dir, les que constitueixen le matèria gris del cervell.

L’objectiu és poder recrear malalties cerebrals, com per exemple l’Alzheimer, en laboratoris, i així investigar de primera mà les malalties i poder provar medicaments i estudiar la seva evolució.

Paraules dels creadors:

“Este enfoque nos da la posibilidad de estudiar el desarrollo del cerebro y las enfermedades humanas en formas que eran inimaginables hace cinco años. […] Estamos utilizando este sistema para volver a crear la enfermedad de Alzheimer en el laboratorio. Esta enfermedad es la forma más común de demencia en el mundo y afecta a unas 800.000 personas en el Reino Unido que afecta principalmente el tipo de célula nerviosa que hemos creado en el laboratorio”

 

Gràcies a biòpsies realitzades a pacients en què es van prendre mostres de la seva pell, els científics van aconseguir "reprogramar" les cèl · lules de la pell per convertir-les en cèl · lules mare i, al seu torn, generar les cèl · lules de l’escorça cerebral i fer un primer pas en la generació de model real i viu d’un cervell que pugui ser utilitzat com una mena de "demostrador" que possibiliti el desenvolupament de tractaments futurs.

Una investigació amb moltes possibilitats.

http://alt1040.com/2012/02/universidad-de-cambridge-desarrolla-celulas-cerebrales-celulas-de-la-piel

 

Eduard Esteller

09/02/2012 11:56 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Jove de 10 anys crea una nova molècula a la classe de ciències

Va passar en una escola de Kansas i encara que la troballa ha estat fortuït i de manera accidental, el professor de ciències de Clara Lazen, una jove estudiant de tan sols 10 anys d'edat, no donava crèdit al que estava veient. Lazen havia descobert una nova molècula, el tetranitratoxicarbono, una combinació d'oxigen, nitrogen i carboni que podria tenir aplicacions per a usos d'explosius o fins i tot per l'emmagatzematge d'energia.

Clara és una estudiant de cinquè grau que ens torna a mostrar el inusual que pot arribar a ser la mateixa ciència. La jove havia aconseguit el resultat reordenant els àtoms que s'utilitzen en la nitroglicerina i aconseguint un nova molècula, única per les seves característiques.

Pel que sembla i segons explica el professor de ciències Kenneth Boehr, la jove li va mostrar els resultats intentant comprendre què era el aconseguit, si podia ser real. Boehr li havia entregadoras les típiques boles i pals que s'utilitzen per visualitzar les molècules simples als seus alumnes.

La manera en què havia disposat els elements Lazen resultar d'allò més complexa, tant, que el mateix professor no va saber explicar-li a l'alumna si podia ser real, així que va prendre una fotografia d'aquesta i la hi va enviar a un amic químic professor a
la Universitat de Humboldt, Robert Zoellner. Aquest acabaria confirmant que es tractava d'una substància química completament nova i viable.

Segons el professor, el producte químic té la mateixa fórmula que altres trobades a la base de dades de la Universitat, encara que en aquest cas, els àtoms estaven disposats de manera diferent qualificant la molècula d'única.

En no existir en la naturalesa, passarà a ser sintetitzada en un laboratori durant molt de temps. Mentre, Zoellner ha escrit un article sobre la troballa que es publicarà en Computacional and Theorical Chemistri. Un article que comptarà amb una coautora molt especial, Clara Lazen.

Per la seva banda, el professor de Clara diu que el descobriment ha propiciat un nou interès entre els alumnes per la ciència i la química. Tot gràcies a la troballa fortuïta d'una jove que es va convertir en professora per un dia.

 

Víctor Puigventós

09/02/2012 12:05 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Nova evidència d'oceans a Mart

20120209120758-marte-oceano-600x600.jpg

La missió espacial Mars Express ha aconseguit informació clau per entendre el passat del planeta vermell. Estudi de les dades retornats pel radar van descobrir vestigis de sediments que reflecteixen l’existència d’oceans a Mart fa milions d’anys.
El radar MARSIS que està funcionant en l’òrbita del planeta des de 2005 ha descobert que enterrat sota les planes del nord es troba un tipus de sediment i gel indicant que el planeta va poder en una altra època haver estat cobert per grans oceans.
Per estudiar el planeta Mars Express va estendre les seves antenes de més de 20 metres de llarg i va començar a capturar la reflexió dels polsos emesos que penetren fins a 80 metres al planeta combinant-les amb tecnologia per anul · lar la rebot que produeix la superfície, el mecanisme interpreta la energia electromagnètica reflectida per el que troba. Les dades obtingudes per aquesta missió se sumen als extensos estudis realitzades de l’atmosfera i la superfície visible de Mart.
El senyal obtinguda pel radar va consistir en una reflexió de baixa freqüència com passa generalment amb elements granulars de poca densitat. Resultat que seria producte de l’erosió causada per aigua i el posterior moviment cap a on acaben reposant. Algunes teories suposen que l’aigua es va evaporar fins a deixar el planeta, altres asseguren que és preservat en glaceres subterranis.
El descobriment d’evidència d’aquest tipus s’ha presentat en altres ocasions i sempre obre la porta a discussió de tota mena. La possibilitat d’imaginar Mart amb un passat ric en aigua i algun tipus ésser viu recorrent la  seva superfície és molt actual però aquest descobriment no col · labora gaire amb aquesta teoria. Segons els estudis els oceans no han perdurat al planeta el temps suficient com perquè es formi vida, caldria apostar encara més enrere en la seva història, on els mateixos hagin resistit un període major de temps sense patir modificacions.

La importància d’aquest descubriments és que pot confirmar l’existència en el planeta vermell,

 

http://alt1040.com/2012/02/nueva-evidencia-de-oceanos-en-marte

Eduard Esteller

Etiquetas: , ,

09/02/2012 12:08 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Com serà el nou supercontinent?

Molts estudis han intentat resoldre la pregunta però és molt difícil saber amb exactitud com serà. L’últim, Pangea, la ciència no havia aconseguit trobar cap constant que es repetís en la formació de tots ells. Justament això és el que sembla haver trobat un grup de geòlegs de la Universitat de Yale.

Fins avui, d’una banda teníem la teoria de la introversió, la qual postula que els supercontinents es van formant cíclicament sobre la regió del que els va precedir per una altre banda tenim la hipòtesi de la extraversió que diu el contrari, que les noves grans masses continentals es formen just al costat oposat del planeta respecte a les anteriors. I ara a aquests dos models, que només es repeteixen en alguns casos, toca sumar el desenvolupat pels nostres geòlegs de Yale segons el qual els supercontinents s’originen a un angle de 90 graus de distància dels anteriors.
Batejat amb el nom de “orthoversion”, la hipòtesi es basa en l’anàlisi del magnetisme de roques antigues i el veritablement interessant és que per primera vegada comptem amb un model que es repeteix. Han aconseguit saber que al llarg de la història tots els supercontinents s’han format a uns 90 graus respecte al supercontinent anterior. Per exemple, segons els mesuraments realitzats, la supermassa de terra Pangea es va formar a uns 90 graus respecte a la predecessora Rodinia, i Rodinia també es va originar a 90 graus de Nuna, el supercontinent anterior.

Segons el nou model, el nou continent tindria l’aspecte que es veu en la imatge, on el continent nordamericà s’ha desplaçat al nord provocant la desaparició de l’oceà Àrtic i el mar Carib per fusionar finalment Asia. Precisament per la unió entre ambdós continents aquest supòsit proper supercontinent ha estat anomenat amb el nom de “Amasia”. Tot i que ja va existir un model que deia que els dos contintents es fusionaven, per tant l’hauríem d’anomenar “nova Amasia”.

Aquest estudi ha aconseguit trobar el que semblava impossible, un patró en la formació d’aquests anomenats supercontintents, això té una importància molt gran ja que tots els éssers vius vivim sobre els continents.

Extret de: http://alt1040.com/2012/02/como-sera-el-proximo-supercontinente-de-la-tierra

Pau Pallarès.

Etiquetas: , ,

09/02/2012 12:16 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Per fi es pot apostar per la ciència.

20120209121811-sense-titol.jpg

Per fi es pot marcar la casella de ciència i progres a la declaració de la renda.

L'editorial de la revista científica Nature de desembre cridava els nous governs d'Espanya, Itàlia i Grècia a invertir més en Ciència. Segons els analistes, invertir en ciència ara hagués portat beneficis desproporcionats. Impulsar la ciència al sud d'Europa, deien, no només beneficiaria aquests països, sinó que farien tot Europa més competitiva.

 

Dit i fet, continuant la tradició dels últims anys del govern Zapatero (no així dels primers, també s'ha de reconèixer), el nou Govern d'Espanya ha anunciat una retallada de 600 milions d'Euros en R + D + i. El pressupost per 2011 (8600 milions) era ja un 8% menor que el 2010, al seu torn 15% inferior que el del 2009. Queda clar llavors que aquesta nova retallada deixa a la Ciència espanyola en una situació d'emergència.

 

La recerca i la innovació són pilars fonamentals per al desenvolupament d'una societat moderna, i hem demostrat moltes vegades que els científics espanyols podem ser tan bons com els de la resta de països si ens donen l'oportunitat. Donat que els nostres estimats líders no semblen voler entendre-ho, potser ha arribat el moment d'exigir que ens donin l'opció a nosaltres. Exigeix ​​una casella en la declaració de la renda per poder dedicar un 0,7% dels teus impostos a la consecució d'un món millor!

 

                                                                                        Ivan Cascos

09/02/2012 12:18 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Búsqueda de "marcians" a l'Antàrtida

Aquesta setmana, un equip d'investigadors espanyols sortirà cap a l'Antàrtida per posar a prova una de les màquines rastrejadores de vida més sofisticades que s'han ideat. Es tracta de SOLID o Signs Of Life Detector, detector de senyals de vida.

Aquest aparell ha estat dissenyat per la Universidad de Madrid, pel departament d’Astrobiologia. Aquest projecte porta en funcionament uns quants anys, i és un prototip de l’aparell que es té intenció d’enviar a Mart.

A continuació la notícia completa: http://www.publico.es/ciencias/417653/espana-busca-marcianos-en-la-antartida

 

Víctor López

 

Etiquetas: , ,

09/02/2012 13:30 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Ratpenat robotic podria ser el nou micro vehicle del futur.

20120209204223-llegan-los-robots-murcielago-el-futuro-en-micro-vehiculos-aereos-image365-.jpg

Un nou micro robot aeri ha estat desenvolupat pel grup de Robòtica i Cibernètica de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) utilitzant un nou sistema d’actuació muscular artificial, compost per materials intel·ligents que es contreuen i expandeixen de manera similar a com ho fan els músculs de les ratapinyades. Es tracta de BaTboT, una petita nau que pot canviar la forma de les seves ales durant el vol, el que comportaria poder volar en entorns interiors amb una alta maniobrabilitat a baixes velocitats.

Les ratapinyades són els únics mamífers amb la capacitat de volar. Les seves ales contenen més de dues dotzenes d’articulacions independents i una prima i flexible membrana que s’estén al llarg del sistema ossi de les ales.

La sorprenent maniobrabilitat d’aquests animals es deu a la combinació del moviment de aleteig de les ales i la capacitat de contracció i extensió de les mateixes durant el vol, el que es coneix com a ala mòrfica. Intentar replicar aquest mecanisme de vol, que ha estat perfeccionat al llarg de milions d’anys d’evolució, és un repte que té un increïble potencial per millorar la maniobrabilitat dels actuals micro sistemes robòtics aeris. Els científics ho han afrontat i el resultat és BaTboT.

Aquest micro robot té una envergadura de 50 cm, mantenint les proporcions de mida i forma del mamífer en el qual s’ha inspirat el seu disseny (Pteropus poliocephalus). El pes del robot s’ha de mantenir el més baix possible per maximitzar la durada de les bateries i aconseguir que el robot pugui volar amb tots els seus mecanismes de control i actuació a bord.

Etiquetas:

09/02/2012 20:46 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

TITÀ, la Terra primitiva?

20120210135422-titan-multi-spectral-overlay.jpg

Des de que Tità, el més gran de tots els satèl·lits de Saturn i segon del Sistema Solar, va ser descobert el 1665 pel físic neerlandès Christiaan Huygens ha atret l’atenció de molts, precisament per la seva resistència a l’observació: està cobert per una boira quasi impenetrable, l’única atmosfera en un satèl·lit planetari.

Quan la tecnologia ho va permetre, ja que era suficientment avançada, els científics van poder començar a estudiar el satèl·lit amb més profunditat. Primer van ser les sondes Voyager 1 i 2, que el 1980 van enviar fotografies de la capa gasosa, blava i taronja. A mitjans dels 90, el telescopi espaial Hubble va distingir unes taques a la seva superfície, pensaven que podria ser un continent o un oceà. Aleshores van posar en funcionament la missió Cassini-Huygens, que va arribar a Saturn el 2004 i ha començat a esquinçar el vel de misteri. La investigadora del Institut d’Astrofísica d’Andalusia, Luisa Maria Lara diu: “Nos hemos encontrado con un mundo muy interesante, geologicamente activo. Intriga que se haya conservado el metano durante 4.500 millones de años, algo que no deveria haver ocurrido.”

precisament aquest hidrocarbur juntament amb età fa que Tità sigui d’aquest color. Els dos creen núvols que es precipiten en forma de pluja: existeixen rastres de cursos fluvials i d’enormes llacs. És un paisatge que molts troben similar al del nostre planeta abans que la vida sorgís. I alguns dels astrofísics que l’estudien es pregunten si podria arribar a existir vida. Però és difícil, ja que la poca aigua que hi ha està en forma líquida o gasosa, dues formes incompatibles amb la seva gènesi(origen o principi d’una cosa). Però altres pensen en l’exòtica possibilitat de que es desenvolupin criatures titàniques basades en el metà i l’età.

Creuen que els volcans podrien ser una font de vida. Per exemple, Sotra Facula és el millor exemple de criovolcà trobat en aquest satèl·lit. Aquest tipus no expulsa lava, sinó una barreja d’hidrocarbur, amoníac i aigua en forma de gel o líquida. Serien els principals candidats per recrear formes biològiques similars a les terrestres.

També s’ha comprovat que el vent bufa, per lo menys, a les regions equatorials. Ja que hi ha unes acumulacions, dunes, d’un material que recorda l’asfalt. Algunes dunes són tan altes com un edifici de 33 plantes.

Els tolls polars. Al principi, els científics pensaven que les taques negres (imatge en negatiu) captades per uns radars, representaven llacs però més tard, el juny de 2009, van rebre una fotografia en la qual es reflectia clarament una superfície líquida en el pol nord de Tità. Han arribat a identificar-se més de 700 dipòsits d’età i metà que es concentren principalment als casquets polars (15% de tot el territori aprox.).

El diàmetre de Tità és de 5.140 km i a l’estar lluny del Sol té una temperatura mitja de -178oC. L’atmosfera arriba a uns 1.200 km d’altura i està composta majoritariament per nitrogen. El metà que és un ingredient minoritari però més interessant suma un total d’un 6%.

fonts d’informació: revista MUY INTERESANTE (febrer 2012)

Andrea Albajar

10/02/2012 13:55 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

EL PERQUÈ DE LES RATLLES DE LES ZEBRES

20120210150531-images-1-.jpg

A lo millor algun cop us heu preguntat perquè les zebres tenen franges blanques i negres, doncs jo he trobat un article que ho explicava basant-se en un estudi que ha recollit la revista científica britànica “Journal of Experimental Biology”.

Bé doncs, les zebres van desenvolupar aquestes característiques ratlles blanques i negres per mantenir allunyades les mosques.

Un equip de científics suecs i hongaresos va descobrir que la pell ratllada de les zebres resulta "poc atractiva" per als tàvecs degut a la forma en que reflecteix la llum, el que podria ajudar a aclarir un enigma que ha perseguit els biòlegs durant dècades.

La professora Susanne Akesson de la Universitat de Lund (Suècia) va explicar que al principi van començar estudiant cavalls negres, marrons i blancs i van descobrir que dels de pèl fosc obtenien una llum polaritzada horitzontal, que produïa un efecte “molt atractiu” per les mosques.

 EXPLICACIÓ: La llum rebota sobre la pell dels cavalls foscos i viatja en forma d’ones i en un pla horitzontal fins als ulls d’un tàvec famolenc, un tipus de moviment molt vistós per aquests insectes.

No obstant això, en el cas dels cavalls blancs, els científics van obtenir llum no polaritzada, que es propaga al llarg de qualsevol tipus de pla, el que la converteix en molt menys atractiva per a les mosques i els tàvecs que, com a resultat, no s’apropen tant i molesten menys.

 

Després d’aquest descobriment, l’equip es va centrar en investigar el tipus de llum que reflectia la pell ratllada de les zebres i com feia que reaccionessin les mosques. Així, van estudiar el comportament dels tàvecs davant diferents pissarres de colors clars i foscos i altres sobre les quals havien pintat franges blanques i negres de diferents tamanys.

Els científics van descobrir que la pissarra amb les franges més estretes, la que més s’assemblava al tipus de pell de les zebres, va ser la que menys mosques va atreure, el mateix resultat van obtenir quan van repetir la prova sobre rèpliques de cavalls en tres dimensions.
La conclusió va ser que les zebres havien evolucionat fins a aconseguir un disseny en que les ratlles fossin prou estretes per generar la menor atracció possible en els tàvecs o les mosques

http://www.elmundo.es/elmundo/2012/02/10/natura/1328869224.html

Andrea Albajar

10/02/2012 15:05 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Novetats en la recerca de la cura de l'Alzheimer

20120211181925-alzheimer.jpg

Hi ha novetats en la recerca del medicament definitiu per 'Alzheimer. 
A poc a poc ens anem apropant, aquesta vegada un grup d'investigadors nord-americans de Casi Western Reservi University ha publicat fa unes hores un important avanç en la lluita contra l'Alzheimer. Un fàrmac contra el càncer que portava 10 anys en circulació, el bexaroteno, és capaç de revertir ràpidament en ratolins el dèficit patològic, cognitiu i la memòria causada per l'aparició de la malaltia. Un avanç increïble que podria accelerar l'obtenció d'un medicament contra el trastorn neurodegeneratiu.

Els resultats, publicats a la revista Science, apunten a la possibilitat més que significativa que el fàrmac pugui ajudar a les milions de persones que pateixen actualment la malaltia.El bexaroteno havia estat provat per al tractament contra el cáncerdesde fa més d'una dècada. Així que els investigadors van traslladar els seus efectes com a medicament per ser utilitzat en l'Alzheimer amb uns resultats més que prometedors.
La malaltia presenta en gran part el problema de la incapacitat del cos per eliminar la proteïna beta amiloide del cervell, produïda de forma natural. El 2008 va ser el doctor Gary Landreth el que va descobrir que el principal portador de colesterol en el cervell, l'apolipoproteïna E (ApoE), facilitava la liquidació de la beta amiloide.
Landreth i el seu equip van decidir llavors estudiar l'eficàcia del fàrmac per al càncer en elApoE. El bexaroteno estimula els receptors retinoides, al seu torn encarregats de controlar les producció de la ApoE, així que es tractava d'augmentar els nivells de la proteïna al cervell i reduir la beta amiloides.
Un estudi que es va dur a terme amb ratolins i els resultats no van poder ser més sorprenents. El bexaroteno va millorar el dèficit de la memòria aconseguint revertir la pròpia malaltia. Diuen que els nivells de beta amiloide van arribar a reduir en un 25% mantenint l'efecte durant tres dies.
Finalment ens queden les paraules esperançadores de Landreth. Sembla que per fi aquest pot ser el camí a seguir per a una possible teràpia contra l'Alzheimer (paraules tal cual):
"""Este es un estudio particularmente interesante y gratificante para la nueva ciencia. Hemos descubierto y tenemos la promesa potencial de una terapia para la enfermedad del Alzheimer. Nuestro objetivo a partir de ahora es determinar si actúa de manera similar en los seres humanos. Estamos en una etapa temprana en la traducción de este descubrimiento."""

http://alt1040.com/2012/02/cientificos-descubren-un-farmaco-que-invierte-los-sintomas-del-alzheimer


 
Eduard Esteller

Etiquetas:

11/02/2012 18:19 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

La vacuna de la Malària arribarà al 2015

20120211205405-malaria.jpg

El científic Pedro Alonso, investigador de referència mundial en la malària, ha augurat que la vacuna contra aquesta malaltia, que afecta milions de nens africans, es podrà administrar de forma generalitzada a l’Àfrica subsahariana el 2015. "És una enorme fita. Aconseguir una vacuna contra la malària era realment el grial de la ciència mèdica", ha destacat l’investigador espanyol en una conferència de premsa al CosmoCaixa de Barcelona.

Des de la direcció de l’Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, ​​Alonso ha liderat el major assaig clínic fet mai a l’Àfrica, sobre una mostra de 16.000 nens de 17 països, per avaluar l’eficàcia de la primera vacuna de la malària. Els primers resultats dels assajos clínics de la vacuna era efectiva en un 50 % dels nens vacunats entre els 5 i els 17 mesos d’edat, uns nivells d’efectivitat mai abans vistos.

"És una primera fase de vacuna, amb una protecció important però encara moderada. Cal anar més enllà i continuar treballant per arribar a un 80 o un 90% de cobertura", ha subratllat Alonso. Segons l’expert, els nivells d’eficàcia ja poc variaran, però falta comprovar la seguretat i la durada de la protecció, per al que cal esperar fins al 2014. Serà llavors quan s’haurà complert el termini de cinc anys des de les primeres administracions de vacunes que exigeix ​​l’OMS per recomanar el tractament.

"Si tot va bé i l’OMS l’aprova, la capacitat de producció de la vacuna ja està establerta, així que es podria distribuir el 2015", ha augurat el científic. Abans s’haurà d’establir el preu, cosa que Alonso veu difícil de calcular en aquesta fase i que, en tot cas, marcarà la farmacèutica que la produirà, Glaxo Smith Kline (GSK), encara que l’investigador s’ha atrevit a pronosticar que rondarà els 7 dòlars (uns 5,3 euros) la unitat.

La vacuna contra la malària és un treball de 25 anys de recerca. Amb aquesta vacuna, que només protegeix del paràsit del falciparum - el més letal i el responsable de la majoria dels casos de malària -, es podrien evitar milions de morts per una malaltia que es calcula que mata entre 700.000 i un milió de persones cada any, principalment nens menors de 5 anys.

La investigació ha de continuar per tal d’ampliar els llindars de protecció i descobrir per què alguns nens no responen tan bé a la vacuna. Alonso ha fet una crida a les institucions públiques a continuar invertint en recerca i desenvolupament tot i la conjuntura econòmica. "No és una despesa, és generació de riquesa. Per cada euro que s’inverteix s’atreuen cinc o sis de recursos exteriors", ha argumentat.

Júlia Marbà

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/pedro-alonso-augura-vacuna-malaria-llegara-africa-2015-1395707

11/02/2012 20:54 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Una super-Terra amb possibilitats de tenir aigua i vida

20120212124837-supertierra.jpg

Un equip internacional de científics ha descobert una super-Terra que orbita a la zona habitable de la seva estrella, a uns 22 anys llum del nostre planeta, amb més possibilitats de tenir aigua i vida que qualsevol exoplaneta, segons van anunciar en la publicació "Astrophysical Journal Letters ".

"Aquest planeta és el millor candidat nou per contenir aigua líquida i, potser, la vida tal com la coneixem", assegura l'espanyol Guillem Anglada-Escudé, director de la investigació juntament amb Paul Butler, de la Institució Carnegie per a la Ciència.

Amb un període orbital d'uns 28 dies, el planeta GJ 667Cc, que calculen que té 4,5 vegades la massa de la Terra, gira al voltant del seu sol a la zona on la temperatura no és ni massa calenta ni massa freda perquè existeixi aigua líquida a la superfície.

"Això s'ha d'entendre en un sentit relatiu, però comparat amb els que ja s'han descobert aquest és ara mateix el millor s'ajusti al que podríem esperar", ha dit en declaracions a Efe Anglada-Escudé.

En l'òrbita en què està el planeta satisfà les condicions en què podria existir aigua, sense necessitat de complir altres requisits com succeeix amb alguns planetes descoberts que, per exemple, necessitarien una atmosfera amb molts gasos hivernacle.

El nou planeta rep el 90 per cent de la llum que rep la Terra. No obstant això, pel fet que la major part de la seva llum entrant és a la banda de l'infraroig, el planeta absorbeix un major percentatge d'aquesta energia, que calculen pot ser la mateixa que la Terra absorbeix del Sol, apunten.

"És el millor candidat a tenir aigua líquida, compleix les condicions més adequades, si hi hagués un marcador de zero a cent, aquest estaria en el vuitanta, mentre que els altres estarien en el seixanta o cinquanta", va assegurar el científic.

L'estudi indica que l'estrella pertany a un sistema triple i té una composició diferent al Sol, amb concentració molt inferior d'elements més pesats que l'heli com el ferro, el carboni i el silici.

Aquests elements són els components bàsics dels sistemes terrestres planetes, per això "és significatiu, perquè indica que el mecanisme pel qual es formen els planetes segueix funcionant encara que aquestes estrelles siguin pobres en metalls".

Segons els investigadors, això indica que l'existència de planetes habitables pot donar-se en una major varietat d'ambients del que es creia anteriorment.

L'equip va trobar més que el sistema també podria tenir un planeta gegant de gas i una altra súper-Terra amb un període orbital de 75 dies.

No obstant això, són necessàries noves observacions per a confirmar-ho.


Víctor López

Etiquetas: , ,

12/02/2012 12:48 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Los niños razonan mejor que los adultos.

20120212215014-cmc.jpg

Se ha realizado un estudio en que se afirma que los bebes de doce meses razonan de mejor manera que los adultos según ha demostrado Luca Bonatti.

Luca Bonatti ha sido profesor de la universidad de Nantes en Francia, también ha sido profesor en la universidad de Budapest, Hungría, en la universidad de las Islas Baleares y en la universidad de Nueva York.

La investigación se desarrolló con una técnica para medir el razonamiento a edades en que aún no se tiene capacidad para poder hablar –este avance  ayudará a estudiar cómo se construye la percepción del mundo en la primera infancia-.

Los resultados que han sido publicados en Science, nos demuestran que los bebés pueden tener razonamientos que no estan modificados por experiencias anteriores y aciertan en los tests que se les propone. “en cambio en los adultos, como tenemos experiencia actuamos como expertos y nos equibocamos” explica Luca Bonatti.

La investigación rompe con la idea de que no puede haber un razonamiento sin un lenguaje. “tenemos una larga herencia filosófica de confundir racionalidad con verrbalización y emos demostrado que no es lo mismo”.

 

 

 

Andrea Amador

12/02/2012 21:50 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

Un nadó genèticament seleccionat cura al seu germà

L’Insititut Valencià d’Infertilitat, ha portat a Barcelona, el primer cas de transplantament de cordó umbilical d’una germana nascuda per selecció genètica d’embrions per curar al seu germà malalt. El guarit es diu Izan, té vuit anys i pateix adrenoleucodistròfia, una malaltia neurodegenerativa que afecta a l’escorça suprarenal i motora. La seva única curació possible és un transplantament de medul·la.

Després de molts anys de buscar un donant compatible, els seus pares van decidir començar al 2009, un tractament de selecció embrionària, al centre IVI de Barcelona, i així tenir un fill que fos compatible amb el seu germà. Fa quasi un any, van néixer dues bessones, Noah i Leire, amb el mateix ADN de l’Izan.

El 28 d’octubre de 2011, va tenir lloc a l’Hospital de Sant Pau, el transplantament de cèl·lules del cordó i cèl·lula d’una de les bessones al seu germà malalt. L’operació va ser un èxit i tot i que la recuperació és lenta, hi ha moltes possibilitats que en 5 o 6 mesos l’Izan estigui curat definitivament, explicava el director del centre Agustín Ballesteros.

Aquest es tracta del primer cas a Catalunya i del tercer a tota Espanya, de nadons que neixen com a resultat de la selecció genètica d’embrions per curar als seus germans. El primer cas de tota Espanya va tenir lloc al 2009 al centre Virgen del Rocío de Sevilla i el segon cas al mateix centre, dissabte passat.

Laura Homedes

Font d’informació: 

http://www.lavanguardia.com/salud/20120214/54254928278/bebe-cura-hermano.html

15/02/2012 22:45 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

2012, L'any de la Neurociència

20120217203112-neurociencia-spain.jpgLa Neurociència és l’estudi científic del sistema nerviós central. Estudia l’estructura i la funció química, farmacologia, i patologia del sistema nerviós i de com els diferents elements del sistema nerviós interaccionen i donen orígen a la conducta.
Aquest 2012 el Consell dels Diputats donarà suport a la celebració de l’Any de la neurociència a Espanya. L’objectiu és impulsar la investigació en aquesta àrea i fomentar la seva divulgació entre els ciutadans.
En els últims 20 anys ha crescut considerablement el nombre d’equips dedicats a la neurociència a Espanya, així com les publicacions científiques en la matèria. No obstant això, les repercussions en els mitjans de comunicació són escasses. “L’objectiu d’aquesta iniciativa és que les persones del carrer sàpiguen que existeix la neurociència, oferir-los informació", va dir Mara Dierssen, investigadora del Centre de Recerca Genòmica de Barcelona.
Aquesta ciutat (Barcelona) acollirà la VIII Conferència Biennal de la Federació Europea de Societats de Neurociència (FENS), que se celebrarà del 14 al 18 de juliol de 2012.
Durant l’any se celebraran activitats de diferent tipus com tallers, seminaris, exposicions i conferències organitzades per diferents institucions científiques. El Parc de les Ciències de Granada, en col·laboració amb la Fundació de Neurociències de Nova York, acollirà l’exposició: "Brain. The inside Story", que ofereix un recorregut pel cervell i tot el relacionat amb ell: el pensament, els sentiments , la memòria, l’esperança i els somnis.
D’altra banda, la FENS oferirà ajudes de més de 1.000 euros a aquelles institucions que vulguin organitzar un esdeveniment durant la setmana de divulgació de cervell, un esdeveniment que se celebra cada any a nivell mundial.


Gerard Canillas
17/02/2012 20:37 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

ENMAGATZEMATGE D'ENERGIA SOLAR I EÒLICA

20120220161522-energia-solar.jpg

El problema de els panells solars i les túrbines eòliques es que no poden produir energia quan no hi ha Sol o no fa vent. Per això s’intenta trobar maneras de guardar aquesta energia. Les bateries sempre han estat les utilitzades, però són cares i els seus rebuigs suposen un problema.

Per això un equip del programa CAES de la Universitat d’Arizona ha trobat una manera rentable de fer-ho. Gràcies a l’energia eòlica i solar ha treballat en sistemes de compresió d’aire en contenidors artificials. Cuan els panells o les turbines no poden funcionar, aquest aire compirmit s’escalfa i s’allibera generatn electricitat.

Cuant més gran sigui l’edifici més econòmis sortirà aquest sistema i major serà l’estalvi, com a curt i llarg plaç. A part, s’estan buscant llocs on enmagatzemar grans quantitats d’aire comprimit per moure turbines de centrals.

Encara que sembla molt modern, és molt senzill i en 1890 s’utilitzaven sistemes similars.

 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/140211e.html

Víctor Enrech

20/02/2012 16:16 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

20120220210839-los-usuarios-del-programa-que-54256512550-53389389549-600-396.jpg

S’ha creat una nova aplicació per millorar la comunicació amb nens autistes. Un informàtic d’Esplugues de Llobregat, Josep Martínez ha estat el creador d’aquesta, tot i utilitzant la tecnologia tàctil dels telèfons mòbils. 

Actualment, el sistema està disponible per aparells de l’entorn de la marca Apple ja que són els més fiables y els que no ocasionarien problemes.

 En Josep Martínez ha bautitzat aquesta aplicació amb el nom “Baluh”. Els usuaris d’aquest programa poden escollir entre 4.000 pictogrames amb les quals poden comunicar-se amb el seu entorn.

Aquest sistema substitueix els típics llibres tradicionals que utilitzen les persones que pateixen problemes al parlar. Es un programa que es pot personalitzar  per cada usuari ja que es poden incloure pictogrames específics. 

En el dispositiu el malalt pot escollir i combinar més de 100 imatges (Hi han imatges com una persona bevent aigua, una d’altre menjant fruita…) que a partir d’aquestes imatges el tutor del pacient o el pare pot crear un llibre personalitzat per millorar la comunicació de l’afectat.

La finalitat que té en Josep Martínez es facilitar la comunicació i permetre tenir una “conversació amb fluïdesa” amb un entorn àgil i fàcil. Però, tenint en compte que “Baluh” millora la facilitat de comunicació, NO SOLUCIONA EL PROBLEMA. 

Etiquetas:

20/02/2012 21:08 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Estudis en el càncer de mama

20120222113613-las-mujeres-nacidas-de-madres-con-edad-avanzada-tienen-mas-riesgo-de-cancer-de-mama-image488-.jpg

Encara que des de fa temps és conegut la mamográfia per tal d’evitar  el càncer de mama, ara alguns investigadors han realitzat un estudi que intenta descobrir quins son els origens i les causes de risc del càncer.
Es va realitzarun estudi  sobre aproximadament  3.600 dones amb edats compreses entre els 45 i els 68 anys.
I els resultats ens afirmen que  les dones que neixen de mares amb edat avançada, aproximadament s’ha identificat com a dones amb més de 39 anys d’edat i a més a més a la pubertat eren més altes i primes que la majoria presenten més possiblitats per a que les seves filles pateixin càncer de mama.

Aixo ho han pogut esvrinar a partir de una densitat blanca que es pot observar en les mamografies.

Es van presentar diversos estudis que recolzaven els resultatsd’aquestes investigacions. Els treballs mostraven com les dones amb una densitat igual o major al 75% de blanc en les mamografies tenen cinc vegades més risc de càncer de mama que les dones amb baixa densitat.

I si pel contrari la densitat disminueix en sis anys presenten menys risc a desenvolupar càncer.

http://www.agenciasinc.es/Noticias/Las-mujeres-nacidas-de-madres-con-edad-avanzada-tienen-mas-riesgo-de-cancer-de-mama

Carla Junyent

22/02/2012 11:36 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Nova pista sobre l'origen químic de la vida

20120222164820-img-6859.jpg

S’ha aconseguit recrear un important procés que va poder ocórrer en el mónprebiòtic.

Aquest èxit científic constitueix el primer pas cap a una possible demostració definitiva de com van evolucionar dos sucres simplestreosa i eritrosapeces clau en la maquinària prebiòtica que va conduir al sorgiment dels primers éssers vius.

Totes les molècules biològiques tenen la capacitat d’existir com a formes levógiras("esquerranes") o dextrógiras ("destres"). Tots els sucres en biologia es componende molècules dextrógirasi tots els aminoàcids que formen els pèptids i lesproteïnes són levógiros.

L’equip de Paul Clarke de la Universitat de York va trobar que utilitzant aminoàcids simples per catalitzar la formació de sucreses van produir predominantment les formes dextrógirasAixò podria explicar com es van originar els carbohidrats i per què són les dominants en la naturalesa.

Hi ha moltes preguntes que relacionen l’inici de la vida amb la biologia pero el senyor Paul Clarke va dir que primer es necessitava un proces de formació que permetés arribar d’una cosa inanimada a una d’animada.

 

Els autors de la nova investigació han aconseguiten definitivagenerar aquests dos sucrestreosa i eritrosaa partir d’un conjunt molt simple de materialsque la majoria dels científics creu que existien en el moment en què va començar la vida.

http://www.youtube.com/watch?v=0xI3vSLVELQ
Ferran Farled
1r Batx. A

 

 

Etiquetas: , ,

22/02/2012 16:48 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Descobreixen a Xile una molècula metàl•lica que detecta el càncer ràpidament

Un grup de científics xilens van crear un compost elaborat a força de reni, un metall que s’obté del coure, que és capaç de detectar i atacar les cèl•lules cancerígenes, que, segons els responsables de l’estudi, faria més fàcil el diagnòstic de la malaltia.
La investigació, desenvolupada pel departament d’Enginyeria Molecular i Química Supranuclear de la Universitat Andrés Bell de Santiago de Xile, va descobrir que el compost reacciona sobre les cèl•lules tumorals, destruint-les i tenyint-les d’un color vermellós, sense afectar les estructures benignes.

La idea de provar les possibles aplicacions mèdiques del reni va sorgir en 1999 a partir d’una investigació que estudiava la utilitat d’aquest metall per a la fabricació de cel•les d’energia solar. Va ser llavors quan el doctor en bioquímica de la Universitat Andrés Bell, Rodrigo Ramírez, va descobrir que la molècula de reni té propietats que absorbeixen la llum ultraviolada i emeten fluorescència vermella.
Van aprofitar aquesta senyal per fer les proves amb cèl•lules cancerígenes i va funcionar perquè el compost va entrar en les membranes de les cèl•lules cancerígenes i, en un període de 24-48 hores, va emetre fosforescència vermella i es va pegar en un 80 % sense tocar les cèl•lules sanes.

Arratia confia que, en un període de dos anys, es pugui desenvolupar un “kit de diagnòstic ràpid de càncer", que podria "substituir" la biòpsia, la tècnica de diagnòstic més utilitzada en l’actualitat, que consisteix a analitzar una mostra de teixit humà. Amb una mostra de sang podríem observar la mostra en un microscopi i en 48 hores saber què grau d’intensitat de càncer té el pacient d’acord amb el contrast de les llums vermelles que ofereix
Aquesta propietat seria, segons Arratia, una alternativa "viable" a la quimioteràpia, que, en l’actualitat, ataca tant a les cèl•lules cancerígenes com a les sanes i afebleix, d’aquesta manera, l’organisme dels pacients.

Etiquetas:

22/02/2012 17:36 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

w

w

22/02/2012 20:07 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

PRIMERA HAMBURGUESA ARTIFICIAL

20120222201050-hamburguesa-artificial-644x362.jpg

La primera hamburguesa artificial no sortirà d'una de les grans cadenes de menjar ràpid repartides pel món, ha estat creada en un laboratori amb cèl·lules mare de vaca i serà una realitat ben aviat. Mark Post, metge i cap del departament de fisiologia a la Universitat de Maastricht (Holanda), planeja donar a conèixer aquesta tardor la carn sintètica a tot el món, i pot suposar una revolució en la ramaderia i en l'alimentació humana. El que el científic té entre mans és la producció de teixit muscular en un laboratori que reprodueixi exactament la carn i pugui substituir-la. L'assoliment científic podria modificar la cria de bestiar i l'alimentació a tot el món i fins i tot beneficiar al medi ambient.

 

Per ara, produir les primeres hamburgueses «experimentals» ascendeix a 250.000 euros, un preu que Mark Post espera abaratir amb el temps. El projecte ha estat finançat per un donant ric que desitja romandre en l'anonimat i que pretén, segons l'investigador, «veure disminuir el nombre d'animals de granja sacrificats per la seva carn i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle resultants del bestiar».

Segons Mark Post, la carn "té exactament la mateixa estructura que l'original", ha assegurat el científic, que ha remarcat que la tecnologia està ben controlada, i ajudarà a la duplicació de la demanda mundial que es preveu per l'any 2050.

 

Es pretén que la carn produïda a partir de cèl·lules mare s'assembli exactament a la que fem servir actualment per menjar, en cas contrari, serà impossible convèncer la gent perquè abandonin el que ja coneixen. A més, la carn creada al laboratori pot ser controlada per mostrar certes qualitats, com a alts nivells d'àcids grassos poliinsaturats (Omega 3), bons per a la salut.

 

Marc Puig

22/02/2012 20:10 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

PRIMERA HAMBURGUESA ARTIFICIAL

20120222203015-hamburguesa-artificial-644x362.jpg

La primera hamburguesa artificial no sortirà d'una de les grans cadenes de menjar ràpid repartides pel món, ha estat creada en un laboratori amb cèl·lules mare de vaca i serà una realitat ben aviat. Mark Post, metge i cap del departament de fisiologia a la Universitat de Maastricht (Holanda), planeja donar a conèixer aquesta tardor la carn sintètica a tot el món, i pot suposar una revolució en la ramaderia i en l'alimentació humana. El que el científic té entre mans és la producció de teixit muscular en un laboratori que reprodueixi exactament la carn i pugui substituir-la. L'assoliment científic podria modificar la cria de bestiar i l'alimentació a tot el món i fins i tot beneficiar al medi ambient.

 

Per ara, produir les primeres hamburgueses «experimentals» ascendeix a 250.000 euros, un preu que Mark Post espera abaratir amb el temps. El projecte ha estat finançat per un donant ric que desitja romandre en l'anonimat i que pretén, segons l'investigador, «veure disminuir el nombre d'animals de granja sacrificats per la seva carn i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle resultants del bestiar».

Segons Mark Post, la carn "té exactament la mateixa estructura que l'original", ha assegurat el científic, que ha remarcat que la tecnologia està ben controlada, i ajudarà a la duplicació de la demanda mundial que es preveu per l'any 2050.

 

Es pretén que la carn produïda a partir de cèl·lules mare s'assembli exactament a la que fem servir actualment per menjar, en cas contrari, serà impossible convèncer la gent perquè abandonin el que ja coneixen. A més, la carn creada al laboratori pot ser controlada per mostrar certes qualitats, com a alts nivells d'àcids grassos poliinsaturats (Omega 3), bons per a la salut.

Marc Puig

22/02/2012 20:30 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Batecs a cop de bateria

Un article del diari la Vanguardia ens narra la vivencia de dues persones que viuen amb un cor artificial.

Eufemio García, de 56 anys, va tenir un infart massiu el desembre del 1996. El cor de l’Eufemio, que té una cicatriu enorme des d’aleshores, ja no el deixava ni dormir, “perquè si m’estirava, m’ofegava”. Ara porta un cor artificial que bomba la sang que li arriba dels pulmons cap a l’aorta, cosa que fa que no se li embassin i es pugui estirar del tot. Ja no ha hagut de tornar a dormir pràcticament dret. I fins i tot camina una estona, no deu passos com fins fa un parell de mesos. “I arreglo coses. Quan em canso, paro, però m’agrada arreglar coses”.

L’hi han implantat a Bellvitge, on els cirurgians i cariòlegs responsables de la unitat d’insuficiència cardíaca i transplantament han fet un pas en les situacions extremes amb què solen treballar i han col·locat el seu primer cor artificial autònom, cosa que a la llarga suplirà una part dels trasplantaments cardíacs.

Un cable que li surt de l’abdomen connecta l’aparell amb la petita consola de control i les bateries, que van en una motxilla. “Em duren cinc hores i me les canvio jo mateix. A la nit, m0endollo al corrent i no gasto bateria.  He d’anar alerta quan em giro, perquè la cicatriu per on surt el cable encara no la tinc del tot bé, però m’hi vaig acostumant. De moment, tampo no em puc dutxar, però em rento a l’antiga”, diu de broma l’Eufemio. Expolicia municipal de Castellar del Vallès que, ocasionalment, ajuda a cuidar del seu nét. I guanyador de temps de vida, “perquè abans que li implantessin e cor artificial li donaven tres mesos de vida, ja no podia més”, explica l’Amelia, la dona i assistent de l’Eufemio.

Tot i que per l’hospital de Bellvitge el cor de l’Eufemio és una fita, la pionera va ser Maria Cinta Barberà, la primera que va portar una màquina d’aquesta mena al pit, malgrat que s’havia d’estar a l’hospital i no podia viure a casa seva. Va ser el 2007, a l’hospital de Bellvitge, també. Durant quatre mesos ben llargs va viure connectada a les bateries que li alimentaven el cor artificial. I en només quatre mesos i mig, contradient el diagnòstic inicial, el cor se li va començar a recuperar. I li van retirar l’artificial.

A partir d’aquests dos punts de referència, els cardiòlegs calculen que entre el 20% i el 30% dels pacients en espera portaran un cor artificial.

 Webs d’interès:

http://epaper.lavanguardia.com/epaper/viewer.aspx

http://www.20minutos.es/noticia/414465/0/corazon/artificial/libro/

http://es.wikipedia.org/wiki/Coraz%C3%B3n 

                                                                    Mariona Surís

                                                                    1r Batx. A

                                                                    23-02-12

23/02/2012 18:31 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Nano-robot de ADN podría utilizarse para matar células cancerígenas

20120224174242-nanorobot.jpg

Los avances de la nanotecnología han permitido a un equipo de investigadores de la Universidad de Harvard fabricar un robot diminuto lleno de fármacos y moléculas. Este pequeño autómata está hecho de material genético y es capaz liberar su carga en las células cancerosas, a las que puede incluso "ordenar" que se autodestruyan.

 Inspirada en los mecanismos naturales de nuestro sistema inmunológico, esta tecnología podría usarse para tratar diversas enfermedades. El robot tiene forma de tonel, con sus dos mitades unidas por una bisagra y cerradas por unas moléculas capaces de reconocer células diana. Al llegar a su destino, las dos mitades del tonel se abren para liberar su carga, que puede consistir en fármacos o en moléculas capaces de interaccionar con receptores específicos de la superficie de las células y modificar su comportamiento. Los investigadores han empleado este sistema para enviar "instrucciones" a diferentes tipos de células cancerosas que provocan leucemia y linfomas. En ambos casos esta señal, que se envía mediante fragmentos de anticuerpos, activaba el suicidio celular, un mecanismo habitual por el que se eliminan las células anormales o envejecidas.


Los científicos, que publican sus resultados en Science, han indicado el enorme avance que supone el desarrollo de esta tecnología, que aunque no es el primer robot de DNA que se inventa, presenta muchas ventajas con respecto a los anteriores. Por ejemplo, el empleo de fragmentos de anticuerpos para transmitir los "mensajes moleculares", es un sistema que ofrece muchas oportunidades para activar la respuesta inmune y programar terapias más efectivas frente a enfermedades tan nocivas como el cáncer.

http://www.antena3.com/noticias/salud/nanorobot-adn-podria-utilizarse-matar-celulas-cancerigenas_2012021700159.html 

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/02/16/actualidad/1329395701_112071.html

Etiquetas: ,

24/02/2012 17:43 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Ni el neutrí acaba amb Einstein. De moment.

20120224184856-einstein-12.jpg

Últimament hi ha hagut molta polèmica amb el que fa a la velocitat del neutrí. A finals de l’any passat el CERN ens va comunicar el resultat del seu experiment: "El neutrí va més ràpid que la llum". Bé, ara han revelat que es van equivocar, i que probablement la nova teoria sigui totalment falsa.

Tot i els resutats, la realitat del neutrí encara està en el aire. Faran més comprovacions dels resultats per arribar a una conclusió fiable.

Einstein va dir, en el 1905, que res anava més ràpid que la llum.

S’ha filtrat de que el resultat de l’experiment POT ser fals, ja que es va detectar un cable mal connectat. Es tracta d’un cable de fibra òptica que hauria d’haver estat connectat a un GPS, per detectar en quin moment passaven els neutrins, d’aqui pot haver vingut la petita diferència que va "permetre" que anés més ràpid que la llum.

Per confirmar (o rebutjar) la teoria sobre els neutrins, han programat un altre experiment durant aquest 2012.

 Neutrí vs Einstein.  Qui guanyarà?

http://alt1040.com/2012/02/neutrino-fallido-cable-suelto

Eduard Esteller

Etiquetas: ,

24/02/2012 18:49 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

El "Quagma", l'últim estat de la matèria

20120225124927-univ0.jpg

L'estat més misteriós i agressiu en que pot estar la matèria és l'anomenat quagma per uns i glasma per altres. Són acrònims de plasma de quarks i gluons del qual sentirem coses molt interessants d'aquí poc, perquè en l'últim accelerador (LHC) del CERN (Centre europeu d'Investigacions Nuclears) pot ser que es produeixi aquest plasma imminentment.

Els àtoms es van suposar indivisibles durant 24 segles. Al segle XX, aquests maons de la matèria no només es van dividir i van manipular de mil maneres, sinó que dels seus components bàsics: electrons, protons i neutrons, es va poder generar una variadíssima fauna de partícules. Per fer això era necessari aplicar-lis una gran quantitat d'energia bombardejant-los amb algunes d'aquestes partícules accelerades per màquines cada vegada més poderoses. A la segona meitat del segle passat es va demostrar que la majoria d'aquestes partícules estaven formades per altres: els quarks.

Les propietats d'aquests quarks són molt originals. Per exemple, la seva càrrega elèctrica és una fracció de la de l'electró, la qual es considerava mínima i fonamental. Però el més interessant és la força amb què es mantenen units tres d'ells dins de, per exemple, el familiar protó. Aquesta força augmenta amb la distància, la qual cosa, encara que sembli poc familiar perquè l'usual és el contrari (la força gravitatòria entre dos cossos es debilita paulatinament conforme s'allunyen), és el que li passa a un simple moll, que com més s'estira més intensa és la força que cal aplicar per fer-ho. Per això els quarks sempre estan confinats dins de les partícules que formen i no es poden estudiar directament. Fins ara, perquè l'energia del LHC és tan alta que podrà trencar protons i neutrons alliberant aquests quarks. I els gluons? Fan a la força nuclear el mateix paper que els fotons en la força elèctrica: transmetre aquesta entre les partícules sensibles a ella, en aquell cas els quarks.

A unes energies tan esfereïdores que només van existir just després del Big Bang, és a dir, l'equivalent en temperatura a diversos trilions de graus, es fan col·lisionar nuclis de plom. L'esclat d'aquests alliberaran els quarks i els gluons dels seus protons i neutrons. Aquest fluid hiperdens a aquesta gran temperatura i terriblement electritzat és el quagma, és a dir, l'estat més primigeni de la matèria. Diuen que quan es pugui estudiar aquest plasma al laboratori s'estarà veient la creació de l'univers. És una tonteria, però és una bella tonteria.

 

Víctor López

Etiquetas: ,

25/02/2012 12:49 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Noves pistes sobre l’origen de les cèl•lules

20120225133421-cel-lula.jpg

Una investigació dirigida per l’equip de Claudio Bandi ens explica com serien els avant passats del bacteri i de com serien els passos inicials de l’associació simbòlica que origina una cèl•lula eucariòtica.
La investigació comença amb la seqüenciació del genoma de Midichloria mitochondrii, que un bacteri de que vull en simbiosi amb un paràsit. La Midichloria és l’únic bacteri conegut que viu i es multiplica dins del mitocondri de la cèl•lula hoste i a més es un familiar proper del mitocondri. En el estudi s’han donat conte que hi havia  dues característiques diferencials notables: la presència dels gens necessaris per a la construcció d’un flagel i que existien característiques presents en l’avantpassat del mitocondri.
Les conclusions de la investigació ens dona idees de com podia ser l’avantpassat de la vida lliure del mitocondri, que va ser un bacteri que tenia flagel i podia viure en ambients amb poc oxigen. El flagel te gran importància ja que pots ser un mecanisme d’entrada a la cèl•lula com fan molts paràsits actuals.


http://en.wikipedia.org/wiki/Midichloria
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mitocondri
http://www.uv.es/uvweb/universitat/ca/llista-noticies/estudi-grup-investigacio-internacional-dona-noves-pistes-sobre-origen-cel-lules-1285846070123/Noticia.html?id=1285848765342

 

 

Pol Álvarez Batlle

1rA Batxillerat

Etiquetas:

25/02/2012 13:47 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Cor artificial tot un triomf

Explicare l'èxit que hi va haver al hospital de Bellvitge transcorregut el dia 23 de novembre, explicare aquet acontesiment ja que air va morir el primer home de Catalunya que portava un cor artifical.

Vanguardia:

 

"Barcelona. (EUROPA PRESS).- El hospital de Bellvitge, en L'Hospitalet de Llobregat ha implantado un corazón artificial de larga duración a un paciente con insuficiencia cardiaca avanzada que, cuatro meses después de la operación, hace vida normal en casa, un logro que se ha conseguido por tercera vez en España y por primera en Catalunya. El paciente es Eufemio, un hombre de 57 años que en 1999 sufrió un infarto de miocardio a raíz del cual está afectado por una insuficiencia cardiaca avanzada.

El enfermo no era candidato a un trasplante de corazón por diferentes problemas de salud, por lo que los médicos optaron por implantarle un corazón artificial a la espera de que se resuelvan las contraindicaciones del trasplante, aunque no descartan que se pueda mantener indefinidamente, en función de su evolución. La intervención se realizó el 23 de noviembre y el paciente recibió el alta unas semanas después y lleva una vida "mucho más cómoda y más segura", según ha explicado."

-Lo que no arrivo a entendre es com una màquina que sustituilla el cor una maquina que consisteix a realitzar les mateixes funcions que el cor, o sigui es una bomba que es només fa que bombejar. Arrivaria a entendre es que una màquina falli, entendira que fos problemes de bateria però esque va morir d'una ritimia, que jo sapiga una ritimia es que te les polsacións del cor variables i que una magina sigui variable doncs hem costa de creure.

En un altre article més complert expliquen que la màquina estava al ventricle esquerra llavors tenia que seguir el ritme sistólic i diastólic però es veu que la aritmia es una malaltia crónica, el primer cop (debut) això significa que es el primer cop que padeixes una malaltia crónica i que et tornara a passar llavors al següent cop que li va passar a la zona on hi havia el seu cor va morir. 

http://www.lavanguardia.com/salud/20120220/54257842368/bellvitge-corazon-artificial.html

 

25/02/2012 23:35 Gerard Lorente Enlace permanente. Salut/Medicina

La mort de l'Eufemio Garcia

20120226132225-eufemio.jpg

M’agradaria donar-vos nova información sobre el article publicat fa uns dies: “Batecs a cop de bateria”. Resulta de l’Eufemio Garcia, l’home al que li van implantar el cor artificial, al cap de 24 hores d’haver-li donat l’alta va morir. Va perdre la vida com a conseqüència d’una arítmia. Era una cosa que ja li havia passat anteriorment, en la que el cor se li posava a 200 pulsacions i per això abans de donar-li l’alta, a part del cor artificial portava un desfibril·lador.

Els metges de l’hospital de Bellvitge, el van operar i tractar per colocar-li un cor artificial. Aquest dijous van donar a conèixer l’autòpsia. Nicolàs Manito, un dels responsables de la unitat de insuficiència cardíaca va senyalar: "Estamos ante una muerte por causa natural derivada de su enfermedad: tenía una insuficiencia cardíaca muy severa y sufría desde hacía tiempo arritmias ventriculares por lo que llevaba implantado, además del corazón artificial, un desfibrilador".

Tal i com va senyalar el senyor Nicolàs, la causa va ser natural, així que els metges descarten el mal funcionament del dispositiu que li va obrir les portes a l’esperança.

El cor artificial estava en perfectes condicions, segons l’autòpsia del cadàver,però no podia solucionar el problema del cor de l’Eufemio. La màquia no va ser capaç per si sola de mantenir en vida al pacient ja que es tractava d’un aparell de “recolzament” no de substitució total. La funció d’aquest era ajudar al bombeig de la sang que arriba dels pulmons al cor, per ser distribuïda per les artèries.

Els doctors van senyalar que l’Eufemio tenia una patologia cardíaca molt desenvolupada, sense possibilitat de accedir a un transplantament per problemes de salut. Per això se li va implantar el cor artificial, que ha portat durant 3 mesos i que li ha permès tenir una vida pràcticament normal, dormir estirat, caminar i això els metges ja ho consideren una millora.  Per això, tot i el que va passar amb aquest pacient, els cardiòlegs de Bellvitge creuen que el futur passa per aquest tipus de dispositius, que tenen un cost d’uns 100.000 euros. I el senyor Nicolàs va recalcar: "Hay que avanzar en el conocimiento del perfil de los pacientes y del funcionamiento de estas bombas porque son el futuro".

Webs d’interès:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Desfibril%C2%B7lador

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ar%C3%ADtmia

 

                                                                             Mariona Surís

26/02/2012 13:23 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El corazón artificial de Eufemio:

20120226133303-corazon-artificial2-1-.jpg

Adjunto aquesta aclaració sobre que és exactament això que s'anomena cor artificial i més o menys com funciona i les parts d'aquest, que es poden observar en la següent fotografia.

El dispositivo, llamado Incor, no sustituye al corazón entero, sino que es una turbina que complementa la función de bomba que realiza el ventrículo izquierdo, extrayendo sangre para llevarla a la aorta torácica con un flujo continuo.

Todo el sistema es intracorpóreo excepto un cable que sale por el abdomen y que está conectado a una unidad de control y a dos baterías con una autonomía de hasta 5 horas y media cada una.

En todo el mundo hay más de 5.000 personas con este tipo de dispositivo implantado, pero en España es un fenómeno reciente.

                                                                           Mariona Surís

26/02/2012 13:33 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Farmacies en un xip

20120226200139-xip.jpg

La idea futurista de que microxips podrien ser implantats a sota la pell de pacients per controlar la segregació de medicaments ha fet un pas endavant.

Els científica dels estats units han estat provant un tipus de xip com aquest en una dona amb osteoporosis. El xip va ser inserit a la seva cintura i es controlat per control remot.

 Una prova clínica va demostrar que el xip podia administrar la dosi correcta i que no hi havia cap tipus d’efectes secundaris.

Aquesta innovació ha estat discutida a la trobada anual de l’associació de avenços científics a americà (AAAS). Un dels dissenyadors, el Professor Robert Langer del institut de Tecnologia de  Massachusetts (MIT) va dir que aquest nou dispositiu “obria fascinants nous camins per a la ciència”.

“ Literalment podries tindre una farmàcia en un microxip” va dir “ Aquest estudi ha usat el dispositiu per tractar la osteoporosis. Però hi ha moltíssimes altres aplicacions que enfocades amb l’us d’aquest microxip podria millorar els resultats de tractament amb enfermetats com la esclerosi múltiple, o per el càncer.”

26/02/2012 20:02 Julia Little Enlace permanente. Salut/Medicina

Nova tecnologia per detectar abans el càncer de mama

20120226231743-mammi-oncovision.jpg

Una empresa española, juntament amb l’institut de biomedicina i la universitat politècnica de València, investigadors del CSIC i el centre d’investigacions energètiques, mediambientals i tecnològiques, han dissenyat un mamògraf, anomenat ’’mammi’’, que detecta  el càncer de mama un any abans del que ho feien els altres mamògrefs ja existents. Aquest aparell permet detectar tumors quan encara són minúsculs, del tamany d’un cap d’una agulla. El mamògraf presenta un nou diseny de funcionament a través de raig gamma i per realitzar el diagnòstic no és necessaria la compressió del pit, tal com passa en altres sistemes de detecció d’aquest càncer. 
Aquesta nova tecnología ja s’està utilitzant en l’Hospital Provincial de Castelló i en l’Hospital Nacional Rebagliatti Lima, situat a Perú. Es creu que pot revolucionar molt favorablement el món de la oncología, ja que el diagnòstic precoç d’aquest càncer és bàsic i podria salvar la vida de moltes dones en tot el món. 
Jo crec que si realment detecta el càncer de mama tant aviat aquest aparell pot ser molt favorable perquè disminueixin les morts que produeix aquesta malaltia. Pot ser una gran ajuda actualment, ja que aquest càncer és un dels majors problemes en les dones de la societat moderna.

 

 

Nàdia Ventura

26/02/2012 23:18 cmgarbí Enlace permanente. sin tema

Agencias prohíben los rayos UVA a sus modelos para evitar el cáncer de piel

20120227154043-cabina-solarium-rayos-uva-con-vestidor-radio-fichero-tocador-vip.jpg

Las agencias de modelos más prestigiosas de Londres  como Next, Elite, Premier Model Management y Storm han emprendido una iniciativa llamada NO SUNBED POLICY   para concienciar a la gente de los  de peligros  los rayos UVA . El primer paso hecho por estas agencias  ha sido dar la orden estricta a sus representados para que no se bronceen en estas cabinas. En este problema se encuentran numerosos famosos entre destacar:Kate Moss , Cindy Crawford .

La finalidad de esta acción es que los modelos que desfilen en la pasarela luzcan una piel blanca y la gente coja consciencia de que lo que se lleva es el color natural de la piel de cada uno, que se puede estar guapo o guapa igualmente. Aún así,  en caso que sea necesario para los modelos estar morenos o características simliares , no se prohíbe la aplicación de autobronceador o maquillaje corporal.

Todo esto ha surgido a partir de los últimos estudios, publicados en el diario británico The Daily Mail , en los que se asegura que el uso de cabinas de rayos UVA antes de los 35 años incrementa en un 75% la posibilidad de la aparición de un melanoma o cáncer de piel .

27/02/2012 15:40 lluis solano Enlace permanente. Salut/Medicina

Las personas con enfermedades raras tienen dificultades para recibir tratamiento por los recortes

Son una minoría, pero tienen el mismo derecho que el resto de los ciudadanos a recibir una atención adecuada en todo el territorio. Pero, desde hace algún tiempo, las cosas no son así debido a los recortes económicos : las personas  que padecen alguna  enfermedad rara están teniendo "serios" problemas para recibir su tratamiento habitual. Y, para muchos, esos tratamientos son vitales.

Así lo señala un análisis realizado por  (la Federación Española de Enfermedades Raras),  el cual esmenta que el 43% de las personas que han participado en el informe (127 asociaciones, 146 usuarios y 446 consultas en el servicio de atención de esta federación) asegura que ha tenido dificultades para recibir su tratamiento habitual en el último año y el 39% ha sufrido recortes reales en el suministro de su terapia. Entre las principales barreras, se encuentran las dificultades para obtener los fármacos que forman parte de su tratamiento, el acceso a la rehabilitación o la ausencia de respuesta a solicitudes para tratamiento en unidades de dolor.

Se estima que 3 millones de españoles tienen una enfermdad poco frecuente  en España.  A las enfermedades raras se les puede atribuir el 35% de las muertes de los niños menores de un año.

El Observatorio de Enfermedades Raras indica que el 37% de las personas encuestadas y el 52% de las asociaciones de pacientes están sufriendo un significado deterioro en la asistencia sanitaria, así como en las prestaciones sociales, a causa de la crisis en la sanidad pública. De hecho, las asociaciones de pacientes afirman que han tenido que suprimir servicios  como el de orientación o el de atención psicológica (34%). Y un 28%, el de rehabilitación. Esto se debe a que 65% de las asociaciones de pacientes ha tenido que reducir personal: un 30% trabajadores sociales y un 33%, psicólogos.

27/02/2012 15:53 lluis solano Enlace permanente. Salut/Medicina

La clau de la immortalitat, els Schmitdea mediterranea.

Algunes espècies de cucs plans són capaços de regenerar els seus teixits de forma il·limitada fins al punt de ser potencialment immortals. Una de les causes de l'envelliment de les nostres cèl·lules es troba en una estructura anomenada telòmer, que s'encarrega de protegir el material genètic allotjat en els cromosomes. Cada vegada que una cèl·lula es divideix, per exemple per regenerar la pell o en cas de ferides, el telòmer es va fent més curt fins que les cèl·lules perden la seva capacitat de multiplicació i comença l'envelliment.

Els experiments van ser realitzats amb un tipus de cuc (Schmidtea mediterranea) que pot presentar dues formes: una sexual, i una altra asexual que es reprodueix per la simple divisió en dues meitats. Aparentment, ambdós tipus poden regenerar indefinidament els seus teixits, la pell, i fins i tot el cervell. Els investigadors van mesurar l'activitat de la telomerasa, un enzim encarregada de mantenir la longitud dels telòmers quan la cèl·lula es multiplica, i van obtenir uns resultats sorprenents. En les formes asexuals l'activitat de l'enzim s'incrementa enormement durant els processos de regeneració, el que permet a les cèl·lules dividir-se i mantenir la seva estructura protectora. No obstant això, aquest fet no succeeix així en les formes sexuals, el que significa que, segons publiquen els autors a la revista PNAS, o bé en algun moment els seus telòmers s'escurcen, o bé que aquests cucs són capaços de mantenir-los per altres mecanismes que no impliquin a l'enzim telomerasa.

"Aquesta investigació suposa una gran contribució al nostre enteniment dels processos relacionats amb l'envelliment i pot ser la base per millorar la salut i augmentar la longevitat d'altres organismes, inclosos els humans", ha indicat Douglas Kell, Conseller Delegat del Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), que ha finançat part de la investigació.

És curiós com, a partir d’uns éssers minúsculs, podem extreure dades i eines per millorar la vida de l’ésser humà. Esperem avenços en aquesta investigació, seria molt interessant.

Víctor López

Fonts: www.youtube.com; www.wikipedia.cat

Etiquetas: , ,

28/02/2012 20:06 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Un juez de Barcelona prohíbe comercializar 17 medicamentos genéricos de la Viagra

20120229191435-imagen-de-pastillas-de-viagra-54205781894-51347059679-342-226.jpg

Un juez mercantil de Barcelona ha ordenado prohibir la comercializació de 17 fármacos de la Viagra.

El compuesto sintetizado por Pfizer que se comercializa bajo el nombre de Viagra, manda de abstenerse , fabricar , adquirir , introducir o poseer cualquier composición farmacéutica que contenga sildenafilo.

Los medicamentos deberán ser retirados del mercado tan pronto como Pfizer presente una fianza de 500.000 euros, esta medida   afecta a 14 empresas, si bien contra la resolución cabe interponer recurso ante la Audiencia Provincial de Barcelona.

Etiquetas:

29/02/2012 19:15 lluis solano Enlace permanente. sin tema

Descobreixen a Xile una molècula metàl•lica que detecta el càncer ràpidament

20120229214837-cmc.jpeg

Un grup de científics xilens van crear un compost elaborat a força de reni, un metall que s’obté del coure, que és capaç de detectar i atacar les cèl•lules cancerígenes, que, segons els responsables de l’estudi, faria més fàcil el diagnòstic de la malaltia.
La investigació, desenvolupada pel departament d’Enginyeria Molecular i Química Supranuclear de la Universitat Andrés Bell de Santiago de Xile, va descobrir que el compost reacciona sobre les cèl•lules tumorals, destruint-les i tenyint-les d’un color vermellós, sense afectar les estructures benignes.

La idea de provar les possibles aplicacions mèdiques del reni va sorgir en 1999 a partir d’una investigació que estudiava la utilitat d’aquest metall per a la fabricació de cel•les d’energia solar. Va ser llavors quan el doctor en bioquímica de la Universitat Andrés Bell, Rodrigo Ramírez, va descobrir que la molècula de reni té propietats que absorbeixen la llum ultraviolada i emeten fluorescència vermella.
Van aprofitar aquesta senyal per fer les proves amb cèl•lules cancerígenes i va funcionar perquè el compost va entrar en les membranes de les cèl•lules cancerígenes i, en un període de 24-48 hores, va emetre fosforescència vermella i es va pegar en un 80 % sense tocar les cèl•lules sanes.

Arratia confia que, en un període de dos anys, es pugui desenvolupar un “kit de diagnòstic ràpid de càncer", que podria "substituir" la biòpsia, la tècnica de diagnòstic més utilitzada en l’actualitat, que consisteix a analitzar una mostra de teixit humà. Amb una mostra de sang podríem observar la mostra en un microscopi i en 48 hores saber què grau d’intensitat de càncer té el pacient d’acord amb el contrast de les llums vermelles que ofereix
Aquesta propietat seria, segons Arratia, una alternativa "viable" a la quimioteràpia, que, en l’actualitat, ataca tant a les cèl•lules cancerígenes com a les sanes i afebleix, d’aquesta manera, l’organisme dels pacients.

 

Diana Castillón

29/02/2012 21:48 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris