Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Mayo de 2012.

ERA CAUSAT PER PROTEÏNES

20120501135500-colon-irritable.jpg

El còlon irritable és una malaltia que afecta el 15% de la població, majoritàriament dones joves i és crònica recurrent, és a dir, dura per tota la vida, però va apareixent de tant en tant i es manifesta en forma de problemes gàstrics. Un 70) dels pacients que van al metge especialista de problemes gàstrics té aquest diagnòstic. Aquesta malaltia s'ha passat a anomenar, recentment, intestí irritable, ja que s'ha vist que la seva acció és més gran que només en el còlon. A més, un estudi de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron ha descobert que no és causada per un component psicològic, l'estrés, sinó que ho causa una alteració en algunes proteïnes. Aquesta alteració fa que les cèl·lules de la membrana que recobreix el jejú, la segona part de l'intestí prim, estan més obertes i separades, cosa que les fa més permeables. Com que per aquesta part de l'intestí hi passen, a més d'aliments, toxines i altres substàncies, es produeixen inflamacions i infeccions, que són la base dels problemes que causa la malaltia.

Aquest defecte en les cèl·lules ve causat per la sobreexpresió de certes proteïnes, unes 4 o 5 de les 50 que es manifesten per fer els nexes entre cèl·lules. A més, la presència d'estrés i altres problemes psicològics afavoreix a la manifestació de la malaltia.   

Un dels grans problemes d'aquesta malaltia és que, com que no se sabia quines eren les causes ni s'havia trobat una relació entre tots, es considerava una malaltia per exclusió. Si al fer-te el diagnòstic per totes les altres malalties conegudes, no donaves positiu, tenies còlon irritable.

El que ha aportat aquest descobriment és que ja s'estan desenvolupant marcadors que permetran detectar les proteïnes amb un anàlisi de sang o altres proves, de manera que es podrà diagnosticar la malaltia directament. També permetrà tenir una diana pels medicaments, ja que fins ara només es podien tractar els símptomes de la malaltia. A més, permet als malalts saber quina és la causa de la seva malaltia, ja que normalment se'ls tractava com a causants del seu problema i únicament per l'estrés.

Webs que expliquen el síndrome del còlon irritable:

http://www.colon-irritable.com

http://www.cun.es/area-salud/enfermedades/aparato-digestivo/colon-irritable

http://www.aacicat.org/

Document de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron on explica el descobriment:

http://www.vhir.org/DDGRecerca%5CCOMUNICACIOEXTERNA%5C2012%5C2012_0075%5C2012_0075_004.pdf

 

Júlia Serralabós

01/05/2012 13:55 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


La luna mas grande del 2012

20120504191817-llega-la-superluna-del-ano-image365-.jpg

La noche del 5 de mayo podremos observar la Luna más grande del 2012, con un tamaño un poco mas grande de lo normal. Esto sucedera porque nuestro satélite se situará a la menor distancia de la tierra de todo el año.

Esto sucede porque la Luna no traza una circunferencia perfecta alrededor de la tierra como nos pasa a nosotros respecto al sol, por tanto esto quiere decir que la tierra no esta a una distancia constante de la Tierra.

Cuando la Luna está en el punto de perigeo sera cuando este mas cerca y además coincide con fase de Luna llena, que puede ser nombrada como ‘superluna’, por su aparentemente tamaño más grande de lo normal. En ese momento lo luna estará a una distancia de solo 355.126 km de la tierra.

Pol Álvarez Batlle

Etiquetas:

04/05/2012 19:18 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

la nova botella més ecològica

20120507174233-botella-evian.jpg

Innovar a nivell mediambiental no es basa únicament en construir els molins eòlics més gransfabricar les cases més sostenibles o desenvolupar un avió solar que doni la volta al mónEn les petites coses el medi ambient també es ressentEvian, l’empresa d’aigües minerals, acaben de crear una nova ampolla més fàcil de compactar, ja que
s’utilitza menys plàstic en la seva fabricació i reduirà la seva petjada de carboni en més d’un 30 %.
Per aconseguir reduir el seu impacte ambiental Evian ha decidit millorar els seus envasosEn primer lloc han aconseguit reduir la quantitat de material utilitzat en la seva fabricació en un 11 %, el que es tradueix igualment en una reducció del pes de l’envàs (de 32 grams a 28,6 grams). Aquesta disminució millora igualment el compactat de l’ampollaincitant al seu reciclatge en reduir el volum dels envasos. A mésla marca francesa ha decidit augmentar la quantitat de plàstic reciclat utilitzat en la fabricació de l’ampollaExactament la companyia té pensat augmentar fins a un 50 % mésel doble que en el model anteriorabans de finals d’any. Totes aquestes millores suposen una reducció total de la petjada de carboni en un 32 %.

http://ide-e.bumpho.com/2011/abril/actualidad/001/327-nueva-eco-botella-evian-mas-facil-de-compactar-utiliza-menos-plastico.html

http://profesionaleshoy.es/evian-descubre-su-nueva-eco-botella-que-utiliza-menos-plastico-y-es-mas-sencilla-de-compactar/28/02/2011

http://www.alimarket.es/noticia/56028/Nueva-Eco-botella--Evian-

07/05/2012 17:43 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

ASIENTO DE COCHE MÓVIL

20120509180837-airbag.jpg

La multinacional Grupo Antolin ha desarrollado un asiento de automóvil capaz de desplazarse en caso de una colisión lateral. El objetivo es reducir las graves lesiones ocasionadas ya que es el 40% de muertes en carreteras españolas. 

Uno de los técnicos ha dicho que mediante unos algoritmos pretende predecir el momento de choque para desplegar los sistemas de protección.  No hay un gran desplazamiento pero es importante ya que la mayor parte de los golpes se los lleva el tórax.  El sistema consigue un desplazamiento lateral de 40 milímetros y un giro.

Los sistemas de simulación han demostrado que es eficaz en unos choques a 50 y 60 quilometros por hora respectivamente.

 

Víctor Enrech Martín

Etiquetas:

09/05/2012 18:09 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

La nanotecnologia en la lluita contra el càncer

20120509204423-nanorobot.jpg

Els avenços de la nanotecnologia han permès a un equip d'investigadors de la Universitat de Harvard fabricar un robot diminut ple de fàrmacs i molècules. Aquest petit autòmat està fet de material genètic i és capaç alliberar la seva càrrega en les cèl·lules canceroses, a les quals pot fins i tot "ordenar" que s’autodestrueixin.

Inspirada en els mecanismes naturals del nostre sistema immunològic, aquesta tecnologia podria utilitzar-se per tractar diverses malalties. El robot actua com una càpsula que conté els fàrmacs necessaris per tractar la cèl·lula objectiu, amb les seves dues meitats unides per una frontissa i tancades per unes molècules capaces de reconèixer cèl·lules diana. En arribar al seu destí, les dues meitats de la càpsula s'obren per alliberar la seva càrrega, que pot consistir en fàrmacs o en molècules capaces d'interaccionar amb receptors específics de la superfície de les cèl·lules i modificar el seu comportament. Els investigadors han emprat aquest sistema per enviar “instruccions” a diferents tipus de cèl·lules canceroses que provoquen leucèmia i limfomes. En ambdós casos aquest senyal, que s'envia mitjançant fragments d'anticossos, activa el suïcidi cel·lular, un mecanisme habitual i natural pel qual s'eliminen les cèl·lules anormals o envellides.

Aquestes molècules, per desgràcia, no tenen la capacitat d’eliminar una gran quantitat de cèl·lules alhora, de manera que no es podrà suprimir l’activitat cancerígena de manera natural. Aquesta, per tant, serà la tasca dels nanoautòmates.

Els científics, que han publicat els seus resultats a Science, han indicat l'enorme avenç que suposa el desenvolupament d'aquesta tecnologia, que encara que no és el primer robot de DNA que s'inventa, presenta nombrosos avantatges respecte als anteriors, ja que és el primer que permet de manera eficaç combatre el càncer.

Aquesta és una gran notícia, que personalment em dóna esperança. El càncer és una malaltia molt perillosa, i és necessari trobar totes les maneres possibles de combatre’l.

Víctor López

Etiquetas: , , ,

09/05/2012 20:44 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Bactèries: una nova tècnica per codificar textos

20120509204309-ecoli.jpg

Hi ha una nova manera d’enviar missatges xifrats, s’anomena esteganografia per matrius impreses de microbis ( SPAM) i consisteix en una modalitat de tinta invisible que compta amb la característica que està “viva”. Va ser creada per un grup d’investigació de la Universitat Tufts, Massachusetts, en resposta al repte plantejat per l’Agència de Projectes d’Investigació Avançada, del Departament de Defensa, de crear un nou mètode per encriptar textos.

Per escriure un missatge els codificadors utilitzen escuradents o compta-gotes, amb els que disposen una fina pel·lícula de paper i a sobre diminutes colònies de E.Coli, escollint entre set soques diferents d’aquest bacteri alterades genèticament, cada una de les quals emet un color diferent fluorescent quan li afegeixes una substància química.

Quan el missatge encriptat arriba al destinatari, aquest col·loca el paper sobre una placa d’Agar (gelatina vegetal que té  com a origen unes algues marines) on les bactèries troben un medi idoni per proliferar. Quan li afegeixes la substància química que fa reaccionar el bacteri (a Tufts van utilitzar ampicil·lina), la matriu de punts s’aprecia a simple vista. Com a mesura de seguretat, hi ha l’opció de modificar genèticament els bacteris per a que al cap d’un temps deixin de canviar de color i per tant ja no es pugui llegir el missatge.

El codi de punts funciona amb parelles de números. Per a saber el nombre de combinacions possibles de colors dels punts, calculem: set soques al quadrat dóna un resultat de 49 signes, suficients per representar l’alfabet, els números de l’1 al 9 i altres signes bàsics (espai, punt, interrogant....).

La major desavantatge més gran és justament el que fa tant segura aquesta tècnica: que no s’utilitza la tecnologia. Tot aquest  procés comporta molt temps. El director del projecte, David Walt, diu que espera que tècniques com aquesta ajudin a impedir la manipulació i falsificació de fàrmacs. Bacteris protegint la medicina.

Font d’informació: National Geographic, vol. 30  num. 3

 

Laura Homedes

09/05/2012 20:44 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Cotxes amb permís de conduir

20120509214537-car.jpg

Google ha aconseguit un carnet de conduir, a l’estat de Nevada, per un cotxe que es condueix sol. El primer cotxe en conduir sense conductor, es un Toyota que ha estat modificat per els investigadors de Google.

Aquest cotxe utilitza cameres que estan instalades a la teulada del cotxe, radars, sensors i lasers per detectar altres cotxes en el transit. 

Els enginyers han aconseguit que circuli per l’estat de California. Durant les proves el cotxe, en tot moment, tenia un conductor licenciat al costat preparat per agafar el control del cotxe en el cas de que el sofware falles.

L’enginyer Sebastian Thrun, ens ha informaty de que aquest cotxe ha recorregut 140,000 milles, i l’unic accident de trafic que va patir va ser una topada a un semafor feta pel cotxe del darrere. 

En Bruce Breslow, director del deparatament d’automovils de Nevada diu que creu que els cotxes sense coductor són els cotxes del futur. I a l’estat de Nevada, ja han cambiat la llei perque a partir del Març estiguin permesos els cotxes amb conductor automatic. 

http://www.bbc.com/news/technology-17989553

09/05/2012 22:39 Julia Little Enlace permanente. Tecnologia i materials

Adolescents amb cansament crónic

20120510192657-fatiga2.jpg

 

El síndrome de Cansament
Crònic és una malaltia greu i complexa.
Es caracteritza per un cansament intens físic i mental, que encara que es
reposi no desapareix i que empitjora si es fa alguna activitat física o mental.
Per tant aquesta malaltia obliga a
reduir totes les activitats de la vida diària.

Alguns pacients de Síndrome de Cansament Crònic
(SFC) pateixen entre altres síndromes debilitat a les cames, dolors musculars i
articulars, deteriorament de la memòria, falta de concentració, intolerància als
olors, insomni, etc.

Encara es desconeix la causa del Síndrome de
Cansament Crònic (SFC) però alguns estudiosos creuen que les infeccions, la
resposta autoimmune i els agents tòxics o les substàncies químiques, poden
desencadenar la malaltia inclòs a dosis considerades de seguretat per a la
majoria de la població. El que acaba produint poca activitat en front a certs
estímuls, essencialment virals o tòxics, i desencadena una alteració dels
sistemes immunològics, endocrinologies i neurològics del cos que poden quedar
afectats per sempre.

Així doncs el Síndrome de Cansament Crònic
(SFC) pot afectar de manera progressiva al sistema immunitari, el neurològic,
el cardiovascular i l’endocrí. I es caracteritza perquè causa fatiga severa,
febre o febrícula, son, intolerància a la llum, al so i als canvis de
temperatura, dolor muscular i a les articulacions, sensibilitats químiques
múltiples, estat gripal permanent, faringitis crònica, pèrdua de la
concentració i memòria, desorientació espacial, intolerància a l’estirés emocional,
a l’activitat física…

A l’hospital del Vall d’Hebron s’ha detectat varius casos d’adolecents amb síndrome de Fatiga Crònica.

Hi ha el cas concretament d’una noia l’Alba
de 16 anys que es una estudiant d’ESO de Girona que desprès de tenir una otitis
i una faringitis ara té la malaltia del Cansament Crònic i no pot estudiar, fer
exercici físic, ni dormir.

Aquesta malaltia afecta sobretot a les dones
(90%) el 2% de la població femenina entre els 20-50 anys, ara també comença
afectar a les adolescents.

L’ Alba volia estudiar la carrera de veterinària
i no podrà. Corria una hora diària i ara no pot ni fer una volta a l’illa de
cases. Els caps de setmana feia 30 o 40 km en bicicleta i ara nomes pot fer 10
minuts per pla. Jugava a “balonmano” i ara tampoc pot. L’únic que segueix fent
es muntar a cavall.

La seva vida s’ha transformat perquè no pot
fer allò que li agrada, i de moment aquesta malaltia no te cura. S’està
estudiant, investigant per trobar un medicament que els curi.

http://www.lavanguardia.com/vida/20120510/54291393224/adolescentes-fatiga-cronica.html

http://es.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADndrome_de_fatiga_cr%C3%B3nica

http://www.institutferran.org/fatiga_cronica.htmJúlia Ruiz Batlle

 

10/05/2012 19:27 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

S’aprova el primer medicament contra la sida

20120511185014-este-es-el-medicamento-truvada-54292754104-51348736062-224-270.jpg

Científics dels Estats Units aproven el primer medicament per prevenir la infecció del virus d’immunodeficiència adquirida (VIH), causant de la SIDA.

 

El medicament que han aprovat rep el nom de Truvada. Segons els experts, el consum d’aquest medicament ajudaria a prevenir les infeccions a es persones sanes amb alt risc de contraure el virus que causa aquesta malaltia.

 

Tot i així, cal destacar, que com tots els medicaments aquest també té afectes secundaris com nàusees, diarrea, mal de cap, erupcions cutànies, problemes renals, problemes ossis o augment de l’àcid làctic de la sang.

 

Si s’aprovés la comercialització d’aquest medicament com a fàrmac per la prevenció del virus del VIH, marcaria un moment molt important en la nostra societat ja que portem més de tres dècades lluitant contra aquesta malaltia.

 


http://www.thewellproject.org/es_US/Treatment_and_Trials/Anti_HIV_Meds/Drugs_at_a_Glance_Truvada.jsp

http://www.lavanguardia.com/salud/20120511/54292751606/expertos-eeuu-recomiendan-primer-medicamento-para-sida.html

 

 

Maria del Mar Ferran

1r Batxillerat A

11/05/2012 18:52 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Hemp Museum Gallery, Bcn

20120513140552-hemp-museum.jpg

El Hemp Museum Gallery, dedicat a la cultura del cànnabis, va obrir les portes divendres passat, 11 de maig, en un palauet del segle XVI del centre històric de Barcelona, el Palau Mornau, que ha estat restaurat i condicionat per albergar aquest centre museístic .

Segons han informat avui els promotors de la iniciativa, el Hemp Museum Gallery, obre amb la intenció de "informar i apropar als visitants sobre el passat, el present i el futur de la planta del cànnabis com una font versàtil per a fins industrials, nutricionals , medicinals, sacramentals i recreatius ".

Aquest espai dedicat a la cultura del cànnabis s'obre a imatge del Hash Marihuana & Hemp Museum d'Amsterdam (Holanda), inaugurat el 1985 per Ben Dronkers, el seu fundador i principal impulsor, i que va ser el primer del món sobre aquesta temàtica.

Ben Dronkers va descobrir el 2002 al Palau Mornau, situat al número 35 del carrer Ample, i va estimar que podia ser una bona ubicació per a un nou museu a la capital catalana, de manera que l'edifici ha estat restaurat durant prop d'una dècada amb la col·laboració de l'arquitecte Jordi Romeu.

El centre museístic exposarà pintures i gravats que representen l'ús del cànnabis al llarg de la història i algunes antiguitats, com diferents eines i instruments utilitzats per transformar el cànem en corda, paper i teixit.

El museu inclou pintures originals d'artistes del segle XVII, com David Teniers el jove, Cornelis Decker i Herman Saftleven, que es completen amb una col·lecció botànica dels segles XVIII i XIX i una secció medicinal on s'exposa una de les col·leccions més grans del món d'ampolles de cànnabis medicinal del segle XIX, com "prova l'ús generalitzat del cànnabis medicinal en el passat".

 

Júlia Marbà

http://www.abc.es/20120507/sociedad/abci-museo-cannabis-201205071751.html

13/05/2012 14:05 cmcgarbi Enlace permanente. Actualitat/Hemeroteca

La cocaïna adulterada augmenta i només el 5% de la que es ven és pura

20120513142148-absolvieron-a-dos-personas-con-19-dosis-de-cocaina.jpg

L'adulteració de la cocaïna s'ha disparat els últims anys i actualment només el 5% de la que circula per Espanya té una puresa del 100%, segons l'última anàlisi de mostres de drogues de l'ONG Associació Benestar i Desenvolupament (ABD).

Després d'analitzar 472 mostres de cocaïna el 2011, ABD, que estudia la composició de substàncies estupefaents per al Pla Nacional de Drogues, ha descobert que el 79% de la cocaïna analitzada contenia aquesta droga barrejada amb adulterants i diluents, mentre que el 16% de les mostres no tenia res de cocaïna i només el 5 per cent era pura.

La directora del programa de control de drogues d'ABD Energy Control, Núria Calzada, ha assegurat avui, en conferència de premsa, que és difícil vincular els canvis en els nivells d'adulteració amb la crisi, encara que és una possibilitat, ja que "un els objectius de barrejar substàncies és reduir els costos de producció i baixar el preu ".

En aquest sentit, ABD ha constatat en l'últim any que molts consumidors de cocaïna s'han passat a drogues més barates com l'amfetamina que, encara que el 2011 s'ha observat menor adulteració que en anys anteriors, en pràcticament el 80 per cent dels casos es presenta com barreja amb cafeïna.


Júlia Marbà

 http://www.lavanguardia.com/salud/20120509/54291735135/cocaina-adulterada-aumenta-solo-5-que-se-vende-pura.html

13/05/2012 14:21 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Aixó no és una història de mortalitat més.

20120513144930-1336654601-0.jpg

Imagina que un infant de la teva família mort. Imagina que ha mort per una causa que es podria haver evitat fàcilment. Aquesta és la situació de milers d’infants en tot el món, encara que el missatge a perdut força a causa de repetir-ho una vegada i una altre. Però la realitat està davant de nosaltres: dos terços dels menors que moren en el món són víctimes d’enfermetats infeccioses que es podrien haver previngut.  

En el món moren 7,6 milions de nens, cada any, que encara no han arriben a fer els cinc anys. La  meitat d’aquestes morts es produeix a cinc països: Índia, Nigèria, Paquistàn, República del Congo y China. Dos de les causes principals de les morts infantils en el món són els naixements prematurs i la neumonia.

Com a única bona notícia que publica la revista britànica “Tha Lancet”: la mortalitat infantil ha disminuït un 26% des de l’any 2000, que van haver-hi 9,6 milions de morts. Pocs països podran complir el quart dels Objectius del Mileni que vol reduir dos terços les morts dels menors de cinc anys abans del 2015.

Objectius del Mileni

Fins ara la mortalitat per VIH, tètanus y xarampió s’han reduït el suficient com per complir aquets objectius. L’objectiu de les Nacions Unides és disminuir un 4,4% però en la última dècada només ha sigut d’un 2,6%.

Per poder arribar a l’objectiu serà necessari reforçar la lluita en dos terrenys ben definits: preveure i tractar les malalties infeccioses com la pneumònia, diarrea i malària, i millorar l’atenció al embaràs i part per poder reduir els naixements prematurs. Les dos cinquenes parts de les morts infantils registrades en 2010 es van produir en el primer mes de vida.

Àfrica registra la meitat de les morts de nens en el món, seguit d’Àsia, que té un terç de les morts menors de cinc anys. Al continent negre les infeccions van ser la primera causa ( allà moren el 95,7% dels nens víctimes de la malària en el món y el 89,5% que moren per el VIH), al sud-est asiàtic els problemes natals encapçalen el ranking. 

 

Andrea Amador Babiano

13/05/2012 14:49 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El vol de l'archaeopterix

http://youtu.be/OpemglwS8XA20120513180830--mg-0056-aaa6e2bea6.jpg

Aquesta vegada us vull presentar un planejador singular: l’archaeopterix. És un dels primers planejadors funcionals que permet enlairarseamb la persona de peu. Això és possible gràcies a la lleugeresa que li confereix el carboni del que està fet. L’entrada a l’aparell és singular: es posa el planejador gairebè vertical i el ocupant entra per la part inferior del fuselatge. Per enlairarse només necessita una pendent una mica pronunciada que estigui a gran altura i una mica de carrera. En el següent video està la demostració de l’enginy. L’unic defecte que te és el preu (70.000 Dolars americans) i el fet de que encara no està disponible a espanya. Aquí us deixo el link de la demostració http://www.youtube.com/watch?v=OpemglwS8XA 

Font: http://ruppert-composite.ch/en/index.php

Martí soucheiron

Etiquetas:

13/05/2012 18:09 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Els flamencs.

Els flamencs semblen ocells inventats per nens petits amb una imaginació sobrenatural. Les cames tan llargues, els turmells proporcionalment molt grans (semblen genolls), el coll llarg i el bec de colors cridaners. La suma de tots aquests aspectes físics, aparentment estranys, permeten al flamenc viure en tot tipus de medis.

Amb el bec en forma de ganxo reuneix trossos de fang per construir el niu, amb unes làmines que té a la boca pot filtrar l’aigua i així alimentar-se correctament. Per tant podem veure que totes aquests “rareses” són ben aprofitades. Les plomes són una altre part increïble del seu cos. Quan neixen tenen tons blancs i grisos que, més endavant, canvien al rosa per l’acció d’unes bactèries d’aigua i d’un actiu del menjar que ingereixen.

Encara que siguin un animal amb una imatge tòpica, segueixen sent uns animals molt misteriosos. Segons afirma Chris Brown, conservador d’aus del parc natural de Dallas, “ per molt reconeixibles que ens semblin, sabem molt poc d’ells”. Els científics no es poden explicar comportaments com és el fet de quedar-se drets sobre una sola pota. Com que viuen en regions de difícil accés, no és fàcil fer un recompte de les poblacions, seguir la seva pista i, menys encara, descobrir com els afecten els fenòmens atmosfèrics. El que sí que sabem és que els flamencs que viuen en llibertat i en grup són extremadament fidels. Els progenitors cuiden amb molta atenció les seves cries i fins i tot els reuneixen en “guarderies” perquè estiguin ben  protegits i no els hi falti menjar. Quan s’acosta un perill, milers d’aquestes aus es mouen com si fossin una de sola en una coreografia que potser augmenti les seves probabilitats de sobreviure en un món tan perillós.

 

Extret de: National Geographic, volum 30 nombre 4.

Pau Pallarès

Etiquetas: , , ,

15/05/2012 18:49 cmcgarbi Enlace permanente. Medi ambient

Robot viejo pero útil

20120515212237-image-full.jpg

El vehículo lunar Lunojod1 , abandonado durante cuatro décadas en las llanuras lunares, está de nuevo al servicio de la investigación científica.

El Lunojod1, que fue el primer vehículo lunar soviético, lleva más de 40 años abandonado en los desiertos de nuestro satélite natural. Poco después de ser depositado sobre la superficie de la Luna dejó de devolver señales láser a la Tierra. En la primavera de 2010, la sonda espacial de la NASA, Lunar Reconaissance Orbiter (LRO), halló al Lunojod1 y envió sus imágenes de alta definición a San Diego, a la Universidad Estatal de Arizona. Esto hizo posible orientar un láser hacia posición exacta del Lunojod1. El vehiculo, de 2,3 metros de longitud, tiene un espejo que devuelve las señales láser a la Tierra. "Nos quedamos perplejos ante la potente respuesta", dice Tom Murphy, director de la inverstigación.

Murphy y su equipo intentan aprovechar el viejo reflector para recabar conocimientos sobre la Luna. En los experimentos también se utilizará a su sucesor, el Lunojod2. Además de estos aparatos, a finales de la década de 1960 las tres misiones Apolo instalaron sendos refectores láser en la superfície lunar. La respuesta de los cinco reflectores a los de luz láser lanzados desde la Tierra es captada por el telescopio del Observatorio Apache Point, en Nuevo México. Gracias a estos robots se podrà calcular la distancia entre la Luna y la Tierra, revisar la teoría de la relativitad y conocer con más exactitud los movimientos del satélite terrestre, la formación de las mareas y las regiones ignotas de la Luna. Murphy esperaba que la intensa señal reflectada por el Lunojod1 acelere las mediciones.

 

Alex Deege

Etiquetas: , ,

15/05/2012 21:23 Alex Deege Enlace permanente. Tecnologia i materials

ROBOTS AÉREOS QUE DETECTAN A LOS PIRATAS MARÍTIMOS

20120516181352-barco.jpg

El asalto de piratas marítimos a embarcaciones protegidas empieza a ser un problema importante, sobretodo en aguas peligrosas. Por eso han diseñado unos robots capaces de detectar mejor embarcaciones que pueden ser tripuladas por piratas.

Estos robots helicóptero, del modelo Fire Scout, podrán distinguir entre pequeñas embarcaciones y botes piratas gracias a un sensor que llevará incorporado y que será probado durante los proximos meses en la costa de California. El sensor, llamado MMSS y dirigido por el equipo de Dean Cook, lleva un sistema de cámaras de alta definición, sensores infrarrojos y tecnología de radar laser.

Gracias a su gran poder de reconocimiento de objetivos, el sensor podrá identificar embarcaciones sospechosas para reducir el número de vigilantes humanos. 

 

Víctor Enrech

Etiquetas:

16/05/2012 18:15 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Ciència i cuina

20120516182414-cmc.jpg

El creador de la Fundación Alicia:

"¿Sabe cuánto tiempo de cocción necesita cada pescado y por qué? –me inquiere Weitz– ¿No? Entonces deberá venir al curso". El curso se imparte de septiembre a diciembre (del 2010 al 2015) en la Universidad de Harvard. Es una iniciativa de la Fundación Alicia (Alimentos y Ciencia) y dicha universidad para que profesores de ciencia y chefs de cocina catalanes, entre ellos Ferran Adrià, trabajen conjuntamente para explorar el arte y la ciencia de la materia blanda, utilizando la cocina para enseñar esta disciplina. Weitz, profesor de Física Aplicada y codirector de la Iniciativa de Investigación Avanzada BASF y del Instituto Kavli de Bionanociencia y Tecnología, es el coordinador de este curso singular.

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20110822/54204272187/la-medicina-se-va-a-volver-algo-muy-personalizado.html

Gorka Mejías

16/05/2012 18:24 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Una dieta peculiar

20120516182708-cmc2.jpg

El doctor Durand, nutricionista reputado, es reconocido en Francia como uno de los mejores expertos en su ámbito. Basándose en sus experiencias creó un método terapéutico y de adelgazamiento singular: combina alimentación saludable y vida sexual activa, lo que conduciría a la felicidad y el peso justo (y perder seis kilos en diez semanas, asegura). El único riesgo que le veo a esta programada versión de la dieta del cucurucho (lo rima el pueblo: "comer poco y darle mucho") es el de convertir el acto sexual en una rutina gimnástica que le robe el encanto del deseo espontáneo y no planificado.

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20110810/54197980448/en-la-cama-puedes-quemar-mas-de-500-calorias.html

Gorka Mejías

16/05/2012 18:27 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La retina, el primer òrgan en ser regenerat.

20120516183238-20081210-mgb-retina-.jpg


Segons una entrevista a Shina Yamanaka, lider mundial de la investigació sobre cèl·lules mare, assegura que el primer òrgan del cos que podrà ser regenerat completament serà la retina, encare que també diu que podrien passar anys.
Fa 5 anys que ja va descobrir la possibilitat de poder regenerar les cèl·lules mare i a partir d'aquí es va obrir un món a la investigació.
En aquesta entrevista ens afirma que a partir de la clonació de la ovella Dolly es van obrir moltes portes i es va pensar que a partir d'aquí es podia fer gairebé de tot en el context de la biomedicina.
La entrevista també ens mostra un punt interessant en el món de la ciència i es que a vegades a partir d'una casualitat pots arribar a ser mundialment conegut ( en aspectes mèdics) i per tant en poc temps arribar a aconseguir l'èxit.
La intenció de la biomedicina es únicament ajudar als malalts, i ens assegura que el primer òrgan que es regenerara en cèl·lules mare es la retina ja que no cal una gran quantitat de cèl·lules per tal de que es regeneri i també resultaria fàcil fer un seguiment de les cèl·lules i si hi hagués algun problema es podria arreglar amb làser.

16/05/2012 18:32 cmc Enlace permanente. sin tema

La retina, el primer òrgan en ser regenerat.

20120516183920-20081210-mgb-retina-.jpg


Segons una entrevista a Shina Yamanaka, lider mundial de la investigació sobre cèl·lules mare, assegura que el primer òrgan del cos que podrà ser regenerat completament serà la retina, encare que també diu que podrien passar anys.
Fa 5 anys que ja va descobrir la possibilitat de poder regenerar les cèl·lules mare i a partir d'aquí es va obrir un món a la investigació.
En aquesta entrevista ens afirma que a partir de la clonació de la ovella Dolly es van obrir moltes portes i es va pensar que a partir d'aquí es podia fer gairebé de tot en el context de la biomedicina.
La entrevista també ens mostra un punt interessant en el món de la ciència i es que a vegades a partir d'una casualitat pots arribar a ser mundialment conegut ( en aspectes mèdics) i per tant en poc temps arribar a aconseguir l'èxit.
La intenció de la biomedicina es únicament ajudar als malalts, i ens assegura que el primer òrgan que es regenerara en cèl·lules mare es la retina ja que no cal una gran quantitat de cèl·lules per tal de que es regeneri i també resultaria fàcil fer un seguiment de les cèl·lules i si hi hagués algun problema es podria arreglar amb làser.

http://www.lavanguardia.com/salud/20110615/54170804863/la-retina-sera-el-primer-organo-que-regeneremos.html

Carla Junyent Olivar

16/05/2012 18:39 cmc Enlace permanente. sin tema

Un repelent de taurons

20120516192818-taurons-7-.jpg

Un químic d’Estats Units asegura que ha trobat una substància que pot fer fugir els taurons. El més curios és que aquest cientific no ho ha investigat per protegir-nos a nosaltres de les mossegades, sinó per protegir-los a ells de la sobrepesca i contribuir a la seva conservació.

 

Aquest científic ha fabricat uns imans fets de ferro, bor i neodimi per fer fugir els taurons. Segons es investigadors els taurons tenen uns sensors elèctrics al morro, que anomenem “ampolles de Lorenzini”, i els biòlegs creuen que els taurons per detectar el batec del cor de les persones fan servir el camp magnètic de la terra, de tal manera que si movem l’iman davant del tauró, possiblement aquets sensors quedin anulats.

 

La empresa que ha facricat aquets imans assegura que s’ha mostrat una clara reducció entre el 60 i el 70 % en les captures de taurons.

http://www.muyinteresante.es/

 

Marta Ordi

16/05/2012 19:28 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Els militars veterans poden desenvolupar encefalopatia traumàtica crònica

20120517112235-los-militares-veteranos-pueden-desarrollar-encefalopatia-traumatica-cronica-image365-.jpg

Els cervells de quatre soldats nord-americans morts han servit per detectar les conseqüències a llarg termini d’un traumatisme cranioencefàlic causat per la ràfega de vent d’una explosió. Aquests combatents van patir problemes de memòria, pensaments suïcides, agressivitat i demència.

Una explosió emet ràfegues de vent de fins a 530 quilòmetres per hora. Amb només una detonació, i no només amb l’ona de xoc, els militars pateixen traumatismes cranioencefàlics que comporten altres conseqüències a llarg termini que fins ara es desconeixien.

Els científics han realitzat el primera anàlisi neurodegeneratiu del seu teixit cerebral i han comparat els resultats amb les mostres de tres futbolistes amateurs i d’un lluitador professional, ja que el trastorn de la CTE s’acostuma a diagnosticar a esportistes amb repetitius traumes cerebrals.

En els experiments realitzats, l’equip va observar com durant els primers estadis de l’encefalopatia traumàtica crònica, la proteïna tau abundava de forma anormal en els entramats neuronals i glials del cervell. La descompensació d’aquesta molècula comporta problemes de memòria, pensaments suïcides, agressivitat, demència, i eventualment la mort cel · lular al cervell.

La mateixa situació es va repetir en el model animal amb ratolins desenvolupat en laboratori. Els rosegadors van rebre explosions que també van provocar lesions cerebrals traumàtiques. 

A més, els teixits lesionats van mostrar moltes similituds amb els del cervell dels militars veterans. Els ratolins també van tenir problemes d’aprenentatge i de memòria. No obstant això, els individus que van tenir el cap immobilitzada durant l’exposició van tenir menys problemes.

Etiquetas: ,

17/05/2012 11:23 Bernat Martínez Enlace permanente. Salut/Medicina

Cannabis, Farmacs

20120517120736-0-1759169-4-00.jpg

He estat observan les grafiques resultats i informació de la relació del cannabis i els seus farmacs. En el diari el mundo hi torbem un estudi fet a Galicia del consum de dorgues alcohol, tabac i cannabis i la relacio en el consum de farmacs, després fa una igualtat de autoconsum de dorgues i farmacs en la epoca universitaria.

Estem parlant sobretot de farmacs que podem conseguir a una farmacia sense cap recepta; analgésics, ansiolítics y sedants.

Hem de tenir en compte que les característiques dels usuaris de cannabis podrien ser diferents a les dels joves que beuen alcohol i tabac, per això al final de l'investigació separen els consumidors de cannabis amb els que no.

La questio ve quan que incita a que perque la majoria d'autors estan d'acord que el consum de medicaments és una altra forma de policonsum de drogues llavors que dona el consum a que, els farmacs al consum de drogues o les drogues al consum de farmacs. Estem parlant de casos per exemple de una ansietat.

També em de mirar si el farmac arriva a ser dorga, per la facilitat que les podem obtenir, el baix preu, també veiem  el factor sociològic sembla influir en aquesta major automedicació entre els universitaris. Segons mostra l'estudi, els alumnes que viuen fora de casa durant l'època universitària tenen un consum de fàrmacs un 35% superior als que viuen amb els pares.

Les dones consomeixen un 70% més que els homes, ja sigui per el dolor menstrual

Arribem a la conculsio que els farmacs han arribat a ser un droga legal com l'alcohol i el tabac.

Llavors tinc un dilema perquè llavors quin dels dos consums es millor perque el cannabis també te propietats curatives i dels dos podem tenir un autoconsum i finsitot el medicament al tenir acces ilimtat a ell i legalment facilitat el autoconsum.

Aquet enllaç te feta l enquesta i un video informatiu.

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2011/09/22/noticias/1316709482.html

Gerard Lorente Cleveland

17/05/2012 12:07 gerard Lorente Enlace permanente. Salut/Medicina

Llanterna de plasma per matar amb rapidesa bacteris en la pell de persones

20120517210543-img-8159.jpg

Un grup de científics xinesos i australians ha desenvolupat un dispositiu portàtil, petit i alimentat amb piles elèctriques que genera plasma i elimina en pocs minuts els bacteris presents a la pell d'una persona.

El plasma és conegut per ser el quart estat de la matèria (els altres tres són el sòlid, el líquid i el gasós).

La llanterna de plasma podria ser utilitzada en escenaris de desastres naturals, camps de batalla, i en molts altres casos que requereixin de tractament mèdic en llocs remots.

La llanterna és alimentada per una bateria de 12 volts i no requereix d'alimentació externa alguna. En l'estudi dut a terme la llanterna de plasma va neutralitzar amb eficàcia un un cultiu d'una dels bacteris més resistents a la calor i als antibiòtics, la Enterococcus faecalis. Els resultats mostren que el plasma no només va neutralitzar la capa superior de cèl · lules, sinó que va penetrar fins al fons de les capes, matant als bacteris.

 

Marc Puig

 

 

 

 

17/05/2012 21:05 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Llanterna de plasma per matar amb rapidesa bacteris en la pell de persones

20120517214931-img-8159.jpg

Un grup de científics xinesos i australians ha desenvolupat un dispositiu portàtil, petit i alimentat amb piles elèctriques que genera plasma i elimina en pocs minuts els bacteris presents a la pell d’una persona.

El plasma és conegut per ser el quart estat de la matèria (els altres tres són el sòlid, el líquid i el gasós).

La llanterna de plasma podria ser utilitzada en escenaris de desastres naturals, camps de batalla, i en molts altres casos que requereixin de tractament mèdic en llocs remots.

La llanterna és alimentada per una bateria de 12 volts i no requereix d’alimentació externa alguna. En l’estudi dut a terme la llanterna de plasma va neutralitzar amb eficàcia un un cultiu d’una dels bacteris més resistents a la calor i als antibiòtics, la Enterococcus faecalis. Els resultats mostren que el plasma no només va neutralitzar la capa superior de cèl · lules, sinó que va penetrar fins al fons de les capes, matant als bacteris.

 

Marc Puig

 

 

17/05/2012 21:50 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Beber con la Mente

20120518170607-imagen-de-una-mujer-con-parali-54294961470-51351706917-600-226.jpg

Según informan investigadores una mujer de Massachusetts  usando sólo sus pensamientos, que sufre parálisis desde hace 15 años, ha conseguido controlar un brazo robótico para coger una taza de café y llevársela a sus labios.

Un  informe que   fue publicado en la revista Nature, escrito por varios  científicos de la Universidad de Brown nos explica  cómo dos personas, que han perdido el uso de sus brazos y piernas a causa de un accidente cerebrovascular, fueron capaces de controlar los brazos robóticos con la ayuda de un diminuto sensor implantado en sus cerebros.

El sensor, del tamaño de una aspirina para bebé, envió señales al cerebro de una docena de participantes en el estudio. Un ordenador, conectado al chip, las tradujo después en órdenes a los brazos robóticos.

El equipo enseñó a interpretar los patrones cerebrales a través de la práctica, ya que los participantes pensaron que el robot movía los brazos y luego imaginaron que los movían de la misma

Cathy Hutchinson, también se le pidió usar el brazo para tomar el café.. Hutchinson tuvo éxito en cuatro de los seis intentos con el brazo, que fue programado especialmente para la tarea. Los resultados muestran que el chip implantado aún funcionaba después de cinco años, y que su cerebro generaba señales útiles a pesar de que no se habían movido los brazos durante casi 15 años.

Los dos siguientes objetivos serán un dispositivo implantado que servirá para reactivar las extremidades paralizadas de una persona

Etiquetas:

18/05/2012 17:06 lluis solano Enlace permanente. sin tema

Las distracciones alivian el dolor

20120518172421-fotonoticia-20120518095325-225.jpg

Las distracciones mentales facilitan el alivio del dolor, y esto no ocurre solo en la cabeza, según un informe publicado en la revista ’Current Biology’. Los resultados, basados en fMRI espinal de alta resolución (resonancia magnética funcional), mientras los participantes del estudio experimentaban niveles dolorosos de sensación de calor, muestran que las distracciones mentales inhiben la respuesta al dolor, en las primeras etapas del procesamiento de dolor central.

   "Los resultados demuestran que este fenómeno no es sólo un fenómeno psicológico, sino que un mecanismo neuronal activa la reducción de la cantidad de señales de dolor, que ascienden desde la médula espinal hasta las regiones cerebrales de orden superior",

El grupo de investigación pidió a los participantes que completaran una tarea de memoria -fácil o complicada-,mientras estaban más distraídos los participantes,    percibían menos el dolor.  Se les aplicaba a los participantes cierto calor en las extremidades , su experiencia menos dolorosa se reflejó en una menor actividad en la médula espinal, como se observó por los escáneres de resonancia magnética funcional.

También se volvió a  hacer las pruebas dándoles en este caso un fármaco , naloxona que bloquea los efectos de los opiáceos

 "Nuestros hallazgos refuerzan el papel de los enfoques terapéuticos cognitivo-conductuales, en el tratamiento de las enfermedades dolorosas", concluyen los investigadores.

Etiquetas:

18/05/2012 17:24 lluis solano Enlace permanente. sin tema

Agujeros negros avistados fuera de nuestra galaxia

20120519131156-centurion-a.jpg

El equipo de Mark Burke y Somak Raychaudhury, de la Universidad de Birmingham en el Reino Unido. Ha logrado observaron agujero negro de tamaña reducido fuera de nuestra galaxia, nunca habían logrado ver uno que se encontrara fuera del entorno de nuestra galaxia.

Este agujero negro se encuentra en la galaxia Centauro A, a 12 millones de años luz de la Tierra, estos agujeros de menor masa se forman cuando una estrella con mucha masa llega al final de su vida y expulsa el mayor parte de su material al espacio en una explosión como de supernova, dejando solo un núcleo compacto que poco a poco se va derrumbando sobre si mismo y formando un agujero negro.

Se cree que hay millones de estos agujeros negros de poca masa esparcidos por cada galaxia, aunque pueden ser difíciles de detectar, ya que no emiten luz, por lo que normalmente se les percibe a través de su acción sobre los objetos que les rodean, ya que al estar absorbidos se calientan i emiten rayos-X, a pesar de estos la mayoría de los agujeros negros siguen sin estar detectados.Pol Álvarez Batlle

Etiquetas:

19/05/2012 13:12 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Vol solar

20120520183302-solar-impulse-r3.jpg

Prova superada. L'avió solar que ahir va enlairar per intentar volar dia i nit impulsat únicament amb l'energia del Sol ha aconseguit el repte. Aquest succés suposa una fita en l'aviació i un pas important per aconseguir l'objectiu d'aconseguir donar la volta al món en avió sense utilitzar cap combustible.

 El Solar Impulse HB-SIA ha fet història a l'aconseguir volar dia i nit utilitzant únicament energia solar, sense ajuda de cap altre combustible. L'aeroplà va aterrar a les pistes de l'aeroport suís de Payerne a les 9 del matí, exactament 26 hores i 9 minuts després del seu enlairament des del mateix aeròdrom.

D'aquesta manera, s'ha convertit en el vol més llarg de la història d'un avió solar, aconseguint també l'altura màxima fins avui per un avió sostenible (8564 metres sobre el nivell del mar). L'aeroplà de 64 metres d'envergadura i 1.6 tones aconseguir una velocitat màxima de 126 quilòmetres per hora, i 43 quilòmetres per hora la velocitat mitjana del vol, gràcies a les 10.748 cèl·lules fotovoltaiques disposades en ell.

Com explicava el pilot encarregat d'aconseguir la gesta, André Borschberg, "he estat pilot durant 40 anys, però aquest vol ha estat el més increïble de la meva vida. Estava assegut davant els controls veient com la càrrega de les bateries es completaven gràcies al sol. Llavors arribem al moment més crític, ja que en ser la primera vegada que volàvem sense llum solar no sabíem si l'avió es mantindria en vol tota la nit com estava previst. En veure aparèixer el sol després de la nit em va envair l'alegria, el nivell de les bateries tornava a pujar amb l'energia que captaven els panells solars".

 

Més a prop de viatjar sense combustibles

Bertrand Piccard, precursor i president del projecte Solar Impulse, també es va mostrar emocionat quan l'avió va aterrar al petit aeroport suís, apuntant a més que "Estem més a prop de poder viatjar en avió sense utilitzar combustibles".

El proper repte del Solar Impulse serà creuar l'Atlàntic i, posteriorment, fer la volta al món fent escala en els cinc continents, amb el que serà l'avió definitiu.

Per Philipphe Lauper, consultor d'Altran, partner oficial d'enginyeria, immers en el projecte, "Aquest vol nocturn d'un avió solar és una fita molt major del que podem imaginar, doncs demostra que l'energia solar no tens límits i és perfecta per ser aplicada en altres aparells, com els automòbils o els electrodomèstics. Si la indústria automobilística aposta per l'energia solar d'una manera clara, s'obtindran grans resultats i en menys temps que en el sector aeronàutic "

Video de l'enlairament: http://www.youtube.com/watch?v=_fCTtUxN8bM

 

 

Víctor López

 

Etiquetas: , , ,

20/05/2012 18:33 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

L'apnea del son augmenta el risc de tenir tumors malignes i morir a causa d'un càncer

20120520220614-apnea-del-son.jpg

Després de realitzar un estudi durant 22 anys a més de 1500 persones, l’Hospital Clínic de Barcelona presentarà demà els seus resultats a Califòrnia en els que demostra que l’apnea del son, que sempre s’ha associat a problemes cardiovasculars o neurocognitius, també comporta un major risc d’aparició de tumors malignes i augmenta la mortalitat per càncer. Això és degut a la falta contínua d’oxigen (hipòxia) durant les interrupcions del son. És una malaltia que afecta un 5% de la població, tan a adults com a nens, i només és tractada en el 30% dels casos.

Abans de fer l’estudi amb persones es va fer amb ratolins i va donar els mateixos resultats. Es va demostrar que la interrupció intermitent de la respiració està relacionada amb la proliferació de cèl·lules melanoma i un augment del creixement tumoral.

Els resultats d’aquesta anàlisi formen part d’uns estudis que s’han presentat avui al congrés de la ATS i han demostrat que el risc de mortalitat per càncer es duplicava en els pacients que tenen apnea i el multiplica per cinc en els que el trastorn és greu.

Tal i com ha dit el doctor Josep Maria Montserrat, pneumòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona: Això no vol dir que el tractament de l’apnea millori el pronòstic o l’evolució de manera positiva dels càncers, però sí que ajudarà a evitar riscos.

És per això que actualment els pneumòlegs estan treballant en això, en la investigació de mesures per evitar la mortalitat per càncers i millorar la vida de les persones.

 

Gemma Borràs

http://www.larazon.es/noticia/3595-las-apneas-del-sueno-aumentan-el-riesgo-de-padecer-tumores-y-de-morir-por-cancer

20/05/2012 22:06 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

El gran vermell va tenir un oceà

20120520230509-planetarojo.jpg

Un vast oceà va cobrir probablement un terç de la superfície de Mart fa uns 3.500 milions d'anys, segons revela un nou estudi realitzat per científics de la Universitat de Colorado. L'estudi és el primer que combina l'anàlisi de diferents estructures relacionades amb l'aigua, entre elles desenes de dipòsits provocats per deltes de llits i milers de valls de rius, per detectar la presència d'un oceà sostingut per una hidrosfera global a l'antic Mart .

Més de la meitat dels 52 dipòsits de deltes de riu identificats pels investigadors en el nou estudi. Cada un d'ells va ser alimentat per nombroses valls fluvials-probablement va marcar els límits de l'oceà proposat, ja que tots estaven aproximadament a la mateixa altura. Vint dels 52 deltes es connecten a l'antic oceà de Mart.

L'estudi implica que l'antic Mart probablement tenia un cicle hidrològic global semblant a la Terra, que incloïa precipitacions, formació de núvols i de gel i l'acumulació de les aigües subterrànies.

La utilització d'un sistema d'informació geogràfica conclou que l'oceà probablement va cobrir al voltant del 36 per cent del planeta vermell amb uns 124 milions de quilòmetres cúbics d'aigua.Amb aquesta quantitat, a l'antic oceà s'hauria format l'equivalent d'una capa profunda de 550 metres d'aigua repartida en tot el planeta. El volum dels antics oceans de Mart hauria estat d'aproximadament 10 vegades menys que el volum actual dels oceans de la Terra

20/05/2012 23:05 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Els algoritmes de Google i Facebook s'apliquen en la investigació contra el càncer

20120521095605-los-algoritmos-de-google-y-facebook-se-aplican-en-la-investigacion-contra-el-cancer-image488-.jpg

Les estratègies dels cercadors i les xarxes socials han servit com a model en l’estudi de marcadors del càncer de pàncrees. Gràcies a elles, un equip de científics alemany ha analitzat 20.000 proteïnes i ha trobat que set d’elles són importants en la progressió d’aquesta malaltia oncològica.

Com decideix Google quines pàgines són les més rellevants i la manera com es relacionen els usuaris de Facebook són dues estratègies que s’han utilitzat per trobar proteïnes clau en el desenvolupament del càncer de pàncrees. Aquest és el resultat d’una investigació alemanya que es publica a la revista Plos Computational Biology.

Els científics de la Universitat de Dresden van emprar una modificació de l’algorisme ’PageRank’ de Google per testar la possible rellevància de 20.000 proteïnes en el càncer de pàncrees. El resultat és la troballa de set molècules que poden ajudar a determinar l’agressivitat del tumor i com d’intensa ha de ser la quimioteràpia que rebi el pacient.

Al principi, l’equip va experimentar amb les seves pròpies estratègies de recerca, però "aviat ens vam adonar que l’algoritme que necessitàvem ja existia", comenta Winter. "Estarem encantats de facilitar el codi que hem utilitzat i les instruccions per fer-ho servir a tot aquell que ho necessiti", asseguren els investigadors.

Encara que els biomarcadors trobats semblen significar un avanç en el diagnòstic del càncer de pàncrees, encara no es poden aplicar a la pràctica clínica. "Queda molt camí per recórrer si volem transformar aquests descobriments en fàrmacs que aturin la progressió del càncer", comenten els autors.

El grup de Winter ja està col · laborant amb RESprotec, una companyia biotecnològica que treballa en el desenvolupament de nous medicaments relacionats amb el càncer pancreàtic.

Diana Castillón

Etiquetas: ,

21/05/2012 09:57 Diana Castillón Enlace permanente. Salut/Medicina

Gens que determinen el tamany del cervell humà i la seva intel·ligència

20120521100318-img-8163.jpg

Un equip de més de 200 científics de 100 institucions d’arreu del món han treballat en el que ha estat l’estudi més gran sobre el cervell.

L’estudi també ha revelat nous gens que podrien explicar diferències entre individus en la intel·ligència i la mida del cervell.

Tres anys enrere, el laboratori de Paul Thompson, professor de neurologia en l’Escola de Medicina David Geffen de la UCLA (Universitat de Califòrnia a Los Angeles), va iniciar una col·laboració científica amb els genetistes Nick Martin i Margaret Wright de l’Institut d’Investigació Mèdica de Queensland.
 Aquests laboratoris van contribuir a la investigació reunint i aportant els seus escanejos cerebrals i dades genòmiques. D’aquesta manera, va néixer el Projecte ENIGMA (per les sigles de Enhancing Neuro Imaging Genetics through Meta-Analysis).

Els investigadors del projecte ENIGMA van mesurar la grandària del cervell i el dels seus centres de memòria, en imatges de ressonància magnètica de 21.151 persones sanes, analitzant alhora l’ADN de cadascuna.

Quan els científics van analitzar l’ADN de les persones les imatges de les quals mostraven cervells més petits, van trobar una reiterada relació entre canvis en el codi genètic i centres de la memòria més petits.

Els investigadors del projecte ENIGMA també han descobert gens que expliquen diferències individuals en la intel·ligència. Han constatat que una variant en un gen anomenat *HMGA2 afecta a la grandària del cervell i a la intel·ligència de la persona.ç


Ferran Farled

Etiquetas: , , ,

21/05/2012 10:04 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Diferències cerebrals entre persones anorèxiques i obeses

20120521144401-images.jpg

Els cervells de les persones anorèxiques i els de les persones obeses mostren diferències segons diu una nova investigació que ha comprovat que la manera en que el nostre cervell respon davant del menjar canvia segons la persona. Totes aquestes diferents conductes alimentàries abracen des de la passió per provocar-se el vòmit després de menjar fins el deliri i les ganes d’ingerir menjar.

Aquest estudi busca una nova manera per ajuda a conèixer millor els trastorns alimentaris i la obesitat i a més a més, aprendre a tractar-los amb mètodes que tinguin més eficàcia.

Els trastorns alimentaris suposen la major part de la mortalitat dins de totes les malalties i trastorns mentals. Nacions com els EEUU, més de dos terços de la població té sobrepès o obesitat, factors de risc per la salut que estan associats moltes vegades a problemes cardiovasculars, diabetis i càncer.

L’equip de la doctora Laura Holsen, de l’Escola Mèdica de la Universitat de Harvard, a Boston, Massachusetts, i la doctora Laura Martín, del Centre Mèdic de la Universitat de Kansas, als Estats Units, realitzen escàners mitjançant una ressonància magnètica funcional per imatges dels cervells dels individus que pateixen algun trastorn alimentari (anorèxia nerviosa, obesitat simple...) També realitzen escàners de persones sanes per tal de poder fer comparacions amb els resultats obtinguts

Quan els pacients tenien gana es podien comprovar diferents actituds davant d’aquest fet: Les persones que patien anorèxia (les quals senten repulsió cap al menjar, per això restringeixen la digestió d’aliments) no feien cas i oblidaven les respostes que el seu cervell donava davant de les imatges d’aliments. En canvi, per les persones que pateixen la obsessió de menjar d’una manera compulsiva, la seva resposta era molt destacada i prestaven molta atenció a les imatges.

És a dir, les persones que pateixen anorèxia produïen molt poques respostes davant de la gana, mentre que les persones que pateixen obsessió per menjar elaboraven unes respostes molt més destacades. 

http://www.amazings.com/ciencia/noticias_destacadas.html

 

 

MARIA DEL MAR FERRAN

1R. BATXILLERAT A

21/05/2012 14:44 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Enfermedades Raras

Se denomina enfermedades raras a aquellas que afectan a un número limitado de personas con respecto a la población general, a menos de uno de cada 2.000.

Sin embargo, a mayoría de estas enfermedades son aún menos frecuentes, afectando a una de cada 100.000 personas. Se estima que hoy existen entre 5.000 y 8.000 enfermedades raras diferentes, que afectan entre el 6% y 8% de la población en total.

 

Síndrome X-frágil:

 

El síndrome X frágil es una enfermedad genética rara, debida a un defecto hereditario en el cromosoma X. Es la causa conocida más frecuente de retraso mental hereditario y la segunda cromosopatía después del síndrome de Down.

Síndrome de Moebius:

El Síndrome de Moebius es una enfermedad rara del desarrollo. Dos importantes nervios craneales, el 6º y 7, no están totalmente desarrollados en estos pacientes. Esta enfermedad causa parálisis facial y falta de movimiento en los ojos.

 

Esclerosis Lateral Amiotrófica:

 

La esclerosis lateral amiotrófica (ELA) es una enfermedad neurodegenerativa que causa una pérdida progresiva de las neuronas motoras. La enfermedad es implacablemente progresiva, con discapacidad y minusvalía en aumento, conduciendo generalmente a la muerte como consecuencia de insuficiencia respiratoria.

 

Progeria de Hutchinson-Gilford:

 

La progeria de Hutchinson-Gilford es un síndrome extremadamente raro caracterizado por un envejecimiento prematuro de inicio postnatal. La muerte prematura se produce por arterioesclerosis o enfermedad cerebro-vascular.

 

Síndrome de Marfan:

 

El síndrome de Marfan es una enfermedad hereditaria rara del tejido conjuntivo que sobre todo afecta al esqueleto, los pulmones, los ojos, el corazón y los vasos sanguíneos. Clínicamente se caracteriza por talla superior a la media, envergadura que supera a la altura y malformaciones óseas Se acompaña de hiperextensibilidad de las articulaciones, rodillas y piernas curvadas hacia atrás, pies planos, miopía aguda y suele afectar a las arterias y al corazón.

 

Insensibilidad Congénita al Dolor:

 

La Insensibilidad Congénita al Dolor (CIP) es un desorden genético que afecta al sistema nervioso autónomo, que es el que controla además de otras cosas, la habilidad para sentir el dolor y la temperatura. Los pacientes que la padecen interpretan de forma anormal los estímulos dolorosos. Como consecuencia, corren el riesgo de sufrir lesiones (traumatismos, fracturas, luxaciones, quemaduras...) y morir más jóvenes.

 

Gerard Canillas

21/05/2012 18:08 colorblau Enlace permanente. sin tema

Científics regeneren el nervi òptic de ratolins recuperant-lis la visió

20120522231716-retinografia-800x600.jpg

Aquest descobriment és una gran fita si tenim en compte que van intervenir a ratolins amb danys severs del nervi òptic puguent recuperar part de la percepció de profunditat i la capacitat de detectar  moviment del camp visual i percebre llum. Un important avenç cap a la recuperació de part de la funció visual en pacients cecs.

 La conseqüència més clara en els animals és que els permetia sincronitzar els seus cicles de son. Un èxit aconseguit a l’hospital de Neurobiologia a Boston.

 Segons expliquen els investigadors, la troballa podria fer que els pacients cecs per danys en el nervi òptic per trauma o glaucoma podrien ser capaços de recuperar part de la funció visual.

I és que estudis previs havien demostrat que les fibres del nervi òptic podien ser capaços de regenerar-se. La nova troballa mostra que aquestes fibres poden créixerprou com per arribar des de l’ull fins al cervell de manera que troben connexió amb lesneurones, permetent que els circuits visuals tornin a formar-se.


Tot i això, els científics indiquen que la visió recuperada pels ratolins intervinguts era limitada, no arribant a la capacitat de detectar objectes. Ara s’hauran de centrar en adaptar la troballa en un tractament efectiu en pacients humans, fent així útil tot aquest procés.

Si ho aconsegueixen, serà sens dubte un pas endevant en el tractament ocular de pacients amb desperfeccions oculars, fent possible en un futur que els cecs recuperin la visió.

 

http://alt1040.com/2012/05/regeneracion-del-nervio-optico

Eduard Esteller

Etiquetas: , ,

22/05/2012 23:17 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Un planeta que s'evapora

20120523183355-31.jpg

Un equip d'investigadors ha trobat un planeta que es podria desisintegrar per complet d'aqui a 200 millons d'anys.

Aquest planeta està compost per pols i fa una orbita molt petita al voltant de la sevva estrella (segons diuen la mes petita que han trobat 15 H)

Ademés la escalfo que li arriba de l'estrella és de 2.000ºC  i aixó fa que la roca es fongi formant un hal de gas i pols al voltant del planeta.

«Creemos que este polvo está compuesto de partículas de tamaño submicrónico», explica Saúl Rappaport, el cap de la investigació. 

Aixó ho han pogut comprovar amb el telescopi keppler, el qual registra molt planetas per tal de trobar-n'he fora del sistema solar .

 

 

Ariadna Morales

http://www.antena3.com/noticias/ciencia/nasa-descubre-planeta-que-evapora_2012052100118.html

 

23/05/2012 18:33 cmcgarbí Enlace permanente. sin tema

Noves butaques polivalents als hospitals milloren la condicions dels pacients

20120523215442-butaques-polivalents.jpg

Diversos hospitals de Catalunya, com l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, ha posat a la disposició dels seus pacients butaques elèctriques polivalents i amb rodes que es poden estirar completament i permetent que els malalts puguin estar còmodes durant el dia i els seus acompanyats dormin més còmodes a les nits. Aquestes butaques si cal, també es poden convertir en camilla i, fins i tot, en cadira de rodes.

Pels pacients aquest servei és gratuït, però els acompanyats han de pagar 5€ per cada 20 hores que la utilitzin o 20 € si la utilitzen 5 dies. Així, l’empresa que les ha creat recuperarà la seva inversió ja que  aquestes butaques no han costat diners a l'hospital: la instal·lació i el manteniment van a càrrec de l'empresa que les ha ideat, patentat, dissenyat i fabricat, DecamLux. L'hospital ha obtingut un benefici de la qualitat i renovació de material nou i polivalent.

És beneficiós per tothom ja que la seva utilització no és gaire cara, els pacients podran adoptar la posició que els vagi millor per la seva malaltia sense pagar més diners i facilitaran la feina a les infermeres.

Gemma Borràs

 

http://www.regio7.cat/bergueda/2011/12/04/lhospital-berga-pagament-butaques-llit/178447.html

 

23/05/2012 21:54 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Es troben restes de mamut a Barcelona

20120524200847-img-8262.jpg

La troballa, una vegada més, de ossos sencers de mamut il·lustra la importància paleontològica de les restes de La Canonja, que a més a més presentant un bon estat de conservació. En aquest sentit, l'equipo de investigació vol agrair a l'Ajuntament d'aquest municipi la protecció que aquest any ha començat ha executar en un altre lloc del barranc l’anomenat La Mina, on si pretén excavar durant els pròxims 10-15 anys.

24/05/2012 20:08 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

La tioridazina mata cèl·lules canceroses

20120526135749-cmc-foto.png

Bones notícies pel tractament del càncer. Un equip d’investigadors de la Universitat McMaster ha descobert que la tioridazina, un antipsicòtic utilitzat per al tractament de l’esquizofrènia, mata amb èxit a les cèl · lules mare canceroses en l’ésser humà. El fàrmac evita els efectes secundaris tòxics dels tractaments convencionals contra la malaltia.

Segons el científic Mick Bhatia, principal investigador de l’estudi:

“L’aspecte inusual del nostre troballa és la forma en què aquest fàrmac actua sobre l’ésser humà, mata les cèl · lules mare del càncer mitjançant el canvi en cèl · lules que no són canceroses. A partir d’ara podem provar milers de compostos, i amb el temps definir un fàrmac candidat que tingui pocs efectes sobre les cèl · lules mare normals i alhora mati les cèl · lules que inicien el tumor.”

I és que a diferència de la quimioteràpia i la radioteràpia, la tioridazina no sembla tenir un efecte sobre les cèl · lules mare normals. Una recerca que ofereix la possibilitat d’una nova via per al desenvolupament de medicaments contra diversos tipus de càncer ja que s’han trobat una altra mitja dotzena de fàrmacs que tenen potencial per actuar com el antipsicòtic.

La tioridazina treballa sobre el receptor de la dopamina en la superfície de les cèl · lules canceroses tant en la leucèmia com en pacients amb càncer de mama. Això significa que pot ser possible utilitzar-lo com marcador biològic que permeti la detecció primerenca i el tractament en els primers signes de progressió.

I és que el següent pas és posar a prova la tioridazina (i la resta de fàrmacs) en assajos clínics adreçats a pacients amb leucèmia mieloide aguda la malaltia hagi reaparegut després de la quimioteràpia. La idea és esbrinar si el fàrmac pot remetre el càncer prevenint seu retorn.

 

http://desdeelconurbano.blogspot.com.es/2012/05/tioridazina-mata-las-celulas-madre-del.html

http://www.medicalpress.es/tioridazina-mata-a-las-celulas-madre-del-cancer-en-humanos-evitando-efectos-secundarios-toxicos-contra-el-cancer

http://alt1040.com/2012/05/tioridazina-cancer

 

Eduard Esteller

26/05/2012 13:58 CMCGARBI Enlace permanente. Salut/Medicina

Cameres de mobils

20120526222138-la-camara-del-movil-ayuda-a-visualizar-fenomenos-relativistas-image365-.jpg

Les càmeres amb sensors CMOS, com les que incorporen els iPhone i altres telèfons mòbils, no graven totes les parts de la imatge al mateix temps, encara que després sí que es reprodueixen a la vegada. Això produeix un efecte 'persiana' o rolling shutter que fa aparèixer i desaparèixer les pales de les hèlixs o els ventiladors amb estranyes figures allargades.

Els investigadors Konstantin Bliokh i Nori Franco l'institut RIKEN al Japó acabende trobar distorsions similars al endinsar-se al món de la relativitat i de la físicaquàntica.

Són fenòmens molt difícils d'explicar en poques paraulesperò els científics hanaconseguit descriure l'anomenat 'efecte Hall relativistaen objectes que giren a velocitats comparables a la de la llumsegons publiquen a la revista PhysicalReview Letters.

L'efecte Hall clàssic provoca l'aparició d'un camp elèctric perpendicular al moviment de les càrregues en un conductor sobre el qual actua un campmagnèticperò també s'observa en gasos d'electrons a nivell quàntic i es relaciona amb el spin (moment angular intrínsec de les partícules subatòmiques).
 Gerard Lorente

 
 


26/05/2012 22:21 Gerard Lorente Enlace permanente. sin tema

EL MITE DEL YETI SOTA UNA PROVA D'ADN

Un equip de la Universitat d'Oxford i de la Universitat de Lausana ha recorregut a proves genètiques d'ADN per provar l'existència del monstre conegut com el Yeti.

Per aconseguir-ho, els experts han recollit restes orgàniques que podrien pertànyer a la criatura, en llocs on alguns excursionistes han assegurat haver-lo vist.

Segons ha indicat un dels autors, Bryan Sykes, la idea d'aquest treball va sorgir arran de "els nombrosos informes enganyosos i excèntrics que existien" sobre el fenòmen del Yeti. "Vam decidir donar al cas un enfocament sistemàtic i utilitzar els últimsavenços en les proves genètiques", ha indicat.

D'aquesta manera, s'han realitzat "noves proves" sobre les proves ja existents d'anteriors albirament, amb resultats més fiables a causa de l'avanç tecnològic.

A més, s'ha recollit noves restes orgànics, com pèls, d'algunes zones en què, segons testimonis, habita la criatura. "Les proves fins ara en general han conclòs que les suposades restes del Yeti eren realment humans. Però això podria haver estat elresultat de la contaminació de proves i mai s'ha tornat a fer una revisió de dades", ha explicat Sykes.

Des que el 1951 una expedició a l'Everest va tornar amb fotografies de petjades gegants a la neu, s'ha especulat sobre les criatures gegants de l'Himàlaiadesconegudes per la ciència.

Des de llavors ha hagut informes de testimonis presencials que diuen haver-lo vist a l'Himàlaia, als Estats Units (on el coneixen com 'Bigfoot' o 'Sasquatch'), a les muntanyes del Caucas (on li diuen 'Almasty') i a Sumatra ('Orang Pendek')

 

Aina Canyelles

http://www.lavanguardia.com/ciencia/

28/05/2012 00:54 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Una dona amb paràlisi aconsegueix controlar el braç d'un robot amb els seus pensaments

Usant només els seus pensaments, una dona de Massachusetts, que pateix paràlisi des de fa 15 anys, ha aconseguit controlar un braç robòtic per agafar una tassa de cafè i portar als seus llavis, segons informen investigadors en l'últim avanç en aplicacions de les ones cerebrals per ajudar a persones discapacitades.

L'any passat van succeir dues històries similiars: un home tetraplègic a Pennsylvania li va donar la mà a la seva nòvia, i un home parcialment paralitzat que va controlar a distància un petit robot.

La notícia sembla sorprenent, però amb l'ús d'aquesta tecnologia es podrien ajudar a les persones discapacitades en la seva vida quotidiana? Els experts en rehabilitació es mostren optimistes respecte a això i també que la tecnologia millori amb el temps i, per tant, es redueixi el seu cost.

L'últim informe, que va ser publicat aquest dimecres a la revista Nature, està escrit per científics de la Universitat de Brown, de Providence VA Medical Center, a Rhode Island, de la Harvard Medical School i altres centres.

En l'últim informe, publicat aquest dimecres a la revista Naturees descriu com dues persones, que han perdut l'ús dels seus braços i cames a causa d'un accident cerebrovascular, van ser capaços de controlar els braços robòtics amb l'ajuda d'un diminut sensor implantat en els seus cervells.

El sensor, de la mida d'una aspirina per a nadó, va enviar senyals al cervell d'una dotzena de participants en el estudio.Un ordinador, connectat al xip, les va traduir després en ordres als braços robòtics.

L'equip va ensenyar a interpretar els patrons cerebrals a través de la pràctica, ja que els participants van pensar que el robot movia els braços i després van imaginar que els movien de la mateixa manera.

En un test per provar el sistema, els dos participants van tractar de dirigir un braç robòtic per agafar i estrènyer pilotes d'escuma. L'home ho va aconseguir en menys de la meitat dels seus intents, però la dona era capaç de fer-ho al voltant del 60 per cent.

La dona, Cathy Hutchinson, també se li va demanar utilitzar el braç per prendre el cafè.Això va implicar recollir l'ampolla, portar-la cap els llavis per beure amb l'ajuda d'una palleta, i posar una altra vegada l'ampolla a la taula. Hutchinson va tenir èxit en quatre dels sis intents amb el braç, que va ser programat especialment per a la tasca.

"El somriure a la cara ... era una cosa meravellosa de veure", va dir el doctor Leigh Höchberg, un investigador de la Providence VA, Brown i l'Hospital General de Massachusetts.

Els investigadors van dir que, en el cas de Hutchinson, els resultats mostren que el xip implantat encara funcionava després de cinc anys, i que el seu cervell generava senyals útils tot i que no s'havien mogut els braços durant gairebé 15 anys.

Els dos següents objectius seran un dispositiu implantat que servirà per reactivar les extremitats paralitzades d'una persona i l'operació de pròtesi per a amputats, segons els investigadors.

 

Aina Canyelles

http://www.lavanguardia.com/ciencia


28/05/2012 01:11 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Ús de sangoneres com a recolectores d'ADN

20120528143044-img-8300.jpg

Al voltant d'una quarta part de les espècies de mamífers del món estan en perill d'extinció. No obstant això, és difícil i costós vigilar degudament les poblacions d'espècies de mamífers quan viuen en zones intransitables de la selva tropical.

Un equip de científics ha desenvolupat ara un mètode eficaç i barat que podria ser la solució a aquest problema.

El Parc Zoològic de Copenhaguen i la Universitat de Copenhaguen, a Dinamarca, han desenvolupat en col · laboració un mètode nou i revolucionari, encara que simple i barat, per fer un seguiment bàsic de mamífers en les selves tropicals del sud-est asiàtic.

Aquest mètode consisteix a recollir, de les selves tropicals, sangoneres que han estat succionant sang dels mamífers, i després analitzar aquesta sang a la recerca d'ADN de mamífers. Usant aquest mètode, els investigadors poden obtenir una panoràmica general de la biodiversitat dels mamífers sense haver de trobar-los.

En aquest cas, les sangoneres usades viuen als hàbitats terrestres de les selves tropicals de gran part del sud-est d'Àsia.

L'important del nou mètode desenvolupat per l'equip de Tom Gilbert i Mads Bertelsen és que els estudiosos de la fauna no han de dependre de les eines habituals, com trampes-càmera que automàticament fotografien a l'individu que passa pel lloc escollit, recol · lecció de pèls , recol · lecció d'excrements, o el rastreig d'empremtes, per identificar els mamífers esmunyedissos a les zones aïllades de la selva tropical.

Aquests mètodes tradicionals són sovint molestos i ineficients.

En canvi, els investigadors poden recol · lectar les sangoneres quan aquestes goludament se'ls acosten a la recerca de sang.

Etiquetas: ,

28/05/2012 14:30 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

EL PLOMO Y LA CAZA

El plomo de los perdigones que se utilizan para cazar pueden dejar un rastro en la carne de los animales capturados

El plomo es un metal pesado que, aunque parezca mentira, puede hallarse en determinados alimentos. Las vías por las que llega a ellos son dos: a través del medio ambiente o de ciertas actividades protagonizadas por ser humano. A pesar de que su uso se ha sustituido poco a poco por otros materiales en el campo de la construcción, en la elaboración de pinturas o en la fabricación de tuberías, la exposición de las personas a través de la alimentación continúa vigente. Además de los cereales, las verduras y el agua, otra de las principales fuentes de exposición es la carne de caza. Este riesgo, conocido desde hace ya varios años, cuenta ahora con una nueva investigación que revela que los fragmentos de perdigones que permanecen en la carne pueden dejar pequeñas partículas de plomo que se distribuyen a través de los tejidos del animal, con independencia del modo de cocción que se aplique.

 


El plomo es un metal muy tóxico para los animales. Algunas de las vías a través de las que este metal llega a la carne son los perdigones o cartuchos, que dejan un rastro de unos miligramos en la herida de especies como la perdiz, el ánade o el faisán, así como las balas que permanecen en el suelo durante años y que ingieren los animales. Otro de los riesgos está relacionado con el tratamiento culinario al que se someten estas carnes, algunos de los cuales puede favorecer su difusión. Los síntomas más característicos tras un exceso de este metal en los alimentos son daños renales, anemia e hipertensión. Para reducir estos riesgos ya se buscan desde hace tiempo alternativas al plomo. De ahí que las balas elaboradas con este metal se hayan empezado a sustituir por otros materiales como el cobre, no tan tóxico, el acero para caza menor y el bismuto para especies como conejos y liebres.

arturo izquierdo

28/05/2012 18:14 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

MUTACIÓN DEL PELO RUBIO

El grado de pigmentación en los humanos es muy variable de unas poblaciones a otras, y depende fundamentalmente de dos aspectos, por un lado de la exposición a la radiación ultravioleta y por otro del tipo y cantidad de melanina producida en los melanocitos. Estas células están presentes y son las responsables del color de los ojos, la piel y el pelo.
El color de pelo rubio natural es una característica genética rara en los humanos, y es exclusivo, o casi, de las poblaciones de Europa y Oceanía. Las Islas Salomón forman un país insular independiente de Oceanía, en la Melanesia, con un territorio formado por más de 990 islas repartidas entre dos archipiélagos: el archipiélago homónimo, al sureste de Papúa Nueva Guinea, y las islas Santa Cruz, situadas al norte de las islas Vanuatu. La población que habita estas islas, presenta una tónica general diferente en lo que se refiere a la pigmentación observada en un lugar cercano al ecuador, donde la radiación ultravioleta es muy alta. Aunque tienen la piel más oscura a parte de África, sin embargo también muestran la más alta frecuencia de rubios fuera de Europa.
En un trabajo recientemente publicado en la revista Science se ha estudiado la base genética del color de pelo rubio de los nativos de las Islas Salomón, y se ha encontrado que la causa es una mutación en el gen TYRP1 (proteína relacionada con la actividad tirosinasa). Esta mutación tiene carácter recesivo, se necesitan dos copias del gen mutado para dar lugar al fenotipo, tiene una frecuencia de 26 % en las islas Salomón, y no existe en ninguna población fuera de Oceanía.
Las conclusiones de este trabajo, más allá de lo avances relativos a la pigmentación humana, indica la utilidad del estudio de poblaciones humanas minoritarias para poder identificar nuevos genes y mutaciones, y dilucidar la base genética de las variaciones fenotípicas humanas.

28/05/2012 18:18 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Cotxes que condueixen sols circulant per les carreteres de Barcelona.

20120529190958-64.jpg

És mostra per primera vegada la tecnologia SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) de vehicles capaços de circular sense conductor, o sense necessitat que aquests intervinguin en la conducció, provat en carreteres obertes i en condicions de trànsit real.

El comboi format per tres turismes (Volvo XC60, Volvo V60 i Volvo S60) més un camió Volvo al cap va recórrer 200 km a una mitjana de 85 km / h per carreteres de Barcelona. La tecnologia utilitzada inclou, a més d'un sofisticat programari, mecanismes per automatització del vehicle, càmeres, radars i sensors làser.

http://www.youtube.com/watch?v=-jQ1U9KZfWg&feature=player_embedded#!

Ivan Cascos

29/05/2012 19:09 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

Rússia planeja enviar vehicles robòtics a la lluna el 2020

20120529211300-robot-rl.jpg

Científics russos planegen enviar dos vehicles robòtics a la Lluna després de 2020 i diverses sondes de descens després de 2022segons el programa espacial de l’Acadèmia de Ciències de Rússia.

D’acord amb el projecte del programa d’exploració espacial elaborat per l’Acadèmia de Ciències de Rússia, els vehicles i les sondes formaran part de l’estructura del polígon lunar que constituirà el nucli de la futura base lunar russa, ha indicat l’agènciaRIA Novosti.

L’objectiu de les investigacions serà explorar les regions polars de la Llunaon van serdescoberts gel i substàncies volàtilsAixí mateixs’investigarà l’exosfera formada per la pols lunar impactat per l’energia del Sol

El programa de l’Acadèmia de Ciències de Rússia preveu portar a la Terra mostres de la substància de les regions polars de la Lluna per a realitzar investigacions detalladesde la seva estructura fina i de la composició d’isòtops.

Les investigacions-segons la Academa-es necessiten per poder enviar al polígon lunarsondes automàtiques que durien a terme experiments d’obtenció d’aiguaoxigen i hidrogen presents en el regolito lunar.
 
 


 

 

Font:http://www.informador.com.mx/tecnologia/2012/368352/6/planea-rusia-enviar-vehiculos-roboticos-a-la-luna-en-2020.htm

Germán Franco Leyva

29/05/2012 21:15 cmcgarbi Enlace permanente. Tecnologia i materials

Descubren en la boca de la ballena azul un órgano para coordinar sus tragos

20120529230311-balle.jpg

Científicos norteamericanos han descubierto en la boca de la ballena azul  un órgano antes desconocido que explica la biomecánica de sus bocados. “Es una cavidad llena de gel en la barbilla del rorcual y situada entre las dos mandíbulas, que están separadas y no fusionadas”, describe a SINC Nicholas D. Pyenson, investigador del Instituto Smithsonian (EE UU) y autor principal del trabajo que esta semana se publica en Nature.

La característica principal de este linaje de mamíferos son los pliegues que doblan la piel de su garganta y de su vientre.Estos se estiran rápidamente el pellejo para tragar grandes cantidades de agua de la que pescan los invertebrados marinos que componen su dieta.

El órgano sensorial permite a la ballena azul coordinar sus seis metros de mandíbulas, que abre y cierra en tan solo unos 10 segundos. Movilizar tal retahíla de dientes supone un coste biomecánico elevado, pero la estrategia resulta energéticamente eficaz.

Según Pyenson, las ‘bocanadas’ “activan pequeños receptores en la cavidad llena de gel que registran los movimientos de la mandíbula y la expansión de la bolsa en la garganta”. Los científicos han desarrollado un modelo matemático basado en “la física del paracaídas” para predecir la coordinación de los grandes bocados del rorcual.

Gracias al nuevo órgano sensitivo, “los rorcuales se alimentan de esta forma que les ha permitido evolucionar y tener un cuerpo tan grande”, dice Pyenson. Los investigadores interpretan que el órgano está implicado en otros procesos de coordinación que facilitan su alimentación, como la detección de la presa.

 

 

Carla Ruy-Wamba

29/05/2012 23:03 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Venus passarà entre la Terra i el Sol

20120530000143-1338118279-extras-ladillos-1-0.jpg

El 5 de juny de 2012, Venus passarà per davant del Sol reproduint una silueta que és probable que ningú de nosaltres ho pugui tornar a veure

Els transits de Venus venen en parelles i cada parella ve separada per més de cent anys. La que succeirà aquest juny es el segon transit d’una parella que comprèn de 2004-2012 i el pròxim no serà fins l’any 2117.

El transit dura quasi 7 hores i comença a les 22:09 (UTC) del 5 de juny. A la meitat de l’oceà Pacífic és veurà realment bé perquè el Sol estarà a sobre durant tota la travessia. En els EE.UU. el millor moment serà durant la posta de Sol. La imatge que es podrà observar serà la d’una esfera solar vermella ataronjada tacada per una rodona fosca i petita, Venus.

Els experts recomanen prendre mesures abans d’observar el fenomen utilitzant filtres solars, alguna tècnica de projecció o telescopis solars ja que no és recomanable mirar directament el Sol.

http://www.elmundo.es/elmundo/2012/05/27/ciencia/1338118279.html

Andrea Albajar

30/05/2012 00:02 cmcgarbi Enlace permanente. Terra i Univers

Una extranya forma de vida trobada en un llac noruec

20120530010542-img-8321.jpg

Dins la comunitat científica estan exaltats degut a la troballa que van fer, farà unes setmanes, d’un microorganisme que van trobar en un llac del sud de Noruega i que es únic per diferents raons.

Per començar no se sap de cap altre grup d’organisme que descendeixi de tan a prop de les arrels de l’arbre de la vida. Per això els investigadors que van trobar-lo afirmen que pot ser utilitzat per reconstruir el passat i conèixer millor les formes de vida de fa més de mil milions d’anys.

Aquesta nova forma de vida descoberta no encaixa en cap de les branques principals. No és ni un animal, ni un vegetal, ni un fong, ni un paràsit ni res semblant. Sabem que es desenvolupa en les arrels d’una espècie eucariota.

Es calcula que aquest microorganisme va aparèixer farà uns mil milions d’anys

El ser descobert té quatre flagels. Ni un com els dels mamífers fongs i amebes ni dos com les plantes, algues o certs paràsits unicel·lulars.

Realment, es tenia coneixement de l’existència d’aquest microorganisme des de 1865 pero les seves rareses no s’havien tingut en compte. Ha sigut ara que gràcies a anàlisis genètics molt avançats, els investigadors han entès la importància d’aquesta espècie en la historia de la vida a la Terra.

L’única concordança que han aconseguit trobar, i és només parcial, ha sigut am una seqüència genètica procedent del Tibet.

Investigadors: Kamran Shalchian-Tabrizi, Dag Klaveness, Jon Brate i Sen Zhao

http://noticiasdelaciencia.com/not/4350/la_extrana_forma_de_vida_hallada_en_un_lago_noruego/

Andrea Albajar

30/05/2012 01:06 cmcgarbi Enlace permanente. Biologia

Per fi algú ha construït un autèntic sabre làser com els de Star Wars

Tard o d’hora algú havia de fer realitat els somnis de milions d’espectadors de diverses generacions. Des que el 1977 vam veure a "La guerra de les galàxies" com la llum blava del sabre làser del pare de Luke trencava el silenci d’una tranquil · la barraca del desèrtic Tatooine, tots vam voler un. Però clar, la fantasia de George Lucas és així i tal cosa semblava tècnicament impossible. Fins avui, precisament el Star Wars Day que commemora l’estrena del primer lliurament de la Saga Galàctica. En Wicked Lasers han aconseguit un sabre làser que permet encendre i apagar l’arma a l’estil del que veiem a la pantalla gran, com podràs comprovar al vídeo que hi ha a continuació.

 Comencem per precisar que per temes de drets d’autor i perquè les hosts d’advocats de Lucasfilm no caiguin sobre ells com un núvol de Tie Fighters, en Wicked Lasers han batejat el seu invent com LaserSaber (sabre làser) a diferència de la denominació oficial Lightsaber (sabre de llum).

 El mecanisme amb aquesta peculiar i espectacular funció d’encès / apagat, a més del seu potent efecte lluminós, s’han de l’ús d’un mecanisme magnètic especial. Els sabressón intercanviables i poden adaptar-se als models de làser Spyder3 de manera que hi hagi varietat a l’hora de recrear aquesta arma noble per temps més civilitzats.

 

 

Oriol Hortal

Etiquetas:

30/05/2012 13:17 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema

El ADN como disco duro

20120530154553-dna.jpg

Tras tres años de trabajo y un total de 750 intentos, Jerome Bonnet y sus colegas de la Universidad de Stanford (EE UU) han conseguido desarrollar un sistema para codificar, almacenar y borrar datos digitales en el material genético de células vivas. En términos prácticos, los científicos han creado el equivalente genético de un “bit”, la unidad mínima de información digital, con la que pueden representarse dos valores, cero o uno, apagado o encendido. En este caso, se emplean segmentos de ADN que “valen cero si apuntan en una dirección, y toman como valor uno en la dirección contraria”, aclaran los investigadores. Los datos pueden leerse con facilidad, ya que las secciones de ADN han sido previamente modificadas para brillar con color verde o rojo dependiendo de su orientación. Y al tratarse de una memoria no volátil, almacena información sin consumir energía.

Disponer de la posibilidad de programar y almacenar datos dentro del ADN de las células promete ser una herramienta muy útil para estudiar el cáncer, el envejecimiento, el desarrollo de los organismos… Por ejemplo, el dispositivo permitiría contar cuántas veces se divide una célula, y averiguar así a partir de qué momento se vuelven cancerígenas.

http://www.xatakaciencia.com/tecnologia/usando-adn-como-disco-duro

http://www.martinoticias.com/content/salud-ciencia-tecnologia-adn-/11434.html

Héctor Hernández Sánchez

Etiquetas: ,

30/05/2012 15:45 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

Inyecciones sin agujas

20120530155533-pharmajet.jpg

Un equipo de investigadores del MIT (Massachusetts Institute of Technology) ha desarrollado un sistema que permite inyectar una gran variedad de fármacos a través de la piel sin necesidad de emplear agujas. El trabajo se publica en la revista Medical Engineering & Physics y sus creadores están haciendo pruebas para adaptarlo a los diferentes tipos de piel. 

El mecanismo se basa en las fuerzas de Lorentz, que son aquellas que se ejercen por el campo magnético al recibir una partícula cargada o una corriente eléctrica. Consta de un imán muy pequeño y potente rodeado por una bobina de alambre unida al émbolo de una cápsula que contiene los fármacos a inyectar. Cuando se aplica una corriente eléctrica, esta interacciona con el campo magnético y produce una fuerza tal que empuja el pistón, permitiendo que la cápsula se abra e inyecte su contenido a gran velocidad a través de la piel.

Ademas este nuevo y ingenioso sistema supone un avance frente a otras formas de inyectar sustancias sin agujas. Por ejemplo, los parches empleados para dejar de fumar son capaces de suministrar los fármacos, pero el tamaño de las sustancias no puede superar al de los poros de la piel, ya que pasan a través de ellos. El nuevo mecanismo no tiene restricciones de tamaño y, además, la corriente aplicada se puede modular para adaptarse tanto a la velocidad de inyección deseada, como a las características propias de cada piel. "No es lo mismo inyectar una vacuna a través de la piel de un bebé que hacerlo en la mía, obviamente se necesita mayor presión en mi caso", explica Catherine Hogan, una de las autoras.

Además, los investigadores están trabajando en un sistema que incorpore vibración con la finalidad de poder disolver polvos en agua, un avance que tendría usos muy útiles. Por ejemplo, uno de los principales problemas de la aplicación de vacunas en países en desarrollo es su conservación, ya que estas se tienen que mantener en frío. Si se suministraran en forma de polvos se eliminaría este problema. 
Aunque el sistema aún se encuentra en pruebas, seguro que a partir de ahora las personas con pavor a las agujas ya podrán respirar más tranquilas.

http://e-consulta.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=34727:llegan-las-inyecciones-sin-aguja&Itemid=332

Héctor Hernández Sánchez

Etiquetas: ,

30/05/2012 15:56 cmcgarbi Enlace permanente. Salut/Medicina

DESCOBRIMENT DE RAJOS GAMMA QUE EXPLOTEN DES DEL CENTRE DE LA VIA LACTEA

20120531165430-31.jpg

-Des de sempre s’ha pensat que el centre de la Via Làctia ha mostrat sempre molt poca activitat i ha sigut sempre tranquil·la per que les galàxies actives tenen nuclis molt brillants que estan alimentats per forats negres que s’alimenten de material i de tant en tant escopien dolls en direccions oposades. Doncs ara s’ha descobert que dolls de rajos gamma suggereixen que el forat negre central de la Via Làctia va ser molt més actiu en el passat.

La NASA ha descobert pel telescopi  espacial Fermi els dos dolls. S’expandeixen des del centre galàctic fins a una distància de 27 mil anys llum per dalt i per baix del pla galàctic. Aquest descobriment pot estar relacionat amb les misterioses bombolles de rajos gamma que aquest mateix telescopi va descobrir l’any 2010 i les quals també s’expandeixen a 27 mil anys llum. Però allà on les bombolles són perjudicials al pla galàctic, els dolls de rajos gamma estan inclinats en un angle de 15º i això podria reflectir una inclinació del disc d’acreció que envolta el forat negre. 

Els dolls van ser produïts quan el centre galàctic va deixar anar plasma. Són enfortits per la dispersió inversa de l'efecte Compton. En aquest procés els electrons que es belluguen gairebé a la velocitat de la llum xoquen amb la llum de baixa energia com els fotons de radio o de llum infraroja. La unió incrementa l'energia dels fotons cap a la part de rajos gamma de l'espectre electromagnètic. 

El descobriment deixa en dubte la pregunta de quan va ser la última vegada que el centre de la Via Làctia va estar en actiu tot i que han descobert que la mínima edat pot ser calculada dividint l'extensió dels 27 milions d'any llum entre la velocitat dels dolls. Es necessitaria una gran afluència de matèria per que el nucli galàctic s'encengués de nou i s'estima que es necessitaria un núvol molecular amb 10 mil vegades la massa del sol. 

 

 

31/05/2012 16:54 cmcgarbi Enlace permanente. sin tema


Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris